Jalan-Jalan Hatyai - Day 1 - Cahaya Hayati

15 Dis 2017

Jalan-Jalan Hatyai - Day 1

Jalan-Jalan Hatyai - Day 1. Dah seminggu balik dari Hatyai baru mommy terhegeh-hegeh nak update. Banyak keja doh. hihi.. Yang mana dulu mommy dahulukan, yang sendiri ni mommy lambat sikit. Takde perjanjian ngan mana-mana pihak kan? Berbalik kepada cerita jalan-jalan Hatyai, mommy bertolak dari Penang pada jam 11 pagi. Sampai Changloon dah pukul 1 lebih... 

Husband singgah kedai makan chinese lepas simpang empat pekan lama Changloon untuk buat insurans, whitecard dan tukar duit ke matawang Baht. Malang sekali tukaran ke matawang Baht habis... Proses buat insuran, whitecard dan borang membawa masuk kenderaan di kedai ni cepat. Dalam 20 minit gitu... Lepas itu, terus gerak ke Bukit Kayu Hitam. 

Sebelum gerak tu, husband minta semua Border Pass dan White Card dari penumpang. Sebab nanti kena serah kepada Imigresen Malaysia untuk check dan sahkan dokumen dan penumpang. Bila sampai sini, pegawai imigresen yang bertugas akan tanya nak ke mana. Husband jawab saja nak ke Hatyai & Songkhla. Settle...

Lepas tu, husband singgah di bangunan baru Imigresen Thailand. Siap ambil number dan tunggu... Pelik juga sebenarnya sebab nampak banyak kereta pergi terus ja ke tempat check point Imigresen Thailand. Sama macam Malaysia punya jugak... Terus husband tanya pegawai Imigresen Thailand, kena sahkan di sini atau drive terus.. Sekali, kena drive terus saja tapi sebelum tu sahkan dulu kenderaan yang nak bawa masuk di luar bangunan tu. Senangnya sekarang, dah tak perlu turun dari kenderaan. Pasal ni korang boleh baca dalam entry mommy yang sebelum ni iaitu Cara-Cara Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand dan Cara Buat Border Pass Untuk Ke Hatyai

Melepasi saja sempadan, suami singgah di Pekan Danok untuk buat tukaran matawang dan juga membeli simkad untuk Internet di sana. Beli telco Ais dengan unlimited data bernilai RM 30 macam tu. Untuk tukar matawang pula, pergi ke kedai emas di bangunan sebelah kiri. Depan sikit dengan hentian tuk tuk. Tukar di situ sebab kadar tukaran lebih kurang dengan Malaysia.

Selesai tukar matawang dan beli simkad, suami terus gerak ke pekan Sadao pula. Lapar dah masing-masing. Singgah tempat selalu encik suami pergi makan daging bakar. Kat sini, ada ja makanan Thai yang lain tapi kami just order nasi putih, daging bakar, ayam panggang dan sup daging...Sup daging tu request tak mahu pedas, kalau tak memang pedas sangat.

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide
Daging bakar Sadao, Thailand

Lepas makan gerak terus ke Hatyai. Perjalanan dari pekan Sadao ke Hatyai lebih kurang 40 minit dengan bergantung sepenuhnya GPS. Sebab itulah kena ambil data/ internet yang unlimited. 

Sampai saja Hatyai, kami terus ke hotel. Check in dan berehat sekejap. Di Hatyai, mommy telah book hotel Hi Season yang beralamat di  33/2 Ratyindi Road Soi 4 Tambon Hat Yai, Amphoe Hat Yai, Chang Wat Songkhla 90110, Thailand. Tempahan hotel ini mommy buat melalui Booking.Com. Berkenaan hotel, nanti mommy cerita dalam entry yang lain. Bukan apa, nanti panjang ceritanya. haha.

