Cahaya Hayati

12 Dis 2017

Cara Terkini Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand

Disember 12, 2017 0
Cara Terkini Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand
Cara Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand. Sebelum ni mommy update cara buat border pass, hari ini mommy kongsikan cara terkini untuk membawa masuk kenderaan ke Thailand. Mommy tahu masih ramai lagi yang tak tahu.. So, ini cara terkini untuk membawa masuk kenderaan ke Thailand. Senang saja dan pasti ramai yang akan berkunjung atau bercuti ke Thailand. 


Cara Terkini Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand


Firstly, kena potostat geran dan ic owner kereta. Ini adalah untuk memudahkan proses untuk membawa masuk kenderaan ke Thailand. Selalunya Encik suami pergi dengan motosikal dia... Cuma kali ini pergi dengan keluarga jadi kena naik kereta. Proses dia sama saja dengan motor.

Cara Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand, ke thailand, bawa kereta masuk thailand, jalan-jalan thailand, cara bawa masuk kereta ke Thailand, ke thailand, mudahnya bawa masuk kereta ke thailand, bawa kenderaan sendiri ke thailand, dokumen ke Thailand, dokumen untuk bawa kereta ke Thailand, proses bawa kereta ke Thailand, visit thailand, bercuti di Hatyai, Hatyai, ke Hatyai, tempat menarik di Hatyai, Hatyai, jalan-jalan di Haytai.
Cara Terkini Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand

Untuk bawa kenderaan masuk ke Thailand, kena isi beberapa borang tapi encik suami selalunya pergi saja ke kedai Insurans di sekitar Changloon. Bagi saja supporting dokumen seperti geran, salinan ic owner, border pass atau passport. Kedai Insurans tu yang isi semua dan kita just bayar saja... Harga insurans bergantung kepada kedai, Ada mahal dan ada yang murah... Ada yang cepat proses dan ada yang lambat proses. Tengok kedai yer... Husband selalu singgah di kedai selepas traffic light simpang 4 pekan lama Changloon. Ada kedai makan chinese di situ... Kedai first. So, kat situlah kami buat Insurans, Borang Arrival/ Departure (White Form) dan borang senarai penumpang (TM Form). Dalam 20 minit juga untuk siapkannya. 

Untuk White Form atau White Card semua yang pergi Thailand perlu isi atau ada. Sebab itulah kena serah semua border pass atau passport masa buat insurans tu. Senang pihak kedai nak proses... Untuk bawa masuk kereta pula, tuan punya kereta kena ada sekali. Sebab nanti ada form yang tuan kereta kena sign depan pegawai imigresen Thailand.

Cara Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand, ke thailand, bawa kereta masuk thailand, jalan-jalan thailand, cara bawa masuk kereta ke Thailand, ke thailand, mudahnya bawa masuk kereta ke thailand, bawa kenderaan sendiri ke thailand, dokumen ke Thailand, dokumen untuk bawa kereta ke Thailand, proses bawa kereta ke Thailand, visit thailand, bercuti di Hatyai, Hatyai, ke Hatyai, tempat menarik di Hatyai, Hatyai, jalan-jalan di Haytai.
Bangunan Imigresen Thailand yang baru


Kami masuk ke Thailand melalui Bukit Kayu Hitam. Buat pengetahuan semua, dah tak perlu turun dari kereta ketika di Imigresen Malaysia dan juga Thailand. Cuma, masa di imigresen Thailand... Pemilik kereta kena sahkan untuk bawa masuk kenderaan di kaunter kastam Sadao Thailand. Kat luar bangunan imigresen Thailand yang baru tu saja. 

Lepas sahkan, terus drive ke kaunter drive thru Imigresen Thailand. Proses ni sama saja dengan proses Imigresen Malaysia. Pemandu saja yang turun dan beri semua dokumen iaitu paspport/ border pass sekali dengan White Card. White Card ada 2 iaitu Arrival & Departure. Pegawai Imigresen Thailand akan ambil yang Arrival. Untuk bayaran pula, tengok pada pegawai yang proses... Ada yang ambil bayaran dan ada yang tak minta. Masa masuk hari tu, suami kena  bayar RM1 seorang. Ada tujuh orang, maka kena bayar RM7 lah. Ingatkan bila dah ada bangunan baru, system baru dan cara baru dah tak kena bayar. Masih kena yer sebab dah jadi budaya sana.

