Prime ProGIGuard | Rumusan Probiotik Berasaskan Yis Untuk Melegakan Kesakitan Dan Ketidakselesaan Perut - Cahaya Hayati

15 May 2018

Prime ProGIGuard | Rumusan Probiotik Berasaskan Yis Untuk Melegakan Kesakitan Dan Ketidakselesaan Perut

Prime ProGIGuard baru-baru ini menjadi tuan rumah acara yang dinamik dan tidak dapat dilupakan di mana perkongsian keputusan hasil saintifik dan klinikal menyokong penggunaan Saccharomyces Cerevisiae CNCM I-3856 dalam bantuan simptom perut seperti rasa sakit dan ketidakselesaan umum dibuat. Terima kasih kepada Profesor Pierre Desreumaux , pakar gastroenterologi antarabangsa yang berpangkalan di Perancis, orang ramai dan pihak media telah dimaklumkan mengenai Sindrom Irritable Bowel, atau IBS, gangguan gastrousus yang sering tidak dilaporkan dan didiagnosis, dan keadaan lain yang berkaitan dengan IBD, atau radang usus seperti penyakit Crohn dan ulcerative colitis.

Canmy Ang, Managing Director of Taiping Poly (M) Sdn Bhd, Maria Tunku Sabri, TV Host, Teo Tze Seng, Product Manager of Cambert (M) Sdn Bhd for The Prime ProGIGuard, S.L. Ho, General Manager of Cambert (M) Sdn Bhd, Professor Pierre Desreumaux, International Gastroenterological Expert, Isadora Chai, Celebrity Chef, Owner of Antara & Bistro à Table and Food Stylist

Sakit Perut Yang Merugikan


Anda dengan senang hati menjalani kehidupan anda sebagai ahli masyarakat yang aktif yang berumur di antara 15 - 65 tahun. Ada juga masanya, hidup boleh menjadi stres, tetapi siapa yang tidak mengalaminya dalam gaya hidup pantas hari ini? 

Jadi bayangkan bangun dengan sakit perut, kembung, distensi, kembung perut, dengan sembelit dan/atau cirit-birit. Ini tidak hanya berlaku sepanjang hari, tetapi terus pada keesokan harinya, dan seterusnya, tanpa tanda-tanda ia akan pulih. Ia memalukan dan membuatkan anda cemas dan tertekan. Masalah kembung perut berterusan membina imej badan yang buruk dan mengubah keseluruhan gaya hidup anda. Anda tidak pergi ke sekolah atau bekerja dan terlepas perkembangan akademik atau kerja penting yang menyebabkan anda tertinggal di belakang. Anda tidak boleh menikmati makanan seperti biasa, takut ada makanan tertentu akan menjadi punca kembung, ketegangan dan kembung perut serta perubahan dalam najis. Contohnya termasuk tidak dapat memakan aiskrim, susu, rempah atau kentang goreng. Laporan menunjukkan bahawa aktiviti dihadkan sehingga 139 hari setahun, dan sehingga 40 hari ketidakhadiran dilaporkan. Kualiti kehidupan merosot ke bawah lingkaran biasa kerana anda kehilangan kawalan hidup anda yang pernah ada, dan anda perlukan ubat yang kuat seperti antidepresan dengan potensi kesan sampingan.

Sharing session with Canmy Ang, Managing Director of Taiping Poly (M) Sdn Bhd & Maria Tunku Sabri, TV Host

Namun anda tidak berseorangan. Lebih 800 juta orang menderita seperti anda, dari keadaan yang dikenali sebagai IBS, atau sindrom usus iritabel. Sindrom pencernaan ini adalah koleksi simptom seperti yang disenaraikan di atas dan didiagnosis mengikut kriteria Rome III sebagai sakit perut atau ketidakselesaan yang berulang (sensasi tidak selesa yang tidak digambarkan sebagai sakit) selama sekurang-kurangnya 3 hari dalam sebulan dalam 3 bulan terakhir yang berkaitan dengan 2 atau lebih yang berikut: penambahbaikan dengan pembuangan air besar, permulaan yang berkaitan dengan perubahan kekerapan tinja, dan permulaan yang berkaitan dengan perubahan dalam penampilan kotoran mengikut carta najis Bristol. 3 jenis IBS yang wujud: IBS-C (IBS dengan sembelit), IBS-D (IBS dengan cirit-birit), dan IBS-M (IBS dengan sembelit bercampur dan cirit-birit). Gejala lain dari IBS termasuk rasa mual, kehilangan kawalan usus, rasa ingin ketandas secara tiba-tiba dan hilang kawalan membuang najis.

IBS boleh menjejaskan sesiapa sahaja, dan sehingga 21% orang dewasa terpengaruh di kawasan tertentu. Lebih ramai wanita (70%) daripada lelaki (30%) menderita IBS dan semua peringkat umur terkesan, dari remaja hingga warga emas. Walau bagaimanapun, IBS paling biasa dijumpai dalam kumpulan umur 30 - 50 tahun. Ramai orang tidak sedar bahawa ini adalah keadaan, dengan hanya 30% pesakit yang berunding dengan doktor mereka mengenai masalah ini. Terdapat banyak ubat yang berbeza di pasaran, tetapi hanya 8% pesakit yang berpuas hati dengan ubat mereka. Sindrom ini menjejaskan pesakit secara fizikal dan psikologi, merosakkan keupayaan pesakit untuk berfungsi secara emosi, sosial dan profesional.

