15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap - Cahaya Hayati

11 Dec 2020

15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap

15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap. Assalamualaikum wbt & salam jumaat. Tak lama lagi dah nak cuti sekolah dan pasti ada yang sudah merancang aktiviti untuk anak-anak. Begitu juga dengan CH. Cuti sekolah ni, CH dah rancang untuk mengajar kakak Aisya dan Abang Ammar memasak. Hendak biasakan diri mereka dengan peralatan dapur dan juga untuk tingkatkan kemahiran hidup mereka. Bila kemahiran hidup ada, berada di mana sekalipun.. In Sya Allah boleh hidup senang dan tak menyusahkan orang lain. Yakin boleh! CH merancang untuk mengajar kakak Aisya dan Abang Ammar untuk membuat cupcake comel mudah dan sedap nanti. 

Kenapa cupcake? Cupcake merupakan kek kecil dan comel yang sentiasa mendapat sambutan baik orang dewasa atau kanak-kanak. Malah ia juga menjadi pilihan untuk apa saja majlis. Nampak comel jer bila di susun di atas dulang hantaran, di atas meja dan juga sebagai buah tangan kepada tetamu. 

Jadi, kemahiran untuk membuat cupcake patut di ajar kepada anak-anak sebagai kemahiran hidup. Bukan untuk jual sekalipun, ia juga untuk makan sendiri bersama ahli keluarga dan kawan-kawan. 

Oleh itu, CH kumpul dulu resipi cupcake supaya mudah untuk CH ajar kakak Aisya dan abang Ammar. Sharing di sini juga untuk rujukan korang yang singgah di sini. 


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,
15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap


#1 VANILLA MUFFIN


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,


Bahan:

250 gm butter

3 biji telur gred A

1 1/2 cawan self raising flour

3/4 cawan gula halus

3/4 cawan susu segar

1/2 sudu teh esen vanila

- Kepingan badam

- Strawberry jem


Caranya:


1- Mula2 panaskan oven pada suhu 180C.

2- Atur papercup dalam tin muffin atau gunakan muffin cup jenis keras.

3- Putar mentega dengan gula hingga putih,masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.

4- Perlahankan speed,masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis.

5- Masukkan esen vanila dan kacau rata,sudukan 3/4 penuh dalam papercup atau muffin cup tadi.

6- Bakar selama 25minit atau hingga kekuningan. 


#2  MUFFIN CIP COKLAT


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,


Bahan:


1/2 cawan mentega

1/2 c2wan minyak jagung

1 1/4 gula perang

3 biji telur

2 1/2 cawan tepung gandum

1 sudu teh baking powder

1 sudu teh soda bikarbonat

3 sudu makan serbuk koko

200 ml susu segar (vanilla/coklat)

Sedikit coklat chip untuk hiasan


Caranya:


1- Panaskajm oven terlebih dahulu,pada suhu 180C selama 15minit.

2- Pukul mentega,minyak jagung dan gula perang dalam bekas adunan.

3- Masukkan telur satu persatu,kemudian masukkan tepung gandum,soda bikarbonat,baking powder,serbuk koko yang telah diayak bersama kedalam adunan tadi.

4- Kemudian campurkan susu segar,berselang seli dengan tepung sehingga sebati.

5- Paipkan adunan 3/4 kedalam papercup dan letak sedikit coklat chip diatasnya.

6- Siap untuk dibakar,bakar selama 20minit. 


#3 CUPCAKE OREO


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,


Bahan:

125 gm mentega

1/2 cawan gula perang

1 cawan tepung naik sendiri

1/2 sudu teh baking powder

- diayak bersama teqtng

2 biji telur gred A

1/2 sudu teh esen vanila

5 keping biskut Oreo - dikisar bersama krimnya sekali

- Beberapa keping biskut Oreo untuk hiasan


Cara Membuatnya:

1- Mula2 panaskan oven pada suhu 175C,dalam mangkuk mixer,satukan mentega,gula perang,telur,tepung dan esen vanila,putar hingga rata dan sebati pada kelajuan perlahan,kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 2 minit.

2- Masukkan oreo yang telah dikisar tadi,putar sehingga sebati,kemudian isikan bahan adunan tadi dalam cup yang disediakan ( 1/2cwn jika anda ingin sapu buttercream atau 3/4cwn sekiranya anda inginkan yang gebu ).

3- Setelah selesai,bakar selama 10-15minit,sejukkan sebentar sebelum hias dengan buttercream dan biskut oreo.

**anda juga boleh gantikan dengan strawberry jika mahu**


Bahan Untuk Buttercream:


125 gm mentega

70 gm krimwell

80 gm gula aising diayak

1/2 sudu teh esen vanila

2 sudu besar susu pekat manis


Cara Membuat Buttercream:


1- Putar semua bahan2 buttercream dengan kelajuan perlahan hingga sebati.