Cara Membawa Masuk Kenderaan Ke Thailand, ke thailand, bawa kereta masuk thailand, jalan-jalan thailand, cara bawa masuk kereta ke Thailand, ke thailand, mudahnya bawa masuk kereta ke thailand, bawa kenderaan sendiri ke thailand, dokumen ke Thailand, dokumen untuk bawa kereta ke Thailand, proses bawa kereta ke Thailand, visit thailand, bercuti di Hatyai, Hatyai, ke Hatyai, tempat menarik di Hatyai, Hatyai, jalan-jalan di Haytai.
Pekan Danok Thailand

Kenapa bawa kenderaan sendiri ke Thailand? Untuk persoalan ini mommy hanya boleh jawab sebab kos dia lebih murah, senang nak bawa barang dan tambah-tambah lagi ada anak kecil. Masa pergi pun dah penuh bonet kereta. Kalau ambil transport lain, jenuhlah kami nak usung bag dan barang-barang yang kami bawa. Senget bahu kami nanti... hahaha. Selain itu, ia memudahkan kami untuk atur masa sendiri. Takdak jadual, sukahati nak pergi masa bila dan nak balik masa bila. 

Travel ke Thailand lebih mudah sebab percutian kami di bantu oleh Google Maps tapi sebelum pergi kami dah google tempat-tempat menarik di Hatyai. Dah atur hari pertama ke mana, hari kedua kemana dan hari ketiga  nak singgah mana. Masa lepas dari Imigresen, suami singgah di pekan Danok dan beli simcard  telco Ais. Untuk satu minggu dan unlimited. Kongsi saja sebab internet/data di sana laju. 

Lagi satu tips, sila isi minyak penuh tangki sebelum sampai Imigresen. Bukan apa, minyak kat sana mahal. Jadi jimatlah sikit bila isi full tank. Kami isi fill tank, sempatlah pusing-pusing Hatyai -> Songkhla dan isi semula masa keluar dari Thailand. Kiranya full tank tu untuk kami pusing Hatyai selama 3 hari termasuklah sesat dan salah jalan. hikhik. 

11 Dis 2017

7 Reasons Why You Should Learn Math

Disember 11, 2017 3
7 Reasons Why You Should Learn Math
7 Reasons Why You Should Learn Math ~ Let’s talk about Mathematics. Some people cringe just hearing the word “Mathematics”; some hate it, and some find it hard to comprehend how to solve math problems. Well, if you are one of those who doesn’t add Mathematics as their favorite subject, you are not alone. But, interestingly, Mathematics is exciting more than it seems. Worry no more, for everything has solution and through the help of SmileTutor, Math will never be a problem anymore. Hence, you’ll feel that it is your buddy through troubled times. 


Honestly, Math do remarkable things in our lives. Without it, we’ll never live our lives the way it used to be. So, as early as your age, Math should be one of the most interesting subject you’d love to learn. 

In this article, you will learn why is it fun to study Mathematics, and there are various why you must. 

1. World cannot move without Math.

Almost everything in this world requires the components of Mathematics. Carpenter, mechanic, engineer, architect, scientist, doctor, musician, and other professions depend on this subject. Therefore, world revolves around object requiring this subject. Without learning it, you are missing half of your life. Whether you like it or not, Mathematics is part of your everyday lives. 


2. Power of reasoning are nurtured by this subject. 

Mathematics develop critical thinking especially if your exam includes problem solving wherein you need to analyze first the problem before you come up with the right answer. That is the total opposite of other subjects in school. Some professors encourage memorizing terms then put it in exam paper. Students often indulge their thinking on memorizing. But the negative effect of memorizing every term is that it fails to develop the reasoning of each students. One more thing, once you memorize several terms, after several days without using that term, your mind would probably forget it. That is why it is more fun learning Mathematics for you won’t need to memorize hundreds of words just to pass the subject. You only need to analyze the problem, and make a solution. 


