July 2018 - Cahaya Hayati

31 Jul 2018

HAJAT Lagu Terbaru Hael Husaini

July 31, 2018 2
HAJAT Lagu Terbaru Hael Husaini
HAJAT Lagu Terbaru Hael Husaini. Dah dengar lagu terbaru Hael Husaini iaitu HAJAT ? Mommy baru dengar petang semalam. katanya sambungan dari lagu HARAM. Memang semua tajuk lagu Hael Husaini ni sepatah jer ke? Tak kisah la berapa patah pun tajuk lagu janji best nak dengar.. Jangan nyanyi lagu yang ntah apa-apa yer dik...

Bagi yang belum dengar nah video klip dan lirik lagu HAJAT.  Lagu dan lirik HAJAT ni di tulis oleh Hael Husaini dan Ezra Kong. 


Lirik Lagu Hajat Hael Husaini


VERSE 1
Jika kau mahu sesuatu katakan padakuJika kau mahu diriku ku sedia untukmu
Dan jika kau mahu kan jiwaku hambakan cintamu
Pasti hajat kamu kamu kamu akan ku tunaikan

PRECHO
Jangan curiga
Harus percaya
Ikhlas hati ku berkata

CHORUS 2
Terseksa, untuk mencintanya
Mencinta, untuk diseksanya
Terpaksa atau rela, janji kau bersama
Bila tiba waktu kamu harus bercincinkan aku

VERSE 2
Jika kau mahu ku rindu ku bayangkan wajahmu
Jika masih ragu-ragu ku lagukan padamu
dan jika kau mahukan jiwaku hambakan cintamu
Pasti hajat kamu kamu kamu akan ku tunaikan

Lakukan 10 Perkara Ini Untuk Cegah HFMD

July 31, 2018 1
Lakukan 10 Perkara Ini Untuk Cegah HFMD
Lakukan 10 Perkara Ini Untuk Cegah HFMD. Setiap hari ada saja case baru HFMD di laporkan dan dah ada statistik berdasarkan sekolah yang muridnya di jangkiti HFMD. Menakutkan tapi terpaksa di hadapi.. Walau bagaimanapun, kita boleh cegah HFMD dengan melakukan 10 perkara ini... Mencegah lebih baik kerana apabila di jangkiti, kemungkinan kita menyebarkan virus tersebut ada... 

Lakukan 10 Perkara Ini Untuk Cegah HFMD


  • Elakkan anak untuk bermain atau naik permainan syiling di shopping complex atau di mana-mana saja. 

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Elak guna kerusa kanak-kanak di tempat awam.


Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,
  • Elak untuk letak anak dalam troli. Lebih baik bawa stroller sendiri.. 


Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Elakkan dari membawa anak-anak ke tempat awam yang padat seperti kolam renang, pasar dan pusat membeli belah.

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Sila tutup mulut dan hidung semasa batuk dan bersin. 

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Elakkan dari menggunakan stroller di pusat membeli belah. 

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Basuh tangan dengan sabun dan air bersih selepas menggunakan tandas, sebelum menyediakan makanan, selepas menukar lampin atau selepas mencuci najis kanak-kanak.

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Jangan berkongsi barangan peribadi seperti tuala, berus gigi, cawan serta barangan peribadi yang lain. 

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Elak ke taman permainan kanak-kanak buat sementara waktu. 

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Basuh semua alat permainan, permukaan meja, kerusi dan lantai yang tercemar dengan air liur kanak-kanak.

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,

  • Gunakan hand sanitiser, spray udara dan tisu basah untuk bersihkan tangan, permukaan meja dan lain-lain tempat di tempat awam. 

Cegah HFMD, hfmd, penyakit kaki tangan dan mulut. penyakit tangan kaki dan mulut, hand foot mouth desease, cara cegah hfmd, cara elak anak kena hfmd, tips elak hfmd, hfmd,




The Real

July 31, 2018 0
The Real
Kahkahkahkah. Gelak dulu sebab letak tajuk acah acah retis. Actually ingat nak buat wordless tapi rasa nak membebel sikit pulak. So, mommy karanglah dua tiga ayat.. Ni gambar-gambar mommy yang kena candid dengan photograper opis. Pantang nampak kita senang, ada ja yang di candidnya. Bahaya betul sebab dengan candidlah baru kita nampak muka kita macam mana bila buat memek muka, bila bercakap macam mana, bila makan macam mana... hahaha. 

So, this is my real face... My real memek muka. Duck face tak comei langsung. So, takyah acah acah selfie sambil buat duck face. #sedrdiri .kihkih..

Cuma yang bestnya, gambar-gambar candid macam ni dia akan email personal kepada mommy.. Photographer opis korang macam ni juga ke? 

