2020 - Cahaya Hayati

21 Jan 2020

Khasiat Mengamalkan Buah Lemon Setiap Hari

January 21, 2020 0
Khasiat Mengamalkan Buah Lemon Setiap Hari
Khasiat Mengamalkan Buah Lemon Setiap Hari. Bila sebut lemon pasti korang terbayang air lemon atau teh o lemon sejuk yang sedap lagi berkhasiat. Selain itu, lemon juga kaya dengan vitamin C dan mampu merawat pelbagai penyakit yang timbul akibat kurang vitamin C seperti gusi berdarah. Selain dari merawat penyakit akibat kurang Vitamin C, lemon juga mempunyai khasiat yang lain. Antaranya adalah seperti dibawah.

Khasiat Mengamalkan Buah Lemon Setiap Hari


Lemon, khasiat lemon, buah lemon, khasiat buah lemon, khasiat mengambil buah lemon setiap hari, khasiat mengamalkan buah lemon, khasiat mengamalkan buah lemon setiap hari, kebaikkan lemon,khasiat lemon untuk kuruskan badan, cara mudah kuruskan badan dengan lemon, khasiat-khasiat lemon, kebaikkan lemon, kebaikkan lemon kepada tubuh badan, kebaikkan lemon untuk kesihatan, fungsi lemon dalam kesihatan, fungsi lemon, fungsi-fungsi lemon, lemon dalam kesihatan, kebaikkan minum air lemon, khasiat minum air lemon setiap hari, Khasiat Mengamalkan Buah Lemon Setiap Hari
khasiat lemon

  • Menstabilkan pH Badan

Baru tahu yang lemon boleh menghasilkan alkali walaupun sebenarnya ia berasid. Jadi untuk seimbangkan badan yang berasid, kita perlukan alkali. Dengan mengamalkan lemon, kita dapat menghasilkan alkali semulajadi. Jom sihatkan badan dengan amalkan air lemon setiap hari. 


  • Melegakan Demam Dan Selsema

Lemon kaya dengan vitamin C. Untuk melegakan demam, beberapa titik jus lemon bersama air suam sudah mencukupi. Anda tidak perlu untuk ke klinik dan hospital sebenarnya. Lakukan rutin ini setiap dua jam sehingga sembuh. Lemon sebenarnya boleh meningkatkan tahap penyerapan di dalam badan. Namun, jika demam dan selsema masih belum sembuh, segeralah berjumpa dengan doktor.


  • Legakan Sistem Pencernaan

Lemon boleh mempercepatkan proses pencernaan dengan membanyakan penghasilan air liur dan asid perut. Hanya beberapa titis air lemon boleh mengatasi masalah pencernaan.


  • Membantu Untuk Menurunkan Berat Badan

Jika sedang berdiet, amat elok amalkan pengambilan buah lemon kerana lemon membantu mengeluarkan toksik dalam badan dan memberi tenaga. Selain itu, lemon juga rendah kalori selain tiada lemak dan kolesterol. Nak cepat turun berat badan, amalkan lemon setiap hari.


  • Membunuh Parasit
Parasit seperti cacing dalam perut amat susah di buang kerana keadaan perut kita yang berasid. Jadi untuk memusnahkannya adalah mengalkalikan asid perut ssekaligus mematikan parasit tersebut. Seperti yang kita tahu, lemon boleh menghasilkan alkali semulajadi. Maka, hanya makan dan minum air perahan lemon itu untuk membunuh parasit!

  • Memperbaiki Sistem Pernafasan Anda

Baru tahu yang lemon boleh mengatasi masalah mulut berbau, masalah pernafasan dan dengkur. Tapi bagaimana? Apabila anda mempunyai masalah gigi, jangan lupa untuk letakkan perahan lemon untuk mengurangkan kesakitan.

Lemon juga boleh menghentikan pendarahan bagi gusi yang berdarah. Hanya urut gusi anda perlahan lahan dengan air perahan lemon dan bakteria akan menjauhi gigi anda.


  • Memutihkan Gigi

Tahukah anda dengan mencampurkan jus lemon dengan baking soda ia dapat memutihkan gigi setanding dengan produk pemutihan gigi yang mahal. Boleh google cara menghasilkan campuran ini. Tapi awas jangan guna terlalu lama dan kerap kerana ia boleh menghakiskan enamel anda. 


