June 2019 - Cahaya Hayati

26 Jun 2019

Semburan Badan DEO + PERFUME Yang Pertama dari DASHING

June 26, 2019 2
Semburan Badan DEO + PERFUME Yang Pertama dari DASHING
Semburan Badan DEO + PERFUME Yang Pertama dari DASHING. Hai korang! Mommy suka cuddle dengan daddy sebab dia selalu wangiiii. Hihi... Siapa yang suka kalau bau badan tidak menyenangkan? Nak dekat pun taknak. Jenuh tahan nafas weii... Mommy sendiri pun kalau rasa badan tak selesa atau rasa bau badan dah semacam, cepat-cepat pergi mandi dan pakai wangi-wangian. Apatah lagi kaum lelaki aka jejaka yang sukakan aktiviti lasak confirm berpeluh sakan tapi itu bukan penghalang untuk mereka lakukan aktiviti tersebut. Dashing adalah jenama yang sangat memahami lelaki telah mengeluarkan produk barunya iaitu Semburan Badan DEO + PERFUME yang pertama.

Dashing
Model Dashing untuk blog www.yatizul.com

DASHING DEO + PERFUME 


Memulakan hari dengan wangian yang hebat dan sentiasa segar sepanjang hari adalah penting bagi setiap lelaki agar dapat mengharungi cabaran dan aktiviti harian dengan penuh yakin. Oleh itu, menggunakan minyak wangi badan supaya berbau harum dan deodoran agar kekal segar dan menghindar bau badan sudah menjadi satu kemestian buat si jejaka.

Menggunakan dua produk bagi memastikan mereka tampil berbau hebat dan segar sebenarnya amat mencabar!Mengapa? Adalah mustahil untuk mencari minyak wangi yang harumannya sepadan atau boleh digabung dengan haruman dari semburan deodoran yang bertujuan untuk mengatasi masalah bau badan sahaja.

Minyak wangi sememangnya lebih mahal, sebab itu sesetengah lelaki hanya menggunakan satu produk sahaja iaitu semburan deodoran untuk mencegah bau badan. Mereka tidak menggunakan minyak wangi untuk haruman hebat sebab kos minyak wangi yang lebih tinggi.Pastinya lebih bagus kalau mempunyai semuanya dalam satu! Ringkas, mudah, dan cepat, itulah mantra seorang lelaki.

Sebagai peneraju dalam pasaran kelengkapan penjagaan diri lelaki. DASHING memahami sepenuhnya keperluan lelaki dan untuk memberikan penyelesaian muktamad, DASHING melancarkan Semburan Badan DEO + PERFUME! Pertama dari DASHING, satu produk untuk tampil berbau hebat dan segar sepanjang hari.

Semburan Badan DEO + PERFUME Yang Pertama dari DASHING


Produk DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY yang baru dilancarkan ini menggabungkan kedua-dua manfaat deodoran dan minyak wangi dalam SATU botol! Dirumus dengan wangian DASHING Eau De Toilette, ia memberikan haruman maskulin tahan lama untuk memastikan si lelaki berbau hebat sepanjang hari. Dengan agen anti-bau dan anti-bakteria, DEO + PERFUME baharu ini berkesan memberikan perlindungan 24 jam terhadap bau badan. Semburan deodoran biasa hanya boleh bertahan dalam 2 ke 3 minggu, manakala DASHING DEO + PERFUME baharu ini berada dalam liga tersendiri. Formulanya adalah 100% deodoran. Ia amat menjimatkan dan dapat bertahan lama kerana satu botol boleh meyembur sehingga 880 semburan, oleh itu tahan sehingga 146 hari! Ini bermakna satu botol mampu bertahan sehingga 5 BULAN!

DASHING DEO +PERFUME BODY SPRAY


Kaum lelaki kini boleh menikmati semua manfaat DASHING DEO +PERFUME BODY SPRAY yang datang dalam pek bersaiz 120ml. Dengan reka bentuk ringkas dan menawan, pastinya mudah untuk di bawa kemana sahaja anda pergi

DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY
DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY


DASHING DEO + PERFUME BODY SRAY kini hadir dalam variasai:

HATTRICK 

Dashing

Jaringan kemenangan lelaki DASHING. Wangian Hattrick sememangnya memberikan semangat untuk terus mara ke jaringan gol. Hattrick terhasil dari percikan gabungan haruman unik epal dan kesegaran sitrus, bersulamkan nota bunga dan calitan amber.


