Cahaya Hayati

17 Jul 2019

Tahniah Kakak Aisya Dan Team Choral Speaking SKSAC

July 17, 2019 2
Tahniah Kakak Aisya Dan Team Choral Speaking SKSAC
Tahniah Kakak Aisya Dan Team Choral Speaking SKSAC. Hari isnin baru ni Kakak Aisya dan rakan-rakannya telah mewakili sekolah untuk pertandingan Choral Speaking peringkat Daerah Kulim Bandar Baharu. Masa mula-mula terpilih untuk join choral speaking ni, mommy ingatkan just berlatih untuk persembahan hari anugerah sekolah rupanya mewakili sekolah untuk pertandingan peringkat daerah. So, mommy dan daddy hanya support yang mana mampu.. 

Choral Speaking
Primary schools Choral Speaking Competition

Masa hari pertandingan kakak Aisya cakap, mommy dan daddy boleh pergi tengok tapi mommy dah ada plan lain dan keluar hantar kakak Aisya pun dengan baju biasher-biasher saja. Tak sanggup mommy nak singgah dan tunggu tengok. Huhu... Hanya kata-kata semangat dan doa yang mengiringi dan team SKSAC. 

Masa pergi ambil balik, mommy dah nampak dia pegang pingat dan sijil. Alhamdulillah berjaya juga Kakak Aisya dan team SKSAC menjadi juara peringkat daerah Kulim Bandar Baharu. Muka pun ada banyak senyumlah.. 

Tahniah Kakak Aisya Dan Team Choral Speaking SKSAC
Tahniah Kakak Aisya Dan Team Choral Speaking SKSAC 

Inilah Team Choral Speaking SKSAC dan guru-guru.

Team Choral Speaking SKSAC dan guru-guru. 
Selain menjadi juara Choral Speaking, choreographer sekolah kakak Aisya juga terpilih sebagai  choreographer terbaik. Tahniah Tahniah Kakak Aisya Dan Team Choral Speaking SKSAC serta guru-guru yang tak jemu melatih mereka. 

Sekarang kakak Aisya kata mereka tengah berlatih untuk pertandingan peringkat negeri pula. Tahniah dan semoga menjadi pemenang peringkat negeri pula. Aminn!

16 Jul 2019

Cara Sahkan Arah Kiblat Di Rumah Kita

July 16, 2019 0
Cara Sahkan Arah Kiblat Di Rumah Kita
Assalamualaikum wbt. Korang, korang tahu tak petang ni kita ada peluang nak mengesahkan kiblat terutama di rumah kita. Guna batang raket badminton atau apa-apa yang lurus pun boleh. Tegakkan dan tengok arah bayang sebab jam 5.27pm Selasa 16 Julai (HARI INI) inshaAllah matahari tepat dibatas Kaabah.

Cara Sahkan Arah Kiblat Di Rumah Kita, cara tentukan arah kiblat, istiwa A'dzam, peristiwa Istiwa A'dzam, istiwa adzam, peristiwa istiwa adzam, cara sebenar nak tentukan arah kiblat, arah kibat rumah, bagaimana hendak tahu arah kiblat rumah sendiri
Peristiwa Istiwa A'dzam

Mommy kongsikan di sini untuk manfaat bersama. Maklumat dari Planetarium Negara dihebahkan oleh BH Online

Cara Sahkan Arah Kiblat Di Rumah Kita, cara tentukan arah kiblat, istiwa A'dzam, peristiwa Istiwa A'dzam, istiwa adzam, peristiwa istiwa adzam, cara sebenar nak tentukan arah kiblat, arah kibat rumah, bagaimana hendak tahu arah kiblat rumah sendiri
Cara Sahkan Arah Kiblat Di Rumah Kita