  • Meningkatkan Daya Fokus Anda

Dalam kajian yang pernah dilakukan, minyak lemon mempunyai bau yang menenangkan dan mampu meningkatkan fokus seseorang selepas menghidu bau tersebut. Hebatnya!


  • Memperbaiki Kulit Yang Terkupas

Vitamin c dalam lemon boleh mengstimulasikan kulit anda agar kelihatan mulus. Cubalah menggunakan lemon sebagai skrub muka sekali seminggu. Muka anda akan kelihatanlebih sihat dan muda selepas itu!


  • Merawat Masalah Jerawat

Jerawat? Jangan risau. Sebaliknya, ambil kapas dan perah lemon keatasnya. Lekapkan kapas tersebut di tempat jerawat dan biarkan ia semalaman. Keesokkannya, lakukan rutin penjagaan muka seperti biasa. 

Ulangi langkah tersebut sehingga jerawat tiada. Mudah dan jimat!


  • Membuatkan Muka Anda Lebih Berseri

Vitamin C yang terkandung dalam lemon boleh menjadikan kulit lebih cerah, mulus dan berseri. Yang pasti anda boleh jadikkannya sebagai scrub, masker dan juga ejen pengelupasan yang boleh memberi hasil kulit yang cantik dan berseri. Hanya perlu google untuk ketahui caranya. 


  • Menjauhkan Serangga

Hanya campurkan lemon dengan minyak yang sesuai seperti minyak bunga matahari ataupun minyak zaitun. Letakkan ia dalam botol penyembur dan gunakan. Semudah itu dan serangga tidak akan datang menggangu anda lagi!


  • Detox Hati Anda

Lemon yang kaya dengan anti oksida berupaya untuk meningkatkan keupayaan hati dan buah pinggang anda dengan membolehkan badan anda untuk detoks.

Seperti yang disebutkan di atas tadi, lemon boleh mengeluarkan toksik yang ada di badan anda menerusi air kencing. Secara tidak langsung anda akan berasa lebih segar dan bertenaga daripada sebelum itu.


  • Merawat Tekanan Darah Tinggi

Lemon terbukti boleh mengurangkan kolesterol dalam darah. Jika anda mengambil lemon setiap hari lemon secara tidak langsung akan mengurangkan tekanan darah tinggi anda dan vitamin p yang ada di dalam lemon akan membantu untuk menguatkan saluran darah.


  • Mengurangkan Kesakitan & Menghilangkan Urat-Urat Yang Ketara

Bukan perahan lemon saja yang berkuasa, minyak lemon juga berkuasa kerana dengan sapuan minyak lemon, kita dapat mengurangkan kesakitakan dan menghilangkan urat-urat yang ketara timbul. 

Lakukan secara kerap dan anda akan nampak perubahannya.


  • Melawan Masalah Kelemumur
Hanya letakkan jus perahan lemon bersama minyak kelapa ke atas kepala anda untuk membuat mask rambut. Bahan bahan ini akan membantu untuk melembabkan kulit kepala anda sekali gus menghilangkan kelimumur anda. Mudahkan? Tapi awas jangan kerap sebab ia boleh menipiskan rambut anda. Berpada-padalah!


  • Merawat Masalah Batuk 
Ramai yang dah mencuba dan berjaya. Caranya dengan hanya merendam hirisan nipis lemon dalam madu dan dibiarkan semalaman sebelum mengambilnya. Hanya sesudu besar setiap 4 jam, mampu melegakan batuk dan kahak. Cubalah!

Lemon, nampak saja kecil tapi banyak khasiatnya. Jom kita cuba cara semujadi yang sihat dan menjimatkan ini. 


14 Jan 2020

Isteri Jangan Jadi Penyebab Suami Mencari Yang Lain

January 14, 2020 0
Isteri Jangan Jadi Penyebab Suami Mencari Yang Lain
Isteri Jangan Jadi Penyebab Suami Mencari Yang Lain. Impian seorang isteri adalah untuk hidup susah dan senang dengan suami yakni orang yang paling disayangi dan dicintai selepas Allah. Saling cinta mencintai dan sayang menyayangi yang ikhlas. Kekayaan, kemewahan dan kejayaan adalah bonus. Siapa yang tak nak senang dan mewah serta mempunyai nama dalam masyarakat. Tapi banyak perkahwinan yang di uji. Saling tuding jari menunjuk siapa yang salah. Malah tanpa rasa malu membuka aib di media sosial sampai habis terbuka. Siapa yang malu? Fikir-fikirkan lah...



