5 platform Buat Duit Dengan FB, IG, YOUTUBE & Google+

5 platform Buat Duit Dengan FB & IG ~ Hi uolls. Sibuk ke? Biasalah bila hari isnin memang selalu sibuk sikit. Selesaikan kerja yang tertangguh pada hari jumaat dan sebelum kerja atau task baru masuk. Oh yer, hari ni mommy nak kongsikan kepada adik-adik blogger yang masih baru dan belum di offer buat paid  review. Jangan risau sebab ada 5 platform yang korang boleh guna untuk jana pendapatan atau buat duit. Yang penting korang punyai IG, FB, Youtube dan Google+ power, ada follower melebihi 2k. Senang-senang saja korang boleh buat duit....


5 platform Buat Duit Dengan FB, IG, YOUTUBE & Google+


Di sini mommy kongsikan cara buat duit dengan  FB, IG, YOUTUBE & Google+. Cara tersebut adalah:-


KOMACI


Untuk join KOMACI, korang perlulah berumur 15 tahun ke atas dan mempunyai followers melebihi 1000. Senang saja kan?

Klik SINI untuk join KOMACI

Bila dah join KOMACI, korang kena selalu jenguk dekat sponsorship untuk rebut task yang di beri. Sebab konsep KOMACI siapa cepat dia dapat.. Korang tak buka, takdelah task untuk korang.

Untuk ke page Komaci ----> KOMACI


SUSHIVID


Untuk join Sushivid, korang perlulah mempunyai atau memenuhi salah satu syarat di bawah. Kalau tak permohonan korang tak di terima.

  • YouTubers: 250 subscribers
  • Instagrammers: 2,000 followers
  • Bloggers: 2,000 visits every month


Selepas subscribe, korang perlu paste kan code yang di beri di bahagian html blog. Cara senang, boleh add html. Lepas approved, korang boleh nampak profile blog korang di bahagian Dashboard Sushivid. 

Untuk jobs dari Sushivid, korang kena mohon dan buat proposal. If dapat Sushivid akan email atau hantar notification. 

Untuk ke page Sushivid ----> SUSHIVID

NARRATS


Narrats paling senang nak join sebab takde syarat berapa follower yang korang ada. Boleh join melalui fb ataupun ig. Tengok yang mana korang prefer. Narrats jarang ada jobs tapi sekali ada jobs memang berbaloi buat sebab di bayar dalam USD. Cukup USD 50 dah boleh cashout. 

Untuk ke page narrats ---->  NARRATS



8SHARE

8Share memberikan saya ganjaran wang tunai dan mata perolehan dengan hanya berkongsi benda-benda menarik dengan rakan-rakan saya. Senang kan!

8share ini hanya memerlukan email untuk signup. Lepas sign up dan isi details yang di perlukan, dah boleh kongsi di media social. 

Untuk ke page narrats --- >  8SHARE


CHURP CHURP


Churp Churp ni dah lama. Ia adalah anak syarikat Nuffnang. Dulu banyak juga jobs dari Churp-Churp ni. Sekarang tengah ada jobs PERODUA. Join ler...

Untuk ke page Churp Churp--- > CHURP CHURP

Tarikh-Tarikh Penting Bulan Zulhijjah & Manfaat Dan Keutamaan Puasa Sunat Zulhijjah

Tarikh-Tarikh Penting Bulan Zulhijjah. Esok dah masuk 1 Zulhijjah. Jom lipat gandakan amalan dengan berpuasa mulai 1 hingga 9 Zulhijjah. Amalan yang di lakukan pada pada 10 hari pertama zulhijjah adalah berlipat kali ganda pahalanya.

"Tidak ada satu amal sholeh yang lebih dicintai oleh Allah melebihi amal sholeh yang dilakukan pada hari-hari ini (yaitu 10 hari pertama bulan Dzul Hijjah).”

Manfaat Dan Keutamaan Puasa Sunat Zulhijjah, tarikh penting bulan zulhijjah
Tarikh-Tarikh Penting Bulan Zulhijjah

 Manfaat Dan Keutamaan Puasa Sunat Zulhijjah


Keutamaan atau pahala berpuasa 10 hari pertama Zulhijjah, diantaranya iaitu sebagaimana hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas ra bahwasanya Rasulullah saw bersabda :

1hb Zulhijjah adalah hari di mana Allah swt mengampuni dosanya Nabi Adam as. Barang siapa berpuasa pada hari tersebut, Allah swt akan mengampuni segala dosanya.

