Personal Loan Atau ASB Loan? - Cahaya Hayati

15 Mar 2019

Personal Loan Atau ASB Loan?

Salam jumaat. Hai korang! Impian mommy adalah nak jadi jutawan dan bersara awal #beranganitutaksalah. Nak jadi jutawan sebab bila ada banyak duit, banyak perkara mommy boleh buat. Banyak orang yang mommy boleh tolong.. In sha Allah itu impian mommy. So, untuk mencapai impian tersebut... Mommy banyak membaca tentang cara menjadi jutawan, cara untuk menjana duit dan banyak lagi. Cara yang paling senang, mommy follow saja pakar kewangan yang berjaya. Banyak perkongsian tentang kewangan dari mereka. So, ada seorang pakar kewangan ni minta kita agar tidak terjebak dengan Personal Loan. Katanya dari buat personal loan, better buat ASB loan atau ASBf. Kenapa yer? So, mommy kongsikan semula perkongsian yang telah beliau kongsi...

Personal Loan Atau ASB Loan? 


Sebelum mommy terangkan dengan lebih lanjut, mommy nak kongsikan perbezaan antara ASBf dan personal loan.

Kalau kita apply Personal Loan, kita akan dpt sejumlah wang dan bayar tiap2 bulan kepada bank TAPI ASBF plak, kita mulakan application, dah lulus, kita perlu bayar tiap-tiap bulan dulu kepada bank, baru bank akan bagi sejumlah wang tersebut.. Sementara tu, apa pulangan yang kita dapat? Jumlah tersebut diletakkan di dalam ASB dlm bentuk sijil utk menerima dividend tahunan. Berapa banyak yang awak buat loan, awak darablah dengan estimate dividen ASB. 

Contohnya ASBF 200K x 7% dividen ASB = RM14K. RM 14K itulah jumlah yang kita dapat setiap tahun. Dividen inilah yang korang guna untuk membuat perkara yang korang planning tu. Nak buat hantaran, nak buat bayaran muka beli rumah, bayaran muka beli kereta dan lain-lain lagilah...

Perbezaan kedua adalah Personal Loan adalah hutang, ASBf adalah simpanan. Kalau tak simpan, tak dapatlah wang tersebut. 

Tapi...
Tapi...
Tapi...

Boleh jer kan ambil personal loan dan park dalam ASBf? Tempoh masa lebih singkat?Nak tahu perbezaan, jom tengok di bawah ni...

Target 10tahun

PERSONAL LOAN
🏀 RM75k 
🏀 10 tahun
🏀 RM1,069 Sebulan

Park kesemua RM75,000 di dalam ASB selama 10 tahun

ASBf 
🏀 RM200,000
🏀 Tenure 30 tahun
🏀 RM1,074 sebulan

Bayaran beza RM5 sebulan.. dalam tempoh 10tahun,


RETURN 

Option 1 : Park Personal Loan  RM75,000 di dalam ASB selama 10 Tahun

Bayaran bulanan RM1,064
Total 10 tahun, RM127,680

Selepas 10 tahun,
🎁 Jumlah terkumpul RM147,531
🎁 Total keuntungan RM19,851
🎁 Percentage keuntungan 10 tahun 15.5%
🎁 ROI setahun 1.55%

Option 2 : Buat ASBf RM200k, tenure 35tahun, selama 10 tahun shj

Bayaran bulanan RM1,074
Total 10 tahun RM128,880

Selepas 10 tahun
🎁 Jumlah terkumpul RM230,726
🎁 Total keuntungan RM101,846
🎁 Percentage keuntungan 10 tahun 79%
🎁 ROI setahun 7.9%

Bezaaa kan? Pilihan di tangan anda.. Susah nak faham, cer tengok table di bawah. Mungkin korang boleh faham lagi...

Personal Loan Atau ASB Loan? , beza personal loan dan ASB loan, keburukkan personal loan, pinjaman peribadi atau personal loan, loan, asb loan, kenapa perlu buat asb loan, kelebihan asb loan, untungkah buat asb loan, kenapa perlu buat asb loan, loan asb, baik buruk loan asb,
Personal loan park dalam ASB

Personal Loan Atau ASB Loan? , beza personal loan dan ASB loan, keburukkan personal loan, pinjaman peribadi atau personal loan, loan, asb loan, kenapa perlu buat asb loan, kelebihan asb loan, untungkah buat asb loan, kenapa perlu buat asb loan, loan asb, baik buruk loan asb,
ASBf 

Note: pengiraan atas dividend 7% setahun utk menunjukkan perbezaan..  

Actually banyak lagi perkongsian beliau untuk ASBf ni. Boleh follow di SINI. Apa-apa pun ia adalah pendapat masing-masing. Perkongsian ini adalah untuk info semata-mata. 

1 comment: