#Checkmate - Cahaya Hayati

24 Feb 2020

#Checkmate

#Checkmate! Assalamualaikum wbt. Seminggu dua ni kita banyak belajar tentang poligami, faraid, mahram dan yang terkini tentang sains politik. Otak pun kena kental sebab apa yang berlaku sama ada menambah ilmu ataupun menambah dosa. Yelah apa yang berlaku menyebabkan kita turut sama membawang. Kononnya menambah ilmu, rupanya tertambah dosa. Kan dah kena #checkmate! dengan malaikat kiri dan kanan. 

CH tak pandai tentang politik sekadar boleh memberi pendapat bila sembang-sembang kosong dengan opismate. Itupun sekadar dari pembacaan dan pemerhatian dalam media sosial. Orang yang berada dalam bidang politik adalah orang yang hebat sebab mereka sangat bijak dan kental apabila diuji dalam permainan politik. Cemuhan dan makian itu penguat jiwa mereka. Mereka juga orang yang sangat peka dengan keadaan sekeliling. Yang tak sanggup mungkin macam CH la.. Lari jauh-jauh bila ada yang sembang tentang politik. Bukan apa, tak tahu parti mana yang betul atau salah.  Keliru aihh. Hahaha... 

Selalunya orang-orang yang aktif berpolitik adalah calon MPP masa kat universiti. Bakat mereka dah terserlah masa di universiti. Salah seorang kawan CH masa matrik lagi dah menonjol bakat menjadi pemimpin. So, sekarang pun dia bertugas di bawah kementerian kesihatan. Mungkin suatu hari nanti dia juga menjadi salah seorang menteri seperti yang dicita-citakan. Who knows? 

Tun M letak jawatan sebagai perdana menteri ke 7, Tun M, Tun Mahathir Mohamad, perdana menteri ke 7, perdana menteri, politik malaysia 2020, politik malaysia, jawatan perdana menteri malaysia ke 8, siapa pengganti Tun M? , politik 2020, politik malaysia,Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia, tarikh tun M letak jawatan, perdana menteri interim, perdana menteri malaysia interim, sejarah malaysia, sejarah malaysia 2020, Perdana menteri malaysia yang letak jawatan, perdana menteri ke 4  malaysia

Hari ini kita dikejutkan dengan perletakkan jawatan Tun M sebagai Perdana Menteri yang ke-7 sekaligus meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU). Kejutan ini juga dikenali sebagai #checkmate politik. Tarikh 24 Februari 2020 mungkin akan di masukkan dalam buku sejarah dan juga sains politik yang akan datang dimana pada tarik ini dan pada kali pertamanya Perdana Menteri Malaysia meletakkan jawatan bukannya disebabkan kalah bertanding dalam PRU.

Sebagai rakyat marhaen, CH juga tertanya-tanya siapa yang akan menggantikan Tun M sebagai Perdana Menteri? Adakah orang tersebut sehebat Tun M yang tidak pernah gentar dengan pihak lawan atau pembangkang? Bilakah PRU akan diadakan pada tahun ini? Banyak lagi soalan yang berlegar dan bermain dalam kepala CH dan mungkin juga korang.

Malam ini pula baca tentang yang Tun M dilantik sebagai Perdana Menteri Interim sehingga Perdana Menteri yang baru dilantik. Agak-agak korang bila yer? CH rasa sehingga habis penggal ataupun sehingga PRU 15 nanti. Makna lagi 3 tahun lagi..

Oh yer, walaupun banyak soalan bermain-main di fikiran tapi kerja tetap jalan supaya kita tak kena #checkmate dengan bos kita. Yang paling penting doa semoga Allah swt berikan yang terbaik untuk negara kita Malaysia.

2 comments:

  1. waalaikumussalam. semoga dipermudahkan urusan pentadbiran negara kita. aamiin

    ReplyDelete
  2. Kita lihat siapa yang kena hehe

    ReplyDelete