Cahaya Hayati

19 May 2020

Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap

May 19, 2020 0
Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap
Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap. Apabila aidilfitri menjelma, ketupat pulut atau ketupat nasi adalah hidangan yang paling digemari. Rasa tak meriah jika tiada menu ini. Boleh dikatakan setiap rumah yang dikunjungi menghidangkan ketupat dengan rendang atau kari atau serunding. Dulu terasa susah hendak buat ketupat kerana perlu mencari daun palas. buka daun palas dan balut. Jika tiada daun palas, tak jadi ketupatnya. Itu dulu, tapi sekarang kalau takde daun palas, boleh saja guna daun pisang ataupun daun pandan yang besar dan lebar. Boleh juga ikut kreativiti korang untuk masak ketupat ni. Okaylah tahun ni ramai yang akan buat sendiri ketupat, meh la tengok resipi ketupat mudah dan sedap mana yang korang berkenan. Ada original, ada kacang, ada jagung, pulut hitam dan lain-lain lagi...

Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap



Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap


#1 Ketupat Daun Palas Original


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Palas

Bahan:

sekilo pulut susu
1/2 kilo pati santan+ secawan lg pati santan +  campur 7 cawan air
garam 1 sudu besar
gula satu sudu besar
daun pandan simpul

Caranya:

Masak santan letak daun pandan, garam dan gula. Biarkan sehingga mendidih sekejap

Masuk pulut  dan kacau sampai kering.

Tutup api dan biarkan sejuk seketika.

Sedia di balut dengan daun palas.

Bila dah siap balut, rebus ketupat sampai air kering atau kukus sehingga pulut masak sepenuhnya.


#2 Ketupat Daun Palas Kacang


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Palas Kacang


Bahan:

1 cawan kacang ketupat direndam 1jam atau lebih dan direbus bersama 1/2 sdk garam hingga lembut dan toskan.

1 kilo beras pulut direndam selama 20 minit. Cuci bersih dan toskan

4 cawan santan pekat*
1 sdb gula*
2 sdk garam*
3 helai daun pandan*
3 sdb minyak...*(klu guna santan kotak)

Caranya:

Masuk kan ke dalam periuk dan panas kan semua bahan bertanda sambil di kacau selalu sehingga mendidih.

Masuk beras pulut dan kacau sampai santan kering.

Masuk kan kacang dan kacau lagi. Adunan ni memang mentah ye...

Tutup api sejuk kan sekejap sebelum di balut dengan daun palas.


#3 Ketupat daun Palas Jagung


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat daun Palas Jagung

Bahan:

Beras pulut 1/2 kilo
jagung 3 batang
santan 1/2 kilo (tmbah lagi rm2)
gula
garam

cara2:

Masak santan, daun pandan, gula dan garam dengan api kecil.

Bila santan dh mendidih sikit masukkan beras kacau smpai sedikit kering.

Masukkan jagung.  Biarkan jagung masak seketika bersama pulut.

Bila dah kering, boleh angkat dan biarkan suam. Sedia di balut.

Lepas siap balut dah boleh rebus.


#4 Ketupat Daun Palas Pulut Hitam 


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Palas Pulut Hitam

Bahan2 :

1 kg pulut putih
1/2 cwn pulut hitam ( sy beli pulut utk ketupat)
1/2 kg santan
Garam /gula

Cara2 :

Masak pulut sekali santan garam dan gula separa masak.

Angkat dan balut dengan daun palas atau daun pisang.

kemudian di rebus semula dgn air biasa sehingga air kering. 


#5 Ketupat Daun Kelapa


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Kelapa


Bahan-bahan

10 helai daun kelapa muda
1 mangkuk besar beras
Garam secukup rasa
3 liter air utk merebus

Cara-cara

Mula-mula anyam daun kelapa sehingga semuanya nampak padat dan tidak menampakkan lubang, agar beras tidak bocor.

Masukkan beras ke dalam acuan anyaman sehingga setengah paras. Setelah itu ikat bersama semua ketupat itu. Didihkan air terlebih dahulu dan barulah dimasukkan ketupat tadi, rebus sehingga masak lebih kurang satu jam setengah

Daun kelapa mestilah yang muda sahaja. Selamat mencuba!


