July 2018 - Cahaya Hayati

20 Jul 2018

Ekspo Elektronik Shopee | Jaminan Harga Terendah

July 20, 2018 0
Ekspo Elektronik Shopee | Jaminan Harga Terendah
Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan bakal melancarkan Kempen Ekspo Elektronik Shopee - Jaminan Harga Terendah (LPG), satu siri promosi hangat dari 23 hingga 26 Julai 2018. Lebih daripada 20 jenama elektronik turut serta termasuklah Armaggeddon, Alcatroz, honor, Mono Digital, Philips, Russell Taylors, Tefal, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi. Terdapat lebih daripada 1,000 produk termasuklah telefon pintar, gajet, kelengkapan rumah, komputer dan aksesori yang boleh dibeli dengan potongan harga sehingga 90%. Menerusi usahasama teguh dengan jenama ini, pengguna boleh menikmati harga terendah ke atas semua produk yang dilabel ‘Lowest Price Guaranteed’ (Jaminan Harga Terendah) dan sekiranya mereka terjumpa produk yang sama dijual di platform lain pada harga lebih rendah, Shopee komited untuk menebus semula 120% daripada perbezaan harga tersebut dalam bentuk syiling Shopee. 



“Shopee telah bertumbuh pesat sepanjang tahun 2018 dan kami telah menjalinkan usahasama dengan pelbagai jenama terkemuka untuk mengembangkan lagi kategori produk berkaitan elektronik seperti Mobil & Gajet, Komputer & Komputer Riba dan Kelengkapan Rumah untuk menawarkan produk berkualiti kepada lebih 10 juta pengguna. Contohnya, jualan murah eksklusif honor 9 Lite yang berjaya menjual 1,000 unit dalam tempoh lima minit, membuktikan kecenderungan rakyat Malaysia yang memilih produk elektronik bertaraf premium. Dengan Ekspo Elektronik ini, Shopee mengambil selangkah lagi untuk menjadi pusat sehenti platform membeli-belah dalam talian yang memenuhi keperluan dan kehendak rakyat Malaysia,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 



Pada 23 Julai, Shopee menawarkan Jualan Kilat Shocking Sale sepanjang tempoh 24-jam yang membariskan potongan harga ke atas pelbagai produk elektronik berjenama. Pada hari ini, pengguna boleh merebut jualan murah produk elektronik untuk keperluan profesional dan peribadi. Mereka boleh mendapatkan aksesori komputer seperti papan kekunci dan tetikus wayarles daripada jenama Logitech. Sementara itu, penggemar music boleh mendapatkan alat bantuan audio (headphones) daripada jenama Marshall dengan harga istimewa. Pelbagai lagi produk berkualiti dijual pada harga menarik termasuk cakera keras storan (external drive) daripada jenama Seagate dan rangkaian jam pintar untuk mereka yang aktif. 



Selain daripada jualan kilat Shocking Sale, pengguna boleh mendapatkan ratusan produk di LPG Tech Zone sepanjang 4 hari Ekspo Elektronik ini berlangsung. Setiap hari, Shopee akan menampilkan dua jenama elektronik terkemuka dengan barisan produk pada harga menarik. Dalam masa yang sama, pengguna boleh membeli-belah dari rangkaian jualan murah mengikut tema kempen bagi memenuhi keperluan elektronik mereka. Di “LPG Tech Zone”, lebih 500 produk termasuk telefon pintar bertaraf premium, kamera dan komputer riba daripada Xiaomi, Huawei, honor, ASUS dan pelbagai lagi jenama besar turut menyertai kempen jaminan harga terendah. Pengguna yang mencari kelengkapan rumah yang moden boleh meninjau kempen jualan murah “Everything for Your Home” sepanjang ekspo ini untuk menikmati promosi hebat ke atas produk daripada jenama Philips, Senheng, Tefal, Midea dan banyak lagi. Untuk penjimatan berganda, tebus baucar bernilai sehingga RM100,000 sepanjang kempen untuk pembelian mereka. 




Akhir sekali, bagi memberi ganjaran kepada peminat Facebook kami, Shopee akan melancarkan pertandingan “Tag a Bro, Win Like a Pro” dari 23 hingga 26 Julai. Peminat media sosial hanya perlu mencari satu produk elektronik dengan label LPG di Shopee, ambil gambar produk tersebut dalam troli membeli-belah, kemudian tag seorang kawan lelaki dan tinggalkan komen mengapa mereka ingin memenangi produk tersebut. Pemenang bertuah akan menerima produk elektronik kegemaran mereka bernilai hingga RM1,000 setiap satu untuk dikongsi bersama rakan baik mereka. 

Untuk maklumat lanjut, layari https://shopee.com.my/m/electronics-expo bermula 16 Julai 2018. Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA di App Store atau Google Play. 

Cahaya 114 | Halwa Telinga Di Hari Jumaat

July 20, 2018 0
Cahaya 114 | Halwa Telinga Di Hari Jumaat
Cahaya 114 | Halwa Telinga Di Hari Jumaat. Cahaya 114 adalah lagu berbentuk ketuhanan yang di nyanyikan oleh Khai Bahar. Ia mendapat sambutan ramai... Cahaya 114 bermaksud Cahaya Al Quran. 114 merujuk kepada jumlah surah dalam Al-Quran. Lagu ini adalah ciptaan komposer dan penyanyi nasyid kumpulan DeHearty, Dr Mohd Azrul Azlen Abd Hamid.