ULTIMATE KICK

Dashing

Inilah wangian sebenar sang juara. Ultimate Kick menyerlahkan personaliti sofistikated dari dalam diri dan kehidupan seorang lelaki moden. Wangian Ultimate Kick menampilkan haruman musim panas dengan gabungan lemon, diperhebat dengan kesegaran buah pelaga dan diadun dengan nota asas dari vanilla dan musky.


SPEED 

Dashing

Buat lelaki yang sentiasa bersedia untuk menghadapi cabaran dengan bauan segar dan bersemangat. Aroma klasik fougere dengan wangian kontemporari nota buah-buahan dan diperhebat dengan lapisan nota musky.


HITMAN

Dashing

Hitman direka khusus buat lelaki aktif dan sporty yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Di dahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender berserta dengan Patchouli dan Gaiac Wood, menjadikan wangian daya tarikan yang semestinya meningkatkan keyakinan setiap lelaki aktif.

DASHING DEO + BODY SPRAY hadir dalam botol semburan pam bersaiz 120ml pada RM12.20. Produk ini boleh didapati di seluruh negara termasuk pasaraya utama, pasaraya hyper serta platform belian atas talian. 

Untuk maklumat lanjut berkenaan DASHING sila layari 

Facebook DASHING 

Instagram 


25 Jun 2019

Hotel Tabung Haji Alor Setar Pilihan Staycation Raya 2019

June 25, 2019 1
Hotel Tabung Haji Alor Setar Pilihan Staycation Raya 2019
Hotel Tabung Haji Alor Setar | Pilihan Staycation Raya 2019. Hai korang... Baru nak sambung citer raya. hihi... Seperti yang mommy maklum dalam entry raya sebelum ni, Raya kedua kami balik kampung belah mommy. Tak jauh pun iaitu Kubor Panjang, Pendang. Balik menziarahi kubur mak ayah dan menziarahi mak bapa saudara serta jiran sekampung. 

Sampai kampung terus ziarah kubur mak ayah. Kemudian barulah ke rumah mak, bapa saudara. Sakan juga la sebab raya sampai Maghrib dan perut penuh. Adat orang kampung... Wajib hidang makanan kepada tetamu dan tetamu wajib makan. Dan sebagai tetamu pun mommy tak mampu nak tolak sebab semua hidangan tu sedap dan rare. So, wajib makan. Hahaha...

Dah penat beraya, kami ke gerak ke TH hotel Alor Setar. Bukan tak nak tidur di kampung tapi kami tak nak menyusahkan sapa-sapa. Mak bapa saudara siap offer lagi suruh tidur rumah depa tapi kami menolak dengan baik. In sha Allah lain kali kami bermalam di kampung. Cuma sekarang kami lebih selesa beraya cara kami. 

so, inilah TH Hotel Alor Setar... 

Hotel Tabung Haji Alor Setar
Hotel Tabung Haji Alor Setar

First time sampai sini. Tak sangka TH Hotel Alor Setar besar... Satu-satunya hotel yang dekat dengan airport alor setar. 

Muka masing-masing sementara tunggu mommy check in.... 






Mommy booking TH Hotel ni sebelum bulan puasa lagi melalui booking.com. Dapatlah bilik 4 katil single dengan harga RM 311 termasuk breakfast untuk 4 orang. Murah tak? Bagi mommy murah sebab kami boleh beristirehat dengan selesa. Tak berhimpit anak beranak gitu. 

Hotel Tabung Haji Alor Setar

Pagi esok pula, kami tak kalut nak cari breakfast. Just turun bawah dan nikmati pelbagai pilihan sarapan pagi yang disediakan oleh TH Hotel. Gambar sarapan pagi tak sempat ambil. Tapi memang banyak pilihan dan semuanya sedap.

