Cahaya Hayati

19 Feb 2019

Zoo Taiping | Mengenali Haiwan Dengan Lebih Dekat

February 19, 2019 0
Zoo Taiping | Mengenali Haiwan Dengan Lebih Dekat
Zoo Taiping | Mengenali Haiwan Dengan Lebih Dekat. Cuti Chinese New Year yang lepas, anak-anak request untuk ke Zoo Taiping. Nak tengok haiwan katanya. Almaklumlah anak-anak mommy ni anak bandar. Tengok ayam pun dah 'perak '. Apatah lagi haiwan-haiwan yang lain. So, ke Zoo Taiping lah kita untuk mendekatkan anak-anak dengan haiwan dan alam semulajadi. 

Port wajib bergambar bila sampai Zoo Taiping. 



Sementara tunggu daddy pergi parking, kita bergambar dulu di port-port yang menarik di sekitar pintu masuk Zoo Taiping. Dah macam-macam style bergambar dah depa buat... Nasib baik depa mau layan mommy. hihi..



Ini pula keluasan dan peta Zoo Taiping. Sangat berguna kepada mereka yang mahu jalan kaki mengelilingi Zoo. Hasrat di hati nak kelilingi Zoo dengan jalan kaki tapi .... So, kita naik kereta api sajalah. 

Tiket untuk dewasa berharga RM 16 seorang dan tiket kanak-kanak ataupun senior citizen berharga RM 8 seorang. 


Pengunjung pun ramai masa kami masuk. Maklumlah sekolah cuti panjang. Masa tunggu train, train yang ke-4 baru dapat naik. Sabarrrr.. Nasib baiklah cuaca di Taiping tak panas. kalau tak mau berpeluh-peluh menunggu train. 

Si Aisy tu pakai jaket sebab nak hoodie juga macam kakak. Pujuk pujuk pun tak nak buka juga. Sukahatilah labuuuu. 


Penat naik train, kita rehat dan minum dulu. Jangan tiru tau kalau korang tengah diet tapi mommy minum gak sebab tergoda dengan air ni. kahkah..


Lepas rehat sekejap, daddy bawak kiddos jalan kaki tengok haiwan yang anak-anak tak puas tengok masa dalam train. Barulah best dan seronok. Dalam kereta asyik dok bercerita tentang haiwan yang depa tengok. Siap nak datang lagi lainkali. Mommy okay ja... 





So, kalau korang tak tahu nak ke mana-mana pada hujung minggu atau cuti sekolah... Bolehlah bawa anak-anak datang sini sambil jalan-jalan cari makan. 

Lepas Zoo, kami terus JJCM. Tempat pilihan makan adalah Pulut Durian Pak Yob. Teringin pulut durian Pak Yob padahal boleh masak sendiri. Feeling dan rasa tu tak sama dengan makan kat kedai. Nanti mommy update tentang Pak Yob Pulut Durian. Tunggu naaa... 

18 Feb 2019

Kopitiam D'Kulim Restoren Vegetarian Melayu Pertama Di Kulim

February 18, 2019 0
Kopitiam D'Kulim Restoren Vegetarian Melayu Pertama Di Kulim
Kopitiam D'Kulim Restoren Vegetarian Melayu Pertama Di Kulim. Hai korang.. 2 minggu lepas, mommy baru singgah ke kedai vegetarian melayu yang pertama rasanya di Kulim. Selalunya restoran melayu jarang yang into vege. Selalunya more kepada daging, ayam ataupun kedai makan seafood. So, bila ada yang buat restoran vegetarian, rasa teruja nak mencuba...


Di sebabkan teruja, kami pun pergilah mencuba. 

Bila masuk saja restoran ni, ia berkonsepkan kopitiam atau kedai makan chinese. Dekorasi pun menarik. Tak percaya, boleh tengok si Aisy yang asyiksuruh mommy tangkap gambar dia..



Ini menu yang ada di Kopitiam D'Kulim. Banyak juga pilihan dan harga pun berpatutan. 


Bossku yang paling teruja nak mencuba. Nak try menu lain tapi dah habis so, ambil mee goreng. Sedap. 



Inilah mee goreng tersebut. Siap ada bendera Malaysia lagi...


Ini pula koay teow goreng si Aisy. Tanpa sayur dan tak pedas. Request letak telur mata... Rasa? Sedap. 


