Cahaya Hayati

15 Mar 2019

Personal Loan Atau ASB Loan?

March 15, 2019 0
Personal Loan Atau ASB Loan?
Salam jumaat. Hai korang! Impian mommy adalah nak jadi jutawan dan bersara awal #beranganitutaksalah. Nak jadi jutawan sebab bila ada banyak duit, banyak perkara mommy boleh buat. Banyak orang yang mommy boleh tolong.. In sha Allah itu impian mommy. So, untuk mencapai impian tersebut... Mommy banyak membaca tentang cara menjadi jutawan, cara untuk menjana duit dan banyak lagi. Cara yang paling senang, mommy follow saja pakar kewangan yang berjaya. Banyak perkongsian tentang kewangan dari mereka. So, ada seorang pakar kewangan ni minta kita agar tidak terjebak dengan Personal Loan. Katanya dari buat personal loan, better buat ASB loan atau ASBf. Kenapa yer? So, mommy kongsikan semula perkongsian yang telah beliau kongsi...

Personal Loan Atau ASB Loan? 


Sebelum mommy terangkan dengan lebih lanjut, mommy nak kongsikan perbezaan antara ASBf dan personal loan.

Kalau kita apply Personal Loan, kita akan dpt sejumlah wang dan bayar tiap2 bulan kepada bank TAPI ASBF plak, kita mulakan application, dah lulus, kita perlu bayar tiap-tiap bulan dulu kepada bank, baru bank akan bagi sejumlah wang tersebut.. Sementara tu, apa pulangan yang kita dapat? Jumlah tersebut diletakkan di dalam ASB dlm bentuk sijil utk menerima dividend tahunan. Berapa banyak yang awak buat loan, awak darablah dengan estimate dividen ASB. 

Contohnya ASBF 200K x 7% dividen ASB = RM14K. RM 14K itulah jumlah yang kita dapat setiap tahun. Dividen inilah yang korang guna untuk membuat perkara yang korang planning tu. Nak buat hantaran, nak buat bayaran muka beli rumah, bayaran muka beli kereta dan lain-lain lagilah...

Perbezaan kedua adalah Personal Loan adalah hutang, ASBf adalah simpanan. Kalau tak simpan, tak dapatlah wang tersebut. 

Tapi...
Tapi...
Tapi...

Boleh jer kan ambil personal loan dan park dalam ASBf? Tempoh masa lebih singkat?Nak tahu perbezaan, jom tengok di bawah ni...

Target 10tahun

PERSONAL LOAN
🏀 RM75k 
🏀 10 tahun
🏀 RM1,069 Sebulan

Park kesemua RM75,000 di dalam ASB selama 10 tahun

ASBf 
🏀 RM200,000
🏀 Tenure 30 tahun
🏀 RM1,074 sebulan

Bayaran beza RM5 sebulan.. dalam tempoh 10tahun,


RETURN 

Option 1 : Park Personal Loan  RM75,000 di dalam ASB selama 10 Tahun

Bayaran bulanan RM1,064
Total 10 tahun, RM127,680

Selepas 10 tahun,
🎁 Jumlah terkumpul RM147,531
🎁 Total keuntungan RM19,851
🎁 Percentage keuntungan 10 tahun 15.5%
🎁 ROI setahun 1.55%

Option 2 : Buat ASBf RM200k, tenure 35tahun, selama 10 tahun shj

Bayaran bulanan RM1,074
Total 10 tahun RM128,880

Selepas 10 tahun
🎁 Jumlah terkumpul RM230,726
🎁 Total keuntungan RM101,846
🎁 Percentage keuntungan 10 tahun 79%
🎁 ROI setahun 7.9%

Bezaaa kan? Pilihan di tangan anda.. Susah nak faham, cer tengok table di bawah. Mungkin korang boleh faham lagi...

Personal Loan Atau ASB Loan? , beza personal loan dan ASB loan, keburukkan personal loan, pinjaman peribadi atau personal loan, loan, asb loan, kenapa perlu buat asb loan, kelebihan asb loan, untungkah buat asb loan, kenapa perlu buat asb loan, loan asb, baik buruk loan asb,
Personal loan park dalam ASB

Personal Loan Atau ASB Loan? , beza personal loan dan ASB loan, keburukkan personal loan, pinjaman peribadi atau personal loan, loan, asb loan, kenapa perlu buat asb loan, kelebihan asb loan, untungkah buat asb loan, kenapa perlu buat asb loan, loan asb, baik buruk loan asb,
ASBf 

Note: pengiraan atas dividend 7% setahun utk menunjukkan perbezaan..  

