Cahaya Hayati

13 Oct 2018

Mommy Nak Susu!

October 13, 2018 0
Mommy Nak Susu!
Mommy Nak Susu!. Ayat yang memang selalu anak-anak ungkapkan bila mereka lapar atau dahaga. Tak kira masa, pagi petang ataupun malam. Mommy suka sangat bila mereka suka minum susu. Tak perlu nak paksa-paksa atau marah-marah. Hasil didikan dari kecil tentang kebaikkan susu. Alhamdulilah mereka suka dan dah jadi minuman kegemaran. So, wajib di ambil waktu pagi dan malam sebelum tidur. Kalau mommy lambat sediakan susu maka akan kedengaranlah suara tiga beradik ni minta susu.. hihi

4 Sebab Susu Fernleaf UHT Menjadi Pilihan, Mommy Nak Susu!, susu, fernleaf, susu fernleaf uht, kenapa susu fernleaf menjadi pilihan, milk, fernleaf uht milk, fernleaf, 100% susu new zealand, pakar tenusu, susu pilihan anak-anak, susu pilihan 2018, susu viral, susu terbaik, lembu tenusu, lembu tenusu new zealand, sebab-sebab susu fernleaf menjadi pilihan,
Mommy nak susu! 

Bila anak-anak suka minum susu, menjadi tanggungjawab kami sebagai ibu bapa untuk memberi susu terbaik kepada mereka. Bukan senang tapi mujurlah kami tahu tentang susu Fernleaf yang banyak kebaikkannya dan sedap. Tak percaya boleh cuba sendiri..Confirm korang nak lagi. 

4 Sebab Susu Fernleaf UHT Menjadi Pilihan


Ladang Tenusu Semulajadi

Untuk menghasilkan susu yang terbaik adalah bahan-bahannya mestilah dari sumber semulajadi. Mengetahui rahsia alam ini, maka pakar susu Fernleaf memastikan lembu-lembu tenusu Fernleaf meragut rumput secara bebas di ladang rumput. Hasilnya, susu yang dihasilkan mempunyai sumber makanan semulajai yang kaya dengan kalsium mudah diserap dan digunakanoleh tubuh badan. Ia juga mempunyai banyak nutrien penting yang berkualiti tinggi, vitamin A dan juga vitamin D.

4 Sebab Susu Fernleaf UHT Menjadi Pilihan, Mommy Nak Susu!, susu, fernleaf, susu fernleaf uht, kenapa susu fernleaf menjadi pilihan, milk, fernleaf uht milk, fernleaf, 100% susu new zealand, pakar tenusu, susu pilihan anak-anak, susu pilihan 2018, susu viral, susu terbaik, lembu tenusu, lembu tenusu new zealand, sebab-sebab susu fernleaf menjadi pilihan,
Lembu tenusu New Zealand tidak di kurung tauuu!



Lembu Tenusu Dan Rumput

Lembu Tenusu di New Zealand tidak dikurung dalam kandang seperti kebanyakkan lembu tenusu yang lain. Mereka di biarkan bebas dan 90% masa dihabiskan untuk meragut rumput secara bebas. Oh yer rumput-rumput di New Zealand adalah rumput yang berkuati tinggi kerana New Zealand merupakan negara yang tanahnya subur, kadar hujan yang baik dan matahari yang banyak. Semua faktor ini menjadikan rumput untuk lembu tenusu berkualiti tinggi sekaligus menghasilkan susu berkhasiat yang berkualiti tinggi.

4 Sebab Susu Fernleaf UHT Menjadi Pilihan, susu fernleaf uht, fernleaf, susu,
100% susu New Zealand


Penghasilan Susu Secara Semulajadi

Susu Fernleaf dihasilkan secara semulajadi tanpa sebarang penggalak susu. Ia dihasilkan dengan hanya memastikan lembu-lembu tenusu meragut rumput yang berkualiti tinggi, iklim yang selesa dan air yang bersih. Kiranya dari awal lagi dah semulajadi dan tiada bahan sampingan. 


