loading...

26 Apr 2016

# blog

Dah Renew Dan Sebab-Sebab Perlu Menggunakan Domain Dot Com

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah sedar tak sedar dah setahun rupanya menggunakan domain dotcom NetKL. Dah sampai masanya untuk renew. Hari ni gaji, hari ni renewlah yer. Bukan apa takut terlupa nanti... dan terlepas tarikh renew. Nanti tak pasal-pasal kena kos tambahan pula.

Kenapa perlu guna domain sendiri?


Sebab-sebab kena guna domain dotcom

Sebab-sebab perlu menggunakan domain dotcom ialah:


  • Sebab paling utama adalah kerana pihak google akan sesuka hati delete blog yang ber-dot-blogspot. Tanpa notis atau tanpa apa2 peringatan oleh google. Kenapa? Sebab blogspot ni di beri percuma oleh Mr. Google. So, bila percuma suka hati la bila dia nak tarik balik... or delete.
  • Lebih yakin berblogging sebab domain sendiri. Macam branding tu...
  • Lebih profesional. Advertiser suka tengok sebab nampak profesional dan serius berblog.
  • Yakin untuk promosi blog sendiri. Domain sendiri kannn.
  • Lebih mesra SEO.
Ramai dah blogger yang blognya kena delete. Contohnya www.myinfotaip.blogspot. 

Bila dah kena delete, kena buat rayuan kepada google untuk dapatkan balik. Bila dah dapat balik kenalah tukar ke domain berbayar. Kalau rayuan tidak di layan, menangis berdarah pun belum tentu dapat balik blog yang kita bina bertahun-tahun dan bersusah payah memerah idea untuk menulis.

Jadi, fikir-fikirkanlah kemungkinan itu. Akak share info ini agar blog korang tak kena delete. Kalau kena delete jangan cari akak yer!


4 ulasan:

anajingga berkata...

tahniah Cik T, kak ana pun dah renew..:)

Cahaya Hayati berkata...

terima kasih kak anajingga.

AziRahmanDot Com berkata...

dah renew jugak....

Cahaya Hayati berkata...

tahniah kak zi

Pengikut

Google+ Followers

Follow Me @cahaya_hayati292