2021 - Cahaya Hayati

21 Oct 2021

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2021 Menyokong Kehidupan, Menggalakkan Penjagaan Kesihatan dan Membantu Kelangsungan Hidup

October 21, 2021 0
 Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2021 Menyokong Kehidupan, Menggalakkan Penjagaan Kesihatan dan Membantu Kelangsungan Hidup

Pandemik COVID-19 merupakan satu tempoh yang amat mencabar kepada semua, dengan organisasi-organisasi kebajikan merupakan antara pihak yang paling terkesan ekoran pengurangan sumbangan daripada sektor korporat dan masyarakat awam. 

Ayam Brand, Ayam Brand Bersamamu, CSR ayam Brand, Ayam Bersamamu, kempen CSR Ayam Brand di kedah perlis
Produk-produk Ayam Brand

Ayam Brand™, satu jenama makanan sihat dan mudah dalam tin yang terkenal dengan kualiti, tanpa penggunaan bahan pengawet dan MSG tambahan, terus memberi sokongan kepada rakyat Malaysia dengan penganjuran semula Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021. Bertemakan #AyamBersamaMu, ia menggalakkan pilihan gaya hidup yang lebih sihat menerusi konsep 3S dalam Pinggan Sihat Malaysia, membantu kelangsungan hidup melalui program #AyamFutureCreator, pada masa sama menyumbang bekalan selama dua bulan produk Ayam Brand kepada rumah-rumah amal yang mengambil bahagian. 


Kempen yang diadakan secara maya dan mematuhi SOP bagi memelihara keselamatan dan kesihatan peserta, ini membenarkan pakar pemakanan dari Hospital Pakar KPJ Damansara dan usahawan serta pencipta kandungan terkenal berusia 18 tahun, Arianna Natasha dari Arianna Kitchen, untuk berinteraksi dengan kanak-kanak di seluruh negeri.


Ayam Brand, Ayam Brand Bersamamu, CSR ayam Brand, Ayam Bersamamu, kempen CSR Ayam Brand di kedah perlis


Usaha ini akan membantu dan mendidik 1,500 kanak-kanak dari 32 rumah amal di seluruh Malaysia, selain turut menyediakan 230,000 hidangan Ayam Brand yang sihat kepada mereka. Antara penerima sumbangan berkenaan adalah 125 kanak-kanak dari Pusat Jagaan Teratak Rahmat, Perlis, Pusat Jagaan Superkids, Kedah dan Pertubuhan Kebajikan Rumah Mentari, Kedah.   


Menurut Pengurus Besar Ayam Brand™, Cik Chin Lee Foon, kempen CSR yang kini memasuki tahun ke-14 itu, telah menyumbang lebih 2 juta sajian sihat kepada lebih 25,000 individu dari 539 rumah amal dan NGO. 


Ayam Brand, Ayam Brand Bersamamu, CSR ayam Brand, Ayam Bersamamu, kempen CSR Ayam Brand di kedah perlis


“Terdapat penekanan lebih dalam menyediakan makanan kita sendiri, memberi tumpuan kepada kepentingan kesihatan tubuh dan mental. Pasukan Ayam Brand memberi pertimbangan terhadap faktor-faktor ini dalam membentuk kempen #AyamBersamaMu agar ia bertepatan pada masanya, bersifat relevan dan berguna kepada semua peserta dengan memberikan asas dalam amalan pemakanan yang sihat dan memberikan ilham agar berupaya menjadi pencipta kandungan yang bagus pada masa hadapan dan pada masa sama menyediakan sokongan ketara menerusi sumbangan bekalan selama dua bulan berupa produk Ayam Brand kepada setiap rumah amal yang mengambil bahagian. Tambahan lagi, para peserta #AyamFutureCreator berpeluang untuk memenangi RM6,000 dalam bentuk pelan simpanan SSPN Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).” ujar Cik Chin.


Setiap rumah amal yang mengambil bahagian menerima kit permulaan #AyamBersamaMu yang terdiri daripada peralatan dapur, aksesori pencahayaan dan rakaman serta produk Ayam Brand untuk membantu permulaan pengalaman mereka menjadi pencipta kandungan. Bekalan produk Ayam Brand selama dua bulan turut merangkumi pilihan kegemaran kanak-kanak yang kaya dengan protein dan mengandungi Omega-3 khasnya Tuna Mild dan Pedas Ayam Brand, Saba Deli Natural Ayam Brand serta Kacang Panggang Keju Ayam Brand.


Ayam Brand™ menekankan sumbangan produk-produk sardin, mackerel dan tuna memandangkan kebanyakan rumah kebajikan kekurangan sumber yang mencukupi Omega-3 iaitu asid lemak yang penting tetapi tidak mampu dihasilkan oleh tubuh. Omega-3 membantu mencegah penyakit berkaitan jantung; menggalakkan aktiviti saraf yang sihat; menyokong penyerapan vitamin; memelihara sistem imunisasi yang baik dan menggalakkan perkembangan sel- sel di dalam badan termasuk perkembangan penglihatan dan otak kanak-kanak.


