Cahaya Hayati

25 Apr 2021

Pelbagai Resipi Samperit Mudah Dan Sedap

April 25, 2021 0
Pelbagai Resipi Samperit Mudah Dan Sedap

Pelbagai Resipi Samperit Mudah Dan Sedap. Hi korang! dah start buat kuih raya ke? CH suka makan kuih samperit. Dulu-dulu hanya tahu samperit klasik saja.. Sekarang terdapat pelbagai resipi samperit mudah dan sedap. Malah ada yang guna 3 atau 4 bahan saja. Rasa tetap sedap dan menjadi kesukaan ramai. 


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Pelbagai Resipi Samperit Mudah Dan Sedap


So, ini resipi samperit yang sempat CH kumpulkan. Senang bila nak buat, cari kat sini saja... 


Samperit Susu Ina Azlina


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit Susu Mudah Dan Sedap


Bahan: 

1/2 cwn butter

1/4 cwn susu pekat

Esen vanila

1 1/2 cwn tepung jagung

1 sudu besar tepung beras

1/2 sudu besar tepung kastard

Pewarna


Caranya:

Campur butter, susu pekat, ese dan pewarna

Gaul pakai senduk sampai sebati.

Masuk semua tepung dan uli sehingga adunan lembut. Kalau lembut sangat, tambah lagi tepung jagung. Kalau keras, tambah butter.

Terap sehingga habis adunan. 

Bakar 170•  selama 25 minit.

Anggaran dpt 50 biji ikut saiz acuan atau cara korang terap.

credit kpd Azlina Ina Resepi 


Semperit Red velvet


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit Red Velvet


Bahan: 

250g butter/ marjerin

4 cawan tepung jagung 

2sudu tepung kastard 

2sudu teh pewarna merah 

1sudu teh cuka makan 

1sudu serbuk koko 

1cwn susu pekat


Caranya:

Whisk butter / marjerin kacau sebati bersama susu , pewarna merah & cuka makan. 

Kemudian masukkan tepung jagung , tepung kastard & serbuk koko..gunakan senduk @ hujung jari semasa membuat adunan..apabila adunan sebati , bolehla mulakan menekan doh ke dalam acuan sehingga habis

Bakar suhu 160°C 20minit..Ikut oven masing2 

* Sukatan cawan mungkin x sama..jadi , jika adunan lembut sangat , tambahkan tepung jagung sedikit sehingga x melekat di tangan..agak2 sesuai tekan di acuan.

credit kpd Azlina Ina Resepi 


Samperit Dahlia Klasik


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit klasik


Bahan 

225 gm mentega/marjerin 

110 gm gula aising 

1 biji kuning telur 

1/2 s/k esen vanilla 

70 gm tepung jagung 

120 gm tepung kastad 

170 gm tepung gandum 

ceri merah sebagai hiasan 


Cara 

1. Gaul mentega/marjerin dan gula ising. Cukup sekadar sebati, tak perlu kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau rata. 

3. Ayakkan semua tepung dan masukkan dalam bancuhan butter sedikit demi sedikit. 

4. Gunakan acuan dahlia dan pamkan dalam loyang. 

5. Letakkan ceri merah ditengah adunan yg dipamkan. 

6. Bakar dalam oven suhu 170'c selama 15 - 18 minit. 

7. Sejukkan betul2 dan simpan dalam balang kedap udara.

NOTA:

(dari pengamatan saya)

* Resepi ini memerlukan doh yg siap dibentuk dibiarkan 2,3 jam atau sehingga kelopaknya apabila disentuh, terasa keras. Ini adalah utk mengelakkan kelopaknya jatuh setelah dibakar.(ianya bergantung kepada kualiti tepung jagung yang digunakan)

* Boleh kurangkan gula ke 100gm atau 90gm untuk kurangkan manis.

Kredit Chef Hanieliza


Samperit Susu Cair Dimulut

resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit Susu Cair Dimulut


Bahan-bahannya :

1 cawan 1/2 butter/majerin

1 cawan susu pekat 

1 penutup esen vanila

Beberape titis warna kuning

3 sudu besar tepung custard

4 1/2 cawan tepung jagung

Coklat chips untuk hiasan


Caranya:

Masukkan majerin, susu pekat, esen vanila & pewarna kuning ke dlm bekas & kacau guna senduk semua bahan bagi sebati.