Namun, kadang kala wanita atau isteri ni tak sedar mereka adalah punca kepada suami beralih arah kepada yang lain. Bukan menunding jari kepada wanita sebab CH juga wanita yang bergelar isteri, malah ibu kepada anak-anak. CH nak ajak semua wanita untuk tidak menjadi penyebab suami mencari yang lain. So, inilah antara kesalahan yang sering wanita tak sedar tetapi sangat di rasai oleh para suami... 

Isteri Jangan Jadi Penyebab Suami Mencari Yang Lain


1. Tidak Berdandan Ketika Dirumah

Ramai isteri tak suka berdandan ketika dirumah. Rimas dan malas sebab tak ke mana pun. Just duduk rumah dan buat kerja rumah yang berpeluh-peluh. Suka pakai baju kelawar, tak pun baju serupa macam bibik dah. Korang selesa tapi tang mana yang menarik di mata suami? Cer habaq? 

Baju kelawar dan baju T-shirt lusuh tu korang boleh ambil dan letak dalam plastik sampah. Haramkan terus pemakaiannya. Mulakan pakai baju T-shirt yang cantik, ada cutting dan sedikit seksi. Jangan lupa solekan diwajah. Untuk siapa? Untuk suami juga dan barulah seronok mata suami memandang. Suami pun asyik lekat di rumah. 



Untuk tidur pula, korang jangan tidur pakai baju yang korang pakai depan anak-anak. Baju dibilik tidur yang lain pula yer. Yang lagi seksi dan menarik. Cutting body dah tak menarik, jangan rendah diri sebab yang tidur sebelah tu suami korang juga. Korang nak tahu tak? Pemilihan pemakaian juga menjadi motivasi kepada kita untuk mempunyai dan mengekalkan bentuk badan yang menarik. Sooooo, kalau rasa dah tak menarik, start la berdiet, bersenam dan bersolek. . 


2. Perubahan Fizikal

Ada suami yang tak suka isteri berisi atau gemuk. Ramai para isteri berisi atau menjadi gemuk selepas melahirkan. Cara makan yang sama, malah buat kerja yang sama tapi kenapa badan boleh naik? Ini adalah disebabkan oleh perubahan hormon dan metabolisme yang rendah. So, jangan asyik bagi alasan berisi/gemuk sebab lahirkan anak sebab ada 1001 cara untuk kekal ramping, sihat dan menarik. 



Kalau mampu, korang boleh ke gym atau pun join mana-mana kelas zumba yang berbayar dan mempunyai tenaga pengajar terlatih. Bagi yang tak mampu, korang start diet dan lakukan joging atau walking sekitar kawasan perumahan korang. Jimat dan sihat. 


3. Bau Badan

Korang rasa badan korang berbau tak? Tak, badan takde bau. Confirm ke badan tak ada bau? Balik dan tanya suami korang. Wanita ni kadang-kadang tak sedar badan sendiri berbau. Pelik tapi benar. Oleh itu, isteri disarankan kerap mandi dan tukar baju terutamanya selepas memasak dan membersihkan rumah. Jangan lupa juga pakai perfume dan deodorant. Barulah wangi.


4. Sifat Malas Melampau

Setiap orang ada sifat malas sendiri tapi janganlah melampau sangat sampai rumah tak berkemas, tong sampah berulat, singki penuh pinggan mangkuk, baju bertimbun tak basuh dan banyak lagi lah. Suami ni balik kerja, penat dan dia tak suka tengok perkara menyemakkan mata dan fikiran dia. Jadi senangkanlah hati suami dengan pastikan rumah berkemas, bersih dan wangi. 

Confirm ada yang kata, tak kerja boleh la buat. Betul ke? Cer pergi rumah isteri tak bekerja dengan isteri yang bekerja yang kita kenal. Ada perbezaan? Confirm ada. Kadang-kadang isteri yang bekerja rumah lebih kemas teratur. Kenapa? Sebab dia pandai urus, dia rajin dan dia tahu cara mudah. Minta tips dan perlahan-lahan belajar untuk urus rumahtangga kita dengan baik.