15 Jul 2019

Percutian Di Johor Bahru Lebih Mudah Dengan BAGASI.MY

July 15, 2019 8
Percutian Di Johor  Bahru Lebih Mudah Dengan BAGASI.MY
Percutian Di Johor  Bahru Lebih Mudah BAGASI.MY. Hai korang... Johor Bahru adalah destinasi percutian keluarga yang menarik sebab Johor Bahru mempunyai lebih 20 tempat menarik yang boleh dilawati tapi mommy senaraikan 20 saja lah. Sebelum mommy teruskan dengan 20 senarai tempat menarik di JB ni, mommy nak habaq jangan dok hotel yang jauh atau susah nak ke tempat-tempat yang hendak dilawati ni. Disebabkan mommy nak ke Legoland ( tujuan utama bercuti, huh, sambil jeling anak-anak), so mommy book hotel di Johor Bahru dekat dengan legoland melalui maklumat di BAGASI.MY. Kenapa dekat, kena jaga masa yer. Bukan senang nak handle anak-anak dan mommy tak mahu masa terbuang begitu. Manfaat masa sepenuhnya bila bercuti ni...

Percutian Di Johor  Bahru Lebih Mudah Dengan BAGASI.MY


Nak book hotel pun bukan senang juga. Banyak perkara kena ambil kira tapi mommy mampu lakukan melalui web BAGASI.MY. Ini kerana terdapat 23 hotel di Johor Bahru yang dekat dengan tempat menarik dan mesra keluarga. Kalau korang nak tahu, hotel apa.. Korang bolehlah klik di link BAGASI.MY ni. Pasti ada yang sesuai untuk anda dan keluarga.

Tapi mommy nak kongsi juga dengan korang dekat sini. 23 Hotel tersebut adalah..

23 HOTEL MESRA KELUARGA DI JOHOR BAHRU YANG DEKAT DENGAN TEMPAT MENARIK


1. Legoland Hotel



2. Somerset Puteri Harbour Iskandar Puteri
3. Ramada Meridin Johor Bahru
4. D Elegance Hotel


5. Stella Hotel
6. Hotel Granada Johor Bahru
7. OYO 519 Domus Hotel
8. Hotel By The Park PLT
9. Grand Medini Suites
10. Hotel Jen Puteri Harbour
11. Impiana Hotel Senai
12. Hotel Castello
13. Hotel Corsica
14. Zenz Hotel
15. Tune Hotel Danga Bay
16. The Puteri Pacific Johor Bahru
17. Hallmark Regency Hotel
18. Hotel Citrus
19. Doubletree by Hilton Johor Bahru
20. Swiss-Inn Johor Bahru
21. Hotel Silka
22. Hotel Grand Paragon
23. Potpourri Boutique Hotel

Menariknya di BAGASI.MY terdapat info yang kita perlukan seperti saiz bilik, jarak ke tempat yang hendak dilawati, harga serta alamat. Malah gambar bilik pun ada. Dah tak perlu nak fikir dan buat perbandingan. Sebab semua tu telah dinyatakan dalam BAGASI.MY.




Untuk booking pula, hanya klik link ke booking.com. Jika dah ada akaun booking.com, lagi lah senang nak booking hotel pilihan. So, korang yang nak pergi bercuti tu bolehlah guna laman web BAGASI.MY untuk memudahkan percutian korang sekeluarga...

Berbalik kepada tempat menarik ni Johor Bahru, mommy cadangkan korang ke 20 tempat menarik ni agar percutian korang sekeluarga menjadi percutian yang paling bermakna dan diingati. Tempat-tempat tersebut adalah:-

20 Tempat Wajib Lawati Di Johor Bahru


1. Legoland Malaysia


Dah sampai johor, inilah tempat yang wajib pergi. Kalau tak, anak-anak akan merengek dan minta untuk pergi. Dekat sini boleh habiskan masa dari pagi sampai malam sebab macam-macam permainan dan tarikan yang ada. So, enjoy hari pertama anda dengan anak-anak di sini. 


2. Johor Premium Outlets


Alang-alang dah sampai JB, mommy wajiblah shopping barang kat sini. Buat kenangan dan tanda dah jejak kaki kat sini. Mommies sekalian bolehlah buat senarai barang apa yang hendak dibeli mengikut budget masing-masing. 

