2021 - Cahaya Hayati

12 Jul 2021

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu

July 12, 2021 0
Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu

PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu. Assalamualaikum & hi korang! Semoga semua sihat-sihat saja di musim PKP ni. Hari ni CH nak kongsi dengan korang tentang air fryer walaupun ada yang dah lama guna. CH baru saja guna PerrySmith Air Fryer sebab sebelum ni malas nak beli. Seorang CH ni tak suka banyak sangat gadget kat dapur sebab bukan rajin sangat masak. Kihkih... 

Lagi satu sebab takde ruang nak simpan. CH tak suka banyak-banyak barang sampai letak bawah bawah meja makan atau bawah katil. Susah nak mengemas dan bersihkan ruang tersebut. Nak kena angkat keluar pastu nak kena letak balik. Kalau tak angkat keluar masa bersihkan tu, memang tempat tu akan berhabuk.  Memang bukan CH ler nak buat semua tu. Masa yang terluang tu adalah untuk diri sendiri dan keluarga. Gituuu. Hahaha

Nak dijadikan cerita, ada collaboration dengan satu website dan mereka bayar CH melalui ewallet dan ewallet tersebut tak boleh cashout macam shopee. Nak tak nak, terpaksalah CH beli barang. Cari punya cari barang apa yang nak beli, CH buat keputusan nak beli air fryer. Ada dua tiga brand yang CH pertimbangkan dan tengok review. Ada yang bagus, ada yang tak bagus dan antara maklumat penting apabila baca review adalah mendapat saiz yang sesuai. Yelah satgi terbeli yang boleh muat nugget 2,3 ketoi saja... Rugilah beli kalau boleh masak nugget ngan fries saja. 

Sebelum membeli air fryer juga, CH  melihat kepada kegunaanya juga. Apa yang boleh di masak dengan air fryer ni. Rupanya dengan air fryer kita boleh masak macam-macam... Sebab tulah ramai yang ada dan idamkan air fryer. 

Setelah membaca review dan melihat kegunaan air fryer, barulah CH decide untuk membeli air fryer jenama PerrySmith kerana harganya yang berbaloi dan dalam budget ( baca payment yang CH terima ya ). 

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Review PerrySmith Air Fryer 


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu


So, inilah air fryer CH yang pertama. Warna hitam gold gitu.. Jenama PerrySmith Ecohealth II Series  bersaiz XL ( 4.8L). Mempunyai waranty selama 2 tahun. Okay la kan...


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
PerrySmith 3D Air Fryer EcoHealth II


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
details air fryer PerrySmith


Masakan pertama yang CH masak menggunakan airfyer adalah ayam panggang ala kenny rogers. Itu pun sebab oven CH tetiba tak panas. Terus zasss buka kotak air fryer. Kalau tak, confirm air fryer tu bertahun dalam kotak. hahaha... 

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Packaging sangat terbaik sebab ada 2 kotak yang tebal
Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Hitam itu menawan


Inilah hasil ayam panggang ala kenny roger yang di panggang dalam air fryer. Saiz 4.8L ni memang buat seekor ja ayam.


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
ayam panggang air fryer

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
dah masak.. 

Pastu try goreng nugget dan fries dalam air fryer ni. 10 minit dah siap.. Bubuh dalam air fryer pastu set suhu dan masa. Tinggal dan pergi sambung buat kerja opis. Tinggg! Dah siap. Senang sungguh. Ni yang buat suka sangat dengan air fryer. 

Gambar goreng nugget dan fries dah takde sebab dah hilang dari memori telefon. Takleh nak tunjuk kat korang. Sobs sobs..  Disebabkan takde gambar nugget dan fries yang kita berjaya masak menggunakan air fryer, CH letak gambar yang ada sajalah. 

Berjaya bakar baked macaroni. 10 minit saja... cantik sangat hasilnya. 


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Baked macaroni air fryer

Sejak ada air fryer ni, CH rasa dah kurang menggunakan minyak. Jimat!

Paling best sebab dah boleh suruh anak dara buat sendiri saja apa yang yang depa nak makan. Selalunya frozen food lah. Adiknya pun tahu bila mommy sibuk, si kakaklah yang di suruhnya. Tak lama lagi, CH dah boleh goyang kaki sikitlah. 

So, kalau korang nak beli air fryer yang harga berpatutan dan sesuai dengan budget korang, korang bolehlah beli air fryer jenama PerrySmith ni. In sha Allah okay. CH cakap sebab sebelum ni CH dah guna vacum jenama ni. 

