May 2020 - Cahaya Hayati

19 May 2020

Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap

May 19, 2020 0
Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap
Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap. Apabila aidilfitri menjelma, ketupat pulut atau ketupat nasi adalah hidangan yang paling digemari. Rasa tak meriah jika tiada menu ini. Boleh dikatakan setiap rumah yang dikunjungi menghidangkan ketupat dengan rendang atau kari atau serunding. Dulu terasa susah hendak buat ketupat kerana perlu mencari daun palas. buka daun palas dan balut. Jika tiada daun palas, tak jadi ketupatnya. Itu dulu, tapi sekarang kalau takde daun palas, boleh saja guna daun pisang ataupun daun pandan yang besar dan lebar. Boleh juga ikut kreativiti korang untuk masak ketupat ni. Okaylah tahun ni ramai yang akan buat sendiri ketupat, meh la tengok resipi ketupat mudah dan sedap mana yang korang berkenan. Ada original, ada kacang, ada jagung, pulut hitam dan lain-lain lagi...

Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap



Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap


#1 Ketupat Daun Palas Original


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Palas

Bahan:

sekilo pulut susu
1/2 kilo pati santan+ secawan lg pati santan +  campur 7 cawan air
garam 1 sudu besar
gula satu sudu besar
daun pandan simpul

Caranya:

Masak santan letak daun pandan, garam dan gula. Biarkan sehingga mendidih sekejap

Masuk pulut  dan kacau sampai kering.

Tutup api dan biarkan sejuk seketika.

Sedia di balut dengan daun palas.

Bila dah siap balut, rebus ketupat sampai air kering atau kukus sehingga pulut masak sepenuhnya.


#2 Ketupat Daun Palas Kacang


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Palas Kacang


Bahan:

1 cawan kacang ketupat direndam 1jam atau lebih dan direbus bersama 1/2 sdk garam hingga lembut dan toskan.

1 kilo beras pulut direndam selama 20 minit. Cuci bersih dan toskan

4 cawan santan pekat*
1 sdb gula*
2 sdk garam*
3 helai daun pandan*
3 sdb minyak...*(klu guna santan kotak)

Caranya:

Masuk kan ke dalam periuk dan panas kan semua bahan bertanda sambil di kacau selalu sehingga mendidih.

Masuk beras pulut dan kacau sampai santan kering.

Masuk kan kacang dan kacau lagi. Adunan ni memang mentah ye...

Tutup api sejuk kan sekejap sebelum di balut dengan daun palas.


#3 Ketupat daun Palas Jagung


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat daun Palas Jagung

Bahan:

Beras pulut 1/2 kilo
jagung 3 batang
santan 1/2 kilo (tmbah lagi rm2)
gula
garam

cara2:

Masak santan, daun pandan, gula dan garam dengan api kecil.

Bila santan dh mendidih sikit masukkan beras kacau smpai sedikit kering.

Masukkan jagung.  Biarkan jagung masak seketika bersama pulut.

Bila dah kering, boleh angkat dan biarkan suam. Sedia di balut.

Lepas siap balut dah boleh rebus.


#4 Ketupat Daun Palas Pulut Hitam 


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Palas Pulut Hitam

Bahan2 :

1 kg pulut putih
1/2 cwn pulut hitam ( sy beli pulut utk ketupat)
1/2 kg santan
Garam /gula

Cara2 :

Masak pulut sekali santan garam dan gula separa masak.

Angkat dan balut dengan daun palas atau daun pisang.

kemudian di rebus semula dgn air biasa sehingga air kering. 


#5 Ketupat Daun Kelapa


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Kelapa


Bahan-bahan

10 helai daun kelapa muda
1 mangkuk besar beras
Garam secukup rasa
3 liter air utk merebus

Cara-cara

Mula-mula anyam daun kelapa sehingga semuanya nampak padat dan tidak menampakkan lubang, agar beras tidak bocor.

Masukkan beras ke dalam acuan anyaman sehingga setengah paras. Setelah itu ikat bersama semua ketupat itu. Didihkan air terlebih dahulu dan barulah dimasukkan ketupat tadi, rebus sehingga masak lebih kurang satu jam setengah

Daun kelapa mestilah yang muda sahaja. Selamat mencuba!


#6 Ketupat Daun Pisang


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Pisang

Bahan: 

4 cawan beras pulut
2 biji kelapa - ambil santannya
1 helai daun pandan
garam secukup rasa
daun pisang secukupnya - dilayur atas api terlebih dahulu

Caranya :

Basuh beras pulut dan rendam selama 2 jam. Toskan.

Kukus beras pulut bersama santan yang dicamour dengan garam serta daun pandan. Boleh kukus sampai masak atau separuh masak.

Biarkan pulut sejuk seketika sebelum di balut dengan daun pisang. Balut dan ikat kemas di kedua-dua belah balutan.

Bila dah siap balut, boleh kukus selama 15-20 minit lagi.

Angkat dan sedia untuk dinikmati dengan rendang atau serunding kegemaran anda.


#7 Ketupat Pulut Kelantan

Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Pulut Kelantan

Bahan:

Daun palas 8 pelepah
Santan 1/2 kilo
Beras pulut 1 kilo
Garam 1 sudu besar
Gula 1/2 sudu besar
Rendam beras pulut 8 jam
Kukus sehingga masak
Santan 1/2 kilo (hanya santan) tidak perlu campur air

Caranya:

Masak santan bsama garam dan sedikit gula sehingga mendidih.

Masukkan pulut dan sebatikan bersama santan atau sehingga sedikit kering.

Sejukkan dan balut ketupat menggunakan daun palas. Rebus sehingga kering air.

#ketupat ni biasa dimakan bersama rendang dan juga kalau kat kelantan mkn bsama nise cair

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak

May 19, 2020 0
Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak
Buat Sendiri Famous Amous Cookies Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak. Hi korang! Tengah buat kuih raya ke tu? CH pun tengah bakar famous amous cookies. Cookies Famous Amous memang tak dapat di nafikan lagi kesedapannya kalau tak takkan la dia bertahan lama dalam pasaran dengan harga yang agak mahal. CH pun bila teringin memang akan singgah beli.. Tapi sejak viralnya resipi famous amous CH buat sendiri ja. Bila buat sendiri ni boleh la letak kacang dan coklat cips banyak-banyak. Lagi sedap.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak


Buat Sendiri Famous Amous Cookies Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak


Famous amous cookies ni merupakan kuih raya yang ketiga CH buat untuk tahun ni. Hikmah PKP semua kuih buat sendiri tahun ni. Tahun-tahun yang lepas, CH order saja sebab kalau cuti pun lagi 2 hari nak raya. Tak sempat nak buat kuih pun...

