26 May 2016

Pajeon Melayu

Assalamualaikum wbt. Pajeon Melayu. Hihi... Terpengaruh dengan cerita korea betul.

Pajeon adalah spicy korean pancake. Kalau dalam bahasa melayunya adalah peknga pedas yang ada banyak bahan dalamnya. kohkoh.

Pajeon melayu aku bagi nama sebab adunan panjeon tu aku buat ikut resepi cucur udang/ cucur bawang, jagung atau yang seangkatan dengannya. Adunan yang aku buat ni kurang pedas sebab letak cili kering. Kena letak cili padi yang di potong baru marvelles rasanya.

Cara memasak adunan cucur udang/ bawang dengan cara panjeon memberi kelainan pada rasa. Yang penting kurang minyak.

korean spicy pancake

Dalam dok update entry pun terliur. Dah la pose weiii. Confirm balik nanti kena buat lagikkk...

spicy korean pancake

Resepi Pajeon ( Spicy Korean Pancake)

Bahan

2 cawan tepung
1 keping dada ayam - di cincang/ potong dadu kecil
1 batang carrot - di parut
1 ulas bawang besar - di potong dadu
1 pokok daun bawang - di hiris kecil atau memanjang
1 pokok kecil daun sup - di hiris kecil atau memanjang
4 tangkai cili kering - gunting halus
1 biji telur
garam secukupnya
air secukupnya
minyak

Sos Pencicah

Sos cili
kacang tanah kisar kasar

Caranya

Masukkan tepung, ayam, carrot, daun bawang, daun sup, cili kering, garam dan telur ke dalam bekas adunan. Masukkan air sikit sikit sehingga adunan menjadi seperti yang dikehendaki. Tak keras dan cair sangat. Sedang-sedang saja.


Panaskan pan dan letak sedikit minyak. Letak adunan dan biarkan sehingga garing sebelum di alihkan. Angkat apabila pajeon garing dua-dua belah.

Di potong terlebih dahulu sebelum di hidangkan.

** sedap di makan panas-panas.

spicy korean pancake

Selamat mencuba yer!

Persembahan Live Ronnie Hussein

Assalamualaikum wbt. Persembahan Live Ronnie Hussein. Secara kebetulan saja masa balik kenduri dari Taman Mutiara, singgah di Pearl City Mall yang berada di Taman Mutiara tu. Masuk situ sebab ada Ramly. Ingatkan ada jual stok sejuk beku sekali tapi non hado. Ada jual burger dan yang seangkatannya saja.

Pastu naik tingkat atas. Tengah2 naik escalator tu dah nampak Ronnie Hussein buat persembahan. Layan sekejap sebab lagu lagu Ronnie ni best jugak.  Siapa Ronnie? Ronnie adalah bekas vokalis Hyper Act. Sekarang dah solo dan di kenali sebagai Ronnie Hussein.

Antara lagu yang di dendangkan masa persembahan ni adalah ' Di Koyak Waktu' dan 'Takkan Pergi'. Selepas dua lagu ada lagi sebenarnya tapi kami masuk kedalam pasaraya CMart pula. Nak cari seluar kat Ammar.

Oklah layan gambar Ronnie Hussein yang aku ambil masa dia buat persembahan tu.

Ronnie Hussein

Dikoyak Waktu - Ronnie Hussein

aku tak pandai bercinta
aku tak indah bicara
hanya manusia yang mengagumimu
walau takkan pernah ku miliki

aku ada di depan mata
aku tetap selalu ada
aku manusia yang mencintakanmu
dalam bisu bersendiri aku

dengan nafas ini
ku aturkan langkah
menuju dirimu

walau ku sedari
rasa ini tak mungkin kan kau mengerti
selamanya
ku dikoyak waktu

dengan nafas ini
ku aturkan langkah
menuju dirimu

walau ku sedari
rasa ini tak mungkin kan kau mengerti
selamanya ku dikoyak waktu

selamanya..
selamanya ku dikoyak waktu

updated: official lirik video dah keluar gais!


Lirik Di Koyak Waktu

Lagu ronnie hussein

Lirik Lagu Takkan Pergi - Hyper Act

Hariku yang pergi
Hilang ku mencari
Gelora cinta kau bawa tiada kembali

Rinduku tak sudah
Kelam dalam sedar
Mungkin ku menanti sepi
Hangat yang hadir
Kenangan bagai mengejar mentari

Terbakar debunga kasturi
Apakah tandanya yang tersembunyi
Di balik rahsia semalam

Hadir dirimu
Memulihkanku
Dalam lumpuh dan lesu
Menghidup jiwaku

Namun rasa ini
Dalam mencari erti
Yakinku kekal mu disisi takkan pergi

Mungkin sebenarnya
Ruangku tiada
Mengisi kasih nan pilu
Sebentar cuma
Kenangan bagai mengejar mentari

Terbakar debunga kasturi
Apakah tandanya yang tersembunyi
Di balik rahsia semalam

Hadir dirimu
Memulihkanku
Dalam lumpuh dan lesu
Menghidup jiwaku

Namun rasa ini
Dalam mencari erti
Yakinku kekal mu disisi takkan pergi

Hadir dirimu
Memulihkanku
Dalam lumpuh dan lesu
Menghidup jiwaku

Namun rasa ini
Dalam mencari erti
Yakinku kekal mu disisi takkan pergi

Kelibat cinta permain rindu kecewa
Bisikan indah khayalanku seketika
Air mata ini mengalir ku sendiri
Moga kelam resah ku kan berlalu pergi


Lirik Takkan Pergi
Encik suami yang merekod persembahan Ronnie Hussein

Adik nak gak!

24 May 2016

Bihun Goreng Meriah

Assalamualaikum wbt. Bihun goreng meriah namanya. Petang-petang camni haruslah update resepi sebab time time ni la mak mak dok pikiaq nak masak apa malam ni. Tangan dok buat keja tapi dalam kepala dok pikiaq menu malam nanti. #sindrommakmak

Apa susah susah pikiaq. Masak yang senang-senang dah la macam bihun goreng meriah ni. Bihun goreng meriah ni sebab penuh dengan bahan. Ada ayam, telur, chicken ball, carrot & sayur sawi. Anak-anak akak memang suka banyak bahan ni sebab bagi depa macam meratah lauk. Sayur saja tak boleh meriah. Nanti anak-anak jerit macam allergic. hahaha

resepi bihun goreng

Closed up sikit. Nampak tak penuh dengan ayam dan chicken ball.

resepi bihun goreng mudah dan sedap

RESEPI BIHUN GORENG MERIAH

Bahan:
1 peket bihun
1 belah dada ayam - potong nipis
10 biji chicken ball - guna jenama ayamas
1 poko sawi
1/2  biji lobak merah ( tengok saiz)
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji telur - di goreng hancur
minyak
garam
air

Caranya:
Rendam bihun sehingga lembut terlebih dahulu. Dalam 15 minit pun ok.

Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam. masak seketika.

Masukkan cili kisar. Masak sehingga berminyak atau cili telah masak. Masukkan sedikit air - lebih kurang secawan. Biarkan sehingga mendidih.

Tambahkan bebola ayam, batang sawi, carrot, sos cili, sos tomato dan sos tiram. Biarkan sehingga mendidih lagi sekali. Tambah garam dan rasa.

Akhir sekali,  Masukkan bihun dan gaul rata. Agak2 bihun telah lembut, masukkan daun sawi dan telur hancur. Masak lagi sehingga bihun benar2 lembut.

Opps. Tak lupa juga pada model mommy yang sorang ni. Mommy masak apa pun mesti berselera.. :D