Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak - Cahaya Hayati

19 May 2020

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak

Buat Sendiri Famous Amous Cookies Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak. Hi korang! Tengah buat kuih raya ke tu? CH pun tengah bakar famous amous cookies. Cookies Famous Amous memang tak dapat di nafikan lagi kesedapannya kalau tak takkan la dia bertahan lama dalam pasaran dengan harga yang agak mahal. CH pun bila teringin memang akan singgah beli.. Tapi sejak viralnya resipi famous amous CH buat sendiri ja. Bila buat sendiri ni boleh la letak kacang dan coklat cips banyak-banyak. Lagi sedap.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak


Buat Sendiri Famous Amous Cookies Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak


Famous amous cookies ni merupakan kuih raya yang ketiga CH buat untuk tahun ni. Hikmah PKP semua kuih buat sendiri tahun ni. Tahun-tahun yang lepas, CH order saja sebab kalau cuti pun lagi 2 hari nak raya. Tak sempat nak buat kuih pun...

So, inilah resipi famous amous versi CH.

Bahan:

250 butter xde butter pakai butter cup xde jugak pakai majerin (kalau pakai cawan 1 cawan 1/2 majerin)
1 cawan gula perang
1 biji telur
1/2 cawan minyak masak
sedikit esen vanila( kalau nak sedap bau pakai creamy vanila)
garam secukup rasa
1 cwn badam nips secukupnya - bakar terlebih dahulu dalam oven pada suhu 160 selama 20 minit
1/2 cwn serbuk kacang goreng
choc chips secukupnya - disejukkan dalam peti semalaman

Ayak:

3 cawan tepung gandum
1sb tepung beras( xkisah cap ape)/ tepung beras habis, CH gantikan dengan tepung jagung tapi sukatan 2 sudu besar.
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat


Caranya:

Satukan butter, gula dan esen. Kacau rata dengan senduk.

Masukkan sebiji telur dan gaul rata.

Masukkan bahan ayak dan gaul sebati. Tambah garam jika tidak cukup masin.

Tambahkan badam nips, serbuk kacang tanah dan choc chips ke dalam adunan. Gaul rata dan sebati.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Rupa adunan yang setelah dicampur kacang, choc cip dan badam nips

Ambik doh menggunakan sudu kecil dan letakkan dalam loyang.  CH tak gris kan loyang sebab resipi ni dah guna butter dan ia takkan melekat di loyang.

Jarakkan di antara satu sama lain.

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
Rupa cookies sebelum bakar..

Bakar pada suhu 170 selama 25 minit. Oven CH kurang panas sikit sebab tu kena letak 170..

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
bila keluar oven... 
Loyang kat rumah ada satu saja yang muat dengan oven. Itu yang tukar-tukar guna tudung periuk. Lagipun tudung periuk adalah the best & legend tray....

Buat Sendiri Famous Amous Cookies, Lagi Sedap Letak Kacang Banyak-Banyak, cookies famous amous, resipi famous amous, bahan untuk buat famous amous, resipi chocolate chips cookies, cookies chocolate chips, resipi mudah biskut famous amous, resipi mudah dan sedap famous amous cookies, resepi mudah dan sedap famous amous cookies, resipi mudah chocolate chips, resipi mudah dan sedap chocolate chips, resepi mudah dan sedap chocolate chip cookies, biskut coklat cips mudah dan sedap, resipi biskut coklat cips, resipi kuih raya 2020, resipi kuih raya mudah dan sedap, kuih raya mudah dan sedap, resipi cookies mudah dan sedap, resipi kuih raya mudah dan sedap, sedapnya biskut famous amous, sedapnya biskut cokla chips, badan, cara bakar badam, bagaimana hendak bakar badam nips, badam untuk biskut perlu di bakar atau tak?, suhu untuk bakar badam, cara mudah sangai badam, cara mudah bakar badam, biskut badam yang sedap, biskut menggunakan badam yang mudah dan sedap, cara buat biskut chocolate chips,
rupa tak cantik tapi sedap... 

Sejukkan dan sedia untuk di makan.

No comments:

Post a comment