November 2020 - Cahaya Hayati

24 Nov 2020

Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam

November 24, 2020 0
Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam

Puding Karamel Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam. Assalamualaikum wbt & Hi korang. Rindu nak update blog tapi bila work from home ni kerja update resipi sajalah. Harap korang tak boring singgah sini. Semalam CH dan anak dara berpuasa ganti. Baru nak mula ganti puasa tak seperti tahun tahun lepas dimana CH ganti puasa dalam bulan Syawal. Tahun ni sebab WFH, terus tak terganti puasa. Allahuakbar. Leka dengan duniawi betul. Bila ganti puasa berteman ni, rasa seronok sikit sebab ada teman sahur dan berbuka. Macam semalam, anak dara CH request nak berbuka dengan puding karamel. Nak keluar mencari, macam susah nak jumpa. So, tengoklah bahan apa yang ada kat rumah. Nasib baik semua ada dan bolehlah buat puding karamel mudah dan sedap untuk Kakak Aisya. 


Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam


Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap, puding karamel, puding karamel mudah dan sedap, bahan untuk buat puding karamel, resipi puding karamel, resepi puding karamel confirm jadi, bahan untuk buat puding karamel, puding caramel, sedapnya puding karamel, mudahnya buat puding Karamel, langkah demi langkah buat puding karamel, puding mudah dan sedap, dessert mudah dan sedap, cara buat puding karamel
Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam


CH suka juga puding karamel ni tapi asyik tak jadi ja sampailah CH jumpa resipi yang guna susu pekat ni. Sukahati CH bila buat makanan yang disukai menjadi. So, lepas ni dah tak payah beli.. 


Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap, puding karamel, puding karamel mudah dan sedap, bahan untuk buat puding karamel, resipi puding karamel, resepi puding karamel confirm jadi, bahan untuk buat puding karamel, puding caramel, sedapnya puding karamel, mudahnya buat puding Karamel, langkah demi langkah buat puding karamel, puding mudah dan sedap, dessert mudah dan sedap, cara buat puding karamel


Resipi Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap


Bahan:

3 sb gula - jadikan caramel.

6 biji telur

1 cawan air

1/2 tin susu pekat manis

1 sk essen vanilla

1sb tepung jagung


Caranya:

Masakkan gula sehingga sedikit hangus dan masukkan 2sb air panas sedikit demi sedikit. Kacau sebati.  Kemudian tuang ke dalam loyang dan sejukkan. Ketepikan.

Masukkan telur, susu pekat, air dan esen vanilla. Kisar sebati.

Tapiskan adunan telur yang sudah dikisar kedalam loyang yg mengandungi gula hangus tadi.

Masukkan adunan dalam loyang bulat saiz 6inci. Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil. Supaya air tidak menitik atas puding. CH tutup dengan tudung periuk saja. 

Kukuskan puding selama 20 - 25minit atau sehingga masak.

Setelah masak. Sejukkan seketika. Kemudian bolehlah terbalikkan loyang diatas pinggan yg sesuai.

Sedap dimakan ketika sejuk.

22 Nov 2020

Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa

November 22, 2020 0
Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa
Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa. Assalamualaikum wbt dan selamat pagi. Cuaca sejuk pagi ni dan dengar kata ada tempat di sebelah utara Kedah dan Perlis telah dinaiki air. Semoga semuanya baik, selamat dan dipermudahkan urusan. Oh yer, bila work from home ni dan tak mahu anak-anak ganggu time CH buat kerja... CH akan sediakan kudapan atau makanan favorite anak-anak terlebih dahulu seperti kek marble gebu, mudah dan sedap. Kalau tak, sekejap sekejap cakap lapar. Tu baru 3 orang. Kalau ramai lagi, confirm tak keluar dapur dah. Hihi.. Lawak ja. CH tahu ibu-ibu pada hari ini adalah ibu-ibu yang hebat dan bijak mengatur jadual antara urusan rumah tangga dan kerjaya. 


Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa



Macam CH tulis di atas, makanan wajib sentiasa tersedia dan bila anak-anak nak makan, diaorang akan ambil sendiri. So, CH pun boleh buat kerja dengan tenang. 

Antara kudapan atau makanan favorite anak-anak CH adalah kek Marble. Buatlah kek Marble corak apa pun, memang akan habis. Itu yang mak depa pun makin semangat nak baking. 


Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa, kek marble, resipi kek marble sukatan cawan, resipi kek marble mudah dan sedap, kek mudah dan sedap, senangnya buat kek marble, marble cake, marble cake recipe, how to make marble cake, kek kampung mudah dan sedap, sedapnya kek marble, cake recipe, cara buat kek marble, resepi kek marble mudah dan sedap
Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa


So, hari ni CH sharing resipi kek marble mudah, gebu dan sedap yang hanya menggunakan sukatan cawan untuk membuatnya. Makan panas-panas dengan teh o atau kopi o pun sedap tambah-tambah time hujan. 


Resipi Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap Menggunakan Sukatan Cawan


Bahan: 

1 cawan mentega/planta 
3/4 cawan gula kastor / CH guna gula pasir saja
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri blue key
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh essen vanilla
3 sudu makan susu pekat manis
2 sudu makan serbuk koko
Loyang saiz 6' atau 7'


Caranya

Pukul/ mixer gula dan mentega sehinga kembang dan sebati selama 12 minit. 

Masukkan telur satu persatu sambil pukul perlahan sehingga sebati. 

Masukkan tepung, essen vanilla, baking powder. Kaup balik hingga rata. 

Tambah susu pekat manis. Gaul lagi sehingga rata. 

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di campur dengan serbuk koko.  Satu lagi biarkan dengan warna asal. 

Ambik loyang dan sapukan dengan marjerin hingga rata. Lapikkan dengan baking paper. CH tak lapik pun sebab malas nak ke kedai bakery. 

Ambik satu senduk adunan warna asal dan letakkan di tengah - tengah loyang. Jangan ratakan. 

Kemudian ambik satu senduk adunan koko dan letak atas adunan warna asal. Jangan ratakan juga sebab nanti ia akan menentukan corat marble atau zebra. 

Ulang proses yang sama sehingga adunan habis. 

Untuk corak atas kek, letakkan adunan coklat di atas adunan asal secara berselerak. Kemuadian corak yang dikehendaki dengan menggunakan lidi. 

Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa, kek marble, resipi kek marble sukatan cawan, resipi kek marble mudah dan sedap, kek mudah dan sedap, senangnya buat kek marble, marble cake, marble cake recipe, how to make marble cake, kek kampung mudah dan sedap, sedapnya kek marble, cake recipe, cara buat kek marble, resepi kek marble mudah dan sedap


Bakar dengan suhu 170 selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung  kepada jenis oven korang. Guna api atas dan bawah. 

