Cahaya Hayati

17 Okt 2017

Kemanakah Duit Gaji Aku?

Oktober 17, 2017 5
Kemanakah Duit Gaji Aku?
Kemanakah Duit Gaji Aku? Setiap bulan soalan ni timbul. Apa  yang di belanjakan? Kenapa cepat sangat habis duit ni? Duit keluar macam air.. huhu. Persoalan tentang kemanakah duit gaji aku memang tak akan habis tapi bagaimanakah kita hendak selesaikan atau menjawab persoalan tersebut... Mommy pun alami perkara macam ni jugak. Sejak memegang status menjaga adik-adik, perbelanjaan juga semakin bertambah. Bukan mengeluh tapi menggalas tanggungjawab yang di amanahkan sebaik mungkin. Bila perbelanjaan bertambah, mommy terpaksa rombak semula jadual perancangan kewangan mommy. Alhamdulillah perbelanjaan masih terkawal cuma saving semakin sikit, wishlist terpaksa di lupakan. Moga ada rezeki lain.. In sha Allah.

Kemanakah Duit Gaji Aku?, urus duit gaji dengan bijak, cara urus duit gaji, Formula Urus Duit Gaji, cara berbelanja dengan bijak, cara terbaik menyimpan duit gaji, gaji, salary, smart saving,
Kemanakah Duit Gaji Aku?


Kenapa perlu ada perancangan atau kawalan duit gaji? Ini adalah untuk mengelakkan diri dari :-

  • Berhutang 
  • Duit habis sebelum tempohnya atau sebelum gaji akan datang
  • Tiada simpanan atau peruntukan kecemasan
  • Shopping berlebihan

Sudahlah hutang belajar, hutang kereta, hutang rumah dan hutang peribadi masih berbaki. Takkanlah perbelanjaan hidup harian pun kita nak berhutang... Fikirlah. Sebab tak nak berhutang banyaklah mommy mengawal duit gaji sebaik mungkin. Ini formula terbaik yang mommy boleh kongsikan... Mungkin tak sama tapi korang boleh cuba jika mahu...


5 FORMULA URUS DUIT GAJI


Formula Urus Duit Gaji # 1 - Formula 30/10


Merupakan formula terbaik dalam pengurusan duit gaji. Di mana pembahagian di antara simpanan, hutang dan perbelanjaan harian adalah sama banyak dan 10% di peruntukkan untuk sedekah, zakat dan lain-lain. 

Formula ini mommy amalkan masa zaman bujang. Time tu tak banyak tanggungjawab dan tanggungan bolehlah guna formula ini. Sekarang mommy tengah berusaha untuk guna formula ini balik. Semoga berjaya!

Kemanakah Duit Gaji Aku?, urus duit gaji dengan bijak, cara urus duit gaji, Formula Urus Duit Gaji, cara berbelanja dengan bijak, cara terbaik menyimpan duit gaji, gaji, salary, smart saving,
Kemanakah Duit Gaji Aku?


Formula Urus Duit Gaji # 2 - Formula 50/30/20


Formula ini banyak di gunakan oleh orang yang dah berkahwin dan mempunyai keluarga kecil serta miliki aset seperti rumah. Untuk menggunakan formula ini adalah perlu mempunyai kebolehan membezakan antara perbelanjaan asas atau keperluan dan perbelanjaan kehendak; perbelanjaan asas hendaklah diutamakan manakala perbelanjaan kehendak perlulah dikawal. 

Para pakar banyak mencadangkan formula ini kepada yang mempunyai pendapatan sederhana, yang baru memulakan kerjaya, yang baru berkeluarga ataupun yang baru berjinak-jinak menyimpan duit. 


Kemanakah Duit Gaji Aku?, urus duit gaji dengan bijak, cara urus duit gaji, Formula Urus Duit Gaji, cara berbelanja dengan bijak, cara terbaik menyimpan duit gaji, gaji, salary, smart saving,
Kemanakah Duit Gaji Aku?


Formula Urus Duit Gaji # 3 - Formula 90/10


 Hanya 10% di gunakan untuk simpanan. Sikit tetapi tetap ada... Baki 90% di bahagi dua iaitu kepada perbelanjaan tetap dan lain-lain perbelanjaan. Perbelanjaan tetap adalah perbelanjaan yang wajib di bayar atau di adakan untuk menampung kehidupan seharian. Manakala lain-lain perbelanjaan adalah untuk hiburan atau memenuhi wishlist. 

Yang kaki shopping boleh guna formula ini. 

Kemanakah Duit Gaji Aku?, urus duit gaji dengan bijak, cara urus duit gaji, Formula Urus Duit Gaji, cara berbelanja dengan bijak, cara terbaik menyimpan duit gaji, gaji, salary, smart saving,
Kemanakah Duit Gaji Aku?

Formula Urus Duit Gaji # 4 - Formula 30/20/10


Formula ini pun lebih kurang sama dengan formula 3 iaitu hanya 10% dari gaji di peruntukkan untuk simpanan. Yang lain di gunakan untuk perbelanjaan tetapi peratusan perbelanjaan adalah mengikut minggu. Minggu pertama memiliki peratusan yang lebih kerana peruntukkan perbelanjaan atau bayar hutang tetap terletak di situ.  Manakala minggu kedua, ketiga dan keempat adalah untuk lain-lain perbelanjaan.

Orang yang mengamalkan formula #4 ini tidak akan mengalami kekeringan duit atau nampak sedikit mewah sebab dia telah mempunyai budget yang telah di tetapkan setiap minggu.