Cahaya 114 | Halwa Telinga Di Hari Jumaat




Lirik Lagu Cahaya 114


Allahummahhana bilquran
Waj'alhu lana imamaw wa nuraw wa hudaw wa rahmah

Tidak ku fahami atau hatku telah terkunci
Tanpa ku sadari ku makin jauh dari ilahi
Bicara bergaya tapi hanya sandiwara
Tutur kata indah tapi itu hanya pura-pura

Satu satu empat teman yang memberikan cahaya
Mana al-Fatihan mana Yasin mana al-Waqiah
Pilih kata hati atau jalan nafsu yang menggila
Cari makna kata Quran yang menyuluh jalan hidayah

Allhummarhamna bilquran
Waj'alhu lana imamaw wa nuraw wa huda wa rahmah
Allahumma zakkirna minhuma nasina
Wa'allimna minhuma jahilna
Wazuqna tilawatahu
Anaallaili wa attarafan nahar
Waj'alhu lana hujjatay ya ra rabbal'alamin

Allahu Rabbuna rahmatilah kami dengan Al-Quran
Berikanlah kami petunjuk cahaya belas kasihan
Ingatkanlah kami segala apa yang dilupakan
Ajarkanlah kami agar keluar dari kejahilan

Allhummarhamna bilquran
Waj'alhu lana imamaw wa nuraw wa huda wa rahmah
Allahumma zakkirna minhuma nasina
Wa'allimna minhuma jahilna
Wazuqna tilawatahu
Anaallaili wa attarafan nahar
Waj'alhu lana hujjatay ya ra rabbal'alamin

19 Jul 2018

Beza Diet Dan Detoks | Wordless Wednesday

July 19, 2018 0
Beza Diet Dan Detoks | Wordless Wednesday

Beza Diet Dan Detoks | Wordless Wednesday.


Beza Diet Dan Detoks | Wordless Wednesday

18 Jul 2018

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx

July 18, 2018 0
Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx
Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx . Hai korang... Tengah lunch ke? Mommy baru nak keluar mencari.. Semalam masa me time kat rumah, mommy dok belek-belek blog dan tengah cari idea untuk naikkan income adsense. Asyik rendah saja dari tahun lepas lagi. Nak dapat 3 USD sebulan pun susah. Sebelum tu, confirm 5-10 usd sebulan. Tak tahu apa hal.. So, try and error sajalah bagi tinggikan semula adsense tu. Kali ini mommy try untuk block iklan yang CPC rendah dengan ikut entry yang di beri oleh Azlina Ina tapi lain yang mommy jumpa. Iklan 18sx youuu... Kenapalah iklan-iklan macam ni boleh lepas? Mommy yang tengok pun rasa malu apatah lagi pengunjung yang datang dan tak tahu apa-apa pasal iklan adsense. Nanti di ingatnya mommy jual ubat KUAT pulak. Takmo takmo...

Inilah antara iklan 18sx yang berkeliaran di blog mommy dan mungkin juga di blog korang... malu seh!

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
iklan-iklan yang mommy kategorikan sebagai 18sx

Supaya dia tak berkeliaran lagi di blog mommy, mommy buat keputusan untuk block iklan ni... Bagi ruang kepada iklan yang lebih suci murni. Gitew!

Cara Blog Iklan Adsense 18sx


Untuk block iklan-iklan yang boleh di kategorikan 18sx, korang boleh follow cara yang mommy gunakan ni...

1. Login akaun Adsense

2. Klik Allow & Block Ads

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
Cara block iklan adsense




3. Klik Ad Review Centre . Di sini akan keluar semua iklan yang terpapar di blog kita. Ada beribu... So, kena review satu-satu. Makan masa kan?

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
cara block iklan adsense

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
iklan-iklan yang terdapat didalam blog

4. Untuk percepatkan carian untuk block iklan yang korang tak mahu, korang boleh type perkataan yang terdapat dalam iklan tersebut. So, kena review la jugak iklan-iklan ni.. Sebab itulah dia ada tab Review, Unreview dan Blocked. 

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
Tab search, review, unreview dan blocked

5. Dah jumpa iklan yang tak mahu tu, korang klik saja tanda block untuk blocked iklan tersebut.. 

Nak Block Iklan CPC Rendah Tapi Terjumpa Iklan 18sx. iklan adsense, cara block iklan adsense, adsense, block iklan adsense 18sx, iklan cpc rendah, kenalpasti iklan-iklan adsense, cara meningkatkan pendapatan adsense, adsense,
block iklan kat anak panah yang mommy tunjukkan tu...


6. Siap. Confirm iklan-iklan tersebut tak akan muncul dah di blog kita. 


Senangkan? Selamat mencuba!


5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room

July 18, 2018 0
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room. Antara bilik yang wajib ada dalam rumah impian mommy adalah Laundry Room. Kecik takpa janji ada sebab dekat situ mommy boleh basuh baju, lipat,iron juga. Oh yer, dekat laundry room ni wajib ada space untuk simpan towel, bedsheet, comforter dan langsir. Barulah tak semak bilik tidur.. giteww. Supaya mommy boleh visualkan laundry room impian mommy, maka mommy pun google lah. So, kongsi kat sini supaya bila ada rumah nanti boleh laksanakan impian ni. In sha Allah.

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room


Rekabentuk 1 

Nice dan sesuai untuk rumah flat, apartment dan kondo.

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room


Rekabentuk 2

Yang ni memang seperti impian mommy. Ada space untuk gantung, kabinet untuk simpan bedsheet, comforter, langsir dan lain-lain lagi.Cuma tambah iron dan ironboard saja..

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room


Rekabentuk 3 

Yang ni terlalu simple dan sesuai untuk apartment ataupun kondo. Nak buat kat rumah teres pun boleh... 

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room


Rekabentuk 4

Yang ni sangat sesuai untuk orang malas lipat baju. Letak saja dalam bakul tu.. Tapi design ni nampak lebih kemas sebab bakul laundry tersembunyi. Siapa pun tak tahu yang dalam kabinet tu berlambak baju tak berlipat. hihi... 

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room



Rekabentuk 5

Tak dapat nak huraikan sebab gambar yang di kongsikan sekerat saja. Nampak simple dan teratur...

5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room, rekabentuk laundry room, laundry room, ideas for laundry room, design laundry room,
5 Idea Untuk Rekabentuk Laundry Room

Agak-agak dari 5 rekabentuk Laundry Room di atas, mana satu yang menjadi impian korang? kongsi lah mana tahu mommy boleh tambah idea/ impian korang dalam rumah impian mommy nanti....