Kalau nak cuci mata air fryer yang harga berpatutan, korang boleh tengok di SINI


15 Jun 2021

Buat Sendiri Jeruk Buah Setar

June 15, 2021 0
Buat Sendiri Jeruk Buah Setar

Buat Sendiri Jeruk Buah Setar. Sekarang musim buah star, ataupun lebih dikenali sebagai buah remia di kedah dan lain-lain tempat sebagai buah kundang. Buah setar ini biasanya di makan dengan kulit ketika muda ataupun masak. Rasa masam ketika buah masih muda dan rasa manis ketika buah telah masak ( bergantung pada baka). Tengok buah saja terus pecah air liur. Tambah-tambah lagi musim PKP ni.. penuh timeline facebook dengan buah setar muda cicah garam belacan atau colek. Terus teringin. Bila suami keluar pergi kedai saja terus pesan minta tolong belikan kalau jumpa orang juai. Dia punya teringin tu macam pregnant..Kihkih. Tapi non hado... Nasib baik nampak org update dlm Kulim Info. Terus la CH order... Dapatlah merasa tapiiii masam ya amat. Boleh makan cicah garam belacan setakat 2,3 biji ja. Buah hat lebih tu CH buat jeruk saja. Jadilah jeruk buah setar homemade. 


Buat Sendiri Jeruk Buah Setar 


Buah setar ni bila dah jerukkan, hilang rasa masam tu dan tahan lama. barulah boleh makan banyak sikit. Almaklumlah bila dah masuk 40 an ni, selera makan tu sedikit berubah... Tak nak yang masam sangat, tak nak masin sangat.. Nak makan yang simple-simple ja. 


Buat yang teringin nak makan tapi tak boleh makan buah yang fresh dan muda tu... korang boleh cuba resepi ni. Tambah-tamabah orang yang ada pokok sendiri dan berbuah lebat. Korang buatlah homemade jeruk buah setar dan jual. In sha Allah musim musim pkp ni juai apa pun laku. 


Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap


Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap, jeruk buah kundang, jeruk buah remia, jeruk homemade, cara buat jeruk buah remia, resipi jeruk buah kundang, buah remia, buah remia muda, buah kundang, buah kundang muda, buah setar, buah setar muda, jeruk buah setar muda, jeruk buah kundang muda, jeruk buah remia muda, cara buat jeruk buah setar, cara buat jeruk buah kundang, sedapnya jeruk buah kundang, sedapnya jeruk buah remia, sedapnya jeruk buah setar, langkah demi langkah jeruk homemade, mudahnya buat jeruk buah, cara buat jeruk buah, jeruk, jeruk buah, jeruk asam kundang
Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap


Bahan:

1kg buah setar muda 

1-2 sb kapur makan 

Garam secukupnya

Gula secukupnya


Caranya:

Buah setar dibersihkan, dibelah 2 dan dibuang bijinya

Rendam dengan air kapur selama 2 hingga 3 jam. Ini adalah untuk mengekalkan kerangupan buah setar. 

Buang air kapur dan bersihkan buah setar sekali lagi.

Rendam buah setar dengan air garam selama 24 jam atau sehingga kulit buah akan berubah warna kekuningan. Jika tak berubah warna, bermakna garam tidak mencukupi.

Basuh atau bilas buah untuk hilangkan rasa garam. 

Rendam buah dengan air gula. 

Sedia di makan selepas 24 jam. 


Selamat mencuba uolls. 



11 Jun 2021

Review Mini Waffle Maker | Berbaloi Beli

June 11, 2021 0
Review Mini Waffle Maker | Berbaloi Beli

Review Mini Maker Waffle | Berbaloi Beli. Bila sebut waffle siapa yang tak suka. Tambah-tambah lagi bila letak topping kesukaan seperti chocolate, peanut, blueberry, strawberry, cream corn dan aiskrim. Sambil taip ni pun dah terbayang keenakkan waffle. Disebabkan MCO, CH buat keputusan untuk beli Mini Waffle Maker dan buat sendiri wafer. Bila dah ada waffle maker boleh lah buat sendiri pada bila-bila masa saja. Topping pula, boleh guna chocolate spread sepertu nutella, lady's choice brand, kaya dan lain-lain lagi. 

Mini Maker Waffle yang CH beli berharga RM 29.90 saja. Korang boleh klik kat SINI dan tengok mana yang sesuai dan padan dengan budget korang. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Brand apa ni? Kalau ikut kat kotak ada tulis CE ROHS. CH pun tak pernah dengar lagi brand ni.. Tapi takpe sebab CH dah beli dan guna. Terrbukti ia sangat berbaloi untuk beli dan buat waffle sendiri di rumah. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Nampak saja kecik tapi ia sangat pantas untuk masak  waffle. Sekejap saja dah masak.. 

Dengan adanya mini waffle maker ni, anak-anak pun lebih seronok untuk belajar memasak. Selalunya CH hanya buat adunan waffle ( pssttt guna resepi pancake ja). Kerja-kerja menuang adunan ke atas acuan, tunggu sehingga masak dan letak topping diserahkan kepada anak-anak. Depa seronok sangat sebab boleh letak topping kesukaan banyak-banyak. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Bila serah kepada anak-anak untuk buat sendiri, confirm la adunan tu tumpah, meleleh tepi waffle maker tu... Jangan risau sebab nak cuci tu senang sangat. Ambik tisu lap lap saja. Dah hilang kesan tumpah dan bersih. 

