Cahaya Hayati

15 Jun 2021

Buat Sendiri Jeruk Buah Setar

June 15, 2021 0
Buat Sendiri Jeruk Buah Setar

Buat Sendiri Jeruk Buah Setar. Sekarang musim buah star, ataupun lebih dikenali sebagai buah remia di kedah dan lain-lain tempat sebagai buah kundang. Buah setar ini biasanya di makan dengan kulit ketika muda ataupun masak. Rasa masam ketika buah masih muda dan rasa manis ketika buah telah masak ( bergantung pada baka). Tengok buah saja terus pecah air liur. Tambah-tambah lagi musim PKP ni.. penuh timeline facebook dengan buah setar muda cicah garam belacan atau colek. Terus teringin. Bila suami keluar pergi kedai saja terus pesan minta tolong belikan kalau jumpa orang juai. Dia punya teringin tu macam pregnant..Kihkih. Tapi non hado... Nasib baik nampak org update dlm Kulim Info. Terus la CH order... Dapatlah merasa tapiiii masam ya amat. Boleh makan cicah garam belacan setakat 2,3 biji ja. Buah hat lebih tu CH buat jeruk saja. Jadilah jeruk buah setar homemade. 


Buat Sendiri Jeruk Buah Setar 


Buah setar ni bila dah jerukkan, hilang rasa masam tu dan tahan lama. barulah boleh makan banyak sikit. Almaklumlah bila dah masuk 40 an ni, selera makan tu sedikit berubah... Tak nak yang masam sangat, tak nak masin sangat.. Nak makan yang simple-simple ja. 


Buat yang teringin nak makan tapi tak boleh makan buah yang fresh dan muda tu... korang boleh cuba resepi ni. Tambah-tamabah orang yang ada pokok sendiri dan berbuah lebat. Korang buatlah homemade jeruk buah setar dan jual. In sha Allah musim musim pkp ni juai apa pun laku. 


Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap


Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap, jeruk buah kundang, jeruk buah remia, jeruk homemade, cara buat jeruk buah remia, resipi jeruk buah kundang, buah remia, buah remia muda, buah kundang, buah kundang muda, buah setar, buah setar muda, jeruk buah setar muda, jeruk buah kundang muda, jeruk buah remia muda, cara buat jeruk buah setar, cara buat jeruk buah kundang, sedapnya jeruk buah kundang, sedapnya jeruk buah remia, sedapnya jeruk buah setar, langkah demi langkah jeruk homemade, mudahnya buat jeruk buah, cara buat jeruk buah, jeruk, jeruk buah, jeruk asam kundang
Resepi Jeruk Buah Setar Mudah Dan Sedap


Bahan:

1kg buah setar muda 

1-2 sb kapur makan 

Garam secukupnya

Gula secukupnya


Caranya:

Buah setar dibersihkan, dibelah 2 dan dibuang bijinya

Rendam dengan air kapur selama 2 hingga 3 jam. Ini adalah untuk mengekalkan kerangupan buah setar. 

Buang air kapur dan bersihkan buah setar sekali lagi.

Rendam buah setar dengan air garam selama 24 jam atau sehingga kulit buah akan berubah warna kekuningan. Jika tak berubah warna, bermakna garam tidak mencukupi.

Basuh atau bilas buah untuk hilangkan rasa garam. 

Rendam buah dengan air gula. 

Sedia di makan selepas 24 jam. 


Selamat mencuba uolls. 



11 Jun 2021

Review Mini Waffle Maker | Berbaloi Beli

June 11, 2021 0
Review Mini Waffle Maker | Berbaloi Beli

Review Mini Maker Waffle | Berbaloi Beli. Bila sebut waffle siapa yang tak suka. Tambah-tambah lagi bila letak topping kesukaan seperti chocolate, peanut, blueberry, strawberry, cream corn dan aiskrim. Sambil taip ni pun dah terbayang keenakkan waffle. Disebabkan MCO, CH buat keputusan untuk beli Mini Waffle Maker dan buat sendiri wafer. Bila dah ada waffle maker boleh lah buat sendiri pada bila-bila masa saja. Topping pula, boleh guna chocolate spread sepertu nutella, lady's choice brand, kaya dan lain-lain lagi. 

Mini Maker Waffle yang CH beli berharga RM 29.90 saja. Korang boleh klik kat SINI dan tengok mana yang sesuai dan padan dengan budget korang. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Brand apa ni? Kalau ikut kat kotak ada tulis CE ROHS. CH pun tak pernah dengar lagi brand ni.. Tapi takpe sebab CH dah beli dan guna. Terrbukti ia sangat berbaloi untuk beli dan buat waffle sendiri di rumah. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Nampak saja kecik tapi ia sangat pantas untuk masak  waffle. Sekejap saja dah masak.. 

Dengan adanya mini waffle maker ni, anak-anak pun lebih seronok untuk belajar memasak. Selalunya CH hanya buat adunan waffle ( pssttt guna resepi pancake ja). Kerja-kerja menuang adunan ke atas acuan, tunggu sehingga masak dan letak topping diserahkan kepada anak-anak. Depa seronok sangat sebab boleh letak topping kesukaan banyak-banyak. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Bila serah kepada anak-anak untuk buat sendiri, confirm la adunan tu tumpah, meleleh tepi waffle maker tu... Jangan risau sebab nak cuci tu senang sangat. Ambik tisu lap lap saja. Dah hilang kesan tumpah dan bersih. 