Oh yer lupa nak habaq yang TH Hotel Alor Setar ada kolam. Eksaited la budak-budak ni. Lepas sarapan, tak sabar nak mandi kolam...  Daddy layankan sebab mommy nak naik atas nak kemas untuk check out. 

Hotel Tabung Haji Alor Setar




Hotel Tabung Haji Alor Setar

Lepas check out, kami sambung beraya pula, Kali ini pulang ke kampung kelahiran mommy dan ziarah jiran tetangga yang dah macam saudara sendiri. Lepas habis beraya di kampung, kami gerak balik Kulim pula sebab suami ada jemputan open house. Kira raya sakan la juga.... 

Tu jer cerita raya kami. Tapi kalau korang nak cari hotel yang selesa dan murah, korang boleh la book Hotel Tabung Haji. Macam mommy, mommy suka book melalui booking.com sebab bila kita dah selalu guna service dia, akan ada tahap-tahap yang diberikan. Bila dah capai tahap tertentu, makin murahlah hotel yang kita dapat. 

Contohnya macam mommy, mommy dah dapat level 2 dimana lebih banyak kelebihan yang mommy dapat. Antaranya peratus diskaun lebih tinggi, free breakfast dan lain-lain seperti dibawah. 

Hotel Tabung Haji Alor Setar
Tak sabar nak unlock level seterusnya. hahahaha... 

Okaylah bagi yang nak booking TH Alor Setar, korang boleh guna link dibawah ni untuk dapatkan cashback USD15. Banyak tu!





19 Jun 2019

Hanya 100 Peserta Dicari Untuk Sertai Ecurin Ultrawhite+ Spotless Challenge Dan Terima Produk Bernilai RM580!

June 19, 2019 7
Hanya 100 Peserta Dicari Untuk Sertai Ecurin Ultrawhite+ Spotless Challenge Dan Terima Produk Bernilai RM580!
Hi korang. Nak share dengan korang result selepas guna Ecurin Ultrawhite+ Spotless. Guna masa 2 minggu puasa hari tu sehingga sekarang. Terbukti mampu mengurangkan dark spot di dahi dan pipi. Untuk jeragat di pipi kiri juga sudah pudar. Warna kulit pun dah nampak sekata walaupun parut lama masih ada. Bukan senang nak pudarkan jeragat dan dark spot tapi Ecurin Ultrawhite+ Spotless telah buktikan ia mampu diatasi dengan hanya 4 minggu lebih. Testimoni diri sendiri sebab itulah berani nak share dengan korang. 

Kesan selepas 4 minggu menggunakan Eucerin Ultrawhite+ Spotless Double Booster 

Eucerin Ultrawhite+ Spotless Double Booster Serum 


Bagi yang belum mengenali produk-produk di bawah jenama Eucerin, Eucerin mempunyai pelbagai produk seperti pencuci muka, toner, pelembap, penjagaan mata, penjagaan mulut, penbersih dan lotion badan serta penjagaan tangan serta kaki. Banyakkan produk Eucerin. Semua produk Eucerin boleh didapati di drug store yang terpilih. 

Kalau korang nak tahu jenama Eucerin ini mempunyai pengalaman lebih dari 100 tahun dalam sains penjagaan kulit. Lamanya! Patutlah Eucerin sangat memahami masalah-masalah kulit seperti jerawat, penuaan atau ageing skin, Atopic Dermatitis, kulit sensitif dan kulit tidak sekata. Semua produk-produk Eucerin telah di uji dan dicadangkan oleh ahli dermatologi dan farmasi bagi memastikan pengguna memperolehi kulit sihat dan cantik. Patutlah ia diiktiraf sebagai jenama derma-cosmetic yang dipercayai di dunia. 

Eucerin Ultrawhite+ Spotless Double Booster Serum
Eucerin Ultrawhite+ Spotless Double Booster 

Memahami keperluan pengguna yang mengalami masalah dark spots, uneven skin dan pigmentasi, Eucerin telah mengeluarkan produk terbarunya iaitu Eucerin Ultrawhite+ Spotless Double Booster Serum. Produk ini telah disokong melalui research yang dilakukan selama 10 tahun untuk memastikan ia selamat, lembut dan berkesan. 

