Cahaya Hayati

17 May 2019

A'Bloom Produk Terbaru Althea Yang Comel Dan Harus Dicuba

May 17, 2019 0
A'Bloom Produk Terbaru Althea Yang Comel Dan Harus Dicuba
Hai korang. Althea keluarkan lagi produk baru tapi kali ini paling comel. Tak sabar nak guna tapi sayang nak guna pun hado sebab comel sangat. Hihi... Korang pernah tak shopping di Althea? Confirm pernah kan? Bila last korang shopping? Tahu tak sekarang Althea dah ada produk baru iaitu A'Bloom. Ya Allah comel sangat packaging ! So, kalau nak tahu tentang Althea A'Bloom ni dengan lebih lanjut, korang baca sampai habis tau..

A'Bloom, Althea A'Bloom,
A'Bloom Produk Terbaru Althea Yang Comel Dan Harus Dicuba

Althea A'Bloom

Untuk koleksi Althea A'Bloom terdapat 4 jenis produk iaitu  A'bloom BHA Blackhead Blaster, A'bloom Mask sheet (ada 4 variasi), A'bloom Giant Meringue Puff dan A'bloom Baby Meringue Puffs. Jom tengok details setiap produk ni.

A'bloom BHA Blackhead Blaster

A'bloom BHA Blackhead Blaster merupakan blackhead/whitehead removal dalam bentuk stik putar. Ia adalah blackhead/whitehead removal stik yang pertama yang menggunakan Natural BHA ( White Willow Bark Extract 5,000ppm ) sebagai kandungan utama. Kandungan White Willow Bark membantu untuk mengeluarkan blackhead/whitehead, menyingkirkan sel kulit mati dan sebum yang berlebihan tanpa menyakitkan kulit. 

Althea A'Bloom
A'bloom BHA Blackhead Blaster

Close Up A'bloom BHA Blackhead Blaster

Kandungan lain yang ada dalam A'bloom BHA Blackhead Blaster adalah serbuk arang, apricot seed dan tea tree leaf oil. Kandungan ini membantu untuk scrub muka tanpa rasa rengsa atau memberi kesan yang menyakitkan. Tekstur A'bloom BHA Blackhead Blaster ini sangat ringan dan sesuai untuk mereka yang jenis kulit berminyak atau kombinasi.

A'bloom BHA Blackhead Blaster
A'bloom BHA Blackhead Blaster - si hitam yang membersihkan

Cara Penggunaan A'bloom BHA Blackhead Blaster


Terdapat 2 cara untuk menggunakan A'bloom BHA Blackhead Blaster ini iaitu :-

  • Exfoliation & sebum wash off pack
  • Body Scrub

Cara menggunakannya sangat mudah dan senang sekali. 

1. Cuci muka supaya bersih daripada makeup. Untuk lebih berkesan, gunakan towel panas dan letak pada muka untuk membuka liang pori. Ia juga untuk memudahkan pengeluaran blackhead/whitehead. 

2. Gosokkan A'bloom BHA Blackhead Blaster di kawasan yang ada blackhead/whitehead.



3. Bilas dengan air suam. 

4. Guna setiap hari untuk kesan lebih efektif. 


Harga : RM 16


My Review: Sepanjang menggunakan A'bloom BHA Blackhead Blaster ni, whitehead mommy masih ada lagi tapi dah berkurang. Mungkin jika guna dengan konsisten dan berpanjangan mungkin blackhead/whitehead akan hilang. Paling best bila guna ni, kulit akan rasa lembap dan kurang berminyak. 


A'bloom Mask sheet


Kalau pergi Korea, tak borong mask kat sana memang tak sah. Wajib beli dan wajib bawa balik sebagai ole-ole. Tapi yang tak pergi, korang boleh beli melalui website Althea. Lagi mudah dan jimattt. Hahaha.. Disebabkan cuaca yang tak menentu di Malaysia, wajib guna mask setiap hari sebab mask umpama makanan untuk wajah. Sebab itulah wajib pakai mask setiap hari.