So, inilah resipi famous amous versi CH.

Bahan:

250 butter xde butter pakai butter cup xde jugak pakai majerin (kalau pakai cawan 1 cawan 1/2 majerin)
1 cawan gula perang
1 biji telur
1/2 cawan minyak masak
sedikit esen vanila( kalau nak sedap bau pakai creamy vanila)
garam secukup rasa
1 cwn badam nips secukupnya - bakar terlebih dahulu dalam oven pada suhu 160 selama 20 minit
1/2 cwn serbuk kacang goreng
choc chips secukupnya - disejukkan dalam peti semalaman

Ayak:

3 cawan tepung gandum
1sb tepung beras( xkisah cap ape)/ tepung beras habis, CH gantikan dengan tepung jagung tapi sukatan 2 sudu besar.
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat


Caranya:

Satukan butter, gula dan esen. Kacau rata dengan senduk.

Masukkan sebiji telur dan gaul rata.

Masukkan bahan ayak dan gaul sebati. Tambah garam jika tidak cukup masin.

Tambahkan badam nips, serbuk kacang tanah dan choc chips ke dalam adunan. Gaul rata dan sebati.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Rupa adunan yang setelah dicampur kacang, choc cip dan badam nips

Ambik doh menggunakan sudu kecil dan letakkan dalam loyang.  CH tak gris kan loyang sebab resipi ni dah guna butter dan ia takkan melekat di loyang.

Jarakkan di antara satu sama lain.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Rupa cookies sebelum bakar..

Bakar pada suhu 170 selama 25 minit. Oven CH kurang panas sikit sebab tu kena letak 170..

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
bila keluar oven... 
Loyang kat rumah ada satu saja yang muat dengan oven. Itu yang tukar-tukar guna tudung periuk. Lagipun tudung periuk adalah the best & legend tray....

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
rupa tak cantik tapi sedap... 

Sejukkan dan sedia untuk di makan.

18 May 2020

Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap

May 18, 2020 0
Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap
Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap. Kelmarin CH buat samperit susu 3 bahan, semalam pula buat tat nanas diatas permintaan si bongsu. Suka sangat dia dengan tat nanas. Tat nanas yang CH buat ni resipi dia mudah saja tapi hasil dia memang meletop..

Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap, tat nanas, tat nenas, tat nenas mudah dan sedap, tat nanas mudah dan sedap, buat sendiri tat nanas, kuih raya 2020, tat nanas kuih raya paling sedap, cara buat tat nanas, bahan untuk buat tat nanas, tat nanas sedap, tat nanas rangup, tat nanas gebu, tat nanas gebu dan rangup, kuih raya kegemaran ramai, resepi kuih raya tat nanas, resepi kuih raya tat nenas, jam nanas, sedapnya tat nenas, cara buat tat nanas mudah dan sedap. resipi tat nanas tak relai, resipi tat nanas mudah buat, resipi tat nenas mudah buat dan sedap,
Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap

Disebabkan CH telah cuba sendiri dan hasilnya sangat sedap, CH kongsi resipi ini disini. Senang bila2 CH nak buat lagi..

Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap, tat nanas, tat nenas, tat nenas mudah dan sedap, tat nanas mudah dan sedap, buat sendiri tat nanas, kuih raya 2020, tat nanas kuih raya paling sedap, cara buat tat nanas, bahan untuk buat tat nanas, tat nanas sedap, tat nanas rangup, tat nanas gebu, tat nanas gebu dan rangup, kuih raya kegemaran ramai, resepi kuih raya tat nanas, resepi kuih raya tat nenas, jam nanas, sedapnya tat nenas, cara buat tat nanas mudah dan sedap. resipi tat nanas tak relai, resipi tat nanas mudah buat, resipi tat nenas mudah buat dan sedap,
Tat Nanas


Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap


Bahan & Caranya:

1kg Jam nanas - CH beli yang siap dah. Gentel jam menjadi inti tat sebelum mula buat doh.  1kg jam boleh hasilkan 150-200 biji tat nanas.

Bahan Doh: 

1.5 cwn Butter
2sb minyak masak
2sb susu pekat manis
1 biji kuning telur
1/4 sk garam
1sk essen vanilla
1sk pewarna kuning

Satukan bahan di atas dan gaul sebati. Bila dah sebati, tambah bahan di bawah.

2sb tepung jagung
2sb tepung custard
3.5 cwn tepung gandum

Masukkan tepung jagung, tepung custard dan 1 cwn tepung gandum. Gaul rata. 

Masukkan baki tepung gandum. Uli sehingga ia menjadi doh yang lembut. Jika terlalu lembut, tambah tepung gandum sikit demi sedikit sehingga memperolehi doh yang dikehendaki. Jika terlalu 

Terap doh memanjang ( 1 jari). Masukkan inti dan gulung.

Glaze dengan kuning telur yang ditambah dengan pewarna kuning. 

Ulang langkah ini sehingga doh habis sehingga penuh 

Panaskan oven 170° selama 5 minit.

Bakar tat selama 25 minit. 

Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dlm bekas.

17 May 2020

Resipi Samperit Susu 3 Bahan Sukatan Cawan

May 17, 2020 0
Resipi Samperit Susu 3 Bahan Sukatan Cawan
Resipi Samperit Susu 3 Bahan. Awal-awal puasa hari tu ingat tak nak buat kuih raya tapi bila makin makin nak raya, makin terasa kemeriahan raya walaupun disambut dalam PKPB. Biarlah acara ziarah menziarahi tidak dapat di lakukan tapi sambutan sesama ahli keluarga dalam rumah biarlah meriah. Biarlah kemeriahan aidilfitri kekal selamanya. Jangan kita matikan kemeriahan aidilfitri dalam jiwa anak-anak. Jadi kuih raya, ketupat rendang wajib ada.. So semalam CH ambik mood baking dengan membuat resipi mudah samperit 3 bahan yang sedap.  

