Cahaya Hayati

3 Dec 2020

Tonton Online Drama TV3 Sang Pewaris Episod 1 hingga 13 ( Akhir )

December 03, 2020 0
Tonton Online Drama TV3 Sang Pewaris Episod 1 hingga 13 ( Akhir )

Tonton Online  Drama TV3 Sang Pewaris Episod 1 hingga 13 ( Akhir ). Assalamualaikum wbt & hi korang. Drama Sang Pewaris adalah drama terkini Slot Lestary TV3 bagi menggantikan drama Lelaki Lingkungan Cinta yang telah tamat episodnya. Drama ini merupakan lakonan dari pelakon mantap seperti Ben Amir, Amyra Rosli, Zarynn Min, Fizz Fairuz, Zamarul Hisham, Ieda Moin, Acong Sweetchild, Sheila Mambo, Dilla Ahmmad, Harun Hashim, Wan Sharmila dan ramai lagi. CH memang jatuh cinta dengan drama ini dari episod 1 lagi. Nampak kelaian dari drama TV3 bagi tahun 2020. Nak tahu jalan cerita dan kesudahannya, kena tonton online sendiri Drama Sang Pewaris ini dari Episod 1 hingga 13 (Akhir). 


Tonton Online Drama TV3 Sang Pewaris Episod 1 hingga 13 ( Akhir )


Sebelum CH kongsi link Drama, jom kita ketahu Sinopsis Drama Sang Pewaris ini.


Tonton Online Drama TV3 Sang Pewaris Episod 1 hingga 13 ( Akhir ), sang pewaris, drama sang pewaris, drama tv3 sang pewaris, episod penuh sang pewaris
Tonton Online Drama TV3 Sang Pewaris Episod 1 hingga 13 ( Akhir )

Sang Pawaris mengisahkan tentang Tunku Ali yg diculik sejak kecil dr kediaman bondanya kembali hidup bersama keluarga kandungnya setelah ditemui oleh pengurus keluarga diraja itu. Tunku Ali kembali sbg Kudin yg menyamar sbg tkg kebun utk melihat sendiri penerimaan keluarganya. Dalam masa penyamaran itulah pelbagai rahsia terbongkar.

Dalam satu hari sahaja, Ali dikejutkan dengan beberapa fakta tentang dirinya;


1) Dia bukan Ali bin Ahmad, tetapi rupanya Tunku Ali Khairudin ibni Tunku Ahmad!

2) Fakta kedua, dia mempunyai seorang abang kembar!

3) Fakta ketiga, sangkanya dia cuma anak pungut, tetapi rupanya dia pernah diculik!

4) Keluarga kandung sedang mencari dan menanti kepulangannya demi kelangsungan warisan keluarga.


Takut dengan kenyataan yang mendadak di depan mata, Ali enggan pulang meskipun puas dipujuk. Tetapi, sekeping gambar telah melunturkan pendiriannya. Dia pulang juga akhirnya.

Di saat majlis meraikan kepulangannya diatur, Ali menukar fikiran. Dia menghilangkan diri. Ali mengubah rupa dan menyamar sebagai tukang kebun lalu menyusup masuk ke dalam rumah keluarga kandungnya. Di situ, dia mula mengenali beberapa nama.


Tuan Haji Mahmud: Pengurus keluarga diraja yang terlalu setia sehingga menimbulkan curiga.

Tunku Kamariah: Sang Bonda yang suka menyendiri. Sikapnya terkadang bagai orang gila.

Tunku Ameer: Lelaki misteri yang sukar ditafsir budi pekerti.

Doktor Mahfuz: Doktor peribadi keluarga yang prihatin meski senyumnya dingin.

Che Som dan Pak Kadir: Tukang masak dan pemandu rasmi keluarga yang memiliki semua cerita tentang keluarga tersebut di dalam poket mereka.

Zara Aireena: Manis. Lembut. Jelita. Bergaya. Ops, itu luaran sahaja! Tetapi rupanya dia boleh tahan gila. Kalau tidak, takkan dikejarnya Ali dengan parang semata-mata marahkan Ali terpotong pokok bunga kesayangannya.