5. Ego, Suka Melawan Dan Bersifat Panas Baran

Kalau isteri tak suka suami yang ego dan panas baran, suami pun begitu juga. Suami tak suka isteri yang ego, suka melawan dan bersifat panas baran. Tegur sikit, menjawab lebih siap dengan pakej tinggi suara. Tegur sikit, buat muka. Suami nasihat sikit, terus sentap. Yang suami mahu, kita dengar dan ikut apa yang dinasihat. Yang suami mahu dengar adalah kata maaf dari isteri... 


Isteri pula, turunkan sedikit ego. Minta maaf dikala ditegur. Jangan terus menjawab. Biar suami sejuk dulu, then pujuk dan ceritakan perkara sebenar. In sha Allah suami boleh faham dan terima... Hati kita pun tenang. 


6. Tidak Manja Dan Tak Suka Dipeluk

Masa bercinta atau berdua dulu, isteri ni bukan main lagi manja dan suka di peluk. Dah bertahun-tahun kahwin dan ada anak, sifat manja dah hilang. Nak peluk dah tak boleh sebab panas dan rimas. Habis tu, suami nak manja dan peluk siapa? Jeng jeng... 

Kalau rumah korang panas, mintalah suami belikan aircond supaya sentiasa sejuk. Bila dah sejuk, rasa panas dan rimas tu dah hilang. Korang juga yang untung sebab tidur malam ber'aircond'. 

Sifat manja korang yang ada dari bercinta dan sebelum kahwin tu, korang kekalkan sebab barulah suami rasa isteri tak boleh buat kalau suami tak ada. Isteri nak pergi mana pun biarlah suami yang temankan. Manja untuk kebaikkan..

7. Tidak Sporting

Jangan kongkong suami. Sesekali kita biarlah suami keluar dan buat aktiviti yang dia suka dengan kawan-kawannya.. 


8. Tidak Hiraukan Pasangan Dan Kurang Beri Perhatian

Ada ke isteri tak hiraukan dan beri perhatian kepada pasangannya?  Ada jer dan cuma kita tak pernah nampak dan bertemu dengan isteri sebegitu. Bagaimana yang dikatakan isteri tak hirau dan beri perhatian kepada suami? Contohnya, kalau isteri pulang ke rumah ibu bapa isteri, isteri biarkan suami urus diri sendiri malah tak call dan tanya keadaan suami...

Contoh kedua pula, isteri tak pernah tanya suami nak minum atau makan apa? Malah tak masak atau bancuh minuman bagi. Kau nak makan, nak minum pandai-pandailah cari atau buat sendiri. Bagus ke perangai macam tu? Kalau hari-hari, suami pun rasa baik tak perlu ada isteri.... 


9. Kurang Komunikasi Dan Banyak Pendam Perasaan

Nampak biasa tapi sebenarnya komunikasi dan luahan perasaan adalah perkara paling utama dalam sesuatu perhubungan. Tanpa komunikasi kita jadi salah faham, tanpa komunikasi perkara kecil jadi besar, tanpa komunikasi ada perasaan terpendam yang akan meletup. 

So, ubah sifat pendam korang kepada perbincangan dua hala. Tanya dia apa yang perlu isteri buat untuk sesuatu masalah. Pandangan suami penting supaya apa  yang berlaku pada masa depan, isteri tak disalahkan. 


10. Terlampau Sibuk Bekerja

Ada isteri yang bercita-cita tinggi. Kalau boleh nak menjawat jawatan paling tinggi dalam organisasi. Bila  dah berjawatan tinggi, kita akan sibuk bekerja. Suami? Dah kena bermadu dengan kerja. Bila dah kena bermadu dengan kerja, suami pun mula sibuk cari madu kat isteri.. Nak ke? Kerja tapi berpada-padalah... 


11. Permintaan Yang Melampau

Meminta-minta kepada suami itu perlu tapi janganlah melampau sampai diluar kemampuan dia. Bila kita mengada-ngan minta yang diluar kemampuan, suami akan rasa tertekan dan tidak bahagia di rumah. Tak bahagia di rumah, suami akan sibuk cari kebahagian di luar.. Terima suami seadanya dan hargai apa saja pemberiannya.