Kakak Aisya pula try mee kuah. Dia kata sedap... Mommy tak sempat rasapun. Tengok-tengok dah habis. Laju betul makan. 


So, korang yang mahu kelainan dan into vegie... bolehlah mai cuba di sini. Ini lokasi Kopitiam D'Kulim. 

D'KULIM KOPITIAM 
2555, Jln Selasih 2b/1, Taman Selasih, 09000 Kulim, Kedah

17 Feb 2019

Koleksi Make Up Althea | Cantik, Menawan Dan Tertawan

February 17, 2019 9
Koleksi Make Up Althea | Cantik, Menawan Dan Tertawan
Hai korang!! Buat apa tu? Mommy busy sikit tapi ada kan juga masa untuk update blog dan kongsi dengan korang koleksi Make Up Althea yang cantik, menawan dan tertawan. Sapa yang tertawan? Mommy ler. hehe...  Banyak yang mommy telah kongsikan dengan korang tentang produk-produk Althea Korea. Dari skincare, mask, make up dan lain-lain lagi. Brand macam-macam ada tapi yang paling best adalah produk-produk di bawah label Althea sendiri. Sebab? Sebab harga sangat mampu milik, berkesan dan authentic. 

Kiranya, sejak menggunakan produk-produk Althea... Mommy tidak lagi risau tentang kesan sampingan atau breakout. Kulit bertambah baik sejak mengenali Althea.kr . Sebab itulah bila Althea keluarkan produk baru, mommy sangat teruja untuk mencubanya termasuklah koleksi make up terbaru walaupun mommy bukanlah kaki make up. So, jom tengok apa yang ada untuk koleksi make up Althea... 

Koleksi Make Up Althea | Cantik, Menawan Dan Tertawan


Untuk koleksi Make Up Althea kali ini terdiri dari set solekan asas iaitu:- 

  • BCL x Althea Eye Palette Sunrise & Moonrise
  • Althea Flawless Creamy Concealer 
  • Althea Spotlight Eye Glitter
  • Althea Water Colour Cream Tint 
  • Althea Skin Relief Spot Film Gel

Mommy akan review satu-satu untuk produk yang telah mengubah wajah mommy dari biasyer-biasyer ke luarbiasyer. hahahaa... Gurau jer sebab nanti nak suruh korang nilai sendiri. 


BCL x Althea Eye Palette Sunrise & Moonrise


Bila buka saja box Althea, BCL x Althea Eye Palette Sunrise & Moonrise ni yang nampak dulu. Teruja beb! Bila dah buka lagi la sebab warna-warna dia sangat cantik. Rasa sayang nak guna. hihii...


BCL x Althea Eye Palette Sunrise & Moonrise adalah kolaborasi exclusive diantara Althea dengan bintang popular Indonesia iaitu Bunga Cinta Lestari. Hadir dalam  8 pigmented colour shade lengkap dengan matte, shimmer, glitter. Packaging dia pun cantik sangat dengan motif bunga-bunga. 

Walaupun hadir dengan 8 pigmented colour shade, tapi dengan padanan yang sesuai untuk solekan mata korang, ia mampu memberi kesan glamour kepada korang. Sangat sesuai di gunakan sebagai solekan siang, solekan malam ataupun solekan untuk majlis rasmi. 8 warna eye palette ini sangat sesuai untuk wanita asia.


Mommy dah cuba dan ia sesuai untuk mommy. Kalau korang nak, dapatkan  Palette Sunrise & Moonrise 15.5g pada harga RM140 dengan klik sahaja di link ini my.althea.kr/eye-palette-sunrise-moonrise-bcl


Althea Flawless Creamy Concealer


Althea Flawless Creamy Concealer bukan sekadar concealer sebab ia mampu menutupi parut jerawat, jeragat dan kesan cela pada wajah serta memberikan kesan flawless pada wajah. hadir dengan 4 pilihan warna iaitu :-

  • #01 Vanilla
  • #02 Ginger 
  • #03 Honey 
  • #04 Mocha


Korang boleh pilih warna yang sesuai dengan kulit korang tapi kalau nak kesemuanya pun boleh sebab setiap warna memberi kesan yang berlainan. Setahu mommy, warna yang gelap sikit tu selalunya MUA atau kaki make up akan gunakan sebagai shading supaya hidung nampak mancung, pipi bak pauh melayang dan lain-lain lagi.