Ini gambaran sebenar Mini Waffle Maker. Nampak macam besar tapi ianya hanya sebesar piring set lapik cawan. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Ini yang CH test guna adunan pancake. Bila letak tu jangan terus tutup. Biarkan ia sekejap sehingga naik buih-buih. Tutup dan biarkan sehingga ia masak. Kalau belum masak/ garing, penutup susah nak buka. Kalau dah masak senang saja nak buka dan tak melekat. Cuma masa nak angkat, korang perlukan pengepit untuk angkat. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Inilah rupa waffle yang dah siap. Cantikkan kejadiannya... Tu belum letak topping lagi. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Closed up sikit. Berbaloikan beli mini waffle maker ni. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,


 Beli Mini Waffle Maker di Waffle Maker 
Beli tepung Waffle di Tepung Waffle


Sharing juga dengan korang resepi waffle yang viral di FB. Letak kat sini siap-siap sebab kat FB kadang kadang tu cari jumpa, kadang-kadang tu cari tak jumpa jumpa. Kalau nak guna resepi pancake CH boleh tengok dekat SINI


Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam


Bahan:

3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
3/4 cawan minyak masak/butter cair
2 biji telur & esen vanilla
2 sudu makan susu tepung
3 sudu makan gula castor
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan baking powder
1/4 sudu teh baking soda

Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran.

Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap

Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepung yang difikirkan sesuai.

Cara :

#1: Pastikan telur sudah dibasuh bersih dan kemudian pecahkan dalam bekas pengisar makanan. Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan pukul menggunakan hand mixer. Pakai blender pun boleh.
Pukul cukup sekadar sebati dan kembang sedikit. Lepas itu rehatkan adunan selama 10-15 minit. Kalau anda nak buat bekal waffle untuk anak ke sekolah, boleh buat pada waktu malam dan masukkan adunan ke dalam peti.

#2: Cara untuk masak waffle ialah, sapukan butter pada acuan yang telah panas guna berus atau tisu.Masukkan adunan sekitar satu senduk dan tutup alat pembakar waffle.

Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap

Bila masak, boleh lah dibuka dan disapu dengan nuttela,jem strawberi, peanut atau apa-apa kesukaan anda sebelum dilipat cantik

Selamat mencuba uolls!

10 Jun 2021

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

June 10, 2021 1
Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap. Petang-petang macam ni memang teringin nak makan macam-macam. Dekat timeline asyik keluar gambar pau sambal aka burger malaysia. Nak buat tapi ikan bilis pula takdak. Simpan dekat sini dulu resipi pau sambal aka burger malaysia yang boleh buat macam-macam kuih seperti donut coklat, donut cheese dan pelbagai lagi perisa donut yang korang suka. Untuk resepi ni kredit kepada Cik Puan Hasnah


Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,
Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap


Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

Bahan:

3 sudu susu pekat manis

3 sudu gula

1 peket mauripan

1 cwn air suam

*** tggu bhn2 di atas hingga kembang 10-15 minit

3 cwn tepung gandum

2 sudu majerin

1 biji telor


Caranya:

Campur semua bahan. Gaul sehingga menjadi doh. uli-ulikan sekejap. 

Rehatkan doh selama 10-15 minit atau sehingga doh kembang setaman. 

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Bila dah kembang, baru buat doh kecil-kecil.  

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Tunggu lagi 10-15 minit baru isi apa yg nk letak dlm doh tu.

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Goreng dengan api sederhana sehingga doh bertukar kepada kuning-kuningan. Untuk frozen, masukkan sekejap saja. Angkat dan biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk beku. 

Untuk donut cheese, owner resepi kata di guna cheese brand Anchor yang di lipat 2 dan dipotong kepada 3 bahagian. 

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Selamat mencuba..



Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan Dan Lunch

June 10, 2021 2
Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan Dan Lunch

Bila WFH, kena pandai adjust time masak dan menu. Ada menu yang sesuai untuk sarapan pagi dan juga untuk makan tengahari seperti nasi lemak berlauk. Masak lebih sikit, korang makanlah sampai habis. Kalau nasi habis, nanti masak nasi biasa tambah. Jangan susahkan diri korang untuk masak-masak macam kat kedai. Tapi kalau jadual WFH korang tak padat, boleh ja masak macam kat kedai dengan bantuan maid pressure cooker, airfryer ataupun thermomix. 

Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan, resepi nasi lemak utara, resepi nasi lemak wangi, resepi nasik lemak mudah dan sedap, sambal nasi lemak, nasi, nasi lemak mudah dan sedap, sedapnya nasi lemak, cara masak nasi lemak, langkah demi langkah masak nasi lemak, nasi lemak sedap, resepi sambal nasi lemak, resepi sambal udang, resepi ayam goreng berempah mudah dan sedap, ayam goreng berempah nasi lemak, cara buat ayam goreng berempah, resepi nasi lemak mudah, nasi lemak utara  sedap, cara masak nasi lemak guna rice cooker, cara mudah masak nasi lemak, nasi lemak recipe, coconut rice recipe, santan, bestari tepung goreng rangup serbaguna, ayam, ayam goreng berempah, udang, sambal udang, sarapan pagi mudah, sarapan pagi sedap, idea untuk sarapan pagi
Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan Dan Lunch


