Cahaya Hayati

21 Feb 2018

10 Cara Jimat Membeli Kereta

Februari 21, 2018 0
10 Cara Jimat Membeli Kereta
10 Cara Jimat Membeli Kereta. Membeli kereta bukanlah mudah tambah-tambah bila kali pertama membeli. Banyak benda atau faktor yang kena pertimbangkan sebab kereta adalah liabiliti dan bukannya aset. Ia mempunyai nilai susut walaupun nilai pembeliannya sama seperti membeli aset. Dengan membeli kereta juga, kita terpaksa mengeluarkan wang untuk pembayaran ansuran, takaful kenderaan, cukai jalan, servis enjin, servis tayar, cuci kereta, minyak enjin, minyak gear, ganti wiper, dan lain-lain lagi. Nampakkan komitmen atau kos yang perlu di keluarkan apabila membeli kereta, tak kiralah kereta baru atau kereta secondhand. Jadi, sebelum membeli kereta korang kena baca 10 Cara Jimat Membeli Kereta ini terlebih dahulu. Bukan apa supaya korang tak terbeban dengan kos-kos yang wujud apabila membeli kereta. Selesa memang selesa tapi kalau terbeban, hati dan otak yang tak selesa jadinya. 

10 Cara Jimat Membeli Kereta, Cara Jimat Membeli Kereta, tips jimat beli kereta,

10 Cara Jimat Membeli Kereta


1. Beli Kereta Secara Tunai

Wow jarang kita dengar ada orang membeli kereta secara tunai tapi ada. Mereka ini menggunakan simpanan dan membeli kereta yang sama nilai dengan simpanan tersebut. Tak kiralah kereta baru atau secondhand. Orang jenis ini tidak suka kepada komitmen bulanan dan mereka suka bebas hutang. Dengan cara ini juga, mereka tidak akan menanggung kos atau faedah pinjaman. Jimat tu!


2. Deposit Tinggi

Selain daripada membeli kereta secara cash, ada juga yang membayar deposit tinggi agar jumlah pinjaman yang di buat tidak banyak serta jumlah komitmen kurang dari sepatutnya ataupun jumlah tahun bayar juga kurang. Jimat di sini adalah jumlah komitmen bulanan dan tempoh komitmen kurang dari sepatutnya. 


3. Beli Kereta Yang Harganya Sama  Dengan Setahun Gaji

Kereta idaman hati berharga xxxxxx.xx tapi berbaloi ke? Yelah gaji sebulan baru RM 3K. Komitmen bulanan kereta  1.5K. Baki gaji RM 1.5K tapi belum tolak komitmen yang lain lagi.. Cara terbaik adalah dengan membeli kereta yang harganya kurang ataupun sama dengan setahun gaji. Dengan cara ini komitmen bulanan masih terkawal. 


4. Formula 20:5:15

~ sumber Jomurusduit.com

Formula ini mungkin lebih ketat berbanding formula deposit tinggi ataupun harga kereta sama dengan setahun gaji. .

20:5:15 merujuk kepada 20% deposit, 5 tahun tempoh pembiayaan/pinjaman dan 15% ansuran bulanan daripada pendapatan bulanan.

Bagaimana nak kira harga kereta yang layak dibeli? Boleh lihat contoh kiraan mudah yang berikut bagi mereka yang bergaji RM 3,000 sebulan.

Untuk ansuran bulanan 15%, maka jumlahnya 15% x RM 3,000 = RM 450

Maka harga kereta yang layak dibeli (anggaran kadar faedah pembiayaan/pinjaman kereta = 3%):

(RM 450 x 60 bulan) + (RM 450 x 60 bulan)(5 tahun x 3/100) = RM 31,050

Ya, dengan gaji RM 3,000, harga kereta yang layak dibeli dengan tempoh pembiayaan/pinjaman selama 5 tahun adalah sekitar RM 31,000 sahaja. Itupun perlu disediakan deposit 20% iaitu sebanyak RM 6,200 menjadikan jumlah pembiayaan/pinjaman yang perlu dilakukan adalah RM 24,800.00


5. Jana Pendapatan Dengan Kereta Tersebut

Jana pendapatan? Yelah sekarang kan dah ada UBER dan GRAB. So, bolehlah korang jana pendapatan dengan dengan membuat part time sebagai pemandu UBER atau GRAB. Dengar kata pendapatan sebagai pemandu UBER atau GRAB agak lumayan. Jadi, dengan pendapatan tersebut bolehlah di gunakan untuk membayar komitmen bulanan. Korang pun tak perlu nak keluarkan duit gaji untuk membayar komitmen bulanan. 