IBS berlaku di seluruh dunia, dan purata 15.6% rakyat Malaysia menderita IBS, dengan bilangan penghidap yang paling tinggi di lebih daripada 20% di antara negara lain (contohnya AS). Kos global yang ditanggung untuk pesakit IBS dianggarkan lebih dari USD $ 21 bilion, termasuk kos perubatan langsung (lawatan doktor, ujian penyiasatan, ubat, dll.) Dan kos tidak langsung (kehilangan produktiviti, ketidakhadiran kerja).

Perut dan Usus Sensitif


Profesor Pierre Desreumaux mempunyai minat mendalam mengenai segala perkara berkaitan usus. Beliau adalah Ketua Unit Penyelidikan Penyakit Pencernaan Inflamatori di Lille University, Perancis, selama tujuh belas tahun setakat ini. Sebagai doktor perubatan dan pemegang PhD, dia adalah seorang pakar dan saintis yang diiktiraf, dikelaskan dalam kedudukan 1% teratas oleh ISI Web Science pada tahun 2010. Dia memberikan kira-kira tiga puluh ceramah setiap tahun dan telah melakukannya sejak dia menjadi ketua unit tersebut di kedua-dua kongres kebangsaan dan antarabangsa, dan lebih daripada 200 penerbitan menjadikannya rujukan dalam pangkalan data perubatan PubMed. Dia secara khusus diterbangkan untuk bercakap mengenai peranan probiotik yis Saccharomyces Cerevisiae CNCM I-3856 dalam melegakan IBS sebagai bahan aktif dalam Prime Pro GIGuard, rumusan khas untuk memerangi IBS.

Professor Pierre Desreumaux, International Gastroenterological Expert

Petikan dari Prof Pierre Desreumaux


Salah satu cara untuk memerangi Sindrom Irritable Bowel adalah dengan mengkonsumsi probiotik, produk yang sedia ada di pasaran. Walau bagaimanapun, Prime ProGIGuard adalah satu-satunya probiotik yis yang terdapat di pasaran, yang dapat menyingkirkan bakteria buruk dan yis tidak baik, terutamanya ragi candida berbahaya yang boleh memasuki aliran darah.

Prime ProGIGuard adalah selamat dan pantas, dan mempunyai sokongan saintifik yang kuat dan keberkesanan yang terbukti secara klinikal. Sesiapa sahaja dari kanak-kanak berusia dua tahun ke atas boleh mengambilnya, dan ia merupakan satu kejayaan dalam pengurusan kesakitan gastrointestinal.

Prime ProGIGuard telah terbukti secara klinikal untuk melegakan gejala gastrointestinal, dan sesuai untuk sesiapa yang menderita gangguan pencernaan, keracunan makanan, alergi makanan dan/atau intoleransi makanan, sembelit, cirit-birit, angin terperangkap dan kembung, makan berlebihan, keresahan, kemurungan, selesema perut mahupun senggugut.

Kajian telah menunjukkan bahawa penghidap kesakitan dan ketidak selesaan gastrousus akan berkurangan secara ketara  dari minggu pertama penggunaan dan paling jelas dalam tempoh dua minggu pertama/15 hari penggunaan.

Bakers Yeast - Probiotik Semula Jadi yang Terbukti Mengatasi Perut


Saccharomyces Cerevisiae dalam Prime ProGIGuard berfungsi di IBS dengan beberapa cara. 
  • Salah satu cara ialah Saccharomyces Cervisiae CNCM I-3856 merembeskan enzim saccharolytic dan membantu flora usus dalam menjana asid lemak rantai pendek yang mempercepatkan pergerakan usus. 
  • Ia juga bertindak sebagai visceral analgesic, meningkatkan daya tahan terhadap kesakitan sehingga 40%. Ia juga berfungsi sebagai anti-radang untuk memerangi keradangan usus. Ia membantu mengimbangi bakteria di dalam usus, untuk mengurangkan bakteria berbahaya Enterococcus, E. coli dan C. albicans. 
  • Hasilnya adalah penurunan keradangan, kembung, rasa sakit, ketidakselesaan, sembelit di tengah melegakan gejala IBS yang lain. Ia sememangnya merupakan probiotik yang menakjubkan (ragi baik)!

Teo Tze Seng, Product Manager of Cambert (M) Sdn Bhd for The Prime ProGIGuard


Prime ProGiGuard dijual pada harga RM 66.80 untuk sebotol yang mengandungi 30 kapsul dan RM111.80 untuk sebotol dengan 60 kapsul dan boleh didapati di Guardian, Caring, AA dan lain-lain farmasi terkemuka di seluruh negara. Prime ProGiguard hanya diedarkan oleh Cambert (M) Sdn Bhd di Malaysia.


Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari https://www.facebook.com/theprimecambert/


No comments:

Post a Comment