February 2020 - Cahaya Hayati

13 Feb 2020

Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi

February 13, 2020 0
Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi
Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi. CH ni bukanlah ada masa banyak untuk mengemas rumah setiap hari. Hanya peruntukan hujung minggu je masa untuk mengemas dan mencuci apa yang patut. Ada yang terbuat dan ada yang tak terbuat. So, CH kena cari cara mudah dan kekal lebih lama untuk rumah lebih bersih dan wangi.

Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi, cara wangikan rumah, cara mudah bersihkan rumah, cara mudah dan jimat wangikan rumah, cara buat rumah wangi, petua rumah sentiasa wangi, tips rumah wangi, tips jadikan rumah wangi, cuka, tips cuka, pelbagai kegunaan cuka, tips wangikan rumah dengan cuka, tips bersihkan lantai dengan cuka, cara segarkan bilik air, bilik air, cara mudah wangikan bilik air, tips kekalkan wangi dalam rumah, cara hilangkan bau dalam rumah, cara wangikan rumah, cara mengharumkan rumah, tips jaga rumah, tips penjagaan rumah, petua wangi tahan lama, rumah, cara jaga perabot, cara buang habuk di perabot, tips perabot, cara cuci perabot, deko rumah, dekorasi rumah, dekorasi bilik tidur,
Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi

Tak guna produk mahal-mahal pun. Hanya bahan bahan yang ada dalam rumah kita ja.. Senangkan? Petua ni banyak dapat dari mak-mak yang duduk rumah dan ada anak kecil tapi rumah sentiada bersih dan wangi. Tiada pembantu rumah tapi rumah sentiasa bersih, wangi dan kemas. I is jelouse. Disebabkan kejelesan yang melampau, CH sanggup tanyakan rahsia. Bila dah dapat tips tersebut, rupanya ramai yang dah apply. Malunya!

So, nilah tips yang digunakan untuk rumah kekal bersih dan wangi.

Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi


Petua #1 :  Habuk Tak Melekat Pada Perabot 


Bab paling malas adalah nak lap perabot. Nasiblah rumah tak banyak perabot... Tapi still kena lap sebab tak mahu rumah berhabuk dan anak-anak pun alah pada habuk. Habuk sikit saja anak-anak akan bersin tak berhenti dan paling teruk siap pakej selsema dan batuk. Tak mahu anak-anak kena bersin, selesema dan batuk, kenalah cuci perabot walaupun seminggu sekali. Inilah caranya...

Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi, cara wangikan rumah, cara mudah bersihkan rumah, cara mudah dan jimat wangikan rumah, cara buat rumah wangi, petua rumah sentiasa wangi, tips rumah wangi, tips jadikan rumah wangi, cuka, tips cuka, pelbagai kegunaan cuka, tips wangikan rumah dengan cuka, tips bersihkan lantai dengan cuka, cara segarkan bilik air, bilik air, cara mudah wangikan bilik air, tips kekalkan wangi dalam rumah, cara hilangkan bau dalam rumah, cara wangikan rumah, cara mengharumkan rumah, tips jaga rumah, tips penjagaan rumah, petua wangi tahan lama, rumah, cara jaga perabot, cara buang habuk di perabot, tips perabot, cara cuci perabot, deko rumah, dekorasi rumah, dekorasi bilik tidur,


Bahan-Bahan:

1 penutup pelembut fabrik
10 cawan air

Caranya mudah sahaja. Bancuh kedua bahan ini hingga sebati kemudian lapkan pada semua perabot kesayangan anda. Cara ini buat perabot tidak mudah lekat habuk malah rumah juga berbau lebih harum


Petua #2 :  Kilatkan Lantai Rumah

Lantai melekit dan berbekas pelbagai jenis tumpahan memang buat rasa tak selesa dan sakit hati. Lebih-lebih lagi apabila selepas proses memasak selesai. Jangan buang masa sebaliknya cuba cara ini sekarang.

Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi, cara wangikan rumah, cara mudah bersihkan rumah, cara mudah dan jimat wangikan rumah, cara buat rumah wangi, petua rumah sentiasa wangi, tips rumah wangi, tips jadikan rumah wangi, cuka, tips cuka, pelbagai kegunaan cuka, tips wangikan rumah dengan cuka, tips bersihkan lantai dengan cuka, cara segarkan bilik air, bilik air, cara mudah wangikan bilik air, tips kekalkan wangi dalam rumah, cara hilangkan bau dalam rumah, cara wangikan rumah, cara mengharumkan rumah, tips jaga rumah, tips penjagaan rumah, petua wangi tahan lama, rumah, cara jaga perabot, cara buang habuk di perabot, tips perabot, cara cuci perabot, deko rumah, dekorasi rumah, dekorasi bilik tidur,


Bahan-Bahan:

1 penutup pencuci lantai
2 sudu besar Cuka
Air panas

Mulakan dengan menyapu sampah terlebih dahulu hingga sampah dan habuk dibersihkan. Satukan kesemua bahan di atas dan mulakan mengemop pada lantai. Hasilnya lantai lebih licin dan berkilat seperti baru menukar jubin. Kena cuba!


