Hari-hari yang ganjil - Cahaya Hayati

12 Jun 2015

Hari-hari yang ganjil

Assalamualaikum wbt.

Sedikit perkongsian di hari jumaat yang mulia ini...

Baginda Nabi Sallallahu alaihi wa sallam bersabda :

 • Akan tiba masanya atas ummat ku di mana ke khusyu'kan dlm solat akan hilang.
 • Akan tiba masanya atas ummat ku banyaknya kematian secara mengejut.  
 • Akan Tiba masanya atas ummat ku  banyak nya gempa2 bumi.
 • Akan tiba masanya atas ummatku di mana seseorang muslim itu tidak akan mengucapkan salam kecuali kepada orang yang ia kenal shj.
 • Akan tiba masanya atas ummat ku  banyak terjadi pembunuhan sesama sendiri.
 • Akan tiba masanya atas ummat ku manusia saling berbangga-bangga dengan perbuatan maksiat mereka.

Para sahabat bertanya " Bilakah itu akan terjadi wahai Rasulullah ? 
Rasulullah saw menjawab " Semua itu akan terjadi di akhir zaman, maka apabila hal itu sudah terjadi maka tunggulah saat kedatangan hari kiamat. 

Hampir2 semua yg disebut itu berlaku di zaman kita. Adalah Hari-hari yang sangat Ganjil.

Hari-hari yang ganjil.

 • Ibu2 & bapa2 hanya mementingkan makanan yg sedap dan pakaian yg cantik2 shj terhadap anak-anak mereka.Namun mereka lupa menanam ajaran agama dan akhlak kpd anak2 mereka.
 • Para pekerja tidak ikhlas bekerja dengan alasan gaji yg diberi tidak berpatutan / sedikit.  Namun mereka lupa sesungguh nya Allah memberkati rezeki yang halal dan menghilangkan berkah dari rezeki yang haram. 
 • Pemuda dan pemudi berjam-jam menghabiskan waktu mereka jalan-jalan dan berpeleseran di Mall atau di Pasaraya.  Namun mereka merasa letih dan berat utk mengerjakan solat walau hanya satu rakaat. 
 • Pemuda dan pemudi asik mendengar lagu-lagu dengan hati yang girang gembira.  Namun jika utk mendengar firman-firman Allah, hati mereka menjadi sesak, seolah-olah mereka hendak naik ke langit sedang mereka tidak tahu bahwa perkara yang halal tidak boleh bercampur dengan perkara yang haram. 
 • Kita  bersungguh2 berusaha sehingga mampu membeli apa yang kita suka, yg enak-enak dan yang bagus-bagus, murah atau mahal, kita sanggup membayar nya walaupun dengan berapa harga sekalipun, namun ketika kita ingin menderma kedlm tabung masjid, kita akan memilih wang kita yg paling kecil sekali utk dimasukkan kedlm tabung derma.
 • Kita set alarm sblm tidur takut terlambat bangun utk pergi kerja.  Namun kita lupa utk setkan alarm utk bangun menghadap Allah ketika solat subuh.
 • Kita saling caci dan membicarakan keburukan makhluk-makhluk Allah, Namun kita lupa akan firman Allah "Tiada suatu ucapan pun yang diucapkannya melainkan ada di datangi malaikat pengawas yang selalu hadir" . 
 • Kita mengeluh dari banyak nya musibah dan bencana, namun kita lupa akan firman Allah " Maha Suci Allah yang telah menggerakkan kendaraan ini utk kami padahal kami tiada kuasa menggerakkannya". 
 • Ibu2 & bapa2 membiarkan saja isteri dan anak perempuan mereka memakai pakaian dengan menampakkan aurat bahkan menimbulkan fitnah kpd org lain tanpa ada rasa bersalah dan tidak berani untuk mencegahnya dengan alasan itu adalah hak asasi manusia, kubur masing2 dll....
 • Pada saat pesan ini sampai kepada mu, maka dengan engkau telah menjadi salah seorang yang berkongsi dalam memberikan peringatan tentang peraturan serta syariat Allah dan sunnah-sunnah Nabi Muhammad sollallaahu alaihi wa sallam.

Apa yang kami harapkan darimu adalah turut serta menghidupkan sebahagian dari sunnah Nabi saw ini walau hanya dengan satu perbuatan sunnah shj.
Memelihara Hadis yang mulia dengan demikian Anda telah bersama2 dengan kami dalam menyebarkan sunnah-sunnah Rasulullah sollallaahu alaihi wa sallam.
Jadilah anda salah seorang  yang mengajak kepada kebaikan.

✳ sebarkan pesan ini agar semakin bertambah ganjaran pahala kita kerana sudi berdakwah,
In syaa Allah.

6 comments:

 1. Terima kasih atas perkongsian.
  #clickclicknufnang

  ReplyDelete
 2. subhanallah.. kita dah semakin menghampiri detik detik akhir zaman..
  dah bnyak sngt tanda.. moga kita tak leka..

  ReplyDelete
 3. MasyaAllah. Tanda-tanda akhir zaman. Takutnya

  ReplyDelete
 4. terima kasih kongsi pesanan ini..

  ReplyDelete