Cahaya Hayati

13 Sep 2019

Tonton Online Drama Suamiku Mr Blind

September 13, 2019 0
Tonton Online Drama Suamiku Mr Blind
Tonton Online Suamiku Mr. Blind | Hi korang! Mommy baru terjebak dengan drama Suamiku Mr Blind. Kiranya lepas drama Sweet Dream, drama ni yang mommy tengah tengok secara online. Ingatkan tak best, best rupanya.... 

Drama ni adapatasi dari novel Suamiku Mr Blind karya Danisyarahmat. Sinopsis drama ini mengisahkan zaman remaja, Aidil dengan sikap nakalnya suka membuli Ain. Ain Syuhada membalas dendam dengan menyembur racun serangga ke mata Aidil hingga menyebabkan mata Aidil Zafran buta. Sebelas tahun kemudian, Aidil Zafran menerima seorang pekerja baru di syarikatnya. Ain Syuhada muncul kembali dalam hidup Aidil Zafran tanpa dirancang sedangkan Aidil Zafran tidak dapat mengenal pasti siapa Ain Syuhada. 

Suamiku Mr Blind
Suamiku Mr Blind


Ain merahsiakan identitinya dariapada Aidil. Manakala Aidil pula jatuh hati dengan Ain lalu menjadi penyelamat bila Ain putus tunang dengan Rayyan disaat perkahwinan mereka terlalu hampir. Selepas majlis perkahwinan, barulah Aidil ketahui Ain isterinya adalah orang yang sama merosakkan matanya. Aidil bertekad untuk membalas dendam. Mampukah cinta mengatasi dendam yang membara.

Bestkan?

Kalau korang nak tengok drama ni secara online korang boleh klik link dibawah ni...

Episod 24 :
Episod 25 :
Episod 26 :
Episod 27 :
Episod 28 :
Episod 29 :
Episod 30 :

Oklah nanti mommy update lagi sampai habis episod drama ni... 

11 Sep 2019

D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar

September 11, 2019 0
D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar
D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar | Hi korang! Bulan lepas encik suami aka daddy pergi ride dengan kawan dia. Destinasi yang dia pergi tak jauh pun.. Just kat Kuala Kedah. Katanya nak pergi try Mee Udang di tempat viral iaitu D' Perapi Tebengau. Mommy pun first time dengar nama tempat ni.. 

D' Perapi Tebengau
D' Perapi Tebengau
Apa yang best tentang D'Perapi Tebengau ni adalah menu yang ditawarkan adalah Hidangan Makanan Laut yang segar. Antaranya menu pilihan di sana adalah Mee Udang, pelbagai pilihan sup, Seafood goreng tepung, shellout dan banyak lagi. 

Tarikan utama D' Perapi Tebengau adalahLokasi tepi laut santai yang ini dikelilingi pokok api2 dan terdapat pelbagai hidangan yang dimasak dengan seafood fresh2 belaka yang ambil terus dari nelayan. M. Mesti best kalau dapat pergi sendiri dan nikmati makanan sedap dan suasana yang lain.  #ijeles. 

D' Perapi Tebengau, D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar , menu d' perapi tebengau, d perapi tebengau, harga menu d perapi tebengau, harga menu d' perapi tebengau, lokasi d' perapi tebengau, tempat makan sedap di kedah, tempat makan best di alor setar, tempat makan sedap dan best di kuala kedah, tempat makan viral di kuala kedah, tempat makan viral di kedah, mee udang sedap di kuala kedah,

Daddy kata dia order Mee Udang Galah jer... Harga dirahsiakan. Kihkih risau mommy nak pau sebanyak jumlah yang dia makan ler tu. hihi.

D' Perapi Tebengau, D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar , menu d' perapi tebengau, d perapi tebengau, harga menu d perapi tebengau, harga menu d' perapi tebengau, lokasi d' perapi tebengau, tempat makan sedap di kedah, tempat makan best di alor setar, tempat makan sedap dan best di kuala kedah, tempat makan viral di kuala kedah, tempat makan viral di kedah, mee udang sedap di kuala kedah,

D' Perapi Tebengau, D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar , menu d' perapi tebengau, d perapi tebengau, harga menu d perapi tebengau, harga menu d' perapi tebengau, lokasi d' perapi tebengau, tempat makan sedap di kedah, tempat makan best di alor setar, tempat makan sedap dan best di kuala kedah, tempat makan viral di kuala kedah, tempat makan viral di kedah, mee udang sedap di kuala kedah,

D' Perapi Tebengau, D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar , menu d' perapi tebengau, d perapi tebengau, harga menu d perapi tebengau, harga menu d' perapi tebengau, lokasi d' perapi tebengau, tempat makan sedap di kedah, tempat makan best di alor setar, tempat makan sedap dan best di kuala kedah, tempat makan viral di kuala kedah, tempat makan viral di kedah, mee udang sedap di kuala kedah,

Katanya dia nak order Mee Udang Kebaboom tapi sotong dan ketam dah habis masa dia sampai.. So mee udang sajalah. 


Ini pula menu yang korang boleh pilih di D' Perapi Tebengau.... 