Kalau tak nak beli pun takpa, just datang, lihat dan tengok apa yang ada di JPO ni... Barulah boleh balik cerita dengan kawan-kawan. 


3. JB City Square


JB City Square masuk dalam list jugak sebab kalau benda yang di cari tiada di JPO korang boleh singgah di JB City Square. Salah satu shopping mall tebesar di Johor Bahru...


4. Sealife Malaysia



5. Flyboard @Forest City  JB

Untuk yang adventures. Kalau mommy, mommy takut... Pastu tak reti berenang pulak tu. Hahaha..



6. Masjid Sultan Abu Bakar

Jalan-jalan juga, solat jangan lupa. So, destinasi yang tepat adalah Masjid Sultan Abu Bakar sebab ia adalah masjid tercantik dan terbesar di JB.



7. Hello Kitty & Thomas Town

Untuk anak-anak lagi. Wajib singgah juga sebab kat rumah ni ada peminat Hello Kitty dan Thomas. Asal ada iklan kat TV jer, mesti cakap nak pergi... So, kita realisasikan permintaan mereka. 



8. Taman Tema Air Desaru Coast Adventureland

Percutian kalau tak main air atau mandi kolam memang tak sah la kan. So, kita ke Taman Tema Air Desaru Coast Adventureland. Kat sini boleh lepak dan bermain sehingga puas.



9. Dataran Bandaraya Johor Bahru

Wajib abadikan gambar kenangan di sini...



10. MCM Studio Cartoon Planet

MCM Studio Cartoon Planet ni macam MAPS yang dekat Ipoh tu. Cuma konsep dia lain sikit... Dan haruslah singgah untuk keseronokkan berganda. hahaha...



11. Angry Bird Activity Park

Kalau rasa nak main game Angry Bird real, boleh singgah sini... Rasanya zaman mommy muda-muda dulu saja layan Angry Bird ni. Anak-anak zaman sekarang tahu tak apa Angry Bird ni?

Dekat sini, korang boleh lepaskan tekanan korang... So, balik cuti dengan semangat dan jiwa yang baru. 



12. The Real Escape Room JB

Untuk anak-anak remaja yang sukakan sukan lasak dan di sini mereka juga boleh belajar macam mana nak lepaskan diri dari satu bilik. alaa lebih kurang macam fear factor... 



13. Austin Heights Adventure Park

Option jika tak dapat nak ke Taman Tema Air Desaru Coast Adventureland. Kat sini pun best dan besar juga... 



14. Gunung Ledang

Untuk kaki hiking... Wajib hiking Gunung Ledang sebab view kat atas Gunung Ledang sangat cantik. 



15. Danga Bay

Orang kata, kalau datang johor wajib singgah sini untuk makan malam dan lepak sambil nikmati keindahan Danga Bay.



16. Hutan Bandar

Masa member suggest Hutan Bandar ni, mommy tempat apalah.. Rupanya ia adalah Taman Awam.... Best dan menjimatkan!



17. Bazar Karat

Bosan dengan shopping mall, korang boleh datang ke Bazar Karat untuk melihat jualan barangan tempatan. Lain tempat lain produk Bazar Karat... 



18. Pantai Desaru

Kalau nak mandi laut dan bermain pasir pantai, korang boleh lah ke Pantai Desaru. Pasti tidak mengecewakan sebab Pantai Desaru adalah yang tercantik di Malaysia. 



19. Zoo Johor

Nak belajar dan mengenali haiwan, bolehlah singgah ke Zoo Johor. Pasti anak-anak kecil teruja.



20. Kuso Trick Art Gallery

Sebelum bertolak balik, kita singgah ke Kuso Trick Art Gallery untuk bergambar sebab di sana ada banyak 3D art yang menarik untuk di ambil gambar. 


Menarikkan tempat-tempat tumpuan perlancongan di JB ni? So, kalau korang rancang nak pergi bercuti di Johor Bahru, jangan lupa untuk menggunakan maklumat di BAGASI.MY bagi memudahkan percutian korang dan keluarga.