Cahaya Hayati

19 Oct 2019

Ini Langkah-Langkah Untuk Menjadi Ghostwriter

October 19, 2019 0
Ini Langkah-Langkah Untuk Menjadi Ghostwriter
Susah Juga Nak Jadi GhostWriter ni | Ini Langkah-Langkah Untuk Menjadi GhostWriter. Seminggu dua ni ramai pula yang berminat dan bercita-cita nak jadi Ghostwriter. Tapi korang tahu tak caranya? Mommy sendiri pun baru tahu tentang Ghostwriter ni. Ingatkan cerita hantu omputih tu. kihkih. Rupanya ini adalah salah satu cara untuk blogger/penulis/ freelance writer buat duit.

Langkah-Langkah Untuk Menjadi Ghostwriter, cara menjadi ghostwriter, ghostwriter, ghostwriter malaysia, penulis hantu, penulis hantu di malaysia,  alasan menajdi ghostwriter, cara handak  jadi ghostwriter, langkah demi langkah untuk menjadi ghostwriter,
Ghostwriter


So, sebelum kita pergi lebih lanjut... GHOSTWRITER adalah orang yang menulis apa sahaja yang diperlukan oleh pihak yang mengupah tetapi tidak diberi kredit atau dikenali untuk usaha tersebut. Kiranya kalau penulisan tu berjaya sekalipun, orang tak tahu pun itu adalah hasil usaha anda. Berbaloi ker? Itu terpulang kepada anda sebab dengarnya upah untuk Ghostwriter sangat lumayan. 

Antara kerja-kerja penulisan yang dilakukan oleh Ghostwriter adalah menulis buku, artikel, web copy, berita, teks ucapan dan banyak lagi. 

Tapi orang yang tak terlibat dengan kerja-kerja online atau penulisan, mesti akan terfikir kenapa nak jadi Ghostwriter? Dah la tak dapat credit. Macam tak berbaloi ja... So, inilah sebab-sebab kenapa orang nak jadi Ghostwriter...

Sebab-sebab Kenapa Hendak Jadi Ghostwriter

  • Sangat kompetitif (bayaran tinggi) berbanding perkhidmatan penulisan yang lain. 
  • Tak perlu promosi hasil kerja. Tak perlu publish atau ping untuk orang baca hasil kerja anda.
  • Kurang penyelidikan sebab bahan telah disediakan oleh pelanggan. 
  • Dapat meningkatkan kemhiran komunikasi dan skill interview anda.

Itulah sebabnya geng blogger pakat nak jadi Ghostwriter, tapi bagaimana caranya? Elehhh mommy bukannya ghostwriter pun. Yer tahu tapi mommy just nak kongsi dengan korang hasil pembacaan dan penyelidikan mommy tentang Ghostwriter. Mommy buat semua ni sebab nak tahu pasaran ghostwriter ni tinggi atau tak di Malaysia. Perghhh memang tinggi sebab banyak company memang perlukan Ghostwriter untuk handle blog, website dan juga media sosial mereka. Kenapa tak hire jadi staff jer? Sebab kebanyakkan penulis tak suka masuk office, suka freelance dan buat kerja pada masa dan tempat yang mereka suka. Boleh dapat ilham mencurah-curah gitu.

Langkah-Langkah Untuk Menjadi Ghostwriter, cara menjadi ghostwriter, ghostwriter, ghostwriter malaysia, penulis hantu, penulis hantu di malaysia,  alasan menajdi ghostwriter, cara handak  jadi ghostwriter, langkah demi langkah untuk menjadi ghostwriter,


Langkah-Langkah Untuk Menjadi Ghostwriter


1. Mulakan Dengan Freelance Writer. 

Bagaimana? Buat blog atau website untuk tunjukkan bakat anda. Kalau takut tak memenuhi kehendak pelanggan, boleh sediakan contoh penulisan yang dikehendaki oleh pelanggan. Dari sini juga kemahiran untuk memancing pelanggan diperlukan. 


2. Bekerja Sebagai Freelance Editor

Kalau anda dah jadi penulis blog tapi masih lagi tidak boleh menarik minat pelanggan untuk upah anda menjadi Ghostwriter, sila mohon atau berusaha untuk menjadi freelance editor. Ini kerana setiap penulisan memerlukan seorang editor (proofread) untuk memastikan hasil kerja tersebut cantik dan menarik. 