Resipi Samperit Susu 3 Bahan Sukatan Cawan, samperit sukatan cawan, samperit susu, samperit susu sukatan cawan, samperit, samperit susu, samperit 3 bahan, samperit mudah dan sedap, mudahnya buat samperit, samperit paling sedap, samperit susu 3 bahan, bahan untuk buat samperit, samperit rangup cair di mulut, samperit rangup, samperit gebu, samperit sedap,kuih raya yang mudah dan murah, bahan untuk buat samperit, langkah-langkah buat samperit, cara buat samperit, bahan-bahan samperit, kuih raya paling sedap,
Resipi Samperit Susu 3 Bahan Sukatan Cawan

Dah lama tak buat kerja-kerja baking ni sebab wayar oven CH kena gigit dek tikus sampai nampak wayar halus tembaga tu. Nak beli salotape untuk tutup balik wayar tu asyik lupa saja. Sampai dah berabuk la.




Ni sebab dah nekad nak buat kuih raya, terus pi cari pvc salotape. Nasib baik oven masih berfungsi dengan baik. Tu yang test buat samperit susu 3 bahan. Alhamdulillah menjadi dengan baik. 

Resipi Samperit Susu 3 Bahan Sukatan Cawan, samperit sukatan cawan, samperit susu, samperit susu sukatan cawan, samperit, samperit susu, samperit 3 bahan, samperit mudah dan sedap, mudahnya buat samperit, samperit paling sedap, samperit susu 3 bahan, bahan untuk buat samperit, samperit rangup cair di mulut, samperit rangup, samperit gebu, samperit sedap,kuih raya yang mudah dan murah, bahan untuk buat samperit, langkah-langkah buat samperit, cara buat samperit, bahan-bahan samperit, kuih raya paling sedap,
Samperit susu

Resipi samperit susu 3 bahan yang CH buat adalah seperti di bawah: 

Resipi Samperit Susu 3 Bahan Sukatan Cawan


Bahan

1 cwn Butter
4.5 cwn tepung jagung
7 sb susu pekat manis

Bahan hiasan

Coklat cip/ cerry


Caranya

Satukan susu dan butter. Gaul rata dan sebati.

Masukkan tepung jagung sikit demi sedikit sehingga ianya menjadi doh yang tak melekat di tangan.

Masukkan doh dalam acuan dan tekan membentuk bunga daisy dalam tray. CH guna tudung periuk. 

Hiaskan dengan coklat cip.

Resipi Samperit Susu 3 Bahan Sukatan Cawan, samperit sukatan cawan, samperit susu, samperit susu sukatan cawan, samperit, samperit susu, samperit 3 bahan, samperit mudah dan sedap, mudahnya buat samperit, samperit paling sedap, samperit susu 3 bahan, bahan untuk buat samperit, samperit rangup cair di mulut, samperit rangup, samperit gebu, samperit sedap,kuih raya yang mudah dan murah, bahan untuk buat samperit, langkah-langkah buat samperit, cara buat samperit, bahan-bahan samperit, kuih raya paling sedap,
Assistant CH sexy sikit...

Bakar pada suhu 170° selama 25 minit. 

Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan dalam balang. 

Note: 

Jika samperit yang pertama bakar tu kembang dan bentuk bunga cair, tambah tepung jagung lagi sehingga doh menjadi sedikit keras. In sha Allah samperit korang akan menjadi dengan elok. 

16 May 2020

11 Resipi Topping Coklat Mudah Dan Sedap

May 16, 2020 0
11 Resipi Topping Coklat Mudah Dan Sedap
11 Resepi Topping Coklat Mudah Dan Sedap. Topping coklat atau chocolate ganache memang sedap tambah-tambah lagi sebagai topping kepada kek, aiskrim, puding, pisang goreng cheese, chuross dan lain lain-lain lagi. Perkataan Ganache berasal dari peranchis yang bermaksud cushion. Details tentang ganache adalah sepeti di bawah tetapi di Malaysia ia lebih di kenali sebagai topping coklat. Sebenarnya ia sama saja. Bila baca tentang ganache di bawah,kita rasa macam susah tapi sebenarnya ada cara yang senang untuk hasilkan topping coklat yang mudah dan sedap. Korang boleh try 11 resipi topping coklat mudah dan sedap. 

Apa itu Ganache?


Ganache yang asas menggunakan dua bahan iaitu krim pekat/krim putar (dairy whipping cream) dan coklat masakan. Bagamanapun anda boleh menambah mentega dan esen vanilla dalam adunan ganache. Krim pekat boleh digantikan dengan air, susu cair (evaporated milk), susu segar(fresh milk) atau susu UHT. Tetapi penggunaan bahan gantian ini menjejaskan kualiti ganache dari segi kekilatan dan teksturnya. Oleh itu hotel-hotel dan bakery, mereka lebih suka menggunakan krim pekat/krim putar kerana hasilnya lebih baik.

Jika anda mahu topping yang cair anda bolehlah gunakan setelah beberapa jam disejukkan. Jika mahu topping yang lebih tebal, sejukkan semalamam pada suhu bilik. Keesokkannya barulah boleh digunakan. Satu perkara perlu diingatkan coklat tidak boleh dicairkan dengan haba yang terlalu panas kerana akan menyebabkan keluarnya minyak pada permukaan coklat. Ini akan menjejaskan tekstur ganache.

Anda tidak boleh memasukkan ganache yang baru dicairkan terus kedalam peti sejuk. Ganache perlu disejukkan perlahan-lahan untuk membantu molekul-molekul dalam coklat dan krim itu menjadi sebati dengan baik.

Bila baca tentang ganache di atas,kita rasa macam susah tapi sebenarnya ada cara yang senang untuk hasilkan topping coklat yang mudah dan sedap. 

11 Resipi Topping Coklat Mudah Dan Sedap

11 Resipi Topping Coklat Mudah Dan Sedap, topping coklat, topping coklat mudahh dan sedap, cara buat topping coklat, cara mudah buat topping coklat, mudahnya buat topping coklat, topping coklat untuk kek, buat sendiri topping coklat untuk kek, cara mudah buat topping coklat, sedapnya topping coklat, topping coklat sedap, resipi topping coklat sedap, bahan untuk buat topping coklat, pelbagai cara untuk buat topping coklat, coklat, ganache, resipi coklat ganache, coklat ganache, apa itu ganache, asal usul topping coklat, sedapnya coklat,
11 Resipi Topping Coklat Mudah Dan Sedap


RESEPI TOPPING COKLAT 1

Bahan-bahan:

2 sudu marjerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko
4 sudu besar susu pekat

Cara-caranya:

1.Masak cara double boiler
2.Biarkan sebentar dan curahkan diatas kek yg telah sejuk..


