Pelbagai Resipi Samperit Mudah Dan Sedap - Cahaya Hayati

25 Apr 2021

Pelbagai Resipi Samperit Mudah Dan Sedap

Pelbagai Resipi Samperit Mudah Dan Sedap. Hi korang! dah start buat kuih raya ke? CH suka makan kuih samperit. Dulu-dulu hanya tahu samperit klasik saja.. Sekarang terdapat pelbagai resipi samperit mudah dan sedap. Malah ada yang guna 3 atau 4 bahan saja. Rasa tetap sedap dan menjadi kesukaan ramai. 


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Pelbagai Resipi Samperit Mudah Dan Sedap


So, ini resipi samperit yang sempat CH kumpulkan. Senang bila nak buat, cari kat sini saja... 


Samperit Susu Ina Azlina


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit Susu Mudah Dan Sedap


Bahan: 

1/2 cwn butter

1/4 cwn susu pekat

Esen vanila

1 1/2 cwn tepung jagung

1 sudu besar tepung beras

1/2 sudu besar tepung kastard

Pewarna


Caranya:

Campur butter, susu pekat, ese dan pewarna

Gaul pakai senduk sampai sebati.

Masuk semua tepung dan uli sehingga adunan lembut. Kalau lembut sangat, tambah lagi tepung jagung. Kalau keras, tambah butter.

Terap sehingga habis adunan. 

Bakar 170•  selama 25 minit.

Anggaran dpt 50 biji ikut saiz acuan atau cara korang terap.

credit kpd Azlina Ina Resepi 


Semperit Red velvet


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit Red Velvet


Bahan: 

250g butter/ marjerin

4 cawan tepung jagung 

2sudu tepung kastard 

2sudu teh pewarna merah 

1sudu teh cuka makan 

1sudu serbuk koko 

1cwn susu pekat


Caranya:

Whisk butter / marjerin kacau sebati bersama susu , pewarna merah & cuka makan. 

Kemudian masukkan tepung jagung , tepung kastard & serbuk koko..gunakan senduk @ hujung jari semasa membuat adunan..apabila adunan sebati , bolehla mulakan menekan doh ke dalam acuan sehingga habis

Bakar suhu 160°C 20minit..Ikut oven masing2 

* Sukatan cawan mungkin x sama..jadi , jika adunan lembut sangat , tambahkan tepung jagung sedikit sehingga x melekat di tangan..agak2 sesuai tekan di acuan.

credit kpd Azlina Ina Resepi 


Samperit Dahlia Klasik


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit klasik


Bahan 

225 gm mentega/marjerin 

110 gm gula aising 

1 biji kuning telur 

1/2 s/k esen vanilla 

70 gm tepung jagung 

120 gm tepung kastad 

170 gm tepung gandum 

ceri merah sebagai hiasan 


Cara 

1. Gaul mentega/marjerin dan gula ising. Cukup sekadar sebati, tak perlu kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau rata. 

3. Ayakkan semua tepung dan masukkan dalam bancuhan butter sedikit demi sedikit. 

4. Gunakan acuan dahlia dan pamkan dalam loyang. 

5. Letakkan ceri merah ditengah adunan yg dipamkan. 

6. Bakar dalam oven suhu 170'c selama 15 - 18 minit. 

7. Sejukkan betul2 dan simpan dalam balang kedap udara.

NOTA:

(dari pengamatan saya)

* Resepi ini memerlukan doh yg siap dibentuk dibiarkan 2,3 jam atau sehingga kelopaknya apabila disentuh, terasa keras. Ini adalah utk mengelakkan kelopaknya jatuh setelah dibakar.(ianya bergantung kepada kualiti tepung jagung yang digunakan)

* Boleh kurangkan gula ke 100gm atau 90gm untuk kurangkan manis.