Lepas kek dah masak, keluarkan kek dan boleh di hidangkan panas-panas atau disejukkan terlebih dahulu. 

Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa, kek marble, resipi kek marble sukatan cawan, resipi kek marble mudah dan sedap, kek mudah dan sedap, senangnya buat kek marble, marble cake, marble cake recipe, how to make marble cake, kek kampung mudah dan sedap, sedapnya kek marble, cake recipe, cara buat kek marble, resepi kek marble mudah dan sedap


Selamat Mencuba uolls! 




21 Nov 2020

Sarapan Pagi Kesukaan Anak-Anak | Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu

November 21, 2020 0
Sarapan Pagi Kesukaan Anak-Anak | Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu

Sarapan Pagi Kesukaan Anak-Anak | Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu. Assalamualaikum wbt & hi korang! Sarap apa tu? CH dan anak-anak sarapan pancake dengan madu saja. Sarapan kesukaan anak-anak ni. Sorang 3 keping dah kenyang sampai tengahari. CH suka buat pancake sebab ia salah satu menu yang mudah dan cepat disediakan. Tak perlu perap macam sesetengah resipi. Lepas tu tak banyak bahan yang di gunakan. Guna tepung gandum pun boleh.. Kalau korang takde idea nak buat sarapan apa, bolehlah try buat pancake ni dan makan dengan madu atau gula karamel. Ikutlah yang mana korang suka tapi CH memang ajar anak-anak makan dengan madu. Lagi berkhasiat gitu..


Sarapan Pagi Kegemaran Anak-Anak | Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu


sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake


Bahan:


3 cwn tepung naik sendiri ( CH guna blue key)

1 cawan susu full cream ( apa jenama pun boleh)

1/2 cwn minyak

1 1/2 cawan air

2 biji telur 

sedikit garam

3-4 sb gula

1sk essen vanilla


Caranya: 


Campurkan semua bahan dan gaul sebati sehingga menjadi satu adunan. Jangan overmixed. Kalau ada ketulan tepung, biarkan saja. 

Panaskan non stick pan dengan api yang paling kecil. Tak perlu sapu butter atau minyak atas pan. 

Tuang adunan menggunakan senduk. Saiz senduk menentukan saiz pancake. Biarkan adunan pancake naik gebu dan keperangan. 


sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake


Bila dah berbuih tu maksudnya sebelah tu dah cukup masak, jadi terbalikkan dan tunggu pula sebelahnya lagi masak.


sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake


Siap!

sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake

sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake


Psst. Kalau makan panas-panas lagi sedap. 



20 Nov 2020

Tips Bilik Tidur | 7 Item Ini Perlu Dibersihkan Secara Berjadual

November 20, 2020 0
Tips Bilik Tidur | 7 Item Ini Perlu Dibersihkan Secara Berjadual
Tips Bilik Tidur | 7 Item Ini Perlu Dibersihkan Secara Berjadual. Bilik tidur merupakan antara ruangan dalam rumah yang mempunyai kadar pencemaran udara yang tinggi berbanding ruang lain seperti ruang tamu, ruang makan dan ruang rehat keluarga. Ini kerana bilik tidur merupakan tempat yang paling lama kita habiskan waktu seperti waktu tidur 6 hingga 8 jam. Baru kira waktu tidur, belum kira waktu bersiap dan melepak di dalam bilik tidur.


Tips Bilik Tidur | 7 Item Ini Perlu Dibersihkan Secara Berjadual, cara bersihkan bilik tidur, tuala cadar bila perlu tukar, tips kebersihan bilik tidur, cara pastikan bilik tidur sentiada bersih dan segar, cara dapatkan tidur yang berkualiti, tips bilik tidur, tips kebersihan bilik tidur, bilik tidur, bedroom cleaning tips, bedroom
Tips Bilik Tidur | 7 Item Ini Perlu Dibersihkan Secara Berjadual



Selain itu di bilik tidur juga mempunyai banyak barang yang memerangkap habuk, bakteria dan kotoran. So, kena bersihkan secara berjadual selain setiap hari bagi lantai dan seminggu sekali bagi perabot. 


Tips Bilik Tidur | 7 Item Ini Perlu Dibersihkan Secara Berjadual



Menurut penulis buku ‘Clean My Space’, beberapa benda di dalam bilik tidur perlu diganti, dibersihkan dan dicuci dalam tempoh waktu tertentu. Berikut adalah 7 item yang korang perlu beri perhatian dan membersihkannya secara berjadual. 


1. Cadar

Seminggu sekali wajib tukar cadar. Kita tidur 6 hingga 8 jam setiap hari, dengan cuaca Malaysia yang panas kadangkala kita berpeluh. Peluh akan melekat pada cadar. Waktu tidur juga antara waktu sel kulit mati kita tertanggal. Semuanya tertinggal atas cadar.

Hah, belum kira kalau ada air liur basi lagi. Stink.

Penting untuk tidur atas cadar yang bersih bagi memiliki kualiti tidur yang baik.


2. Bantal

Sebaiknya tukar setahun 2 kali. Namun untuk memanjangkan tempoh hayat bantal, sarungkan dengan ’pillow protector’. Elakkan tidur dengan rambut basah. Kelembapan pada bantal menjadi tempat terbaik untuk bakteria membiak.

Seeloknya jemur bantal di bawah terik matahari setiap 2 minggu.


3. Comforter / duvet / selimut

Comforter, selimut dan duvet seharusnya diganti dan dicuci setiap 3 bulan sekali. CH mengguna comforter. Jadi setiap kali tukar cadar, akan tukar comforter sekali sebab selalu beli cadar satu set dengan comforter. Nampak ala-ala hotel gitu. 

Maka kebersihan lebih tinggi kerana CH akan tukar setiap minggu bersama cadar. 


4. Kain pengesat kaki

Dua minggu sekali adalah tempoh yang baik untuk menggantikan kesat kaki yang baru dan membasuh kesat kaki yang lama. Namun sekiranya, anak-anak main air dan mengakibatkan pengesat kaki basah atau lembap yang melampau, CH akan terus ganti kesat kaki yang baru.

Selain daripada mengelakkan lantai menjadi basah dan bilik tidur manjadi berbau, apa yang lebih dirisaukan adalah pembiakan bakteria. Dengan cuaca khatulistiwa yang lembap, sangat mempercepatkan pembiakan bakteria pada pengesat kaki yang lembap. Jadi, bila basah atau lembab wajib tukar kepada yang kering. 

Dengan ini bilik tidur akan bersih dan terhindar dari bakteria. 


5. Langsir

Perlu diganti setiap 6 bulan. Namun setiap bulan ketika membersihkan kipas, kita dicadangkan untuk blow langsir dengan hair dryer untuk membuang habuk yang melekat. 