Double serum ini mengandungi kandungan aktif yang telah di patenkan iaitu Thiamidol yang mana terbukti berkuasa lebih 10 kali ganda. Dengan adanya kandungan Thiamidol ini, masalah dark spots. eneven skin dan pigmentasi  dapat diatasi atau pudar dalam masa 4 minggu tanpa melakukan rawatan laser. 

Eucerin Ultrawhite+ Spotless Double Booster Serum
Eucerin Ultrawhite+ Spotless Double Booster Serum Berkesan untuk mengurangkan masalah bintik hitam

Setelah mencubanya sehingga hari ini, didapati Ecurin Ultrawhite+ Spotless Double Booster Serum mampu dan mempunyai kelebihan berikut:


  • 10 kali ganda berkesan untuk mengurangkan masalah dark spots, uneven skin dan pigmentasi tanpa perlu melakukan rawatan laser.
  • Lembut di kulit
  • Memberi kesan kulit sekata dan lebih cerah. 


Eucerin Ultrawhite+ Spotless Double Booster Serum
Saya dah! 


Disebabkan mommy telah mencubanya sendiri dan ia berkesan untuk kulit wajah mommy, so nak lah ajak korang untuk guna dan join Ecurin Ultrawhite+ Spotless Challenge ini. Caranya pun mudah dan korang just follow step di bawah. 

Cara Sertai Eucerin Ultrawhite+ Spotless Challenge


  • Daftar SEKARANG di page Facebook Eucerin >>> http://bit.ly/UECUWSCH dan pihak Eucerin akan pilih 100 peserta untuk sertai kempen atau challenge ini. So, doa banyak-banyak semoga korang terpilih.
  • Bila dah terpilih, korang akan terima produk  Ecurin Ultrawhite+ Spotless yang bernilai RM580 . Menarikkan?


So, tunggu apa lagi. Register cepat dan doakan semoga korang terpilih. Selamat sikit duit korang yang nak pi buat rawatan laser tu....


Register Eucerin Ultrawhite+ Spotless Challenge

V
V
V



13 Jun 2019

Cerita Dan Gambar Raya 2019

June 13, 2019 1
Cerita Dan Gambar Raya 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri 1440H 2019M. Untuk tahun 2019 ni pun tak cerita yang menarik pun tentang raya kami. Sama saja macam tahun lepas. Beraya di Kulim. Pagi pergi masjid untuk solat raya, balik makan kat rumah then pergi rumah FIL. Petang lepas zohor bertolak ke Penang untuk beraya sebelah MIL pula. Kenapa lain-lain? Untuk yang tak tahu lagi, FIL & MIL dah lama berpisah. So, MIL tinggal dengan kitaorang... Sebab itulah beraya pun kena lain-lain haluan. Cuba puashati kan semua pihak tapi setakat yang mampu saja. 

Disebabkan tiada cerita menarik tentang raya, kita tayang gambar raya saja... Itupun gambar dekat rumah FIL saja. Lain waktu, HP dok dalam bag sebab suami dah kuatkuasakan no handphone time raya. Okayyy noted dan dan simpan HP. Kalau tak kena jelingan maut. hihi...

so, inilah gambar raya 2019 kami. 

Gambar Raya 2019
Gambar Raya 2019 #yatizul

Dengan FIL & MIL

Pandai pulak korang behave yer?

Mommy daughter. 

Team lelaki-lelaki jer.. 


Suami, SILs dan biras..
Beraya di sebelah suami di Penang ni tak boleh buat macam iklan raya TNB tu sebab diaorang semua jenis berkumpul satu rumah. Dok dalam rumah dari pagi sampai malam. Layan rancangan TV sambil  makan dan borak-borak. Istilah raya dengan jiran takde kecuali jiran buat open house. Tak macam beraya kat kampung... Selesai solat, bermula lah ziarah jiran tetangga sekampung. Kalau boleh sampai habis rumah dalam kampung tu.. Tapi separuh hari sajalah. Lepas zohor baru gerak raya semua rumah mak saudara di kampung lain. Pergi jer dan tak perlu di jemput.. Serius rindu nak beraya di kampung. 

