April 2019 - Cahaya Hayati

29 Apr 2019

Lirik Lagu Air Mata Khai Bahar

April 29, 2019 0
Lirik Lagu Air Mata Khai Bahar

Lirik Lagu Air Mata Khai Bahar



Ku Pejamkan mata dan 
Ku Biarkan semua berlalu 
Langkah Kaki terpijak 
Di Bumi nyata sandiwara 

Ku Pejamkan mata dan 
Ku Biarkan semua berlalu 
Langkah Kaki terpijak 
Di Bumi nyata sandiwara 

Rasa Kecewa menghentikan fikiranku 
Hujan Takkan berhenti 
Selagi Jiwaku rapuh 
Dan Masih tetap disini 

Buanglah Semua rasa 
Keresahan Dalam diri 
Terbang Tinggi 
Airmata 

Jauh Ku melangkah namun diriku tetap disini 
Rasa Kecewa menghentikan fikiranku 
Selagi Jiwaku rapuh 
Dan Masih tetap disini 

Buanglah Semua rasa 
Keresahan Dalam diri
Terbang Tinggi 

Airmata 
Airmata 
Airmata 
Seketika 

Takkan Berpanjangan tiba 
Airmata 
Rasa Luka 
Pedih Menyiksa jiwaku 
Buanglah Semua rasa 

Keresahan Dalam diri 
Terbang Tinggi 
Airmata 
Airmata 
Airmata 

Ku Pejamkan mata dan 
Ku Biarkan semua berlalu 
Langkah Kaki terpijak 
Di Bumi nyata sandiwara 

Rasa Kecewa menghentikan fikiranku 
Hujan Takkan berhenti 
Selagi Jiwaku rapuh 
Dan Masih tetap disini 

Buanglah Semua rasa 
Keresahan Dalam diri 
Terbang Tinggi 
Airmata 

Jauh Ku melangkah namun diriku tetap disini 
Rasa Kecewa menghentikan fikiranku 
Selagi Jiwaku rapuh 
Dan Masih tetap disini 

Buanglah Semua rasa 
Keresahan Dalam diri 
Terbang Tinggi 

Airmata 
Airmata 
Airmata 
Seketika 

Takkan Berpanjangan tiba 
Airmata 
Rasa Luka 
Pedih Menyiksa jiwaku 

Buanglah Semua rasa 
Keresahan Dalam diri 
Terbang Tinggi 

Airmata 
Airmata 
Airmata 

Renew Domain Blog Untuk Tahun Ke-5

April 29, 2019 0
Renew Domain Blog Untuk Tahun Ke-5
Morningggg! Pagi-pagi dah renew blog. Karang terlupa pula alang-alang NetKL da bagi reminder. Tahun ni merupakan tahun ke-5 mommy renew domain blog yatizul.com dengan NetKL. Mommy masih maintain NetKL sebab domain di NetKL masih lagi yang terendah. Lagipun service dia sangat excellent.

domain blog, blog, tempat langan domain, domain murah, murahnya domain dari netkl, domain netkl, review domain netkl, netkl, sebab-sebab perlu ada domain sendiri, kenapa perlu ada domain sendiri,
Murah. RM45 saja setahun...


So, kalau korang nak guna domain yang ada dotcom, dotnet atau apa-apa saja bolehlah register dan apply domain blog di NetKL. Setelah 5 tahun menggunakan domain dari NetKL, terus terang mommy habaq yang mommy langsung tiada masalah ataupun masalah yang berkaitan dengan domain. Sampai tempoh untuk renew, memang akan dapat notice. So, kita pun taklah terlupa nak renew. Terbaik sangat!


26 Apr 2019

Doa Meminta Segala Sesuatu Yang Pernah Diminta Nabi

April 26, 2019 0
Doa Meminta Segala Sesuatu Yang Pernah Diminta Nabi
Salam Jumaat. Semoga yang baik-baik saja untuk kita, keluarga dan seluruh umat islam di muka bumi ini. 