Pasukan Perkhidmatan Pemakanan KPJ Damansara mengelolakan bengkel maya berkenaan Pinggan Sihat Malaysia, atau lebih dikenali sebagai #SukuSukuSeparuh, yang mengesyorkan setiap sajian terdiri daripada suku bahagian protein, suku bahagian karbohidrat kompleks dan separuh bahagian sayur-sayuran serta buah-buahan berdasarkan saiz tangan, genggaman dan tapak tangan. Panduan mudah dilihat ini boleh membantu amalan pemakanan sihat individu sepanjang hayatnya.


Ayam Brand, Ayam Brand Bersamamu, CSR ayam Brand, Ayam Bersamamu, kempen CSR Ayam Brand di kedah perlis
Cik Rushda Adiba Ismail, Pakar Pemakanan Kanan di Hospital Pakar KPJ Damansara


“Kami sentiasa percaya bahawa pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, kami komited dalam mendekati komuniti dan berkongsi pengetahuan kesihatan yang penting. Kita perlu mula mengajar golongan muda berkenaan amalan kehidupan sihat, khususnya ketika pandemik. #SukuSukuSeparuh mudah difahami dan diikuti golongan dewasa mahupun kanak-kanak untuk mereka menjalani hidup yang lebih baik.” kata Cik Rushda Adiba Ismail, Pakar Pemakanan Kanan di Hospital Pakar KPJ Damansara.


Pertandingan Pamerkan Pinggan Sihat Anda telah memperlihatkan pasukan-pasukan dari setiap rumah amal menyediakan hidangan sihat berpandukan konsep #SukuSukuSeparuh. Satu pasukan akan dinobatkan sebagai johan setiap negeri dan akan menerima trofi kemenangan, sijil penyertaan dan cenderahati dari Ayam Brand. Rumah kebajikan lain juga akan menerima sijil penyertaan dan cenderahati.


Arianna Natasha, Pengasas Arianna Kitchen dan pencipta kandungan terkenal yang berusia 18 tahun, dan mempunyai hampir 4,000 pengikut atau followers di Instagram telah memastikan bengkel #AyamFutureCreator menarik dan mudah diikuti para peserta muda.


Ayam Brand, Ayam Brand Bersamamu, CSR ayam Brand, Ayam Bersamamu, kempen CSR Ayam Brand di kedah perlis
Arianna Natasha, Pengasas Arianna Kitchen


“Saya harap program seumpama ini ada ketika saya mula menjadi pencipta kandungan. Membentuk kandungan yang menarik melibatkan usaha keras yang memerlukan kemahiran, kesabaran dan kreativiti. Program #AyamFutureCreator boleh menjadi permulaan kerjaya dan perniagaan bagi kanak-kanak ini, sekali gus membantu menjana pendapatan kepada mereka.” ujar Arianna sambil memaklumkan bahawa sandwic Ayam Brand merupakan antara snek terawal beliau pelajari semasa kecil. “Ianya amat mengagumkan kerana saya dapat bekerjasama dengan salah satu jenama kegemaran saya dan dapat membimbing yang lain”.


Peraduan #AyamFutureCreator memerlukan kumpulan kanak-kanak menghasilkan sebuah video masakan selama 1 hingga 3 minit dengan menggunakan rangkaian produk Ayam Brand dan prinsip Pinggan Sihat Malaysia #SukuSukuSeparuh, berdasarkan tutorial oleh Arianna. Kanak-kanak terlibat perlu merakam, edit, tag, meletakkan tanda pagar dan mempromosikan video mereka di laman sosial untuk mengasah kemahiran sebagai pencipta kandungan. Arianna, pasukan Ayam Brand dan Pakar Pemakanan KPJ Damansara akan menentukan para pemenang yang berpeluang memenangi pelan simpanan SSPN PTPTN yang berjumlah RM6,000. 


“Sebagai langkah mematuhi SOP yang ditetapkan, kami tidak menganjurkan sebarang acara sejak tercetusnya pandemik Covid-19. Tentunya kanak-kanak amat gembira apabila kami mengaturkan acara maya  #AyamBersamaMu. Mereka amat menyukai bengkel #SukuSukuSeparuh kerana dapat mempelajari perancangan pemakanan, para dewasa juga menyukainya. Mereka sukakan bengkel  #AyamFutureCreator kerana kesemuanya ingin menjadi pencipta kandungan yang terkenal suatu hari nanti. Kami berterima kasih kepada Ayam Brand™  kerana menyokong pihak NGO bertahun-tahun lamanya. Kami amat gembira kerana terpilih menerima bekalan produk Ayam Brand selama dua bulan, khasnya pada ketika ini sumbangan adalah amat terhad. Kami amat menghargai Ayam Brand™ kerana sentiasa bersama kami dan menjaga kebajikan komuniti,” jelas Cik Phoebe Tan dari Pusat Jagaan Superkids.

Ayam Brand, Ayam Brand Bersamamu, CSR ayam Brand, Ayam Bersamamu, kempen CSR Ayam Brand di kedah perlis
Pusat Jagaan Superkids

“Saya perlu memakan lebih sayur, buah-buahan, protein dan Omega-3 untuk jadi lebih sihat, tinggi dan kuat. Saya rasa saya mampu menang pertandingan #AyamFutureCreator dan memulakan perniagaan macam Kak Ary. Terima kasih Ayam Brand kerana membantu saya menjadi pencipta kandungan!” kata salah seorang peserta.