D' Perapi Tebengau, D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar , menu d' perapi tebengau, d perapi tebengau, harga menu d perapi tebengau, harga menu d' perapi tebengau, lokasi d' perapi tebengau, tempat makan sedap di kedah, tempat makan best di alor setar, tempat makan sedap dan best di kuala kedah, tempat makan viral di kuala kedah, tempat makan viral di kedah, mee udang sedap di kuala kedah,

D' Perapi Tebengau, D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar , menu d' perapi tebengau, d perapi tebengau, harga menu d perapi tebengau, harga menu d' perapi tebengau, lokasi d' perapi tebengau, tempat makan sedap di kedah, tempat makan best di alor setar, tempat makan sedap dan best di kuala kedah, tempat makan viral di kuala kedah, tempat makan viral di kedah, mee udang sedap di kuala kedah,

D' Perapi Tebengau, D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar , menu d' perapi tebengau, d perapi tebengau, harga menu d perapi tebengau, harga menu d' perapi tebengau, lokasi d' perapi tebengau, tempat makan sedap di kedah, tempat makan best di alor setar, tempat makan sedap dan best di kuala kedah, tempat makan viral di kuala kedah, tempat makan viral di kedah, mee udang sedap di kuala kedah,

D' Perapi Tebengau, D' Perapi Tebengau Tawarkan Hidangan Makanan Laut Segar , menu d' perapi tebengau, d perapi tebengau, harga menu d perapi tebengau, harga menu d' perapi tebengau, lokasi d' perapi tebengau, tempat makan sedap di kedah, tempat makan best di alor setar, tempat makan sedap dan best di kuala kedah, tempat makan viral di kuala kedah, tempat makan viral di kedah, mee udang sedap di kuala kedah,

Kalau korang nak tahu dengan lebih lanjut, korang boleh terjah FB D'Perapi Tebengau sendiri di SINI.

Kalau korang nak pergi, korang boleh follow google maps ni...

10 Sep 2019

3 Perkara Yang Korang Perlu Tahu Tentang JEREBU

September 10, 2019 0
3 Perkara Yang Korang Perlu Tahu Tentang JEREBU
Hi korang! Dua tiga hari ni Jerebu dekat tempat mommy makin teruk. Anak-anak mommy pun masih lagi batuk walaupun dah ambil ubat serta antibiotik. Kat tempat korang macammana? Jerebu or tak? Kadang-kadang rasa geram sebab tindakan negara lain tapi rakyat Malaysia yang alami masalah kesihatan. Geram tak tahu nak habaq... Setiap tahun akan hadapi masalah yang sama. Takdak solusi atau penyelesaian untuk masalah jerebu ni ke? Dan negara yang buat tu, takdak cara lain ka selain pembakaran terbuka. Come on lah lagi berapa bulan saja nak masuk tahun 2020... Harap-harap masalah pembakaran secara terbuka dan jerebu dapat di atasi pada tahun-tahun akan datang. In sha Allah. 
 Perkara Yang Korang Perlu Tahu Tentang JEREBU
3 Perkara Yang Korang Perlu Tahu Tentang JEREBU


3 Perkara Yang Korang Perlu Tahu Tentang JEREBU


Walaupun geram dengan masalah jerebu ni, mommy nak kita semua pakat ambil tahu tentang perkara yang kita perlu tahu iaitu:

  1. Siapakah yang berisiko dengan jerebu
  2. Kesan kesihatan akibat jerebu
  3. Langkah-langkah untuk melindungi diri ketika jerebu

Siapakah Yang Berisiko Dengan Jerebu


Walaupun bacaan API (Air Pollutant Index) di tempat mommy atau korang masih lagi rendah tetapi kita kena ambil tahu juga siapa yang berisiko dengan jerebu ini. Bila dah tahu senanglah kita nak protect atau rawat keluarga, jiran ataupun sesiapa saja yang kita kenali. Mereka yang berisiko dengan jerebu ialah:-

  • Kanak-kanak dan orang tua
  • Individu yang mempunyai penyakit atau masalah pernafasan
  • Individu yang bekerja luar
  • Perokok
Siapakah Yang Berisiko Dengan Jerebu
 Yang Berisiko Dengan Jerebu

Ada tak kategori di atas yang berada dekat dengan kita? Kalau ada, silalah berhati-hati dan mengambil langkah-langkah pencegahan agar mereka ini tidak mengalami masalah kesihatan yang di akibatkan oleh jerebu. 


Kesan Kesihatan Akibat Jerebu


Masalah kesihatan yang diakibatkan oleh jerebu bukan setakat batuk, selesema dan demam saja. Mungkin orang yang tiada masalah kesihatan akan alami 3 masalah kesihatan di atas tetapi bagi mereka yang memang ada masalah kesihatan akan alami masalah yang lebih teruk lagi seperti:-

  • Penyakit obstruktif saluran pernafasan kronik
  • Asma
  • Radang paru-paru
  • Sakit jantung
  • Sakit tekak
  • Sakit mata
  • Batuk
  • Selesema

Jika anda mengalami masalah kesihatan seperti di atas, silalah pergi berjumpa dengan doktor atau pakar kesihatan dengan segera. 


Langkah-Langkah Untuk Melindungi Diri Ketika Jerebu


  • Banyakkan minum air
  • Pakai topeng pernafasan ( disarankan jenis N95 untuk IPU melebihi 200)

Langkah-Langkah Untuk Melindungi Diri Ketika Jerebu
Langkah-Langkah Untuk Melindungi Diri Ketika Jerebu

  • Kurangkan aktiviti luar
  • Basuh muka dan kawasan kulit yang terdedah jerebu dengan air bersih dan sabun
  • Dapatkan rawatan dengan segera jika masalah kesihatan berkaitan dengan pernafasan bertambah teruk
  • Gunakan penghawa dingin ketika memandu dan guna mode kitaran udara dalaman 
  • Dapatkan index bacaan IPU sebelum keluar atau melakukan aktiviti luar

Bacaan Index Udara boleh semak di SINI. Ini pula kategori index udara... So, bila korang check bacaan index udara terkini, korang boleh tahu ianya sihat atau tak untuk korang berada di luar rumah atau melakukan aktiviti luar. 

Petunjuk bacaan indeks udara