Bagi mommy boleh amalkan formula ini tetapi perlu di tambah peratusan di bahagian simpanan.

Kemanakah Duit Gaji Aku?, urus duit gaji dengan bijak, cara urus duit gaji, Formula Urus Duit Gaji, cara berbelanja dengan bijak, cara terbaik menyimpan duit gaji, gaji, salary, smart saving,
Kemanakah Duit Gaji Aku?


Formula Urus Duit Gaji # 5 - Formula 90/10 asas


Formula ini sesuai untuk golongan yang tidak mempunyai pendapatan tetap ataupun menerima bayaran mengikut kerja yang di buat. Selalunya yang menerima bayaran jenis ini adalah yang bergelar Freelance. Walaupun bergelar Freelance, ada yang menerima kadar upah yang tinggi... 

Formula ini pun kurang untuk simpanan. Hanya 10%...   Baki 90% di gunakan untuk perbelanjaan asas  dan lain-lain perbelanjaan. Formula ini mengutamakan bayaran untuk hutang tetap atau wajib di bayar terlebih dahulu. Baki baru di gunakan untuk memenuhi kehendak diri. 

Kemanakah Duit Gaji Aku?, urus duit gaji dengan bijak, cara urus duit gaji, Formula Urus Duit Gaji, cara berbelanja dengan bijak, cara terbaik menyimpan duit gaji, gaji, salary, smart saving,
Kemanakah Duit Gaji Aku?


Kesimpulannya dari kelima-lima formula menguruskan duit gaji di atas hanyalah sebagai panduan. Macam mommy memang menggunakan formula di atas tetapi tak sama setiap bulan di sebabkan ada perbelanjaan yang tak di jangka yang berlaku.. Jadi memang tak sama tapi dari formula ini korang boleh uruskan perbelanjaan, simpanan dan memenuhi wishlist.


kredit kepada: www.jomurusduit.com


16 Okt 2017

Nasi Kandar Kampung Melayu

Oktober 16, 2017 3
Nasi Kandar Kampung Melayu
Nasi Kandar Kampung Melayu antara restoran nasi kandar terbaik di Pulau Pinang. Ia juga merupakan restoran nasi kandar yang paling lama wujud. Dari generasi ke generasi. Mommy mula di perkenalkan dengan nasi kandar kampung melayu sejak mengenali dan berkawan dengan encik suami. Encik suami orang air itam. Dia kata dalam semua nasi kandar di Pulau pinang, Nasi Kandar Kampung Melayu is the best. 

Nasi kandar kampung melayu, nasi kandar best di pulau pinang, nasi kandar terbaik di pulau pinang, nasi kandar, nasi kandar sedap, kampungvmelayu
Mamak putih gelaran encik suami

Nasi kandar kampung melayu, nasi kandar best di pulau pinang, nasi kandar terbaik di pulau pinang, nasi kandar, nasi kandar sedap, kampungvmelayu
Nasi kandar kampung melayu. Versi banjir 

Nasi kandar kampung melayu, nasi kandar best di pulau pinang, nasi kandar terbaik di pulau pinang, nasi kandar, nasi kandar sedap, kampungvmelayu
Mine .

Kalau mommy, setakat ini hampir semua restoran nasi kandar di Pulau Pinang mommy dah rasa, kiranya Nasi Kandar Kampung Melayu antara yang boleh masuk dan kena dengan selera mommy. Citarasa melayu kedah tak sama ngan citarasa melayu pulau pinang.

Kalau di ingatkan masa berkawan dengan encik suami siap cakap hari ni takmo nasi kandar. Nasi ayam atau fast food lagi okay. Zaman tu memang selera tak boleh masuk dengan nasi kandar. Sekarang dah boleh tapi kuah sikit ja. 

Bagi yang belum pernah cuba, korang boleh cuba. Time cuti sekolah memang ramai dan beratur panjang.  Sabar ja , nanti sampai gak giliran korang.

Ni lokasi nasi kandar kampung melayu..

Block A29, Jalan Kampung Melayu, Kampung Melayu, 11500 Ayer Itam, Pulau Pinang, Malaysia

https://g.co/kgs/JvdHrR

Di buka mulai jam 6 pagi sehingga habis. Selalunya dalam kol 11 tengahari dah habis atau pilihan lauk dah tak banyak.

Lauk pilihan adalah kari ayam, ayam bawang, kelempung/paru, daging dan perut.. Apa-apapun ikut korang lah suka yang mana.


Tips Kekal Hubungan

Oktober 16, 2017 0
Tips Kekal Hubungan
Tips kekal hubungan ~ seringkali kita dengar hubungan putus tengah jalan, pelamin impian musnah dan lain-lain lagi. Itu yang bercinta, yang bersahabat pun sama. Persahabatan yang terjalin sekejap ja. Pernah tak kita terfikir kenapa ia terjadi? Ramai yang kata dah takdir tapi kita boleh berusaha agar kekal hubungan. Kita boleh amalkan tips kekal hubungan untuk mengekalkan hubungan kita sebagai saudara, sahabat dan apa jua bentuk hubungan tersebut.

Gambar hiasan saja

Tips Kekal Hubungan


  • Jaga penampilan diri
  • Ikhlas dalam apa jua perkara
  • Ambil berat
  • Setia
  • Tidak berahsia
  • Berfikiran terbuka
  • Tidak kedekut kata pujian
  • Selalu mengucapkan kata maaf
  • Amanah
  • Terima seseorang seadanya dia