Ayam Brand, Ayam Brand Bersamamu, CSR ayam Brand, Ayam Bersamamu, kempen CSR Ayam Brand di kedah perlis
#AyamBersamaMu

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan kempen CSR #AyamBersamaMu dan program #AyamFutureCreator, layari laman https://www.ayambrand.com.my atau https://www.facebook.com/ayambrandmalaysia.


7 Oct 2021

STAY TECH & WELLNESS CONNECTED WITH THE LATEST ADDITIONS OF THE REALME AIOT FAMILY

October 07, 2021 0
STAY TECH & WELLNESS CONNECTED WITH THE LATEST ADDITIONS OF THE REALME AIOT FAMILY

realme TechLife expands its tech ecosystem with the launch of smart home appliances 


STAY TECH & WELLNESS CONNECTED WITH THE LATEST ADDITIONS OF THE REALME AIOT FAMILY




PETALING JAYA, 7 October 2021 — realme Malaysia today launched its newest line of AIoT devices via livestream on realme Malaysia’s Facebook page. The Dare to Leap brand introduced a total of eight devices including smart home appliances that further diversified their range of AIoT products. realme Malaysia showcased the realme TechLife Handheld Vacuum Cleaner, realme TechLife Air Purifier, realme TechLife Robot Vacuum, realme Hair Dryer, and realme Beard Trimmer Plus during its launch earlier. Malaysian fans were also introduced to three other smartphone and laptop accessories. 


“Here at realme, we make it our mission to better improve the lives of our fans in terms of home improvement and lifestyle. We are proud to launch our latest AIoT lineup with a selection of smart home devices to revamp our fans' home living experience by connecting Tech & Wellness. We are also grateful to our fans who have been supporting us throughout the years and we believe that these new products will create a safer, smarter and more comfortable living for them,” said Tiffany Teh, Brand Director of realme Malaysia. 


realme TechLife Air Purifier



The realme TechLife Air Purifier has a high clean air delivery rate of up to 330m³/h which indicates that the volume of clean air produced per hour is 330 cubic meters to quickly and efficiently provide excellent purification results in a relatively short amount of time. The air purifier is suitable for a maximum indoor area of 419ft²(39㎡). For instance, a standard indoor area of 1059ft³(30m³) only takes 14.4 minutes to complete a single purification process.


realme TechLife Air Purifier is equipped with an industry-leading HEPA H12 filter that is capable of filtering at least 99.5% of airborne particles as small as 0.3 microns and larger in diameter which includes dust, PM2.5 pollution, pet dander, pollen, hair, and common pollutants that affect the quality of air in homes. This filter can achieve up to 99.95% filtration efficiency through its powerful 3-stage filtration system that eliminates pollutants in every stage until it finally releases fresh, clean air through the air duct.


The air purifier also comes with 5 different fan modes, Sleep, Soft, Normal, Strong, and Auto for the user to switch between modes and choose the right solution with just a simple tap. It uses a high-precision air quality detector from SHARP that can accurately detect PM2.5 concentration in the air, that is, solid particles that are 2.5 microns in diameter. Based on the PM.25 detection, the color-coded Air Quality Indicator on the control panel will either show green, orange, or red, indicating that the air quality is either good, moderate, or poor, respectively. This alerts the user on the air quality for them to switch the modes accordingly. 


realme TechLife Handheld Vacuum Cleaner






realme TechLife Handheld Vacuum has 2 cleaning modes, Strong Cleaning Mode for quick cleaning, and Soft Cleaning Mode for general everyday cleaning. This vacuum cleaner features a strong 140W motor with 10,500 RPM, providing a suction power of 9.5 KPa for efficient cleaning. The vacuum cleaner has an air duct design with reduced resonance of no more than 80db for a calming cleaning experience along with its excellent suction power.


The realme TechLife Handheld Vacuum comes with 3 different brushes for different cleaning areas. First, a floor brush with soft bristles that provides floor protection while it collects dirt efficiently with an in-built motor that rotates the brush at 2200 RPM. Next, a crevice tool that is ideal for getting dirt out of small areas. Third, a 2-in-1 brush that is suitable for cleaning all kinds of furniture surfaces like sofas and shelves. The vacuum also comes with an extension tube that attaches to all three brushes for cleaning far and high places.


The vacuum cleaner features an environmentally friendly filter that prevents secondary pollution. This highly efficient HEPA filter captures microscopic dust and allergens and is reusable after washing. The realme TechLife Handheld Vacuum Cleaner also features a 0.5L dust cup that is designed with a one-touch opening to avoid dirty hands when clearing the trash collected.


realme TechLife Robot Vacuum





This realme TechLife Robot Vacuum is built to fit seamlessly into your home with its maximum height being slightly above 10cm. It leaves no dust behind with its powerful 3000 Pascals suction and mopping capabilities. Also, it operates at a low 55dB noise level to avoid disturbances.