Lepas rehat, mandi dan solat... Kami bergerak ke floating Market yang terletak Khlong-Hae Temple. Perjalanan dari hotel ke floating market ni dalam 20 minit juga.. Sampai pun dah pukul 7 tapi masih meriah dan ramai orang. Klong Hae Floating Market ini di buka mulai jam 2 petang sehingga 9 malam dan di buka hanya pada hari Jumaat sehingga Ahad. Hari lain tak buka ...

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide


Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Share google maps untuk korang ke sana.. 


Untuk pengetahuan semua, floating market di sini dah tak meniaga dalam perahu macam dulu-dulu. Mereka meniaga mengunakan stalls macam pasar malam tapi memang meriah dengan makanan. Makanan yang di jual juga sedap-sedap. Pilih saja yang mana berkenan sebab harga yang di tawarkan sangat murah dan berbaloi untuk beli... 

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Di sini, mommy makan maggi tomyam dan pancake banana chocolate. Jumlah pembelian mommy untuk kedua-dua jenis makanan ni adalah 70 Baht. Anak-anak pula ada pilihan makan sendiri... Ammar pilih telur puyuh goreng. Kakak Aisya pilih pulut mangga... MIL pula pilih koay teow goreng tapi warna putih. SIL tak sure makan apa sebab dia cari nasi beriani tak jumpa. kihkih. Kawan SIL cakap ada nasi beriani kat situ sedap. Mungkin dah tutup masa kami sampai. 

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Lepas pilih dan beli makanan yang kita nak makan, bolehlah cari meja untuk lepak dan makan.. Makn kat situ masa makanan masih panas dan sedap. Hihi padahal nak singgah tempat lain pula.

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Masa menunggu pankek mommy siap, mommy sempat rekod cara pankek banana choc ini di buat... Mungkin peniaga kat malaysia pun boleh cuba buat macam ni juga.. 




Dah kenyang kami gerak ke Asian Night Bazaar. Kat sini sesuai untuk shopping baju dan seluar. Murah... T-shirt baru bernilai 10 Baht ataupun RM 12.50. Murah sebab kain dia jenis tebal dan berkualiti. Kalau kat Malaysia, kain jenis tu berharga RM30 sekurang-kurangnya. Pilihan pun banyak sampai tak tahu kedai mana yang patut singgah.

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Asian Night Bazaar ni berbumbung. Jadi tak perlu risau kalau hujan... Di sini juga ada foodcourt. Kalau rasa lapar, naik saja untuk menikmati makanan di situ. Mommy tengok, ramai juga yang makan kat situ.. Sure sedap. Pusing-pusing Asian Night Bazaar saja sampai kol 11 lebih. Tak sedar pun masa berlalu... Sebab ramai orang di situ macam malam masih muda.

Jalan-jalan Haytai, Hatyai, Hatyai travel guide, visit Hatyai, visit thailand, cuti-cuti di Hatyai, melawat Hatyai, tempat menarik di hatyai, hotel di Hatyai, tempat makan best di Hatyai, floating market,  Klong Hae Floating Market, cara ke floating market, menariknya floating market, makanan sedap di floating market, Asian night bazaar, asian night market, asean night bazaar, asean night market, asean plaza, tempat shopping best di hatyai, cara ke asean night market, hatyai shopping, hatyai travel, floating market hatyai, hatyai travel guide

Mommy share dengan korang maps ke Asian Night Bazaar. Follow saja maps tu... 


Lepas shopping di Asian Night Bazaar kami terus balik hotel. Tidoq dan caj tenaga untuk jalan-jalan lagi esoknya. Untuk Day 2, nanti mommy sambung dalam entry yang lain...

2 ulasan:

  1. SA kalau masauk Thailand suka food hunting..tp kena pandai cari la kan...bestnya bercuti...tahun ni SA x bercuti mana2 sebab kerja..

    BalasPadam
  2. Nak pergi juga lah Hatyai, seronok tengok orang pegi. Saya ni anak Jati Kedah belum pernah sampai lagi ke sempadan

    BalasPadam