6. Tuala mandi

Seminggu sekali setiap hari Ahad CH akan tukar tuala baru. Namun disarankan tukar tuala baru setiap 3 hari.. tapi kesuntukkan masa untuk mendobi, CH hanya gantikan seminggu sekali. Kalau korang rajin, korang boleh ja buat. 

Tidak digalakkan untuk menyidai tuala yang lembap di dalam bilik air, melainkan ruang bilik air mempunyai kipas. Ini kerana, kelembapan udara sangat tinggi di dalam bilik air. Tuala akan memerangkap kelembapan udara dan akan menjadi tempat pembiakan bakteria yang baik sekiranya menyidai tuala di dalam bilik air.


7. Tilam

Setahun sekurang-kurangnya perlu mencuci tilam sebanyak 2 kali. Kaedah yang terbaik untuk mencuci tilam adalah dengan memanggil ‘Pro Cleaner‘ datang ke rumah. Biarkan mereka melakukakan kerja-kerja pembersihan tilam di rumah.

Namun sebaiknya, setiap bulan tilam perlu di vacuum untuk membuang segala habuk dan allegern menggunakan vacuum yang sesuai untuk tilam. 


Apabila mengetahui tips bilik tidur ini, nampaknya CH perlu membuat pelaburan untuk membeli vacuum mattress dust mites. Barulah bersih dan segar kerana kualiti udara serta kebesihan di dalam bilik tidur juga antara faktor yang mempengaruhi tahap kualiti tidur seseorang.


Tonton Online Drama Beri Sedikit Waktu Episod Penuh 1-15 (Akhir)

November 20, 2020 0
Tonton Online Drama Beri Sedikit Waktu Episod Penuh 1-15 (Akhir)

Tonton Online Drama Beri Sedikit Waktu Episod Penuh 1-15 (Akhir). Semalam tertengok drama Beri Sedikit Waktu lakonan Aqasha dan Zara Zya. Walaupun baru satu episod, CH rasa drama ni best sebab kedua-duanya mempunyai bakat lakonan yang mantap. So, jom Tonton Online Drama Beri Sedikit Waktu Episod Penuh 1-15 (Akhir). 


Tonton Online Drama Beri Sedikit Waktu Episod Penuh 1-15 (Akhir)


Drama ini mengisahkan kehidupan Hananiyah ( Zara Zya) dan anaknya Luqman yang menderita dan hilang tempat bergantung selepas diceraikan oleh suaminya Farhan ( Shah Jazzle). Terpaksa keluar dari rumah kerana rumah tersebut telah dilelong disebabkan bekas suaminya suka  berfoya-foya dan berlagak sebagai orang kaya. Selain suka berfoya-foya, bekas suaminya juga mempunyai hutang keliling pinggang termasuklah dengan along. 


Selepas bercerai dengan Hananiyah, Farhan berkahwin dengan Haryani ( Atikah Suhaime) yang merupakan anak orang kaya. 


Tonton Online Drama Beri Sedikit Waktu Episod Penuh 1-15 (Akhir), drama beri sedikit waktu, beri sedikit waktu zara zya aqasha, zara zya, aqasha, tonton online drama beri sedikit waktu, drama tv3 beri sedikit waktu


Niya tertekan dengan hidupnya selepas diceraikan dan tidak boleh menerima kenyataan tersebut. Dia ingin memulakan hidup baru dengan anaknya dengan mencari kerja sehinggalah dia bertemu dengan Kakak Imran, Sofia ( Farisha Irwayu). Sofia menawarkan kontrak 3 bulan untuk menjadi pembantu rumah Imran. Niya terpaksa melayan kerenah Imran yang cerewet dan cepat marah. Oleh kerana tiada tempat tinggal, Niya dan anaknya tinggal di bilik stor belakang rumah Imran tanpa disedari majikannya.


Imran merupakan pesakit OCPD (Obsessive Compulsive Personality Disorder) yang cenderung kepada ‘perfectionist’ dalam mengatur kehidupan. Sekiranya sesuatu yang dirancang olehnya tidak menjadi, Imran akan cepat marah, sensitif dan panik. Ditambah pula dengan pengalaman pahit yang melihat ibunya selalu dipukul oleh bapanya waktu kecil, ia menambahkan lagi kelainan sifat yang ada pada Imran. Selain panik, Imran juga selalu berasa takut dan terlalu bergantung kepada kakaknya, Sofia untuk menghilangkan perasaan ketakutan itu.


Kini, Niya berubah menjadi lebih cekal, berjiwa kental, tabah dan tidak mudah mengalah. Sifatnya juga mula menyentuh perasaan Imran. Imran menolak cinta daripada Myra kerana dia sudah mula menyayangi Niya dan Luqman. Imran juga sedar penyakitnya adalah penghalang cintanya kepada Niya. Jadi, dia mengambil inisiatif untuk menjalani rawatan rapi.


Nak tahu lebih lagi,  kena tonton sendiri... sebab cerita ni baru saja bermula. 


[EPISOD 1] [ EPISOD 2] [EPISOD 3] [ EPISOD 4][EPISOD 5] [ EPISOD 6][EPISOD 7] [ EPISOD 8 ][EPISOD 9] [ EPISOD 10 ][EPISOD 11] [ EPISOD 12][EPISOD 13] [ EPISOD 14][EPISOD 15] 


Selamat Menonton Uolls!

19 Nov 2020

Ini Yang Korang Perlu Buat Bila Alami 'Skin Breakout'

November 19, 2020 0
Ini Yang Korang Perlu Buat Bila Alami 'Skin Breakout'

Ini Yang Korang Perlu Buat Bila Alami 'Skin Breakout'. Assalamualaikum wbt & hi korang! Lately ni jarang boh gambar CH dalam mana-mana socmed sebab kulit muka CH alami skin breakout. Teruk sampai suami tegur...  'awat muka awak teruk sangat''? Huhu. Yelah sepanjang kenal dan hidup bersama dah 13 tahun ni hanya jerawat sebiji 2 yang timbul sebulan sekali. Tup tup ni naik jerawat sampai penuh muka. Besar-besar pula tu.  Maunya dia tak tegur.. So, nak tahu apa yang CH buat bila alami skin breakout ni? Kena baca sampai habis tau!


Jerawat, cara rawat jerawat yang betul, skin breakout, muka breakout, ubat jerawat, kulit kulit kulim, ubat jerawat,tempat rawat jerawat kulim, acne,
Muka tika jerawat tengah rancak naik.. huhu

Jerawat, cara rawat jerawat yang betul, skin breakout, muka breakout, ubat jerawat, kulit kulit kulim, ubat jerawat,tempat rawat jerawat kulim, acne,
Muka sebelum tukar skincare.. ada la jerawat seketoi dua.. 


Kenapa alami skin breakout? Silap CH sendiri. Tukar skincare yang kononnya sangat baik ( mungkin pada orang lain ya, bukan pada CH). Yelah bila tengok kawan-kawan dan adik beradik guna,. kulit mereka semakin baik dan cantik, CH pun teruja la nak guna. 