The robot vacuum is equipped with a total number of 38 different sensor types that help it navigate your home for an efficient cleaning experience. The most crucial of the 38 sensors is the LiDAR sensor for fast and accurate real-time navigation and precise in-app room mapping. This LiDAR sensor helps  the robot vacuum calculate the best path to clean a room based on its shape and size, while avoiding objects like large pieces of furniture.


realme TechLife Robot Vacuum is designed to work with realme Link for users to control where, when and how they want a specific place cleaned through their phone. The app also enables real-time monitoring of the robot vacuum and users may define zones or set up virtual walls where they want the robot to avoid when cleaning. The robot vacuum can scan and store up to 5 different maps which make it perfect for multi-level homes.


realme Hair Dryer



The realme Hair Dryer is designed to improve the hair drying process as it features an efficient 1400 watts of power and 19,000 rpm fan speed. This hair dryer blows up to 13.8m/s with a 5-minute quick hair drying experience which provides convenience and ease especially to those with long hair. It also features a low noise operation which is no more than 80db.

Apart from fast drying, the realme Hair Dryer offers protection and benefits to hair. The realme hair dryer remains at an ideal temperature of below 55 degrees celsius to keep hair cuticles healthy and hair safe from heat damage while effectively drying hair. For a cool drying, the soft wind setting on the hair dryer will provide air flow that will blow at 45-50 degrees Celsius.
 

The realme hair dryer also generates 20 million negative ions per cubic centimetre for comprehensive and deeper hair care.  The negative ions help in closing the hair cuticles, minimize the loss of moisture from the hair during the hair drying process and make your hair softer and less frizzy.


realme Beard Trimmer Plus



This nifty device comes with a whopping 40 different length settings. It also includes two combs of 10mm and 20mm with a 0.5mm precision. realme Beard Trimmer Plus features a 800 mAH battery that when fully charged can run for 2 hours straight and has a LED battery indicator to keep track of the battery. 

The beard trimmer blades are stainless steel for better heat dissipation to ensure the blades remain sharp for optimum performance. It also features IPX7 water resistance and a low noise operation of less than 68dB. All this and more for a fresh and precise beard trim experience. 


realme Type-C Hub


The realme Type-C Hub is a light and portable device weighing 35g, that will make working from home or gaming a lot more convenient. It features a USB 3.2 Gen 1 & HDMI 1.4 Dual Ports as well as a Type-C Port. This Type-C HUB is universally compatible and allows for a more stable and fast transfer. This hub also protects against excessive currents and is capable of 4K HD video transfers. The Hub is also compatible with Mac OS, Windows, Linux, Android and IOS.


realme Wireless Mouse – Silent


The realme Wireless Mouse has an ergonomic design for grip comfort and has a silent touch. The mouse also features a long lasting battery backup that can last up to 8 months. The device is also made lightweight and weighs around 62 grams making it easy to carry around. This mouse also features its smooth ride and has a variable DPI adjustment from 800 to 1600 DPI.


realme Type-C Cable


This cable supports 3A quick charging. The realme Type-C cable also features a durable cable and a comfortable grip for ease of use. The cable comes in the colours yellow and black. 

Product Price & Availability




To find out more about realme’s events and promotions, do follow our Facebook page as well as Instagram at @realmemalaysia
 


27 Sept 2021

PGMall Bantu Pasarkan Produk Tempatan Ke Pasaran China

September 27, 2021 0
PGMall Bantu Pasarkan Produk Tempatan Ke Pasaran China

Hai korang! Korang pernah shopping kat PGMall tak? PGMall adalah satu-satunya platform online shopping yang mengangkat jenama atau barangan tempatan dari offline business kepada online sejak 2017 lagi. Kalau nak tahu, PGMall mendapat tempat ketiga online shopping terbaik dalam laporan IPrice Insight. Korang boleh baca di link ini https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/ . 


PGMall, PGMallxJD.com, sell to china, programme sell to china pgmall, online shopping, review pgmall, pgmall to china, JD.com, pgmall info,
PGMall Online Shopping nombor 1 di Malaysia


PGMall Bantu Pasarkan Produk Tempatan Ke Pasaran China


Kini, PGMall melebarkan lagi sayap mereka dengan memasarkan produk tempatan kepada pasaran China melalui usahasama dengan Online shopping terkenal dan terbesar di China iaitu JD.com. Tak sangka PGMall sangat optimis dalam memasarkan produk tempatan sebab selalunya produk dari China yang masuk ke pasaran tempatan. Tahniah PGMall! 


PGMall, PGMallxJD.com, sell to china, programme sell to china pgmall, online shopping, review pgmall, pgmall to china, JD.com, pgmall info,
Sell to China


Usahasama dengan JD.com ini adalah di bawah program ‘Sell to China’. Melalui kerjasama ini, peniaga tempatan bolehlah memasarkan produk tempatan ke negara Tembok Besar dengan lebih mudah. Sesuai dengan tagline PGMall 'Bringing Local To The World'. Kini barangan tempatan Malaysia boleh di dapati di negara China dengan mudah. Tak perlu lagilah rakyat Malaysia yang bekerja atau belajar di sana nak minta ahli keluarga pos produk Malaysia yang di kehendaki. Sekarang hanya klik, klik dan bayar dah sampai barang yang mereka nak. Senangkan?