12. Cemburu Buta Dan Kurang Percaya Kepada Pasangan 

Cemburu itu boleh tapi jangan cemburu buta. Cemburu buta boleh menjejaskan hubungan suami isteri sebab bila cemburu kita akan fikir apa dan dengan siapa suami kita berhubung, berbual atau keluar lunch. Ini akan menjadi punca pertengkaran... Bila dah asyik bertengkar dan tak percaya, suami mana tak rimas. Bila dah rimas dan asyik kena tuduh perkara yang tak buat, baik dia buat terus... 

Nampak kan perkara yang isteri rasa biasa dan remeh ini adalah penyebab utama suami mencari yang lain. Ubahlah sebelum terlambat.. 

9 Jan 2020

Tonton Online Drama CINDAI

January 09, 2020 0
Tonton Online Drama CINDAI
Tonton Online Drama CINDAI. Hai korang! Korang layan tak drama CINDAI? CH baru layan sampai episod 7. Banyak lagi episod yang tak tengok. Semakin lama semakin best pula.. So, tempek kat sini dulu link Drama CINDAI. Senanggggg! Nanti klik-klik ja...

Tonton Online Drama CINDAI
Tonton Online Drama CINDAI

Tonton Online Drama CINDAI


Kisah tentang kehidupan seorang gadis yang menghidapi gangguan bipolar bernama Cindai, dia juga seorang gelandangan kerana tidak mempunyai saudara yang boleh di tumpang. Namun disisinya sentiasa ditemani dan dijaga oleh seorang insan bernama Amir. Amir setia bersama Cindai dan sentiasa berada di sisi Cindai di saat susah dan senang.


Cindai Reihana membesar di rumah anak yatim setelah kematian kedua ibu bapanya. Dia juga mempunyai kecacatan di mata yang menyebabkan dirinya sering disisihkan dan dibuli oleh rakan-rakan. Cindai membesar menjadi seorang pemberontak. Sehinggalah dia berjumpa dengan Iskandar, satu-satunya insan yang melayannya dengan baik. Dia mula jatuh hati. Namun, Cindai kecewa apabila mendapat tahu Iskandar sudah berkahwin. Dia kemudiannya tekad hendak memisahkan Iskandar dan Yasmin agar dia dapat memiliki cinta Iskandar.

Macam best kan? Jom layan....

[ Episod 1] [Episod 2][ Episod 3] [Episod 4][ Episod 5] [Episod 6][ Episod 7] [Episod 8][ Episod 9] [Episod 10][ Episod 11] [Episod 12][ Episod 13] [Episod 14][ Episod 15] [Episod 16][ Episod 17] [Episod 18]

Selamat menonton uolls!

Wow Cantik Dan Uniknya Personalised Gift Di Lovingly Signed !

January 09, 2020 0
Wow Cantik Dan Uniknya Personalised Gift Di Lovingly Signed !
Wow Cantik Dan Uniknya Personalised Gift Di Lovingly Signed !. Hi korang! Korang suka tak kalau dapat hadiah yang cantik dan unik? Mestilah sukakan. So, CH nak perkenalkan kat korang satu website yang korang boleh personalised hadiah yang korang nak bagi kat baby sendiri atau anak saudara sendiri ke, kepada kawan yang baru dapat baby ke? Paling best korang boleh letak nama baby tersebut supaya nampak lebih dekat dan istimewa. So, nama website yang CH nak habaq tu adalah Lovingly Signed

Lovingly Signed,  Loving!y Signed
Cantik Dan Uniknya Personalised Gift Di Loving!y Signed

Kalau korang nak tahu, Lovingly Signed ini adalah company yang personalized hadiah untuk baby,termasuklah yang dikategorikan infants dan newborn. Best kan sebab selalu untuk infant dan newborn susah nak cari hadiah yang cantik, istimewa serta unik.  

Kewujudan Lovingly Signed adalah disebabkan oleh susah hendak mendapat personalised gifts di Hong Kong. Disebabkan susah nak mencari personalized gifts di Hong Kong, Lovingly Signed wujud dengan menyatukan semua produk baby yang ada di seluruh dunia dan kemudiannya dipilih oleh pembeli untuk dihadiahkan kepada seseorang dimana pembeli boleh peribadikan atau persolized hadiah tersebut dengan nama, dan dihantar kepada penerima dalam bungkusan / kotak yang cantik.