Semalam penuh wall dengan perkataan bodoh bodoh. Orang muda sekarang mungkin tak faham bahasa kiasan tersebut. Yang dah kahwin dan mempunyai pengalaman berumahtangga memang faham akan ayat kiasan tersebut. Bukan menjadi bodoh betul tetapi bodoh bodoh tu bermaksud beralah. Follow the flow orang kata. Kalau kita sebagai wanita tak buat bodoh bodoh, orang lelaki selalunya fikir kita tak hargai mereka, tak dengar cakap mereka, mereka tak bantu pun takpa, aku tak buat hang boleh buat dan macam-macam lagi. Dalam konteks wanita yang tak berkahwin lagi.. buat bodoh bodoh bermaksud jangan tunjuk segala pencapaian yang korang dah capai, berapa banyak aset dan simpanan korang.. berlakonlah seperti tak punya apa-apa agar bakal suami berusaha untuk membina mahligai indah untuk bersama-sama melayari bahtera perkahwinan. Giteww! 


Bagi pasangan yang dah berkahwin pula, jangan tunjuk yang kau pandai, dan rajin sangat. Karang semua tanggungjawab tu dilepas kepada korang. Berpada-pada. Biar sama-sama memikul tanggungjawab sebagai suami isteri.


Kalau sembang bab jodoh, bab perkahwinan memang tak jumpa penamatnya.. tak jumpa persetujuannya.. kadang-kadang wanita sama wanita yang gaduh. Lelaki? Rileks jer sebab kita gaduh pasal depa.. So, jangan gaduh gaduh lagi. 


Bagi CH, soal jodoh ni rahsia Allah. Kalau dah sampai jodoh, hang takmo kahwin pun Allah permudahkan segala urusan perkahwinan tu. Termasuklah bab tak suka dan benci sebelum kahwin.. Bila dah kahwin, Allah balikkan hati untuk suka dengan pasangan kita. Kun Fa Ya Kun.. 


Panjang pula bebelan pagi ni. Jom sarapan nasi lemak sambal udang... Nasi lemak hari ni special sikit sebab ada sambal udang, ayam goreng berempah, ikan bilis dan ikan talang kering. Telur yilek sebab CH malas nak ke kedai pagi-pagi. Makan sajalah apa yang ada kat rumah. 


Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan, resepi nasi lemak utara, resepi nasi lemak wangi, resepi nasik lemak mudah dan sedap, sambal nasi lemak, nasi, nasi lemak mudah dan sedap, sedapnya nasi lemak, cara masak nasi lemak, langkah demi langkah masak nasi lemak, nasi lemak sedap, resepi sambal nasi lemak, resepi sambal udang, resepi ayam goreng berempah mudah dan sedap, ayam goreng berempah nasi lemak, cara buat ayam goreng berempah, resepi nasi lemak mudah, nasi lemak utara  sedap, cara masak nasi lemak guna rice cooker, cara mudah masak nasi lemak, nasi lemak recipe, coconut rice recipe, santan, bestari tepung goreng rangup serbaguna, ayam, ayam goreng berempah, udang, sambal udang, sarapan pagi mudah, sarapan pagi sedap, idea untuk sarapan pagi
nasi lemak sambal udang


Resepi Nasi Lemak Mudah Dan Sedap


Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan, resepi nasi lemak utara, resepi nasi lemak wangi, resepi nasik lemak mudah dan sedap, sambal nasi lemak, nasi, nasi lemak mudah dan sedap, sedapnya nasi lemak, cara masak nasi lemak, langkah demi langkah masak nasi lemak, nasi lemak sedap, resepi sambal nasi lemak, resepi sambal udang, resepi ayam goreng berempah mudah dan sedap, ayam goreng berempah nasi lemak, cara buat ayam goreng berempah, resepi nasi lemak mudah, nasi lemak utara  sedap, cara masak nasi lemak guna rice cooker, cara mudah masak nasi lemak, nasi lemak recipe, coconut rice recipe, santan, bestari tepung goreng rangup serbaguna, ayam, ayam goreng berempah, udang, sambal udang, sarapan pagi mudah, sarapan pagi sedap, idea untuk sarapan pagi
nasi lemak


Bahan: 

3 cawan nasi ( utk 4 orang) 

RM 2 santan

1 batang serai - di titik

1 helai daun pandan - CH potong 4

1cm halia - di racik

1/2 biji bawang besar - di racik

1 batang kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawang

garam secukupnya

air secukupnya


Caranya: 

Basuh beras dan masukkan santan. Tambah air seperti masak nasi biasa ( sukatan air ni termasuk santan). Guna rice cooker yer.

Masukkan halia, bawang, daun pandan,  serai kulit kayu manis, bunga lawang dan garam secukupnya. 

Masak nasi seperti biasa. Gaul rata apabila nasi dah kering. 

Sedia di makan dengan sambal, ikan bilis, telur ataupun ayam goreng berempah. 