PGMall, PGMallxJD.com, sell to china, programme sell to china pgmall, online shopping, review pgmall, pgmall to china, JD.com, pgmall info,
Semua produk tempatan ini berada di pasaran China. Love sangat!


Idea program 'Sell to China' ini tercetus adalah untuk membantu para peniaga tempatan yang terkesan dengan pandemik Covid-19 terutamanya Perusahaan sederhana Kecil (SME). Melalui program ini, diharapkan peniaga dan pengeluar produk tempatan dapat bertahan dan meningkatkan pendapatan mereka sepanjang tempoh pandemik ini. 


Program 'Sell to China ' ini menyediakan bantuan dari segi pendaftaran jenama, pengurusan, pemasaran dan kempen serta terjemahan details produk ke bahasa China. Dari A hingga Z lah PGMall tolong para peniaga yang berdaftar dengan PGMall. Sukanya! 


Jom pasarkan produk ke China...


Jika para peniaga & perusahaan kecil yang berminat untuk memasarkan produk mereka di pasaran China di bawah program 'Sell to China' bolehlah dapatkan maklumat lanjut di https://pgmall.my/JD-Worldwide . 


Untuk lain-lain info ataupun korang nak shopping, korang bolehlah layari website dan socmed PGMall di bawah. 


Website: www.pgmall.my 

Facebook: www.facebook.com/PGMallMalaysia

Instagram: www.instagram.com/pgmall.my/

Tiktok : https://vt.tiktok.com/ZSJW1T1yG/



4 Aug 2021

Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan

August 04, 2021 0
Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan

Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan. Sekali sekala masak lauk kampung memang membangkitkan selera. Tambah-tambah bila buat tumis darat. Bau wangi bawang dan daun kari memang menaikkan selera. Terus rasa nak makan time tu jugak. Gulai udang tumis darat dengan kacang buncis ni tak pedas. Jadi anak-anak kecil boleh belajar makan. Kalau di Kedah, gulai udang ni selalunya di makan juga dengan nasi lemak. Kalau yang dah siap bungkus tu, korang kena tanya sama ada sambal udang atau gulai udang. Jarang-jaranglah nasi lemak bungkus tu letak sambal udang. Jangan salah beli yer... 


Gulai Udang, Gulai Udang Tumis Darat, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah dan Sedap, udang, kari udang tumis darat, cara buat tumis darat, bahan tumis darat, bahan gulai udang tumis darat, kacang buncis, resipi gulai udang, resepi gulai udang, cara masak gulai udang tumis darat utara, cara masak kari udang, resepi kari udang utara, resipi udang masak kari utara, gulai udang kacang buncis, kacang buncis, maggi cukup rasa, gulai udang utara, santan, gulai udang galah, rempah gulai udang, rempah gulai ikan kering udang dan ketam,
Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan


Gulai udang tumis darat dengan kacang buncis yang CH masak ni style orang utara. Guna rempah kari ikan kering, udang dan ketam. Jenama rempah pilihan CH adalah Rempah Cap O. 


Tumis darat pula bermaksud bahan tumis di letakkan setelah gulai atau kari dah masak. Gulai atau kari yang di masak dengan tumis darat lain rasanya dari kari atau gulai yang dimasak dengan cara biasa. Tumis darat ni lebih wangi dan rasanya lebih ummmphh. Tambah-tambah lagi bila bahan tumis di tuang ke atas gulai. Aroma yang naik tu terus buat orang rasa nak makan. 


Gulai Udang, Gulai Udang Tumis Darat, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah dan Sedap, udang, kari udang tumis darat, cara buat tumis darat, bahan tumis darat, bahan gulai udang tumis darat, kacang buncis, resipi gulai udang, resepi gulai udang, cara masak gulai udang tumis darat utara, cara masak kari udang, resepi kari udang utara, resipi udang masak kari utara, gulai udang kacang buncis, kacang buncis, maggi cukup rasa, gulai udang utara, santan, gulai udang galah, rempah gulai udang, rempah gulai ikan kering udang dan ketam, mudahnya masak gulai udang, sedapnya gulai udang, cara mudah masak gulai udang, langkah demi langkah masak gulai udang
tumis darat dalam kuali legend


Kongsi dengan korang cara CH masak gulai udang tumis darat dengan kacang buncis. Mudah, sedap dan menyelerakan. 

Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan



Bahan: 

15-20 ekor udang saiz L
Kacang buncis secukupnya
RM 1.20 santan segar
1 peket rempah kari ikan kering, udang dan ketam cap O
1 biji tomato - dibelah enam
garam secukupnya
1 sk manggi cukup rasa
2 mug air


Bahan Tumis:

1 biji bawang besar
1-2 ulas bawang putih
2 pelepah daun kari
Minyak secukupnya


Caranya:

Masukkan 2 mug air dan rempah kari ke dalam kuali atau periuk. CH guna kuali sebab senang nak agak dan senang nak kacau. Masak rempah sehingga mendidih dan sehingga rempah masak. 

Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih selama 5 minit. 

Masukkan udang dan tomato. Gaul rata dan biarkan sehingga udang separuh masak. 

Masukkan garam, maggi cukup rasa dan kacang buncis. Gaul rata sehingga udang dan kacang buncis masak sepenuhnya. 