Petua #3 : Wangikan Rumah 

Rumah ibarat syurga. Jadi kenalah sentiasa wangi supaya ahinya berasa tenang dan damai. 

Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi, cara wangikan rumah, cara mudah bersihkan rumah, cara mudah dan jimat wangikan rumah, cara buat rumah wangi, petua rumah sentiasa wangi, tips rumah wangi, tips jadikan rumah wangi, cuka, tips cuka, pelbagai kegunaan cuka, tips wangikan rumah dengan cuka, tips bersihkan lantai dengan cuka, cara segarkan bilik air, bilik air, cara mudah wangikan bilik air, tips kekalkan wangi dalam rumah, cara hilangkan bau dalam rumah, cara wangikan rumah, cara mengharumkan rumah, tips jaga rumah, tips penjagaan rumah, petua wangi tahan lama, rumah, cara jaga perabot, cara buang habuk di perabot, tips perabot, cara cuci perabot, deko rumah, dekorasi rumah, dekorasi bilik tidur,

Selain menggunakan penyegar udara bagi membolehkan udara keluar masuk, cubalah gunakan petua ini untuk pastikan rumah anda lebih wangi dan selesa berada di dalamnya.

Bahan-Bahan:

1 penutup pelembut fabrik
1 Sudu besar Cuka

Senang sahaja iaitu dengan mencampurkan kedua bahan ini dan semburkan pada seluruh rumah anda. Gabungan dua bahan ini memberi bau dan memperbaiki udara yang lebih bersih. Pastikan langsir dan kesemua perabot berfabrik disembur dengan padu. Baunya tahan lebih lama. Paling penting wangi!


Petua #4 : Segarkan Bilik Air

CH paling pantang kalau anak-anak guna bilik air tapi bila keluar still ada bau hancing atau tak sepatutnya. Bukan apa, takut ada tetamu menyinggah dan guna toilet tapi tuan rumah tak sempat nak cuci. So, CH memang sediakan campuran ini untuk menyahkan bau yang tak sepatutnya. Sekaligus menyenangkan kerja-kerja mencuci. 

Petua Rumah Kekal Bersih Dan Wangi, cara wangikan rumah, cara mudah bersihkan rumah, cara mudah dan jimat wangikan rumah, cara buat rumah wangi, petua rumah sentiasa wangi, tips rumah wangi, tips jadikan rumah wangi, cuka, tips cuka, pelbagai kegunaan cuka, tips wangikan rumah dengan cuka, tips bersihkan lantai dengan cuka, cara segarkan bilik air, bilik air, cara mudah wangikan bilik air, tips kekalkan wangi dalam rumah, cara hilangkan bau dalam rumah, cara wangikan rumah, cara mengharumkan rumah, tips jaga rumah, tips penjagaan rumah, petua wangi tahan lama, rumah, cara jaga perabot, cara buang habuk di perabot, tips perabot, cara cuci perabot, deko rumah, dekorasi rumah, dekorasi bilik tidur,

Bahan-Bahan:

1 Penutup sabun cuci lantai/ pencuci pinggan/Soflan
1 sudu kecil teh soda bikarbonat
1 sudu teh cuka
1 cawan air

Satukan kesemua bahan ini dan masukkan ke dalam penyembur. Semburkan ke seluruh bilik air setiap hari. Lepas sembur, bilas dengan air. Hasilnya bilik air rasa lebih segar dan harum.

Selamat Mencuba

12 Feb 2020

4 Resepi Menggunakan Bunga Chicha

February 12, 2020 0
4 Resepi Menggunakan Bunga Chicha
6 Resepi Menggunakan Bunga Chicha. Assalamualaikum wbt & hi korang. Belah utara sekarang ni tengah famous dengan bunga Chicha atau Cica ataupun Cicar. Tak kisahlah yang mana satu sebutan korang yang penting ia adalah bunga yang sama. Bunga Chicha ataupun nama saintifiknya adalah Stereospermum fimbriatum DC. Ia adalah sejenis tumbuhan hutan yang terdapat di Malaysia dan juga di negara-negara Asean yang lain. Terdapat 2 warna bunga ini iatu putih dan pink cair Bunga cantik ini selamat di makan. 

4 Resepi Menggunakan Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Chicha, resepi Lepat Liat Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Cicar, Lepat Liat Bunga Cica, Cica, bunga cicar, bunga chicha, resepi bunga chicar, resepi bunga cica, Kuih Koci Bunga Chicha, resepi Kuih Koci Bunga Chicha, cara buat Kuih Koci Bunga Chicha,  Talam Pulut Bunga Chicha, resepi  Talam Pulut Bunga Chicha, cara buat  Talam Pulut Bunga Chicha, Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga cicar, resepi kasui bunga cicar, resepi bunga cicar,
Bunga Chicha


CH sendiri pernah merasa pengalaman mengutip bunga ini untuk di buat kuih lepat tapi dah lama. Masih teringat lagi keenakkan lepat bunga chicha yang dibuat oleh arwah mak CH. Sekarang susah nak jumpa. So, jangan pandang rendah pada resepi orang dulu-dulu. Jika ia digunakan pasti ada keistimewaannya yang tersendiri. Kalau tak, takkan sampai teringat sampai sekarang... 