Nak beraya rumah kekawan pun takde sebab semua pakat beraya di kampung. Agaknya inilah nasib orang yang beraya di bandar dan tak ramai adik beradik. Takpe raya kedua nanti kita balik kampung dan buat macam iklan TNB tu tapi kami sebiji kereta sajalah. hahaha... 

Bukan kata raya di sebelah suami ni tak best tapi tak berapa nak adventure dan tak boleh nak rasa menu yang pelbagai. Walaubagaimanapun, raya tu tetap best dan paling best anak-anak la sebab duit raya yang depa dapat agak banyak. 

So, apa cerita raya pertama korang? Takkan pakai t-shirt ngan tracksuit saja. Pastu dok didapur pulak tu... 

11 Jun 2019

Kisah Kejayaan Rempah Ratus Mak Siti

June 11, 2019 1
Kisah Kejayaan Rempah Ratus Mak Siti
Masakan Mudah Dan Sedap Dengan Rempah Ratus Mak Siti. Hai Korang!. Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin. Lama cuti bermakna lama lah blog tak update. Raya sakan katakan. hihi.. So, macam mana dengan raya korang? Pasti sakan juga kan? Oh yer bila bercerita bab raya, confirm dapur korang pun meriah dengan pelbagai menu raya kan? Mommy pun sama. Cuma kerja-kerja memasak mommy di mudahkan dengan rempah ratus Mak Siti. Mommy mula mengenali rempah ratus Mak Siti apabila mommy mencuba rempah sotonya. Yelah kat utara ni mana nak cari rempah soto macam kat Johor. So, bila ada rempah soto Mak Siti, mommy dapat masak menu kegemaran mommy. Serius sedap!

Ini adalah antara menu-menu yang mommy sediakan menggunakan rempah ratus Mak Siti.

Rempah Ratus Mak Siti
Lontong - serbuk kunyit Mak Siti

Rempah Ratus Mak Siti
Kari Sotong - guna rempah daging Mak Siti

Rempah Ratus Mak Siti
Sup Tulang - Rempah Sup dan Sup Bunjut Mak Siti


Bila dah cuba rempah soto, teruslah mommy mencuba dengan rempah ratus yang lain pula. Maka terhasillah menu-menu yang sedap. So, korang pun patut mencuba rempah ratus Mak Siti ni. Tapi sebelum korang cuba tu, korang kenali dulu Jenama Mak Siti dengan lebih dekat. Bila dah kenal barulah dekat di hati kannnnn?

Kenali Jenama Mak Siti


Pada awalnya Mak Siti ditubuhkan untuk menyara keluarga pada ketika itu secara kecil-kecilan untuk menampung kehidupan sekeluarga. Berkat usaha dan pengedaran yang pada masa itu dibuat di kampung-kampung dan bandar-bandar kecil akhirnya Mak Siti dikenali.

Rempah Ratus Mak Siti

40 tahun dalam pasaran, Rempah Mak Siti memang sangat terkenal di Johor Bharu. Produk yang ‘wajib’ ada didalam dapur rumah ini menjadi kesukaan ramai kerana kelainan rasanya yang bebas dari penggunaan perasa, pewarna dan juga pengawet.

Kemunculan resepi turun temurun yang asli ini sebenarnya ada jalan cerita, pahit manis buat  Puan Siti Khawa Jannah dan suaminya Tuan Mohd Hafizan Yusoff yang menyambung legasi perniagaan keluarganya. Setiap orang yang berjaya pasti ada permulaan yang hebat, cabaran yang besar dan semangat yang kuat yang ada dalam diri mereka. Menjadi pengasas produk atau jenama terkenal adalah idaman ramai orang. Tapi ramai yang tidak pasti apakah langkah pertama yang mereka perlu ambil, apakah cabaran yang akan dihadapi dan bagaimana mereka lalui semua cabaran dan halangan sehingga menjadikan mereka terkenal.