Gulai Udang, Gulai Udang Tumis Darat, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah dan Sedap, udang, kari udang tumis darat, cara buat tumis darat, bahan tumis darat, bahan gulai udang tumis darat, kacang buncis, resipi gulai udang, resepi gulai udang, cara masak gulai udang tumis darat utara, cara masak kari udang, resepi kari udang utara, resipi udang masak kari utara, gulai udang kacang buncis, kacang buncis, maggi cukup rasa, gulai udang utara, santan, gulai udang galah, rempah gulai udang, rempah gulai ikan kering udang dan ketam, mudahnya masak gulai udang, sedapnya gulai udang, cara mudah masak gulai udang, langkah demi langkah masak gulai udang
gulai udang tumis darat


Rasa. Sekiranya dah cukup rasa masin, masam dan manis dah boleh tutup api. Jika belum, boleh tambah apa yang patut. 

Dalam kuali yang lain, panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga sedikit garing. Bila dah garing, campurkan semua bahan tumis sekali dengan minyak ke dalam gulai tadi. Kacau sekata dan tutup gulai tadi supaya aroma tadi sebati dengan gulai. 


Gulai Udang, Gulai Udang Tumis Darat, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah dan Sedap, udang, kari udang tumis darat, cara buat tumis darat, bahan tumis darat, bahan gulai udang tumis darat, kacang buncis, resipi gulai udang, resepi gulai udang, cara masak gulai udang tumis darat utara, cara masak kari udang, resepi kari udang utara, resipi udang masak kari utara, gulai udang kacang buncis, kacang buncis, maggi cukup rasa, gulai udang utara, santan, gulai udang galah, rempah gulai udang, rempah gulai ikan kering udang dan ketam, mudahnya masak gulai udang, sedapnya gulai udang, cara mudah masak gulai udang, langkah demi langkah masak gulai udang
gulai udang tumis darat dengan kacang buncis


Angkat dan hidangkan dengan nasi panas dan ikan goreng. 

 

12 Jul 2021

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu

July 12, 2021 0
Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu

PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu. Assalamualaikum & hi korang! Semoga semua sihat-sihat saja di musim PKP ni. Hari ni CH nak kongsi dengan korang tentang air fryer walaupun ada yang dah lama guna. CH baru saja guna PerrySmith Air Fryer sebab sebelum ni malas nak beli. Seorang CH ni tak suka banyak sangat gadget kat dapur sebab bukan rajin sangat masak. Kihkih... 

Lagi satu sebab takde ruang nak simpan. CH tak suka banyak-banyak barang sampai letak bawah bawah meja makan atau bawah katil. Susah nak mengemas dan bersihkan ruang tersebut. Nak kena angkat keluar pastu nak kena letak balik. Kalau tak angkat keluar masa bersihkan tu, memang tempat tu akan berhabuk.  Memang bukan CH ler nak buat semua tu. Masa yang terluang tu adalah untuk diri sendiri dan keluarga. Gituuu. Hahaha

Nak dijadikan cerita, ada collaboration dengan satu website dan mereka bayar CH melalui ewallet dan ewallet tersebut tak boleh cashout macam shopee. Nak tak nak, terpaksalah CH beli barang. Cari punya cari barang apa yang nak beli, CH buat keputusan nak beli air fryer. Ada dua tiga brand yang CH pertimbangkan dan tengok review. Ada yang bagus, ada yang tak bagus dan antara maklumat penting apabila baca review adalah mendapat saiz yang sesuai. Yelah satgi terbeli yang boleh muat nugget 2,3 ketoi saja... Rugilah beli kalau boleh masak nugget ngan fries saja. 

Sebelum membeli air fryer juga, CH  melihat kepada kegunaanya juga. Apa yang boleh di masak dengan air fryer ni. Rupanya dengan air fryer kita boleh masak macam-macam... Sebab tulah ramai yang ada dan idamkan air fryer. 

Setelah membaca review dan melihat kegunaan air fryer, barulah CH decide untuk membeli air fryer jenama PerrySmith kerana harganya yang berbaloi dan dalam budget ( baca payment yang CH terima ya ). 

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Review PerrySmith Air Fryer 


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu


So, inilah air fryer CH yang pertama. Warna hitam gold gitu.. Jenama PerrySmith Ecohealth II Series  bersaiz XL ( 4.8L). Mempunyai waranty selama 2 tahun. Okay la kan...


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
PerrySmith 3D Air Fryer EcoHealth II


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
details air fryer PerrySmith


Masakan pertama yang CH masak menggunakan airfyer adalah ayam panggang ala kenny rogers. Itu pun sebab oven CH tetiba tak panas. Terus zasss buka kotak air fryer. Kalau tak, confirm air fryer tu bertahun dalam kotak. hahaha... 

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Packaging sangat terbaik sebab ada 2 kotak yang tebal
Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Hitam itu menawan


Inilah hasil ayam panggang ala kenny roger yang di panggang dalam air fryer. Saiz 4.8L ni memang buat seekor ja ayam.


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
ayam panggang air fryer

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
dah masak.. 

Pastu try goreng nugget dan fries dalam air fryer ni. 10 minit dah siap.. Bubuh dalam air fryer pastu set suhu dan masa. Tinggal dan pergi sambung buat kerja opis. Tinggg! Dah siap. Senang sungguh. Ni yang buat suka sangat dengan air fryer. 