4 Resepi Menggunakan Bunga Chicha


#1 Lepat Liat Bunga Chicha


4 Resepi Menggunakan Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Chicha, resepi Lepat Liat Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Cicar, Lepat Liat Bunga Cica, Cica, bunga cicar, bunga chicha, resepi bunga chicar, resepi bunga cica, Kuih Koci Bunga Chicha, resepi Kuih Koci Bunga Chicha, cara buat Kuih Koci Bunga Chicha,  Talam Pulut Bunga Chicha, resepi  Talam Pulut Bunga Chicha, cara buat  Talam Pulut Bunga Chicha, Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga cicar, resepi kasui bunga cicar, resepi bunga cicar,
Lepat Liat Bunga Chicha
Gambar kredit kpd mr google
Resepi kredit kepada Monie's Life 2


Bahan tepung:

500 gm tepung pulut
200 gm gula pasir  @ 1 1/2 cawan
2 cawan pati santan
2 helai daun pandan
1 cawan serbuk bunga cica (bunga dikisar)

Bahan Inti:

1 biji kelapa parut (putihnya saja)
sedikit garam

Bahan lain:

minyak masak
daun pisang secukupnya (jemur atau layur)

Caranya:

1. Masak air, gula pasir dan daun pandan sehingga gula larut. Ketepikan dan biarkan sejuk.
2. Dalam bekas masukkan tepung pulut, santan dan sendukkan gula yang dimasak tadi sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh yang lembut.
3. Kelapa digaul dengan sedikit garam.
4. Ambil daun pisang kemudian lenserkan minyak di atasnya.
5. Letakkan 1 sudu besar tepung tadi dan isikan inti kelapa.
6. Lipat dengan kemas. Ulang cara tadi sehingga habis
7. Kukus sehingga masak sekitar 10-15 minit. Jangan terlalu lama sebab air wap akan masuk di dalamnya.
8.Siap untuk dihidangkan.


#2 Kuih Koci Bunga Chicha


4 Resepi Menggunakan Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Chicha, resepi Lepat Liat Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Cicar, Lepat Liat Bunga Cica, Cica, bunga cicar, bunga chicha, resepi bunga chicar, resepi bunga cica, Kuih Koci Bunga Chicha, resepi Kuih Koci Bunga Chicha, cara buat Kuih Koci Bunga Chicha,  Talam Pulut Bunga Chicha, resepi  Talam Pulut Bunga Chicha, cara buat  Talam Pulut Bunga Chicha, Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga cicar, resepi kasui bunga cicar, resepi bunga cicar,
Kuih koci bunga Chicha
Resepi dan gambar kredit kpd COOKPAD


Bahan Inti

1 biji kelapa parut
200 gm gula merah
100 gm gula pasir
Sedikit garam
Sedikit air

Bahan Koci

500 gm tepung pulut
200 gm serbuk bunga chicha
Sedikit air (untuk membuat doh)
Daun pisang

Caranya

1. Pertamanya sediakan inti terlebih dahulu. Caranya, masukkan kelapa parut, gula merah, gula pasir, garam dan air. Gaul sekata dan masak sehingga mendidih. Sejukkan seketika.

2. Sediakan bahan-bahan untuk koci. Daun pisang dilayurkan atas api seketika untuk bagi lembut

3. Tepung pulut, serbuk bunga chicha dan air dicampur ke dalam bekas. Uli sehingga menjadi doh.

4. Untuk balut Koci. Potong daun pisang ikut saiz yang dikehendaki. Ambil sedikit adunan tepung. Masukkan inti dan bulatkan. Kemudian balut. Untuk balut tu, ikut kesesuaian citarasa masing-masing. Sebab koci ni ada macam-macam jenis balutan dia. Ulangi semua langkah ini sehingga adunan habis.

5. Kukus dalam periuk pengukus selama 20 minit atau sehingga koci masak.

6. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidang.

Nota: Koci Bunga Chicha yang telah masak sempurna. Tekstur warna dia akan gelap sedikit berbanding koci biasa. Rasanya pula jauh lebih sedap dan lembut.


#3 Talam Pulut Bunga Chicha


4 Resepi Menggunakan Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Chicha, resepi Lepat Liat Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Cicar, Lepat Liat Bunga Cica, Cica, bunga cicar, bunga chicha, resepi bunga chicar, resepi bunga cica, Kuih Koci Bunga Chicha, resepi Kuih Koci Bunga Chicha, cara buat Kuih Koci Bunga Chicha,  Talam Pulut Bunga Chicha, resepi  Talam Pulut Bunga Chicha, cara buat  Talam Pulut Bunga Chicha, Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga cicar, resepi kasui bunga cicar, resepi bunga cicar,
Resepi dan gambar Talam Pulut Bunga Chicha
Kredit kepada batupahatlife

Bahan:

Bunga Chicha segar- segenggam
Tepung pulut - 250 gm
Gula - 130 gm
Santan pekat - 1 cawan
Garam - 1/2 sudu teh

Cara:

1. Kisar gula, santan dan bunga chicha sehingga halus
2. Tuang ke dalam bekas, campurkan tepung pulut dan garam, Kacau sebati
3. Tuang adunan ke loyang 8 inci yang telah disapu minyak.
4. Kukus selama 45 min
5. Biarkan sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa parut bergaram