#6 Ketupat Daun Pisang


Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Daun Pisang

Bahan: 

4 cawan beras pulut
2 biji kelapa - ambil santannya
1 helai daun pandan
garam secukup rasa
daun pisang secukupnya - dilayur atas api terlebih dahulu

Caranya :

Basuh beras pulut dan rendam selama 2 jam. Toskan.

Kukus beras pulut bersama santan yang dicamour dengan garam serta daun pandan. Boleh kukus sampai masak atau separuh masak.

Biarkan pulut sejuk seketika sebelum di balut dengan daun pisang. Balut dan ikat kemas di kedua-dua belah balutan.

Bila dah siap balut, boleh kukus selama 15-20 minit lagi.

Angkat dan sedia untuk dinikmati dengan rendang atau serunding kegemaran anda.


#7 Ketupat Pulut Kelantan

Pelbagai Resipi Ketupat Mudah Dan Sedap, ketupat paling sedap, ketupat mudah dan sedap, resipi ketupat jagung, resepi ketupat kedah, resipi ketupat kedah, resipi ketupat utara, resipi ketupat utara mudah dan sedap, resepi ketupat kacang, ketupat kacang, ketupat jagung, ketupat daun palas, ketupat daun pisang, cara buat ketupat, cara mudah masak ketupat, ketupat daun pisang, ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam, resipi ketupat pulut hitam mudah dan sedap, cara nuat ketupat jagung, cara buat ketupat kacang, resipi ketupat utara mudah dan sedap, ketupat lemak, cara masak ketupat, bahan untuk buat ketupat, ketupat paling sedap, sedapnya ketupat, buat sendiri ketupat, ketupat pulut, ketupat nasi
Ketupat Pulut Kelantan

Bahan:

Daun palas 8 pelepah
Santan 1/2 kilo
Beras pulut 1 kilo
Garam 1 sudu besar
Gula 1/2 sudu besar
Rendam beras pulut 8 jam
Kukus sehingga masak
Santan 1/2 kilo (hanya santan) tidak perlu campur air

Caranya:

Masak santan bsama garam dan sedikit gula sehingga mendidih.

Masukkan pulut dan sebatikan bersama santan atau sehingga sedikit kering.

Sejukkan dan balut ketupat menggunakan daun palas. Rebus sehingga kering air.

#ketupat ni biasa dimakan bersama rendang dan juga kalau kat kelantan mkn bsama nise cair

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak

May 19, 2020 0
Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak
Buat Sendiri Famous Amous Cookies Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak. Hi korang! Tengah buat kuih raya ke tu? CH pun tengah bakar famous amous cookies. Cookies Famous Amous memang tak dapat di nafikan lagi kesedapannya kalau tak takkan la dia bertahan lama dalam pasaran dengan harga yang agak mahal. CH pun bila teringin memang akan singgah beli.. Tapi sejak viralnya resipi famous amous CH buat sendiri ja. Bila buat sendiri ni boleh la letak kacang dan coklat cips banyak-banyak. Lagi sedap.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak


Buat Sendiri Famous Amous Cookies Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak


Famous amous cookies ni merupakan kuih raya yang ketiga CH buat untuk tahun ni. Hikmah PKP semua kuih buat sendiri tahun ni. Tahun-tahun yang lepas, CH order saja sebab kalau cuti pun lagi 2 hari nak raya. Tak sempat nak buat kuih pun...

So, inilah resipi famous amous versi CH.

Bahan:

250 butter xde butter pakai butter cup xde jugak pakai majerin (kalau pakai cawan 1 cawan 1/2 majerin)
1 cawan gula perang
1 biji telur
1/2 cawan minyak masak
sedikit esen vanila( kalau nak sedap bau pakai creamy vanila)
garam secukup rasa
1 cwn badam nips secukupnya - bakar terlebih dahulu dalam oven pada suhu 160 selama 20 minit
1/2 cwn serbuk kacang goreng
choc chips secukupnya - disejukkan dalam peti semalaman

Ayak:

3 cawan tepung gandum
1sb tepung beras( xkisah cap ape)/ tepung beras habis, CH gantikan dengan tepung jagung tapi sukatan 2 sudu besar.
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat


Caranya:

Satukan butter, gula dan esen. Kacau rata dengan senduk.