Resepi Sambal Udang Sedap


Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan, resepi nasi lemak utara, resepi nasi lemak wangi, resepi nasik lemak mudah dan sedap, sambal nasi lemak, nasi, nasi lemak mudah dan sedap, sedapnya nasi lemak, cara masak nasi lemak, langkah demi langkah masak nasi lemak, nasi lemak sedap, resepi sambal nasi lemak, resepi sambal udang, resepi ayam goreng berempah mudah dan sedap, ayam goreng berempah nasi lemak, cara buat ayam goreng berempah, resepi nasi lemak mudah, nasi lemak utara  sedap, cara masak nasi lemak guna rice cooker, cara mudah masak nasi lemak, nasi lemak recipe, coconut rice recipe, santan, bestari tepung goreng rangup serbaguna, ayam, ayam goreng berempah, udang, sambal udang, sarapan pagi mudah, sarapan pagi sedap, idea untuk sarapan pagi
sambal udang

Bahan

1/2 kg Udang - di bersihkan
1 batang serai - ketuk
3 sudu besar cili kisar 
2 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
minyak
garam
gula
asam keping/ air asam jawa

Caranya

Panaskan minyak sehingga panas. Masukkan cili kisar. Masak sehingga agak garing/ berminyak. 

Setelah cili agak garing, masukkan bawang besar dan bawang putih yang di kisar  serta serai yang telah di ketuk. Biarkan sehingga sehingga mendidih.

Masukkan garam, asam dan gula secukupnya.

Setelah cukup rasa, masukkan udang. Biarkan sehingga masak. kacau sekali sekala agar tidak hangit di bawah.

Sedia di makan dengan nasi lemak. 


Resepi Ayam Goreng Berempah Mudah Dan Sedap



Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan, resepi nasi lemak utara, resepi nasi lemak wangi, resepi nasik lemak mudah dan sedap, sambal nasi lemak, nasi, nasi lemak mudah dan sedap, sedapnya nasi lemak, cara masak nasi lemak, langkah demi langkah masak nasi lemak, nasi lemak sedap, resepi sambal nasi lemak, resepi sambal udang, resepi ayam goreng berempah mudah dan sedap, ayam goreng berempah nasi lemak, cara buat ayam goreng berempah, resepi nasi lemak mudah, nasi lemak utara  sedap, cara masak nasi lemak guna rice cooker, cara mudah masak nasi lemak, nasi lemak recipe, coconut rice recipe, santan, bestari tepung goreng rangup serbaguna, ayam, ayam goreng berempah, udang, sambal udang, sarapan pagi mudah, sarapan pagi sedap, idea untuk sarapan pagi
ayam goreng berempah

Bahan:

10 ketul ayam - dibersihkan
garam secukupnya
kunyit secukupnya
1sb rempah kari ayam
3sb Bestari Campuran Tepung Goreng Rangup Dan Serbaguna

Caranya:

Gaul semua bahan dengan ayam. Perap sekejap dalam 15 minit. 
Goreng sehingga garing. 
Angkat dan hidangkan bersama dengan nasi lemak. 


Seperti biasa nasi lemak kena ada ikan bilis rangup barulah terangkat. Ikan bilis rangup ni takde resepi. Gorenglah ikut style korang. CH tambah ikan talang kering juga. Cuma dalam nasi lemak CH takdak kacang, timun dan telur. Kalau ada confirm lagi terangkat. Hahaha... 


Nasi Lemak Sambal Udang Untuk Sarapan, resepi nasi lemak utara, resepi nasi lemak wangi, resepi nasik lemak mudah dan sedap, sambal nasi lemak, nasi, nasi lemak mudah dan sedap, sedapnya nasi lemak, cara masak nasi lemak, langkah demi langkah masak nasi lemak, nasi lemak sedap, resepi sambal nasi lemak, resepi sambal udang, resepi ayam goreng berempah mudah dan sedap, ayam goreng berempah nasi lemak, cara buat ayam goreng berempah, resepi nasi lemak mudah, nasi lemak utara  sedap, cara masak nasi lemak guna rice cooker, cara mudah masak nasi lemak, nasi lemak recipe, coconut rice recipe, santan, bestari tepung goreng rangup serbaguna, ayam, ayam goreng berempah, udang, sambal udang, sarapan pagi mudah, sarapan pagi sedap, idea untuk sarapan pagi
ikan bilis goreng rangup

Okaylah. Selamat memasak, bekerja dan lain-lain lagi, Kita kan wanita serba boleh cuma buat bodoh bodoh jer,,, Hahaha



9 Jun 2021

Layan 10 Drama Korea Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO

June 09, 2021 0
Layan 10 Drama Korea Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO

Layan 10 Drama Koreo Ini Jika Boring Ketika MCO. Korang yang aktif sebelum MCO aka PKP mesti rasa boring jika kena duduk rumah saja. Yelah biasanya aktif kat luar tapi bila duduk rumah rasa tak tentu arah dan tak tahu nak buat apa. Bagi yang tak tahu tu, CH cadangkan korang tonton 10 drama korea ni. Drama ini drama berepisod. Sure korang tak sempat nak habiskan dalam satu hari...

