Nasi Ulam Dan Sayur Keladi | Menu Rare Di Utara - Cahaya Hayati

25 Mar 2021

Nasi Ulam Dan Sayur Keladi | Menu Rare Di Utara

Nasi Ulam Dan Asam Pedas Keladi | Menu Rare Di Utara. Assalamulaikum wbt & hi korang. Setiap negeri ada terkenal dengan nasi rare masing-masing. Contohnya kelantan dengan nasi kerabu, terengganu dengan nasi dagang, johor dengan nasi beriani gam, penang dengan nasi kandar. Begitu juga dengan Kedah. Nasi yang rare di kedah adalah nasi ulam tetapi ia semakin tenggelam dimana ia tak begitu di minati oleh golongan muda sekarang. 


Nasi Ulam Dan Sayur Keladi | Menu Rare Di Utara


Bagi yang pernah rasa keenakkan dan kesedapan nasi ulam ini, pasti akan tercari-cari. Hanya didapati dalam bulan ramadan. Nasi ulam ini hanya berlaukkan sayur keladi aka asam pedas keladi. Lauk lain tak perlu dah sebab dalam nasi tersebut dah ada ikan talang masin tumbuk dan isi ikan bakar di samping pelbagai ulam yang di hiris halus. 


Aduhhh sambil taip entry ni pun terbayang kesedapan nasi ulam.. Mana nak cari kalau bukan bulan ramadan? Kena buat sendirilah jawabnya. Simpan di sini dulu resipi dan nanti boleh la kita cuba buat. Resipi yang di share oleh Eyta Omar adalah resipi turun temurun keluarganya... 


Resipi Nasi Ulam Utara


Nasi Ulam Dan Sayur Keladi, resipi nasi ulam, resipi lengkap nasi ulam dan sayur keladi, sayur keladi, nasi ulam utara, resepi nasi ulam, nasi, keladi, resipi sayur keladi utara, resipi asam pedas keladi utara, cara masak asam pedas keladi, sedapnya nasi ulam, cara mudah buat nasi ulam, sedapanya asam pedas keladi, langkah demi langkah asam pedas keladi, cara-cara buat nasi ulam lengkap, nasi rare, resipi traditional, resipi nasi turun temurun
Nasi Ulam Utara


Bahan-bahan: 


Nasi putih

Ikan talang masin

Kerisik ( Buat sendiri sangai kelapa parut sampai garing dan kisar halus)

Bunga kantan ( hiris halus )

Ikan kembung ( bakar di ambil isinya )

Lada hitam

Bawang merah kecik ( hiris halus )

Serai ( hiris halus )

Lengkuas ( racik halus )

Halia ( racik halus )

Ulam-ulaman (daun selom, daun kunyit, ulam raja, tenggek burung, daun kesom, pucuk mengkudu, daun kaduk, pucuk gajus, daun limau purut, daun pegaga dan macam-macam lagi daun ulam-ulaman lain yang boleh didapati)  


Cara penyediaan:


1. Cuci daun-daun ulam, keringkan dan potong sehalus mungkin.

2. Bakar ikan talang masin tadi dan hancurkan.

3. Potong halus-halus bawang, bunga kantan, lengkuas, halia dan serai.

4. Tumbuk halus lada hitam bersama ikan kembung yg dah dibakar ( ambil isinya)

5. Kemudian, semua ulam-ulaman daun-daun digaul dahulu dengan ikan talang masin, dan sedikit garam halus.

6. Selepas sebati, baru digaul dengan nasi putih. Siap.


Kredit : Eyta Omar


Resipi Sayur Keladi Utara


Nasi Ulam Dan Sayur Keladi, resipi nasi ulam, resipi lengkap nasi ulam dan sayur keladi, sayur keladi, nasi ulam utara, resepi nasi ulam, nasi, keladi, resipi sayur keladi utara, resipi asam pedas keladi utara, cara masak asam pedas keladi, sedapnya nasi ulam, cara mudah buat nasi ulam, sedapanya asam pedas keladi, langkah demi langkah asam pedas keladi, cara-cara buat nasi ulam lengkap, nasi rare, resipi traditional, resipi nasi turun temurun
Sayur Keladi aka Asam Pedas Keladi 


Bahan-bahan:

500gm batang keladi 

10 tangkai cili Kering - rendam air mendidih hingga lembut dan toskan

4 ulas bawang merah

1/2 inci belacan

1/2 cawan ikan bilis

1 sudu teh lada hitam

3 keping asam gelugur

1 ekor ikan kembung rebus - Ambil isinya

3 tangkai daun kesum


Cara memasak:


1. Bersihkan, siang dan kupas kulit luar batang keladi. Rebus hingga agak lembut selepas itu buang air rebusan dan lalukan batang keladi tersebut dengan air mengalir. Ini untuk menghilangkan rasa gatal batang keladi selepas dimasak.

2. Tumbuk ataupun kisar cili kering,bawang merah,belacan,ikan bilis dan lada hitam.

3. Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama air secukupnya dan asam gelugur, masak hingga mendidih.

4. Seterusnya masukkan isi ikan kembung serta garam dan gula secukup rasa.

5. Akhir sekali masukkan batang keladi yang telah direbus tadi bersama daun kesum dan renih hingga masak.

No comments:

Post a comment