Kredit : Mamu Wan Ali






30 Jul 2018

Pengalaman Manjakan Diri Di Chanteque Beauty & Spa

July 30, 2018 3
Pengalaman Manjakan Diri Di Chanteque Beauty & Spa
Pengalaman Manjakan Diri Di Chanteque Beauty & Spa. Setiap jumaat hujung bulan, company mommy bagi cuti separuh hari hari kepada semua pekerja kecuali pekerja yang bekerja sebagai frontliner. Best kan? Selalu jumaat hujung bulan ni ni mommy gunakan sebagai me time mommy sama ada pergi lepak dengan kawan-kawan, shopping ataupun ke spa. Bukan selalu, hanya setengah hari setiap bulan. Jadi semalam adalah me time mommy untuk bulan Julai. Mommy decide untuk ke manjakan diri di spa dan spa yang menjadi pilihan adalah Chanteque Beauty & Spa. 

Chanteque Beauty & Spa ni terletak di Kulim Avenue, Kulim Hi Teach. Di buka setahun yang lalu di mana MUA Bella datang sebagai perasmian pembukaan spa ni. 

Chanteque Beauty & Spa, spa terbaik di kulim, spa wanita terbaik di kulim, spa kulim, spa untuk wanita di kulim, pengalaman menggunakan perkhidmatan Chanteque Beauty & spa, Chanteque Spa, Review Spa Chanteque, Spa Chanteque, Cara ke Spa Chanteque, Spa di Kulim Hi Teach, Spa di Kulim Avenue, pengalaman ber spa,
Chanteque Beauty & Spa

Mommy dah lama follow facebook Chanteque Beauty & Spa cuma tidak terasa nak pergi. Mungkin sebab tak dak geng nak pi. Pi sorang2 mana best kan? Kebetulan kawan seopis mommy nak join, itu yang terus on.. kihkih.

Untuk bulan Julai ni, Chanteque Beauty & Spa ada promosi Rainbow di mana setiap pakej promosi berdasarkan warna pelangi. Jadinya, untuk bulan Julai 2018 ada 7 pakej yang boleh di pilih oleh pelanggan dengan tawaran harga RM 150 bagi satu pakej. 

Pakej yang mommy pilih adalah indigo. Perkhidmatan yang ada dalam pakej ini adalah seperti:-
  • Facial
  • Body Scrub
  • Sauna

Serius teruja dengan pakej yang Indigo ni sebab selalunya mommy just ambil ala carte. Contohnya, kalau pergi spa, hanya buat facial saja tapi ini 3 benda dalam satu pakej. Kiranya ini kali pertamalah mommy pergi sauna, nody scrub dan facial.. Semua ni mengambil masa 3 jam. Berbaloi sangat!

Chanteque Beauty & Spa, spa terbaik di kulim, spa wanita terbaik di kulim, spa kulim, spa untuk wanita di kulim, pengalaman menggunakan perkhidmatan Chanteque Beauty & spa, Chanteque Spa, Review Spa Chanteque, Spa Chanteque, Cara ke Spa Chanteque, Spa di Kulim Hi Teach, Spa di Kulim Avenue, pengalaman ber spa,
Chanteque Beauty & Spa

Untuk pakej indigo ini, di mulai dengan sauna. Untuk sauna ni, di beri bra dan seluar dalam pakai buang. Tempoh bersauna pula adalah 20 minit. Tu pun mommy rasa lama gila.. hahaha. Yang bestnya bila bersauna ni, terasa lemak-lemak berguguran. Banyak gila peluh walaupun 20 minit... Badan pun terasa ringan. 

Inilah bilik sauna tu. Boleh buat 2 orang sekali. Tapi mommy buat sorang-sorang saja...Taklah rasa malu nak buat muka tak tahan nak lap peluh tu... hahaha

Chanteque Beauty & Spa, spa terbaik di kulim, spa wanita terbaik di kulim, spa kulim, spa untuk wanita di kulim, pengalaman menggunakan perkhidmatan Chanteque Beauty & spa, Chanteque Spa, Review Spa Chanteque, Spa Chanteque, Cara ke Spa Chanteque, Spa di Kulim Hi Teach, Spa di Kulim Avenue, pengalaman ber spa,
Bilik sauna Chanteque Beauty & Spa

Lepas sauna, body scrub pula.. Best sangat sebab rasa semua daki tanggal. Scrub yang di gunakan adalah scrub buah pala (hasil sembang dengan adik yang scrub mommy). Cara adik yang scrub ni pun best sebab lembut sangat. Orangnya pun cantik. 