Drama-drama yang menjadi pilihan CH ni, drama yang sesuai di tonton oleh mereka yang sebaya dan berumur 18 tahun ke atas yer.. Sebab ada adegan-adegan yang tak sesuai ditonton oleh mereka yang berumur 18 tahun ke bawah. Drama-drama yang CH senaraikan ni bukanlah drama terkini tetapi ia sangat menarik untuk di tonton. Boleh tambah ilmu orang kata. hihi


Layan 10 Drama Korea Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO


#1 The Penthouse : War of Life Season 1

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Drama menceritakan kisah perang harta tanah dan perang pendidikan, keinginan untuk menjadi yang pertama. Ini menggambarkan solidariti dan dendam wanita yang tidak mempunyai pilihan selain menjadi wanita jahat untuk melindungi diri dan anak-anak mereka.

Lagi menarik apabila kematian Min Sol A seorang anak yatim, membuka segala rahsia termasuklah kebenaran bahawa dia adalah anak kepada Su-Ryeon. Bermula dari sini, Su-Ryeon mula menuntut bela di atas kematian anaknya Min Sol A sehingga dirinya menjadi mangsa bunuh suaminya sendiri.. 


#2 The Penthouse : War of Life Season 2

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Sambungan dari kisah satu di mana semua yang terlibat dengan kematian Min Sol A meneruskan kehidupan macam biasa dan ada juga yang telah insaf serta membantu Logan untuk menuntut bela di atas kematian Min Sol A dan Su-Ryeon. Dalam season 2 ini, Bae Ro Na pula 'mati'. Makin menarik apabila mak Bae Ro Na pula mencari siapa yang bunuh anaknya. Adakah suaminya sendiri? 


#3 Doctor Stranger 

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Mengisahkan seorang doktor yang dibesarkan di Korea Utara kembali semula ke Korea Selatan setelah kematian bapanya. Merupakan seorang pakar kardiologi yang mempunyai pengalaman umpama telah membedah beribu orang. Dengan hanya meletakkan tangan di dada pesakit, doctor stranger boleh mengetahui apa masalah jantung pesakit tersebut... 


#4 Romantic Doctor, Teacher Kim Season 1

Kisah seorang doktor melatih doktor muda untuk menjadi doktor pakar melalui keromantikan seorang doktor. CH suka tengok sebab walaupun mereka hanya berlakon, tetapi ditunjukkan juga cara untuk membedah yang sebenar. Nampak macam real sangat tambah-tambah lagi cara mereka pegang scalpel. 

Tambah menarik apabila ada perebutan kuasa untuk menjatuhkan doktor Kim... 

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

#5 Romantic Doctor, Teacher Kim Season 2

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Dalam season 2 ini, Doctor Kim cuba melatih doktor yang berbakat tetapi bermasalah. Macam tak percaya apabila dia berjaya mengubah para doktor ini menjadi doktor yang terbaik.


#6 The Marriage Life

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Kisah-kisah yang berlaku kepada pasangan yang telah berkahwin. Bagaimana si isteri membongkar kecurangan si suami.... Apa yang berlaku seterusnya, korang kena tonton sendiri. 


#7 Crash Landing On You

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Crash Landing on You menceritakan kisah dua insan, Yoon Se-ri (Son Ye-jin), pewaris Chaebol Korea Selatan, dan Ri Jeong-hyuk (Hyun Bin), ahli elit Korea Utara (yang juga kebetulan menjadi pegawai tentera). Suatu hari ketika Yoon Se-ri meluncur udara di Seoul, Korea Selatan, angin secara tiba-tiba bertiup kencang dan menerbangkannya. Se-ri sedar daripada pengsan dan mendapati dirinya di dalam hutan di DMZ bahagian Korea Utara (kawasan yang dilarang untuk Korea Selatan). Di sana dia bertemu Ri Jeong-hyuk, pegawai tentera Korea Utara. Ri Jeong-hyuk akhirnya memberikan perlindungan Yoon Se-ri, dan mengembangkan rancangan untuk diam-diam membantunya kembali ke Korea Selatan. Lama kelamaan, mereka jatuh cinta, walaupun terdapat cabaran dan pertikaian antara negara masing-masing.


#8 It’s Okay to Not Be Okay

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Drama ini mengisahkan tentang Moon Gang-tae (Kim Soo-hyun), seorang pekerja kesihatan masyarakat di wad psikiatri yang tidak mempunyai masa untuk cinta, dan Ko Moon-young (Seo Ye-ji), seorang pengarang buku kanak-kanak yang berjaya yang tidak pernah tahu bagaimana perasaan cinta. Setelah bertemu, kedua-duanya perlahan-lahan mula menyembuhkan luka emosi masing-masing. Seiring berjalannya cerita, kebenaran di sebalik masa lalu mereka yang saling terkait yang menghantui mereka terungkap


