Cahaya Hayati

4 Aug 2021

Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan

August 04, 2021 0
Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan

Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan. Sekali sekala masak lauk kampung memang membangkitkan selera. Tambah-tambah bila buat tumis darat. Bau wangi bawang dan daun kari memang menaikkan selera. Terus rasa nak makan time tu jugak. Gulai udang tumis darat dengan kacang buncis ni tak pedas. Jadi anak-anak kecil boleh belajar makan. Kalau di Kedah, gulai udang ni selalunya di makan juga dengan nasi lemak. Kalau yang dah siap bungkus tu, korang kena tanya sama ada sambal udang atau gulai udang. Jarang-jaranglah nasi lemak bungkus tu letak sambal udang. Jangan salah beli yer... 


Gulai Udang, Gulai Udang Tumis Darat, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah dan Sedap, udang, kari udang tumis darat, cara buat tumis darat, bahan tumis darat, bahan gulai udang tumis darat, kacang buncis, resipi gulai udang, resepi gulai udang, cara masak gulai udang tumis darat utara, cara masak kari udang, resepi kari udang utara, resipi udang masak kari utara, gulai udang kacang buncis, kacang buncis, maggi cukup rasa, gulai udang utara, santan, gulai udang galah, rempah gulai udang, rempah gulai ikan kering udang dan ketam,
Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan


Gulai udang tumis darat dengan kacang buncis yang CH masak ni style orang utara. Guna rempah kari ikan kering, udang dan ketam. Jenama rempah pilihan CH adalah Rempah Cap O. 


Tumis darat pula bermaksud bahan tumis di letakkan setelah gulai atau kari dah masak. Gulai atau kari yang di masak dengan tumis darat lain rasanya dari kari atau gulai yang dimasak dengan cara biasa. Tumis darat ni lebih wangi dan rasanya lebih ummmphh. Tambah-tambah lagi bila bahan tumis di tuang ke atas gulai. Aroma yang naik tu terus buat orang rasa nak makan. 


Gulai Udang, Gulai Udang Tumis Darat, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah dan Sedap, udang, kari udang tumis darat, cara buat tumis darat, bahan tumis darat, bahan gulai udang tumis darat, kacang buncis, resipi gulai udang, resepi gulai udang, cara masak gulai udang tumis darat utara, cara masak kari udang, resepi kari udang utara, resipi udang masak kari utara, gulai udang kacang buncis, kacang buncis, maggi cukup rasa, gulai udang utara, santan, gulai udang galah, rempah gulai udang, rempah gulai ikan kering udang dan ketam, mudahnya masak gulai udang, sedapnya gulai udang, cara mudah masak gulai udang, langkah demi langkah masak gulai udang
tumis darat dalam kuali legend


Kongsi dengan korang cara CH masak gulai udang tumis darat dengan kacang buncis. Mudah, sedap dan menyelerakan. 

Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah, Sedap dan Menyelerakan



Bahan: 

15-20 ekor udang saiz L
Kacang buncis secukupnya
RM 1.20 santan segar
1 peket rempah kari ikan kering, udang dan ketam cap O
1 biji tomato - dibelah enam
garam secukupnya
1 sk manggi cukup rasa
2 mug air


Bahan Tumis:

1 biji bawang besar
1-2 ulas bawang putih
2 pelepah daun kari
Minyak secukupnya


Caranya:

Masukkan 2 mug air dan rempah kari ke dalam kuali atau periuk. CH guna kuali sebab senang nak agak dan senang nak kacau. Masak rempah sehingga mendidih dan sehingga rempah masak. 

Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih selama 5 minit. 

Masukkan udang dan tomato. Gaul rata dan biarkan sehingga udang separuh masak. 

Masukkan garam, maggi cukup rasa dan kacang buncis. Gaul rata sehingga udang dan kacang buncis masak sepenuhnya. 


Gulai Udang, Gulai Udang Tumis Darat, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah dan Sedap, udang, kari udang tumis darat, cara buat tumis darat, bahan tumis darat, bahan gulai udang tumis darat, kacang buncis, resipi gulai udang, resepi gulai udang, cara masak gulai udang tumis darat utara, cara masak kari udang, resepi kari udang utara, resipi udang masak kari utara, gulai udang kacang buncis, kacang buncis, maggi cukup rasa, gulai udang utara, santan, gulai udang galah, rempah gulai udang, rempah gulai ikan kering udang dan ketam, mudahnya masak gulai udang, sedapnya gulai udang, cara mudah masak gulai udang, langkah demi langkah masak gulai udang
gulai udang tumis darat


Rasa. Sekiranya dah cukup rasa masin, masam dan manis dah boleh tutup api. Jika belum, boleh tambah apa yang patut. 