Doa Meminta Segala Sesuatu Yang Pernah Diminta Nabi


Doa Meminta Segala Sesuatu Yang Pernah Diminta Nabi

24 Apr 2019

Hensemnya Toyota Yaris 2019

April 24, 2019 0
Hensemnya Toyota Yaris 2019
Hensemnya Toyota Yaris 2019. Kalaulah banyak duit dalam akaun sana sinun, nescaya mommy tukar kereta baru macam tukar baju. Hahaha... Okaylah gambar Toyota Yaris 2019 ni mommy ambik dari Facebook Penang Kini. Hensem bak hang bila dah make up jadi sporty ni.. Confirm ramai geng bujang pakat pi book. 

Harga yang Penang Kini kata RM65K ke atas. Tengok kat Paul Tan kata RM 71K... Hat mana yang betul? Yang tu hangpa kena pi tanya kat showroom lah. Nak tau lebih-lebih tentang kereta ni, hangpa bacalah kat website Paul Tan tu... Mommy nak cerita pun tak reti. Bak kata daddy tau bawa ja.Hahaha. 

Eh dah la.. Nak layan gambar Toyota Yaris yang hensem ni.... 

Toyota Yaris 2019

Toyota Yaris 2019

Toyota Yaris 2019

Toyota Yaris 2019

Toyota Yaris 2019

Toyota Yaris 2019

Toyota Yaris 2019

Toyota Yaris 2019

Sarapan Pagi Di Restoren New Hollywood Ipoh

April 24, 2019 0
Sarapan Pagi Di Restoren New Hollywood Ipoh
Assalamualaikum & selamat pagi. Dah sarapan ke? Kalau dah bagus sangat. Kenyang perut, hati pun senang nak buat kerja. Entry ni dah lari jauh dari entry sebelum ni. Hihi... Lupa sangat nak up tempat sarapan pagi yang sedap di Ipoh ni. Dah viral dan rasa rugi pula kalau kita dah sampai Ipoh tapi tak merasai sendiri makanan di tempat tu. So, tempat makan pagi yang sedap ni adalah Restoran New Hollywood. Mommy ingatkan jauh dari hotel tempat mommy stay tu.. Rupanya dalam 15 minit saja dah sampai Restoran New Hollywood ni. 

Restoren New Hollywood

Sampai-sampai saja memang customer dah penuh, fullhouse gitu. Kena tunggu meja kosong.. Apa yang mommy perhatikan di Restoran New Hollywood ni, ia adalah restoran untuk semua rakyat Malaysia. Ada stall cina, melayu dan India. Untuk stall cina pun ada orang melayu yang kerja.. Pelanggan pun berbilang kaum... Harmoni. 

Restoren New Hollywood

Dah dapat tempat duduk, kami pun orderlah apa yang orang kata sedap kat sini... Alhamdulillah memang sedap dan kena dengan tekak. 

Restoren New Hollywood
Char Koay Teow tanpa sayur

Restoren New Hollywood
Kuih Kapit

Restoren New Hollywood


Restoren New Hollywood
Tak tahu nama apa tapi macam yong tau foo yang di goreng garing. Sedap

Restoren New Hollywood
Wantan mee lagi... 


Restoren New Hollywood, wantan mee
closed up wantan mee

Restoren New Hollywood
roti telur goyang

Restoren New Hollywood
Dim sum 
Punyalah banyak menu yang di order. Cuma satu menu saja yang tak dapat nak rasa iaitu Chee Cheong Fan. Stall tu tutup masa kami pi.. Harga? Maaflah tak tahu sebab encik suami yang jadi tukang order dan bayar. Mommy dok kat meja saja sambil layan anak-anak.

So, kalau korang datang Ipoh, jangan lupa tau singgah sini. 


23 Apr 2019

9 Contoh Soalan Wajib Ditanya Ketika Temuduga Dan Jawapannya

April 23, 2019 0
9 Contoh Soalan Wajib Ditanya Ketika Temuduga Dan Jawapannya
Hi korang! Dah lunch? Mommy dah sampai tak larat nak angkat mata dah ni. Cuaca kat luar pun mendung saja. Kat dalam opis apatah lagi. Sejuk gedi sampai kena pakai baju tebal.. Tadi masa lunch, tengah-tengah scroll fb (baca dan like status orang) mommy ternampak status tentang soalan-soalan interview. Menarik sangat dan mommy ambil untuk di share dengan semua yang tengah cari kerja, yang nak cari kerja lain ataupun yang nak pergi interview naik pangkat. Soalan-soalan nilah yang wajib di tanya... Betul tak korang-korang yang pernah pergi interview?