#9 Vincenzo

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Pada usia lapan tahun, Park Joo-Hyung (Song Joong-ki) pergi ke Itali setelah diadopsi oleh keluarga Itali. Dia kemudian bergabung dengan mafia, di mana dia kemudian diadopsi oleh Don Fabio, ketua keluarga mafia Cassano. Park Joo-Hyung diganti nama menjadi Vincenzo Cassano dan menjadi peguam Itali, konsigliere untuk mafia, dan orang kanan Don Fabio. Setelah Fabio mati, Paolo, anak kandung Fabio dan pemimpin baru Keluarga Cassano berusaha membunuh Vincenzo. Vincenzo melarikan diri ke Seoul dan berangkat untuk mendapatkan 1.5 tan emas yang dia bantu seorang hartawan China yang baru-baru ini mati secara rahsia tersembunyi di ruang bawah tanah Geumga Plaza. Walau bagaimanapun, sebuah syarikat harta tanah di bawah Babel Group secara tidak sah mengambil alih bangunan tersebut, dan Vincenzo mesti menggunakan kemahirannya untuk menuntut kembali bangunan tersebut dan mendapatkan kembali kekayaannya. Vincenzo terlibat dengan peguam Hong Cha-young (Jeon Yeo-been), jenis peguam yang akan melakukan apa sahaja untuk memenangi kes.


#10 Decendants Of The Sun

Layan 10 Drama Koreo Terbaik Ini Jika Boring Ketika MCO, drama korea terbaik, drama korea best, drama korea terbaik sepanjang tahun, drama korea, drama best, tonton online drama korea, drama korea terbaik, drama terbaik, tonton online drama korea, cerita korea romantik, drama korea best, cerita korea 2020, senarai drama korea 2021, senarai drama korea paling best

Yoo Si-jin (Song Joong-ki) ialah seorang kapten untuk sebuah unit Pasukan Operasi Khas Korea Selatan. Ketika tidak bertugas, Si-jin menahan Kim Gi-beom (Kim Min-seok) daripada melarikan diri selepas dia mencuri motosikal dengan bantuan Sarjan Mejar Seo Dae-young (Jin Goo). Gi-beom cedera semasa ditahan dan dihantar ke hospital. Dae-young menyedari bahawa telefonnya telah dicuri oleh pencuri tersebut. Dia kemudiannya pergi ke hospital bersama Si-jin untuk mendapatkan semula telefonnya.

Di bilik kecemasan, Si-jin bertemu Dr. Kang Mo-yeon (Song Hye-kyo) buat pertama kali dan dengan serta merta tertarik kepadanya. Mo-yeon tersalah anggap bahawa Si-jin ialah sebahagian daripada geng jenayah pencuri tersebut kerana nama samaran "Big Boss" yang sebenarnya ialah kod pengenal tentera. Si-jin membuktikan kepada Mo-yeon bahawa dia ialah seorang askar dengan bantuan doktor tentera, Yoon Myeong-joo (Kim Ji-won).

Si-jin dan Mo-yeon mula bertemu janji tetapi disebabkan tugas mereka, janji temu tersebut sering terganggu separuh jalan. Si-jin ditugaskan untuk mengetuai kumpulan untuk misi pengaman ke Uruk, sebuah negara fiksyen. Sementara itu, Mo-yeon kecewa kerana dia gagal untuk menjadi seorang profesor kerana latar belakang istimewa rakan sekerjanya. Apabila Si-jin dan Mo-yeon bertemu kembali, mereka berbual mengenai pandangan mereka terhadap kehidupan dan menyedari betapa berlainannya mereka. Si-jin sebagai seorang tentera, membunuh untuk melindungi nyawa dan Mo-yeon, sebagai seorang doktor, cuba untuk menyelamatkan nyawa. Oleh kerana pandangan berbeza terhadap kehidupan, mereka bersetuju untuk berpisah. Dae-young pula menghadapi dilema sama ada untuk meneruskan hubungannya dengan Myeung-joo atau berhadapan dengan risiko dipecat daripada tentera oleh bapa Myeung-joo, Leftenan Jeneral Yoon.

Lapan bulan kemudian, Mo-yeon menolak permintaan seksual pengerusi hospital Han Suk-won (Tae In-ho) dan disebabkan itu dia ditugaskan untuk mengetuai sebuah pasukan perubatan ke Uruk. Di sana, Si-jin dan Mo-yeon bertemu kembali. Melalui pertemuan mereka di Uruk di mana gempa bumi dan wabak berlaku, cinta mereka terhadap satu sama lain bertambah utuh. Semasa di Uruk, Mo-yeon dengan tidak sengaja mengaku perasaannya dan kedua-dua mereka secara rasminya mula bertemu janji.

Sekembalinya ke Korea, kedua-dua mereka meneruskan temu janji sehingga Si-jin dan Dae-young dihantar ke satu operasi di mana mereka menghilang dan dianggap telah mati. Beberapa bulan berlalu, Mo-yeon masih bersedih terhadap kematian Si-jin dan memutuskan untuk memperingati pemergiannya dengan menyertai sukalerawan ke Albania. Di sinilah tempat Si-jin akhirnya menjumpai semula Mo-yeon selepas dia dan Dae-young diselamatkan oleh "rakan dari tempat yang jauh", seorang askar dari Korea Utara yang dibantu Si-jin sebelum ini. Si-jin dan Mo-yeon gembira bersatu semula. Sementara itu, Dae-young kembali bertemu semula dengan Myeung-joo yang ditugaskan di Uruk. Dalam babak kredit, keseluruhan pasukan dipanggil untuk bertugas semula susulan letusan gunung berapi di Kanada.