Jadi editor membolehkan korang dikenali sebab kebanyakkan penulis atau syarikat akan masukkan nama editor di dalam karya tersebut.So, korang akan di kenali ramai. 


3. Projek Penulisan 50,000 Patah Perkataan 

Usaha untuk membuat projek penulisan yang mencecah atau lebih 50,000 patah perkataan. Penulisan ini boleh saja menjadi fiksyen, non fiction, technical, kesihatan atau apa saja... Ramai yang tak sanggup sebenarnya sebab penulisan yang panjang boleh menyebabkan sakit kepala. Malah ada yang tidak mendapat modal balik. 

Tapi kalau tak dikeluarkan modal, mana nak dapatkan untungnya balik. 


4. Mulakan Dengan Menulis Buku Atau Menulis Untuk Orang Lain

Kalau tadi dengan membuat projek penulisan 50,000 patah perkataan, kalau dah boleh tulis 50,000 patah perkataan bermakna bolehlah menulis sebuah buku. Wow kan? Tapi kena tahu juga cara dan teknik menulis terutamanya meletakkan diri kita dalam sesuatu watak. Bila dah boleh letak diri kita dalam watak tersebut, maka kita juga boleh meletakkan diri kita dalam diri pelanggan itu. 


5. Jadi Profesional

Setiap orang boleh claim sebagai ghostwriter tapi bagaimana hendak buktikan? Menurut laman web hubpages.com , bila sampai part nak kena buktikan tu ramai yang terdiam sebab tiada benda yang nak ditunjukkan. Oleh itu, mulakan dengan...

  • Buat website 
  • Profesional email. Bukan email yang berakhir dengan gmail atau yahoo.com yer.. 
  • Business Card. 
  • Aktif di media sosial
  • Anggap kerja kita sebagai business. 

6. Tambah Dan Tingkatkan Pengalaman Anda

Ghostwriter adalah kerja yang kompleks. Pelanggan akan mencari yang lebih berpengalaman dari yang baru nak mencuba. Jadi untuk tambah pengalaman, cuba untuk hantar artikel kepada majalah dan website tertentu. Cuba risik dari majalah yang berada di pasaran Malaysia.. Rasanya mereka memerlukan banyak guest post. 

Dalam pada masa yang sama, pastikan blog anda banyak update tentang ghostwriting termasuklah tentang niche kegemaran. Ini adalah salah satu cara untuk tunjukkan kepakaran anda.


7. Show Off Your Potfolio

Jangan malu-malu nak introduce diri sebagai Ghostwriter. Biar orang mula kenali anda sebagai Ghostwriter sebab dengan dikenali walaupun dari kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan, anda telah membuka peluang untuk mendapat kerja. Bukan itu sahaja, dengan dikenali sebagai ghostwriter... Anda juga boleh menulis kisah mereka dalam website anda. Lagi banyak cerita, lagi banyak pembaca dan mungkin juga akan menarik pelanggan ke website anda. 


8. Cuba Cara Yang Berbeza

Mungkin dengan meniru atau membuat mimik gaya artis kegemaran dapat membuat anda dikenali. Jadi buatlah dan mungkin anda akan dapat jobs dari situ... 


9. Praktik Kemahiran Dan Gaya Customer Support 

Menjadi Ghostwriter atau freelance writer bukan hanya setakat tahu membina ayat sehingga menjadi sebuah karangan, tapi juga sebagai pemilik perniagaan ataupun usahawan. Ini kerana kerja ini lebih menulis kerja orang termasuklah cara untuk deal dengan pelanggan. 

Walaubagaimanapun, anda perlu untuk berbincang dengan orang yang mengupah anda. Apa yang mereka nak, perlukan serta jumlah bayaran yang dikenakan. Bincang sebelum projek bermula. Takut bila projek dah bermula, pelanggan nak tarik diri ataupun anda tak sanggup nak teruskan. 


10. Sentiasa Jadi Penyelidik

Untuk sentiasa berada dalam pasaran penulisan/ ghostwriter, seseorang penulis perlu sentiasa menjadi penyelidik disamping fokus kepada perniagaan dan kreativiti. 