17 Jul 2018

Tahniah Kakak Aisya!

July 17, 2018 0
Tahniah Kakak Aisya!
Tahniah Kakak Aisya. Bangga mommy dan daddy apabila anak-anak mudah menerima apa yang di ajar oleh guru di sekolah, guru-guru tuisyen, ustazah-ustazah di KAFA dan juga ustazah yang mengajar mengaji Al-Quran di di waktu malam. 

Alhamdulillah. Kejayaan anak-anak adalah kejayaan mommy dan daddy juga.

Kalau minggu lepas, mommy pergi sekolah untuk sesi konferensi dengan guru kelas kakak Aisya. Hari ahad baru-baru ni mommy pergi ke sekolah kakak Aisya lagi untuk Hari Anugerah Cemerlang pula. 




Alhamdulillah tahun ni sekali lagi kakak Aisya naik pentas walaupun turun satu anak tangga. Selain kedudukan antara terbaik dalam kelas, kakak Aisya juga mendapat terbaik dalam 4 mata pelajaran. Kipidap kakak untuk #upsr2020 .

Kejayaan anak-anak adalah kejayaan mommy dan daddy juga. Tiada harta yang mommy dan daddy dapat wariskan kecuali memberi ilmu pengetahuan sekadar yang termampu. 

Jangan di tanya apa resepi kecemerlangan anak-anak, tiada resepi khusus. Cara mommy sama saja dengan ibu bapa yang lain.. Perjalanan anak-anak pun masih jauh dan masih banyak lagi yang perlu mereka belajar. 

Mudahnya Daftar Haji Dengan KWSP Akaun 1

July 17, 2018 0
Mudahnya Daftar Haji Dengan KWSP Akaun 1
Mudahnya Daftar Haji Dengan KWSP Akaun 1. Hai uolls! Dah daftar haji? Belum lagi? Kenapa tak daftar? Sekarang dah mudah untuk daftar haji. Guna saja akaun 1 KWSP. Janji dalam akaun tu ada RM 1300 dan lebih... Mommy dah daftar 4 tahun lepas dan tarikh mommy pergi haji adalah pada tahun 2079 iaitu pada umur mommy 99 tahun. Korang rasa mommy sihat lagi ke time tu? ke dah tak wujud? hahaha.. Tak kisahlah dapat pergi ketika umur berapa janji daftar dulu sebab bila dah cukup duit simpanan, boleh buat rayuan kepada tabung haji. Kalau ada extra boleh guna perkhidmatan haji swasta. Yang penting kita daftar dulu.

Mudahnya Daftar Haji Dengan KWSP Akaun 1, kwsp, kwsp akaun 1, daftar haji, cara nak daftar haji, mudahnya daftar haji, daftar haji guna kwsp, epf, account 1 epf, cara daftar haji guna kwsp, cara daftar haji guna epf, dokumen untuk daftar haji, keperluan untuk daftar haji, haji, cara mudah untuk tunaikan haji,
Mudahnya Daftar Haji Dengan KWSP Akaun 1

So, hari ni mommy nak share dengan korang cara mendaftar haji dengan menggunakan akaun 1 KWSP. Mudah dan pantas... 

Mudahnya Daftar Haji Dengan KWSP Akaun 1


Hanya dengan 2 langkah mudah ini, anda dah boleh daftar haji.

  1. Bawa penyata KWSP dan salinan IC ke Pejabat Tabung Haji yang terdekat.
  2. Maklum kepada pegawai yang bertugas yang anda mahu daftar haji menggunakan akaun 1 KWSP.

Mudahnya Daftar Haji Dengan KWSP Akaun 1, kwsp, kwsp akaun 1, daftar haji, cara nak daftar haji, mudahnya daftar haji, daftar haji guna kwsp, epf, account 1 epf, cara daftar haji guna kwsp, cara daftar haji guna epf, dokumen untuk daftar haji, keperluan untuk daftar haji, haji, cara mudah untuk tunaikan haji,
Mudahnya Daftar Haji Dengan KWSP Akaun 1

Terma Dan Syarat Daftar Haji Denga KWSP Akaun 1


  • Ada RM 1300 atau lebih dalam KWSP akaun 1
  • Umur bawah 55 tahun ketika daftar - lagi muda lagi bagus.
  • Mesti ada akaun tabung haji. Kalau belum ada, boleh buka akaun dengan hanya RM10
  • Hanya pemilik akaun saja boleh daftar haji guna KWSP. Untuk ibu, bapa, anak, isteri ataupun adik beradik, masih belum boleh lagi. 

Nota:-

  1. Pihak TH tidak akan keluarkan duit dari KWSP. Pengeluaran hanya akan di buat apabila anda mendapat panggilan haji.
  2. Tambahan RM3000 boleh di keluarkan dari akaun 2 untuk kegunaan semasa menunaikan haji. 

16 Jul 2018

Cara Mengemaskini Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN

July 16, 2018 0
Cara Mengemaskini Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN
Cara Mengemaskini Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN. Peminjam PTPTN, Mohon Kemaskini Maklumat Sebelum 25 Julai 2018. Bagi peminjam PTPTN yang ingin menangguhkan bayaran balik, mohon kemaskini akuan pendapatan anda sebelum 25hb Julai 2018. Kegagalan mengemaskini maklumat dalam tempoh yang di tetapkan adalah di anggap tidak berhasrat memohon penangguhan bayaran balik dan tidak akan dimasukkan dalam dasar baharu bayaran yang akan di buat.

PTPTN, Peminjam PTPTN, Mohon Kemaskini Maklumat Sebelum 25 Julai 2018, Cara Mengemaskini Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN, tarikh akhir kemaskini akuan pendapatan peminjam ptptn, ptptn 2018, cara tangguh bayaran balik ptptn, info ptptn,
Cara Mengemaskini Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN


Sumber : @BernamaNewsCH

Cara Mengemaskini Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN


1. Pergi ke laman web PTPTN

2. Pilih tab Kemaskini Akuan Pendapatan ataupun boleh klik SINI

*** Jika ada masalah login, sila hubungi Careline PTPTN di talian 03-2193 3000 bagi mendapatkan No. Pinjaman atau kemukakan sebarang pertanyaan lain. 