Seperti yang kita ketahui, setiap mask berbeza fungsinya dan ia bergantung kepada kandungan mask tersebut. Disebabkan itu, Althea telah keluarkan 4 jenis A'Bloom Mask Sheet aiitu:-

A'bloom Mask sheet
A'bloom Mask sheet

  •  A'Bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet (Water - Me - Long )
  •  A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet (Sparkle-Me-Bright)
  •  A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet (Ac-Me-Peach)
  •  A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet (Avo-Cuddle-Me)

A'Bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet (Water - Me - Long )

A'Bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet (Water - Me - Long )
A'Bloom Water - Me - Long 

Water-Me-Long adalah mask yang di hasilkan dari ekstrak buah tembikai. Kandungan buah tembikai ini membantu mengurangkan penghidratan dan memberi kelembapan yang berpanjangan. Selain dari buah tembikai, ia juga mengandungi ekstrak lavendar yang membantu menenangkan kulit dan memberi keselesaan serta bau wangi apabila menggunakannya. Ia sesuai untuk semua jenis kulit.

A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet (Sparkle-Me-Bright)

A'bloom Sparkle-Me-Bright

Sparkle-Me-Bright adalah mask yang dihasilkan dari ekstrak lemon. Ekstrak lemon ini membantu untuk memudarkan bintik hitam dan mencerahkan kulit. Ini kerana lemon mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi. 

Selain dari ekstrak lemon, mask Sparkle-Me-Bright juga mengandungi ekstrak teh hijau untuk menenangkan kulit. Ia sesuai digunakan oleh semua jenis kulit terutamanya kulit kombinasi. 

 A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet (Ac-Me-Peach)

A'bloom Ac-Me-Peach

Ac-Me-Peach adalah mask yang dihasilkan daripada ekstrak buah peach. Mask ini adalah untuk merawat dan melegakan kulit yang sensitif. Selain dari ekstrak buah Peach, mask ini juga mengandungi ekstrak minyak daun teh yang membantu untuk mengawal pengeluaran minyak, menenangkan kulit serta mengekalkan kelembapan. Campuran kedua-dua bahan ini menjadikan kulit lebih bersih, halus dan lembut. 

Ia sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya kulit berminyak dan sensitif. 

A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet (Avo-Cuddle-Me)

A'bloom Avo-Cuddle-Me

Avo-Cuddle-Me adalah mask yang dihasilkan daripada ekstrak buah Avocado. Buah Avocado sangat kaya dengan antioksidan untuk menyuburkan dan melindungi kulit dari cuaca atau alam sekitar. Selain itu, ia juga dapat mencegah kedutan. Bahan lain yang terdapat dalam mask ini adalah bunga raya yang membantu kulit lebih lembut dan bersinar. 

Harga yang ditawarkan adalah RM2 sekeping atau secara pukal RM 15 untuk 10 keping mask.


Dah cuba Sparkle-Me-Bright 


My Review : Kesemua mask ini sangat best sebab setiap satu memberikan hasil seperti yang dinyatakan dalam fungsi mask-mask ini. Rasa nak beli tambah lagi buat stok kat rumah. Almaklumlah murah sangat jika dibeli secara pukal. 


A'bloom Giant Meringue Puff


Alahai naper comel sangat A'bloom Giant Meringue Puff ni. Rasa nak simpan saja... First time mommy guna puff ni sebab sebelum ni biasa guna berus dan sponge biasa saja untuk meratakan foundation.

A'bloom Giant Meringue Puff
A'bloom Giant Meringue Puff

A'bloom Giant Meringue Puff ni bersaiz besar dan boleh mengembang 1.5 kali apabila dibasahkan. Jadi boleh membantu mempercepatkan proses make up bagi kawasan yang luas seperti pipi, dahi dan dagu. 

Terdapat 2 cara untuk menggunakan puff ini iaitu:-

1. Untuk kesan matte - gunakan puff ini secara kering saja. 
2. Untuk kesan moist/glossy atau dewy - basahkan puff dan perah puff ini sebelum guna. 





Harga yang ditawarkan adalah RM 8 setiap satu puff


A'bloom Baby Meringue Puff


Yang ini lagi comel. Sebab itu ia dinamakan baby. Sampai terasa nak makan. Hahaha... 

Baby puff ni sama saja fungsi ia dengan giant puff. Cuma, ia sesuai untuk digunakan untuk meratakan foundation di kawasan yang berhampiran dengan mata, kelopak mata, tepi dan bawah hidung serta sekitar bibir.