RESEPI TOPPING COKLAT 2

Bahan-bahan:

150gram coklat masakan
35gram susu cair
1sudu kecil butter

Cara-caranya:

1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar  dan curahkan diatas kek yg telah sejuk..


RESEPI TOPPING COKLAT 3

Bahan-bahan:

1/2 cawan koko
1/2 cawan susu
1 sudu besar minyak masak

Cara-caranya:

1. Masak kesemua bahan atas api perlahan
2. Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk..


RESEPI TOPPING COKLAT 4

Bahan-bahan:

250gram coklat masakan (potong kecil-kecil)
1sudu besar majerin/butter
130ml double cream atau whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)

Cara-caranya:

1.Cairkan coklat secara double-boiler
2.Alihkan dr api, kemudian masukkan majerin, gula dan cream. Kacau sehingga sebati..
3.Curahkan atas kek..


RESEPI TOPPING COKLAT 5

Bahan-bahan:
1/2 bar coklat masakan
2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus
Esen vanilla beberapa titik

Cara-caranya:

1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk..


RESEPI TOPPING COKLAT 6

Bahan-bahan:

200gram coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
6 sudu besar air panas

Cara-caranya:

1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar dan curahkan diatas kek yg telah sejuk..


RESEPI TOPPING COKLAT 7

CHOCOLATE GANACHE:
450g Coklat - potong kecil
300g Cream - (heavy cream/thick cream/whip cream)

Caranya:

Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.


RESEPI TOPPING COKLAT 8

Bahan:

200 gm susu isian sejat
600 gm coklat masakan
1 sb madu atau mentega

Caranya:

Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.


RESEPI TOPPING COKLAT 9

Bahan:

300 gm coklat masakan - potong kecil
200 gm UHT whipping cream
1 sb mentega

Caranya:

Panaskan cream hingga mendidih sedikit dan matikan api. Masukkan coklat dan kacau hingga coklat cair dan sebati. Masukkan mentega dan sebatikan


RESEPI TOPPING COKLAT 10

Bahan:

1 sb gelatin
150gm coklat bar - compound
1 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 sb gula castor
200 gm whipping cream

Caranya:

Larutkan 1 sb gelatin dengan sedikit air panas.
Cairkan 150gm coklat bar. Guna kaedah double boiler.
Masukkan 1 biji kuning telur yg dah dipukul, butter 2 sb & gelatin. Gaul sebati. Ketepikan.
Pukul 2 biji putih telur dengan 2 sb gula kastor hingga bertanduk. Campur dlm adunan coklat guna kaedah kaup balik.
Pukul 200 gm whipping cream dan masukkan dalam adunan coklat.
Simpan dalam peti ais selama 2 jam sebelum digunakan


RESEPI TOPPING COKLAT 11

Bahan:

1/2 ketul buttercup
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu pekat

Caranya:

Masak guna kaedah double boiler hingga sebati. Sejukkan sebelum tuang ke atas kek, donut dan lain-lain. 

15 May 2020

Sedapnya Parpu Telur Versi Melayu Resipi Dari Dato' Rizalman Ibrahim

May 15, 2020 0
Sedapnya Parpu Telur Versi Melayu Resipi Dari Dato' Rizalman Ibrahim
Sedapnya Parpu Telur Versi Melayu Resipi Dari Dato' Rizalman Ibrahim. Terpengaruh juga bila dok tengok orang pakat share video Dato Rizalman Ibrahim masak parpu telur versi melayu. Tengok bahan semua ada, CH pun masak untuk berbuka dua hari lepas. Sedap rupanya. Tak pernah rasa lagi rasanya ke CH tak ingat pernah makan dulu. kihkih...

Sedapnya Parpu Telur Versi Melayu Resipi Dari Dato' Rizalman Ibrahim


Tapi ini memang kali pertama CH masak  untuk keluarga. Ingatkan kena guna banyak bahan macam masak dalca tu. Rupanya tak.. Sebab itulah bila CH check bahan yang Dato Rizalman guna ada kat rumah, terus CH masak.. Tak tangguh dah sebab kalau tangguh lagi confirm tak buat.

Sedapnya Parpu Telur Versi Melayu Resipi Dari Dato' Rizalman Ibrahim, Resipi Parpu Telur, parpu telur, parpu telur mudah dan sedap, Parpu mudah sedap, parpu melayu, resipi parpu melayu, resipi parpu rizalman ibrahim, resipi parpu mudah dan sedap, sedapnya parpu telur, parpu telur mudah masak dan sedap, parpu telur paling sedap, resepi parpu telur utara, resipi parpu telur utara, cara orang utara masak parpu telur, telur, egg, masakan berasaskan telur, menu telur mudah dan sedap, resipi telur, resepi telur, resipi telur mudah dan sedap, sedapnya telur masak parpu, resipi mudah masak telur, parpu, parpu melayu, kacang dhal, bahan untuk masak parpu, cara masak parpu,
Sedapnya Parpu Telur Versi Melayu Resipi Dari Dato' Rizalman Ibrahim


Resipi Parpu Telur Versi Melayu


Bahan:

2 cawan parpu (dhal)
4 biji telur
1 batang serai
1 sb jintan manis serbuk
1 sb jintan putih serbuk
1sk kunyit serbuk
RM2 santan
Air untuk rebus parpu
garam secukupnya

Bahan Tumis Darat:

3-5 tangkai daun kari
5 biji cili kering
1 biji bawang besar - diracik halus
minyak untuk menumis


Caranya:

Rebus parpu sehingga empuk dan sedikit hancur. 

Masukkan serai, kunyit , jintan manis dan jintan putih. kacau rata dan biarkan ia mendidih. 

Masukkan santan. Kacau rata dan biarkan ia mendidih dengan api sederhana. 

Masukkan garam secukupnya. Gaul rata. 

Untuk masukkan telur, biarkan kuah mendidih dengan api sederhana. Masukkan telur satu persatu sehingga habis. Jangan kacau sehingga telur masak sepenuhnya. 

Sementara tunggu telur masak, tumis bahan tumis sehingga keperangan dan berbau wangi. Bila dah perang dan wangi, tutup api kuali dan api parpu. 

Tuangkan bahan tumis kedalam parpu. Terus tutup periuk parpu untuk memberi aroma dan rasa sedap pada parpu. 

Kacau rata sebelum hidang. 