#4 Kasui Bunga Chicha

4 Resepi Menggunakan Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Chicha, resepi Lepat Liat Bunga Chicha, Lepat Liat Bunga Cicar, Lepat Liat Bunga Cica, Cica, bunga cicar, bunga chicha, resepi bunga chicar, resepi bunga cica, Kuih Koci Bunga Chicha, resepi Kuih Koci Bunga Chicha, cara buat Kuih Koci Bunga Chicha,  Talam Pulut Bunga Chicha, resepi  Talam Pulut Bunga Chicha, cara buat  Talam Pulut Bunga Chicha, Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga Kasui Bunga Chicha, resepi talam bunga cicar, resepi kasui bunga cicar, resepi bunga cicar,
Kasui Bunga Chicha
Gambar dan resepi kredit kepada Kak Nor 

Bahan:

3 Cawan Tepung Gandum
1 mangkuk Bunga Chicha
5 1/2 cawan air untuk di kisar dengan bunga chicha
1  1/2 cawang gula pasir/ brown sugar
1/2 cawan tepung jagung
sedikit garam
2 Sudu besar air kapur
1/2kg kelapa parut ( ambik putihnya saja)


Caranya:

1. Masukkan air dalam periuk pengukus dan biarkan sehingga mendidih.

2. Satukan semua bahan diatas kecuali kelapa parut dan gaul sehingga sebati. Kalau malas, kisar saja sehingga sebati dan halus. Ketepikan.

3. Sapukan minyak pada loyang dan masukkan adunan kedalamnya. Sedia dikukus selama 50minit atau sehingga masak. Setelah masak, angkat dan biarkan ia sejuk.

4. Setelah itu, kukus kelapa parut yang digaul dengan garam supaya kelapa tidak cepat basi atau masam.

5. Potong kuih kasui dan gaul dengan kelapa. Sedia untuk di makan.


11 Feb 2020

Lirik Lagu Sembah Naim Daniel feat Man Keedal

February 11, 2020 0
Lirik Lagu Sembah Naim Daniel feat Man Keedal
Lirik Lagu Sembah Naim Daniel feat Man Keedal. Korang dah dengar lagu ni? CH baru dengar dan rasa macam best juga. Mungkin first time dengar... Lagi satu, penggunaan tulisan jawi dalam video klip Sembah ini juga menarik dan membuatkan CH untuk dengar dan tonton video klip ini sehingga habis. 


Lirik Lagu SEMBAH Naim Daniel feat Man Keedal

Luka kerna dusta yang kau berikan
Cinta yang dah tak lagi seindah kisah kita
Luka kerna dusta yang kau sembahkan
Aku kini jatuh dalam kehampaan

Mengapaku setia pada kasih tak ku punya
Tak ku punya

Kata kata dan mimpi
Semua angan dan janji
Tak usah kau peduli
Tak usah kau tangisi
Apa erti semua
Pada mata yang tak berharga

Kau racun jiwaku yang takku mahu
Cukup nyawaku merayu

Jatuh Cinta Dengan Warna Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte Code 09 Anko

February 11, 2020 0
Jatuh Cinta Dengan Warna Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte Code 09 Anko
Jatuh Cinta Dengan Warna Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte Code 09 Anko. Dah namanya perempuan, kalau tak tambah koleksi make up memang tak sah. Encik suami pun dah geleng kepala. Hahaha.. Jangan marah, layan saja isteri awak ni. Oh yer, baru-baru ni CH terbeli Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte Code 09 Anko di Watsons.

review lipstik. lipstik, review lipstik silky girl, review Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte, lipstik warna nude, cantiknya lipstik warna nude,
Warna Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte Code 09 Anko


Masa beli ni tengah ada sales 50% tapi ambik satu saja. Harga jadi RM 13.90. Bila sampai rumah rasa menyesal sebab ambik satu ja. Memang semua perempuan macam ni ke? Beli menyesal, tak beli menyesal.  Hahaha..

Beli  Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte Code 09 Anko ni sebab CH dah lama cari lipstik kaler nude tapi belum jumpa yang menarik dihati. Bila cuba tester kaler Anko ni di Watsons, terus CH rasa menarik dan nak beli. 

So, inilah hasil bila CH pakai..

review lipstik. lipstik, review lipstik silky girl, review Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte, lipstik warna nude, cantiknya lipstik warna nude,
CH Jatuh Cinta Dengan Warna Lipstik Silky Girl OMG! Powder Matte Code 09 Anko


Cantik tak? Bukan CH yer tapi kaler lipstik tu...

Bgi CH kaler ni nampak natural sangat. Lagi cantik kalau korang pandai make up dengan menggabungkan eye shadow dan blusher yang masuk dengan kaler lipstik nude. CH sekadar pandai pakai lipstik ja.. 

Tonton Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir

February 11, 2020 0
Tonton Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir
Tonton Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir. Hai korang! Dah tengok Drama Chandelier lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir? Baru semalam drama ini bermula. CH pun baru tengok tapi rasa macam best ja.. Nak tahu best atau tak, korang kena tonton sendiri... 