Ini gambaran sebenar Mini Waffle Maker. Nampak macam besar tapi ianya hanya sebesar piring set lapik cawan. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Ini yang CH test guna adunan pancake. Bila letak tu jangan terus tutup. Biarkan ia sekejap sehingga naik buih-buih. Tutup dan biarkan sehingga ia masak. Kalau belum masak/ garing, penutup susah nak buka. Kalau dah masak senang saja nak buka dan tak melekat. Cuma masa nak angkat, korang perlukan pengepit untuk angkat. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Inilah rupa waffle yang dah siap. Cantikkan kejadiannya... Tu belum letak topping lagi. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,

Closed up sikit. Berbaloikan beli mini waffle maker ni. 

Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam, Review Mini Maker Waffle, mini waffle maker, waffle maker, waffle, resepi waffle sedap, waffle mudah sedap dan rangup, resepi mudah dan sedap waffle, sedapnya waffle, buat sendiri waffle, wafer, cara buat waffle, buat sendiri waffle di rumah, mudahnya buat waffle, waffle rangup di luar lembut di dalam, wafel, resepi wafel sedap, cara buat wafel sedap dan mudah, bahan-bahan waffle, bahan-bahan untuk buat wafel, tepung wafel, waffle recipe, homemade waffle, how to make waffle, resipi waffle,


 Beli Mini Waffle Maker di Waffle Maker 
Beli tepung Waffle di Tepung Waffle


Sharing juga dengan korang resepi waffle yang viral di FB. Letak kat sini siap-siap sebab kat FB kadang kadang tu cari jumpa, kadang-kadang tu cari tak jumpa jumpa. Kalau nak guna resepi pancake CH boleh tengok dekat SINI


Resepi Waffle Mudah Sedap Rangup Diluar Dan Lembut Didalam


Bahan:

3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
3/4 cawan minyak masak/butter cair
2 biji telur & esen vanilla
2 sudu makan susu tepung
3 sudu makan gula castor
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan baking powder
1/4 sudu teh baking soda

Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran.

Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap

Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepung yang difikirkan sesuai.

Cara :

#1: Pastikan telur sudah dibasuh bersih dan kemudian pecahkan dalam bekas pengisar makanan. Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan pukul menggunakan hand mixer. Pakai blender pun boleh.
Pukul cukup sekadar sebati dan kembang sedikit. Lepas itu rehatkan adunan selama 10-15 minit. Kalau anda nak buat bekal waffle untuk anak ke sekolah, boleh buat pada waktu malam dan masukkan adunan ke dalam peti.

#2: Cara untuk masak waffle ialah, sapukan butter pada acuan yang telah panas guna berus atau tisu.Masukkan adunan sekitar satu senduk dan tutup alat pembakar waffle.

Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap

Bila masak, boleh lah dibuka dan disapu dengan nuttela,jem strawberi, peanut atau apa-apa kesukaan anda sebelum dilipat cantik

Selamat mencuba uolls!

10 Jun 2021

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

June 10, 2021 1
Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap. Petang-petang macam ni memang teringin nak makan macam-macam. Dekat timeline asyik keluar gambar pau sambal aka burger malaysia. Nak buat tapi ikan bilis pula takdak. Simpan dekat sini dulu resipi pau sambal aka burger malaysia yang boleh buat macam-macam kuih seperti donut coklat, donut cheese dan pelbagai lagi perisa donut yang korang suka. Untuk resepi ni kredit kepada Cik Puan Hasnah


Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,
Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap


Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap

Bahan:

3 sudu susu pekat manis

3 sudu gula

1 peket mauripan

1 cwn air suam

*** tggu bhn2 di atas hingga kembang 10-15 minit

3 cwn tepung gandum

2 sudu majerin

1 biji telor


Caranya:

Campur semua bahan. Gaul sehingga menjadi doh. uli-ulikan sekejap. 

Rehatkan doh selama 10-15 minit atau sehingga doh kembang setaman. 

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Bila dah kembang, baru buat doh kecil-kecil.  

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Tunggu lagi 10-15 minit baru isi apa yg nk letak dlm doh tu.

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Goreng dengan api sederhana sehingga doh bertukar kepada kuning-kuningan. Untuk frozen, masukkan sekejap saja. Angkat dan biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk beku. 

Untuk donut cheese, owner resepi kata di guna cheese brand Anchor yang di lipat 2 dan dipotong kepada 3 bahagian. 

Satu Adunan Dapat 3 Jenis Kuih | Resepi Pau Sambal Mudah Dan Sedap, pau sambal mudah dan sedap, burger malaysia, pau sambal ikan bilis,burger malaysia, burger malaysia gebu, resepi burger malaysia gebu, resepi burger malaysia ina azlina, pau sambal gebu, donut cheese. resipi donut cheese, resepi donut, mudahnya buat donut, resepi donut gebu, resepi donut sedap, pau coklat, donut coklat,

Selamat mencuba..