Lovingly Signed,  Loving!y Signed
Personalised gifts at Loving!y Signed

Bestnya lahai kalau anak CH terima hadiah dari kawan-kawan yang berada diperantauan. Bukan itu saja korang pun boleh hantar kepada saudara atau kawan korang yang berada di perantauan seperti Hong Kong dan negara-negara yang lain juga. Mesti saudara atau kawan korang terkejut menerima hadiah yang cantik, personalised dan berbungkusan mewah.

Jom kita tengok apa yang ada di Lovingly Signed. Terdapat 5 kategori hadiah yang korang boleh pilih iaitu:-

1. Clothing

Dalam tab clothing, terdapat pilihan seperti Robes, Baby Grows, bibs, pyjamas, tutus, tops dan bottom. Semuanya cantik dan unik. Nasiblah CH tak ada anak kecik lagi. Hihi...

Lovingly Signed,  Loving!y Signed

2. Blankets & Towels

Blanket & towel ada beberapa pilihan warna yang menarik untuk anak lelaki dan perempuan. Design pun cantik-cantik. Jarang orang hadiahkan blankets atau towel. Apa salahnya kita beri dan buat kelainan kan?

Bertambah comel dan menarik apabila ada nama baby di blankets dan towel..

Lovingly Signed,  Loving!y Signed


3. Toys & Accessories

Selalunya anak-anak kecil ni suka rebut toys, tak kira yang abang atau kakak punya. Tambah-tambah lagi yang sama, sejenis dan jenama yang sama. Tak perlu berebut lagi si comel sebab dah ada nama masing-masing.

Sebagai ibu bapa, kita pun senang nak tahu ini siapa yang punya...

Lovingly Signed,  Loving!y Signed

4. Gifts

Terdapat pelbagai pilihan untuk hadiah ala-ala hampers. Tak nak hampers tapi nak bagi hadiah lain dan kad pun ada. Pilih saja yang mana korang berkenan... Yang pastinya semua menarik dan cantik serta exclusive.
Lovingly Signed,  Loving!y Signed

Paling best, bila korang tempah hadiah melalui Lovingly Signed korang akan dapat 3 benda/perkara PERCUMA iaitu:-

1. Free Personalisation
2. Free Delivery untuk Hong Kong dan untuk global pula kos shipping akan dikira ketika checkout.
3. Free Luxury Gifts Packaging

Lovingly Signed,  Loving!y Signed

Kalau korang berminat dan mahu hadiahkan saudara atau kawan korang dengan hadiah eksklusif, mewah dan cantik ini, korang bolehlah layari lawan Web Lovingly Signed

Happy shopping uolls!

7 Jan 2020

Tips kekal Sihat Di Musim Panas

January 07, 2020 0
Tips kekal Sihat Di Musim Panas
Tips kekal Sihat Di Musim Panas. Hi Korang! Seminggu ni memang terasa panas dan kering. Tambah-tambah lagi apabila keluar dari rumah. Pokok bunga yang sebelum ni menghijau pun dah jadi layu dan kuning daunnya. Kiranya memang panas sungguh. Jadinya kita kena lebih menjaga kesihatan kerana cuaca panas memberi tekanan fizikal kepada tubuh manusia dimana dia boleh mendatangkan kesan kepada kesihatan pada tahap sederhana kepada yang boleh menyebabkan maut. Contohnya strok haba.

Tips kekal Sihat Di Musim Panas
Add caption

Semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas. Namun ada kumpulan yang lebih berisiko iaitu:-

  • Mereka  yang terbabit dalan kegiatan aktiviti fizikal diluar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain.
  • Orang dewasa yang berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding dengan mereka yang lebih muda. 
  • Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.
  • Penghidap penyakit sistem pernafasan.
  • Penghidap penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan penyakit kelenjar tiriod. 
Tips kekal Sihat Di Musim Panas

Mereka ini lebih berisiko jika memakai pakaian yang tebal dan ketat yang menghalang haba keluar semasa penyejatan atau pengeringan peluh. 

Antara gejala-gejala yang terjadi apabila cuaca panas melampau adalah:-

  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Lemah tumpuan
  • Pening
  • Lemah Otot-otot atau kekejangan
  • Mual dan muntah
Walaubagaimanapun keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi, kekeliruan dan tidak sedarkan diri (koma). Jadinya sebelum terjadinya gejala-gejala diatas dan untuk kekal sihat, kita ikut nasihat dari kementerian kesihatan untuk  kekal sihat di musim panas. 