So, laburlah sedikit untuk jadi ahli dan beli complete set skin care tu. Memula guna, memang nampak macam okay sebab hanya ada sebijik dua saja jerawat yang naik. Ingatkan perkara biasalah bila tukar skincare... Healing process la katakan. 


Masuk bulan kedua, jerawat semakin banyak dan besar-besar ( macam jerawat batu). Tudung terkena pada jerawat pun dah rasa sakit. Huhu... Baru tau macam mana perasaan orang yang ada jerawat. CH punya skin breakout bukan yang teruk lagi tapi kalau biarkan mungkin akan jadi teruk. Yang sikit ni pun CH dah rasa stress. 


Ini Yang Korang Perlu Buat Bila Alami 'Skin Breakout'


So, ini yang CH buat bila alami skin breakout....


#1 Berhenti Guna Skincare 


Ini perkara pertama yang CH buat bila alami skin breakout. Jangan tunggu sampai teruk baru nak berhenti. Jangan percaya pada mitos yang skin breakout tu adalah healing process. Mungkin ada yang okay tapi kalau semakin teruk, korang tanggunglah sendiri akibatnya. 


Bagi CH lebih baik berhenti dan buat langkah kedua ini.


#2 Dapatkan Nasihat Dan Rawatan Dari Doktor Pakar Kulit


Langkah nombor 2 ni buat serentak dengan langkah nombor 1. Mula-mula Ch ingat nak tukar skincare saja tapi disebabkan takut jadi lagi teruk, terus google cara rawatan skin breakout. Macam-macam petua jumpa tapi the best dan reasonable adalah dengan jumpa doktor pakar kulit untuk nasihat dan rawatan. 


Disebabkan CH tinggal di Kulim, so pakar kulit yang CH jumpa adalah di Poliklinik Kempas Indah.  Doktor wanita. So tak seganlah nak cerita tentang masalah kulit. 


#3 Guna Skincare Yang Dicadangkan Oleh Doktor Pakar Kulit


Selalunya bila dah pergi jumpa doktor ni, doktor akan beri skincare yang sesuai dengan masalah kulit kita. Tak perlu nak cari di drug store. 


Ini yang CH dapat bila jumpa pakar kulit:-


  • Pencuci muka
  • Moisturiser
  • Krim Jerawat 2 kali Sehari (siang saja)
  • Krim Jerawat 3 hari sekali ( Malam saja)
  • Ubat Jerawat (doxymycin)

Jerawat, cara rawat jerawat yang betul, skin breakout, muka breakout, ubat jerawat, kulit kulit kulim, ubat jerawat,tempat rawat jerawat kulim, acne,
Pencuci, moisturiser dan krim jerawat


Alhamdulillah, selama 2 minggu menggunakan skincare dan ubat dari doktor pakar kulit, breakout muka CH dah semakin berkurang. Dah takde jerawat baru yang naik.. Yang lama pun makin mengecut.. Sis is happy sekarang. Tinggal nak lega sepenuhnya dan hilangkan parut. 


Menurut Doktor, masalah skin breakout ( bergantung pada tahap individu) akan baik dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Jadi kena istiqomah dan bersabar jika nak kulit cantik balik. Baik doktor!


Kenapa Perlu Jumpa Doktor Pakar Kulit


Kalau ada yang tanya kenapa perlu jumpa doktor pakar kulit? Ini jawapannya. Ubat Jerawat (doxymycin) tu tidak dijual di farmasi. Hanya boleh diperolehi dengan nasihat doktor. Macam CH untuk 2 minggu makan 1 biji siang dan 1 biji malam ketika perut penuh. Dan hari ini selepas 2 minggu, hanya perlu makan 1 biji pada waktu malam saja. 


Jerawat, cara rawat jerawat yang betul, skin breakout, muka breakout, ubat jerawat, kulit kulit kulim, ubat jerawat,tempat rawat jerawat kulim, acne,
Ubat Jerawat ( doxymycin)


Ubat jerawat di wajib di ambil kerana ia boleh merawat masalah jerawat dari dalam dengan mematikan akar jerawat. Sebab itulah bila CH makan selama 2 minggu ni, jerawat baru dah tak naik. Alhamdulillah. 


Lagi satu, hanya doktor yang tahu pencuci dan krim yang sesuai dengan masalah kulit kita. Memang ada jual di farmasi tapi pharmacist bukan pakar kulit ya. 


Berapa kos jumpa doktor pakar kulit? Bergantung pada doktor dan tahap masalah kulit korang. Macam CH, untuk consultation, ubat, krim, moisturiser dan pencuci berkos RM 250... Bila follow up, hanya tambah ubat makan, kosnya hanya RM30. 


So, korang yang ada masalah jerawat atau skin breakout bolehlah pergi ke Poliklinik Kempas Indah ( sebelah JnT ) untuk mendapat nasihat dan rawatan. Confirm korang rasa sangat berbaloi. In Sya Allah. 


Jerawat, cara rawat jerawat yang betul, skin breakout, muka breakout, ubat jerawat, kulit kulit kulim, ubat jerawat,tempat rawat jerawat kulim, acne,
Jerawat dah kecut dan tinggal parut jerawat..


Tak lama lagi, CH bolehlah cakap goodbye kat Miss J. Hahaha... 


Nanti CH update lagi sebab perjalanan nak dapat balik kulit yang dulu masih jauh lagi.. 


17 Nov 2020

Pertama Kali Buat Kek Sarang Semut | Jangan Derhaka Pada Resipi

November 17, 2020 0
Pertama Kali Buat Kek Sarang Semut | Jangan Derhaka Pada Resipi

Pertama Kali Buat Kek Sarang Semut | Jangan Derhaka Pada Resipi. Assalamualaikum wbt & hi korang! Sejak bekerja dari rumah ni, macam-macam resipi yang di share di facebook CH cuba termasuklah resipi kek sarang semut. Orang kata susah nak buatnya, tapi CH cuba juga sebab teringin nak makan. Resipi yang CH guna adalah resipi dari Blogger Wani Sukarno SK. Resipi yang sis Wani bagi mudah dan senang nak buat cuma sis Wani guna Noxxa dan CH guna oven. Menjadi tapi ada sedikit kesilapan sebab CH derhaka sikit pada resipi yang di beri.