Tonton Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir


Drama Chandelier ini mengisahkan Keisha Edlina digelar gold digger kerana berbekalkan wajah pan-Asia dan tubuh yang sempurna dia menggoda lelaki kaya dan peras harta mereka habis-habisan. Kemudian dia mencari lelaki lain yang jauh lebih kaya pula.

Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir, chandelier, drama chandelier, chandelier 2020, episod penuh drama chandelier, ben amir, mimi lana, tonton online drama chandelier, chandelier astro, chandelier episod 1, chandelier episod 2, chandelier episod 3, chandelier episod 4, chandelier episod 5, chandelier episod 6, chandelier episod 7, chandelier episod 8, candelier, drama candelier, drama chandelier, norman hakim, tan sri emran, perempuan simpanan, drama perempuan simpanan, drama perempuan pisau cukur, drama best 2020, drama terbaik 2020,
Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir


Hubungan selama dua tahun bersama Datuk Eusoff tidak menjadi, dan dia berpaling pula kepada Tan Sri Emran. Belum sempat mencapai angan-angan, satu insiden ngeri telah menimpa Keisha Edlina. Dia berputus asa untuk meneruskan hidup, namun kemunculan Kaef mengubah haluannya.

Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir, chandelier, drama chandelier, chandelier 2020, episod penuh drama chandelier, ben amir, mimi lana, tonton online drama chandelier, chandelier astro, chandelier episod 1, chandelier episod 2, chandelier episod 3, chandelier episod 4, chandelier episod 5, chandelier episod 6, chandelier episod 7, chandelier episod 8, candelier, drama candelier, drama chandelier, norman hakim, tan sri emran, perempuan simpanan, drama perempuan simpanan, drama perempuan pisau cukur, drama best 2020, drama terbaik 2020,
Kiesha Elina dan Tan Sri Emran

Aneh. Hatinya terpikat dengan keikhlasan lelaki itu walaupun Kaef tidak punya banyak harta atau kemewahan.

“Don’t touch me, please. I tak nak dituduh goda you pulak nanti.”

“Keisha....” Kaef mengeluh perlahan. Hati mula dilambung perasaan bersalah apabila memikirkan ‘hukuman’ yang diberikan kepada Keisha Edlina sepanjang hari ini. Sedangkan dia terlupa, dia juga turut bersalah. Kata orang tepuk sebelah tangan tak akan berbunyi, jadi adilkah dia melayan Keisha Edlina sedingin tadi? Sudah tentu tak. Tapi, ego seorang lelaki telah menyebabkan hati gadis ini terluka dan terdera sekali lagi.

“I ambil MC hari ni and please jangan cari I. I perlukan ruang untuk diri sendiri.”

“Keisha!” Sekali lagi dia memanggil, namun sedikit pun Keisha Edlina tak menoleh ke belakang. Dengusan terhela dari bibir. Tangan pula naik melurut rambut dengan perasaan serba salah.

Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir, chandelier, drama chandelier, chandelier 2020, episod penuh drama chandelier, ben amir, mimi lana, tonton online drama chandelier, chandelier astro, chandelier episod 1, chandelier episod 2, chandelier episod 3, chandelier episod 4, chandelier episod 5, chandelier episod 6, chandelier episod 7, chandelier episod 8, candelier, drama candelier, drama chandelier, norman hakim, tan sri emran, perempuan simpanan, drama perempuan simpanan, drama perempuan pisau cukur, drama best 2020, drama terbaik 2020,
Romantiknya Kiesha dan Kaef

Keisha... I’m sorry! Jerit hatinya berulang kali.

Sedang indah menikmati hidup penuh bahagia di sisi Kaef, kekhilafan silam mula datang menghukum. Satu per satu ujian dan dugaan yang hadir membuatkan Keisha Edlina terpaksa berkorban.

“Dirimu laksana chandelier. Paling menyerlah, paling cantik dan memukau perhatian... tapi sayang, dikau hanya sekadar perhiasan.”

Drama Chandelier Lakonan Mimi Lana Dan Ben Amir, chandelier, drama chandelier, chandelier 2020, episod penuh drama chandelier, ben amir, mimi lana, tonton online drama chandelier, chandelier astro, chandelier episod 1, chandelier episod 2, chandelier episod 3, chandelier episod 4, chandelier episod 5, chandelier episod 6, chandelier episod 7, chandelier episod 8, candelier, drama candelier, drama chandelier, norman hakim, tan sri emran, perempuan simpanan, drama perempuan simpanan, drama perempuan pisau cukur, drama best 2020, drama terbaik 2020,
Antara barisan pelakon yang menjayakan drama Chandelier

Bagi yang terlepas menonton drama Chandelier, korang boleh tonton online melalui link di bawah..

[ Episod 1] [ Episod 2] [ Episod 3] [ Episod 4] [ Episod 5] [ Episod 6] [ Episod 7] [ Episod 8] [ Episod 9] [ Episod 10] [ Episod 11] [ Episod 12] [ Episod 13] [ Episod 14] [ Episod 15] [ Episod 16][ Episod 17] [ Episod 18] [ Episod 19] [ Episod 20] [ Episod 21] [ Episod 22] [ Episod 23] [ Episod 24] [ Episod 25] 

Selamat menonton uolls!