Masukkan dalam bekas sebelum hidang dengan lauk pauk yang lain. CH hidangkan dengan ayam goreng berempah dan sambal paru. 

Sedapnya Parpu Telur Versi Melayu Resipi Dari Dato' Rizalman Ibrahim, Resipi Parpu Telur, parpu telur, parpu telur mudah dan sedap, Parpu mudah sedap, parpu melayu, resipi parpu melayu, resipi parpu rizalman ibrahim, resipi parpu mudah dan sedap, sedapnya parpu telur, parpu telur mudah masak dan sedap, parpu telur paling sedap, resepi parpu telur utara, resipi parpu telur utara, cara orang utara masak parpu telur, telur, egg, masakan berasaskan telur, menu telur mudah dan sedap, resipi telur, resepi telur, resipi telur mudah dan sedap, sedapnya telur masak parpu, resipi mudah masak telur, parpu, parpu melayu, kacang dhal, bahan untuk masak parpu, cara masak parpu,
parpu telur

Resepi paru ini tak pedas dan sebab itulah CH hidangkan dengan sambal paru. Jadi bila makan ada la rasa pedas tu. Tekak melayu kena ada pedas pedas sikit...

Okay lah nak pergi masak untuk berbuka pula. Hangpa masak apa petang ni?

14 May 2020

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker

May 14, 2020 0
Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker
Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker. Bulan puasa ni macam-macam teringin nak makan. Sorang nak yang tu, anak sorang lagi nak yang ni. So, kerja CH memang melayan sajalah. Nasi mandy kambing ni MIL CH yang request. Teringin katanya.. CH ni bukannya pandai sangat buat nasi mandy kambing. So, google la resipi nasi mandy dan terjumpalah resipi dari blog lydiahoney. Tengok resipi dia, rasa boleh buat sendiri sebab boleh dikatakan semua bahan yang dia nyatakan ada di rumah. Full resipi dari lydiahoney korang boleh klik SINI. So, ini versi yang CH masak sendiri nasi mandy kambing menggunakan beras biasa dan rice cooker.

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker
Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker


Jangan tanya kenapa CH tak guna pressure cooker saja. CH ada pressure cooker yang manual saja.Yang letak atas dapur gas tu. Yang auto belum beli lagi... Nanti la bila tabung dah penuh CH beli la. 

Masak menggunakan rice cooker lebih mudah bagi CH sebab CH masukkan dalam rice cooker dan biarkan ia masak sendiri. Sementara tunggu kambing atau daging empuk, CH bolehlah pergi buat kerja office atau kerja rumah yang lain. Tempoh rebus kambing atau daging dalam rice cooker mengambil masa dalam 1 jam hingga 1 jam 30 minit. Yang lecehnya korang kena check air sebab takut air kering dan hangit. 

So, ini cara yang CH buat untuk masak nasi mandy kambing guna beras biasa dan rice cooker. 

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker


Bahan: 

1kg tulang  rusuk kambing - dicuci bersih dan 
1/2cmt ketumbar biji - CH guna yang serbuk
1/2cmt jintan manis - CH guna yang serbuk
1/2cmt lada hitam biji - CH guna yang serbuk
1 btg kulit kayu manis 
4 bunga lawang
6 bunga cengkih
6 buah pelaga
1 biji bawang besar-belah 4 
1-2 helai daun bay 
1inci halia
1 biji tomato - di belah 6
Garam 
air untuk merebus 

Cara penyediaan:- 

1. Rebuskan daging dengan kesemua bahan di atas hingga empuk dan lembut, bergantung pada daging tu. kalau nak cepat masukkan ke dalam presure cooker jer.. 

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
kambing sedia  untuk direbus

CH guna rice cooker saja. Ini hasil setelah sejam. Daging dah empuk dan sup kambing pun dah siap...

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
check air dan kambing ... 

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
kambing dah empuk 

2. Bila daging dah empuk, masukkan ke dalam periuk yang lain. Ketepikan. 

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
close up sikit... 

3. Untuk masak nasi pula, basuh beras dan masukkan dalam rice cooker. Masukkan sup kambing dalam beras tadi. Sukatan sama seperti masak nasi biasa. Masak seperti biasa sehingga nasi masak. CH tak tumis untuk masak nasi sebab sup kambing tu dah cukup berlemak. Jadi CH hanya guna sup kambing saja untuk masak nasi. 

4. Bila nasi sudah masak, terus masukkan kambing dalam nasi. CH tak masukkan sekali sebab kambing dah empuk dan nak bagi nasi masak sepenuhnya serta tidak mentah. 

5. Hidangkan nasi mandy bersama sup kambing, salsa tomato dan sos. 

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
Nasi Mandy Kambing

Sup Kambing Nasi Arab


Untuk sup pula, masa menghidang CH tambah daun sup dan bawang goreng supaya rasa sup tu lebih sedap. Sedia di hidangkan.

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
Sup Kambing Nasi Arab

Walaupun dah masak kambing, tetap masak ayam juga sebab anak CH yang sorang tu tak suka makan daging. 

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
Ayam Nasi Arab

So, ini resipi untuk ayam pula. campuran bahan agak-agak sajalah. 

Ayam Nasi Arab


Bahan: 

5-6 ketul ayam
kunyit
rempah kari ayam
garam
2 sudu besar minyak

Caranya:

Gaul semua bahan dengan ayam kecuali minyak. Perap selama 30 minit. 

Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
Ayam Nasi Arab

Panaskan pan. Masukkan minyak dan panaskan.

Masukkan ayam. Biarkan ia masak sepenuhnya sebelum alih. 

Bila kedua belah masak, angkat dan hidangkan bersama nasi mandy. CH guna minyak sikit sebab nak bagi ayam tu rasa ayam tu seperti ayam panggang tapi garing. 

SALSA TOMATO TIMUN


Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
SALSA TOMATO TIMUN

Bahan:

1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji timun - dibuang biji / pulur dan dipotong dadu
1/2 biji bawang besar -di potong dadu 
3 sb mayonaise 
1 potong lemon (1/4 lemon) - di perah dan di ambil jusnya
1/4 sk serbuk lada hitam
sedikit garam 

Caranya:

campurkan semua bahan dan gaul rata. Masukkan dalam peti sejuk. Sedap di makan ketika sejuk.


