Resipi Kangkung Goreng Belacan - Cahaya Hayati

30 Oct 2020

Resipi Kangkung Goreng Belacan

Resipi Kangkung Goreng Belacan. Masak apa hari korang? CH masak kangkung goreng belacan yang mudah dan sedap jer.. Buat gu dengan sambal ikan sardin. Dua menu jer setiap hari. Kalau rajin sikit, 3 menu atau ada ulam ngan sambal belacan. Kira okaylah kan bagi ibu-ibu yang bekerja dari rumah macam CH ni?


Resipi Kangkung Goreng Belacan, resepi kangkung goreng belacan mudah dan sedap, sedapnya kangkung goreng belacan, kangkung, kangkung goreng belacan
Kangkung Goreng Belacan


Baru dapat email yang CH akan sambung bekerja dari rumah sehingga 30 November 2020. Berbelah bagi sebenarnya sebab bila kat rumah CH tak dapat nak bagi 100% komitmen walaupun semua kerja siap sebelum due.. Task yang perlu call pun CH just sms atau email saja. Nak guna handphone sendiri takut dikatakan scammer.. Huhu serba salah CH. Apa-apapun CH cuba juga siapkan task yang diberikan dengan menggunakan alternatif email dan sms. Harap-harap capai target yang telah ditetapkan. In sya Allah.

Sebab itulah bila bekerja dari rumah ni, CH akan masak 2 menu saja yang hanya mengambil masak 30 minit untuk masak. Lain-lain menu yang perlu masa lama untuk masak, CH akan masak pada hari cuti.. So, kangkung goreng belacan adalah menu yang paling mudah, cepat dan sedap. Makan dengan ikan goreng pun dah sedap. 


Resipi Kangkung Goreng Belacan


Bahan:

1 ikat kangkung - potong dan ketepikan
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili padi
1/2 biji cili merah besar
belacan sebesar ibu jari
sejemput ikan bilis

minyak secukupnya
garam secukupnya
air secukupnya


Caranya:

Tumbuk bawang besar, bawang putih, cili padi, cili merah besar, belacan dan ikan bilis. Tumbuk kasar saja macam gambar dibawah.. 


Resipi Kangkung Goreng Belacan, resepi kangkung goreng belacan mudah dan sedap, sedapnya kangkung goreng belacan, kangkung, kangkung goreng belacan
pes Kangkung Goreng Belacan


Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk sehingga wangi dan sedikit garing.

Masukkan kangkung. Gaul rata.

Masukkan sedikit air ( 2 sb ) untuk melembutkan kangkung. 

Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Gaul rata, 

Angkat dan hidangkan dengan nasi panas serta menu lain. 


Resipi Kangkung Goreng Belacan, resepi kangkung goreng belacan mudah dan sedap, sedapnya kangkung goreng belacan, kangkung, kangkung goreng belacan

Selamat mencuba uolls!

No comments:

Post a comment