Masukkan tepung custard kacau rata-rata. Kemudian baru masukkan tepung jagung sikit demi sedikit sambil uli pakai hujung jari.

Tabur sikit demi sedikit tepung jagung masa uli hingga tangan selesa doh tak lembik.

Kemudian masukan ke dlm acuan semperit, Semperitkan doh ke atas loyang pembakar dan letakkan coklat chips diatas sebagai hiasan.

Panaskan oven dan bakar pada suhu 160. Masa anggaran 25 hingga 30 minit bergantung kepanasan oven masing-masing.

Biarkan sejuk seketika dan boleh dimakan & di simpan di dlm bekas tertutup / kedap udara.

Sumber Resepi : Hazlita Ishak


Samperit Tembikai Susu Saji 


samperit tembikai susu saji


Bahan:

250 grm buttercup/planta

1/2 cwn susu saji tembikai susu

4 cwn tepung jagung

Sedikit ceri utk hiasan.


Caranya: 

Masukkan buttercup dan susu saji tembikai susu ke dalam bekas. Gaul rata. 

Masukkan tepung jagung sikit demi sedikit. Gaul rata sehingga menjadi doh. 

Tekap doh menggunakan acuan samperit. 

Bakar  pada suhu 170'c selama 15 - 18 minit. 

Sejukkan sebelum di masukkan ke  dalam bekas. 

Credit : Lie Ya


Samperit Susu 4 bahan


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit 4 bahan


Bahan-bahannya:

250gm mentega (tunggu sampai lembut)

350gm tepung jagung

50gm tepung kastard

1/2 cawan susu pekat ( boleh guna apa saja perisa seperti bandung, coklat dan tembikai susu


Cara-caranya:

Kacau mentega dan susu pekat bagi sebati (kacau manja-manja ja no) kalau terlebih pukul nanti  jadi kembang sataman  

Masukkan tepung jagung dan kastard yang telah diayak adun sampai sebati..

(tips kalau adunan lembik tambah sikit lagi tepung jagung ikut keadaan sebab bergantung pada lembut mana butter tadi masa buat aduanan ni )

Lepas tu ambil acuan samperit tekan ja kalau tak dak hampa boleh buat bulat-bulat boh ja dalam acuan cup tu

Letak ceri atau choc chip sebagai hiasan 

Bakaq pada suhu lebih kurang 160c api bawah sampai masak bergantung pada oven masing-masing nak mudah bila dah bau semerbak tu dah masak la tu..

(Tips kalau baru nak cuba boleh ja buat 1/2 adunan dulu just bahagi balik ja dari adunan asal )


Samperit Susu 3 Bahan


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit 3 bahan


Bahan:

2 cawan tepung jagung - diayak

1/2 cawan butter

1/2 cawan susu tin

choc chip utk hiasan


Caranya:

Masukkan buttercup dan susu ke dalam bekas. Gaul rata. 

Masukkan tepung jagung sikit demi sedikit. Gaul rata sehingga menjadi doh. 

Tekap doh menggunakan acuan samperit. 

Bakar  pada suhu 170'c selama 15 - 18 minit. 

Sejukkan sebelum di masukkan ke  dalam bekas. 

Sup Ayam Kampung Yang Sedap

April 25, 2021 0
Sup Ayam Kampung Yang Sedap

Sup Ayam Kampung Yang Sedap. Assalamualaikum wbt & salam ramadan. Lately ni jarang update blog sebab sibuk uruskan hal kakak Aisya masuk ke SBP, lepas tu sibuk kemas rumah sebab tambahan bilik untuk kakak Aisya. Bila badan letih, semangat dan idea nak update blog pun hilang. Alhamdulillah dah 70% siap. Tinggal nak letak plaster, tile, ceiling dan cat. oh yer, bila sebut badan letih ni, CH suka hirup sup ayam kampung panas-panas untuk kembalikan tenaga. Lain orang lain caranya ya.

Kalau sup ayam, CH suka buat sup ayam kampung sebab isinya yang pejal. Serius sedap bila kena caranya. CH beli ayam kampung ni di kedai depan masjid Kulim, Pak Su Mart. Suka beli kat sini sebab harganya yang berpatutan dan terdapat pelbagai produk muslim yang lain. 