Tips kekal Sihat Di Musim Panas


Tips kekal Sihat Di Musim Panas
Tips kekal Sihat Di Musim Panas


  • Hadkan Aktiviti Fizikal
Elakkan aktiviti fizikal dan lasak. Lakukannya pada waktu pagi atau malam kerana aktiviti fizikal meningkatkan pembakaran tenaga, menjana haba yang banyak dan meningkatkan suhu badan. 


  • Banyakkan Minum Air Kosong
Ganda dan kerapkan minum air. Jangan tunggu sehingga terasa dahaga atau bibir menjadi kering. Pastikan minum lebih 8 gelas sehari. Jika lakukan aktiviti fizikal, minum air  200ml setiap 15 atau 20 minit. Tahap dehidrasi yang baik sangat penting bagi mengekalkan suhu badan normal ketika cuaca panas.

Tips kekal Sihat Di Musim Panas

  • Optimakan Proses Nyah Haba
Banyakkan berada di persekitaran yang lebih sejuk dan teduh. Antaranya, lebihkan masa dalam bangunan, kerap mandi, lembapkan badan dan hidupkan kipas. 

Tips kekal Sihat Di Musim Panas

  • Minum Minuman Isotonik
Digalakkan minum minuman isotonik ketika cuaca panas bagi menggantikan garam dan mineral yang hilang ketika berpeluh. 

  • Hadkan Aktiviti Luar & Lasak
Boleh buat tapi hadkan agar kesihatan korang sentiasa baik dan korang sentiasa sihat.

  • Makan Buah-Buahan
Banyakkan makan buah-buahan berjus kerana ia baik bagi hidrasi badan. 

  • Pakai Payung/Topi Bila Berada Dibawah Sinaran Matahari
Singkatkan tempoh berada di bawah sinaran matahari. 

  • Kurangkan Minuman Berkafien/ Alkohol/ Manis
Minum minuman berkafien/ Alkohol / Manis boleh menggalakkan kehilangan air dari badan. 

  • Pilih Pakaian Berwarna Terang, Ringan Dan Longgar
Jenis pakaian membantu proses penyerapan dan nyah haba. 

Dah tahukan? Jom kita utamakan kesihatan diri dan keluarga... 

6 Jan 2020

Bio-Life Fish Oil Dan CoQ10 Supplement Terbaik Untuk Gaya Hidup Aktif

January 06, 2020 0
Bio-Life Fish Oil Dan CoQ10 Supplement Terbaik Untuk Gaya Hidup Aktif
Bio-Life Fish Oil Dan CoQ Supplement Terbaik Untuk Gaya Hidup Aktif. Hi korang! Sibuk ke di awal tahun ni? Biasalah tu adat di awal tahun uruskan anak-anak yang baru masuk sekolah, masuk tadika dan lain-lain urusan. Bertabahlah dan kekalkan gaya hidup korang yang aktif dan sihat. Letih an selalu tidak bertenaga memang musuh kepada gaya hidup yang aktif. So, macam mana nak kekalkan gaya hidup yang aktif dan sihat? Well ada bermacam cara untuk hidup aktif dan sihat. CH lebih senang dengan pengambilan supplement seperti Bio-Life Fish Oil dan CoQ10 dan juga aktiviti mengeluarkan peluh seperti walking, jogging serta hiking.

Nak tahu kenapa CH ambil 2 jenis supplement ni? Kena baca entry ni sampai habis sebab kalau baca sekerat jalan macam mana nak tahu kandungan dan kebaikkan Bio-Life Fish Oil dan CoQ10... 

Bio-Life Fish Oil Dan CoQ10 Supplement Terbaik Untuk Gaya Hidup Aktif


Korang suka makan ikan tak? Yess CH suka makan ikan kalau boleh hari-hari. Kudapan pulak nak kepok lekor yang banyak ikan tu. Yang banyak tepung tak nak. Hahaha...


Kalau korang nak tahu, ikan kaya dengan asid lemak Omega 3 yang sangat penting untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular yang merupakan penyebab utama kematian di Malaysia. Malah pakar di US juga mencadangkan untuk kita memakan ikan yang kaya dengan asid lemak Omega 3, 2 kali seminggu tapi.... Adakah kita ikut cadangan tu? Confirm tak la kan tambah-tambah kalau makan kat kedai makanan panas.