Pakar Tenusu

Sepertimana yang kita ketahui, New Zealand merupakan pakar tenusu dan peneraju industri tenusu dunia hari ini serta mempunyai pengalaman lebih 140 tahun dalam perladangan tenusu. Peladang tenusu Fernleaf sangat dedikasi bagi menghasilkan susu yang berkualiti tinggi.

4 Sebab Susu Fernleaf UHT Menjadi Pilihan, Mommy Nak Susu!, susu, fernleaf, susu fernleaf uht, kenapa susu fernleaf menjadi pilihan, milk, fernleaf uht milk, fernleaf, 100% susu new zealand, pakar tenusu, susu pilihan anak-anak, susu pilihan 2018, susu viral, susu terbaik, lembu tenusu, lembu tenusu new zealand, sebab-sebab susu fernleaf menjadi pilihan,
Hanya terbaik menhasilakan 100%Mmmmm..


Setelah mencubanya sendiri, mommy percaya susu Fernleaf UHT 100%Mmmmm memang terbaik, sedap dan semulajadi. Disebabkan itu, mommy ingin sebarkan kepada semua tentang susu yang 100%  susu dari New Zealand. Ia sesuai untuk semua. 


4 Sebab Susu Fernleaf UHT Menjadi Pilihan, Mommy Nak Susu!, susu, fernleaf, susu fernleaf uht, kenapa susu fernleaf menjadi pilihan, milk, fernleaf uht milk, fernleaf, 100% susu new zealand, pakar tenusu, susu pilihan anak-anak, susu pilihan 2018, susu viral, susu terbaik, lembu tenusu, lembu tenusu new zealand, sebab-sebab susu fernleaf menjadi pilihan,
Mommy susu ni sedaplah.

Untuk anak-anak mommy pula, mommy sediakan susu Fernleaf UHT 200ml untuk bekal ke sekolah dan susu Fernleaf 1000ml dirumah. Susu Fernleaf UHT yang penuh dengan 100% manfaat terjamin dari New Zealand didatangkan dalam 3 perisa iaitu Full Cream, Low Fat dan Chocholate. Ofkos, yang menjadi pilihan kami sekeluarga tentulah Full Cream dan Chocolate. 

4 Sebab Susu Fernleaf UHT Menjadi Pilihan, Mommy Nak Susu!, susu, fernleaf, susu fernleaf uht, kenapa susu fernleaf menjadi pilihan, milk, fernleaf uht milk, fernleaf, 100% susu new zealand, pakar tenusu, susu pilihan anak-anak, susu pilihan 2018, susu viral, susu terbaik, lembu tenusu, lembu tenusu new zealand, sebab-sebab susu fernleaf menjadi pilihan,
Susu Fernleaf UHT Terbaik

Mommy nak susu!

Okayyy dah masa untuk minum susu Fernleaf dan tidur. Jangan lupa minum susu Fernleaf ya!

11 Oct 2018

Aisy Turn 4

October 11, 2018 0
Aisy Turn 4
Aisy Turn 4. 24 September hari tu genap umur Aisy 4 tahun tapi mommy dia baru nak update blog. kihkih.. Sambut sikit-sikit saja. Janji besday boy happy dapat kek Spiderman dan ironman. 

Dear Aisy, 

Having you as my son gives me so much love, joy and pride. I love u, happy birthday!





Macam selalu. Kek dari Donna's Touch. Kali ini order kek White Chocolate Macadamia. Sedap sangat sampai menjilat jari... hihi. 

Selain daripada kek, mommy dan daddy beli KFC kesukaan anak-anak dan ofkos KFC kan selalu simbolik untuk hari istimewa. Biar simple tapi janji sambutan ini penuh dengan gelak tawa anak-anak. 

Disebabkan mommy dah peram terlalu lama, mommy pun tak tahu nak karang apa dah... hehe. Moh ler kita sambung buat kerja. 