Selain itu, CH suka ayam kampung sebab ia tidak ada lemak. Mungkin sebab ia lepas bebas dan terbang sana sini. Bukannya terkurung dalam sangkar.

Lauk kegemaran ayah CH ni sebab ayah CH tak makan ayam bela. Memang dia tak pernah sentuh ayam daging. Kalau beli pun, hanya untuk kami adik beradik. Tapi kebanyakkan masanya, memang makan ayam kampung sebab tak perlu keluarkan kos. Yelah bela sendiri, nak makan tangkap dan sembelih sendiri. Yang seksanya masa nak cabut bulu ayam... So, sapa nak makan ayam, dialah kena proses. Hahaha... 

resipi sup ayam kampung, ayam kampung, sup ayam kampung untuk ibu berpantang, sup ayam kampung sedap, sup ayam kampung mudah, sup ayam kampung power, sup ayam kampung mudah dan sedap, cara masak sup ayam kampung resipi sup ayam kampung, ayam kampung sedap, sedapnya sup ayam kampung, bahan-bahan sup ayam kampung, mudahnya masak sup ayam kampung, resipi ayam kampung sedap, resipi ayam kampung paling sedap, sup ayam kampung simple, sup ayam kampung untuk berbuka puasa, menu berbuka sedap,
Sup Ayam Kampung


Sekarang ni, CH sekeluarga kena pantang ayam bela sebab nak support abang Ammar pantang makan. Ini kerana abang Ammar ada Eczema dan Dermatitis. Sejenis penyakit kulit yang menyebabkan kegatalan yang sangat-sangat. Bila dia garu tu, memang sampai berdarah lah. Kali ini pakar ke-2 yang CH jumpa. Pakar pertama kata tak perlu pantang makan dan hasilnya tetap sama seperti sebelum jumpa pakar. Pakar kulit kedua pula kata sebab Abang Ammar masih muda, peluang nak baik tu tinggi tapi kena pantang makan.Antara makanan yang perlu abang Ammar pantang adalah segala binatang yang dibela dan sangkar, makanan yang ada yis macam  roti, processed food dan fast food. 

Bila doktor sebut segala jenis makanan yang dia kena pantang tu, terus rasa kesian sebab tu semua makanan kegemaran dia tapi demi kebaikkan dia kita pun berpantanglah juga. Masak pun lauk-lauk yang dia boleh makan. 

Alhamdulillah sejak berpantang makan dan disokong oleh ubat-ubatan, masalah kulit abang Ammar hampir pulih walaupun belum 100%. Sekurang-kurangnya dia dah tak menggaru untuk masa yang lama sebelum tidur. Menggaru tu bukan dalam 30 minit tapi sehingga dia tertidur dengan sendiri. Dulu, hampir jam 1-2 pagi baru dia boleh tidur. Sekarang tak lagi, letak kepala, tutup lampu dia dah boleh lena. Doakan juga supaya Abang Ammar boleh sembuh sepenuhnya. 


resipi sup ayam kampung, ayam kampung, sup ayam kampung untuk ibu berpantang, sup ayam kampung sedap, sup ayam kampung mudah, sup ayam kampung power, sup ayam kampung mudah dan sedap, cara masak sup ayam kampung resipi sup ayam kampung, ayam kampung sedap, sedapnya sup ayam kampung, bahan-bahan sup ayam kampung, mudahnya masak sup ayam kampung, resipi ayam kampung sedap, resipi ayam kampung paling sedap, sup ayam kampung simple, sup ayam kampung untuk berbuka puasa, menu berbuka sedap,
Sup Ayam Kampung Mudah Dan Sedap


So, korang kalau rasa tak sedap badan... Bolehlah cuba hirup sup Ayam Kampung. Resipi ni, CH belajar dengan arwah mak CH. Katanya sup ayam kampung kena letak lada hitam lebih sikit... Tu yang bila makan confirm berpeluh-peluh. Bila berpeluh-peluh terus rasa sihat. 