2hb Zulhijjah adalah hari di mana Allah swt mengabulkan doa Nabi Yunus dengan mengeluarkannya dari perut ikan. Barang siapa berpuasa pada hari itu seolah olah telah beribadah selama satu tahun penuh tanpa berbuat maksiat sekejap pun.

3hb Zulhijjah adalah hari di mana Allah swt mengabulkan doa Nabi Zakaria. Barang siapa berpuasa pada hari itu, maka Allah swtakan mengabulkan segala do’anya.

4hb Zulhijjah adalah hari di mana Nabi Isa AS dilahirkan. Barang siapa berpuasa pada hari itu akan terhindar dari kesengsaraan dan kemiskinan.

5hb Zulhijjah adalah hari di mana Nabi Musa AS dilahirkan, barang siapa berpuasa pada hari itu akan bebas dari kemunafikan dan azab kubur.

6hb Zulhijjah adalah hari dimana Alloh swt.membuka pintu kebajikan untuk Nabinya, barang siapa berpuasa pada hari itu akan dipandang oleh Alloh dengan penuh Rahmat dan tdk akan diadzab.

7hb Zulhijjah adalah hari ditutupnya pintu jahannam dan tidak akan dibuka sebelum hari kesepuluh lewat. Barang siapa berpuasa pada hari itu Allah swt akan menutup tiga puluh pintu kemelaratan dan kesukaran serta akan membuka tigapuluh pintu kesenangan dan kemudahan.

8hb Zulhijjah adalah hari Tarwiyah. Barang siapa berpuasa pada hari itu akan memperoleh pahala yang tidak diketahui besarnya kecuali oleh Allah swt.

9hb Zulhijjah adalah hari Arafah. Barang siapa berpuasa pada hari itu puasanya menjadi tebusan dosanya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

10hb Zulhijjah adalah hari raya Aidil Adha. Barang siapa menyembelih Qurban, maka pada tetesan pertama darah Qurban diampunkan dosa dosanya dan dosa anak anak dan istrinya.

Dari huraian diatas, dapat kita ketahui bahwa puasa sunnah Zulhijjah di hari pertama sampai hari arafah (tanggal 9 zulhijjah) banyak sekali manfaat dan keutamaannya atau banyak pahala yang dapat diperoleh bagi siapa saja yang menjalankannya, serta berqurban di hari ke sepuluh bulan zulhijjah dapat melebur dosa-dosa keluarganya (dirinya, anak serta istrinya).

Siapa Korang?

Siapa korang? Siapa untuk apa? Hihi.. Siapa korang dalam dunia maya, sebagai blogger atau sebagai media social influencer? Mommy up status ni kat facebook mommy. Ramai yang feedback...


Bila ramai yang bagi feedback, ada yang serius menjawab soalan, ada yang menjawab tapi dengan ayat penambah yang bikin mommy gelak bila baca.. Apa-apapun korang memang BEST!

Antara yang serius menjawab soalan mommy...ST dan Encik Boss. Claim diri sebagai sebagai blogger lagi best dan biarkan orang yang menilai diri kita sebagai influencer. Kalau kita yang claim diri kita ni influencer tapi sebenarnya tak punnnn. Betul tu. 




Lagipun bukan senang nak menjadi influencer sebab makna influencer tu luas dan besar. Bukan setakat gah di FB & IG saja. Kalau boleh kena gah di semua media social seperti twitter, pinterest, wechat dan lain-lain. 

Lagi satu, if kita sebagai influencer adakah kita ada pengikut kita sendiri? Sebab apa orang ikut kita? Suka cara kita? Suka style kita? Or suka  dengan apa yang kita up di media social? Tepuk dada jawab sendirilah yer...



Bagi mommy, mommy lebih selesa menjadi blogger di samping menggunakan media social sebagai penarik. Yer, kalau boleh nak jadi dua-dua tapi kena ukur baju di badan sendiri. Tak besar, muat dan menutup aurat. hehe.. Taklah sebab mommy takut bila claim sebagai influencer, mommy tak terkejar melakukan tanggungjawab yang di amanahkan.

Antara jawapan yang buat mommy tersenyum adalah blogger tepian la, blogger tepi-tepian, blogger bawah tempurung la, blogger lautan dalam la... Macam-macam eh korang ni gelarkan diri korang. Hihi. Mommy dulu pun ada gelaran untuk diri mommy, iaitu blogger sejukbeku. Sebab blog takdak traffik langsung. kahkah.



Siapapun kita, apapun gelaran kita... janji kita bersemangat, amanah, tidak tamak dan sanggup belajar untuk menjadi yang terbaik. In sha Allah.


Pengikut

Google+ Followers