Pertama Kali Buat Kek Sarang Semut | Jangan Derhaka Pada Resipi


Pertama Kali Buat Kek Sarang Semut, Resipi Kek Sarang Semut Mudah, Sedap Dan Tak Perlu Perap, resipi kek sarang semut, kek karamel, resipi kek karamel, resipi kek karamel tak perlu perap mudah dan sedap, sedapnya kek karamel, cara buat kek sarang semut, sedapnya kek sarang semut, mudahnya masak kek sarang semut, kek mudah dan sedap, resipi kek sarang semut mudah dan sedap, cara buat kek sarang semut, bahan-bahan kek sarang semut


Nak tahu apa yang CH derhaka dalam resipi Kek Sarang Semut atau kek gula hangus ni? Dalam resipi suruh tapis sebelum bakar tapi CH tak tapis sebab rasa confident kek tu akan jadi. Sekali bila dah masak... ada ketul ketul kecil atas kek. Huhu... rasa dan kejadian semua dah okay tapi ketulan kecil ni menyebabkan kek sarang semut CH jadi tak cantik. So pengajarannya, lain kali jangan derhaka pada resipi. 


Pertama Kali Buat Kek Sarang Semut, Resipi Kek Sarang Semut Mudah, Sedap Dan Tak Perlu Perap, resipi kek sarang semut, kek karamel, resipi kek karamel, resipi kek karamel tak perlu perap mudah dan sedap, sedapnya kek karamel, cara buat kek sarang semut, sedapnya kek sarang semut, mudahnya masak kek sarang semut, kek mudah dan sedap, resipi kek sarang semut mudah dan sedap, cara buat kek sarang semut, bahan-bahan kek sarang semut

Pertama Kali Buat Kek Sarang Semut, Resipi Kek Sarang Semut Mudah, Sedap Dan Tak Perlu Perap, resipi kek sarang semut, kek karamel, resipi kek karamel, resipi kek karamel tak perlu perap mudah dan sedap, sedapnya kek karamel, cara buat kek sarang semut, sedapnya kek sarang semut, mudahnya masak kek sarang semut, kek mudah dan sedap, resipi kek sarang semut mudah dan sedap, cara buat kek sarang semut, bahan-bahan kek sarang semut


Disebabkan resipi yang Ch cuba ini menjadi dengan elok ( kalau CH tak derhaka pada resipa la ), so CH share di sini supaya senang nak tengok resipi bila lain kali teringin lagi dan juga supaya tak derhaka pa resipi lagi. Korang yang nak cuba buat pun boleh cuba resipi ni...


Resipi Kek Sarang Semut Mudah, Sedap Dan Tak Perlu Perap


Bahan - bahan untuk karamel

3/4 cawan gula kasar
1 cawan air panas
1 1/2 sudu mentega

Guna api kecil, hanguskan gula sehingga keperang-perangan. Masukkan air panas sikit - sikit dan kacau sehingga gula cair. Tutup api dan kemudian masukkan mentega kacau sehingga cair. Ketepikan.


Bahan-Bahan:

1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/3 cawan susu pekat


Caranya:


Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.

Masak karamel seperti resipi di atas. Ketepikan

Masukkan telur, susu pekat dan essen vanilla dalam satu bekas. Kacau sebati. 

Masukkan karamel dan kacau lagi sehingga sebati.

Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau lagisehingga adunan sebati. 

Tapi adunan sebelum masukkan ke dalam loyang. 

Panaskan oven dan bakar adunan selama 45 dengan suhu 175. 

Sejukkan sebelum di makan.


Selamat mencuba uolls. 


 

12 Nov 2020

6 Resipi Lengkap kek Coklat Moist Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi

November 12, 2020 0
6 Resipi Lengkap kek Coklat Moist Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi

6 Resipi Lengkap kek Coklat Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi. Assalamualaikum wbt & hi korang!. Bila PKPB, ibu-ibu confirm banyak habiskan masa di dapur untuk memenuhi selera seisi keluarga. Yelah nak keluar, hanya dua orang saja yang dibenarkan, maka masak sendiri adalah yang terbaik. CH begitu juga, WFH tetapi masak tetap masak sebab CH malas nak keluar. Kalau keluar pun hanya untuk top up barang dapur. Lain-lain banyak order online atau delivery. Bila kerap masuk dapur ni, anak-anak pun pandai request nak itu nak ini. Yang terbaru nak makan kek. Kek yang CH pandai buat adalah brownies, kek butter, kek marble dan kek pisang. Kek coklat selalu failed. Tak cukup moist lah, overcooked lah... last-last kalau nak makan kek coklat, CH beli ja. Tapi sejak-sejak 2 menjak ni CH teringin nak buat kek coklat sendiri sampai jadi. Orang kata usaha tangga kejayaan kan? So, sebelum mencuba CH kumpul dulu resipi lengkap kek coklat sukatan cawan sedap, mudah dan confirm jadi. Resipi tersebut adalah daripada bakers viral Ina Azlina. Setakat ni, resipi kek yang dikongsi memang menjadi... 


So, CH share di sini dulu resipi lengkap kek coklat yang boleh di cuba.


6 Resipi Lengkap kek Coklat Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi


#1 KEK COKLAT MOIST NESLO VIRAL


6 Resipi Lengkap kek Coklat Moist Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi, resipi kek coklat, resipi kek coklat moist, kek coklat ina azlina, kek , pelbagai resipi kek coklat, sedapnya kek coklat moist, bahan untuk buat kek coklat moist, kek coklat moist kukus, cara buat kek coklat moist, resipi kek mudah dan sedap, mudahnya buat kek coklat, kek coklat sukatan cawan


Bahan & Caranya

5 biji telur

1 sb ovalate

1 cawan gula halus

1 sk esen vanila

1 sk emulco coklat

1 sk emolco coffee

*** Mix semua bahan diatas hingga kembang dan gebu.


2 cawan tepung gandum

1/2 cawan serbuk koko

1/2 cawan milo

1sk soda bikarbonat

1 sk garam halus

1 sk baking powder

*** Ayak ke semua bahan diatas bersama dan ketepikan. 


1cawan minyak masak

1 cawan susu pekat 

1/2 cawan air panas + 2sb nescafe ( larutkan siap2)

Masukkan bahan ni kedalam adunan yang gebu tadi dan mix perlahan.

Matikan mixer dan masukkan tepung dan kacau dengan menggguna senduk. Masukkan 1/2 cawan air panas+ 2 sb nescafe. Gaul sehingga semua bahan sebati.

Masukkan kedalam acuan atau loyang 8x8. Panaskan kukusan dan kukus selama 40 minit guna api besar.

Jangan lupa tutup permukaan loyang dengan wrapping plastic.


TOPPING

Bila dah sejuk tadi kek boleh tuang ganace.  Kalau nak ganace cantik, kek kosong tadi masuk peti ais dulu dalam 1 jam baru tuang ganace. So, ganace  tidak akan meresap. Hias ikut kreativiti korang..