Sos/ Sambal  Nasi Arab


Masak Sendiri Nasi Mandy Kambing Guna Beras Biasa Dan Rice Cooker, nasi mandy kambing, lamb mandy, lamb mandi, lamb mandi rice, mandi kambing, mutton mandy,mutton mandy, nasi arab kambing, cara mudah masak nasi arab, mudahnya masak nasi arab, nasi arab mudah dan sedap, resepi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing, resipi nasi mandy kambing mudah dan sedap, resepi nasi mandi kambing, resepi nasi mudah dan sedap, sedapnya nasi arab, cara mudah masak nasi arab, bahan untuk masak nasi arab, cara masak nasi arab, langkah demi langkah masak nasi arab, nasi kambing, sedapnya nasi kambing, resipi nasi mudah dan sedap, kambing, lamb, mutton, daging, Sup Kambing Nasi Arab, sup nasi arab, resepi sup nasi arab, resipi sup nasi arab, ayam nasi arab, resipi ayam nasi arab, resepi nasi arab, cara masak ayam nasi arab, bahan perap ayam nasi arab, cara mudah masak ayam nasi arab, salsa tomato timun, salad nasi arab, resipi salad nasi arab, salsa tomato, salad tomato, resipi salad nasi arab mudah dan sedap, sos nasi arab, sambal nasi arab, resipi nasi arab lengkap, menu timur tengah, nasi arab sedap, nasi arab kesukaan keluarga,
Sos/ Sambal  Nasi Arab

Bahan:

5 biji cili padi - boleh lebihkan jika suka pedas
1 biji tomato
1/2 biji bawang besar
garam secukupnya
1 potong lemon

Caranya: 

Kisar semua bahan kecuali lemon.

Masukkan kedalam mangkuk dan perah lemon. Gaul rata.

Sedia di hidangkan.


Senangkan! 


13 May 2020

Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari

May 13, 2020 1
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari. Selain daripada kuih raya, kudapan seperti kerepek, kuih siput, kacang dan lain-lain wajib ada. Ini kerana sesetengah orang tak gemarkan kuih tapi suka akan kudapan. Selain itu, ia juga untuk merancakkan suasana raya apabila sanak saudara bertemu.  Jadi ia wajib ada... Antara kudapan raya yang CH paling suka adalah kacang, kerepek dan juga rempeyek. Nampaknya tahun ni kena buat sendiri.. Disebabkan kena buat sendiri ( tunggu mood rajin mai), CH kumpul dulu resipi. Senang nak tengok bahan yang nak kena beli dan cara nak buatnya... So, apa kudapan raya yang korang paling gemari?

Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari


Resipi kudapan yang CH kongsi di blog ini adalah resipi yang viral di FB. Mungkin ada kudapan yang sama tapi resipi yang berbeza. CH kongsikan juga untuk memudahkan CH dan korang yang nak buat. INi kerana resipi yang berbeza memberi hasil yang berbeza. Contoh jika dengan santan, akan ada rasa lemak dan rangup. Jika tanpa santan, mungkin rasa lebih ringan dan rangup. Nak guna yang mana terpulanglah sebab CH lebih suka buat dengan bahan yang ada kat rumah saja... 

So, inilah resipi kudapan raya yang paling digemari..

#1 Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.

Bahan-Bahan Buat Kuih Siput :

Minyak yang secukupnya untuk menggoreng
1 kg tepung gandum
1 biji telur
4 sudu butter dicairkan
1/2 cawan santan @ separuh santan kotak
Garam secukup rasa
Air yang secukupnya

Bahan untuk dikisar
1 sudu teh jintan manis
3/4 cawan udang kering @ ikan bilis
2 sudu makan serbuk cili/ cili blend
2 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan ketumbar
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
4 tangkai daun kari ( digoreng terlebih dahulu)

Cara-cara Menyediakan Kuih Siput yang rangup, sedap dan berempah

1. Gaul tepung dengan butter yang sudah dicairkan.
2. Masukkan kesemua bahan yang dikisar tadi ke dalam mangkuk.Gaulkan hingga semuanya sebati.
3. Masukkan telur dan santan.
4. Uli sehingga ianya menjadi doh yang lembut.
5.Tambahkan air sedikit demi sedikit jika doh terlalu keras.(Jgn masuk air byk sebab bahan yg diblend tadi cecair/ada air.)
6. Ambil sedikit doh dan gentelkan bulat-bulat lebih kurang 1 cm dan golekkan atas acuan kuih siput.Ulang langkah ini sehingga doh habis.
7. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
8. Masukkan kuih siput yang telah siap di gentel dan goreng bersama daun kari sehingga keperangan.( Daun kari masukkan waktu kuih siput hampir nak masak, kalau masuk awal terlalu garing daun kari tu)
9. Simpan dalam bekas kedap udara.


#2 RESEPI KUIH SIPUT MUDAH DAN SEDAP 



Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.

Bahan:

3 cawan tpg gandum
1 sudu teh tpg beras(kali ini saya gantikan dgn emplex-sukatan sama)* better guna tpg beras.. 😅
2 sudu besar marjerin
1/2 sudu baking powder
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan manis
8 ulas bawang merah )
10 helai daun kari ) blend
1 sudu teh garam )
1/4 cawan air )

* saya buat 1 kg tpg gandum... bahan lain saya x 3

Cara:
1. Gaul bersama semua bhn kering dan marjerin.
2. Tambah bahan blend... uli... jika kurang air tambah sikit2... uli sehingga lembut.. terapkan sedikit adunan diatas papan siput... buat hingga selesai...
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
4. Bila dah panas goreng kuih siput tadi dengan kuantiti yang sesuai.. kuih yg belum digoreng boleh bertindan.. bila masuk dlm minyak yg panas.. kuih td akan relai/terpisah antara satu dgn yang lain..
5. Bila hampir garing... kuning keperangan (jgn hangus) masukkan beberapa helai daun kari.
6. Angkat dan toskan..


#3 Resipi Kuih Gunting


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.


Bahan-bahan :

1 kg tepung gandum
250 g marjerin
1 biji telur
1 Kiub ikan bilis
Minyak

*100 g bwg merah
*50 g bwg putih
*50 g ikan bilis
*50 g udang kering
*Cili kering agak2
*Garam 10 g
*Perasa 10 g (AjiNoMoto)
*Air 200 ml utk mengisar

Bahan2 bertanda * dikisar skali

Cara-cara :

1.Tepung diramas dgn marjerin,masukkan telur
2.Masukkan bahan kisar..uli hingga rata, masukkan daun kari yg telah dipotong,uli hingga doh tidak melekat lagi dijari.Agak2 tidak terlalu lembek dan terlalu keras.
3.Bahagikan@ bulat2kan doh supaya senang dicanai dengan kayu giling.
4.Panaskan dalam pan non stick sekejap tanpa myk supaya keras..sejukkan dan boleh dipotong/ digunting seperti pada gambar.
5.Goreng dalam minyak yang banyak.
6.Tos dengan tissu utk serap minyak.