A'bloom Baby Meringue Puff
A'bloom Baby Meringue Puff

Cara guna Baby Puff ni pun sama saja dengan Giant Puff. Boleh di gunakan secara kering atau dibasahkan.

A'bloom Baby Meringue Puff boleh digunakan secara kering atau basah

Harga : RM 11 per set

My Review - Giant dan Baby Puff : Mommy lebih prefer penggunaan secara basah sebab lebih senang nak ratakan foundation. Hasil pun lebih cantik dan puff pun tak rasa kesat. Apa-apapun Giant dan Baby puff ni memang best dan sangat recommended untuk korang beli. 

Amacam terpikat tak? Jom shopping di Althea

7 May 2019

10 Cara Jimat Di Bulan Ramadan

May 07, 2019 16
10 Cara Jimat Di Bulan Ramadan
Salam 2 Ramadan korang semua.  Dah 2 hari kita berpuasa. Ini bermakna dah 2 hari kita berjimat. betul tak? Ke terbelanja lebih dari hari biasa? Tapi tahukah korang yang bulan puasa ni juga merupakan bulan untuk kita menabung atau melatih kita untuk berjimat cermat. Tahu tak? Ini 10 cara mudah untuk jimat di Bulan Ramadan ni. 

10 Cara Jimat Di Bulan Ramadan
10 Cara Jimat Di Bulan Ramadan

10 Cara Jimat Di Bulan Ramadan



1. Kurangnya jadual makan

Bulan Ramadan ni bulan yang menjimatkan sebab kita hanya makan 2 kali saja sehari berbanding bulan biasa di mana di bulan biasa kita akan makan 4 kali sehari iaitu sarapan, makan tengahari, minum petang dan juga makan malam. Kalau ada tambahan pun setakat makan selepas terawih. Masih lagi jimat walaupun tak banyak. RM10 sehari selama 30 hari bermakna RM300 yang kita jimatkan ketika bulan Ramadan. Oh yer, bila dah kurang jadual makan, janganlah pula kita pi beli makanan untuk 2 orang sedangkan yang nak makan kita sorang saja. so, fikirkanlah...


2. Disiplin Diri Untuk Berhenti Merokok

Yang ni khas untuk lelaki yang merokok. Bulan puasa ni selalunya lelaki yang merokok boleh kurangkan merokok. Alang-alang dah kurangkan, lebih baik jika usaha untuk berhenti terus. Jimat banyak tu!


3. Kawal Nafsu Shopping

Nafsu yang paling susah nak kawal adalah nafsu shopping. Pantang ada duit lebih sikit, confirm ada saja barang yang nak dibeli lebih-lebih lagi di bulan ramadan ni. Ada saja design tudung dan baju cantik yang lalu di timeline IG serta FB. Langkah terbaik, kita scroll laju-laju IG & FB tu...


4. Jangan Bermewah-mewah

Kita ni bukan saja nak bermewah pada barangan tapi juga terhadap makanan. Tambah-tambah lagi menu yang jarang di jumpai dan hanya di jual di PARAM. Jadi, kena belajar untuk bersabar dan makan makanan yang mengikut sunnah. Tak biasa, biasa-biasakan lah diri tu. 


5. Pilih Makanan Yang Mengenyangkan Dan Berkhasiat

Bila sahur dan berbuka pula, kita di galakkan untuk makan-makanan yang mengenyangkan dan berkhasiat. Antaranya adala nasi, oat, roti dan gandum. 


6. Masak Sendiri

Langkah paling jimat di bulan puasa adalah dengan memasak sendiri jaudah berbuka dan sahur. Sekali masak boleh cover dua waktu. Yang pasti ramai yang dah buat dan ada juga yang telah rancang menu untuk sebulan. Bukan itu saja, ada yang dah masak dan sejukbekukan menu tersebut bagi menjimatkan duit serta masa. Barulah amalan lain juga dapat dilaksanakan. 


7. Elakkan Ke Pasar Ramadan (PARAM)

Kalau anda seorang yang mudah tergugat atau rambang mata dengan menu di PARAM, elakkan ke sana. Kalau terpaksa juga, boleh rancang menu tersebut agar tidak membazir. Dah beli, tak perlu buat aktiviti menjamu mata pula. Terus balik rumah. Mata tak tergoda, duit pun jimat.