Sup Ayam Kampung Yang Sedap


Bahan:

1 ekor ayam kampung
1 bungkus sup bunjut tulang Adabi
1/2 batang lobak merah
2 biji kentang - dibelah 4
1 biji tomato - dibelah 4 
1 batang saderi
1/2 sudu lada hitam biji - ditumbuk halus
1 kiub ayam Maggi ( optional) 
garam secukupnya
daun sup
bawang goreng
2sb minyak masak

Bahan Tumbuk:
1-2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1inci halia


Caranya

Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. 

Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan ayam sedikit masak. 

Tambahkan air sehingga menutup ayam. 

Masukkan sup bunjut dan kiub ayam. Renih ayam dengan api perlahan sehingga empuk.

Bila ayam dah empuk, masukkan garam secukupnya, kentang, lobak merah, saderi dan tomato. Masak lagi sehingga kentang masak sepenuhnya. 

Taburkan bawang goreng dan daun sup bila nak makan. Boleh dimakan dengan nasi, bubur nasi, nasi himpit, mee dan juga bihun. 

Selamat mencuba uolls!




13 Apr 2021

7 Resipi Tomyam Yang Marvelous Dan Menyelerakan Untuk Berbuka Dan Bersahur

April 13, 2021 2
7 Resipi Tomyam Yang Marvelous Dan Menyelerakan Untuk Berbuka Dan Bersahur

7 Resipi Tomyam Yang Marvelous Dan Menyelerakan Untuk Berbuka Dan Bersahur. Assalamualaikum wbt & salam ramadan buat semua yang singgah blog CH. Walaupun baru hari pertama bersahur dan berpuasa, tetap tak tahu nak masak apa. Yelah hari-hari dah masak. Nak masak menu yang sama dah jemu. Nak masak yang lain, tak cukup bahan... Hahaha rasa macam mental block betul. Okaylah sebab tak mahu mental block pasal menu berbuka dan bersahur, CH kongsikan 7 resipi Tomyam yang marvelous dan menyelerakan. Paling penting mudah dan sedap.


7 Resipi Tomyam Yang Marvelous Dan Menyelerakan Untuk Berbuka Dan Bersahur


tomyam, resepi tomyam mudah dan sedap, resipi tomyam mudah dan sedap, tomyam ayam, tomyam seafood, tom yam, aneka resipi tomyam, pelbagai jenis tomyam, aneka resipi tomyam, cara masak tomyam, bahan-bahan tom yam, sedapnya tomyam, menu berbuka sedap, menu sahur sedap, masakan panas, resipi tomyam sedap, sedapnya tomyam, cara masak tomyam, langkah-langkah masak tomyam, tomyam sedap, tom yam sedap dan mudah, resipi tom yam thai, tomyam thai, tom yam siam, tomyam campur,
Resipi Tomyam Yang Marvelous Dan Menyelerakan Untuk Berbuka Dan Bersahur


Seperti kita tahu, tomyam merupakan menu yang tak jemu dan boleh di makan pada bila-bila masa saja. Kalau ahli keluarga suka makan tomyam, boleh saja pelbagai resipi tomyam seperti tomyam putih, tomyam poktek, tomyam kaw dan tomyam tumis tanpa perencah. Selang 2 hari, satu menu tomyam gituuu... Barulah anak-anak berselera makan. 


#1 Resipi Tomyam Putih


tomyam, resepi tomyam mudah dan sedap, resipi tomyam mudah dan sedap, tomyam ayam, tomyam seafood, tom yam, aneka resipi tomyam, pelbagai jenis tomyam, aneka resipi tomyam, cara masak tomyam, bahan-bahan tom yam, sedapnya tomyam, menu berbuka sedap, menu sahur sedap, masakan panas, resipi tomyam sedap, sedapnya tomyam, cara masak tomyam, langkah-langkah masak tomyam, tomyam sedap, tom yam sedap dan mudah, resipi tom yam thai, tomyam thai, tom yam siam, tomyam campur,  tomyam putih


Bahan-Bahan:

Ayam (potong kecil)/udang/sotong (ikut selera masing)

1 biji bwg besar (hiris)

2 ulas bwg putih (ketuk)

3 btg serai (ketuk)

3 inci lengkuas

6 Cili padi (ketuk)

1 Kiub Ayam Maggi

Garam

Gula

Serbuk perasa

2 biji tomato

Lobak merah

Kubis bunga

6 helai daun limau purut

2 biji limau nipis (ambil jus)

Daun ketumbar/daun sup (ikut pilihan masing²).