Actually banyak lagi perkongsian beliau untuk ASBf ni. Boleh follow di SINI. Apa-apa pun ia adalah pendapat masing-masing. Perkongsian ini adalah untuk info semata-mata. 

14 Mar 2019

10 Sebab Anda Di Cari Oleh LHDN

March 14, 2019 1
10 Sebab Anda Di Cari Oleh LHDN
Hai korang. Dengar-dengar ramai yang dapat surat pengakuan sukarela dari LHDN. Korang dapat tak? Kalau dapat, jangan gelabah. Pi ja LHDN dan isytiharkan pendapatan anda sebagai blogger, instafamous atas social media insfluencer. Bila kita isytihar, barulah nampak pendapatan tu kena cukai atau tak? Sebab pendapatan kita dalam setahun akan ada pengecualian pendapatan. Tak silap mommy ada 20. Boleh baca kat SINI.

Dalam entry ni, mommy nak kongsikan 10 sebab anda dicari oleh LHDN. 10 sebab ini dikongsikan oleh pemilik AMACC Advisory iaitu Tuan Amsyari Syakur. Famous dan selalu masuk TV. Korang boleh follow beliau di Facebook dan juga laman web AMACC sebab ada banyak perkongsian tentang cukai individu dan juga syarikat serta lain-lain tips kewangan.

sebab-sebab dicari lhdn, 10 Sebab Anda Di Cari Oleh LHDN, kenapa dapat surat dari lhdn, lhdn, info lhdn, e filing, siapa yang di cari oleh lhdn, tips cukai, cukai, siapa yang kena bayar cukai,
 pemilik AMACC Advisory iaitu Tuan Amsyari Syakur

10 Sebab Anda Di Cari Oleh LHDN


sebab-sebab dicari lhdn, 10 Sebab Anda Di Cari Oleh LHDN, kenapa dapat surat dari lhdn, lhdn, info lhdn, e filing, siapa yang di cari oleh lhdn, tips cukai, cukai, siapa yang kena bayar cukai,

Tidak kira anda sebagai individu atau berbisnes, cuba anda elak lakukan perkara dibawah. Jika tidak anda mengalakkan atau mengundang kedatangan LHDN. Elak perkara dibawah:-

1) Bayaran cukai anda turun mendadak

Sebagai contoh:-
Bayaran cukai

Tahun 2016 - RM120,000
Tahun 2017 - RM60,000
Tahun 2018 - RM 30,000


2) Margin untung kasar anda jauh dari rakan bisnes anda dalam industri yang sama.

Contoh:-

Buat bisnes jual komputer

Margin untung kasar dalam industri selalunya 25% ke atas, jika anda kurang dari margin kasar tersebut. Anda perlu fikirkan sebabnya


3) Anda hebat atau glamour dalam media sosial

Media sosial yang mudah untuk mereka kesan anda ialah di facebook dan instagram. Jika anda sudah glamour, pasti anda sudah bersedia.


4) Anda berhenti istihar cukai tanpa beritahu LHDN

Contoh:-
Tahun taksiran
2016 - istihar cukai
2017 - tidak istihar cukai


5) Buat setem duti untuk perumahan di LHDN

6) Rumah atau kenderaan anda, mewah atau banyak

7) Jualan bisnes anda dedahkan pada umum

8) Anda buat bisnes sebagai agen seperti Agen insuran dan REN (real estate negotiator). Anda kena ingat majikan anda hantar borang CP58 ke LHDN

9) Anda claim semua perlepasan individu dan tuntut penuh untuk perlepasan yang diberi

10) Anda buat bayaran potongan cukai bulanan (PCB) banyak, tapi tidak ada cukai dikenakan.

Ada banyak lagi tapi inilah 10 sebab utama yang menyebabkan anda di cari oleh LHDN. Yang mana belum buat e-filing tu, cepat-cepatlah buat. Jangan tunggu akhir waktu sebab takut anda terlupa nak buat terus ja... 

13 Mar 2019

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu

March 13, 2019 3
StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu
Dua minggu lepas masa mommy ke SP untuk membeli kain baju raya, mommy singgah di cafe officemate. Cafe ni baru buka saja sebab sebelum ni dia jual burger saja.. So, yang baru ni di upgrade menjadi cafe yang menjual western food. Dia tiga orang officemate dah pergi dan asyik bagi review sedap dan berbaloi dengan harga, so alang-alang dah sampai SP mommy ajaklah daddy singgah di StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu. 