10 Oct 2018

Festival Makanan Kanak-kanak Sihat | Ayam Brand™ Didik Tentang Pilihan Makanan yang Lebih Sihat

October 10, 2018 0
Festival Makanan Kanak-kanak Sihat | Ayam Brand™ Didik Tentang Pilihan Makanan yang Lebih Sihat
Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™ Didik Tentang Pilihan Makanan yang Lebih Sihat. Semalam mommy berkesempatan untuk pergi ke event Ayam Brand di Pulau Pinang untuk melihat sendiri bagaimana Ayam Brand mendidik kanak-kanak cara makan makanan sihat. Alhamdulillah event yang baik dan happening sekali. 

me

Malaysia dinamakan sebagai sebuah negara yang mempunyai kadar obesiti paling tinggi dalam kalangan kanak-kanak dan dewasa di ASEAN dengan 23.7% daripada mereka mengalami masalah obes .

Pemakanan memerlukan keseimbangan. Obesiti sering dikaitkan dengan tabiat makan yang disemai sejak kecil, di mana kanak-kanak yang mempunyai berat berlebihan biasanya akan menjadi obes ketika dewasa.  

Faktor budaya juga menjadi salah satu sebab yang menyumbang kepada peningkatan masalah obesiti di Malaysia. Ini kerana kebanyakan makanan popular di Malaysia adalah seperti snek yang digoreng dan hidangan yang memiliki kandungan lemak tinggi, selain tidak ada banyak kepelbagaian dalam makanan mereka.  

Sebab itulah Ayam Brand™, jenama pilihan rakyat Malaysia selama 126 tahun menganjurkan Festival Makanan Kanak-kanak Sihat (Healthy KIDS Food Festival) untuk menawarkan pilihan makanan yang lebih baik sebagai sebahagian daripada program tanggungjawab sosial tahunannya. 

Kempen kebajikan pada tahun ini bertujuan memperkasakan kanak-kanak untuk membuat pilihan makanan mereka sendiri menerusi aktiviti-aktiviti yang interaktif. Aktiviti ini dapat membantu mereka mengenal pasti kumpulan makanan yang penting, memahami jumlah makanan dan membuat keputusan bijak tentang makanan berkhasiat dan membentuk tubuh secara positif. 

Ayam Brand™ menyatakan bahawa sumbangan produk kepada rumah-rumah kebajikan yang mengambil bahagian dibuat kerana kebanyakan daripada mereka kurang akses kepada sumber nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan kesihatan kanak-kanak.  

 En Nathan Deverre, wakil dari Ayam Brand™ Bersama kanak-kanak dari Rumah Permata Kasih, Children’s Protection Society, Persatuan Kebajikan Anak-anak Islam dan Rumah Kebajikan Seri Cahaya di Pulau Pinang sempena Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand 2018.

Sudah memasuki tahun kesebelas, Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand telah berjaya menjangkau sekitar 20,000 orang dari 482 pertubuhan kebajikan, serta menyediakan mereka dengan 1,404,000 hidangan makanan yang sihat dan mudah!  

Mengulas tentang Festival Makanan Kanak-kanak Sihat, wakil Ayam Brand, Encik Nathan Deverre berkata, “Kanak-kanak dapat belajar dengan baik menerusi permainan. Justeru, Ayam Brand telah menganjurkan Festival Makanan Kanak-kanak Sihat dengan pelbagai bentuk permainan yang direka khas buat kanak-kanak agar mereka seronok ketika belajar bagaimana untuk memilih makanan yang betul. Kami harap kanak-kanak yang mengambil bahagian pada hari ini akan mengamalkan apa yang telah mereka pelajari dan berkongsi tips ini dengan rakan-rakan dan menyebarkan mesej mengenai makan secara sihat.” 