Masukkan sebiji telur dan gaul rata.

Masukkan bahan ayak dan gaul sebati. Tambah garam jika tidak cukup masin.

Tambahkan badam nips, serbuk kacang tanah dan choc chips ke dalam adunan. Gaul rata dan sebati.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Rupa adunan yang setelah dicampur kacang, choc cip dan badam nips

Ambik doh menggunakan sudu kecil dan letakkan dalam loyang.  CH tak gris kan loyang sebab resipi ni dah guna butter dan ia takkan melekat di loyang.

Jarakkan di antara satu sama lain.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Rupa cookies sebelum bakar..

Bakar pada suhu 170 selama 25 minit. Oven CH kurang panas sikit sebab tu kena letak 170..

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
bila keluar oven... 
Loyang kat rumah ada satu saja yang muat dengan oven. Itu yang tukar-tukar guna tudung periuk. Lagipun tudung periuk adalah the best & legend tray....

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
rupa tak cantik tapi sedap... 

Sejukkan dan sedia untuk di makan.

18 May 2020

Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap

May 18, 2020 0
Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap
Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap. Kelmarin CH buat samperit susu 3 bahan, semalam pula buat tat nanas diatas permintaan si bongsu. Suka sangat dia dengan tat nanas. Tat nanas yang CH buat ni resipi dia mudah saja tapi hasil dia memang meletop..

Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap, tat nanas, tat nenas, tat nenas mudah dan sedap, tat nanas mudah dan sedap, buat sendiri tat nanas, kuih raya 2020, tat nanas kuih raya paling sedap, cara buat tat nanas, bahan untuk buat tat nanas, tat nanas sedap, tat nanas rangup, tat nanas gebu, tat nanas gebu dan rangup, kuih raya kegemaran ramai, resepi kuih raya tat nanas, resepi kuih raya tat nenas, jam nanas, sedapnya tat nenas, cara buat tat nanas mudah dan sedap. resipi tat nanas tak relai, resipi tat nanas mudah buat, resipi tat nenas mudah buat dan sedap,
Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap

Disebabkan CH telah cuba sendiri dan hasilnya sangat sedap, CH kongsi resipi ini disini. Senang bila2 CH nak buat lagi..

Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap, tat nanas, tat nenas, tat nenas mudah dan sedap, tat nanas mudah dan sedap, buat sendiri tat nanas, kuih raya 2020, tat nanas kuih raya paling sedap, cara buat tat nanas, bahan untuk buat tat nanas, tat nanas sedap, tat nanas rangup, tat nanas gebu, tat nanas gebu dan rangup, kuih raya kegemaran ramai, resepi kuih raya tat nanas, resepi kuih raya tat nenas, jam nanas, sedapnya tat nenas, cara buat tat nanas mudah dan sedap. resipi tat nanas tak relai, resipi tat nanas mudah buat, resipi tat nenas mudah buat dan sedap,
Tat Nanas


Resipi Tart Nanas Mudah Dan Sedap


Bahan & Caranya:

1kg Jam nanas - CH beli yang siap dah. Gentel jam menjadi inti tat sebelum mula buat doh.  1kg jam boleh hasilkan 150-200 biji tat nanas.

Bahan Doh: 

1.5 cwn Butter
2sb minyak masak
2sb susu pekat manis
1 biji kuning telur
1/4 sk garam
1sk essen vanilla
1sk pewarna kuning

Satukan bahan di atas dan gaul sebati. Bila dah sebati, tambah bahan di bawah.

2sb tepung jagung
2sb tepung custard
3.5 cwn tepung gandum

Masukkan tepung jagung, tepung custard dan 1 cwn tepung gandum. Gaul rata. 

Masukkan baki tepung gandum. Uli sehingga ia menjadi doh yang lembut. Jika terlalu lembut, tambah tepung gandum sikit demi sedikit sehingga memperolehi doh yang dikehendaki. Jika terlalu 

Terap doh memanjang ( 1 jari). Masukkan inti dan gulung.

Glaze dengan kuning telur yang ditambah dengan pewarna kuning. 

Ulang langkah ini sehingga doh habis sehingga penuh 

Panaskan oven 170° selama 5 minit.

Bakar tat selama 25 minit. 

Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dlm bekas.