Inilah bilik yang di gunakan untuk scrub tu... Lepas scrub, mandi untuk bersihkan badan.

Chanteque Beauty & Spa, spa terbaik di kulim, spa wanita terbaik di kulim, spa kulim, spa untuk wanita di kulim, pengalaman menggunakan perkhidmatan Chanteque Beauty & spa, Chanteque Spa, Review Spa Chanteque, Spa Chanteque, Cara ke Spa Chanteque, Spa di Kulim Hi Teach, Spa di Kulim Avenue, pengalaman ber spa,
Bilik Lulur atau scrub di Chanteque Beauty & Spa

Chanteque Beauty & Spa, spa terbaik di kulim, spa wanita terbaik di kulim, spa kulim, spa untuk wanita di kulim, pengalaman menggunakan perkhidmatan Chanteque Beauty & spa, Chanteque Spa, Review Spa Chanteque, Spa Chanteque, Cara ke Spa Chanteque, Spa di Kulim Hi Teach, Spa di Kulim Avenue, pengalaman ber spa,

Settle bersihkan badan, buat facial pula. Yang ni kat bilik lain.. Mommy tak sempat nak ambil gambar. Facial yang di buat kat mommy pun best sangat.. Mommy rasa banyak step sebab mula-mula tu dia cuci, scrub, steam, vacum white/blackhead, korek white/blackhead, laser untuk sekatakan kulit sebab mommy ada jeragat, mask, sapu serum dan pelembap. Settle part facial... Rasanya sejam lebih kat facial saja. Siap mommy tertidur lagi.. hahahaha

Lepas buat facial tu rasa muka bersih sangat walaupun ada jerawat, jeragat dan parut.. Oklah bulan depan kita tengok lagi pakej apa yang best dan menarik.

Chanteque Beauty & Spa, spa terbaik di kulim, spa wanita terbaik di kulim, spa kulim, spa untuk wanita di kulim, pengalaman menggunakan perkhidmatan Chanteque Beauty & spa, Chanteque Spa, Review Spa Chanteque, Spa Chanteque, Cara ke Spa Chanteque, Spa di Kulim Hi Teach, Spa di Kulim Avenue, pengalaman ber spa,
Muka lepas facial di Chanteque Beauty & Spa

Oh yer, kalau korang nak datang Chanteque Beauty & Spa ni korang bolehlah follow google maps di bawah. Untuk pakej atau promosi terkini, korang bolehlah whatsapp ke number telefon ni 011-1060 0092  ataupun follow FB Chanteque Beauty & Spa

27 Jul 2018

Pelbagai Idea Susunan Cermin Hexagons

July 27, 2018 3
Pelbagai Idea Susunan Cermin Hexagons
Pelbagai Idea Susunan Cermin Hexagons. Salam Jumaat korang... Weekend ni apa planning? Mommy takdak apa-apa planning just nak kemas rumah, pergi kenduri dan exercise sikit. Yang wujud on the dot tu selalu sangat... Korang jangan muntah hijau pulak bila baca blog mommy sebab asyik share pasal dekorasi rumah.. Tak tahu kenapa lately ni keinginan nak deko, nak rumah cantik tinggi sangat. Virus apakah ini? Virus nak rumah barukah? hahahaha... 

So, kali ini mommy akan share idea susunan cermin hexagons. Ada pelbagai idea yang korang boleh tiru dan apply di rumah. Barulah cantik... Dah tak perlu nak pergi tempah cermin besar yang mahal beratus-ratus tu. Tampal cermin hexagons ni pun boleh... Dah ada cermin besar bolehlah buat catwalk dengan baju kelawar, buat yoga dan zumba sorang-sorang dirumah. 

Idea susunan cermin hexagon ni mommy dapat di SINI. So, mommy simpan di sini dulu sebab nak boh cermin sekarang tak boleh lagi sebab anak-anak tengah melasak. Main bola la dan macam-macam lagi... Tak pasal-pasal pecah cermin tu. So, tunggu depa besar sikit.