6 Feb 2020

Lamb Grill Murah Dan Sedap Di Kulim

February 06, 2020 0
Lamb Grill Murah Dan Sedap Di Kulim
Lamb Grill Murah Dan Sedap Di Kulim. Bila tak tahu nak makan kat mana, kami lebih suka ke Kedai Makanan Keladi ataupun lebih dikenali sebagai kedai ah lai. Dekat sini pelbagai pilihan makanan yang ada dan semuanya sedap-sedap belaka. CH pula lebih suka order lamb grill.

Lamb Grill Murah Dan Sedap Di Kulim, Lamb Grill Murah Dan Sedap Di Kulim, kambing grill murah dan sedap, kambing golek muran dan sedap di kulim, kedai makanan keladi, kambing grill, kambing golek, sedapnya kambing grill, sedapnya kambing golek, western murah dan sedap, kambing bakar murah dan sedap, kambing bakar sedap di kulim, tempat makan best di kulim, tempat makan sedap di kulim, sedapnya joe kambing golek, kambing, lamb, menu sedap di kedai makanan keladi,
Lamb Grill Murah Dan Sedap Di Kulim

Lamb grill ni nampak saja biasa tapi sedap dan murah. Dihidangkan bersama campuran kobis dan carrot segar serta sos tousand island.

Terdapat 3 pilihan saiz iaitu kecil RM 14, sederhana RM 22 dan besar RM 42. CH pernah try saiz kecil dan sederhana saja. Besar belum pernah lagi.. Yang sederhana tu sebab kongsi dengan encik suami. 

So, kalau korang nak rasa sendiri kesedapan lamb grill ni boleh lah datang ke Kedai Makanan Keladi dan cari stall Joe Kambing Golek. 

Selamat menjamu selera uolls!


5 Feb 2020

Sebab-Sebab Suami Perlu Sediakan Tempat Tinggal Untuk Isteri Asing Dari Keluarga

February 05, 2020 0
Sebab-Sebab Suami Perlu Sediakan Tempat Tinggal Untuk Isteri Asing Dari Keluarga
Sebab-Sebab Suami Perlu Sediakan Tempat Tinggal Untuk Isteri Asing Dari Keluarga. Tinggal bersama keluarga mertua ada pro and kon. Tidak kiralah tinggal bersama keluarga suami atau isteri yang pasti bila membicarakan tentang hal ini banyak senarai baik dan buruknya. Jadi, adalah lebih baik suami bawa isteri pindah duduk asing walaupun rumah tersebut dekat dengan rumah keluarga. Mungkin awalnya ramai yang menentang, tapi percayalah ramai lagi yang setuju jika anda tinggal berasingan dari keluarga. Berikut adalah sebab-sebab yang korang perlu fikirkan terlebih dahulu ataupun orang kata in advance jika korang hendak tinggal dengan keluarga dibawah satu bumbung.

Sebab-Sebab Suami Perlu Sediakan Tempat Tinggal Untuk Isteri Asing Dari Keluarga, suami, isteri, tanggungjawab suami, tanggungjawab isteri, tips perkahwinan, tips suami isteri, tips suami isteri bahagia, suami isteri bahagia, suami isteri, tips rumahtangga bahagia, tips rumahtangga, rumah, bahagia, kenapa perlu tinggal sendiri selepas berkahwin, tinggal asing atau dengan keluarga mertua,
gambar dari goole... 

Sebab-Sebab Suami Perlu Sediakan Tempat Tinggal Untuk Isteri Asing Dari Keluarga


  • Penjagaan Aurat
Penjagaan aurat di hadapan keluarga amat penting. Unless korang tidak kisah isteri korang tayang auratnya. Untuk yang mementingkan aurat, ia adalah perkara yang paling dikisahkan sekali. Yelah bila dah tinggal sekali dengan keluarga yakni ipar, maka isteri perlu bertudung dan menutup aurat dengan sempurna. Begitu juga dengan suami, perlu menjaga aurat dengan ipar perempuan. Tapi sampai bila?

Jika setiap masa pasangan perlu menjaga dan menutup auratnya dengan sempurna, maka keselesaan untuk meneruskan kehidupan ditempat itu untuk tempoh waktu yang lama adalah amat menyeksakan. Ini kerana orang perempuan perlu menutup auratnya dari hujung rambut sampai hujung kaki. Jadi kerja-kerja seperti mengemas, memasak atau nak buat apa saja dalam rumah jadi tak selesa dan tak senang. Kalau tak buat dikatakan malas. 

Bila dah ada anak, nak susukan anak pun susah... Jadi payah.. 

  • Kurang Bebas Dan Tiada Privasi
Setiap pasangan ada aktiviti, cara atau hobi tersendiri tapi bila tinggal dengan keluarga benda itu jadi halangan atau terhad. Itu belum lagi bab nak rehat lama, bab nak bangun tidur lambat ataupun bab 'me time'. Tak boleh buat sesukahati sebab banyak mata melihat, memandang dan menilai. Makanya kebebasan cara hidup tersendiri seperti yang diinginkan tak boleh dilakukan. 