Konflik muncul satu demi satu. Misteri lama terurai perlahan-lahan. Luka lama kembali berdarah. Namun, tiada luka yang dapat menandingi luka di hati Ali bila terpaksa akur bahawa hatinya mula mencintai Zara Aireena, tetapi gadis itu pula merupakan tunang abang kembarnya!

Dari sinopsis pun kita dah tahu yang drama ini best. So, jom tonton online di link di bawah...


Drama Sang Pewaris Episod 1 Hingga 13 (Akhir)


[ Episod 1 ][ Episod 2 ][ Episod 3 ][ Episod 4 ][ Episod 5 ][ Episod 6 ][ Episod 7 ][ Episod 8 ][ Episod 9 ][ Episod 10 ][ Episod 11 ][ Episod 12 ][ Episod 13 ]

24 Nov 2020

Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam

November 24, 2020 0
Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam

Puding Karamel Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam. Assalamualaikum wbt & Hi korang. Rindu nak update blog tapi bila work from home ni kerja update resipi sajalah. Harap korang tak boring singgah sini. Semalam CH dan anak dara berpuasa ganti. Baru nak mula ganti puasa tak seperti tahun tahun lepas dimana CH ganti puasa dalam bulan Syawal. Tahun ni sebab WFH, terus tak terganti puasa. Allahuakbar. Leka dengan duniawi betul. Bila ganti puasa berteman ni, rasa seronok sikit sebab ada teman sahur dan berbuka. Macam semalam, anak dara CH request nak berbuka dengan puding karamel. Nak keluar mencari, macam susah nak jumpa. So, tengoklah bahan apa yang ada kat rumah. Nasib baik semua ada dan bolehlah buat puding karamel mudah dan sedap untuk Kakak Aisya. 


Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam


Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap, puding karamel, puding karamel mudah dan sedap, bahan untuk buat puding karamel, resipi puding karamel, resepi puding karamel confirm jadi, bahan untuk buat puding karamel, puding caramel, sedapnya puding karamel, mudahnya buat puding Karamel, langkah demi langkah buat puding karamel, puding mudah dan sedap, dessert mudah dan sedap, cara buat puding karamel
Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap Untuk Berbuka Puasa Semalam


CH suka juga puding karamel ni tapi asyik tak jadi ja sampailah CH jumpa resipi yang guna susu pekat ni. Sukahati CH bila buat makanan yang disukai menjadi. So, lepas ni dah tak payah beli.. 


Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap, puding karamel, puding karamel mudah dan sedap, bahan untuk buat puding karamel, resipi puding karamel, resepi puding karamel confirm jadi, bahan untuk buat puding karamel, puding caramel, sedapnya puding karamel, mudahnya buat puding Karamel, langkah demi langkah buat puding karamel, puding mudah dan sedap, dessert mudah dan sedap, cara buat puding karamel


Resipi Puding Karamel Guna Susu Pekat Mudah Dan Sedap


Bahan:

3 sb gula - jadikan caramel.

6 biji telur

1 cawan air

1/2 tin susu pekat manis

1 sk essen vanilla

1sb tepung jagung


Caranya:

Masakkan gula sehingga sedikit hangus dan masukkan 2sb air panas sedikit demi sedikit. Kacau sebati.  Kemudian tuang ke dalam loyang dan sejukkan. Ketepikan.

Masukkan telur, susu pekat, air dan esen vanilla. Kisar sebati.

Tapiskan adunan telur yang sudah dikisar kedalam loyang yg mengandungi gula hangus tadi.

Masukkan adunan dalam loyang bulat saiz 6inci. Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil. Supaya air tidak menitik atas puding. CH tutup dengan tudung periuk saja. 

Kukuskan puding selama 20 - 25minit atau sehingga masak.

Setelah masak. Sejukkan seketika. Kemudian bolehlah terbalikkan loyang diatas pinggan yg sesuai.

Sedap dimakan ketika sejuk.