Di bawah adalah idea-idea susunan cermin hexagonss. Simple tapi cantik sangat...

tips dekorasi, cermin, cermin besar di rumah, idea dekorasi cermin, cara susun cermin hexagons, idea susunan cermin hexagons, idea cermin, dekorasi menggunakan cermin, cermin, kaca, rumah cantik, idea rumah cantik, idea cermin,

tips dekorasi, cermin, cermin besar di rumah, idea dekorasi cermin, cara susun cermin hexagons, idea susunan cermin hexagons, idea cermin, dekorasi menggunakan cermin, cermin, kaca, rumah cantik, idea rumah cantik, idea cermin,

tips dekorasi, cermin, cermin besar di rumah, idea dekorasi cermin, cara susun cermin hexagons, idea susunan cermin hexagons, idea cermin, dekorasi menggunakan cermin, cermin, kaca, rumah cantik, idea rumah cantik, idea cermin,

tips dekorasi, cermin, cermin besar di rumah, idea dekorasi cermin, cara susun cermin hexagons, idea susunan cermin hexagons, idea cermin, dekorasi menggunakan cermin, cermin, kaca, rumah cantik, idea rumah cantik, idea cermin,

tips dekorasi, cermin, cermin besar di rumah, idea dekorasi cermin, cara susun cermin hexagons, idea susunan cermin hexagons, idea cermin, dekorasi menggunakan cermin, cermin, kaca, rumah cantik, idea rumah cantik, idea cermin,

tips dekorasi, cermin, cermin besar di rumah, idea dekorasi cermin, cara susun cermin hexagons, idea susunan cermin hexagons, idea cermin, dekorasi menggunakan cermin, cermin, kaca, rumah cantik, idea rumah cantik, idea cermin,

tips dekorasi, cermin, cermin besar di rumah, idea dekorasi cermin, cara susun cermin hexagons, idea susunan cermin hexagons, idea cermin, dekorasi menggunakan cermin, cermin, kaca, rumah cantik, idea rumah cantik, idea cermin,

25 Jul 2018

Wordless Wednesday | 3 Tips Memilih Beg Tangan

July 25, 2018 3
Wordless Wednesday | 3 Tips Memilih Beg Tangan

Wordless Wednesday | Tips Memilih Beg Tangan

credit: Puan Mary

3 Tips Memilih Beg Tangan, beg tangan, cara beli beg tangan, tips membeli beg tangan, beg tangan sesuai untuk wanita, bagaimana hendak memilih beg tangan, cara memilih beg tangan,
Tips Memilih Beg Tangan

3 Tips Memilih Beg Tangan, beg tangan, cara beli beg tangan, tips membeli beg tangan, beg tangan sesuai untuk wanita, bagaimana hendak memilih beg tangan, cara memilih beg tangan,
Tips Memilih Beg Tangan

3 Tips Memilih Beg Tangan, beg tangan, cara beli beg tangan, tips membeli beg tangan, beg tangan sesuai untuk wanita, bagaimana hendak memilih beg tangan, cara memilih beg tangan,
Tips Memilih Beg Tangan

3 Tips Memilih Beg Tangan, beg tangan, cara beli beg tangan, tips membeli beg tangan, beg tangan sesuai untuk wanita, bagaimana hendak memilih beg tangan, cara memilih beg tangan,
Tips Memilih Beg Tangan

24 Jul 2018

Cara Daftar Auto Payment TM

July 24, 2018 10
Cara Daftar Auto Payment TM
Cara Daftar Auto Payment TM. Hai uolls... Esok mommy akan jaga kaunter sempena TM Point Open Day. Untuk TM Point Open Day di Penang, ianya hanya akan di buat di TM Point Jalan Burmah. So, korang yang berdekatan bolehlah datang. Ada pelbagai tawaran menarik dari TM terutamanya pakej-pekej terbaru TM. Selain dari tawaran menarik, TM juga adakan kelas untuk instaweb. Instaweb ini adalah pakej yang yang di tawarkan oleh TM kepada pelanggan kategori perniagaan. Di sini korang akan di ajar bagaimana untuk menggunakan instaweb tersebut.Menarikkan? Untuk pelanggan sedia ada juga, korang boleh saja upgrade perkhidmatan korang kepada yang speed yang korang nak. Almaklum lah user kat rumah pun dah ramai... 

Untuk para guru, TM juga ada pakej menarik untuk korang.. unifi mobile unlimited usage dengan harga yang menarik dan confirm korang tertarik. hehe.. 

Haa ni part yang lagi menarik. Kepada pelanggan TM yang telah tamatkan perkhidmatan tapi masih ada tunggakan, korang bolehlah datang sebab TM menawarkan diskaun sehingga 40% untuk penyelesaian  penuh. Kalau tak bayar, confirm hidup korang terganggu dengan panggilan dari agensi kutipan hutang. So, better bayar... Kalau mai TM Point Jalan Burmah boleh jumpa mommy dan minta diskaunnnn... hihi.