8. Tolak Siap-Siap Jumlah Yang Hendak Di Simpan

Alang-alang nak menyimpan dan berjimat, peruntukkan satu jumlah yang kita target dan simpan terus di tempat yang susah nak keluarkan. Bila nak beli tu, fikirkan lah jumlah yang ada saja bukan termasuk simpanan. 


9. Berbuka, Moreh Dan Sahur Di Masjid

Kalau korang nak tahu, banyak masjid yang anjurkan majlis berbuka, moreh dan sahur di Masjid. So, korang bolehlah ke sana untuk berjimat dan juga menambah amal di Bulan Ramadan. Bila dah tahu berbuka, moreh dan sahur tu menjimatkan, jangan lupa pula masukkan sedikit ke dalam tabung masjid. Pahala pun dapat!


10. Beli Baju Raya Ketika Ada Jualan Murah

Ingat target kita untuk menyimpan dan berjimat. So, beli baju raya ketika jualan murah. Kalau dapat yang buy 1 free 1 lagi baik. Jika tiada, cari yang within budget saja tanpa mengira jenama. In sha Allah korang boleh jimat banyak. 


6 May 2019

Cara Mudah Khatam Al-Quran Di Bulan Ramadhan

May 06, 2019 0
Cara Mudah Khatam Al-Quran Di Bulan Ramadhan
Assalamualaikum wbt dan selamat berpuasa. Seperti yang kita ketahui, bulan ramadhan adalah bulan yang berlipatkali ganda pahalanya untuk setiap kebaikkan yang kita lakukan. Bulan Ramadan juga bulan di mana Al-Quran di turunkan. Sebab itulah kita di minta untuk banyak membaca Al-Quran sehingga khatam. Kalau boleh bukan sekali saja. Tahu tak, ada cara untuk khatam Al-Quran di Bulan ramadan ni? Antaranya adalah...

Cara Mudah Khatam Al-Quran Di Bulan Ramadhan
Cara Mudah Khatam Al-Quran Di Bulan Ramadhan


Cara Khatam Al-Quran Di Bulan Ramadhan


1. Join Tadarus

Untuk tadarus, korang boleh join tadarus di surau/masjid yang berdekatan dengan korang. Bagi yang bekerja pula, korang boleh bentukkan kumpulan tadarus sendiri dengan rakan sekerja. Pasti ramai yang mahu join.

Kalau tiada juga, korang boleh join tadarus online. Banyak! Ada yang melalui group whatsapp, ada memelalui group telegram. Yang ni korang kena pandai-pandai cari. Pasti ada.. Kalau tiada, korang wujudkanlah. Pasti ramai yang nak join. In sha Allah urusan yang baik akan di permudahkan.


2. Bentuk Group Tadarus Keluarga

Mommy pasti rakan-rakan mommy ramai yang anak dan besar dan pandai baca Al-Quran. So, bentuklah sendiri group tadarus keluarga kita. Memula tu memang susah sikit tapi kita jadikan ia amalan wajib keluarga. Tambah pahala dan hubungan antara ahli keluarga pun bertambah erat. Yang ni boleh dilakukan ketika solat maghrib sementara menunggu waktu Isyak dan Terawih.


3. Baca sendiri sehingga khatam.

Susahlah sebab i ni duduk sendiri. Menyewa pun sorang-sorang ja.. Lagi senang kita bacalah sendiri sebab ada cara mudah untuk habiskan membaca Al-Quran atau khatam Al-Quran. Formula dia pun mudah..


UNTUK 1 KALI KHATAM, JUMLAH YANG DIBACA :

  • Solat Subuh - 2 helai
  • Solat Zuhur - 2 helai
  • Solat Asar - 2 helai
  • Solat Maghrib - 2 helai
  • Solat Isya' - 2 helai

UNTUK 2 KALI KHATAM :

  • Solat Subuh - 4 helai
  • Solat Zuhur - 4 helai
  • Solat Asar - 4 helai
  • Solat Maghrib - 4 helai
  • Solat Isya' - 4 helai

Nampakkan cara mudah khatam Al-Quran ni? If korang target nak 3 atau 4 atau lebih lagi korang just gandakan muka surat yang korang perlu baca. 

In sha Allah boleh sebab pokok pangkal untuk buat amalan baik ni atas diri sendiri. Antara nak dengan tak saja.. So, jom tingkatkan amalan dan pahala kita.