#4 Resepi Kuih Kapal Terbang


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.

Bhn2 utk doh:

5 cawan tepung gandum/ 500gm
2 sudu besar majerin
1biji telur
1 cawan air
1 sudu teh garam

Bhn2 utk gam

6 sudu besar tepung ubi
6 sudu besar minyak masak

Minyak utk menggoreng
Gula aising utk salut kerepek tu nanti (Sy blend gula pasir je)

Cara2: 

1) satukan tepung gandum,majerin & telur dlm besen..gaul2 dgn tangan
2) masukkan garam dlm air..kacau sebati..masukkan air td sedikit2 dlm adunan tepung..uli hingga jd doh..sukatan air tu..kena agak2 sendiri..kalau doh masih keras..boleh tambah air..tp pastikan doh jgn lembik sgt..nanti kerepek xjadi..
3) bahagi doh kepada 6 @ 7 ketul
4) campurkan tepung ubi & minyak masak..kacau hingga sebati..ni utk jadikan gam kerepek tu nanti
5) canai doh td nipis2..sapukan gam pd seluruh permukaan tepung yg telah kita canai td..lepas tu gulung cantik2..
6) lepas dah gulung..potong doh td..pastu gelek bg nipis..
7) panaskan minyak..& goreng hingga kekuningan..biarkan sejuk dahulu..
8) letak kerepek yg dah sejuk tu dlm balang @ bekas besar..tuang gula aising..& goncang ja bekas tu..bg gula tu sebati n bersalut dgn kerepek.


#5 RESEPI POPIA NESTUM

Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.

Bahan:
1 paket kulit popia
1 sudu besar tpg gandum bancuh sedikit air utk gamkan kulit popia gulung

1/2 cwn nestum - blend halus )
1/2 cwn gula - blend halus ) gaul bersama
1/2 cwn horlicks )

Cara:
Gulung popia spt dlm gambar dan gamkan hujungnya dgn bancuhan tpg gndum tadi; kemudian gunting serong. Buat hingga selesai.
Goreng popia tadi sekejap dalam minyak panas hingga garing.. (warna berubah sedikit jgn bagi terlampau garing/kuning)
Angkat dan toskan minyak... Gaul dgn nestum campur tadi... Siap!


#6 Popia Sira Pedas


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.

Bahan:

Kulit popiah
-digulung & dipotong serong & digoreng

Bahan Sira:

Lada kering blend
Bwg putih blend
Gula+gula melaka nampak merah hitam
Garam
Cuka / air asam jawa

Caranya:
Masukkan minyak,dah panas tumis bwg putih, naik bau masukkan cili yg dikisar, kemudian masukkan gula, garam dan cuka, lebihkan gula kali kurang, popia akan lemau, garam suku camca kecil.

Biar masak api kecil supaya ramuan semua masuk sekali, dah menggeledak, biar sampai kering dan berbuih, baru masukkan popia yg dah digoreng.

Sira kuah yg panas lebih elok sbb baru melekat pada popia


#7 Popia Cheese Pedas


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.


Bahan-bahan yang diperlukan:

Sebungkus kulit popia 
8 sudu besar serbuk keju
2 sudu besar serbuk cili 
4 sudu besar gula

Cara membuatnya:

1. Gunting kulit popia bentuk segiempat, kecil-kecil sehingga habis sebungkus. Boleh juga jadikan bentuk reben. Ikut kerajinan. 

2. Goreng kulit popia dengan api sederhana sehingga garing, kacau rata supaya tidak hangus. Angkat dan toskan.

3. Kisarkan serbuk keju, serbuk cili dan gula.

4. Apabila kulit popia yang digoreng tadi sudah sejuk, masukkan ke dalam balang.

5. Kemudian masukkan serbuk yang sudah dikisar tadi ke dalam balang berisi kulit popia dan goncang dengan lembut sehingga serbuk keju rata sepenuhnya.

6. Sedia untuk dimakan.

*Jika rasa terlebih pedas, boleh seimbangkan rasa dengan menambah sedikit gula atau keju (ikut rasa masing-masing)


#8 Kacang Goreng Tepung Bestari


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.


Bahan-bahan:

- Kacang tanah (basuh dan keringkan dulu)
- Sebiji telur
- Tepung bestari pedas

Cara-cara:

1. Gaulkan kacang dengan telur hingga rata
2. Masukkan tepung sikit demi sikit dan gaul rata
3. Panaskan minyak
4. Goreng dalam minyak panas dengan api sederhana. Kena rajin2 kacau supaya masak sekata dan tidak hangus
5. Angkat dan toskan minyak

Wajib biarkan sejuk dulu supaya rangup. Dah sejuk baru makan dan simpan dalam bekas kedap udara. Boleh tambah sedikit gula kalau nak rasa manis2. Saya memang tak letak sebab nak makan masin2 pedas. Tepung ni dah masin ye jangan tambah garam dah


#9 Resepi Kerepek Bawang


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.

Bahan-bahan :

bahan pedas :
3 cwn tepung gandum
2 batang serai*
2 inci lengkuas*
4 biji bawang putih*
7-8 biji bawang merah*
4 sb cili mesin/giling(nak pedas lebihkan)
2 sudu kecik udang kering (ditumbuk)
garam + ajinamoto secukup rasa
1/2 cwn air

bahan putih :
3 cwn tepung gandum
5-6 sb butter/majerin
garam + ajinamoto secukup rasa
air secukupnya

cara-cara :

Doh pedas
1) blenderkan bahan bertanda * hingga lumat sebati. tapis asingkan bhn2 blnder gn airnya ketepikan
2) dlm bekas yg lain masukan tepung,garam+ajinamoto,udang kering,cili mesin dan bawang yg diblnder tadi. kemudian gaul sebati sambil masukan air yg diasingkan tadi.
3) bentukan doh yg agak-agak boleh dicanaikan. bahagi tepung kepada 6 bulat2.

Doh putih

1) masukan tepung garam+ajinamoto,majerin dan air. jadikan doh.
2) bahagi tepung kepada 6 bulat2.