22 Nov 2020

Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa

November 22, 2020 0
Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa
Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa. Assalamualaikum wbt dan selamat pagi. Cuaca sejuk pagi ni dan dengar kata ada tempat di sebelah utara Kedah dan Perlis telah dinaiki air. Semoga semuanya baik, selamat dan dipermudahkan urusan. Oh yer, bila work from home ni dan tak mahu anak-anak ganggu time CH buat kerja... CH akan sediakan kudapan atau makanan favorite anak-anak terlebih dahulu seperti kek marble gebu, mudah dan sedap. Kalau tak, sekejap sekejap cakap lapar. Tu baru 3 orang. Kalau ramai lagi, confirm tak keluar dapur dah. Hihi.. Lawak ja. CH tahu ibu-ibu pada hari ini adalah ibu-ibu yang hebat dan bijak mengatur jadual antara urusan rumah tangga dan kerjaya. 


Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa



Macam CH tulis di atas, makanan wajib sentiasa tersedia dan bila anak-anak nak makan, diaorang akan ambil sendiri. So, CH pun boleh buat kerja dengan tenang. 

Antara kudapan atau makanan favorite anak-anak CH adalah kek Marble. Buatlah kek Marble corak apa pun, memang akan habis. Itu yang mak depa pun makin semangat nak baking. 


Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa, kek marble, resipi kek marble sukatan cawan, resipi kek marble mudah dan sedap, kek mudah dan sedap, senangnya buat kek marble, marble cake, marble cake recipe, how to make marble cake, kek kampung mudah dan sedap, sedapnya kek marble, cake recipe, cara buat kek marble, resepi kek marble mudah dan sedap
Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa


So, hari ni CH sharing resipi kek marble mudah, gebu dan sedap yang hanya menggunakan sukatan cawan untuk membuatnya. Makan panas-panas dengan teh o atau kopi o pun sedap tambah-tambah time hujan. 


Resipi Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap Menggunakan Sukatan Cawan


Bahan: 

1 cawan mentega/planta 
3/4 cawan gula kastor / CH guna gula pasir saja
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung naik sendiri blue key
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh essen vanilla
3 sudu makan susu pekat manis
2 sudu makan serbuk koko
Loyang saiz 6' atau 7'


Caranya

Pukul/ mixer gula dan mentega sehinga kembang dan sebati selama 12 minit. 

Masukkan telur satu persatu sambil pukul perlahan sehingga sebati. 

Masukkan tepung, essen vanilla, baking powder. Kaup balik hingga rata. 

Tambah susu pekat manis. Gaul lagi sehingga rata. 

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di campur dengan serbuk koko.  Satu lagi biarkan dengan warna asal. 

Ambik loyang dan sapukan dengan marjerin hingga rata. Lapikkan dengan baking paper. CH tak lapik pun sebab malas nak ke kedai bakery. 

Ambik satu senduk adunan warna asal dan letakkan di tengah - tengah loyang. Jangan ratakan. 

Kemudian ambik satu senduk adunan koko dan letak atas adunan warna asal. Jangan ratakan juga sebab nanti ia akan menentukan corat marble atau zebra. 

Ulang proses yang sama sehingga adunan habis. 

Untuk corak atas kek, letakkan adunan coklat di atas adunan asal secara berselerak. Kemuadian corak yang dikehendaki dengan menggunakan lidi. 

Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa, kek marble, resipi kek marble sukatan cawan, resipi kek marble mudah dan sedap, kek mudah dan sedap, senangnya buat kek marble, marble cake, marble cake recipe, how to make marble cake, kek kampung mudah dan sedap, sedapnya kek marble, cake recipe, cara buat kek marble, resepi kek marble mudah dan sedap


Bakar dengan suhu 170 selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung  kepada jenis oven korang. Guna api atas dan bawah. 

Lepas kek dah masak, keluarkan kek dan boleh di hidangkan panas-panas atau disejukkan terlebih dahulu. 

Kek Marble Mudah, Gebu Dan Sedap | Kek Pilihan Sepanjang Masa, kek marble, resipi kek marble sukatan cawan, resipi kek marble mudah dan sedap, kek mudah dan sedap, senangnya buat kek marble, marble cake, marble cake recipe, how to make marble cake, kek kampung mudah dan sedap, sedapnya kek marble, cake recipe, cara buat kek marble, resepi kek marble mudah dan sedap


Selamat Mencuba uolls!