Untuk perniagaan anda perlu mantapkan diri anda tentang harga, tugas pentadbiran, kontrak dan kewangan perniagaan anda. Barulah pelanggan yakin dengan anda.

Untuk kreativiti pula, teruskan menulis dan menonton filem yang menarik. Semakin banyak anda membaca dan menonton filem, semakin bertambah pengetahuan anda berbanding orang lain. 

Jesteru itu, apabila menulis artikel seperti memoir tentang pelanggan anda.. Jangan hanya memberi perhatian kepada situasi mereka, malah mengembangkan suasana yang lengkap. Bercakap mengenai persekitaran fizikal mereka, emosi, pakaian, bahasa tubuh, suara dan fikiran juga, yang mereka ada pada masa itu. Insya Allah anda akan di bergelar penulis profesional. 

Setakat ini saja tentang Ghostwriter sebab mommy tengah cari info lagi bagaimana hendak dapatkan jobs sebagao ghostwriter. Kalau korang tak sabar, sila cari info sendiri ya :D

18 Oct 2019

Dah 21 Tahun Persahabatan Kami

October 18, 2019 0
Dah 21 Tahun Persahabatan Kami
Dah 21 Tahun Persahaban Kami. Alhamdulillah 3x. Tak sangka persahabatan dari  Matrik masih berkekalan sehingga sekarang walaupun masing-masing mempunyai kerjaya sendiri dan sudah bergelar ibu. Persahabatan kami unik sebab lepas matrik ja masing-masing ambil kos yang diminati. Berpisah sekejap. Kembali rapat apabila wujud group wassap dan rupanya kami ni bekerja dalam kawasan yang sama. So set tempat, masa dan tarikh berjumpalah kami. 

wanita, sebab wanita perlu keluar dengan rakan wanita, kenapa wanita perlu lepak dengan kawan, sebab wanita perlu ada bestfriend, sebab wanita perlu ada kawan rapat, kenapa wanita perlu keluar dengan rakan wanita,
Dah 21 Tahun Persahaban Kami

Bila berjumpa tu panjanglah cerita. Gelak sampai meja sebelah pandang-pandang, jeling-jeling pun pernah. Paling best, bila kawan kami dapat note ada orang minta nombor telefon. Adeh, kami ni mak-mak budak semua. Bukan bujang lagi no...

Adat bila berjumpa ni biasalah, wefie tu wajib. Kalau rasa tak puashati dengan gambar wefie kami mintalah waiter tolong ambikkan. Hahaha... 

Bila dah jumpa ni memang kami semua rasa fresh dan motivated sebab kawan mommy, Tasya ( shawl biru) tu suka bagi motivasi dan sentiasa minta kami yakin dengan diri sendiri. Siap dengan doa dan amalan lagi. Luv uolls. 

wanita, sebab wanita perlu keluar dengan rakan wanita, kenapa wanita perlu lepak dengan kawan, sebab wanita perlu ada bestfriend, sebab wanita perlu ada kawan rapat, kenapa wanita perlu keluar dengan rakan wanita,

Korang selalu tak keluar dengan kawan-kawan selain dari kawan sekerja? Kalau jarang, better korang lakukan sebab dengan keluar bersama-sama dengan kawan-kawan rapat atau lama boleh membantu kesihatan wanita menajdi lebih baik. Hal ini telah dibuktikan melalui kajian oleh Universiti Oxford. Nampak tak betapa pentingnya persahabatan tu?

Dalam kajian tersebut, wanita perlu keluar dengan rakan perempuan lebih kerap kerana ia merupakan kunci kebahagian. 

Aktiviti yang dilakukan seperti ‘membawang’, bergosip, bercuti dan bermacam-macam lagi. Kajian ini juga mengkaitkan masa berkualiti bersama rakan-rakan wanita yang lain dengan banyak kelebihan kesihatan utama seperti sistem imun lebih kuat, kurang tahap kegelisahan dan meningkatkan kemu-rahan hati. Wow! 