Air


Cara-caranya:

Masukkan air, masukkan bwg besar yg dihiris, bwg putih,serai, lengkuas sekaligus, rebus sehingga mendidih, kemudian masukkan ayam, biarkan lagi ia mendidih sehingga ayam tu masak, masukkan cili padi, kiub ayam,daun limau purut, kacau seketika,..dah menggelegak, masukkan lobak merah, kubis bunga dan tomato, masukkan sedikit garam,gula dan sedikit serbuk perasa..kacau dan biarkan sekejap,jgn lama² sgt nnti layu plk sayur tu..last skali...masukkan jus limau nipis dan ttupkan api.. taburkan dgn daun sup atau daun ketumbar..sedia utk dihidangkan 😃


#2 Resipi Tomyam Putih Mudah Dan Sedap


tomyam, resepi tomyam mudah dan sedap, resipi tomyam mudah dan sedap, tomyam ayam, tomyam seafood, tom yam, aneka resipi tomyam, pelbagai jenis tomyam, aneka resipi tomyam, cara masak tomyam, bahan-bahan tom yam, sedapnya tomyam, menu berbuka sedap, menu sahur sedap, masakan panas, resipi tomyam sedap, sedapnya tomyam, cara masak tomyam, langkah-langkah masak tomyam, tomyam sedap, tom yam sedap dan mudah, resipi tom yam thai, tomyam thai, tom yam siam, tomyam campur,

Bahan:

Ayam atau seafood dipotong dibasuh bersih

Air beras

Serai dketuk

Bwg holland

Daun limau

Cili api

5 sb Sos tiram maggi

Garam aji

Gula sedikit aje..

Sayur


Caranya:

Rebus ayam dgn air beras.. Masukkan serai.. Sos tiram.. Perasakan dgn garam.. Aji.. Gula.. Perah limau nipis.. Klo masam pedas lg sedap.. Ketuk cili api.. Masuk daun limau.. Masak sehingga ayam masak.. Last.. Masukkan syur n bwg holland.. Mendidih jer.. Terus tutup api..


#3 Resipi Tomyam Kaw Ala Kedai Thai 


tomyam, resepi tomyam mudah dan sedap, resipi tomyam mudah dan sedap, tomyam ayam, tomyam seafood, tom yam, aneka resipi tomyam, pelbagai jenis tomyam, aneka resipi tomyam, cara masak tomyam, bahan-bahan tom yam, sedapnya tomyam, menu berbuka sedap, menu sahur sedap, masakan panas, resipi tomyam sedap, sedapnya tomyam, cara masak tomyam, langkah-langkah masak tomyam, tomyam sedap, tom yam sedap dan mudah, resipi tom yam thai, tomyam thai, tom yam siam, tomyam campur,


Bahan:

1. Ayam potong kecil dalam 7,8 ketul (dibasuh bersih,tos)

2. Daun limau purut 8-10 helai (dikoyak koyak)

3. Lengkuas 2-3 cm (diketuk)

4. Bawang besar 1 biji (dihiris)

5. Bawang merah 1 biji (dihiris - taknak masukkan pun xpe)

6. Bawang putih 4 biji (diketuk)

7. Perencah tomyam 4-5 sudu (kalau kuah sikit 4 sudu dah cukup)

8. Daun ketumbar sesuka hatimu banyak mana (dihiris halus)

9. Akar ketumbar 2 ketui (dibasuh bersih2)

10. Batang saderi 1 ketui (dipotong pendek2)

11. Tomato 2 biji (dipotong dua)

12. Bunga kobis sesuka hatimu banyak mana (csue hantu bunga kobis)

13. Cili 4 biji (terpulang nak ketuk atau hiris)

14. Limau kasturi 1 biji (diperah last dalam periuk - buang biji)

15. Serai 2 ketul (diketuk)

16. Susu cair 4-5 sudu (untuk kasi tomyam lemak2 gitew)

17. Garam dan ajinomoto secukup rasa


Cara:

1. Masukkan sedikit minyak. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih sampai naik bau.

2. Masukkan ayam yang ditos, kacau2 sekejap dan masukkan air dalam 2 mangkuk. Kemudian masukkan akar ketumbar, kacau.

3. Masukkan lengkuas, serai, batang saderi, pes tomyam dan kacau2 sampai sebati. Biarkan mendidih.

4. Dah mendidih masukkan sayur2 yang anda suka, bunga kobis, tomato, perahan limau kasturi, dan cili. Biarkan sekejap.

5. Last sekali masukkan susu cair, garam secukup rasa, ajinomoto jika suka. Kacau2 sampai mendidih dan nak masak, letakkan daun ketumbar. Kacau2 sekejap dan tutup api. Siap!