#2 KEK COKLAT TURKISH NUTELLA WALNUT


6 Resipi Lengkap kek Coklat Moist Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi, resipi kek coklat, resipi kek coklat moist, kek coklat ina azlina, kek , pelbagai resipi kek coklat, sedapnya kek coklat moist, bahan untuk buat kek coklat moist, kek coklat moist kukus, cara buat kek coklat moist, resipi kek mudah dan sedap, mudahnya buat kek coklat, kek coklat sukatan cawan



Bahan 1:

6 bijik telur
1 cawan gule halus
1sb ovalate
sedikit emolco coklat


Bahan 2:

1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak 
3/4 cawan air panas


Bahan 3:

2 cawan tepung gandum
1sk baking powder,
1/2 sk soda bikarbonat
sedikit garam halus
1 cawan serbuk koko

*** Ayak dan satukan semua bahan di atas



Caranya:

Mix bahan 1 sehingga kembang. 

Bila bahan 1 dah kembang, masukkan susu pekat manis dan minyak. Mix lagi sehingga sebati dan matikan mixer. 

Masukkan bahan 3 dan kacau sebati. 

Tambahkan air panas dan kacau sebati. 

Masukkan adunan dalam bekas dan kukus selama 15 minit api besar 

Angkat dan sejukkan sebelum dituang ganache atau filing. 

Walnut di bakar terlebih dahulu dan ditumbuk sehingga pecah sebelum di tabur di atas filing. 

Siap!



#3 KEK COKLAT MELT 


6 Resipi Lengkap kek Coklat Moist Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi, resipi kek coklat, resipi kek coklat moist, kek coklat ina azlina, kek , pelbagai resipi kek coklat, sedapnya kek coklat moist, bahan untuk buat kek coklat moist, kek coklat moist kukus, cara buat kek coklat moist, resipi kek mudah dan sedap, mudahnya buat kek coklat, kek coklat sukatan cawan


Bahan-bahan dan caranya:

Bahan 1:

5 biji telur
1 cawan gula
1 sk esen vanila
Kacau rata guna senduk atau whisk sehingga sebati. 

Bahan  2 :

1/2 cawan susu pekat
1 cwn marjerin cair 
1/2 cwn air panas


Ok dah tu masukkan susu pekat setengah cawan.
Majerin dicairkan awal,sukat yang cair tadi secawan.

Bahan 3: 

1 1/2 cawan tepung gandum (satu cawan setengah)
1 cawan serbuk koko
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
sedikit garam halus


Caranya:

Satukan bahan 1 dan pukul dengan whisk atau senduk sehingga sebati. 

Bila bahan 1 dah sebati, masukkan susu pekat dan maejerin cair. Pukul lagi sehingga sebati. 

Masuk bahan 3 dalam adunan tadi sedikit demi sedikit sehingga habis bahan 3. 

Tambah  1/2 cawan air panas. Gaul sehingga sebati. 

Masuk dalam bekas apa-apa yang korang suka dan kukus selama 30 minit. Nak bakar pun boleh tapi perlu guna bekas aluminium. 

sejukkan sebelum di tuang topping coklat. 


Resipi Toping Coklat 

Bahan :

500g beryls milk compound
1 cawan whipping dairy
1 sb majerin

Caranya:

Masuk dalam pengukus biar 10 minit atau masuk kat oven dan biar sampai cair
atau double boil. Kacau sebati. 

Siap dann boleh simpan dalam peti untuk sejukkan/ pekatkan. 


Bahan-bahan topping layer putih:

250g cream cheese
3sb susu pekat
1/2 cawan whipping non dairy sejuk
1/4 cwn susu segar

Caranya:

Mix cream cheese dan susu pekat sehingga sebati.

Tambahkan 1/2 cawan whipping non dairy sejuk dan mix lagi sampai gebu. Sila guna mixer.

Nampak macam gebu tu,baru tambah 1/4 cawan susu segar. Mix lagi.

Siap!


Bila dah siap topping dan kek dah sejuk, piping layer putih dahulu. Boleh guna piping beg, nak guna spatula boleh, lepas tu ratakan.

Dah siap topping putih, tuang ganace tadi. Tabur atas ganache dengan coklat rice atau apa-apa yang korang suka.

Sejukkan selama 2 jam dulu baru sedia di makan. 



#4 KEK COKLAT MOIST FLOOD MELTING NUTELLA


6 Resipi Lengkap kek Coklat Moist Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi, resipi kek coklat, resipi kek coklat moist, kek coklat ina azlina, kek , pelbagai resipi kek coklat, sedapnya kek coklat moist, bahan untuk buat kek coklat moist, kek coklat moist kukus, cara buat kek coklat moist, resipi kek mudah dan sedap, mudahnya buat kek coklat, kek coklat sukatan cawan


Bahan-bahan A :

4 biji telur
1 cawan gula
1sk emolco coklat
1 cawan susu pekat
3 sb nutella
*** Blender sebati. Tambahkan

1 cawan minyak masak

*** Blend lagi.


Bahan B (Ayakkan):

1 cawan 1/2 tepung gandum
1 cawan 1/2 serbuk koko( resepi ni memang rich rasa coklat ye)
1sk baking powder
sedikit garam halus
1sk soda bikarbonat

*** Ayak rata. Tuang bahan A dalam bahan B kacau rata. Tambah 1/2 cawan air panas,kacau rata.

Kukus 15-20 minit tengok besar mana bekas. Kalau nak kukus di loyang 40 minit dah masak. Potong mengikut saiz bekas paper food dan masuk bekas paper food.Tuang ganache dan parutkan coklat blok atas ganache. Siap!


Resipi Ganache 

Bahan:

500g milk compound
1 cawan whiping dairy
1sb butter /majerin
Double boil atau masukkan oven atau pengukus.
Dah tu whiskkan dan tambah 2 sb nutella. Kacau sebati dan biarkan/ sejukkan supaya ganache pekat
Dah nampak likat baru tuang atas kek tadi. 



#5 KEK COKLAT PISANG TANPA TELUR


6 Resipi Lengkap kek Coklat Moist Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi, resipi kek coklat, resipi kek coklat moist, kek coklat ina azlina, kek , pelbagai resipi kek coklat, sedapnya kek coklat moist, bahan untuk buat kek coklat moist, kek coklat moist kukus, cara buat kek coklat moist, resipi kek mudah dan sedap, mudahnya buat kek coklat, kek coklat sukatan cawan


Bahan A:

1 cawan gula perang
1 cawan susu coklat dutch lady
1 cawan minyak
1/2 cawan air panas
pisang secukupnya - boleh di belah 2


Bahan B: Ayakkan

2 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
sedikit garam


Caranya:

Lapik loyang dengan baking paper dan susun pisang sehingga penuh loyang ( selapis jer).

Masukkan gula perang, susu coklat dan minyak ke dalam bahan B. Gaul rata sehingga sebati. 

Tambah air panas dan gaul lagi sehingga sebati. 

Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disusun pisang tadi. 

Kukus selama 40 minit atau bakar selama 1 jam. 