So, inilah 9 soalan dan jawapan yang akan di tanya. So, better korang hafal supaya korang tak tergagap-gagap depan panel temuduga. Masa jawab soalan-soalan ni korang kena yakin dan lancar. Barulah panel ternganga tengok korang. Peluang untuk dapat pun tinggi walaupun jawapan korang tu tak betul sangat. hahahaha...


9 Contoh Soalan Wajib Ditanya Ketika Temuduga Dan Jawapannya


1. Tell me about yourself?



2. Why did you leave your previous job?



3. What are currently doing?



4. What do you find most rewarding about being sales? 



5. What are your strengths?



6. What are your weakness?



7. Tell me about a difficult situation you have faces?



8. Where do you see yourself in 3-5 years from now?



9. Why should we hire you?


Okaylah semoga dengan perkongsian soalan dan jawapan temuduga ini korang dapat kerja yang korang nak tu. Good Luck.

Dapatkan RM10 Unit Amanah Dengan Hanya Download Aplikasi MyASNB

April 23, 2019 0
Dapatkan RM10 Unit Amanah Dengan Hanya Download Aplikasi MyASNB
Hai korang. Korang tahu tak ASNB dah ada apps. Baru lagi dan korang harus download sekarang sebab ASNB tawarkan RM10 kepada semua pencarum yang download Apps MyASNB. Untungnya!! Download apps saja dah dapat RM10 dalam bentuk unit amanah ... Rugi tau kalau korang tak download apps ni.

Dapatkan RM10 Unit Amanah Dengan Hanya Download Aplikasi MyASNB, asnb, apps asnb, applikasi asnb, semak baki akaun asb dengan mudah, kempen asnb 2019, install applikasi asnb,
RM10 Unit Amanah Dengan Hanya Download Aplikasi MyASNB

Dapatkan RM10 Unit Amanah Dengan Hanya Download Aplikasi MyASNB


Kempen ini akan bermula pada 21 April 2019 sehingga 20 Mei 2019, atau sehingga lima ribu (5,000) pemegang unit yang layak dipilih untuk mendapat unit amanah bernilai Ringgit Malaysia Sepuluh (RM10) secara percuma, yang mana lebih awal (“Tempoh Kempen”). ASNB berhak untuk mengubah, menangguhkan, menjadualkan semula atau melanjutkan Tempoh Kempen atas budi bicara mutlaknya. So, kiranya kempen ni sapa cepat dia dapatlah. Hopely mommy antara 5,000 orang yang terawal...

Kempen ni nampak mudah tapi ada syarat-syaratnya iaitu :-

  • Peserta mestilah seorang pemegang unit mana-mana tabung unit amanah yang diuruskan oleh ASNB;
  • Peserta mesti memuat turun aplikasi mudah alih myASNB dan berjaya membuat pelaburan minimum sebanyak Ringgit Malaysia Satu Ratus (RM100) setiap transaksi ke dalam akaun sendiri dalam mana-mana tabung unit amanah ASNB (“Pelaburan”);
  • Pelaburan mesti dibuat melalui aplikasi mudah alih myASNB, yang boleh dimuat turun daripada Google PlayStore dan Apple App Store; dan
  • Pelaburan mesti dibuat dalam Tempoh Kempen.

Hadiah RM10 unit amanah ini akan di kredit ke akaun pemegang unit amanah selepas 30 hari kempen tamat. Lebih kurang dalam 20 june gituuuu. 