Semua drama ini korang boleh tonton di Netflix, Wiki, Viu, WeTv ataupun di Iflix. Kalau korang takde semua tu, cuba search kat Telegram


Selamat menonton uolls!

Resepi Ayam Masak Serai Mudah Dan Sedap

June 09, 2021 2
Resepi Ayam Masak Serai Mudah Dan Sedap

Resepi Ayam Masak Serai Mudah Dan Sedap. Assalamualaikum & hi korang. Korang dah cuba makan ayam masak serai? Kalau belum cubalah sebab ayam masak serai ni sedap sangat dan berbau wangi serai. Rasa serai yang menyerap ke dalam ayam menjadikan rasa ayam tu sangat sedap dan terangkat. Kalau masak ni memang makan bertambah ataupun berulang.

Resepi Ayam Masak Serai Mudah Dan Sedap, resipi ayam mudah dan sedap, ayam masak serai sedap, resepi ayam mudah masak, resipi ayam sedap sangat, ayam, mudahnya masak ayam serai, resepi ayam berkuah, resepi ayam sedap, mudahnya masak ayam, lauk ayam sedap, sedapnya ayam, cara masak ayam masak serai, serai, bahan ayam masak serai, langkah demi langkah ayam masak serai, lauk ayam sedap, ayam masak istimewa, ayam sambal serai, lauk ayam istimewa, lauk untuk nasi minyak, nasi minyak, lauk kenduri, ayam kenduri
Ayam Masak Serai


Bila masak ayam masak serai ni, cukuplah ia dimakan dengan nasi panas. Bagi yang nak berkuah, boleh tambah dengan sup sayur, jelatah timun nanas. Nak lagi terangkat, korang boleh saja makan dengan nasi minyak ataupun nasi serai. Hidangan ini juga sesuai untuk dihidangkan pada hari raya. Sejenis CH kalau teringin nak makan, masak ja terus, Tak tunggu dah hari yang istimewa atau untuk meraikan sesuatu. 

Ayam masak serai ni mudah sebab bahan yang digunakan tak banyak cuma kena banyak menggunakan serai. Alahhh pokok serai kan kat belakang rumah ja. Setakat 5-6 batang, ada apa hal kan? 

Tak tahu nak masak apa lunch hari ni.. Jom cuba ayam masak serai cara CH


Resepi Ayam Masak Serai Mudah Dan Sedap 



Bahan:

1 ekor ayam - dipotong 16 
5-6 batang serai - dititik sehingga pecah bawahnya ( kalau tak pecah bawahnya, serai kurang rasa & wangi dan lambat kering)
3-4 sudu cili kisar ( boleh tambah jika korang suka extra pedas)
1 keping asam gelugor
garam secukupnya
kunyit secukupnya
minyak secukupnya
gula secukupnya


Bahan Kisar

2-3 labu bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1cm halia


Caranya:

Ayam dibersihkan, digaul garam kunyit dan digoreng separa masak. Angkat dan ketepikan. 

Dalam kuali yang lain. Panaskan minyak ( CH guna minyak goreng ayam tadi). Masukkan serai dan biarkan sehingga sedikit garing. 

Tambah cili kisar. Biar sehingga pecah minyak. 

Masukkan bahan kisar. Masak lagi sehingga pecah minyak. 

Tambah asam keping, garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih sekejap. 

Masukkan ayam. Gaul rata. Biarkan kuah menjadi pekat dan berpalut kepada ayam. 

Resepi Ayam Masak Serai Mudah Dan Sedap, resipi ayam mudah dan sedap, ayam masak serai sedap, resepi ayam mudah masak, resipi ayam sedap sangat, ayam, mudahnya masak ayam serai, resepi ayam berkuah, resepi ayam sedap, mudahnya masak ayam, lauk ayam sedap, sedapnya ayam, cara masak ayam masak serai, serai, bahan ayam masak serai, langkah demi langkah ayam masak serai, lauk ayam sedap, ayam masak istimewa, ayam sambal serai, lauk ayam istimewa, lauk untuk nasi minyak, nasi minyak, lauk kenduri, ayam kenduri
Ayam Masak Serai dari kuali. 

Angkat dan hidangkan dengan nasi panas. 

Resepi Ayam Masak Serai Mudah Dan Sedap, resipi ayam mudah dan sedap, ayam masak serai sedap, resepi ayam mudah masak, resipi ayam sedap sangat, ayam, mudahnya masak ayam serai, resepi ayam berkuah, resepi ayam sedap, mudahnya masak ayam, lauk ayam sedap, sedapnya ayam, cara masak ayam masak serai, serai, bahan ayam masak serai, langkah demi langkah ayam masak serai, lauk ayam sedap, ayam masak istimewa, ayam sambal serai, lauk ayam istimewa, lauk untuk nasi minyak, nasi minyak, lauk kenduri, ayam kenduri
Ayam Masak Serai

 

Selamat mencuba uolls!