3. Log masuk ke akaun anda menggunakan kad pengenalan dan No. Pinjaman Peminjam

*** Hanya peminjam yang telah patut bayar balik saja dibenarkan log masuk. Yang lain toksah gatal-gatal nak log masuk. Buat semak PTPTN saja. #peace.

4. Masukkan semua maklumat yang di perlukan di ruang Maklumat Perhubungan Peminjam. 

5. Save / Submit.

PTPTN, Peminjam PTPTN, Mohon Kemaskini Maklumat Sebelum 25 Julai 2018, Cara Mengemaskini Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN, tarikh akhir kemaskini akuan pendapatan peminjam ptptn, ptptn 2018, cara tangguh bayaran balik ptptn, info ptptn,
Cara Mengemaskini Maklumat Pendapatan Peminjam PTPTN


Selesai sudah... Jangan lupa update maklumat kalau nak tangguh bayaran. Kalau tak buat, sila bayar PTPTN anda. Jangan culas yer.. 

Mommy punya dah settle. Pejam mata keluarkan akaun 2 KWSP.. Hutang habis hati banyak sinang.. hihi. 

Jodohku OST Cinta Tiada Ganti

July 16, 2018 0
Jodohku OST Cinta Tiada Ganti
Jodohku OST Cinta Tiada Ganti. Salam Isnin koranggg! Monday blues eh? Toksah dok monday blues sangat lah. Banyak kerja nak kena buat ni... Jom pagi-pagi ni kita layan lagu Jodohku OST Cinta Tiada Ganti oleh Khai Bahar ni. Best lagu ni untuk layan jiwa. Hahaha

Jodohku OST Cinta Tiada Ganti, lagu jodohku, lagu jodohku khai bahar, lagu terbaru khai bahar, khai bahar, lagu khai bahar 2018, jodohku, lagu drama jodohku, OST cinta tiada ganti,  Cinta tiada ganti, cinta tiada ganti, lirik lagu jodohku, lirik jodohku khai bahar, Drama cinta tiada ganti,
Cinta Tiada Ganti


Oh yer, lagu Jodohku ini adalah untuk Drama Cinta Tiada Ganti yang merupakan drama adaptasi dari  drama popular Filiphina Sana'y Wala Nang Wakas. Versi drama melayu ni dah bersiaran selama 4 episod. Korang dh tonton ke? Mommy baru tonton 2 episod. Tunggu malam-malam yang free untuk marathon tengok drama ni. hihi... 

Kalau korang nak tengok online, korang tonton di SINI. Bukan drama Cinta Tiada Ganti saja malah semua drama ada. Best dan barulah tak ketinggalan. Hahaha. So, jom layan jiwa dengan lagu Jodohku sambil buat kerja... 



Lirik Lagu Jodohku


Tak mungkin kau ubah
Jika Tuhan telah berkehendak
Semua pasti akan terjadi
Sekarang mungkin saat nanti

Oh…kasih
Biarkan hatimu yang menuntut jiwa
Oh…cinta
Ku percaya ini arah terbaik engkau dan aku

Engkaulah jodohku
Yang tertulis di dalam dasar hatiku
Dan lama ku nanti
Tuk sempurnakan hidupku

Benci yang kau pendam
Bahkan cair menjadi cinta
Jika itu yang Tuhan mahu
Jalanmu kan kadi jalanku

Oh…kasih
Biarkan hatimu yang menuntut jiwa
Oh…cinta
Ku percaya ini arah terbaik engkau dan aku

Engkau…lah
Jodohku…
Yang tertulis di dalam dasar hatiku
Dan lama ku nanti
Tuk sempurnakan hidupku

Tertulis di dalam hidupku
Jodohku hanyalah dirimu
Tak kuasa untuk ku hapuskan
Kerana cinta hanya milik Tuhan

12 Jul 2018

Kenali Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut Serta Nasihat Kepada Ibu Bapa

July 12, 2018 1
Kenali Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut Serta Nasihat Kepada Ibu Bapa
Kenali Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut Serta Nasihat Kepada Ibu Bapa. Korang tahukan Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) adalah penyakit yang paling banyak di laporkan di Pulau Pinang. Walaupun duduk di negeri sebelah tapi mommy masih bimbang jika anak-anak ataupun kita orang dewasa terkena penyakit ini. penyakit ini mudah sangat berjangkit dan kesan kepada anak sangat cepat. Ia memberi kesan melepuh di tangan, kaki dan mulut. Untuk mulut pula akan ada ulser kecil di tekak dan tonsil.

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut


Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut, hand, foot and mouth desease, HFMD, Kenali Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut Serta Nasihat Kepada Ibu Bapa, cara mencegah penyakit kaki tangan dan mulut, langkah untuk mencegah HFMD, punca HFMD, Tanda dan gejala HFMD, Rawatan HFMD, Rawatan penyakit tangan kaki dan mulut, tanda dan gejala penyakit tangan kaki dan mulut, komplikasi HFMD, komplikasi penyakit tangan kaki dan mulut, nasihat kepada ibu bapa dan penjaga berhubung HFMD
Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut

Info dari laman web MyHealth.gov.my menyatakan HFMD disebabkan oleh virus (kumpulan enterovirus). HFMD merebak dari individu ke individu dengan kontak secara langsung melalui lelehan hingus, air liur, najis dan cecair ruam dari mereka yang dijangkiti.Sama ada orang dewasa mahupun kanak-kanak boleh dijangkiti, tetapi kanak-kanak di bawah 5 tahun adalah paling mudah dijangkitinya.