Asid lemak Omega-3 adalah lemak sihat yang mengandungi asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA). Walaubagimanapun, badan kita tidak dapat menghasilkan lemak Omega-3 yang sangat diperlukan oleh kita ini. Terkejut  tak?

Belum terlambat lagi untuk mulakan gaya hidup sihat. Selain dari jaga pemakanan dan gaya hidup sihat, makanan tambahan juga perlu untuk membantu kita hidup dengan lebih sihat dan aktif. Antaranya adalah dengan pengambilan Bio-Life Fish Oil dan CoQ10. 

Bio-Life MaxX Fish Oil 1000mg

Bio-Life adalah pengeluar supplement atau makanan tambahan yang terkemuka dengan pengalaman 28 tahun. Pengeluar makanan tambahan ini membantu rakyat Malaysia untuk memperolehi nutrisi yang mencukupi dengan cara mudah iaitu mengambil makanan tambahan. Baru-baru ini, Bio-Life telah mengeluarkan Bio-Life MaxX Fish Oil 1000mg.

Bio-Life MaxX Fish Oil 1000mg
Bio-Life MaxX Fish Oil 1000mg

 Bio-Enriched Fish Oil 1000mg sangat kaya dengan minyak ikan laut dalam yang diketahui sangat kaya dengan asid lemak tidak tepu Omega 3, EPA dan DHA. Pemilihan ikan laut dalam penting kerana rendah pencemaran kerana ia berada di bahagian bawah rantaian makanan. Bukan itu saja,  hasil yang diperolehi dalam proses menghasilkan minyak ikan tulen, ia tidak berbau dan hanyir.

CH sendiri telah mengambilnya dan menjadi rutin harian walaupun di mana berada. Hanya sebiji sehari untuk kesihatan yang baik dan berpanjangan.

Bio-Life MaxX Fish Oil 1000mg

So, kalau korang nak dapatkan Bio-Life MaxX Fish Oil 1000mg ini, korang boleh dapatkannya di farmasi-farmasi di seluruh negara! PEK NILAI Bio-Life MaxX Fish Oil 1000mg boleh didapati pada harga RM159, dalam pek 3 botol, 100 kapsul dalam setiap botol.

Bio-Life CoQ10 75mg


Bio-Life CoQ10 75mg adalah makanan tambahan untuk mengekalkan badan yang sihat kerana Bio-Life CoQ10 75mg penting untuk menambah tahap CoQ10 yang rendah yang dikaitkan dengan rawatan statin untuk meningkatkan pengeluaran tenaga dan antioksidan.

Bio-Life CoQ10 75mg
Bio-Life CoQ10 75mg

Bio-Life CoQ10 75mg penting dalam membantu pengeluaran tenaga, Mengandungi antioksidan 2 yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan dan pada yang sama menyumbang semula antioksidan lain seperti vitamin E. Sebab itulah Bio-Life CoQ10 75mg sangat bagus untuk diamalkan.

Tapi siapa yang perlu atau boleh mengambil Bio-Life CoQ10 75mg?
  • Orang yang mengambil ubat menurunkan kolesterol
  • Orang yang ingin mengekalkan kesihatan 
  • Orang yang selalu letih

Bio-Life CoQ10 75mg
2 biji sehari 

Cara pengambilannya adalah 2 kapsul sehari selepas makan atau sepertimana yang disyorkan oleh ahli farmasi ataupun doktor. 

Walaubagaimanapun sebelum mengambil supplement-suplement ini, korang dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat dari doktor atau pakar perubatan TERUTAMANYA jika anda menjalani terapi warfarin. Wanita hamil dan ibu menyusu adalah dilarang sama sekali. 

CH dah mencuba kedua-duanya sekali dan CH rasa perubahan tersebut setelah mengamalkannya dimana CH lebih aktif dan tidak cepat rasa letih. Perubahan yang CH paling nampak adalah dimana CH tidak perlukan rehat lama selepas panjat bukit dan kemudiannya CH lakukan aktiviti lain seperti memasak ataupun outing bersama kelaurga. CH sukakan gaya hidup seperti ini.


Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila layari http://Biolife.2.vu/Maxx