Althea Flawless Creamy Concealer ni  mempunyai tekstur yang lembut dan ringan. Paling best bila solekan tidak menjadi crack selepas beberapa jam memakainya. Ia juga mempunyai formulasi kelembapan untuk mempastikan kulit wajah kita tidak kering dan sentiasa lembap sepanjang masa memakainya sebagai asas solekan. Ia memberikan sentuhan kemasan wajah semi-matte. 

Bagi yang berminat, untuk setiap satu Althea Flawless Creamy Concealer (6g) ni cuma berharga RM15 dan klik sahaja di my.althea.kr/flawless-creamy-concealer


Althea Spotlight Eye Glitter


Spotlight Eye Glitter? First time mommy guna dan ada koleksi ni. Boleh dijadikan solekan sebagai  eyeshadow ataupun eyeliner agar solekan mata korang kelihatan perky dan glamor. Sesuai sangat untuk gaya solekan yang berani dan ranggi.




Diformulasikan dengan NATURAL MOISTURIZING COMPLEX untuk melembapkan kelopak mata dengan moisturizing gel matrix memberikan sentuhan kilauan. Ia juga mampu bertahan lama selepas penggunaan solekan mata. Hadir dengan dua pilihan variasi warna 
  • #01Gold light 
  • #02 Pink Light

Untuk pembelian Althea Spotlight Eye Glitter 4.5ml berharga RM24 dan klik disini my.althea.kr/spotlight-eye-glitter


Althea Water Colour Cream Tint


Hat ni mommy suka sebab warna-warna dia sangat cantik dan menawan kalbu gituuu. Boleh digunakan untuk ke pejabat, santai ataupun ke majlis-majlis tertentu.


Althea Water Colour Cream Tint merupakan pewarna bibir yang tahan lama dan mampu melembapkan bibir. Hadir dengan gabungan warna bold dan glossy sheen. Empat pilihan variasi warna menarik sangat iaitu 

  • #01 Plum Cream 
  • #02 Strawberry Cream 
  • #03 Peach Cream
  • #04 Marron Cream


Mommy dah guna keempat-empat code ni. Semuanya warna cantik. Lagi best bila mommy campur atau adunkan dengan 2, 3 warna sekaligus, ia menghasilkan warna baru yang lagi meletops. So, korang pun kena cuba dan dapatkan koleksi lip tint  ni. 

Watercolor Cream Tint mempunyai isipadu 4.5ml dan berhara cuma berharga RM20. Untuk pembelian dan maklumat lanjut, korang boleh klik di sini  my.althea.kr/watercolor-cream-tint


Althea Skin Relief Spot Film Gel


Mommy ada jerawat sebenarnya. Sebab itulah jarang sangat ber'make up'. Takut jerawat semakin galak naik. Tapi orang kata, semakin banyak jerawat bermakna kulit semakin muda. Betoi ka? Apa-apa jerlah kan tapi untuk atasi masalah jerawat, mommy mencuba Althea Skin Relief Spot Film Gel.


Althea Skin Relief Spot Film Gel adalah gel jernih untuk merawat jerawat di wajah. Gel ini  mengandungi Tea tree oil ,Centella asiatica extract ( ekstrack pegaga ) dan juga ekstrack daun Pine di mana kesemua bahan semulajadi ini kaya dengan antioxidants untuk merawat dan melegakan kerengsaan wajah. Sebab itulah ada rasa sejuk dan dingin apabila menggunakannya.


Untuk pembelian Skin Relief Spot Film Gel 15ml berharga RM 19 ini, korang klik sahaja di my.althea.kr/skin-relief-spot-film-gel

Menarikkan koleksi Make Up Althea kali ini?. So, mommy kongsikan dengan korang cara mommy menggunakan produk-produk Althea dan perubahan wajah mommy dari besyer besyer ke luarbesyer. Saja nak bagi korang muntah. hahahaha



Banyak kekurangan dalam video tu tapi mommy cuba jugak. So, inilah hasilnya versi photo...

sebelum

selepas

selepas tukar tudung. 
Amacam meletops tak? So, kalau korang berminat untuk mendapatkan produk-produk Althea yang mommy gunakan ini, korang bolehlah dapatkannya di link di bawah dan ianya direct dari Korea.