6. Boleh dihidang dan dimakan panas2. Memang kaw dan sedap seperti makan kat kedai tau


#4 Resepi Tomyam Cara Mommy Rina


tomyam, resepi tomyam mudah dan sedap, resipi tomyam mudah dan sedap, tomyam ayam, tomyam seafood, tom yam, aneka resipi tomyam, pelbagai jenis tomyam, aneka resipi tomyam, cara masak tomyam, bahan-bahan tom yam, sedapnya tomyam, menu berbuka sedap, menu sahur sedap, masakan panas, resipi tomyam sedap, sedapnya tomyam, cara masak tomyam, langkah-langkah masak tomyam, tomyam sedap, tom yam sedap dan mudah, resipi tom yam thai, tomyam thai, tom yam siam, tomyam campur,


PES TOMYAM :

Blend Lada, Bawang Holland, Bawang Putih, Serai, Lengkuas & Daun limau purut. Tumis sampai garing. Buat banyak, simpan dalam fridge sebagai pati pes.


Bahan & Caranya:

Bila nak masak tomyam, masukkan air ke dlm periuk, didihkan. Masukkan 2-3 sudu pes tomyam yg kita dah buat tadi, masukkan hirisan bwg Holland, bawang putih diketuk, akar ketumbar diketuk, ayam, daging, udang, sotong dan sayur-sayuran (cauliflower, carrot, batang celery, cendawan, putik jagung etc).


Masukkan buah tomato fresh yg dah di blend untuk mendapatkan kuah yg pekat. Masukkan sos tiram, sedikit sos tomato, sos cili dan fish sauce. Untuk sos tomato & sos cili, Cikgu saya cakap brand LIFE yg terbaik. Secukup rasa. Mahal sikit takpe, tapi sedap, tak perlu tambah banyak² bahan lain lagi.


Last sekali, masukkan daun ketumbar, evaporated milk, air limau nipis, cilipadi ketuk dan buah tomato belah 4. Perasakan dgn garam dan gula.


Saya tak guna ajinomoto. Cukup dengan garam dan gula sebagai pelengkap rasa.

Kredit Resepi : Amy Marina Ahmad


#5 Resepi Tomyam Seafood Thai


tomyam, resepi tomyam mudah dan sedap, resipi tomyam mudah dan sedap, tomyam ayam, tomyam seafood, tom yam, aneka resipi tomyam, pelbagai jenis tomyam, aneka resipi tomyam, cara masak tomyam, bahan-bahan tom yam, sedapnya tomyam, menu berbuka sedap, menu sahur sedap, masakan panas, resipi tomyam sedap, sedapnya tomyam, cara masak tomyam, langkah-langkah masak tomyam, tomyam sedap, tom yam sedap dan mudah, resipi tom yam thai, tomyam thai, tom yam siam, tomyam campur,


Bahan-Bahan:

3 ekor sotong besar - dihiris

13 ekor udang

1 biji bawang besar holland - dibelah

3 gelas air

4 sudu besar pes tomyam

1 1/2 sudu besar pes cili thai

4 helai daun limau purut

3 batang serai - diketuk

2 biji limau nipis

5 biji cili api

1 sudu kecil sos ikan

2 @ 3 Akar ketumbar

Daun ketumbar

Garam

Gula


Cara masak :

1. Masukkan air, bawang besar, serai & akar ketumbar. Masak sehingga mendidih.

2. Bila air sudah sudah mendidih masukkan pes tomyam & pes cili thai.

3. Kemudian, masukkan pula sotong, daun limau purut dan jagung muda. Biarkan dalam lebih kurang 5 minit. Sotong kalau masak lama nanti liat. Ikut pada selera masing2.