3. You develop your self confidence and pride in certain things.

For some, Mathematics is something hard to comprehend and impossible to master. But that is the misconception of people regarding Math. Sometimes, it’s all what you put into your mind. People let their fears hinder them to learn more about this subject. Once you start to let go of that fear, and gain courage to study mathematics in your own will, you can master it in no time. When you finally learn the techniques, it would be easy for you to gain confidence when it comes to other complexities in another subject. Almost all the subjects require Mathematics, and learning it the right way, will benefit you in big ways. 


4. Mastering Math means mastering all the subjects.

Have you noticed that every subject you are taking seems involving Math all the way? Well, that is reality. When you learned Mathematics the right way, every other subject would be easy for you, and can have confidence that you can do it all by yourself. 


5. Being graduate prospect is relatively high.

There are times that College and Universities look upon your Mathematics rating. Being one of the Top 10 in Math Institutions gives you higher possibility to graduate in class easier without repeating other subjects. 


6. Employment involving Math is highly in demand nowadays.

As you observe the jobs around you, almost everything involves Mathematics. So, if you are getting ready for College, better look for jobs mastering skill in Math. It’ll help you to search for better jobs in the future. Aside from that, jobs majoring in Math have better salary rates.

7. It helps you to become more organized. 

Mathematics requires time and lots of passion. Mastering this subject will help you to make things in order. You must learn how to solve the problem, what order you have to do to make the right solution possible. Aside from these, giving your full attention to Math will help you to become more responsible in learning.  



Mathematics makes our lives in order and it also prevents world full of chaos. Are you looking for better Math classes? Are you tired of studying this subject but end up failure to master it? You don’t have to drown yourselves with such worries, because we have solution for that. SmileTutor offers such classes with affordable Math tuition. You don’t have to spend more than what kind of Math class you truly deserve. 


Let your child learn Math the best ways. What makes SmileTutor is how they teach the subject. They make it more interesting and fun. Your children will truly enjoy it and it will help them to become better in class! Visit https://smiletutor.sg/malay-tuition/ and enroll you child now! 

8 Dis 2017

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap

Disember 08, 2017 18
Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap
Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap ~ Korang pernah rasa tak Fish & Chips yang dalam ikan ada cheese aka keju? Bila potong ikan tu, keju dia meleleh-leleh... Sedapnya lahai! Dulu ingatkan boleh makan macam tu dalam mimpi saja rupa dah ada dalam reality. Kat mana? Kat restoran mana yang ada jual cheezy fish & chips tu? Kat kedai atau restoran, mommy belum jumpa lagi tapi Cheezy Fish & Chips yang sedap ni mommy buat sendiri kat rumah. Terer kan mommy? :D :D

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap, cheezy fish & chips, fish & chips, buat sendiri fish & chips, bahan untuk buat fish & chips, cara buat fish & chips, fish & chips mudah dan sedap, DIY fish & chips, pacific west, produk-produk pacific west, produk terkini pacific west, CHEEZY FISH FILLET, cheezy fish fillet, fillet ikan, filet ikan, Win Your Dream Holiday, contest pacific west, contest Win Your Dream Holiday, laman web pacific west, facebook pacific west malaysia, facebook pacific west, sedapnya fish & chips,
Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap

Semua boleh jadi terer masak apabila ada rangkaian produk dari Pacific West. Ni stok makanan sejuk beku musim cuti sekolah. Ia juga penyelamat mommy bila balik kerja dan anak-anak buat muka lapar.. Dah la cakap lapar sampai sakit perut serta tak larat nak bangun. Ngada-ngada dan pandai berdrama kan budak-budak ni? 

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap, cheezy fish & chips, fish & chips, buat sendiri fish & chips, bahan untuk buat fish & chips, cara buat fish & chips, fish & chips mudah dan sedap, DIY fish & chips, pacific west, produk-produk pacific west, produk terkini pacific west, CHEEZY FISH FILLET, cheezy fish fillet, fillet ikan, filet ikan, Win Your Dream Holiday, contest pacific west, contest Win Your Dream Holiday, laman web pacific west, facebook pacific west malaysia, facebook pacific west, sedapnya fish & chips,
Rangkaian produk pacific west

Produk-produk Pacific West ni mudah di sediakan sebab tak perlu nyahbekukan. Keluar dari peti sejuk beku saja dah boleh goreng terus. Walaupun terus di goreng, rasa ikan atau produk Pacific West yang lain tak akan berubah rasa. Tetap rasa seperti ikan atau makanan laut yang segar. Lebih-lebih lagi di tambah dengan cheese yang terbaik. Sedap!