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut, hand, foot and mouth desease, HFMD, Kenali Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut Serta Nasihat Kepada Ibu Bapa, cara mencegah penyakit kaki tangan dan mulut, langkah untuk mencegah HFMD, punca HFMD, Tanda dan gejala HFMD, Rawatan HFMD, Rawatan penyakit tangan kaki dan mulut, tanda dan gejala penyakit tangan kaki dan mulut, komplikasi HFMD, komplikasi penyakit tangan kaki dan mulut, nasihat kepada ibu bapa dan penjaga berhubung HFMD
punca HFMD

HFMD selalunya terjadi dalam kelompok kanak-kanak yang ditempatkan bersama. Ia merebak melalui tangan yang tidak dicuci bersih selepas melakukan penukaran lampin atau tersentuh air liur (drool) yang mana membolehkan virus berpindah daripada satu kanak-kanak ke kanak-kanak lain.

Tanda dan Gejala HFMD


Ciri-ciri klinikal termasuk:

  • Demam
  • Sakit Tekak
  • Ulser pada tekak, mulut dan lidah
  • Ruam dengan vesikel (lepuhan kecil 3 – 7 mm) pada tangan, pergelangan tangan, kaki dan kawasan diaper (lampin). Vesikel lazimnya pada tapak tangan dan tumit kaki dan ia antara ciri-ciri kemunculannya
  • Sakit kepala
  • Hilang selera makan


Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut, hand, foot and mouth desease, HFMD, Kenali Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut Serta Nasihat Kepada Ibu Bapa, cara mencegah penyakit kaki tangan dan mulut, langkah untuk mencegah HFMD, punca HFMD, Tanda dan gejala HFMD, Rawatan HFMD, Rawatan penyakit tangan kaki dan mulut, tanda dan gejala penyakit tangan kaki dan mulut, komplikasi HFMD, komplikasi penyakit tangan kaki dan mulut, nasihat kepada ibu bapa dan penjaga berhubung HFMD
Tanda dan gejala HFMD

Komplikasi HFMD


Biasanya tidak serius tetapi sebilangan kecil kes didapati merbahaya bila melibatkan sistem saraf dan jantung

Rawatan HFMD


Diagnosis dibuat oleh kebanyakan pengamal perubatan berdasarkan ciri-ciri unik munculnya lepuhan pada mulut, tangan dan kaki bagi kanak-kanak yang kelihatan sihat. Tiada rawatan khusus bagi jangkitan selain dari rawatan mengurangkan gejala-gejala. Rawatan menggunakan antibiotik tidak berkesan dan tidak diperlukan. Acetaminophen boleh digunakan bagi merawat demam.

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut, hand, foot and mouth desease, HFMD, Kenali Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut Serta Nasihat Kepada Ibu Bapa, cara mencegah penyakit kaki tangan dan mulut, langkah untuk mencegah HFMD, punca HFMD, Tanda dan gejala HFMD, Rawatan HFMD, Rawatan penyakit tangan kaki dan mulut, tanda dan gejala penyakit tangan kaki dan mulut, komplikasi HFMD, komplikasi penyakit tangan kaki dan mulut, nasihat kepada ibu bapa dan penjaga berhubung HFMD
rawatan untuk HFMD

Aspirin tidak seharusnya digunakan pada kanak-kanak bawah 12 tahun semasa demam disebabkan virus. Air garam bagi membilas mulut (1/2 sudu garam bagi 1 gelas air suam) boleh melegakan kanak-kanak sekiranya mereka berupaya membilas mulut tanpa menelannya kerana tertelan air garam boleh menyakitkan.

Nasihat kepada Ibu Bapa / Penjaga


  • Ibu bapa / penjaga adalah diminta mendapatkan nasihat daripada doktor secepatnya jika anak mereka mendapat tanda-tanda HFMD. 
  • Mereka seharusnya peka kepada sebarang perubahan tingkahlaku anak-anak mereka seperti kerengsaan dan mengantuk. 
  • Jika mereka tidak mahu minum atau makan, muntah berterusan, atau mengantuk, ibu bapa / penjaga hendaklah segera membawa anak mereka ke hospital. 
  • Elakkan menghantar anak yang mempunyai gejala seperti di atas ke sekolah, pra sekolah atau nurseri. 
  • Sapu dan bersihkan hidung serta mulut anak dengan tisu dan buang tisu yang telah digunakan dengan sempurna.


Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut, hand, foot and mouth desease, HFMD, Kenali Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut Serta Nasihat Kepada Ibu Bapa, cara mencegah penyakit kaki tangan dan mulut, langkah untuk mencegah HFMD, punca HFMD, Tanda dan gejala HFMD, Rawatan HFMD, Rawatan penyakit tangan kaki dan mulut, tanda dan gejala penyakit tangan kaki dan mulut, komplikasi HFMD, komplikasi penyakit tangan kaki dan mulut, nasihat kepada ibu bapa dan penjaga berhubung HFMD
nasihat kepada ibu bapa

Langkah Untuk Mencegah HFMD


  • Amalkan mencuci tangan secara konsisten menggunakan air bersih dan sabun sebelum menyediakan makanan, selepas keluar tandas, selepas menukar lampin dan mencuci najis.
  • Menutup mulut dan hidung bila batuk dan bersin.
  • Tidak menggalakkan berkongsi pakaian, tuala, perkakas makanan dan minuman serta mainan.
  • Ibu bapa / penjaga hendaklah memastikan diri mereka bersih terlebih dahulu sebelum menguruskan anak atau bayi mereka.
  • Bersihkan mainan, kerusi dan meja yang tercemar dengan air liur anak.
  • Anak-anak hendaklah dijauhkan daripada tempat awam yang sesak (seperti sekolah, pra sekolah, tempat mainan, pasar dan pengangkutan awam) sekiranya mereka mempunyai tanda-tanda jangkitan


Konferensi Ibu Bapa Dan Guru

July 12, 2018 0
Konferensi Ibu Bapa Dan Guru
Konferensi Ibu Bapa & Guru. Cerita petang semalam tadi. Petang semalam adalah hari konferensi ibu bapa & guru di sekolah kakak Aisya. konferensi ini adalah pertemuan ibu bapa dan guru berhubung keputusan peperiksaan pertengahan tahun dan juga prestasi serta kelakuan anak-anak di sekolah. 

