7 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh - Cahaya Hayati

30 Oct 2020

7 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh

7 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh. Mandi awal pagi bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan. Malah mandi awal pagi iaitu sebelum solat Subuh merupakan antara amalan Rasululah SAW. Antara manfaat mandi awal pagi ialah:

7 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh


Kebaikan Mandi Sebelum Subuh, 7Kebaikan Mandi Sebelum Subuh, mandi, 7 kebaikkan mandi, kebaikkan mandi sebelum subuh, manfaat mandi, mandi subuh, madi sebelum subuh, manfaat mandi sebelum subuh,
Kebaikan Mandi Sebelum Subuh


#1 Melancarkan peredaran darah

Jika peredaran darah lancar maka tubuh akan menjadi lebih sihat dan bertenaga.


#2 Kulit lebih lembut dan halus

Mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan lingkaran gelap bawah mata. Kuku juga akan mnjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. Kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.


#3 Meningkatkan kesuburan

Tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila mandi pada waktu pagi. Justeru, dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.


#4 Mengurangkan risiko darah tinggi

Insyaallah jika diamalkan selalu, risiko untuk mendapat penyakit ini akan berkurangan. Jangan lupa diiringi doa juga.


#5 Mengurangkan tekanan serta tenang

Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. Buat yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik untuk menghilangkannya.


#6 Meningkatkan sel darah putih

Mandi dengan air sejuk akan meningkatkan sel darah putih. Apabila sel darah putih banyak maka daya tahan tubuh terhadap penyakit pun meningkat.


#7 Meningkatkan Produktiviti

Bila mandi pagi, ia mampu meningkatkan produktiviti kerana rasa mengantuk turut hilang selepas mandi ini menyebabkan badan rasa bertenaga dan positif untuk melakukan aktiviti. 


Oleh itu, jangan malas-malas mandi ya!

No comments:

Post a Comment