Yang menarik tentang Apps MyASNB ni adalah :- 

Dapatkan RM10 Unit Amanah Dengan Hanya Download Aplikasi MyASNB, asnb, apps asnb, applikasi asnb, semak baki akaun asb dengan mudah, kempen asnb 2019, install applikasi asnb,
Apps MyASNB


  • Lihat potfolio pelaburan
  • Paparan baki akaun
  • Melakukan pelaburan tambahan 
  • Pelaburan baru dalam dana lain
  • Menyemak transaksi baru
  • Muat turun penyata akaun
  • Menyemak harga dana atau unit amanah
  • Kemaskini profile
  • Mencari cawangan ASNB terdekat

Bagi yang ingin muat turun aplikasi ini, boleh terus ke segera dan buat carian myASNB Google Play dan myASNB App Store . Maklumat lanjut bolehlah layari laman web MyASNB 


22 Apr 2019

KCHINGGG! GAJI PERTAMA DARI ADSENSE

April 22, 2019 1
KCHINGGG! GAJI PERTAMA DARI ADSENSE
KCHINGGG! GAJI PERTAMA DARI ADSENSE. Hai Korang! Terima kasih kerana singgah blog mommy ni. Dah lama berblog tapi baru semalam dapat email dari Google Adsense suruh check payment. Teruja sungguh. Hahaha... 

adsense, payment adsense, gaji dari adsense, gaji pertama dari adsense, cara setkan bayaran adsense melalui bank transfer, payment adsense via bank transfer, cara mudah untuk terima duit adsense,
gaji pertama dari adsense


Tahu la korang tiap-tiap bulan dapat gaji dari Adsense. Tapi bagi yang baru kali pertama dapat macam mommy ni confirm la teruja. Lamaaaa menabung baru dapat. Lepas ni kita menabung lagi.... Oh yer, untuk gaji dari Adsense ni, mommy ada impian sendiri. Impian mommy adalah kalau boleh nak gaji dari Adsense setiap bulan. Masyuukkk gitu. 

Yang masih belum dapat gaji dari Adsense lagi, jangan lupa set cara dapat bayaran. Ada 2 cara iaitu :-


  • Bank Transfer
  • Cheque


So, korang boleh pilih cara yang mana yang korang nak. Bagi mommy cara yang paling senang adalah melalui bank transfer. Kalau korang tak pernah buat lagi, korang follow saja step di bawah. Senang, tengok-tengok dah ada duit masuk dalam akaun...


1. Masuk google adsense dan cari tab ' PAYMENT'. Klik tab tersebut. 


adsense, payment adsense, gaji dari adsense, gaji pertama dari adsense, cara setkan bayaran adsense melalui bank transfer, payment adsense via bank transfer, cara mudah untuk terima duit adsense,


2. Di Column how you get paid, klik ' MANAGE PAYMENT METHOD'. 

adsense, payment adsense, gaji dari adsense, gaji pertama dari adsense, cara setkan bayaran adsense melalui bank transfer, payment adsense via bank transfer, cara mudah untuk terima duit adsense,

3. Selepas itu, pilih cara bayaran sama ada bank tranfer atau cheque. If, pilih bank transfer, masukkan details perbankkan korang. Settle.

adsense, payment adsense, gaji dari adsense, gaji pertama dari adsense, cara setkan bayaran adsense melalui bank transfer, payment adsense via bank transfer, cara mudah untuk terima duit adsense,

Senangkan? Selain dari dapat email tentang bayaran ni, korang juga boleh tengok details bayaran di VIEW TRANSACTION. Ada setails bank, tarikh, nombor resit dan juga jumlah bayaran. Yang ni kena simpan untuk declare ke LHDN. 

adsense, payment adsense, gaji dari adsense, gaji pertama dari adsense, cara setkan bayaran adsense melalui bank transfer, payment adsense via bank transfer, cara mudah untuk terima duit adsense,

Hmmm... Nak buat apa yer dengan gaji pertama dari google ni? Simpan atau beli something? ... Okaylah nanti mommy update lagi. 

4 Tahap Membaca Al Quran

April 22, 2019 0
4 Tahap Membaca Al Quran
Assalamualaikum wbt. Hai korang..  Hari ni mommy nak kongsikan tahap-tahap membaca Al Quran. Mommy pun masih di tahap yang pertama. Bila mula baca adalah dalam seminggu dua, lepas tu lama tak baca. Pastu baca balik. Rasa nak ketuk kepala sendiri... Tak tahu lah bila nak istiqomah baca Al Quran. 