Selain dari itu, pasangan juga ada impian untuk syurga dunia. Mahu rumah seperti ini, mahu dekorasi seperti itu, mahu layanan seperti ini tapi bila tinggal bersama keluarga, ia tak boleh buat... 

So, dah kurang bebas dan tiada privasi. 

  • Banyak Hati Yang Perlu Dijaga
Tak dapat dinafikan lagi apabila tinggal dibawah satu bumbung yang ramai ahli keluarganya, banyak hati dan perasaan yang perlu dijaga. Bila dah tinggal beramai-ramai, mudah berlaku hal-hal yang berkaitan 'terasa hati' walaupun ianya perkara kecil. Dari perkara kecillah menjadi semakin besar. Jadi sebelum ianya berlaku, ambillah tindakan bijak dengan tinggal sendiri. 

  • Tanggungan Bil-Bil Utiliti Dan Perbelanjaan Harian
Asyik dia saja yang kena bayar atau tanggung. Mana adik beradik yang lain? Masa guna semua guna, tapi bil-bil utiliti dan belanja rumah dia saja yang tanggung sampai nafkah kepada isteri pun terabai. Sampai bila nak tanggung beban dan tekanan? Lama-lama boleh gaduh adik beradik hanya di sebabkan duit. 

Tinggal asing dan tanggung bil utiliti rumah sendiri tapi kepada mak ayah jangan lupa di hulurkan setiap bulan dan moga rezeki kita berkat dan bertambah. 

  • Menjaga Silaturrahim
Tinggal asing bukan bermakna kita memutuskan sillaturrahim tapi akan mengeratkan lagi sebab dengan tinggal asinglah akan wujud perasaan rindu dan sayang.  

  • Sukar Buat Keputusan
Sukarnya nak buat keputusan bila tinggal sekali dengan keluarga. Yelah kita atau suami bukan ketua keluarga. Nak kena tanya pendapat ramai... Nak kena jaga hati. Bak kata nak kena jaga semualah... 

Bila tinggal asing dengan keluarga kecil, kita tak perlu tanya pendapat mak ayah, pendapat ahli keluarga yang lain kecuali pasangan kita saja. Contohnya, kita ada budget sekian, nak pergi bercuti ke satu tempat. Nak keluar rumah kena inform mak ayah yang tinggal keluar untuk 2, 3 hari ke tempat tersebut. Adik ipar dengar dan nak ikut... Korang nak cakap tak boleh ke? Nak ajak, lebih dari budget dah. Last-last tak jadi pergi. Pasangan makan hati, merajuk sebagainya. 

  • Tidak Berdikari
Bila dah tinggal dengan keluarga, ramai yang tak reti berdikari. Tak reti jaga anak, ada mertua tolong jagakan, tak reti masak, takpe mertua masakkan dan korang tinggal nak makan saja. Silap-silap semua mertua tanggung. Si suami jadi suami yang tak reti bertanggungjawab, si isteri lepas tangan dan jadi malas. Buat apa nak susah-susah kalau semua perkara dah tersedia dan secured..

Ini kalau dapat mertua yang baiklah yer...

Tapi sampai bila? kesenangan dan kebergantungan kepada mertua akan berakhir bila mereka telah tiada. Apa yang akan jadi kepada kita? Terkial-kial untuk meneruskan hidup. 

Dari awal perkahwinan lah kena mula susah senang bersama isteri. Manis masam segalanya bersama-sama. In sha Allah akan jadi pasangan yang berjaya dan bahagia dunia akhirat. 

  • Lebih Bertanggungjawab
Bila tinggal sendiri ni semua perkara kena buat sendiri. Tiada yang nak tolong buat dan pasangan pun menjadi lebih bertanggungjawab. You jaga I, I jaga You. Susah senang kita sama-sama tanggung... 

Dapat disimpulkan yang bina kehidupan sendiri dan berasingan adalah lebih baik.... Namun begitu pasangan perlu pertimbangkan untuk tinggal sendiri jika orang tua telah uzur dan memerlukan penjagaan tapi dengan syarat tiada ipar yang tinggal sekali. Jika ada, eloklah tinggal berasingan. 

Cipta syurga kita sendiri. 

4 Feb 2020

Boleh Tonton Lebih Banyak Channel Dengan Hanya Tambah RM10 Bil Unifi Untuk Unifi Plus Box

February 04, 2020 0
Boleh Tonton Lebih Banyak Channel Dengan Hanya Tambah RM10 Bil Unifi Untuk Unifi Plus Box
Boleh Tonton Lebih Banyak Channel Dengan Hanya Tambah RM10 Bil Unifi Untuk Android Plus Box. Assalamualaikum wbt & hi korang. Just nak kongsi rasa gembira dengan korang sebab kawasan rumah CH dan masuk unifi pada awal Januari tempohari. Suka sangat sebab dari streamyx 4mbps boleh di upgrade ke unifi 100mbps dengan harga RM129 tidak termasuk gst. Banyak benda boleh buat dengan kelajuan tersebut dan paling penting laju upload dan downloadnya. Pakej ini tidak termasuk HyppTV. Bagi menyelesaikan masalah dan permintaan pelanggan, TM telah tawarkan Android Plus Box atau lebih dikenali dengan Unifi Plus Box.