Alhamdulillah kakak Aisya anak yang baik. Komen yang baik saja dari guru kelas dia dan minta dia improve lagi untuk matapelajaran yang dia dapat B. Okay noted dan mommy akan cuba bantu dia untuk naikkan gred demi #UPSR2020

Mommy & kakak Aisya

Sebelum mommy face to face dengan guru kelas kakak Aisya, kakak Aisya ada minta nak guna phone sekejap. Mommy pun bagilah. Rupa-rupanya untuk wefie dengan kawan-kawan kelas dia. Comei-comei semua.  

Kakak aisya dan kawan-kawan

Masa mommy menunggu giliran, mommy nampak tempat giliran bagi kelas belakang. Tiada ibu bapa yang datang.. Cikgu yang sabar menunggu. Kenapa eh? Muka anak-anak pun nampak down... Adakah ibu bapa anak-anak kelas belakang ni tak boleh datang atau memang tak mahu datang? Masa dalam perjalanan balik rumah, kakak Aisya cerita yang ibu bapa kawan dia dari kelas tersebut tak boleh datang sebab tak dapat cuti. Kalau tak dapat cuti okaylah.. Boleh jumpa cikgu pada hari yang lain tapi kalau taknak datang sebab result anak, susahlah nak cakap. Tapi mommy ssentiasa ajar kakak Aisya berfikiran positive dengan memberi sebab yang ibu bapa kawan dia tu tak boleh datang sebab tak dapat cuti bukannya sebab lain. Malah mommy juga explain dekat kakak Aisya yang bukan semua tempat kerja boleh bagi cuti tambah-tambah lagi kalau mohon dalam masa singkat. Harap dia fahamlah...

Tapi kalau ibu bapa kawan dia tu sengaja tak datang sebab result anak kurang memuaskan, mommy rasa tak wajar dan tak patut berbuat demikian. Kesian kat anak yang menunggu ibu bapa datang dan berjumpa dengan guru mereka. Selain itu, bila dengan berjumpa guru face to face barulah dapat tahu masalah sebenar yang di hadapi oleh anak-anak di sekolah. Kita juga boleh berbincang dengan guru jalan penyelesaian untuk mengatasi masalah pembelajaran yang di hadapi oleh anak. 

Walaupun mommy baru mempunyai 3 orang anak, tapi setiap seorang cara pembelajaran dan penerimaannya sangat berbeza. Ada yang boleh terima dengan cepat, ada yang slow and steady dan ada yang kena ajar berulang kali. 

Jadi dengan berjumpa dan berbincang dengan guru barulah kita dapat tahu tentang masalah tersebut. Ibu bapa jangan beri alasan tak boleh datang ke sekolah masa hari konferensi sebab ia hanya dibuat 2 kali setahun dan ianya juga demi masa depan anak kita. Jadilah ibu bapa yang sentiasa menyokong dan memberi semangat kepada anak-anak walupun  apa jua keputusan peperiksaan mereka, Perjalanan mereka masih jauh....


11 Jul 2018

Aisy Dah Mula Mengaji Iqra

July 11, 2018 1
Aisy Dah Mula Mengaji Iqra
Aisy Dah Mula Mengaji Iqra. Aisy anak nombor 3. Lain sikit dari abang dan kakak. Terlebih aktif dan nakal. Lagi di larang, lagi di buatnya. Macam sengaja! Sejak puasa tempohari Aisy dah tak mahu ke taska. Tak tahu apa sebabnya. Bila tanya, dia hanya cakap tak tahu. Pening kepala mommy ngan daddy. Di sebabkan Aisy dah tak mahu ke taska, mommy & daddy decide untuk hantar Aisy mengaji. Ingat nak hantar masa bulan puasa tempohari tetapi tak jadi sebab bila mommy tunggu, dia ajak balik. HailIahhh anak...

Jadinya, hari ahad hari lepas... mommy hantar Aisy pergi mengaji. Tak tunggu kali ni... Tinggal dia dengan kakak dan abang. Pandai-pandailah dia bawa diri di rumah ustazah. Masa balik, mommy jumpa ustazah untuk feedback. Positive feedback cuma baca Bismillah tak betul. Itu mommy akui sebab bila ajar Aisy baca Bismillah dan doa lain-lain dia tak nak ikut. Lain dengan kakak dan abang. Depa ikut apa yang di ajar dan boleh hafal doa pendek seawal usia 4 tahun.. Dengan Aisy ni lain sikit jadi terpaksa hantar ke kelas mengaji untuk ajar dia satu-satu perkara.

Ini video yang mommy rekod masa ajar Aisy mengaji pada hari kedua. Abaikan suara abang dan kakak dia di belakang... Alhamdulillah dengan masa yang singkat iaitu 5 minit, Aisy dah boleh hafal dan kenal 2 huruf. 


Semalam adalah hari ketiga Aisy pergi mengaji dan dia dah mula buat perangai TAK NAK PERGI mengaji. Sorry Aisy! Mommy tak akan terpedaya dengan taktik awak lagi.... Yang bestnya kat rumah saja tak nak pergi tapi sampai depan rumah ustazah laju ja dia turun kereta sebab ramai dah kawan-kawan sebaya dia yang menunggu. 

Oh yer, hari kedua pergi mengaji ustazah dah approved untuk terus mengaji dan dah ada buku rekod. Besar harapan mommy untuk melihat Aisy menjadi seorang hafiz. Sebab itulah nama dia ada hafizi di belakang. :D

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji

July 11, 2018 2
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji. Menyimpan mudah sebut tapi nak buat amatlah susah. Tambah-tambah lagi apabila ada income yang limited. Walaupun limited, kita tetap kena menyimpan untuk kegunaan masa depan. Hari ni mommy nak kongsikan cara mudah menyimpan dalam Tabung Haji selain buat potongan terus dalam slip gaji. Baru tahu sebab tulah mommy kongsikan cara ni agar kita semua dapat menyimpan untuk diri sendiri dan juga anak-anak. Bila dah tahu cara mudah menyimpan dalam Tabung Haji ni, terus mommy scheduled payment untuk mommy dan anak-anak. Mudah dan dah tak perlu walk in ke Tabung Haji lagi. Cara ini di kenakan caj RmM 0.50 untuk setiap transaksi atau per akaun. 