6. Cari Kereta Yang Tawarkan Tempoh Panjang Service Percuma

Antara perkara yang boleh jimat ketika membeli kereta adalah dengan mencari kereta yang tawarkan service percuma untuk tempoh yang panjang. Setakat ini yang paling banyak, adalah 5 tahun. Tapi bukan semua jenama yang tawarkannya. So, korang kena pandai-pandai cari yer... Tempoh service percuma yang lama ini boleh menjimatkan kos penyelenggaraan atau baikpulih kenderaan. 

Macam mommy, sepanjang tempoh service percuma ini dah dua tiga kali tukar barang yang rosak atau tidak puashati. Termasuklah cover pintu belah dalam yang ada hitam-hitam sikit. Bukan satu pintu di tukar tapi semua pintu tau. So, dah jimat duit penyelenggaraan atau kos membeli sparepart yang baru. 


7. Beli Kereta Yang Tawarkan Diskaun/ Rebate Yang Banyak

Untuk jimat membeli kereta, cari kereta yang tawarkan diskaun atau rebat yang banyak. Boleh dapat sampai RM 10K rebate bergantung kepada jenama kereta tersebut. Selalunya diskaun atau rebate ini di tawarkan ketika hujung tahun, musim perayaan dan juga untuk kereta yang kurang laris di pasaran. 


8. Komitmen Bulanan Kereta Menggunakan Duit Dividen ASB/ASN ataupun Unit Trust

Lagi cantik kalau korang boleh beli kereta dengan hanya menggunakan duit dividen yang di perolehi dari ASB/ASN atau mana-mana unit trust. Sangat jimat sebab korang tak kacau langsung duit gaji dan simpanan. Tapi yang perlu korang ada adalah simpanan dalam amanah saham dan unit trust adalah banyak serta boleh bayar komitmen kereta selama setahun. Jadi korang kena menabung dulu sebelum membeli kereta.


9. Beli Kereta Yang Bukan Terkini Di Pasaran

Beli kereta baru dan terkini memang sangat mengujakan tapi ia tidak menjimatkan sebab harga dia dan tiada rebate di tawarkan. So, langkah terbaik untuk jimat adalah dengan membeli kereta yang bukan terkini di pasaran. Jangan fikir sangat pasal design atau apa orang nak kata janji kita dapat kereta yang berkualiti dan mampu jimat duit poket kita. 


10. Suruh Yang Tersayang Hadiahkan

Kalau korang ada buah hati aka suami yang mampu belikan anda kereta, mintalah darinya. Untuk yang tersayang kan? Bila dapat hadiah kereta, anda tak perlu fikir lagi untuk membeli... Jimat sangat!


20 Feb 2018

VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN

Februari 20, 2018 0
VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN
VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN. Kini, Vessbroz sudah bersedia untuk melancarkan album antarabangsa yang pertama, mengabungkan artis dari seluruh dunia - Amerika Syarikat, Eropah, Timur Tengah, Afrika dan Asia. Ia telah menjadi satu usaha besar untuk mengumpulkan kesemua artis ke dalam satu album, bagi memupuk semangat keamanan global. Album "LOST" adalah campuran beberapa genre muzik untuk mencipta sesuatu yang sangat unik, hasilnya, ia mempunyai Electro-Pop sebagai genre utama dan House Music sebagai genre kedua. Vessbroz telah mencipta bunyi unik mereka terutama pada drum. Album "LOST" telah ditetapkan sebagai Album Rasmi bagi Filem Inggeris Malaysia yang mempunyai bajet yang besar yang berjudul "C144". Lagu ini juga menjadi lagu tema untuk filem ini. Beberapa buah lagu dari album ini akan diselitkan di dalam filem ini juga. 

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,


Album pertama ini dilancarkan selepas Vessbroz melancarkan sepuluh (10) 'singles" tahun lepas. Walaupun baru memasuki industri muzik pada tahun 2015, Vessbroz telah berjaya menyampaikan lagu-lagu dari genre "deep house" sehingga "dance floor". Sebagai jurutera audio yang mahir dengan latar belakang belajar muzik klasik, selain bunyi EDM yang mereka telah dikenali, ia membantu mereka mencapai kejayaan dalam dua (2) pertandingan antarabangsa tahun lepas untuk Lagu "Original" Terbaik dan Video Muzik Terbaik. Dengan lebih daripada 1,000,000 "views" atas Vevo & YouTube dan lebih daripada 4.35 juta pendengar di Soundcloud, mereka telah membuktikan diri mereka mempunyai kedalaman dan keluasan sebagai Penerbit Musik / Artis Muzik. Pada April 2017, Vessbroz telah melancarkan "Single" berjudul "Dreams" di pelbagai platfom sosial media dan dalam talian. Ia terus menjadi "viral". Lagu tersebut mendapat sambutan hangat dan testimoni yang positif daripada banyak orang. Ia bahkan juga dipaparkan pada Blog Rasmi 50 Cent dengan komen ini:

"Video muzik terbaru Vessbroz sedang "viral" !!!! Vessbroz telah mengeluarkan video muzik baru berjudul "DREAMS". Mereka menulis dan membuat lagu ini tentang kehidupan mereka! Semak video muzik yang hebat ini."