4. Daun limau purut pastikan buang tulangnya yang tengah tu. Supaya tak rasa pahit.

5. Masukkan pula udang beserta dengan bunga kobis & tomato.

6. Masukkan pula sos ikan supaya lagi bangkit rasa aroma tomyam. Dalam masakan thai sos ikan antara bahan yang wajib ada.

Biarkan masak lebih kurang 3 @ 4 minit.

7.Boleh tambahkan gula jika nak ada rasa manis.

8. Jangan lupa letakkan garam dalam tomyam.

9. Nak pedas kaw kaw, ketuk2 cili api masukkan dalam tomyam.

Perahkan limau nipis untuk bagi rasa masam. Berapa banyak limau pun bergantung pada selera masing2.

Bila hidang taburkanlah hirisan daun ketumbar.


#6 Tomyam Tumis TANPA PERENCAH


tomyam, resepi tomyam mudah dan sedap, resipi tomyam mudah dan sedap, tomyam ayam, tomyam seafood, tom yam, aneka resipi tomyam, pelbagai jenis tomyam, aneka resipi tomyam, cara masak tomyam, bahan-bahan tom yam, sedapnya tomyam, menu berbuka sedap, menu sahur sedap, masakan panas, resipi tomyam sedap, sedapnya tomyam, cara masak tomyam, langkah-langkah masak tomyam, tomyam sedap, tom yam sedap dan mudah, resipi tom yam thai, tomyam thai, tom yam siam, tomyam campur,

Bahan :

Bawang besar 1bj (potong 4) *

Bawang putih 2 ulas (ketuk sekali je guna lesung) *

Serai (ketuk) *

Daun limau purut *

Tomato (potong dadu) *

Cili api (ketuk) *

Limau nipis

Ayam (potong kecik)

Sayur (carrot, cauliflower, kubis, cendawan)


Cara:

1.Panaskan minyak

2.Tumis kan bahan yg bertanda * hingga layu

3.Kemudian masuk kan air

4.Bila dh menggelegak, masuk kan ayam

5.Renehkan biar ayam betul-betul masak.

6.Kemudian masuk kan sayur-sayuran.

7.Perahkan limau nipis, masukkan garam dan perasa kalau suka.

8.Kalau suka daun ketumbar boleh tabur atas dia.

9.Hidangkan dgn telur dadar, Sambal belacan Dan timun. Nasi masak lebih takut tak cukup.


Kredit Resepi : NurulAin Alaui 


#7 Tomyam Poktek 


tomyam, resepi tomyam mudah dan sedap, resipi tomyam mudah dan sedap, tomyam ayam, tomyam seafood, tom yam, aneka resipi tomyam, pelbagai jenis tomyam, aneka resipi tomyam, cara masak tomyam, bahan-bahan tom yam, sedapnya tomyam, menu berbuka sedap, menu sahur sedap, masakan panas, resipi tomyam sedap, sedapnya tomyam, cara masak tomyam, langkah-langkah masak tomyam, tomyam sedap, tom yam sedap dan mudah, resipi tom yam thai, tomyam thai, tom yam siam, tomyam campur,


Bahan² pes:

Kuah sambal tumis satu senduk

Bawang besar 1biji, bawang putih2 biji ,halia 1inci,1 biji tomato buang kulit blend semua nih.

Serai 3batang ketuk

Lengkuas 1 hiris

Sayur campur

Isi ayam

Udang

Santan pekat 3sudu

Bawang besaq belah4

Cili api 5 biji ketuk

Jus limau nipis 1biji

1kiub tomyam noor.

1sudu sos ikan

Daun limau parut3 helai buang tulang supaya x pahit.

1sudu serbuk cabai.


Cara².

Panaskan kuali, masuk air agak-agak dengan bahan. 

Bila mendidih masukkn pes sambal, bahan blend , serai, lengkuas, ayam, kiub tomyam, serbuk cabai, jus limau, cili api , daun limau, kacau².

Biar sebentar baru masukkn sayur, udang, sos ikan.

Akhir sekali masukkan santan dan hirisan bawang besar.

Tambah garam dan gula untuk lebihkan rasa ( jika masih kurang).