Rempah Ratus Mak Siti

Orang kata menjadi anak founder adalah satu anugerah! Di saat orang lain bergelut nak mulakan perniagaan tapi bagi mereka, lahir-lahir saja bisnes dah ada untuk mereka. Tapi ramai yang tak tahu betapa mereka terpaksa bergelut untuk mengembangkan bisnes milik keluarga mereka ini. Puan Siti dulu selalu tertekan kerana di bahunya terpikul harapan dan beban untuk memajukan bisnes keluarga sedangkan beliau tidak mempunyai pengalaman. Selepas beliau habis belajar dan terjun dalam dunia bisnes keluarga, keadaan bisnesnya adalah tidak tentu arah. Berlaku penyelewengan di kalangan pekerja dan ramai pekerja yang tidak percaya kemampuannya.

Rempah Ratus Mak Siti

Terdetik dalam fikirannya, kenapa Rempah Mak Siti tidak mampu untuk bersaing dengan jenama-jenama lain yang berada di pasaran Malaysia dan antarabangsa. Meneruskan bisnes yang dah bertapak sejak turun temurun bukan satu tugas yang mudah lagi-lagi nak pastikan perniagaannya akan terus bertahan dan menjadi legasi satu hari nanti. Sampai satu tahap beliau rasakan yang sales dah stagnant, tidak ada perubahan dan beliau anggap pasaran dah mula tepu dan tiada lagi masa depan untuk perniagaannya di Malaysia. Puan Siti Khawa Jannah Nasuha yang merupakan Pengurus Besar Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd telah membuat pembaharuan serta penjenamaan baru rempah ratus MAK SITI daripada paket biasa sehingga sekarang diperkenalkan rempah ratus di dalam botol.

Rempah Ratus Mak Siti
pelbagai pilihan rempah ratus Mak Siti

Rempah Mak Siti adalah produk yang semulajadi, tidak mengandungi pewarna dan perasa tiruan dan sesuai bagi vegetarians. Produk utama adalah Serbuk rempah Kari Daging, Serbuk Rempah Kari Ikan, Serbuk Rempah Sup, Serbuk Rempah Sup Soto, Serbuk Rempah Rendang, Sup Tulang, Sup Punjut, Sup Soto dan Raja Sup. Kini produk rempah ratus Mak Siti ada dijual di kedai-kedai runcit, Pasaraya dan Hypermarket (TESCO, Giant, Aeon Big, JUSCO dan Mydin).

Syarikat kini mempelbagaikan lagi jenis produk dengan menghasilkan produk rempah dalam botol seperti Emping Cili (Chili Flakes), Serbuk Cili, Daun Limau Purut, Serbuk Daun Limau Purut, Serbuk Kayu Manis, Serbuk Halia, Serbuk Lada Putih, Serbuk Lada Hitam dan Serbuk Kunyit. Produk-produk ini telah mula diperkenalkan semasa Expo MIHAS 2017 baru-baru ini dan  mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

Rempah Ratus Mak Siti
Mak Siti kini dalam botol

Sebelum meneruskan legasi keluarga, Siti Khawa menimba pengalaman kerja daripada bawah. Siti Khawa pernah menimba pengalaman bekerja sebagai pelayan restoran, juga sebagai kerani di sebuah firma audit dan perakaunan. Setelah itu, Siti Khawa diberi mandat oleh keluarganya untuk meneruskan legasi keluarga.. Minat yang mendalam Siti Khawa dalam perniagaan sebenarnya timbul sejak kecil lagi. Semasa berumur sekitar 8-10 tahun, Siti Khawa telah mulakan perniagaan secara kecil-kecilan. Siti Khawa tidak perasan akan minat tersebut sehinggalah pada masa itu, Siti Khawa berniaga air dan jajan di kawasan perumahan beliau. Perasaan berniaga pada masa itu hanyalah sekadar suka-suka. 

Perniagaan kedua yang diceburi adalah apabila beliau cuba berniaga keronsang dan rantai tangan dan leher yang dibuat sendiri daripada manik yang dipelajari oleh seorang kenalan. Dan perniagaan ketiga adalah apabila beliau mengambil inisiatif untuk memulakan perniagaan sebagai seorang pustakawan kerana terdapat terlalu banyak buku yang dibaca beliau kemudian dipinjamkan kepada kawan-kawannya dimana pinjaman buku tersebut memerlukan deposit. Ketiga-tiga pernigaan tersebut dilalui semasa beliau di zaman sekolah rendah lagi.