So, korang berada di tahap yang mana? 

4 Tahap Membaca Al Quran
4 Tahap Membaca Al Quran

4 Tahapan Menikmati Bacaan Quran


1.DIPAKSA 

Paksakan diri untuk terus dapat membaca al-Quran tiap hari, suka atau tidak, ringan ataupun berat, cepat atau lambat asal jangan terlewat..Terus paksakan diri...


2. KEBIASAAN 

Beberapa bentuk paksaan akan berubah menjadi 'kebiasaan'.Kita akan merasa pelik jika tidak membaca al-Quran sehari saja.


3. KEPERLUAN 

Kebiasaan yg terus di lakukan akan berubah menjadi 'keperluan'.Di tahap ini sudah mulai tumbuh benih-benih cinta al-Quran, akan merasa rugi jika tidak membaca al-Quran


4. KENIKMATAN 

Pada tahap ini membaca al-Quran sudah menjadi 'candu'. Membaca al-Quran lama-lama adalah 'kenikmatan'. Sedangkan ketika terlewat tidak dapat membaca al-Quran akan membuat diri resah.


Sumber: Ustadz Abdullah Zen, MA

19 Apr 2019

18 Apr 2019

Hadiah Birthday Dari Althea

April 18, 2019 0
Hadiah Birthday Dari Althea
Seronok tau jadi angel Althea ni. Tahun lepas masa birthday Althea, mommy dapat hadiah. Tahun ni birthday mommy sendiri pun Althea bagi hadiah. Nak apa lagi? Thank you so much Althea. Pasal hadiah birthday dari Althea ni, mommy ada mention dalam entry INI

Untuk birthday mommy pada 29 Februari tempohari, eh tak wujud tahun ni tapi aci kira 28 februari  lah, Althea telah bagi kredit USD 100 ataupun RM 400. Giler banyak dan apa yang mommy perlu buat, mommy kena habiskan kredit ni untuk shopping skincare, make up ataupun set penjagaan diri yang lain.. Nak tahu tak apa yang mommy shopping? Mestilah nak tahu kan kan ... So, baca entry ni sampai habis.

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk
Hadiah Birthday Dari Althea

Dengan kredit yang mommy ada, mommy telah memilih 12 barang pelbagai jenama di Althea. Rasa syok giler sebab barang-barang yang sebelum ni mommy dok tengok dan dok kira kira nak beli dah boleh beli. hahahaha.. Obses betul mommy dengan produk-produk dari Althea ni. 


1. Rose Water Toner (250ml)


Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

2. Power 10 Formula GF Effector Super Size (60ml)

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

3. Forest Garden Chamomile Cleansing Oil (200ml)

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

4. Layer Blurring Primer Pore Cover (20ml)

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

5. Petal Velvet Sunaway (55ml)

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

6. Double Lasting Foundation (30g)_Sand

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

7. Angle Foundation Brush
8. Contour Brush

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

9. Diamond Square Sponge (10 units)

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

10. Perfect Moisture_Cream (70ml)

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

11. Pure Vitamin C Serum (60ml)

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

12. Argan Essential Deep Care Shampoo (300ml)

Hadiah Birthday Dari Althea, unbox hadiah birthday althea angel, althea angel, hadiah harijadi althea angel, kelebihan menjadi althea angel, althea, produk althea wajib beli, produk korea, k beauty, k-beauty, korea beauty produk

Amacam banyak dan best best tak hadiah birthday untuk diri sendiri dari Althea? Kalau ikutkan hati nak jer borong semua tapiiiii pakai ke? Disebabkan itu, mommy pilih yang mommy akan pakai dan nak saja.. Yang lain tu, lain kali lah kita beli...

Disebabkan mommy baru saja unbox hadiah birthday ni, korang kena tunggu mommy lapang sikit untuk review produk-produk ni. Kalau korang tak sabar, korang boleh beli dan cuba sendiri.