Ini kerana ketika keluar dan melakukan aktiviti bersama, wanita akan lebih banyak ketawa. Ketawa adalah ubat yang paling mujarab.. Ketawa boleh menghasilkan endorfin kegembiraan yang tidak boleh dipercayai. Selain itu,  ia juga meningkatkan serotonin dan oksitoksin, iaitu hormon ikatan atau kasih sayang. Oh begitu rupanya... 

So, wanita semua jangan lupa untuk keluar bersama rakan-rakan perempuan yer... Jangan asyik buat kerja sampai tiada masa untuk bersantai dan mengopi dengan bestfriend.

17 Oct 2019

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water Penanggal Solekan Dengan Ekstrak 100% Tumbuhan Organik

October 17, 2019 2
EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water Penanggal Solekan Dengan Ekstrak 100% Tumbuhan Organik
EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water Penanggal Solekan Dengan Ekstrak 100% Tumbuhan Organik. Hi korang. Mommy baru try penanggal solekan yang baru di pasaran. Paling best sebab ia adalah 100% menggunakan ekstrak tumbuhan organik, tanpa paraben, mineral oil, pewangi, pewarna dan lain-lain bahan yang terlarang seperti SLES/SLS dan phthalates dan propylene Glycol. Memula tu tak yakin juga sebab nampak macam cleansing water yang lain juga. Tapi bila dah guna, sangkaan mommy tu memang tak boleh pakai sebab ia sangat best. So, korang pun patut guna EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water juga.

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water, make up remover

Antara faktor lain yang patut korang pertimbangkan untuk guna adalah kulit jadi lembut, lembab dan sangat bersih selepas guna, membaikpulih pori dan menyumbang kepada kulit yang lebih sihat. Ini kerana formula EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water menggunakan teknologi dari Jepun, berasaskan air, tidak melekit dan tak perlu bilas. 

Cara guna pun senang. 

1. Korang hanya perlu pump sekali atau dua kali ke atas cotton pad.

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water, make up remover

2. Sapu ke atas solekan secara lembut. Ulang sehingga bersih.

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water, make up remover

3. Untuk solekan mata, lekapkan cotton pad seketika sebelum menyapu solejan tersebut.

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water, make up remover

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water, make up remover

Senangkan!

Kalau korang nak tahu, korang boleh baca info tentang EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water di bawah. 


EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water


Kosmetik merupakan salah satu elemen daya tarikan seorang wanita. Solekan seperti pembayang mata, celak, maskara dan barangan kosmetik lain menyerlahkan kecantikan pada mata serta menaikkan seri pada wajah. Sudah menjadi trend bagi kebanyakan pengguna terutamanya wanita dan gadis untuk menggunakan kosmetik dalam kehidupan seharian mereka. Oleh kerana bahan kosmetik mengandungi bahan kimia dan pewarna, adalah penting untuk memastikan solekan dibersihkan secara menyeluruh tanpa mengganggu lapisan perlindung kulit yang boleh mengakibatkan kulit kering.

Sebagai jenama yang dipercayai lebih 20 tahun, EVERSOFT memang terkenal dengan pembersih wajah yang diformulasi dengan 100% ekstrak tumbuhan organik dan menggunakan teknologi Jepun. EVERSOFT™ kini memperkenalkan pembersih solekan berasaskan air yang tidak melekit. Ia menggabungkan beberapa langkah pemeliharaan kulit iaitu menanggalkan solekan, membersih, menyegar serta melembapkan kulit dengan hanya 1 botol dalam 1 langkah dengan mudah.

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water Penanggal Solekan Dengan Ekstrak 100% Tumbuhan Organik

Diperbuat daripada 100% ekstrak tumbuhan organik dan tanpa kandungan kimia berbahaya, EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water boleh menanggalkan semua jenis solekan, krim pelindung matahari, lebihan minyak dan kotoran kulit tanpa menggosok. Ia mampu mencapai kotoran yang tersumbat pada liang-liang pori sambil membersih dan melembap dengan ekstrak tumbuhan organik tanpa perlu dibilas. Bahan-bahan semulajadi yang lembut dan ternyata semulajadi ini dapat menyegarkan kulit wajah, kekal hidrasi dan tidak memedihkan mata. Memandangkan hidrasi merupakan sebahagian penting dalam proses penjagaan kulit tidak kira jenis kulit anda, Bio-Hyaluronic Acid yang terkandung di dalam EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water baharu ini bebas daripada paraben, SLES/ SLS, propylene, glycol, phthalates, wangian, alcohol, minyak mineral, dan pewarna, menjadikan pembersih ini sesuai untuk semua jenis kulit. 