Dah siap, terbalikkan kek. Sejukkan dan buang baking paper sebelum di tuang coklat ganache di atas pisang. 

Sedia untuk di makan. 



#6 KEK COKLAT MUDAH TANPA TELUR


6 Resipi Lengkap kek Coklat Moist Sukatan Cawan Sedap, Mudah Dan Confirm Jadi, resipi kek coklat, resipi kek coklat moist, kek coklat ina azlina, kek , pelbagai resipi kek coklat, sedapnya kek coklat moist, bahan untuk buat kek coklat moist, kek coklat moist kukus, cara buat kek coklat moist, resipi kek mudah dan sedap, mudahnya buat kek coklat, kek coklat sukatan cawan


Bahan A:

2 cawan susu segar
2 sudu besar cuka makan

Bahan B :

2 cawan tepung selfrising
1/2 kecil soda bicarbonat
1cawan serbuk koko
garam halus sikit


Bahan C:

2 cawan gula halus
1 cawan minyak masak/butter dicairkan


Caranya:

Satukan susu segar dan cuka.Biarkan selama 10 minit.

Satukan semua bahan B. Masukkan gula serta minyak tadi kacau sehingga sebati.

Tambah bancuhan susu dan cuka tadi sikit demi sedikit. 

Masukkan dalam loyang dan kukus selama 20 minit. 

Siap. Sejukkan sebelum dituang coklat ganache. 

6 Nov 2020

OST Drama Cinta Sekali Lagi | Tanpa Rela Misha Omar

November 06, 2020 0
OST Drama Cinta Sekali Lagi | Tanpa Rela Misha Omar

OST Drama Cinta Sekali Lagi | Tanpa Rela Misha Omar. Hi korang! Dan tonton drama Cinta Sekali Lagi? CH belum lagi tapi takpe, nanti tgk online saja..


Sinopsis Drama Cinta Sekali Lagi


Mengupas kisah hidup dua adik-beradik iaitu Amanda (Nelydia Senrose) dan Amani (Hannah Delisha). Amanda sentiasa dipersalahkan oleh Amani kerana menyebabkan Amani mempunyai parut kekal di tangannya. Rentetan daripada kejadian itu, Amani sentiasa mahu lebih daripada Amanda dalam segala hal.


OST Drama Cinta Sekali Lagi | Tanpa Rela Misha Omar, tonton online cinta sekali lagi, drama cinta sekali lagi, ost cinta sekali lagi, tanpa rela misha omar, lirik tanpa rela, lirik lagu tanpa rela, tonton online drama cinta sekali episod penuh, tonton online full episod cinta sekali lagi,
Drama Cinta Sekali Lagi


Amanda baru dilantik sebagai ‘jewellery designer’ di Anggun Jewels. Dia mempunyai masalah dengan Fahad (Saharul Ridzwan), pengurus di situ. Ibu Fahad, Ungku Nadrah (Dilla Ahmad) berkenan dengan kebaikan Amanda sehinggalah dia mendapat tahu mengenai sengketa anaknya dengan Amanda. Amani pula sibuk nak berkahwin dengan Ungku Mukhlis (Raja Afiq), sepupu kepada Fahad bagi memenuhi impian ‘Cinderella’nya untuk hidup senang walaupun dia masih belajar.


Ibu Amanda dan Amani, Puan Nazira (Haleeda Mazlin) mengenakan syarat iaitu Amani perlu menamatkan pengajiannya dahulu dan pastikan Amanda juga menikah pada hari yang sama. Amani menganggap syarat tersebut sebagai penghalang. Amani lebih berminat dengan rumah banglo keluarga Mukhlis dan tidak tahu mengambil hati orang tua Mukhlis.


Hubungan Fahad dan Amanda semakin buruk dengan hasutan Muiz (Iman Zulkarnain), rakan sekerja mereka yang sentiasa iri hati dengan Fahad. Keadaan menjadi gawat apabila Fahad digantung kerja. Amanda mula menyedari kejahatan Muiz. Dia telah bekerjasama dengan Taqiudin sehingga Muiz tertangkap dan Fahad kembali bekerja. Sejak hari itu, Fahad dan Amanda menjadi rapat. Ungku Nadrah telah melamar Amanda untuk Fahad.


Amani mengimpikan majlis perkahwinan yang gah. Dia amat kecewa apabila keluarga Mukhlis hanya mengadakan majlis secara bersederhana. Impiannya untuk hidup senang bagai Cinderella telah hancur kerana Mukhlis hanyalah lelaki biasa. Amanda dan Amani telah mengandung anak pertama. Amanda dilayan dengan penuh kasih sayang oleh Fahad manakala Amani dan Mukhlis sering dilanda masalah.


Selepas tujuh tahun, Amanda dan Fahad bahagia dengan dua orang anak dan berpindah ke rumah baharu bersama Mak Wan, orang gaji di rumah Fahad. Amani cemburu apabila Mukhlis masih simpan hati pada Farhana sehingga akhirnya dia menyerang Mukhlis di rumah Ungku Nadrah. Amani diceraikan Mukhlis! Amani dan Mukhlis menghilangkan diri selepas bercerai, meninggalkan anak mereka, Fizri di bawah jagaan Fahad dan Amanda.


OST Drama Cinta Sekali Lagi | Tanpa Rela Misha Omar, tonton online cinta sekali lagi, drama cinta sekali lagi, ost cinta sekali lagi, tanpa rela misha omar, lirik tanpa rela, lirik lagu tanpa rela, tonton online drama cinta sekali episod penuh, tonton online full episod cinta sekali lagi,


Amani kembali dan dalam diam, dia menggoda Fahad kerana ingin merampas kebahagiaan milik Amanda. Fahad pula dibutakan dengan nafsu dan terperdaya dengan fitnah yang dibuat oleh Amani. Menarik! nak tahu kesudahannya, jom tonton secara online di SINI




Sebelum tu, jom kita layan ost drama cinta sekali lagi ini. Best sangat. Setiap bait-bait lirik tu ada maksudnya yang tersendiri. 