Cara Daftar Auto Payment TM, autopay TM, cara daftar autopay tm, cara daftar autopay tm terkini, cara terkini daftar autopay, autopay, bayar bil tm, cara bayar bil tm, cara buat autopay tm, tm point open day, web tm untuk log complaint, cara terkini log complaint TM, apa yang ada di lama web unifi.com.my, pakej-pekej terkini tm, tawaran terkini tm,
TM Point Penang Open Day 2018

Oh yer, esok mommy akan incharge untuk kaunter diskaun akaun penamat dan juga untuk pendaftaran autopay ataupun autopayment TM. Mommy akan ajar dari mula sampai complete registeration. Kalau register dengan mommy esok di TM Point Jalan Burmah, ada goodies untuk uolls. Tertarik tak?

Untuk korang yang jauh, boleh saja register auto payment TM dan korang hanya perlu follow step-step yang mommy buat ni saja. 

Cara Daftar Auto Payment TM 


1. layari web www.unifi.com.my & klik Login/Register

2. Klik Register dan masukkan details korang

 *** Di sini perlukan email address dan service /akaun number yang korang

3. Dah siap register, korang dah boleh view akaun /akaun-akaun TM korang. 

4. Untuk pendaftaran autopay pula, korang klik saja Sign Up Autopay seperti dalam langkah 3 di bawah. 

5. Masukkan details yang di perlukan. Jangan risau, maklumat anda selamat dengan TM. 

*** Maklumat yang di perlukan untuk lengkapkan autopay TM adalah maklumat debit/credit card

6. Klik I AGREE & SUBMIT.

7. Dah settle. So, bayaran melalui auto payment TM hanya akan reflect pada bil akan datang atau sebulan selepas korang register... Bil terkini tu bolehlah bayar dulu. 


Cara Daftar Auto Payment TM, autopay TM, cara daftar autopay tm, cara daftar autopay tm terkini, cara terkini daftar autopay, autopay, bayar bil tm, cara bayar bil tm, cara buat autopay tm, tm point open day, web tm untuk log complaint, cara terkini log complaint TM, apa yang ada di lama web unifi.com.my, pakej-pekej terkini tm, tawaran terkini tm,
Cara Daftar Auto Payment TM 

Senangkan. Kan dah tak perlu datang TM Point atau ke pejabat pos untuk urusan bayaran bil TM. Semuanya auto saja.. Lagipun, dengan autopay korang akan dapat rebat RM 2 bagi untuk satu akaun yang berjaya di buat transaksi auto payment. Kalau banyak akaun, lagi untung la korang... 

Di web unifi ni juga, korang boleh.... 
  • View bills - boleh akses bil selama 6 bulan terkini. Bil hilang atau tak sampai, no worries sebab dah boleh view kat sini.
  • Community unifi - maaf mommy belum explore lagi. 
  • Live chat - yang ni korang wajib tahu sebab kalau ada masalah dengan perkhidmatan TM, korang guna saja Live Chat ni. Takyah nak call 100 lagi dah... Korang juga yang boring dengar nada tut tut atau iklan kan?
  • TM Rewards - setiap bayaran bil TM yang korang buat ada points dia tau. Points ni korang boleh tukarkan kepada pilihan yang ada sama ada beli barang, derma atau untuk bayaran bil TM korang.. 

Cara Daftar Auto Payment TM, autopay TM, cara daftar autopay tm, cara daftar autopay tm terkini, cara terkini daftar autopay, autopay, bayar bil tm, cara bayar bil tm, cara buat autopay tm, tm point open day, web tm untuk log complaint, cara terkini log complaint TM, apa yang ada di lama web unifi.com.my, pakej-pekej terkini tm, tawaran terkini tm,
perkhidmatan yang ada web unifi.com.my

Oklah..  yang lain-lain tu, korang explore sendirilah. Karang panjang pula entry mommy ni... 

23 Jul 2018

Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari

July 23, 2018 3
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari. Sayur-sayuran yang disenaraikan ini perlu dielakkan selama 100 hari selepas bersalin kerana ia berangin dan sejuk. Ia juga boleh menyebabkan bentan dan bisa pada sendi. Sakit akibat memakan sayur-sayuran ini ketika dalam pantang akan memakan masa untuk sembuh. 

Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari


Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari, sayuran yang tak boleh makan ketika dalam pantang, sayur yang perlu di pantang selepas bersalin, sayur, makanan yang perlu di pantang selepas bersalin, bersalin, pantang bersalin,
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari
1. Petola
2. Petai dan Jering
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari, sayuran yang tak boleh makan ketika dalam pantang, sayur yang perlu di pantang selepas bersalin, sayur, makanan yang perlu di pantang selepas bersalin, bersalin, pantang bersalin,
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari
3. Bunga Kobis
4. Kangkung

Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari, sayuran yang tak boleh makan ketika dalam pantang, sayur yang perlu di pantang selepas bersalin, sayur, makanan yang perlu di pantang selepas bersalin, bersalin, pantang bersalin,
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari

5. Tauge
6. Mentimun

Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari, sayuran yang tak boleh makan ketika dalam pantang, sayur yang perlu di pantang selepas bersalin, sayur, makanan yang perlu di pantang selepas bersalin, bersalin, pantang bersalin,
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari

7. Kacang Panjang
8. Labu (semua jenis labu)

Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari, sayuran yang tak boleh makan ketika dalam pantang, sayur yang perlu di pantang selepas bersalin, sayur, makanan yang perlu di pantang selepas bersalin, bersalin, pantang bersalin,
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari

9. Kubis
10. Bayam

Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari, sayuran yang tak boleh makan ketika dalam pantang, sayur yang perlu di pantang selepas bersalin, sayur, makanan yang perlu di pantang selepas bersalin, bersalin, pantang bersalin,
Sayur-Sayuran Yang Perlu Dielakkan Semasa Dalam Pantang 100 Hari

Ini adalah sayur-sayuran yang WAJIB kena pantang dalam masa 100 hari selepas bersalin. Walaubagaimanapun, cara berpantang atau apa yang perlu di pantangkan adalah mengikut badan seseorang. Ada yang makan tu okay, okaylah. Ada yang baru rasa sesudu dah berangin dan seram sejuk seluruh badan. Yang macam ni memang kena pantang. Bukan setakat 100 hari silap-silap setahun... 

Mommy pernah sekali alami salah makan selepas bersalin.. Tapi masa tu dah lebih 100 hari. Mommy tersalah minum air kelapa. Lepas minum jer terus rasa seram sejuk dan sakit sendi. Cepat-cepat cari ubat atau minum jamu yang di ambil ketika dalam pantang... Alhamdulillah lepas tu dah okay. 

Kalau info yang dapat hasil dari bersembang dengan bidan yang datang mengurut mommy, dia kata berpantang ni adalah untuk menguatkan badan kita bukan dalam masa terdekat  tapi dalam jangka panjang. Maksudnya, umur 50 pun badan masih kuat dan aktif bukannya makan ini sikit dah berangin, makan itu sikit dah sakit sendi. Itulah tujuan berpantang...

Mommy okay ja pantang sayur sebab mommy bukanlah seorang yang suka makan sayur-sayuran yang di senaraikan di atas. Sayur lain okay jer... 

kredit: Bengkung Moden


20 Jul 2018

Ekspo Elektronik Shopee | Jaminan Harga Terendah

July 20, 2018 7
Ekspo Elektronik Shopee | Jaminan Harga Terendah
Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan bakal melancarkan Kempen Ekspo Elektronik Shopee - Jaminan Harga Terendah (LPG), satu siri promosi hangat dari 23 hingga 26 Julai 2018. Lebih daripada 20 jenama elektronik turut serta termasuklah Armaggeddon, Alcatroz, honor, Mono Digital, Philips, Russell Taylors, Tefal, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi. Terdapat lebih daripada 1,000 produk termasuklah telefon pintar, gajet, kelengkapan rumah, komputer dan aksesori yang boleh dibeli dengan potongan harga sehingga 90%. Menerusi usahasama teguh dengan jenama ini, pengguna boleh menikmati harga terendah ke atas semua produk yang dilabel ‘Lowest Price Guaranteed’ (Jaminan Harga Terendah) dan sekiranya mereka terjumpa produk yang sama dijual di platform lain pada harga lebih rendah, Shopee komited untuk menebus semula 120% daripada perbezaan harga tersebut dalam bentuk syiling Shopee. 



“Shopee telah bertumbuh pesat sepanjang tahun 2018 dan kami telah menjalinkan usahasama dengan pelbagai jenama terkemuka untuk mengembangkan lagi kategori produk berkaitan elektronik seperti Mobil & Gajet, Komputer & Komputer Riba dan Kelengkapan Rumah untuk menawarkan produk berkualiti kepada lebih 10 juta pengguna. Contohnya, jualan murah eksklusif honor 9 Lite yang berjaya menjual 1,000 unit dalam tempoh lima minit, membuktikan kecenderungan rakyat Malaysia yang memilih produk elektronik bertaraf premium. Dengan Ekspo Elektronik ini, Shopee mengambil selangkah lagi untuk menjadi pusat sehenti platform membeli-belah dalam talian yang memenuhi keperluan dan kehendak rakyat Malaysia,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 



Pada 23 Julai, Shopee menawarkan Jualan Kilat Shocking Sale sepanjang tempoh 24-jam yang membariskan potongan harga ke atas pelbagai produk elektronik berjenama. Pada hari ini, pengguna boleh merebut jualan murah produk elektronik untuk keperluan profesional dan peribadi. Mereka boleh mendapatkan aksesori komputer seperti papan kekunci dan tetikus wayarles daripada jenama Logitech. Sementara itu, penggemar music boleh mendapatkan alat bantuan audio (headphones) daripada jenama Marshall dengan harga istimewa. Pelbagai lagi produk berkualiti dijual pada harga menarik termasuk cakera keras storan (external drive) daripada jenama Seagate dan rangkaian jam pintar untuk mereka yang aktif. 