Sejajar dengan pelancaran Album Antarabangsa pada November 2017 dan pelancaran Filem "C144" akhir tahun depan, Vessbroz akan mengadakan Lawatan Promosi ke China, Hong Kong, Thailand, Indonesia & London, serta lawatan ke seluruh Malaysia. Album ini akan diedarkan di bawah label Sony Music Malaysia. Untuk menambah impak yang lebih besar untuk Lawatan Promosi, Vessbroz akan mengedarkan satu video lirik dan satu video muzik untuk setiap lagu yang terkandung di Album ini.


Antara artis Malaysia yang terlibat (menyanyi) di dalam album ini ialah Farahdhiya, Dato' Zainal Abidin dan Nadeera.

Untuk maklumat lanjut, permintaan promo atau untuk membuat temu bual, sila hubungi:

Sam Kassim
Pengurus Promosi
Telepon: +60192112288
E-mel: samkassim@gmail.com
Laman web: www.vessbroz.com
Platfom Vevo: VessbrozVevo
FB: Facebook.com/Vessbroz
IG: Instagram.com/Vessbroz

19 Feb 2018

VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan

Februari 19, 2018 0
VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan
VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan. Mommy ni jarang sikit ambil tahu tentang muzik tempatan tetapi sejak anak dara mommy dok nyanyi hari-hari, mommy pun tertarik untuk mengetahuinya. Lagu yang hari-hari bermain-main di bibir anak dara mommy adalah lagu 'Nothing' dari kumpulan VessBroz. Korang kenal tak kumpulan Vessbroz? Vessbroz merupakan kumpulan dua beradik berasal dari Iran dan kini menetap di Malaysia iaitu Armia dan Arsham. Selain daripada menyanyi mereka juga merupakan EDM (Elektronic Dance Music), DJ dan Remixing Duo. Sebab itulah lagu lagu yang dihasilkan semuanya segar dan sedap di dengar di halwa telinga. Demi anak dara tercinta, mommy dah pun memiliki album lagu Vessbroz untuk di hadiahkan kepadanya nanti. Korang pun patut ada juga album VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan ini.

VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan, vessbroz,review album vessbroz,


VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan


Untuk album yang mommy miliki ini terdapat lagu Vessbroz yang duet atau bekerjasama dengan penyanyi Malaysia iaitu Dato' Zainal Abidin, Farahdhiya dan Nadeera. Sebab itulah semua lagu ini sedap di dengar. Yelah bergabung dengan penyanyi lagenda dan terbaik dari Malaysia.  Ketiga tiga artis ini telah menandatangani kontrak dengan Vessbroz. Ini membuktikan artis kita juga mempunyai aura dan mutu nyanyian tersendiri. Tahniah buat ketiga-tiga penyanyi Malaysia ini


VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan, vessbroz,review album vessbroz,

VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan, vessbroz,review album vessbroz,

VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan, vessbroz,review album vessbroz,

Selain daripada artis Malaysia, Vessbroz juga ada berduet dengan beberapa artis dari negara lain iaitu Kyle Davis, Black Gs, Britney Nieves, Dylan Thomas, Arastella dan Mehrdad Mozart. Patutlah lagu -lagu Vessbroz ini mendapat sambutan hangat di kalangan peminat mereka tau. Kalau korang tak percaya korang boleh view lagu lagu mereka di Youtube. Kebanyakan mendapat lebih dari 1,000,000 views tau.

Bagi yang belum pernah mendengar lagu Vessbroz, korang bolehlah dengar dan layan youtube mereka. Confirm korang akan jatuh cinta...




Untuk sebarang urusan mengetahui lebih lanjut mengenai Vessbroz dan ingin buat sebarang temubual korang boleh hubungi maklumat seperti di bawah :

Sam Kassim
Pengurus Promosi
Telefon : +6019-211 2288
Email : samkassim@gmail.com
Web : www.vessbroz.com
Vevo : Vessbroz Vevo
FB : www.facebook.com/Vessbroz
IG : www.instagram.com/Vessbroz