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu, StabTheStoneWestern, Tempat makan best di Tikam Batu, Tempat makan best dan sedap di Sungai Petani, JJCM sungai petani, jjcm tikam batu, Dinner best di tikam batu, sedapnya western food di sungai petani, sedapnya western food di tikam batu, kedai western food murah di sungai petani, kedai western food sedap di sungai petani.
StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu

Cafe StabTheStone ni terletak di jalan untuk ke Pantai Merdeka. Kiranya kena masuk dalam sikit, baru jumpa StabTheStone. Jangan risau sebab korang boleh je guna google maps. Kat bawah nanti mommy kongsi google maps ni. 

So, apa yang sedap? Mommy dan family order Lamb Chop, lamb Rack, Meatball, Fish & Chips dan Pasta Carbonara. Semua yang di order sedap dan sangat puashati. Anak-anak siap request nak mai lagi.. 

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu, StabTheStoneWestern, Tempat makan best di Tikam Batu, Tempat makan best dan sedap di Sungai Petani, JJCM sungai petani, jjcm tikam batu, Dinner best di tikam batu, sedapnya western food di sungai petani, sedapnya western food di tikam batu, kedai western food murah di sungai petani, kedai western food sedap di sungai petani.
Us at StabTheStoneWestern

Ini lamb chop mommy. Sos yang sangat sedap dan tak muak... Habis sepinggan ni. hihi...

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu, StabTheStoneWestern, Tempat makan best di Tikam Batu, Tempat makan best dan sedap di Sungai Petani, JJCM sungai petani, jjcm tikam batu, Dinner best di tikam batu, sedapnya western food di sungai petani, sedapnya western food di tikam batu, kedai western food murah di sungai petani, kedai western food sedap di sungai petani.

Pasta Carbonara ni si kakak Aisya yang order tapi share dengan si Aisy. Sedap depa kata... Untuk gambar meatball dan Fish & Chip tak sempat nak ambil.. Laju ja depa makan. hahaha

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu, StabTheStoneWestern, Tempat makan best di Tikam Batu, Tempat makan best dan sedap di Sungai Petani, JJCM sungai petani, jjcm tikam batu, Dinner best di tikam batu, sedapnya western food di sungai petani, sedapnya western food di tikam batu, kedai western food murah di sungai petani, kedai western food sedap di sungai petani.

Ini antara menu-menu yang di jual di StabTheStone. Bukan biasher biasher. Semuanya nampak menarik dan sedap. 

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu, StabTheStoneWestern, Tempat makan best di Tikam Batu, Tempat makan best dan sedap di Sungai Petani, JJCM sungai petani, jjcm tikam batu, Dinner best di tikam batu, sedapnya western food di sungai petani, sedapnya western food di tikam batu, kedai western food murah di sungai petani, kedai western food sedap di sungai petani.
Set long sausage

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu, StabTheStoneWestern, Tempat makan best di Tikam Batu, Tempat makan best dan sedap di Sungai Petani, JJCM sungai petani, jjcm tikam batu, Dinner best di tikam batu, sedapnya western food di sungai petani, sedapnya western food di tikam batu, kedai western food murah di sungai petani, kedai western food sedap di sungai petani.
Set meatball

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu, StabTheStoneWestern, Tempat makan best di Tikam Batu, Tempat makan best dan sedap di Sungai Petani, JJCM sungai petani, jjcm tikam batu, Dinner best di tikam batu, sedapnya western food di sungai petani, sedapnya western food di tikam batu, kedai western food murah di sungai petani, kedai western food sedap di sungai petani.
Set chicken chop

StabThe Stone | Cafe Western Food Sedap Di Tikam Batu, StabTheStoneWestern, Tempat makan best di Tikam Batu, Tempat makan best dan sedap di Sungai Petani, JJCM sungai petani, jjcm tikam batu, Dinner best di tikam batu, sedapnya western food di sungai petani, sedapnya western food di tikam batu, kedai western food murah di sungai petani, kedai western food sedap di sungai petani.
Homemade burger
So, bila dah tengok menu-menu ni, mommy dah tahu nak order apa bila singgah sekali lagi nanti.. Mommy teringin nak rasa homemade burger tu... Nampak sedap kan?

Oklah, bagi yang nak rasa sendiri keenakkan menu di StabTheStone, korang boleh pergi sendiri dan just follow google maps ni.