2- Letak pula pada kelajuan sederhana dan putar hingga pekat,kemudian masukkan adunan dalam pipingbag,hias mengikut kreativiti anda.

3- Letakkan biskut oreo sebagai hiasan.


#4 CUPCAKE OREN


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,


Bahan: 

250 gm butter

220 gm gula kastor

250 gm tpg gandum -diayak

5 biji telur -saiz B

1/3 cawan susu cair

1/2 cawan sunquick oren

1 sudu teh esen oren



Caranya:

1- Butter dajm gula dipukul hingga kembang.

2- Masukkan telur satu persatu pukul hingga kmbg.

3- Masukkan tepung dan digaul (guna sudu besar) sedikit demi sedikit.

4- Campurkan esen oren, susu cair dan sunquick oren dan digaul sebati.

5- Panaskan oven pada suhu 160'C.

6- Tuangkan adunan kedalam acuan cupcake dan dibakar selama 17 hingga 20 minit,atau hingga masak.


#5 Hokkaido Cupcake


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,


Bahan:

55gm tepung superfine

20 gm t.kastrd

1cmca teh baking powder

Suma bhn atas diayak

4 bj kuning telo

40gm susu cair

40gm minyak sayur

30 gm gula kstor...

(Campur suma sebati..guna whisk je..masukkan adunan tepung ckit2 smpai abis..n whisk sebti...

4 bj putih telo

1 cmca teh garam

70gm gula castor


Caranya:

Mixer telur putih dan garam. Kemudian. tambah gula (merique).

Mixer smpi kembang. Jika terbalikkan bekas mixer, merique tidak jatuh..

Masukkan tepung dan kaup balik sehingga sebati.

Masukkan dalam cup size m atau saiz cup yang korang suka.

Bakar 170c selam 20minit.


Inti kastard

Guna instant kastard je.. Caranya, 100gm instant kastard + 400ml susu cair. Kacau hingga sebati dan tunggu adunan likat baru paipkan kat tengah hokkaido...(guna nozle ye).


#6 Muffin Chocolate Hazelnut


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,


Bahan:

1 3/4 cawan tepung gandum

1/2 sudu kecil baking soda

2 sudu kecil baking powder

1/2 sudu kecil garam

3/4 cawan gula kastor

1 biji telur

3/4 cawan coklat cip

1 sudu kecil esen vanila

2 sudu besar nutella

2 sudu besar serbuk koko

1/3 cawan kacang hazelnut

1 cawan susu full cream

1/3 cawan minyak jagung atau mazola


Caranya:

Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.

Ayak tepung gandum bersama serbuk baking soda, serbuk baking powder, serbuk koko dan garam.

Dalam mangkuk berasingan masukkan susu, telur, esen vanila dan minyak jagung. Kacau sebati.

Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering iaitu bahan ayak tadi.

Kacau dengan menggunakan spatula sehingga sebati. Masukkan coklat cip dan hazelnut yang dicincang kasar.

Sudukan ke dalam muffin cup, 3/4 penuh. Taburkan dengan coklat cip dan bakar selama 20-25 minit. Boleh juga ditabur dengan hazelnut cincang.

Cucuk dengan lidi di tengah dan apabila lidi besih ketika ditarik keluar muffin sudah masak sepenuhnya.


#7 Muffin Nutella


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,



Bahan:

1 cawan Nutella
10 sudu besar tepung gandum atau tepung naik sendiri (self-raising flour), ayak.
2 biji telur


Caranya:

Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
Masukan semua bahan dalam mangkuk besar, kacau sebati.
Sudukan 3/4 adunan ke dalam acuan muffin.
Bakar di dalam oven selama lebih kurang 20 minit. Boleh juga dipastikan masak apabila dicucuk bilah lidi di tengah muffin dan lidi kekal bersih apabila ditarik keluar
Adunan menghasilkan 6 muffin yang bersaiz besar.

Tips:
Jika menggunakan tepung gandum, campurkan bersama 1/4 sudu serbuk penaik (baking powder) dan ayak.


#8  CUPCAKES VANILLA



15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,



Bahan:

1 cawan gula kastor
12 cawan mentega
2 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 3/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar serbuk koko


Caranya:

1- Panaskan ketuhar pembakar pada suhu 200C.

2- Pukul gula dan mentega sehingga kembang dengan whishk,mesin pun boleh.

3- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati kemudian masukkan esen.

4- Tepung gandum dan !rerbuk penaik yang diayak terlebih dahulu dimasukkan pula kedalam adunan tadi,gaulkan sebati ,kemudian masukkan susu,!(adunan ini agak likat)
Masukkan adunan kedalam paper cup yang diletakkan didalam acuan,guna piping beg bagi cepatkan proses meletakkan adunan.

