Sehari Semalam Di D'Green Chalet Lenggong - Cahaya Hayati

28 Sep 2020

Sehari Semalam Di D'Green Chalet Lenggong

Sehari Semalam Di D'Green Chalet Lenggong. Assalamualaikum wbt & happy weekend uolls. Sekarang ni CH sedang bercuti dengan keluarga di D'Green Chalet Lenggong. Saja bawa anak-anak berehat dan lari dari kesibukan urusan harian. 

Sehari Semalam Di D'Green Chalet Lenggong


D'Green Chalet Lenggong menjadi pilihan kerana CH ingin ke Lenggong sebab tak pernah lagi sampai ke Lenggong, Perak ni walaupun Lenggong dengan Kulim bukannya jauh sangat. Kita ni ( orang perempuan + isteri) kalau takdak urusan atau takdak orang bawa memang susah nak sampai ke tempat yang tak biasa pergi. 


So, bila suami kata jom kita pi bercuti ke Lenggong, terus CH onz saja..


Di Lenggong ini ada banyak pilihan tempat penginapan. Korang boleh pilih yang mana korang suka. CH suka yang ada view cantik.  Jadi bila tengok gambar di FB D'Green Chalet terus CH jatuh hati. 


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
D' Green Chalet Kg Temelong, Perak


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Jalan masuk ke D'Green Chalet


Tempat penginapan yang sangat selesa. Kami pilih chalet 2 bilik. Mempunyai hall yang luas dan sangat selesa untuk anak-anak. 


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Chalet yang kami duduk untuk satu malam... 


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Bilik tidur 1


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Bilik tidur 2


Antara kelengkapan yang ada di chalet ini adalah peti sejuk, dapur elektrik untuk memasak, rice cooker, kettle, pinggan mangkuk, mug, jug. Untuk minuman pula tersedia kopi, teh dan gula.


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Dapur


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet


Chalet ini hanya ada aircond di hall. Dalam bilik guna kipas. Tapi bila malam rasa sejuk sangat. Yang tak tahan sejuk, sila guna kipas saja okayyy. Tak pun uolls boleh bentang toto di hall...


Ini pula chalet yang adik2 CH stay. Nama D'Green Chalet adalah sempena chalet inilah.. Chalet paling awal ada. Chalet ini ada satu bilik tidur saja. Tapi hall yang luas tu boleh buat 3-4 orang dewasa. 


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
D'Green Chalet

Cerita dari owner chalet ini, chalet ini sebenarnya rumah yang dia dan adik beradik dia buat bagi tujuan keselesaan bila balik kampung. Bila tak balik, rumah tersebut dijadikan homestay... Dari dibiarkan kosong dan tak terurus, dapatlah juga income. Dia pun tak sangka akan mendapat sambutan ramai... Bila dah dapat sambutan, terus dia ambil keputusan untuk bersara awal dan balik kampung untuk uruskan chalet. Maka, dari satu bertambah menjadi 4 biji chalet... 

D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Hall


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Bilik air


Untuk makan pula, masa sampai kami singgah di makan dan tapau di Nasi Ayam Hainan dan Gulai Kawah Selama, Perak. So, bila sampai chalet dah tak fikir pasal makan sebab malam nanti nak berbarbeque. 


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Tempat untuk berbarbeque


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Close up sikit...


Untuk berbarbeque, korang kena inform siap-siap yang korang nak berbarbeque sebab takut penghuni chalet yang lain nak berbarbeque juga. Kalau korang dan family korang saja yang book D'Green Chalet, takdak masalah lah nak berbarbeque. 


Segala peralatan barbeque, pemilik chalet sediakan dari arang, pengepit dan juga bekas. Daging atau ayam untuk barbeque, korang boleh pilih untuk buat sendiri atau tempah dengan pemilik chalet. CH buat sendiri dan bawa ke sana.. 


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Jom berbarbeque... 

D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet

D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet
Nak yang mana, ayam, kambing, sosej? 


Untuk yang tak nak berbarbeque, korang boleh keluar membeli di sepanjang jalan kampung ataupun ke Pekan Lenggong. Sepanjang jalan ke Pekan Lenggong terdapat pelbagai kedai yang menjual makanan. 


Petang tu, CH dan suami sempat ke Pasar Malam untuk membeli makanan ringan buat lapik perut sebelum berbarbeque. Ada jual putu buluh, putu perak, satay, ayam gunting, ayam goreng, jagung dan juga buah buahan. 


D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet


So, kalau korang datang bercuti di sini tak perlu risau tentang makanan. Kalau korang nak tahu tempat yang menarik, korang tanya saya pada owner chalet ni. Orangnya sangat ramah. 


Untuk aktiviti di chalet ini, korang boleh mandi sungai, lepak di pelantar ataupun bagi rusa makan... 

D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet

D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet

D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet

D'Green Chalet Lenggong, Lenggong, chalet terbaik di lenggong, bercuti di lenggong, staycation best di lenggong, dgreen chalet, review dgreen chalet


Kepada yang suka suasana kampung, bolehlah datang sini.. Untuk booking, korang bolehlah pm FB page di bawah 

D'GREEN CHALET

No comments:

Post a comment