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap


Disebabkan Cheezy Fish & Chips yang mommy sediakan sedap dan menjadi kesukaan anak-anak mommy, jadi mommy kongsikan juga dengan korang... Semoga ia menjadi penyelamat apabila korang balik kerja dan anak-anak lapar. hihi.. Boleh juga di jadikan hidangan untuk makan malam korang... Tambah-tambah lagi yang bujang tu. Diet kan? 

Bahan-Bahan

1 kotak Cheezy Fish Fillet / 3 Cheezy Fish Fillet Pacific West- di goreng terlebih dahulu.
Fries - di goreng garing dan rangup. 
1 biji limau nipis besar
1 biji tomato
6 potong timun - di potong bulat dengan lebar 1/2 cm setiap satu.
Salad segar - Mommy tak letak sebab tiada stok di rumah. 
Mayonis 
Cili sos


Caranya:

Susun Cheezy Fillet fish dalam pinggan yang sesuai. Hiaskan dengan fries, timun, salad dan tomato agar hidangan nampak cantik dan menarik. 

Masukkan sos cili dan mayonis dalam satu mangkuk kecil. 

Sedia untuk di makan.

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap, cheezy fish & chips, fish & chips, buat sendiri fish & chips, bahan untuk buat fish & chips, cara buat fish & chips, fish & chips mudah dan sedap, DIY fish & chips, pacific west, produk-produk pacific west, produk terkini pacific west, CHEEZY FISH FILLET, cheezy fish fillet, fillet ikan, filet ikan, Win Your Dream Holiday, contest pacific west, contest Win Your Dream Holiday, laman web pacific west, facebook pacific west malaysia, facebook pacific west, sedapnya fish & chips,
Cheezy Fish & Chips

Senangkan? Oh yer, untuk menggoreng Cheezy Fish Fillet ni korang perlu menggunakan api yang tingi pada 3 minit awalnya dan api yang sederhana sehingga masak atau fillet dah kekuningan.  Deep fryer ya... Angkat dan sediakan hidangan seperti di atas. 

CHEEZY FISH FILLET


Cheezy Fish Fillet merupakan produk terbaru dari Pacific West dan ia baru dilancarkan pada November 2017 baru-baru ni. Patutlah mommy baru nampak kat pasaraya sebab sebelum ni takde lagi. hikhik. Terus beli lak tu sebab mommy dan anak-anak adalah peminat cheese. Yang kecik tu paling suka dengan cheese sebab dia boleh meratah cheese macam tu saja. Kalau beli confirm cepat habis.

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap, cheezy fish & chips, fish & chips, buat sendiri fish & chips, bahan untuk buat fish & chips, cara buat fish & chips, fish & chips mudah dan sedap, DIY fish & chips, pacific west, produk-produk pacific west, produk terkini pacific west, CHEEZY FISH FILLET, cheezy fish fillet, fillet ikan, filet ikan, Win Your Dream Holiday, contest pacific west, contest Win Your Dream Holiday, laman web pacific west, facebook pacific west malaysia, facebook pacific west, sedapnya fish & chips,
Cheezy Fish Fillet

Selepas merasa Cheezy Fish Fillet dari Pacific West ini mommy boleh katakan ia SANGAT SEDAP dan menjadi kesukaan mommy dan anak-anak. Ini kerana Pacific West telah menyediakan Cheezy Fish Fillet ini dari ikan berwarna putih semulajadi dan dicampur dengan keju Mozarella dan Nacho yang berkualiti tinggi. Selain itu, ia juga disalut dengan serbuk roti jepun yang memberikan aroma dan rasa yang unik kepada pengguna. Patutlah sedap..

Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa mommy beli banyak sangat produk Pacific West? Selain buat stok musim cuti sekolah, mommy beli banyak-banyak sebab nak masuk contest 'Win Your Dream Holiday’yang di anjurkan oleh Pacific West dengan kerjasama Holiday Tours & Travel Sdn Bhd (Penang Office). Hadiah yang di tawarkan pun sangat best iaitu pakej percutian 4 hari 3 malam ke Perth, Australia ataupun ke Bali, Indonesia. Kalau ada kesungguhan dan ada rezeki, kita boleh menang salah satu pakej percutian tersebut. Bestnya!

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap, cheezy fish & chips, fish & chips, buat sendiri fish & chips, bahan untuk buat fish & chips, cara buat fish & chips, fish & chips mudah dan sedap, DIY fish & chips, pacific west, produk-produk pacific west, produk terkini pacific west, CHEEZY FISH FILLET, cheezy fish fillet, fillet ikan, filet ikan, Win Your Dream Holiday, contest pacific west, contest Win Your Dream Holiday, laman web pacific west, facebook pacific west malaysia, facebook pacific west, sedapnya fish & chips,
Contest Win Your Dream Holiday

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap, cheezy fish & chips, fish & chips, buat sendiri fish & chips, bahan untuk buat fish & chips, cara buat fish & chips, fish & chips mudah dan sedap, DIY fish & chips, pacific west, produk-produk pacific west, produk terkini pacific west, CHEEZY FISH FILLET, cheezy fish fillet, fillet ikan, filet ikan, Win Your Dream Holiday, contest pacific west, contest Win Your Dream Holiday, laman web pacific west, facebook pacific west malaysia, facebook pacific west, sedapnya fish & chips,
Contest Win Your Dream Holiday

Syarat-Syarat 'Win Your Dream Holiday'

Nak join contest Win Your Dream Holiday ni senang sangat.... 

1. Yang paling utama adalah korang kena beli satu produk Pacific West. Apa-apa produk pun takpa janji dari Pacific West. 

2. Hantar Penyertaan. Ada dua cara iaitu:;- 

  • Melalui POS dengan melengkapkan borang penyertaan yang boleh di perolehi ketika membeli produk Pacific West. Sertakan sekali resit pembelian yang original. 
  • Melalui WHATSAPP. Yang ni pasti ramai yang join... 

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap, cheezy fish & chips, fish & chips, buat sendiri fish & chips, bahan untuk buat fish & chips, cara buat fish & chips, fish & chips mudah dan sedap, DIY fish & chips, pacific west, produk-produk pacific west, produk terkini pacific west, CHEEZY FISH FILLET, cheezy fish fillet, fillet ikan, filet ikan, Win Your Dream Holiday, contest pacific west, contest Win Your Dream Holiday, laman web pacific west, facebook pacific west malaysia, facebook pacific west, sedapnya fish & chips,
Jangan lupa hantar penyertaan

Details contest adalah seperti yang terdapat dalam borang dan juga boleh di dapati di lawan web dan  facebook rasmi Pacific West seperti di bawah.

Sediakan Sendiri Cheezy Fish & Chips Yang Sedap, cheezy fish & chips, fish & chips, buat sendiri fish & chips, bahan untuk buat fish & chips, cara buat fish & chips, fish & chips mudah dan sedap, DIY fish & chips, pacific west, produk-produk pacific west, produk terkini pacific west, CHEEZY FISH FILLET, cheezy fish fillet, fillet ikan, filet ikan, Win Your Dream Holiday, contest pacific west, contest Win Your Dream Holiday, laman web pacific west, facebook pacific west malaysia, facebook pacific west, sedapnya fish & chips,
contoh borang penyertaan

3. Contest ini berlangsung mulai selama dua bulan iaitu 15 November 2017 sehingga 15 Januari 2018. 

4. Terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. 

5. Boleh submit banyak borang penyertaan. Janji ada resit di setiap borang penyertaan. Nak menang mestilah ada usaha kan?

6. Sebarang update tentang contest dan pengumuman pemenang contest adalah melalui laman facebook rasmi Pacific West. So, jangan lupa like kalau dah join.. takut terlepas pandang ja nanti.


So, jom join sama-sama. Good luck to me and to others participants..