Gambar goreng nugget dan fries dah takde sebab dah hilang dari memori telefon. Takleh nak tunjuk kat korang. Sobs sobs..  Disebabkan takde gambar nugget dan fries yang kita berjaya masak menggunakan air fryer, CH letak gambar yang ada sajalah. 

Berjaya bakar baked macaroni. 10 minit saja... cantik sangat hasilnya. 


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Baked macaroni air fryer

Sejak ada air fryer ni, CH rasa dah kurang menggunakan minyak. Jimat!

Paling best sebab dah boleh suruh anak dara buat sendiri saja apa yang yang depa nak makan. Selalunya frozen food lah. Adiknya pun tahu bila mommy sibuk, si kakaklah yang di suruhnya. Tak lama lagi, CH dah boleh goyang kaki sikitlah. 

So, kalau korang nak beli air fryer yang harga berpatutan dan sesuai dengan budget korang, korang bolehlah beli air fryer jenama PerrySmith ni. In sha Allah okay. CH cakap sebab sebelum ni CH dah guna vacum jenama ni. 

Kalau nak cuci mata air fryer yang harga berpatutan, korang boleh tengok di SINI


15 Jun 2021

Buat Sendiri Jeruk Buah Setar

June 15, 2021 0
Buat Sendiri Jeruk Buah Setar

Buat Sendiri Jeruk Buah Setar. Sekarang musim buah star, ataupun lebih dikenali sebagai buah remia di kedah dan lain-lain tempat sebagai buah kundang. Buah setar ini biasanya di makan dengan kulit ketika muda ataupun masak. Rasa masam ketika buah masih muda dan rasa manis ketika buah telah masak ( bergantung pada baka). Tengok buah saja terus pecah air liur. Tambah-tambah lagi musim PKP ni.. penuh timeline facebook dengan buah setar muda cicah garam belacan atau colek. Terus teringin. Bila suami keluar pergi kedai saja terus pesan minta tolong belikan kalau jumpa orang juai. Dia punya teringin tu macam pregnant..Kihkih. Tapi non hado... Nasib baik nampak org update dlm Kulim Info. Terus la CH order... Dapatlah merasa tapiiii masam ya amat. Boleh makan cicah garam belacan setakat 2,3 biji ja. Buah hat lebih tu CH buat jeruk saja. Jadilah jeruk buah setar homemade. 


Buat Sendiri Jeruk Buah Setar 


Buah setar ni bila dah jerukkan, hilang rasa masam tu dan tahan lama. barulah boleh makan banyak sikit. Almaklumlah bila dah masuk 40 an ni, selera makan tu sedikit berubah... Tak nak yang masam sangat, tak nak masin sangat.. Nak makan yang simple-simple ja. 


Buat yang teringin nak makan tapi tak boleh makan buah yang fresh dan muda tu... korang boleh cuba resepi ni. Tambah-tamabah orang yang ada pokok sendiri dan berbuah lebat. Korang buatlah homemade jeruk buah setar dan jual. In sha Allah musim musim pkp ni juai apa pun laku. 


Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap


Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap, jeruk buah kundang, jeruk buah remia, jeruk homemade, cara buat jeruk buah remia, resipi jeruk buah kundang, buah remia, buah remia muda, buah kundang, buah kundang muda, buah setar, buah setar muda, jeruk buah setar muda, jeruk buah kundang muda, jeruk buah remia muda, cara buat jeruk buah setar, cara buat jeruk buah kundang, sedapnya jeruk buah kundang, sedapnya jeruk buah remia, sedapnya jeruk buah setar, langkah demi langkah jeruk homemade, mudahnya buat jeruk buah, cara buat jeruk buah, jeruk, jeruk buah, jeruk asam kundang
Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap


Bahan:

1kg buah setar muda 

1-2 sb kapur makan 

Garam secukupnya

Gula secukupnya


Caranya:

Buah setar dibersihkan, dibelah 2 dan dibuang bijinya

Rendam dengan air kapur selama 2 hingga 3 jam. Ini adalah untuk mengekalkan kerangupan buah setar. 

Buang air kapur dan bersihkan buah setar sekali lagi.

Rendam buah setar dengan air garam selama 24 jam atau sehingga kulit buah akan berubah warna kekuningan. Jika tak berubah warna, bermakna garam tidak mencukupi.

Basuh atau bilas buah untuk hilangkan rasa garam. 

Rendam buah dengan air gula. 

Sedia di makan selepas 24 jam. 


Selamat mencuba uolls. 



11 Jun 2021

Review Mini Waffle Maker | Berbaloi Beli

June 11, 2021 0
Review Mini Waffle Maker | Berbaloi Beli

Review Mini Maker Waffle | Berbaloi Beli. Bila sebut waffle siapa yang tak suka. Tambah-tambah lagi bila letak topping kesukaan seperti chocolate, peanut, blueberry, strawberry, cream corn dan aiskrim. Sambil taip ni pun dah terbayang keenakkan waffle. Disebabkan MCO, CH buat keputusan untuk beli Mini Waffle Maker dan buat sendiri wafer. Bila dah ada waffle maker boleh lah buat sendiri pada bila-bila masa saja. Topping pula, boleh guna chocolate spread sepertu nutella, lady's choice brand, kaya dan lain-lain lagi. 

