Resipi Puding Roti Paddle Pop - Cahaya Hayati

9 May 2020

Resipi Puding Roti Paddle Pop

Puding Roti Paddle Pop. Assalamualaikum wbt & hi korang. Bukan main lagi tajuk entry CH hari ni. Kihkih sekali sekala kita letak entry yang kebabom. Puding roti paddle pop terhasil apabila roti gardenia yang CH beli dah expired. Nak buang sayang sebab roti masih elok lagi walaupun dah 2 hari lebih dari tarikh expired. Sebab sayang terhasil lah puding roti warna warni macam aiskrim paddle pop cuma warna lebih terang dan menarik. 

Puding roti, puding roti mudah dan sedap, resipi puding roti, resipi puding roti pelangi, resepi puding roti pelangi mudah dan sedap, resipi puding roti paddle pop, puding roti mudah masak dan sedap, puding roti sedap, mudahnya buat puding roti, cara buat puding roti, langkah-langkah buat puding roti, bahan-bahan puding roti, puding roto warna warni, puding sedap, puding mudah dan sedap, agar-agar roti mudah dan sedap, agar-agar mudah dan sedap, mudahnya masak agar-agar, resipi agar-agar susu confirm jadi, puding roti confirm jadi, resipi puding roti confirm jadi dan sedap, bahan-bahan untuk masak puding roti, bahan-bahan untuk buat puding roti, agar-agar mudah dan sedap, apa nak buat jika roti telah expired, resepi menggunakan roti, resipi roti, roti gardenia, resipi menggunakan roti gardenia, resepi mudah dan sedap, resipi untuk rumah terbuka, resipi untuk open house, resipi untuk iftar, resipi untuk berbuka puasa, menu open house, menu mudah open house, open house
Puding roti paddle pop


So, korang pun kalau ada roti yang baru sehari 2 lepas dari tarikh expired, korang jangan buang tau sebab roti ni boleh buat macam-macam menu. Yang tu nanti CH kongsi dalm entry yang lain sebab hari ni CH nak kongsi resipi puding roti paddle pop. Dah rasa, pasti ada yang request lagi...

Resipi Puding Roti Paddle Pop


Bahan

Agar-agar tali 20g - dicuci bersih terlebih dahulu.
Air 1 plastik agar-agar
4 keping roti gardenia
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
15 sb gula
1 sk vanilla essen
2 biji telur
Pewarna biru, merah hijau


Caranya

Panaskan air dan masukkan agar-agar. Masak agar-agar sehingga ia larut sepenuhnya. 

Sementara tunggu agar-agar larut, kisar telur, roti dengan susu cair sehingga halus.  Ketepikan. 

Bila agar-agar dah larut sepenuhnya, masukkan gula dan susu pekat. Kacau sehingga gula larut dan sebati atau mendidih. 

Masukkan telur, roti dan susu cair yang telah dikisar tadi. Kacau sebati dan biarkan sehingga ia mendidih sedikit lama. 

Tutup api. 

Asingkan agar-agar kepada 4 bahagian untuk di warnakan dengan warna pilihan. 

Masukkan agar-agar ke dalam bekas menggunakan senduk. Satu warna satu senduk. Biarkan ia bertindih dan bergerak denan sendiri untuk ke tepi/memenuhi bekas. Tak perlu kacau sebab wana paddle pop itu akan terjadi dengan sendiri. 

Puding roti, puding roti mudah dan sedap, resipi puding roti, resipi puding roti pelangi, resepi puding roti pelangi mudah dan sedap, resipi puding roti paddle pop, puding roti mudah masak dan sedap, puding roti sedap, mudahnya buat puding roti, cara buat puding roti, langkah-langkah buat puding roti, bahan-bahan puding roti, puding roto warna warni, puding sedap, puding mudah dan sedap, agar-agar roti mudah dan sedap, agar-agar mudah dan sedap, mudahnya masak agar-agar, resipi agar-agar susu confirm jadi, puding roti confirm jadi, resipi puding roti confirm jadi dan sedap, bahan-bahan untuk masak puding roti, bahan-bahan untuk buat puding roti, agar-agar mudah dan sedap, apa nak buat jika roti telah expired, resepi menggunakan roti, resipi roti, roti gardenia, resipi menggunakan roti gardenia, resepi mudah dan sedap, resipi untuk rumah terbuka, resipi untuk open house, resipi untuk iftar, resipi untuk berbuka puasa, menu open house, menu mudah open house, open house
Resipi puding roti paddle pop


Biarkan ia mengeras dan sejuk sebelum masukkan dalam peti sejuk. 

Hidangkan ketika sejuk. 

Selamat mencuba uolls! 


No comments:

Post a comment