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji


Dengan CIMB clicks yang baru ni, langkah untuk menyimpan dan buat scheduled payment lebih mudah. Korang follow saja step ni... 

1. Login ke CIMB Clicks korang.

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji, tabung haji, cara mudah menyimpan, cara buat simpanan tabung haji melalui online banking, online banking, mudahnya menyimpan, mudahnya menyimpan dalam tabung haji, tabung haji dah boleh transfer online, tak perlu walk in lagi ke tabung haji, transfer tabung haji melalui CIMB clicks, cimb clicks, tips menyimpan duit, tips kewangan, jutawan muda,
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji

2. Pergi ke tab ' Pay & Transfer '. Pilih ' Pay Bills '. 

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji, tabung haji, cara mudah menyimpan, cara buat simpanan tabung haji melalui online banking, online banking, mudahnya menyimpan, mudahnya menyimpan dalam tabung haji, tabung haji dah boleh transfer online, tak perlu walk in lagi ke tabung haji, transfer tabung haji melalui CIMB clicks, cimb clicks, tips menyimpan duit, tips kewangan, jutawan muda,
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji

3. Masukkan details. Untuk 'biller name' tu, korang type saja tabung haji sebab nanti dia akan auto pop out. Dekat details ni jangan lupa tick ' save as favourite '. Nanti senang korang nak transfer pada masa lain ataupun nak buat scheduled payment. 

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji, tabung haji, cara mudah menyimpan, cara buat simpanan tabung haji melalui online banking, online banking, mudahnya menyimpan, mudahnya menyimpan dalam tabung haji, tabung haji dah boleh transfer online, tak perlu walk in lagi ke tabung haji, transfer tabung haji melalui CIMB clicks, cimb clicks, tips menyimpan duit, tips kewangan, jutawan muda,
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji

4. Klik ' Add Another Payment' jika hendak menyimpan dalam tabung haji anak-anak. Jika tiada, proceed dengan ' Make Payment '. 

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji, tabung haji, cara mudah menyimpan, cara buat simpanan tabung haji melalui online banking, online banking, mudahnya menyimpan, mudahnya menyimpan dalam tabung haji, tabung haji dah boleh transfer online, tak perlu walk in lagi ke tabung haji, transfer tabung haji melalui CIMB clicks, cimb clicks, tips menyimpan duit, tips kewangan, jutawan muda,
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji

5. Bila dah klik ' Make Payment ' akan keluar ' Request TAC' . 
6. Klik ' Request TAC ' dan masukkan TAC number yang dapat.
7. Klik ' Confirm' untuk selesaikan transaksi. Sebelum confirm pastikan semua details betul dan seperti yang di kehendaki. 

Selesai sudah cara untuk menyimpan dalam Tabung Haji melalui online banking. Cara di atas adalah untuk one time saja. Kalau untuk menyimpan setiap bulan, perlu buat scheduled payment seperti di bawah. 

1. klik ' Pay & Transfer ' dan pilih 'Scheduled Transactions '. 

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji, tabung haji, cara mudah menyimpan, cara buat simpanan tabung haji melalui online banking, online banking, mudahnya menyimpan, mudahnya menyimpan dalam tabung haji, tabung haji dah boleh transfer online, tak perlu walk in lagi ke tabung haji, transfer tabung haji melalui CIMB clicks, cimb clicks, tips menyimpan duit, tips kewangan, jutawan muda,
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji

2. Akan auto pop out screen di bawah. Klik 3 titik di sebelah kanan dan pilih ' Scheduled a bill payment '.

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji, tabung haji, cara mudah menyimpan, cara buat simpanan tabung haji melalui online banking, online banking, mudahnya menyimpan, mudahnya menyimpan dalam tabung haji, tabung haji dah boleh transfer online, tak perlu walk in lagi ke tabung haji, transfer tabung haji melalui CIMB clicks, cimb clicks, tips menyimpan duit, tips kewangan, jutawan muda,
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji

3. Lepas klik ' Scheduled a bills payment' akan auto pop out screen 'pay bills'. Isi details dan follow rti step 2 dan 7 di atas. Dekat 'scheduled a bills payment ' kena buat satu-satu akaun. Tak boleh buat banyak akaun sekaligus. 

4. Bila dah selesai scheduled semua transaksi, korang boleh check di page Scheduled Transaction dan di bawah column pending history. Ini adalah transaksi yang akan berlaku setiap bulan sehingga ke end date yang telah mommy pilih. 

Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji, tabung haji, cara mudah menyimpan, cara buat simpanan tabung haji melalui online banking, online banking, mudahnya menyimpan, mudahnya menyimpan dalam tabung haji, tabung haji dah boleh transfer online, tak perlu walk in lagi ke tabung haji, transfer tabung haji melalui CIMB clicks, cimb clicks, tips menyimpan duit, tips kewangan, jutawan muda,
Cara Mudah Menyimpan Di Tabung Haji

Mudahkan? Follow cara ni untuk mudahkan korang simpan. Tarikh transaksi pula pilih tarikh gaji korang. Gaji masuk jer terus kena potong.. hahaha. So, guna saja balance yang tinggal. No more online shopping. kihkih.

10 Jul 2018

SYAMPU RAMBUT KANAK-KANAK CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER | RAMBUT LEBIH HARUM DAN SEGAR SEPANJANG HARI!