Mini Maker Waffle yang CH beli berharga RM 29.90 saja. Korang boleh klik kat SINI dan tengok mana yang sesuai dan padan dengan budget korang. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Brand apa ni? Kalau ikut kat kotak ada tulis CE ROHS. CH pun tak pernah dengar lagi brand ni.. Tapi takpe sebab CH dah beli dan guna. Terrbukti ia sangat berbaloi untuk beli dan buat waffle sendiri di rumah. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Nampak saja kecik tapi ia sangat pantas untuk masak  waffle. Sekejap saja dah masak.. 

Dengan adanya mini waffle maker ni, anak-anak pun lebih seronok untuk belajar memasak. Selalunya CH hanya buat adunan waffle ( pssttt guna resepi pancake ja). Kerja-kerja menuang adunan ke atas acuan, tunggu sehingga masak dan letak topping diserahkan kepada anak-anak. Depa seronok sangat sebab boleh letak topping kesukaan banyak-banyak. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Bila serah kepada anak-anak untuk buat sendiri, confirm la adunan tu tumpah, meleleh tepi waffle maker tu... Jangan risau sebab nak cuci tu senang sangat. Ambik tisu lap lap saja. Dah hilang kesan tumpah dan bersih. 

Ini gambaran sebenar Mini Waffle Maker. Nampak macam besar tapi ianya hanya sebesar piring set lapik cawan. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Ini yang CH test guna adunan pancake. Bila letak tu jangan terus tutup. Biarkan ia sekejap sehingga naik buih-buih. Tutup dan biarkan sehingga ia masak. Kalau belum masak/ garing, penutup susah nak buka. Kalau dah masak senang saja nak buka dan tak melekat. Cuma masa nak angkat, korang perlukan pengepit untuk angkat. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Inilah rupa waffle yang dah siap. Cantikkan kejadiannya... Tu belum letak topping lagi. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Closed up sikit. Berbaloikan beli mini waffle maker ni. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,


 Beli Mini Waffle Maker di Waffle Maker 
Beli tepung Waffle di Tepung Waffle


Sharing juga dengan korang resepi waffle yang viral di FB. Letak kat sini siap-siap sebab kat FB kadang kadang tu cari jumpa, kadang-kadang tu cari tak jumpa jumpa. Kalau nak guna resepi pancake CH boleh tengok dekat SINI


Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam


Bahan:

3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
3/4 cawan minyak masak/butter cair
2 biji telur & esen vanilla
2 sudu makan susu tepung
3 sudu makan gula castor
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan baking powder
1/4 sudu teh baking soda

Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran.

Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap

Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepung yang difikirkan sesuai.

Cara :

#1: Pastikan telur sudah dibasuh bersih dan kemudian pecahkan dalam bekas pengisar makanan. Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan pukul menggunakan hand mixer. Pakai blender pun boleh.
Pukul cukup sekadar sebati dan kembang sedikit. Lepas itu rehatkan adunan selama 10-15 minit. Kalau anda nak buat bekal waffle untuk anak ke sekolah, boleh buat pada waktu malam dan masukkan adunan ke dalam peti.

#2: Cara untuk masak waffle ialah, sapukan butter pada acuan yang telah panas guna berus atau tisu.Masukkan adunan sekitar satu senduk dan tutup alat pembakar waffle.

Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap

Bila masak, boleh lah dibuka dan disapu dengan nuttela,jem strawberi, peanut atau apa-apa kesukaan anda sebelum dilipat cantik

Selamat mencuba uolls!

10 Jun 2021

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

June 10, 2021 1
Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap. Petang-petang macam ni memang teringin nak makan macam-macam. Dekat timeline asyik keluar gambar pau sambal aka burger malaysia. Nak buat tapi ikan bilis pula takdak. Simpan dekat sini dulu resipi pau sambal aka burger malaysia yang boleh buat macam-macam kuih seperti donut coklat, donut cheese dan pelbagai lagi perisa donut yang korang suka. Untuk resepi ni kredit kepada Cik Puan Hasnah


Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,
Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap


Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

Bahan:

3 sudu susu pekat manis

3 sudu gula

1 peket mauripan

1 cwn air suam

*** tggu bhn2 di atas hingga kembang 10-15 minit

3 cwn tepung gandum

2 sudu majerin

1 biji telor


Caranya:

Campur semua bahan. Gaul sehingga menjadi doh. uli-ulikan sekejap. 

Rehatkan doh selama 10-15 minit atau sehingga doh kembang setaman. 

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Bila dah kembang, baru buat doh kecil-kecil.  

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Tunggu lagi 10-15 minit baru isi apa yg nk letak dlm doh tu.

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Goreng dengan api sederhana sehingga doh bertukar kepada kuning-kuningan. Untuk frozen, masukkan sekejap saja. Angkat dan biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk beku. 

Untuk donut cheese, owner resepi kata di guna cheese brand Anchor yang di lipat 2 dan dipotong kepada 3 bahagian. 

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Selamat mencuba..