Kredit Chef Hanieliza


Samperit Susu Cair Dimulut

resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit Susu Cair Dimulut


Bahan-bahannya :

1 cawan 1/2 butter/majerin

1 cawan susu pekat 

1 penutup esen vanila

Beberape titis warna kuning

3 sudu besar tepung custard

4 1/2 cawan tepung jagung

Coklat chips untuk hiasan


Caranya:

Masukkan majerin, susu pekat, esen vanila & pewarna kuning ke dlm bekas & kacau guna senduk semua bahan bagi sebati.

Masukkan tepung custard kacau rata-rata. Kemudian baru masukkan tepung jagung sikit demi sedikit sambil uli pakai hujung jari.

Tabur sikit demi sedikit tepung jagung masa uli hingga tangan selesa doh tak lembik.

Kemudian masukan ke dlm acuan semperit, Semperitkan doh ke atas loyang pembakar dan letakkan coklat chips diatas sebagai hiasan.

Panaskan oven dan bakar pada suhu 160. Masa anggaran 25 hingga 30 minit bergantung kepanasan oven masing-masing.

Biarkan sejuk seketika dan boleh dimakan & di simpan di dlm bekas tertutup / kedap udara.

Sumber Resepi : Hazlita Ishak


Samperit Tembikai Susu Saji 


samperit tembikai susu saji


Bahan:

250 grm buttercup/planta

1/2 cwn susu saji tembikai susu

4 cwn tepung jagung

Sedikit ceri utk hiasan.


Caranya: 

Masukkan buttercup dan susu saji tembikai susu ke dalam bekas. Gaul rata. 

Masukkan tepung jagung sikit demi sedikit. Gaul rata sehingga menjadi doh. 

Tekap doh menggunakan acuan samperit. 

Bakar  pada suhu 170'c selama 15 - 18 minit. 

Sejukkan sebelum di masukkan ke  dalam bekas. 

Credit : Lie Ya


Samperit Susu 4 bahan


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit 4 bahan


Bahan-bahannya:

250gm mentega (tunggu sampai lembut)

350gm tepung jagung

50gm tepung kastard

1/2 cawan susu pekat ( boleh guna apa saja perisa seperti bandung, coklat dan tembikai susu


Cara-caranya:

Kacau mentega dan susu pekat bagi sebati (kacau manja-manja ja no) kalau terlebih pukul nanti  jadi kembang sataman  

Masukkan tepung jagung dan kastard yang telah diayak adun sampai sebati..

(tips kalau adunan lembik tambah sikit lagi tepung jagung ikut keadaan sebab bergantung pada lembut mana butter tadi masa buat aduanan ni )

Lepas tu ambil acuan samperit tekan ja kalau tak dak hampa boleh buat bulat-bulat boh ja dalam acuan cup tu

Letak ceri atau choc chip sebagai hiasan 

Bakaq pada suhu lebih kurang 160c api bawah sampai masak bergantung pada oven masing-masing nak mudah bila dah bau semerbak tu dah masak la tu..

(Tips kalau baru nak cuba boleh ja buat 1/2 adunan dulu just bahagi balik ja dari adunan asal )


Samperit Susu 3 Bahan


resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai resepi samperit ina azlina, resipi samperit mudah dan sedap, samperit susu, samperit susu saji, samperit rose, samperit red velvet, samperit tembikai susu, resepi samperit susu mudah, mudahnya buat kuih samperit, kuih samperit mudah dan sedap, samperit klasik, resepi samperit klasik, samperit 3 bahan, kuih 3 bahan, samperit 4 bahan, resipi kuih 3 bahan, kuih raya 3 bahan, kuih raya 4 bahan, kuih raya sedap, kuih raya klasik, kuih raya sepajang zaman
Samperit 3 bahan


Bahan:

2 cawan tepung jagung - diayak

1/2 cawan butter

1/2 cawan susu tin

choc chip utk hiasan


Caranya:

Masukkan buttercup dan susu ke dalam bekas. Gaul rata. 

Masukkan tepung jagung sikit demi sedikit. Gaul rata sehingga menjadi doh. 

Tekap doh menggunakan acuan samperit. 

Bakar  pada suhu 170'c selama 15 - 18 minit. 

Sejukkan sebelum di masukkan ke  dalam bekas. 

No comments:

Post a comment