Cara Untuk Jadikan Kerepek Bawang

1) selesai membuat doh utk kedua2nya. canai tepung pedas. dan kemudian yg putih. gabungkan. canai kedua2 lapisan sehingga nipis. gulung. kemudian potong nipis2 dengan pisau yg tajam.
2) goreng hingga kekuningan. dan siap untuk dimakan...


#10 Buah Rotan


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.


Bahan:

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

Caranya:

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.

2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecair santan sedikit demi sedikit.

3. Kemudian ,uli sehingga menjadi satu doh yang lembut (tambah air jika santan tidak mencukupi) supaya senang untuk dibulat-bulatkan. Adunan yang telah dibentuk hendaklah digaulkan dengan bijan halus dan digoreng dengan minyak yang sederhana panasnya sehingga kuning keemasan.


#11 Rempeyek Ikan Bilis


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.

BAHAN-BAHAN:-

1 bungkus tepung beras
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan
1 biji telur
10 ulas bawang putih
1 cawan santan pekat
1 sudu makan garam
1 sudu air kapur
Ikan bilis
Kacang tanah

CARA-CARA:-

- Blend ketumbar, jintan, bawang putih dan telur sehingga halus.
- Campurkan dengan tepung, santan, garam & gaul sebati.
- Masukkan air kapur dan sedia untuk digoreng bersama kacang dan
ikan bilis.


#12 Resepi kuih Ros / Goyang


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.


Bahan: 

1 peket Tepung beras
1 cwn gula/ boleh kurangkan..
3 cwn Santan(santan + air)
2 biji Telur
Sedikit Garam
Sedikit Air kapur

Caranya:

Kacau gula dan telur sampai hancur...masukan tepung beras, santan,garam n air kapur..siap..boleh le mula goreng ye guna api sederhana ye...sebelum itu rendam dulu acuan dlm minyak ye..bila acuan dah panas baru celup dlm tepung. Lepas celup terus masukkan dalam minyak. Goyang acuan untuk keluarkan kuih. Goreng sehingga garing. Angkat dan toskan minyak. 


#13 Kerepek Pisang Manis


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.


Ikg pisang nangka muda
Brown sugar @ gula pasir
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Caranya: 

Kupas kulit pisang muda.Kemudian sagat pisang. Kemudian masukkan gula dan sedikit garam.

Gaul sebati. Kemudian panaskan minyak dan masukkan pisang yg digaul tadi..

Goreng sehingga masak keemasan. Selamat menikmati.


#14 KACANG PEDAS BEREMPAH


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.

.
Bahan dan Caranya:

1cawan Tepung Beras
2ulas Bawang Putih
2sudu besar Rempah Sichuan Mala @hexafood
1sudu kecil Garam
1sudu besar Gula
.
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Sebatikan. Jika nak lebih pedas boleh tambahkan lebih rempah sichuan mala atau gunakan serbuk cili
.
1bj Telur
+-3sudu besar Air

Masukkan telur. Kacau sebati. Sekiranya adunan kering, masukkan air sedikit demi sedikit. Adunan mestilah likat
.
300g Kacang Tanah
.
Masukkan Kacang. Kacau sehingga semua kacang bersalut adunan. Goreng dengan api sederhana dan minyak yang banyak. Semasa memasak, leraikan kacang agar tidak bergumpal. Kacau sekali sekala untuk elakkan kacang hangus. Masak sehingga kacang betul-betul masak. Kacang akan lemau sedikit ketika baru siap dimasak dan akan rangup apabila sudah mulai sejuk


#15 Kerepek Pagoda


Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari,Resepi Kuih Siput Yang Sedap, Rangup dan Berempah Dengan Sukatan Cawan, kuih siput, kuih siput mudah dan sedap, cara buat kuih siput, resipi kuih siput sedap dan mudah buat, resipi kuih siput sedap, resipi kuih sedap paling mudah, resipi kuih siput yang rangup, langkah demi langkah resipi kuih siput, resipi kuih gunting, kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting sedap, resipi kuih gunting mudah dan sedap, kuih gunting paling sedap, sedapnya kuih gunting, Resepi Kuih Kapal Terbang, kuih kapal terbang, resipi kuih kapal terbang, cara buat kuih kapal terbang, popia, popia nestum, mudahnya buat popia nestum, popia nestum sedap, cara buat popia nestum, popia sira, resipi popia nestum, resipi popia cheese, kacang goreng, resipi kacang botak, kacang goreng paling sedap, kacang botak, cara buat kacang botak, sedapnya kacang goreng tepung bestari, kacang goreng rangup tepung bestari, cara mudah buat kacang goreng rangup, kerepek bawang, resipi kerepek bawang, mudahnya buat kerepek bawang, sedapnya kerepek bawang, buah rotan, resipi buah rotan, sedapnya kuih rotan, kuih rotan, kuih buah rotan, Rempeyek, resipi rempeyek, resipi rempeyek ikan bilis, sedapnya rempeyek, resipi mudah rempeyek ikan bilis, cara buat rempeyek, kuih ros, kuih loyang, sedapnya kuih ros manis, kuih loyang, kuih goyang, resipi kuih ros, resipi kuih goyang, kerepek pisang, kerepek, kerepek pisang manis dan sedap, sedapnya kerepek pisang, cara buat kerepek pisang, kerepek pisang mudah, resipi kerepek pisang paling mudah,kacang pedas berempah, cara buat kacang pedas, resipi kacang pedas, cara buat kacang pedas, cara buat kacang botak, kerepek pagoda, kerepek gunting, resipi kudapan, resipi kudapan paling mudah, pelbagai resipi kudapan, koleksi resipi kudapan, pelbagai resipi kerepek, pelbagai resipi kerepek mudah dan sedap, sedapnya kerepek, kerepek mudah dan sedap, cara buat kudapan mudah,
Resipi Kudapan Raya Yang Paling Digemari.


Bahan:

1 cawan tepung gandum
1 sudu besar majerin
1 sudu besar udang kering (dikisar)
3 ulas bawang merah kecil (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
sedikit daun sup dan daun bawang (dihiris halus)
secubit garam 
minyak untuk menggoreng.

Cara-cara:

Campurkan semua bahan-bahan kecuali masak. jika keras tambahkan sedikit air (seprti membuat doh roti canai). canai tipis dan potong kecil (lebih mudah jika menggunakan mesin mmbuat mee ). akhir sekali goreng hingga garing.