MR. Nathan Deverre 

Antara sesi bengkel yang dijalankan ialah ‘Yay or Nay’ di mana kanak-kanak belajar untuk mengenal pasti serta membezakan di antara pilihan makanan yang sihat dan tidak sihat, selain teka silang kata tentang manfaat Omega 3 dan DHA di bengkel ‘Crossword’. Di bengkel ‘Healthy Plate’ pula, kanak-kanak menentukan kuantiti kumpulan makanan berbeza untuk menghasilkan satu diet yang seimbang, manakala di bengkel ‘DIY’, kanak-kanak akan menghidang Nasi Lemak Tuna mereka berdasarkan apa yang telah pelajari. 

aktiviti mewarna sebelum acara bermula


Teka silang kata tentang manfaat Omega 3 dan DHA

Healthy Plate

DIY nasi lemak tuna

Kanak-kanak amat memerlukan Omega-3, iaitu sejenis asid lemak penting untuk perkembangan otak dan mata yang tidak dihasilkan oleh tubuh manusia. Ibu bapa dan penjaga boleh menambah makanan yang kaya dengan kandungan Omega-3 seperti sardin, mackerel dan tuna dalam diet anak-anak. Bagi kanak-kanak yang tidak sukakan bau ikan, ibu bapa perlu jadi lebih kreatif. Jadi, layari laman web www.ayambrand.com.my untuk mendapatkan pelbagai resepi yang mesra kanak-kanak. 

Nasi lemak tuna 

Kelapa pula telah mencapai status makanan super di peringkat global kerana kandungan lemak sihatnya. Ini satu berita baik buat rakyat Malaysia kerana mereka menggemari makanan berlemak seperti Nasi Lemak. 

Sebahagian daripada Festival Makanan Kanak-kanak Sihat, Ayam Brand™ ada memperkenalkan Nasi Lemak yang lebih sihat, mudah dan cepat untuk disediakan yang menggunakan santan jenama ini. Di samping Light Tuna Cili sebagai sambal yang boleh diambil terus daripada tin bersama telur rebus, timun segar, kacang tanah dan ikan bilis untuk menjadi satu hidangan yang enak dan berkhasiat. Kanak-kanak yang menghadiri bengkel ini juga belajar tentang sukatan yang betul bagi setiap makanan untuk diet yang lebih sihat. 

Rumah Kebajikan Seri Cahaya

Rumah Permata Kasih

Children’s Protection Society

Persatuan Kebajikan Anak-anak Islam

“Ramai rakyat Malaysia yang membuat pilihan makanan tanpa memikirkan tentang kesan jangka masa panjang terhadap kesihatan mereka. Ibu bapa perlu menunjukkan teladan yang baik, memberi pemahaman serta menjadikan pengambilan makanan berkhasiat dan seimbang  sebagai amalan sejak anak-anak masih kecil. Kami gembira kerana kanak-kanak dapat belajar tentang asas pemakanan sihat dengan cepat pada hari ini. Ibu bapa dan penjaga boleh mencuba beberapa aktiviti yang telah kami lakukan ini kerana ia mudah dan boleh dilakukan di rumah,” kata Deverre.

Rumah Permata Kasih, Children’s Protection Society, Persatuan Kebajikan Anak-anak Islam dan Rumah Kebajikan Seri Cahaya dari Pulau Pinang menerima bekalan makanan harian produk Ayam Brand selama dua bulan merangkumi ikan sardin, mackerel, tuna dan santan kelapa untuk semua kanak-kanak di bawah jagaan mereka.

Menurut wakil dari Children’s Protection Society, Cik Magdeline Leong, sumbangan produk Ayam Brand™ yang tidak mempunyai bahan pengawet atau MSG tambahan itu sangat dihargai kerana makanan tersebut sihat, pantas dan mudah disertakan ke dalam diet harian mereka.  

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Ayam Brand™ kerana menjemput Children’s Protection Society untuk menyertai acara ini, selain menyumbang produk mereka yang mudah, berkhasiat dan enak. Kanak-kanak sangat seronok pada hari ini dan mereka belajar pelbagai tip nutrisi daripada bengkel-bengkel aktiviti. 

“Kami akan menjalankan beberapa bengkel sama di Children’s Protection Society tidak lama lagi. Sebabnya, daripada apa yang dapat kami lihat pada hari ini, ia dapat membantu kanak-kanak mengamalkan tabiat makanan sihat sepanjang hidup mereka,” kata Cik Leong.

Maklumat lanjut mengenai Ayam Brand™, sila layari laman web Ayam Brand di bawah:-