Terdapat dalam 3 variasi, rangkaian EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water mempunyai variasi yang sesuai untuk pelbagai jenis kulit.

EVERSOFT™ AVOCADO MICELLAR CLEANSING WATER – UNTUK KULIT NORMAL 


Jika anda dikurniakan kulit wajah normal yang tidak terlalu berminyak, anda boleh memilih apa sahaja variasi air micellar yang anda gemari. Namun, EVERSOFT™ telah mencipta formulasi khas yang akan membantu mengekalkan keseimbangan kulit anda. 

EVERSOFT™ AVOCADO MICELLAR CLEANSING WATER
EVERSOFT™ AVOCADO MICELLAR CLEANSING WATER

EVERSOFT™ Avocado Micellar Cleansing Water dapat menyuburkan serta meremajakan wajah anda kerana ia dapat menghilangkan sisa solekan dengan mudah, menjadikan kulit lembut dan kekal terhidrat. Ekstrak Avocado yang diperkaya dengan antioksida Vitamin E bermanfaat untuk melawan radikal bebas, pencemaran, serta mengandungi ciri-ciri anti-penuaan yang membantu meremajakan kulit wajah.

EVERSOFT™ TOMATO MICELLAR CLEANSING WATER – UNTUK KULIT KERING


Jika anda mengalami kulit kering, anda mestilah mengelakkan pembersih yang akan mengeringkan kulit anda. Namun dengan EVERSOFT™ Tomato Micellar Cleansing Water anda tidak perlu lagi bimbang kerana ia bebas dari astringen dan alkohol. 

EVERSOFT™ TOMATO MICELLAR CLEANSING WATER
EVERSOFT™ TOMATO MICELLAR CLEANSING WATER

Ekstrak tomato organik dapat mengekalkan lembapan kulit serta membantu mencerahkan kulit menjadikan kulit lebih sihat dan berseri. 100% bahan organik yang terkandung berupaya membantu melambatkan proses penuaan serta membekalkan kulit wajah dengan perlindungan sinaran matahari semulajadi. Diperkaya dengan manfaat pati minyak zaitun, iaitu anti-oksidan yang kuat dapat mengekalkan fungsi lapisan pelindung kulit yang membantu memperbaiki keadaan kulit sambil memberikan lembapan pada kulit.

EVERSOFT™ GRAPEFRUIT MICELLAR CLEANSING WATER – UNTUK KULIT BERMINYAK DAN BERJERAWAT


Jika anda mempunyai kulit berminyak atau berjerawat, anda boleh berasa yakin dengan manfaat ekstrak limau gedang yang terkandung di dalam EVERSOFT™ Grapefruit Micellar Cleansing Water. Ia dirumus khas untuk mengurangkan minyak yang berlebihan, serta menghalang jerawat daripada terus tumbuh. Ia juga menggalakkan penghasilan kulit sihat dengan mengecilkan liang pori dan mengurangkan jerawat.

EVERSOFT™ GRAPEFRUIT MICELLAR CLEANSING WATER
EVERSOFT™ GRAPEFRUIT MICELLAR CLEANSING WATER

EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water dengan 100% ekstrak tumbuhan organik sangat sesuai digunakan tidak kira di rumah, atau jika anda merancang untuk menggunakannya semasa bercuti. Malah anda juga boleh membawanya ke gimnasium untuk membersih dengan segera selepas bersenam. Setiap cucian memberikan anda manfaat nutrient untuk kulit yang bersih dan sihat.

Rangkaian EVERSOFT™ Micellar Cleansing Water baharu ini amat berpatutan serta dapat memberikan hasil yang menakjubkan! Ia boleh didapati pada harga RM25.90 (Semenanjung)/ RM27.20 (Sabah & Sarawak)* dalam botol bersaiz 300 ml di semua pasaraya besar, pasar raya hyper, dan farmasi di seluruh negara.