Sarapan Pagi Kesukaan Anak-Anak | Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu - Cahaya Hayati

21 Nov 2020

Sarapan Pagi Kesukaan Anak-Anak | Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu

Sarapan Pagi Kesukaan Anak-Anak | Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu. Assalamualaikum wbt & hi korang! Sarap apa tu? CH dan anak-anak sarapan pancake dengan madu saja. Sarapan kesukaan anak-anak ni. Sorang 3 keping dah kenyang sampai tengahari. CH suka buat pancake sebab ia salah satu menu yang mudah dan cepat disediakan. Tak perlu perap macam sesetengah resipi. Lepas tu tak banyak bahan yang di gunakan. Guna tepung gandum pun boleh.. Kalau korang takde idea nak buat sarapan apa, bolehlah try buat pancake ni dan makan dengan madu atau gula karamel. Ikutlah yang mana korang suka tapi CH memang ajar anak-anak makan dengan madu. Lagi berkhasiat gitu..


Sarapan Pagi Kegemaran Anak-Anak | Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu


sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake


Bahan:


3 cwn tepung naik sendiri ( CH guna blue key)

1 cawan susu full cream ( apa jenama pun boleh)

1/2 cwn minyak

1 1/2 cawan air

2 biji telur 

sedikit garam

3-4 sb gula

1sk essen vanilla


Caranya: 


Campurkan semua bahan dan gaul sebati sehingga menjadi satu adunan. Jangan overmixed. Kalau ada ketulan tepung, biarkan saja. 

Panaskan non stick pan dengan api yang paling kecil. Tak perlu sapu butter atau minyak atas pan. 

Tuang adunan menggunakan senduk. Saiz senduk menentukan saiz pancake. Biarkan adunan pancake naik gebu dan keperangan. 


sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake


Bila dah berbuih tu maksudnya sebelah tu dah cukup masak, jadi terbalikkan dan tunggu pula sebelahnya lagi masak.


sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake


Siap!

sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake

sarapan pagi kegemaran anak-anak, Pancake Sedap, Mudah Dan Gebu, resipi pancake mudah, sedap dan gebu, resepi pancake mudah dan sedap, pancake, penkek, resipi pancake mudah guna tepung naik sendiri, resipi pancake tanpa susu, resipi pancake mix guna senduk, cara buat pancake mudah dan sedap,lempeng mudah dan sedap, cara mudah masak lempeng, cara mudah buat pancake


Psst. Kalau makan panas-panas lagi sedap. 



No comments:

Post a comment