Lirik Lagu Tanpa Rela Misha Omar



Saat engkau pergi
Dan tinggalkan cintaku
Terbiar hatiku hanyut tak terpujuk
Semua terjadi atas kemahuanmu
Memadam hatiku dan hadiahkan ku sepi

Sayang tak pernah kuduga
Keegoanmu mematikan rasa
Cinta yang ku puja
Terhapus dimamah dusta
Teganya kau mengakhiri
Dan memilih dia
Hanya aku dan diriku
Sendirian didera waktu
Melara dihukum kecewa
Tanpa relaku

Semua terjadi atas kemahuanmu
Memadam hatiku dan hadiahkanku sepi, oo-ho

Sayang tak pernah ku duga
Keegoanmu mematikan rasa
Cinta yang ku puja
Terhapus dimamah dusta
Teganya kau mengakhiri dan memilih dia
Hanya aku dan diri ku
Sendirian didera waktu
Melara dihukum kecewa
Tanpa relaku…

Sayur Campur Sama Hati Dan Pedal Ayam

November 06, 2020 0
Sayur Campur Sama Hati Dan Pedal Ayam

Sayur Campur Sama Hati Dan Pedal Ayam. Assalamualaikum wbt & salam jumaat. Bila bekerja dari rumah, hari-hari masak... Hari-hari lah update resipi kat blog ni. Tak pandai sangat masak tapi boleh lah untuk santapan sekeluarga. Bila masak sendiri ni, boleh masak apa yang teringin atau apa yang ada kat rumah. Kat rumah CH ni, CH seorang saja yang makan hati ayam.. Pedal ja suami ngan MIL makan. Anak-anak memang tak di ajar untuk makan. Jadi bila tiap kali beli ayam, CH akan goreng atau buat sayur campur yang dicampur dengan hati dan pedal. In sha Allah laku dan tak buang saja hati dan pedal tu. 


Sayur Campur Sama Hati Dan Pedal Ayam, hati ayam, pedal ayam, resipi hati ayam, resipi pedal ayam, hati pedak ayam sedap, mudahnya masak hati  pedal ayam, resipi sayur campur sedap, sedapnya sayur campur, sayur campur ala hotel, resipi sayur campur paling sedap, kacang buncis, resepi sayur campur mudah dan sedap
Sayur Campur Sama Hati Dan Pedal Ayam


Sayur Campur Sama Hati Dan Pedal Ayam



Sayur Campur Sama Hati Dan Pedal Ayam, hati ayam, pedal ayam, resipi hati ayam, resipi pedal ayam, hati pedak ayam sedap, mudahnya masak hati  pedal ayam, resipi sayur campur sedap, sedapnya sayur campur, sayur campur ala hotel, resipi sayur campur paling sedap, kacang buncis, resepi sayur campur mudah dan sedap

 

Bahan: 


hati dan pedal ayam - di potong kecil dan digaul dengan sedikit garam
6 batang kacang buncis
kobis bunga
baby jagung
1/2 biji bawang besar - dipotong separa bulat
cili besar 
garam secukupnya
1sk tepung jagung - bancuh dengan 1sb air
1 sb minyak untuk menumis
air secukupnya


Caranya:


Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan hati dan pedal. Tambah sedikit air supaya hati dan pedal lembut. 

Bila hati dan pedal sudah masak dan lembut, masukkan kobis bunga dan baby jagung. Biarkan sehingga sayur ini masak. 

Jika air telah kering tambah 2sb air dan masukkan kacang buncis, cili besar. Gaul rata sehingga kacang buncis masak sepenuhnya. 

Tambah tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.

Rasa. Jika belum cukup masin, boleh tambah garam sikit. Selalunya CH tak tambah dah...

Angkat dan hidangkan dengan menu lain. 


Selamat mencuba uolls!

5 Nov 2020

Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap

November 05, 2020 0
Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap

Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap. Siapa yang suka makan sup ikan? Mesti ramai yang suka kan? Teringat masa dalam pantang, mesti selang 2, 3 hari akan masak sup ikan merah. Kalau hari-hari biasa, kurang sikit sebab suami dan anak-anak tak suka. Jadi, bila teringin atau kena pantang baru CH masak. 


Bila sebut tentang pantang makanan, Abang Ammar kena pantang makan ayam, telur, seafood dan juga makanan segera/ processed food. Ini kerana abang Ammar confirm mengidap penyakit kulit Dermatitis. Nak tahu lebih lanjut, korang google lah... Next entry baru CH cerita tentang Dermatitis ni. Actually, doktor tak suruh pantang makanan pun... Cuma CH dan suami yang mahu abang Ammar pantang sebab dah dua kali jumpa pakar kulit tetapi rasa gatal pada kulit masih sama. Nak tak nak, kenalah pantangkan dia dulu dari makan makanan yang boleh menyebabkan gatal. Baru 3 hari CH pantangkan dia, dia inform dah kurang sikit gatal dan rasa nak garu waktu nak tidur. So, kena pantang lagi untuk tahu makanan apa yang dia allergik dan menyebabkan rasa gatal. 
 

Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan
Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap


Alang-alang nak berpantang, semua orang dalam rumah ni kena pantang jugalah... So, sup ikan merahlah hidangan untuk makan tengahari sekeluarga walaupun ada yang tak suka. Silalah belajar makan makanan pantang ye...


CH suka sup ikan merah ini kerana ia hidangan lengkap. Tak perlu tambah lauk lain dah sebab dalam sup ni sendiri dah ada sayuran. Boleh letak sayur yang kita suka... CH cuma letak kentang dan carrot. Itupun sedap dah. hihi. 

Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan


So, kalau korang tak tahu nak masak apa untuk lunch.... Korang cubalah masak sup ikan merah. In sha Allah sangat menyelerakan dan bertambah nasi. 


Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap



Bahan: 


1 ekor ikan merah - bersih dan ketepikan


Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan
ikan merah


1 peket sup bunjut ikan adabi
1/2 batang carrot - dipotong sederhana besar
2 biji kentang - dibelah 6
1 biji bawang besar - diracik
2 ulas bawang putih - di racik
2cm halia - di racik
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang 
daun sup secukupnya
minyak untuk menumis secukupnya
garam secukupnya
2sk cukup rasa maggi
1sk serbuk lada hitam
3 cawan air

Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan
Bahan untuk masak sup ikan


Caranya:


Panaskan minyak dalam kuali / pan. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi.


Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan


Tambah air dan biar sehingga mendidih. 


Bila dah mendidih masukkan ubi kentang, carrot dan sup bunjut ikan adabi. Biarkan sehingga mendih dan ubi empuk sepenuhnya. 


Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan


Masukkan lada hitam, garam, serbuk perasa. Gaul rata dan biarkan sehingga mendidih sekali lagi.


Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan
Bila mendidih, bau sup wangi sangat... nak makan la la tu jugak.. hahaha


Masukkan ikan. Biar sehingga mendidih dan ikan masak sepenuhnya. 


Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan
sampai penuh pan. hahaha


Dah siap. Taburkan daun sup dan bawang goreng. 


Sup Ikan Merah Mudah Dan Sedap, sup ikan merah, ikan merah, langkah demi langkah sup ikan merah, cara buat sup ikan merah, sup ikan, resipi sup ikan, mudahnya masak sup ikan, resipi makanan berpantang, menu berpantang, makanan dalam pantang, ikan yang boleh makan ketika pantang, resipi ikan berpantang, sup ikan merah mudah dan sedap, resepi sup ikan, resepi sup ikan merah, resipi ikan merah mudah dan sedap, mudahnya masak ikan
dah siap sup ikan merah


Selamat mencuba uolls.