Cahaya Hayati

22 Mar 2019

Makan-Makan Di Damiral's Grill Bandar Perda

March 22, 2019 0
Makan-Makan Di Damiral's Grill Bandar Perda
Salam Jumaat korang. Dah lunch? Mommy tak keluar lunch hari sebab pagi tadi buat potluck dengan kawan-kawan office. Masing-masing bawa sorang sikit. Walaupun sorang sikit, lebih banyakkkk. Ni pun dah tak tahu berapa kali ulang. Selagi tak habis makanan, kita makan lagi. Cheat day betul hari ni... Esoklah kita bakar balik. hihi.. Hari ni mommy nak update entry tentang makan-makan di Damiral's Grill Bandar Perda. Dah lama pergi makan tapi baru hari ni nak buat entry.... 

Idea asal untuk makan-makan di Damiral's Grill adalah untuk menyambut majlis persaraan dan perpisahan bagi staff yang akan bersara dan juga tukar unit. Tapi di tukar kepada 'Makan Besar' sebab dua staff chinese nak berbelanja sempena CNY. Love, love banyak kan korang.. Nanti belanja lagi eh!

 Damiral's Grill
 Damiral's Grill

Di Damiral's Grill memang best dan sesuai untuk buat jamuan kecil-kecilan sebab dekorasi tempatnya cantik, service tip top, exclusive dan makanan pun sedap. Yang best, kami di beri pilihan untuk order apa saja yang kami nak. Love lagi untuk both of you.. 

Actually mommy pernah  dah datang sini, first masa sambut anniversary yang keberapa ntah.. 2nd pula masa event office. So, bila tanya kat mana nak buat event... Terus cadangkan Damiral's Grill. Nasib baik semua setuju. 

 Damiral's Grill
Makan-Makan Di Damiral's Grill Bandar Perda

Gambar atas tu semua menu yang di order. Antaranya adalah Chicken Parmiagana Italian Style, BBQ Lamb Shank, Olio Beef Spicy, Shrimp Aglio Olio, Black Pepper Lamb Shank dan juga beef steak. Portion banyak dan besar. Order lain-lain sebab bila makan boleh rasa semua menu yang ada. Pandai tak kami? 

So, closed up 2, 3 menu yang sempat mommy ambil....

Damiral's Gril
Black Pepper Lamb Shank

Damiral's Gril
Olio Beef Spicy


Damiral's Gril
BBQ lamb Shank
Semua menu sedap sangat. Recommended untuk korang yang suka western food, nak sambut hari istimewa dan untuk majlis pejabat. Bagi yang belum pernah datang boleh search guna google maps ni. 


20 Mar 2019

Jeragat Dan Bintik Hitam (Dark Spot) Berkurangan Dengan Safi Expert Solution

March 20, 2019 0
Jeragat Dan Bintik Hitam (Dark Spot) Berkurangan Dengan Safi Expert Solution
Hai korang. Kalau korang follow blog mommy dari awal, korang memang akan tahu yang mommy mengalami masalah jeragat yang agak teruk. Kalau tangkap gambar tanpa beauty apps memang akan nampak kesan jeragat yang ketara. Malu sangat sampai kadang-kadang kawan-kawan ajak bergambar pun mommy malas nak join. Rasa macam memburukkan gambar diaorang jer... So, jangan terasa yer kawan-kawan. Disebabkan mommy tak mahu masalah jerawat dan kulit tidak sekata memburukkan lagi wajah mommy, mommy telah mencuba Safi Expert Solution. Cegah sebelum nampak tua dari umur sebenar.hehehe..

Mommy berminat untuk mencuba Safi Expert Solution ni kerana, kesan awal penggunaan boleh nampak dalam tempoh 2 minggu. Wow! Jarang mommy dengar produk yang boleh nampak kesan seawal 2 minggu. Syabas Safi! Bila dah ada produk sebegini, tak perlu lagi untuk membuang duit ke salon kecantikan.. 

Oh yer, mommy baru selesai mencuba produk terbaru dari Safi iaitu Safi Expert Solution. Betul ke berkesan dalam tempoh 2 minggu? Cer tengok gambar sebelum dan selepas menggunakan Safi Expert Solution. Ada beza tak?

Safi Expert Solution
Sebelum menggunakan Safi Expert Solution

Safi Expert Solution
Selepas menggunakan Safi Expert Solution

Nampakkan perbezaan yang di alami oleh mommy dengan hanya penggunaan selama 2 minggu. Tak ketara sangat tapi masih nampak perubahan yang berlaku iaitu kesan jeragat dan pigmentasi  di pipi telah berkurang. Tempoh 2 minggu bukanlah satu tempoh yang boleh hilangkan terus kesan jeragat atau pigmentasi yang telah bertahun-tahun wujud di wajah. So, kena sabar dan terus menggunakan produk Safi Expert Solution

Safi Expert Solution Intensive Ampoules Anti Hyper Pigmentation


Safi Expert Solution yang mommy guna adalah Intensive Ampoules Anti Hyper Pigmentation. Why? Sebab sepanjang mommy hidup, mommy mengenali jenama Safi dari kecil lagi. Korang bayangkan berapa lama dah Jenama Safi berada dalam bidang kecantikkan ni? Kalau ikutkan umur mommy dah 39 tahun, maybe lebih lama dari itu... Bila dah lama dalam bidang kecantikkan, ia adalah jenama dan produk yang boleh di percayai. Sebab itulah mommy pilih Safi Expert Solution.