5- Gunakan acuan tart untuk cepat siap membakar yang memakan masa 25minit.agak2 dah cukup jumlah vanila yang diingini,masukkan pula serbuk koko bagi mendapatkan adunan coklat.

6- 25minit kemudian,inilah hasilnya,tapi ni versi saiz medium dan adunan dicampur vanilladan coklat.

7- Cupcakes ini boleh juga dihias mewah macam cupcake yang lain.



#9 BLACK FOREST CUPCAKE



15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,


Bahan:

40 gm minyak jagung
10 gm koko powder
70 gm dark choclate
45 ml air
40 gm tepung naik sendiri
3 biji telur kuning telur
3 biji putih telur
30 gm gula kastor
1/2 sudu makan krim of tartar
1 tin ceri pie filling
- Buah ceri
- Whipping cream


Caranya:

1- Panaskan oven pada suhu 180C,sementara tunggu oven panas,susun cawan cupcakes dalam tray.

2- Panaskan minyak jagung,kemudian angkat dari api,masuk5an koko powder dan coklat,kacau hingga ianya cair.

3- Masukkan air,tepung dan telur kuning,kacau sehingga ianya sebati.

4- Pukul putih telur bersama cream of tartar (pastikan ada tanda halal bagi muslim) dan gula dalam bekas mixer pukul sehingga gebu.

5- Masukkan bahan yang pertama kedalam adunan tadi,pukul sebati.

6- Kemudian masukkan adunan cupcakes kedalam bekas yang telah disusun tadi,bakar selama 25minit.

7- Seju5an terlebih dahulu sebelum disapu dfngan whipping cream dan hias dengan buah ceri.



#10  Muffin Pisang Gebu



15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,



Bahan:

1 1/2 cawan tepung (tepung plain flour atau tepung gandum)
3/4 cawan gula
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil baking soda
3 biji pisang besar, dilenyek
1/3 cawan mentega, cairkan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila


Caranya:

Panaskan oven pada suhu 175 darjah celsius
Ayak tepung, baking soda, serbuk penaik dan garam
Dalam mangkuk besar, satukan telur, gula, esen vanila, pisang dan vanila yang telah dicairkan.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sebati.
Kaut adunan ke dalam acuan muffin menggunakan sudu atau scoop ais krim.
Bakar selama 15-20 minit.

Tips:
Untuk pastikan muffin sudah masak, cucukkan lidi atau bilah pencungkil gigi ke dalam muffin dan apabila ditarik keluar, bilah tetap bersih dan kering.



#11  Muffin Pisang Chocolate Chip



15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,



Bahan A:

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil baking powder


Bahan B:

200 gram pisang masak (lebih kurang 3-4 biji)
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur
1 1/3 cawan gula perang
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan minyak masak
1/3 cawan  susu segar
1/2 cawan coklat chip
Badam untuk hiasan


Cara-cara:

Campurkan semua bahan A dan ayak. Ketepikan.

Lenyekkan pisang sehingga hancur dan letakkan garam. Gaul rata. Ketepikan.

Di dalam bekas lain, pukul telur hingga kembang. Masukkan gula dan esen vanila. Pukul lagi.

Setelah adunan kembang, masukkan pisang dan kacau sebati.

Kemudian masukkan minyak dan bahan A sedikit demi sedikit secara bersilih ganti dengan menggunakan kaedah kaup balik (guna spatula@senduk kayu).

Kemudian masukkan susu segar secara kaup balik jugak. Kacau sehingga sebati.

Akhir sekali masukkan coklat chip. Gaul rata.

Cedokkan adunan tadi ke dalam papercup muffin (jangan terlalu penuh). Taburkan badam sebagai hiasan. Boleh jugak taburkan coklat chip.

Bakar pada suhu 170°C selama 20-25 minit bergantung pada oven masing-masing.

Nota: Jika guna gula putih@gula castor, kurangkn sukatan gula kepada 3/4@1 cawan sebab gula perang kurang manis berbanding gula putih.



#12 Muffin Pandan


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,



Bahan:

125 gm butter yang dicarikan dan disejukkan
125 gm gula
125 gm tepung gandum
4 biji telur gred A
1/2 camca besar ovallate
2 camca besar susu pekat manis
1 camca kecil esen vanilla
2 camca besar pati pandan (5 helai daun pandan yang di kisar dan ditapis utk di ambil patinya sahaja)
1/2 camca kecil double action baking powder atau 1 camca kecil baking powder
5-7 titis pewarna hijau


Caranya:

Dalam mixing bowl, masukkan tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis, kacau rata dengan whisk hingga semua sebati.

Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (kurang lebih 7 - 8 minit).

Tuang mentega cair, esen vanila, pati pandan dan 5-7 titis pewarna hijau. Gaul rata dengan spatula.

Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit terlebih dahulu, suhu 180 selama 30 minit atau sehingga masak. Adunan ini dapat menghasilkan 20 biji kek cawan. 


