Kembara Jom Jimat Elektrik

Kembara Jom Jimat Elektrik ~ TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan


Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 




Dekorasi Idaman

Dekorasi Idaman. Setiap diri kaum ibu atau wanita  memang mempunyai hasrat untuk mempunyai rumah idaman atau menghias rumah seperti yang di idamkan. Itupun kalau cukup dan kena dengan budget yang ada. Kalau tiada kita gunakan kreativiti untuk mendeko rumah idaman kitalah. For me, lebih suka deko yang simple, kemas, cantik dan bersih. 

Kat FB, mommy join group FB Kami Suka Deco Deco. Macam-macam dekorasi yang ahli group tersebut kongsikan. Dalam banyak-banyak dekorasi yang di kongsi, mommy terpikat dengan dekoraso, susun atur serta pemilihan warna bagi ruang tamu, ruang makan di bawah. Jatuh cinta terus dan terus pasang hajat di hati suatu hari akan buat dekorasi ini apabila ada rumah sendiri. So, kena keja keras sikit untuk mencapai impian tu...


ruang tamu idaman
Ruang tamu idaman
Gabungan warna yang di gunakan pun sangat mendamaikan. Rasa tenang ja... Warna yang di gunakan pula, adalah putih untuk perabot dan tiffani blue untuk langsir, carpet serta bantal kecil. Gabungan warna pastel yang sangat mendamaikan.


Penggunaan bunga warna putih menampakkan pemilik rumah ini seorang yang simple tapi teliti dalam mendekorasi rumahnya. 

Okaylah layan dulu gambar-gambar yang pemilik rumah ni kongsi di group FB. Mana tahu korang jatuh cinta dan terus mendeko seperti ini. Nanti jangan lupa kongsi gambar naaa....

wing chair
sofa dan wing chair idaman

dekorasi ruang tamu
gabungan dua warna yang menjadikan ruang tamu nampak luas


gabungan warna putih dan tiffani blue

Oh yer, bagi yang tak tahu bagaimana hendak mendeko, korang bolehlah dapatkan EBook Dekorasi Bajet | 77 tips dan teknik dekorasi budget. Siapa yang perlu miliki buku ini? Koranglah. Korang yang nak masuk rumah baru, yang baru renovate, yang nak renovate dan yang sebenarnya kita semua perlu miliki buku ini agar rumah kita sentiasa cantik.



123 Tips Berjimat Cermat & Menyimpan Sehingga RM1,000 Sebulan!

123 Tips Berjimat Cermat & Menyimpan Sehingga RM1,000 Sebulan!. Bercerita tentang duit, kewangan memang tak pernah habis. Hampir setiap hari kita membicarakannya. Mommy sendiri pun pernah alaminya. Nak pinjam dengan kawan malu, nak minta dengan mak ayah... masih ada adik-adik yang belajar dan perlu di tanggung. Hmmm.... Nasib baik muda, belum berkahwin dan takdak apa yang perlu ditanggung. Sementara nak gaji, makan maggi dan nasi lauk telur sajalah.. Itu cerita dulu-dulu.  Sekarang tak lagi sebab mommy dah tahu tips berjimat cermat. Nak tahu? Baca sampai habis tau!



Duit Asyik Tak Cukup.... Atau Hanya Sekadar "Cukup-Cukup" Je Bila Sampai Hujung Bulan? Simpanan Pula Langsung Takde!

Dulu mommy pun macam korang juga. Eleh nak menyimpan tak perlu buku rujukan pun... Setakat ambil sebahagian duit gaji, masuk atau simpan dalam tabung haji, ASB ataupun unit trust dah la. Tapi bila tengah bula ja, korek balik. Macam manalah duit tu nak beranak pinak. Makin susut ada la... 

Akhirnya mommy pun berkenalan dengan ebook tips jimat. Amalkan apa yang di syorkan. Alhamdulillah sekarang dah boleh bernafas dengan lega walaupun tanggungan dan hutang yang perlu di bayar ada. Cakap boleh lah tapi mommy buat dropship. Okayyy kat sini mommy jelaskan yang dropship yang mommy buat tu boleh la tapi income dia tak banyak mana pun sebab mommy sedikit busy dengan kerja hakiki dan keluarga. Ada masa memang mommy up kat FB. Takde? takdelah up atau promosi kat FB. Ada kerja sampingan tapi tak berapa nak berjaya.



Tapi sampai bila kita takdak simpanan? harapkan EPF saja.. Kalau mengikut kajian, duit EPF 200K hanya boleh bertahan untuk tempoh 2-3 tahun saja. Cuba tengok berapa banyak yang ada dalam akaun EPF kita? Dah cukup 1 juta ke? Belum kan? Jadi, mari kita ubah mindset kita untuk kehidupan lebih tenang, lebih banyak simpanan dan tak marah-marah apabila harga minyak naik. Malas sebelum gaji, kita masih ada lagi simpanan atau wang peruntukan yang belum di gunakan.

Apa yang membezakan E-Book ini dengan buku perancangan kewangan yang lain?

123 TIP MUDAH BERJIMAT CERMAT


E-book "123 TIP MUDAH BERJIMAT CERMAT" ini adalah panduan yang sangat sempoi dan mudah dipraktikkan. Ianya sarat dengan info berguna. Ebook ini di tulis dengan ayat-ayat yang mudah supaya anda boleh melakukannya pada diri, keluarga dan persekitaran. 

Antara Strategi mudah jimat cermat yang terdapat di dalam ebook tips panduan ini

  • Strategi Berjimat-Cermat Di Rumah
  • Strategi Berjimat-Cermat Ketika Berbelanja
  • Strategi Berjimat- Cermat Makanan Harian
  • Strategi Berjimat- Cermat Dalam Hal Pendidikan
  • Strategi Berjimat-Cermat Dalam Majlis
  • Strategi Berjimat-Cermat Dalam Aspek Penggunaan Kenderaan
  • Strategi Berjimat- Cermat Untuk Kesihatan
  • Strategi Berjimat-Cermat Di Pejabat
  • Strategi Berjimat-Cermat Dalam Hiburan
  • Strategi Berjimat Cermat Untuk Pelajar Universiti
  • Strategi Berjimat-Cermat Dalam Komunikasi dan Gajet
  • Strategi Berjimat-Cermat Dalam Aktiviti Bercuti
  • Strategi Berjimat-Cermat Di Waktu Perayaan
  • Strategi Berjimat-Cermat Pindah Rumah Baru


Selain dari itu, dengan setiap pembelian Ebook ini pada hari ini... Anda akan memperolehi 3 lagi Ebook iaitu:-


3  Bonus tambahan jika membeli 123 TIP MUDAH BERJIMAT CERMAT
 Klik Banner untuk tempahan 



 BONUS #1 : 9 IDEA JANA WANG TANPA MODAL

 BONUS #2 : 10 HOBI BUAT DUIT!

 BONUS #3 : 11 TEKNIK MUDAH JEMPUT REZEKI


Mahal ke Ebook ini? Takkkk... Hanya M27 sahaja untuk 123 Tips Jimat Cermat! 
Ianya adalah hanya berharga 22 sen sahaja bagi setiap tips!

Jika setiap tips yang terdapat di dalam ebook ini, berjaya amalkan, ianya akan mampu menyelamatkan wang anda antara RM10 hingga RM100 ringgit setiap bulan!

Pengikut

Google+ Followers