Kisah Kehidupan : Di Runtun Anak-Anak

1:00 PTG Cahaya Hayati 0 Comments

Assalamualakum wbt.

Kisah Kehidupan : Di Runtun Anak-Anak

Tadi sesembang waktu lunch ngan kakak satu opis.. Biasa la pasal staff yang mohon vss kendian nak tolak pula. So, sebagai rakan seopis yang prihatin, tertanya jugak kenapa nak tolak sedangkan tawaran menarik...

Rupa-rupanya, beliau di runtun ( bahasa kampung untuk memanjakan secara berlebihan) oleh anak-anak. Anak-anak dah bekerja dan juga dah berkahwin... TAPI masih meminta kepada bapa. Bapa ni pula jenis yang tak pandai nak menolak... Beli rumah cash untuk anak yang tak pandai belajar, beli kereta untuk anak ini.. bla.. bla...

So, di pendekkan cerita.. Habis la duit EPF yang sepatutnya digunakan selepas berpencen..

Kesian. Tapi cam tak patut kesian pun ada.. Yer lah habiskan untuk anak-anak yang dah bekerja dan berkahwin. Ada jaminankah anak-anak tersebut akan jaga beliau nanti?.. Banyak yang dah baca dalam surat khabar.. Tak pedulikan ibu / bapa selepas dibahagikan harta.. hmmm.

Minggu lepas, terdengar satu ceramah dalam radio kedah fm. Ustaz tersebut menyatakan yang kita tak perlu tinggalkan bekal buat yang hidup. Sediakan bekal untuk kita di alam kubur.. Ada jaminankah yang hidup akan kirim bekal buat kita ketika di alam kubur???....

Gulppp! Insaf terus cik ti.... kena banyak amal lepas ni.

Peringatan kepada diri sendiri dan juga yang singgah ke blog ni.. sediakan bekal untuk kita di SANA dan juga tabungan untuk meniti hari tua..

Untuk anak-anak atau yang masih hidup tu, pepandai la cari sendiri... Jangan di runtun ibu bapa. Biarlah mereka menikmati hasil kerja keras selama ini.. Ingat hukum karma.......

Pengikut

Google+ Followers