#13 CHEESE CAKE BROWNIES



15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,



Bahan untuk brownies:
450g dark Chocolate
250gr tepung gandum
6 biji telur
60gr serbuk koko
350gr gula kastor
200gr butter
100gr minyak
1/2 tsp garam


Bahan untuk cheesecake:

500gr Cream Cheese
2 biji telur
100gr gula kastor
100ml Whipped Cream
3 tbsp tepung gandum
1 tbsp air lemon
1 tbsp lemon zest


Cara-cara:

Brownies:

1. Potong2 coklat, masukkan ke dalam periuk kecil. Letakkan periuk kecil di atas kuali yang berisi air.( teknik double boiler.) Masak hingga coklat mencair sepenuhnya

2. Masukkan butter dan matikan api. Gaul2 hingga butter mencair kemudian masukkan minyak dan garam.

3. Dalam mangkuk yang lain, ayak teoung dan serbuk koko, tambahkan gula pasir telur dan campuran coklat cair. Gaul menggunakan whisk atau mixer hingga sebati.

Cheese Cake:

1. Pukul Cream Cheese dan gula halus. Masukkan bahan2 lain dan pukul hingga sebati.

2. Tuang adunan brownies ke dalam cup sebanyak 3/4 tinggi cup.

3. Tuang 1 tbsp adunan cheesecake. Hias dengan sedikit adunan brownies dk atasnya.

4. Bakar dalam oven pada suhu 170°C selama 40 minit.

5. Siap!



#14 RED VELVET CUPCAKES


15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,



Bahan:

280 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam

A:
125 gm mentega
260 gm gula kastor

B:
2 biji telur gred B

C:
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil cuka putih/cuka epal
1 sudu besar pewarna merah bright

D:
240 ml buttermilk

( campurkan 1cwn susu segar atau susu cair dengan 1sudu besar cuka,biarkan sebati bersama selama 10minit sebelum digunakan ) atau boleh beli aje buttermilk dipasaraya,sekarang dah mudah untuk mendapatkannya,optional boleh guna yogurt jika tiada buttermilk.


Caranya:

1- Ayak bersama bahan kering dan ketepikan,pukul A sampai kembang dan ringan.

2- Masukkan bahan B sapu persatu,dan pukul lagi,kemudian masukkan C dan pukul lagi hingga sebati.

3- Kemudian masukkan tepung yang diselang seli dengan buttermilk pukul hingga sebati.

4- Alas dan gris loyang saiz 9 dengan baking paper,tuang adunan kek dan bakar sehingga masak.

5- Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2cup sahaja dan bakar pada suhu 180C selama 15-20minit.

6- Sejukkan dan hiaskan dengan cream cheese aising.


KRIM CHEESE

300 gm whipping cream-brand enchor
150 gm cream cheese brand phillidephea atau tartura
100 gm mascarpone cheese
50 gm gula aising
100 gm butter
2 titik lemon paste

Caranya:

1- Pukul whipping cream hingga kental,ketepikan.
2- Dalam bekas lain,pukul cream keju bersama semua bahan lain hingga berkerim.
3- Satukan whipping cream tadi bersama krim keju,gaul sebati,boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
4- Boleh digunakan untuk menghias kek.



#15 Mini Cupcake Coklat Moist



15 Resipi Cupcake Comel Mudah Dan Sedap, cupcake, muffin, kek cawan, resepi kek cawan mudah, resipi cupcake mudah dan sedap, sedapnya kek cawan, kek, resipi kek mudah dan sedap, kek cawan mudah dan sedap, muffin mudah. Resipi cupcake, resipi muffin, resipi cupcakes mudah dan sedap, pelbagai resipi cupcake, koleksi resipi muffin, koleksi resipi kek cawan, kek cawan comel mudah dan sedap, cara buat kek cawan, bahan untuk buat muffin, kek cawan vanilla, vanilla muffin, kek cawan pandan, pandan cupcake, muffin pandan, vanilla cupcakes, chocolate cupcake, chocholate muffin, chocolate chips muffin, kek cawan coklat chips, kek cawan oren, orange cupcakes, banana cupcake, muffin pisang, kek cawan pisang, kek cawan pisang chocholate chip, red velvet cupcake,



Bahan A

1 cawan serbuk koko *
1 cawan gula*
1 cawan minyak*
1 cawan susu cair*
3/4 susu pekat*
(Bahan A masak atas dpr 3 minit)

Bahan B

Gandum 1 1/4 cawan
1 sdk bikarbonat
1 sdk baking powder
(Di ayak)

Telur 4 biji gred A(blender)


Caranya:

Campur bahan di ayak dan telur secara selang seli ke dlm bahan A
Mixer sebati dan kukus dalam 5-6 minit


Selamat Mencuba!



No comments:

Post a Comment