Selain daripada jualan kilat Shocking Sale, pengguna boleh mendapatkan ratusan produk di LPG Tech Zone sepanjang 4 hari Ekspo Elektronik ini berlangsung. Setiap hari, Shopee akan menampilkan dua jenama elektronik terkemuka dengan barisan produk pada harga menarik. Dalam masa yang sama, pengguna boleh membeli-belah dari rangkaian jualan murah mengikut tema kempen bagi memenuhi keperluan elektronik mereka. Di “LPG Tech Zone”, lebih 500 produk termasuk telefon pintar bertaraf premium, kamera dan komputer riba daripada Xiaomi, Huawei, honor, ASUS dan pelbagai lagi jenama besar turut menyertai kempen jaminan harga terendah. Pengguna yang mencari kelengkapan rumah yang moden boleh meninjau kempen jualan murah “Everything for Your Home” sepanjang ekspo ini untuk menikmati promosi hebat ke atas produk daripada jenama Philips, Senheng, Tefal, Midea dan banyak lagi. Untuk penjimatan berganda, tebus baucar bernilai sehingga RM100,000 sepanjang kempen untuk pembelian mereka. 




Akhir sekali, bagi memberi ganjaran kepada peminat Facebook kami, Shopee akan melancarkan pertandingan “Tag a Bro, Win Like a Pro” dari 23 hingga 26 Julai. Peminat media sosial hanya perlu mencari satu produk elektronik dengan label LPG di Shopee, ambil gambar produk tersebut dalam troli membeli-belah, kemudian tag seorang kawan lelaki dan tinggalkan komen mengapa mereka ingin memenangi produk tersebut. Pemenang bertuah akan menerima produk elektronik kegemaran mereka bernilai hingga RM1,000 setiap satu untuk dikongsi bersama rakan baik mereka. 

Untuk maklumat lanjut, layari https://shopee.com.my/m/electronics-expo bermula 16 Julai 2018. Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA di App Store atau Google Play. 

Cahaya 114 | Halwa Telinga Di Hari Jumaat

July 20, 2018 0
Cahaya 114 | Halwa Telinga Di Hari Jumaat
Cahaya 114 | Halwa Telinga Di Hari Jumaat. Cahaya 114 adalah lagu berbentuk ketuhanan yang di nyanyikan oleh Khai Bahar. Ia mendapat sambutan ramai... Cahaya 114 bermaksud Cahaya Al Quran. 114 merujuk kepada jumlah surah dalam Al-Quran. Lagu ini adalah ciptaan komposer dan penyanyi nasyid kumpulan DeHearty, Dr Mohd Azrul Azlen Abd Hamid.

Cahaya 114 | Halwa Telinga Di Hari Jumaat




Lirik Lagu Cahaya 114


Allahummahhana bilquran
Waj'alhu lana imamaw wa nuraw wa hudaw wa rahmah

Tidak ku fahami atau hatku telah terkunci
Tanpa ku sadari ku makin jauh dari ilahi
Bicara bergaya tapi hanya sandiwara
Tutur kata indah tapi itu hanya pura-pura

Satu satu empat teman yang memberikan cahaya
Mana al-Fatihan mana Yasin mana al-Waqiah
Pilih kata hati atau jalan nafsu yang menggila
Cari makna kata Quran yang menyuluh jalan hidayah

Allhummarhamna bilquran
Waj'alhu lana imamaw wa nuraw wa huda wa rahmah
Allahumma zakkirna minhuma nasina
Wa'allimna minhuma jahilna
Wazuqna tilawatahu
Anaallaili wa attarafan nahar
Waj'alhu lana hujjatay ya ra rabbal'alamin

Allahu Rabbuna rahmatilah kami dengan Al-Quran
Berikanlah kami petunjuk cahaya belas kasihan
Ingatkanlah kami segala apa yang dilupakan
Ajarkanlah kami agar keluar dari kejahilan

Allhummarhamna bilquran
Waj'alhu lana imamaw wa nuraw wa huda wa rahmah
Allahumma zakkirna minhuma nasina
Wa'allimna minhuma jahilna
Wazuqna tilawatahu
Anaallaili wa attarafan nahar
Waj'alhu lana hujjatay ya ra rabbal'alamin

19 Jul 2018

Beza Diet Dan Detoks | Wordless Wednesday

July 19, 2018 0
Beza Diet Dan Detoks | Wordless Wednesday

Beza Diet Dan Detoks | Wordless Wednesday.