Sewaktu mula-mula bekerja dengan Mak Siti adalah antara detik mencabar ketika itu. Beberapa situasi dimana pada ketika itu Siti Khawa masih muda dan mentah dalam selok belok ilmu perkilangan sehinggalah pengedaran. Antara cabaran lain pada ketika itu adalah untuk menjaga team yang rata-rata nya lebih matang daripada Siti Khawa pada ketika itu.  Antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan termasuklah penyelewengan oleh pekerja yang lebih matang daripada siti Khawa pada ketika itu yang melibatkan sejumlah amaun ratusan ribu ringgit. Walaubagaiamanapun, pengalaman- pengalaman ini yang mendewasakan siti Khawa. Atas sebab itu, siti Khawa bertekad untuk benar-benar mempelajari ilmu dan selok- belok perniagaan walau apa pun terjadi.

Rempah Ratus Mak Siti
Tonggak kejayaan Mak Siti

Persaingan produk bukanlah perkara utama Siti Khawa. Siti Khawa akan hanya fokus kepada pesaingan yang melibatkan diri sendiri iaitu “ adakah tahun ini kita buat lebih baik daripada tahun sebelumnya”. 

Setiap kali apabila merasa mahu putus asa, sebenarnya di saat itulah saat yang kita patut bangkit dan melawan perasaan itu. Siti Khawa juga tidak gemar melayan perasaan sedih terlalu lama. “Sekiranya ada sesuatu cabaran berlaku, Siti Khawa yakin itu adalah proses pembelajaran untuk ke peringkat yang lebih baik dan seterusnya”Ujarnya.

Perancangan mereka untuk 2019 adalah untuk memperluaskan lagi jenama Rempah Mak Siti ke seluruh negeri dan juga untuk memberi pendedahan kepada pengguna Mak Siti yang kini, mereka boleh peroleh produk Mak Siti di dalam botol setaraf dengan jenama antarabangsa.

Tonggak utama Puan Siti khawa semestilah ibu dan bapanya. Ibu dan bapanya adalah seorang yang amat kuat bekerja dan berusaha dalam memperbaiki kehidupan. Ini adalah kerana pada asalnya keluarga ini bukanlah daripada kalangan keluarga orang berada. Tidak asing lagi bila diperkatakan perniagaan rempah ratus yang terkenal iaitu MAK SITI . Lebih 35 Tahun perniagaan rempah ratus ini diusahakan oleh Pengasas Syarikat Nasuha Enterprise Sdn Bhd iaitu Tuan Haji Nasuha Kasin (Pengarah Urusan) dan Puan Hajah Hajir Salleh (Pengarah).

Pernah juga ibu bapa di kutuk dan dihina kerana pada masa dahulu kononnya bekerja di dalam sektor kerajaan adalah amat dihormati berbanding dengan berniaga “hanya rempah sahaja”. Ketika itu, perniagaan rempah ini diambil enteng kerana belum nampak lagi “buah dan isinya”. 

Ternyata, itu semua bukanlah satu pengakhiran. Ianya merupakan pembakar semangat keluarga ini untuk terus berusaha menjadi yang lebih berjaya.

Buka Ladang Rempah Ratus Untuk Tampung Pengeluarang Produk Mak Siti


Kilang Mak Siti pada awalnya diusahakan di 2 lot rumah kedai sahaja. Diatas lot kedai tersebut dimana keluarga kecil ini meneruskan kehidupan sebagai peniaga. Tidak kenal erti siang dan malam kerana disulah perusahaan rempah dan disitulah juga tempat tinggal.  Pada tahun 2000, keluarga ini mengambil keputusan untuk berpindah ke Muar, Johor apabila perniagaan mereka semakin berkembang. Disana sana mereka beroperasi di atas tanah seluas 3200 ekar. Di Muar tersebut pelbagai aktiviti dijalankan antaranya perladangan, pemprosesan rempah ratus sehinggalah pengedaran rempah ratus. Ladang ini juga penah dinobatkan sebagai Malaysian Guiness Book of Record 2014 sebagai ladang herba terbesar di Malaysia yang mempunyai hampir lebih kurang 6000 species rempah ratus dan herba.

Restoran Herbal di Ladang Rempah Ratus Mak Siti

Ladang dan kilang   terletak di Batu 12, Jalan Muar-Pagoh, Muar, Johor  yang merangkumi  kawasan seluas 3,200 ekar. Ladang ini juga telah mendapat pengiktirafan sebagai “ The Largest Herbs & Spices Plantation’ oleh The Malaysia Book of Records (MBR). Selain daripada mengusahakan ladang Rempah Ratus Puan Hajah Hajir Salleh (Pengarah) atau lebih dikenali sebagai Mak siti juga mengusahakan sebuah restoran . “Melayu sememangnya terkenal dengan nilai dan elemen tradisional yang diwarisi dari zaman ke zaman. Bahan-bahan masakan yang sering digunakan seperti cili, serai, ketumbar, santan kelapa dan rempah ratus dilihat terus kekal hingga hari ini dan membuatkan rasa serta keenakannya tidak banyak berubah”.ujar Mak Siti

Walau apa cara sekali pun, masakan Melayu tetap dilihat sebagai antara masakan yang unik dan enak dengan gabungan rasa manis, pedas, masin dan masam. Jika ditanya rahsia keenakan masakan Melayu sudah tentu disebabkan rempah asli atau bahan asas yang segar.

Bagi Mak Siti, keistimewaan hidangan yang ditawarkan pihaknya terletak pada konsep masakan ibu yang disediakan oleh beliau sendiri. Misalnya, kesemua hidangan yang disajikan di sini menghidangkan masakan Melayu tradisional yang pastinya berpatutan dengan harga yang ditawarkan.

“Kami menawarkan lebih kurang 40 jenis masakan Melayu asli tanpa masakan gabungan (fusion Food) seperti yang ditawarkan di mana-mana restoran lain yang terdapat di sekitar Kuala Lumpur.

“Sebab terlalu banyak restoran menyediakan masakan gabungan, saya ingin berikan suatu kelainan terhadap sentuhan masakan asli yang pastinya lebih kena dengan selera orang tempatan,” jelasnya.

Dari pelbagai variasi lauk-pauk seperti gulai sayur nangka, ikan bakar, pecal, sayur lodeh, daging masak lada hitam dan ulam pastinya membangkitkan selera mereka yang menggemari masakan Melayu asli.

Mak Siti berkata, restorannya ini mempunyai penggemarnya tersendiri. Bukan setakat orang Melayu, Cina malah pelancong asing juga berminat dan gemar pada masakan Melayu.

Seperkara lagi yang menarik tentang restoran ini ialah masakannya tidak menggunakan perasa tiruan seperti MSG. Sebaliknya, Mak Siti memilih untuk mempelbagaikan rempah dan herba Melayu asli daripada Rempah Ratus Mak Siti serta memastikan pemilihan bahan mentah seperti sayur, ikan, ayam, daging segar supaya kualiti keenakan masakan sentiasa terjamin.

Bahan-bahan yang digunakan dalam rempah ini terdiri daripada bahan yang segar dan bebas daripada sebarang bahan awet serta ejen pewarna. Dengan adanya rempah ratus yang dihasilkan menggunakan bahan segar dan dikisar menurut standard kualiti cukup tinggi, pastinya mudah untuk sesiapa menyediakan pelbagai resipi kegemaran di rumah tanpa perlu risau rasa masakan berubah daripada kebiasaan.

“Di sini, kami mengutamakan kualiti berbanding kuantiti. Pelanggan boleh memilih menu daripada pembuka selera, salad, sup, masakan laut dengan harga berpatutan. Kami juga menyediakan menu percubaan, iaitu hidangan dalam kuantiti kecil untuk tujuan rasa. Dengan cara ini tetamu kami dapat merasa lebih keistimewaan dan membuat pilihan yang sesuai dengan cita rasa mereka,” ujar anak kelahiran Perak ini.

Untuk maklumat lanjut yang lain, korang bolehlah layari media social Mak Siti yang berikut:-