Unifi Plus Box, Unifi, TM, Telekom Malaysia Berhad, unifi, unifi tv, tv unifi, hypptv, hypp tv, android plus box, android box, harga unifi plus box, cara pasang unifi plus box, cara dapatkan unifi plus box, kelebihan unifi plus box, cara langgan unifi plus box, langgan unifi secara online, link untuk langgan unifi secara online, unifi,com.my, link tm, link unifi, harga unifi, harga unifi plus box, pakej unifi, pelan unifi, digital lifestyle, gaya hidup digital, digital home, rumah, kelengkapan rumah, kenapa perlu langgan unifi
Boleh Tonton Lebih Banyak Channel Dengan Hanya Tambah RM10 Bil Unifi Untuk Unifi Plus Box 

Boleh Tonton Lebih Banyak Channel Dengan Hanya Tambah RM10 Bil Unifi Untuk Unifi Plus Box 


CH suka sangat dengan offer yang TM buat ni sebab dengan hanya tambah lagi RM10 dari bil asal pakej unifi, korang dah boleh tonton lebih banyak channel. Best giler!.

Unifi Plus Box, Unifi, TM, Telekom Malaysia Berhad, unifi, unifi tv, tv unifi, hypptv, hypp tv, android plus box, android box, harga unifi plus box, cara pasang unifi plus box, cara dapatkan unifi plus box, kelebihan unifi plus box, cara langgan unifi plus box, langgan unifi secara online, link untuk langgan unifi secara online, unifi,com.my, link tm, link unifi, harga unifi, harga unifi plus box, pakej unifi, pelan unifi, digital lifestyle, gaya hidup digital, digital home, rumah, kelengkapan rumah, kenapa perlu langgan unifi
Unifi Plus Box besar tapak tangan ja... 

Paling best anak-anak boleh layan youtube dekat TV dah. Habaq saja kartun apa yang depa nak tengok, semua ada kat youtube. Dan paling penting dah boleh jauhkan handphone dari anak-anak sebab kartun kesukaan mereka dah boleh tengok di tv.

Unifi Plus Box, Unifi, TM, Telekom Malaysia Berhad, unifi, unifi tv, tv unifi, hypptv, hypp tv, android plus box, android box, harga unifi plus box, cara pasang unifi plus box, cara dapatkan unifi plus box, kelebihan unifi plus box, cara langgan unifi plus box, langgan unifi secara online, link untuk langgan unifi secara online, unifi,com.my, link tm, link unifi, harga unifi, harga unifi plus box, pakej unifi, pelan unifi, digital lifestyle, gaya hidup digital, digital home, rumah, kelengkapan rumah, kenapa perlu langgan unifi
Pagi-pagi dah layan you tube... 

Dengan adanya Unifi Plus Box, CH boleh la terminate Astro dan jimat hampir RM80 setiap bulan. Jimat, jimat!

Untuk pengetahuan korang, Unifi Plus Box boleh dihubungkan ke kaca televisyen melalui wifi, dan seterusnya pengguna boleh menikmati kandungan daripada Unifi TV dengan mudah padanya. Ia hadir dengan memori 2GB RAM, dan storan 8GB, selain dijana sistem operasi Android TV padanya. Memandangkan ia menggunakan Android TV, maka pengguna turut dapat mengakses ciri-ciri seperti Google Assistant untuk carian berasaskan suara, selain menggunakan fungsi Chromecast.

Unifi Plus Box, Unifi, TM, Telekom Malaysia Berhad, unifi, unifi tv, tv unifi, hypptv, hypp tv, android plus box, android box, harga unifi plus box, cara pasang unifi plus box, cara dapatkan unifi plus box, kelebihan unifi plus box, cara langgan unifi plus box, langgan unifi secara online, link untuk langgan unifi secara online, unifi,com.my, link tm, link unifi, harga unifi, harga unifi plus box, pakej unifi, pelan unifi, digital lifestyle, gaya hidup digital, digital home, rumah, kelengkapan rumah, kenapa perlu langgan unifi
Applikasi Unifi Plus Box

Unifi Plus Box turut hadir dengan sejumlah aplikasi terbina, termasuk BBC Player, iFlix, Viu dan juga YuppTV. Pihak TM turut menekankan akses kepada Netflix masih belum boleh digunakan pada Unifi Plus Box – dan pihak TM masih lagi dalam proses untuk mendapatkan Neflix untuk pengguna Unifi. So, sila sabarrrr...

Jika korang masih belum melanggan Unifi, korang bolehlah buat pilihan  untuk langgan unifi bersama Unifi Plus Box berikut. Antara pelan Unifi Plus Box  yang ada adalah Unifi 30Mbps, 100Mbps dan juga 300Mbps. Untuk langganan dan maklumat lanjut pula, korang boleh lakukan secara online melalui link di bawah:




Pelanggan sedia ada turut boleh melanggan Unifi Plus Box dengan mengemaskini kontrak selama 24 bulan bersama-sama dengan pelan Unifi. Yang ini, korang kena walk in sendiri ke TM Point.