Dalam kuali yang lain, panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga sedikit garing. Bila dah garing, campurkan semua bahan tumis sekali dengan minyak ke dalam gulai tadi. Kacau sekata dan tutup gulai tadi supaya aroma tadi sebati dengan gulai. 


Gulai Udang, Gulai Udang Tumis Darat, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis, Gulai Udang Tumis Darat Dengan Kacang Buncis Mudah dan Sedap, udang, kari udang tumis darat, cara buat tumis darat, bahan tumis darat, bahan gulai udang tumis darat, kacang buncis, resipi gulai udang, resepi gulai udang, cara masak gulai udang tumis darat utara, cara masak kari udang, resepi kari udang utara, resipi udang masak kari utara, gulai udang kacang buncis, kacang buncis, maggi cukup rasa, gulai udang utara, santan, gulai udang galah, rempah gulai udang, rempah gulai ikan kering udang dan ketam, mudahnya masak gulai udang, sedapnya gulai udang, cara mudah masak gulai udang, langkah demi langkah masak gulai udang
gulai udang tumis darat dengan kacang buncis


Angkat dan hidangkan dengan nasi panas dan ikan goreng. 

 

12 Jul 2021

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu

July 12, 2021 0
Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu

PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu. Assalamualaikum & hi korang! Semoga semua sihat-sihat saja di musim PKP ni. Hari ni CH nak kongsi dengan korang tentang air fryer walaupun ada yang dah lama guna. CH baru saja guna PerrySmith Air Fryer sebab sebelum ni malas nak beli. Seorang CH ni tak suka banyak sangat gadget kat dapur sebab bukan rajin sangat masak. Kihkih... 

Lagi satu sebab takde ruang nak simpan. CH tak suka banyak-banyak barang sampai letak bawah bawah meja makan atau bawah katil. Susah nak mengemas dan bersihkan ruang tersebut. Nak kena angkat keluar pastu nak kena letak balik. Kalau tak angkat keluar masa bersihkan tu, memang tempat tu akan berhabuk.  Memang bukan CH ler nak buat semua tu. Masa yang terluang tu adalah untuk diri sendiri dan keluarga. Gituuu. Hahaha

Nak dijadikan cerita, ada collaboration dengan satu website dan mereka bayar CH melalui ewallet dan ewallet tersebut tak boleh cashout macam shopee. Nak tak nak, terpaksalah CH beli barang. Cari punya cari barang apa yang nak beli, CH buat keputusan nak beli air fryer. Ada dua tiga brand yang CH pertimbangkan dan tengok review. Ada yang bagus, ada yang tak bagus dan antara maklumat penting apabila baca review adalah mendapat saiz yang sesuai. Yelah satgi terbeli yang boleh muat nugget 2,3 ketoi saja... Rugilah beli kalau boleh masak nugget ngan fries saja. 

Sebelum membeli air fryer juga, CH  melihat kepada kegunaanya juga. Apa yang boleh di masak dengan air fryer ni. Rupanya dengan air fryer kita boleh masak macam-macam... Sebab tulah ramai yang ada dan idamkan air fryer. 

Setelah membaca review dan melihat kegunaan air fryer, barulah CH decide untuk membeli air fryer jenama PerrySmith kerana harganya yang berbaloi dan dalam budget ( baca payment yang CH terima ya ). 

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Review PerrySmith Air Fryer 


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu


So, inilah air fryer CH yang pertama. Warna hitam gold gitu.. Jenama PerrySmith Ecohealth II Series  bersaiz XL ( 4.8L). Mempunyai waranty selama 2 tahun. Okay la kan...


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
PerrySmith 3D Air Fryer EcoHealth II


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
details air fryer PerrySmith


Masakan pertama yang CH masak menggunakan airfyer adalah ayam panggang ala kenny rogers. Itu pun sebab oven CH tetiba tak panas. Terus zasss buka kotak air fryer. Kalau tak, confirm air fryer tu bertahun dalam kotak. hahaha... 

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Packaging sangat terbaik sebab ada 2 kotak yang tebal
Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Hitam itu menawan


Inilah hasil ayam panggang ala kenny roger yang di panggang dalam air fryer. Saiz 4.8L ni memang buat seekor ja ayam.


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
ayam panggang air fryer

Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
dah masak.. 

Pastu try goreng nugget dan fries dalam air fryer ni. 10 minit dah siap.. Bubuh dalam air fryer pastu set suhu dan masa. Tinggal dan pergi sambung buat kerja opis. Tinggg! Dah siap. Senang sungguh. Ni yang buat suka sangat dengan air fryer. 

Gambar goreng nugget dan fries dah takde sebab dah hilang dari memori telefon. Takleh nak tunjuk kat korang. Sobs sobs..  Disebabkan takde gambar nugget dan fries yang kita berjaya masak menggunakan air fryer, CH letak gambar yang ada sajalah. 