Beza Diet Dan Detoks | Wordless Wednesday

18 Jul 2018

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx

July 18, 2018 4
Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx
Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx . Hai korang... Tengah lunch ke? Mommy baru nak keluar mencari.. Semalam masa me time kat rumah, mommy dok belek-belek blog dan tengah cari idea untuk naikkan income adsense. Asyik rendah saja dari tahun lepas lagi. Nak dapat 3 USD sebulan pun susah. Sebelum tu, confirm 5-10 usd sebulan. Tak tahu apa hal.. So, try and error sajalah bagi tinggikan semula adsense tu. Kali ini mommy try untuk block iklan yang CPC rendah dengan ikut entry yang di beri oleh Azlina Ina tapi lain yang mommy jumpa. Iklan 18sx youuu... Kenapalah iklan-iklan macam ni boleh lepas? Mommy yang tengok pun rasa malu apatah lagi pengunjung yang datang dan tak tahu apa-apa pasal iklan adsense. Nanti di ingatnya mommy jual ubat KUAT pulak. Takmo takmo...

Inilah antara iklan 18sx yang berkeliaran di blog mommy dan mungkin juga di blog korang... malu seh!

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
iklan-iklan yang mommy kategorikan sebagai 18sx

Supaya dia tak berkeliaran lagi di blog mommy, mommy buat keputusan untuk block iklan ni... Bagi ruang kepada iklan yang lebih suci murni. Gitew!

Cara Blog Iklan Adsense 18sx


Untuk block iklan-iklan yang boleh di kategorikan 18sx, korang boleh follow cara yang mommy gunakan ni...

1. Login akaun Adsense

2. Klik Allow & Block Ads

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
Cara block iklan adsense




3. Klik Ad Review Centre . Di sini akan keluar semua iklan yang terpapar di blog kita. Ada beribu... So, kena review satu-satu. Makan masa kan?

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
cara block iklan adsense

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
iklan-iklan yang terdapat didalam blog

4. Untuk percepatkan carian untuk block iklan yang korang tak mahu, korang boleh type perkataan yang terdapat dalam iklan tersebut. So, kena review la jugak iklan-iklan ni.. Sebab itulah dia ada tab Review, Unreview dan Blocked. 

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
Tab search, review, unreview dan blocked

5. Dah jumpa iklan yang tak mahu tu, korang klik saja tanda block untuk blocked iklan tersebut.. 

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
block iklan kat anak panah yang mommy tunjukkan tu...


6. Siap. Confirm iklan-iklan tersebut tak akan muncul dah di blog kita. 


Senangkan? Selamat mencuba!


5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room

July 18, 2018 1
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room. Antara bilik yang wajib ada dalam rumah impian mommy adalah Laundry Room. Kecik takpa janji ada sebab dekat situ mommy boleh basuh baju, lipat,iron juga. Oh yer, dekat laundry room ni wajib ada space untuk simpan towel, bedsheet, comforter dan langsir. Barulah tak semak bilik tidur.. giteww. Supaya mommy boleh visualkan laundry room impian mommy, maka mommy pun google lah. So, kongsi kat sini supaya bila ada rumah nanti boleh laksanakan impian ni. In sha Allah.

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room


Rekabentuk 1 

Nice dan sesuai untuk rumah flat, apartment dan kondo.

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room


Rekabentuk 2

Yang ni memang seperti impian mommy. Ada space untuk gantung, kabinet untuk simpan bedsheet, comforter, langsir dan lain-lain lagi.Cuma tambah iron dan ironboard saja..

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room


Rekabentuk 3 

Yang ni terlalu simple dan sesuai untuk apartment ataupun kondo. Nak buat kat rumah teres pun boleh... 

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room


Rekabentuk 4

Yang ni sangat sesuai untuk orang malas lipat baju. Letak saja dalam bakul tu.. Tapi design ni nampak lebih kemas sebab bakul laundry tersembunyi. Siapa pun tak tahu yang dalam kabinet tu berlambak baju tak berlipat. hihi... 

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room



Rekabentuk 5

Tak dapat nak huraikan sebab gambar yang di kongsikan sekerat saja. Nampak simple dan teratur...

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room

Agak-agak dari 5 rekabentuk Laundry Room di atas, mana satu yang menjadi impian korang? kongsi lah mana tahu mommy boleh tambah idea/ impian korang dalam rumah impian mommy nanti....