Safi Expert Solution
Safi Expert Solution

Selain dari jenama dan kepakaran dalam bidang kecantikkan, mommy pilih Safi Expert Solution adalah kerana produk ini sendiri iaitu produk ini merupakan 2 Step Multi-Action Ampoule System dimana ia diformulasikan dengan bahan aktif yang sangat berkhasiat iaitu DN Age Tecnology. Kombinasi hebat 2 langkah ini bertindak pantas menembusi ke dalam lapisan kulit untuk memerangi bintik-bintik hitam dengan berkesan, membekalkan kelembapan dan menggalakkan pembaharuan kulit agar kulit tampil lebih sihat dan cantik secara menyeluruh.


Produk ini juga telah di uji secara klinikal di mana keputusan yang di perolehi menunjukkan:-

  • 85.7% bintik hitam berkurangan
  • 91.7 Kulit lebih berseri
  • 100% pembaharuan kulit
  • 100% keanjalan
  • 100% peningkatan tona kulit

Paling menarik, kandungan dalam Safi Expert Solution Intensive Ampoules Anti Hyper Pigmentation kerana ia :-

  • Tidak mengandungi minyak asli
  • Tiada Alkohol
  • Tiada Silicone
  • Tiada Paraben
  • Tidak di uji keatas haiwan

Cara Guna Safi Expert Solution Intensive Ampoules Anti Hyper Pigmentation 

Step 1 : Renewal Hydra Complex

Titiskan ekstrak ampoule menggunakan dropper ke tapak tangan dalam kuantiti secukupnya. Kemudian apply pada wajah dan tepuk perlahan-lahan sehingga ianya meresap sepenuhnya ke dalam kulit muka dan di ikuti dengan Step 2.

Safi Expert Solution
Step 1 : Renewal Hydra Complex

Safi Expert Solution


Step 2: Supreme Anti-Spots Complex

Titiskan sedikit Supreme Anti-Spots Complex di tapak tangan dan apply pada wajah secara urutan ke atas.

Safi Expert Solution

Safi Expert Solution

Kedua-dua product ni berbau wangi dan menyegarkan. Nampak macam berminyak tapi bila apply ke pipi tak berminyak pun. Magic betul.... Satu lagi, tekstur dia sangat ringan dan tak melekit. So, kulit kekal lembap dan segar dalam tempoh yang lama.

Safi Expert Solution Anti Dehydrated Skin

Bila di kaji sebab-sebab yang menyebabkan terjadinya jeragat dan dark spots adalah di sebabkan terdedah kepada cahaya matahari dan proses penuaan semulajadi. Walaubagaimanapun, faktor yang membantu mempercepatkan terjadinya jeragat dan dark sport adalah disebabkan masalah kulit kering. Bagi membantu mengatasi masalah kulit kering yang disebabkan oleh alam sekitar, pendedahan kepada UV dan juga pencemaraan udara, penggunaan Safi Expert Solution Anti Dehydrated Skin amatlah sesuai dan membantu melembapkan kulit wajah.

Safi Expert Solution
Safi Expert Solution Anti Dehydrated Skin

Safi Expert Solution Anti Dehydrated Skin adalah milk drop serum yang mengandungi NMF Activator Technology & Ultra-Micro Hyaluronic Acid. Kandungan ini adalah untuk mengaktifkan  kebolehan pembentukan kelembapan kulit dan mengunci hydration.

Milk Drop Serum ini di formulasi dengan Hydra-Boost Capsules yang ditukarkan kepada titisan susu untuk penyerapan yang mudah dan pantas kedalam kulit. Ia ringan dan menyegarkan.

Safi Expert Solution
Safi Expert Solution Anti Dehydrated Skin

Ujian klinikal produk ini menunjukkan :-

  • 280%  ransangan kelembapan segera
  • 72 jam kelembapan tanpa hanti
  • 92.5% menguatkan halangan kulit
  • 1 bulan untuk mencerahkan kulit
  • 1 bulan untuk meningkatkan keanjalan kulit

Sepertimana Safi Expert Solution Intensive Ampoules Anti Hyper Pigmentation, Safi Expert Solution Anti Dehydrated Skin juga tiada kandungan minyak asli. alkohol, paraben serta ujian ke atas haiwan. Jadi ia sangat sesuai untuk semua terutamanya wanita asia.

Cara Guna Safi Expert Solution Anti Dehydrated Skin

Step 1: Apply Safi Expert Solution Anti Dehydrated Skin secara merata ke kulit wajah dan juga leher yang telah dibersihkan dengan sempurna

Step 2 : Urut secara perlahan dalam gerakan membulat sehingga diserap sepenuhnya ke dalam kulit.

Tekstur yang ringan dan tidak berminyak membantu menyerap dengan lebih pantas serta memberi kelembapan serta kesegaran yang berpanjangan. Best sangat dan nampak menarik. Rasa nak makan pun ada. hihi..

Buat pengetahuan korang, rangkaian produk Safi Expert Solution ini masih belum berada di pasaran lagi dan akan dilancarkan tidak lama lagi.. Jadi, untuk update terkini dari Safi tentang produk ni, sila  layari media sosial Safi berikut:-




15 Mar 2019

Personal Loan Atau ASB Loan?

March 15, 2019 0
Personal Loan Atau ASB Loan?
Salam jumaat. Hai korang! Impian mommy adalah nak jadi jutawan dan bersara awal #beranganitutaksalah. Nak jadi jutawan sebab bila ada banyak duit, banyak perkara mommy boleh buat. Banyak orang yang mommy boleh tolong.. In sha Allah itu impian mommy. So, untuk mencapai impian tersebut... Mommy banyak membaca tentang cara menjadi jutawan, cara untuk menjana duit dan banyak lagi. Cara yang paling senang, mommy follow saja pakar kewangan yang berjaya. Banyak perkongsian tentang kewangan dari mereka. So, ada seorang pakar kewangan ni minta kita agar tidak terjebak dengan Personal Loan. Katanya dari buat personal loan, better buat ASB loan atau ASBf. Kenapa yer? So, mommy kongsikan semula perkongsian yang telah beliau kongsi...

Personal Loan Atau ASB Loan? 


Sebelum mommy terangkan dengan lebih lanjut, mommy nak kongsikan perbezaan antara ASBf dan personal loan.

Kalau kita apply Personal Loan, kita akan dpt sejumlah wang dan bayar tiap2 bulan kepada bank TAPI ASBF plak, kita mulakan application, dah lulus, kita perlu bayar tiap-tiap bulan dulu kepada bank, baru bank akan bagi sejumlah wang tersebut.. Sementara tu, apa pulangan yang kita dapat? Jumlah tersebut diletakkan di dalam ASB dlm bentuk sijil utk menerima dividend tahunan. Berapa banyak yang awak buat loan, awak darablah dengan estimate dividen ASB. 

Contohnya ASBF 200K x 7% dividen ASB = RM14K. RM 14K itulah jumlah yang kita dapat setiap tahun. Dividen inilah yang korang guna untuk membuat perkara yang korang planning tu. Nak buat hantaran, nak buat bayaran muka beli rumah, bayaran muka beli kereta dan lain-lain lagilah...

Perbezaan kedua adalah Personal Loan adalah hutang, ASBf adalah simpanan. Kalau tak simpan, tak dapatlah wang tersebut. 

Tapi...
Tapi...
Tapi...

Boleh jer kan ambil personal loan dan park dalam ASBf? Tempoh masa lebih singkat?Nak tahu perbezaan, jom tengok di bawah ni...

Target 10tahun

PERSONAL LOAN
🏀 RM75k 
🏀 10 tahun
🏀 RM1,069 Sebulan

Park kesemua RM75,000 di dalam ASB selama 10 tahun

ASBf 
🏀 RM200,000
🏀 Tenure 30 tahun
🏀 RM1,074 sebulan

Bayaran beza RM5 sebulan.. dalam tempoh 10tahun,


RETURN 

Option 1 : Park Personal Loan  RM75,000 di dalam ASB selama 10 Tahun

Bayaran bulanan RM1,064
Total 10 tahun, RM127,680

Selepas 10 tahun,
🎁 Jumlah terkumpul RM147,531
🎁 Total keuntungan RM19,851
🎁 Percentage keuntungan 10 tahun 15.5%
🎁 ROI setahun 1.55%

Option 2 : Buat ASBf RM200k, tenure 35tahun, selama 10 tahun shj

Bayaran bulanan RM1,074
Total 10 tahun RM128,880

Selepas 10 tahun
🎁 Jumlah terkumpul RM230,726
🎁 Total keuntungan RM101,846
🎁 Percentage keuntungan 10 tahun 79%
🎁 ROI setahun 7.9%

Bezaaa kan? Pilihan di tangan anda.. Susah nak faham, cer tengok table di bawah. Mungkin korang boleh faham lagi...

Personal Loan Atau ASB Loan? , beza personal loan dan ASB loan, keburukkan personal loan, pinjaman peribadi atau personal loan, loan, asb loan, kenapa perlu buat asb loan, kelebihan asb loan, untungkah buat asb loan, kenapa perlu buat asb loan, loan asb, baik buruk loan asb,
Personal loan park dalam ASB

Personal Loan Atau ASB Loan? , beza personal loan dan ASB loan, keburukkan personal loan, pinjaman peribadi atau personal loan, loan, asb loan, kenapa perlu buat asb loan, kelebihan asb loan, untungkah buat asb loan, kenapa perlu buat asb loan, loan asb, baik buruk loan asb,
ASBf 

Note: pengiraan atas dividend 7% setahun utk menunjukkan perbezaan..  

Actually banyak lagi perkongsian beliau untuk ASBf ni. Boleh follow di SINI. Apa-apa pun ia adalah pendapat masing-masing. Perkongsian ini adalah untuk info semata-mata.