Berjaya bakar baked macaroni. 10 minit saja... cantik sangat hasilnya. 


Review PerrySmith Air Fryer | Gadget Dapur Yang Sangat Membantu, Review PerrySmith Air Fryer, air fryer perrysmith, air fryer terbaik, airfryer murah, review air fryer, kenapa perlu ada air fryer di rumah, kegunaan air fryer, kepentingan air fryer, gadget dapur yang berbaloi beli, jenama air fryer yang tawarkan harga berpatutan, air fryer, air fryer mid range, perrysmith, jenama perrysmith, air fryer tahan lama, air fryer best, resipi air fryer, kebaikkan air fryer,
Baked macaroni air fryer

Sejak ada air fryer ni, CH rasa dah kurang menggunakan minyak. Jimat!

Paling best sebab dah boleh suruh anak dara buat sendiri saja apa yang yang depa nak makan. Selalunya frozen food lah. Adiknya pun tahu bila mommy sibuk, si kakaklah yang di suruhnya. Tak lama lagi, CH dah boleh goyang kaki sikitlah. 

So, kalau korang nak beli air fryer yang harga berpatutan dan sesuai dengan budget korang, korang bolehlah beli air fryer jenama PerrySmith ni. In sha Allah okay. CH cakap sebab sebelum ni CH dah guna vacum jenama ni. 

Kalau nak cuci mata air fryer yang harga berpatutan, korang boleh tengok di SINI


15 Jun 2021

Buat Sendiri Jeruk Buah Setar

June 15, 2021 0
Buat Sendiri Jeruk Buah Setar

Buat Sendiri Jeruk Buah Setar. Sekarang musim buah star, ataupun lebih dikenali sebagai buah remia di kedah dan lain-lain tempat sebagai buah kundang. Buah setar ini biasanya di makan dengan kulit ketika muda ataupun masak. Rasa masam ketika buah masih muda dan rasa manis ketika buah telah masak ( bergantung pada baka). Tengok buah saja terus pecah air liur. Tambah-tambah lagi musim PKP ni.. penuh timeline facebook dengan buah setar muda cicah garam belacan atau colek. Terus teringin. Bila suami keluar pergi kedai saja terus pesan minta tolong belikan kalau jumpa orang juai. Dia punya teringin tu macam pregnant..Kihkih. Tapi non hado... Nasib baik nampak org update dlm Kulim Info. Terus la CH order... Dapatlah merasa tapiiii masam ya amat. Boleh makan cicah garam belacan setakat 2,3 biji ja. Buah hat lebih tu CH buat jeruk saja. Jadilah jeruk buah setar homemade. 


Buat Sendiri Jeruk Buah Setar 


Buah setar ni bila dah jerukkan, hilang rasa masam tu dan tahan lama. barulah boleh makan banyak sikit. Almaklumlah bila dah masuk 40 an ni, selera makan tu sedikit berubah... Tak nak yang masam sangat, tak nak masin sangat.. Nak makan yang simple-simple ja. 


Buat yang teringin nak makan tapi tak boleh makan buah yang fresh dan muda tu... korang boleh cuba resepi ni. Tambah-tamabah orang yang ada pokok sendiri dan berbuah lebat. Korang buatlah homemade jeruk buah setar dan jual. In sha Allah musim musim pkp ni juai apa pun laku. 


Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap


Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap, jeruk buah kundang, jeruk buah remia, jeruk homemade, cara buat jeruk buah remia, resipi jeruk buah kundang, buah remia, buah remia muda, buah kundang, buah kundang muda, buah setar, buah setar muda, jeruk buah setar muda, jeruk buah kundang muda, jeruk buah remia muda, cara buat jeruk buah setar, cara buat jeruk buah kundang, sedapnya jeruk buah kundang, sedapnya jeruk buah remia, sedapnya jeruk buah setar, langkah demi langkah jeruk homemade, mudahnya buat jeruk buah, cara buat jeruk buah, jeruk, jeruk buah, jeruk asam kundang
Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap


Bahan:

1kg buah setar muda 

1-2 sb kapur makan 

Garam secukupnya

Gula secukupnya


Caranya:

Buah setar dibersihkan, dibelah 2 dan dibuang bijinya

Rendam dengan air kapur selama 2 hingga 3 jam. Ini adalah untuk mengekalkan kerangupan buah setar. 

Buang air kapur dan bersihkan buah setar sekali lagi.

Rendam buah setar dengan air garam selama 24 jam atau sehingga kulit buah akan berubah warna kekuningan. Jika tak berubah warna, bermakna garam tidak mencukupi.

Basuh atau bilas buah untuk hilangkan rasa garam. 

Rendam buah dengan air gula. 

Sedia di makan selepas 24 jam. 


Selamat mencuba uolls.