July 10, 2018 6
SYAMPU RAMBUT KANAK-KANAK CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER | RAMBUT LEBIH HARUM DAN SEGAR SEPANJANG HARI!
SYAMPU RAMBUT KANAK-KANAK CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER | RAMBUT LEBIH HARUM DAN SEGAR SEPANJANG HARI! Pernahkah anda mengalami bau yang kuat dari kulit kepala dan rambut yang berpeluh selepas anak anda bermain di luar atau pulang dari sekolah? Baunya menjadi lebih teruk apabila kulit kepala anak anda berminyak dan berpeluh. Satu-satunya cara untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan ini adalah dengan memastikan anak anda mencuci rambutnya selepas waktu sekolah, atau bermain di luar. Mengekalkan kebersihan rambut akan dapat mengurangkan risiko jangkitan kulit kepala selain memastikan mereka berbau segar. 

Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui bahawa syampu dewasa tidak digalakkan untuk kanak-kanak. Penggunaan syampu dewasa pada kanak-kanak akan menyebabkan masalah kulit kepala dan rambut terutama bagi kanak-kanak berumur antara 6-12 tahun. Disebabkan kulit kepala dan rambut kanak-kanak yang halus amat sensitif, maka cara yang terbaik adalah menggunakan syampu yang dirumus khas agar rambut dan kulit kepala yang sihat dapat dikekalkan.

SYAMPU RAMBUT KANAK-KANAK CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER | RAMBUT LEBIH HARUM DAN SEGAR SEPANJANG HARI!


Memahami keperluan kanak-kanak terhadap produk yang lembut dan selesa pada kulit, CARRIE JUNIOR memperkenalkan CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER, syampu yang selamat digunakan setiap hari dan memberikan haruman pada rambut sepanjang hari. Ia merupakan syampu baharu yang dirumus khas bagi menghilangkan bau yang tidak menyenangkan secara berkesan, tanpa mendatangkan kesan buruk pada rambut dan kulit kepala. Dengan aroma buah-buahan yang berkekalan selama 24 jam, si manja pasti kekal segar dan berbau wangi walaupun setelah seharian bermain dan berseronok di luar kediaman. Diperkaya dengan minyak zaitun, produk ini dapat menyuburkan dan melembutkan rambut agar mudah diurus dan disikat.

SYAMPU RAMBUT KANAK-KANAK CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER, carrie junior odour buster, odor buster, syampu kanak-kanak, child syampoo, kids syampoo, syampu yang sesuai untuk anak-anak, syampu wangi, syampoo rambut anak-anak, carrie junior, syampu carrie junior, review syampu carrie junior, cara menjaga rambut anak-anak, harga syampu carrie junior,
SYAMPU RAMBUT KANAK-KANAK CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER

CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER hadir dalam aroma Perky Peach Fruity Burst yang menyenangkan serta mempunyai pH seimbang, lembut dan tidak menghakis untuk kegunaan seharian. CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER boleh didapati dalam dua saiz, iaitu pek 280g yang dijual pada harga RM10.10* di Semenanjung Malaysia dan RM 10.60* di Sabah & Sarawak. Manakala CARRIE JUNIOR KIDS SHAMPOO ODOUR BUSTER bersaiz 700g dijual pada harga RM20.70* di Semenanjung Malaysia dan RM 21.70* di Sabah & Sarawak. Produk CARRIE JUNIOR boleh didapati di kedai runcit, pasaraya, pasaraya besar dan farmasi utama seluruh negara.

SYAMPU RAMBUT KANAK-KANAK CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER, carrie junior odour buster, odor buster, syampu kanak-kanak, child syampoo, kids syampoo, syampu yang sesuai untuk anak-anak, syampu wangi, syampoo rambut anak-anak, carrie junior, syampu carrie junior, review syampu carrie junior, cara menjaga rambut anak-anak, harga syampu carrie junior,
Kakak Aisya dengan syampu kegemarannya

Kini, ibu bapa boleh memeluk anak-anak selepas bermain walaupun berpeluh namun masih kekal segar dan berbau aroma buah buahan sepanjang hari!


SYAMPU RAMBUT KANAK-KANAK CARRIE JUNIOR ODOUR BUSTER, carrie junior odour buster, odor buster, syampu kanak-kanak, child syampoo, kids syampoo, syampu yang sesuai untuk anak-anak, syampu wangi, syampoo rambut anak-anak, carrie junior, syampu carrie junior, review syampu carrie junior, cara menjaga rambut anak-anak, harga syampu carrie junior,
syampu carrie junior

7 Jul 2018

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang

July 07, 2018 8
9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang
9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang. Dapur terbuka di halaman belakang adalah antara dapur idaman mommy. Tapi untuk memilikinya bukanlah semudah abc kecuali untuk orang yang memiliki banyak duit, ada rumah dan tanah yang luas terutamanya di halaman belakang. Takpe kita pasang angan-angan dulu mana tahu suatu hari nanti menjadi kenyataan.. 

So, ini adalah 9 rekabentuk dapur yang boleh di contohi jika ingin membuat dapur di halaman belakang. Kemas, moden dan cantik... Idea ini dikongsikan oleh Desain Rumah Moden di laman facebooknya. 

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang


9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,


9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,

9 Idea Rekabentuk Dapur Terbuka Di Halaman Belakang, design dapur halaman belakang, design dapur, dapur, rekabentuk dapur, dapur halaman belakang, contoh dapur terbuka, dapur terbuka, rekabentuk dapur terbuka, idea untuk dapur terbuka, dapur,


6 Jul 2018

OST Jangan Benci CintaKu | Sampai Bila Misha Omar

July 06, 2018 1
OST Jangan Benci CintaKu | Sampai Bila Misha Omar

OST Jangan Benci CintaKu | Sampai Bila Misha Omar.


OST Jangan Benci CintaKu | Sampai Bila Misha Omar, misha omar, lirik lagu sampai bila, sampai bila misha omar, misha omar 2018. lagu terbaru misha omar 2018, ost jangan benci cintaku, lagu tema drama jangan benci cintaku,
OST Jangan Benci CintaKu | Sampai Bila Misha Omar

Andai dapat kau dengar ombak hati ini
Dihempas sepi tiada berlagu
Dulu tenang dan dilayari kasihmu
Kini dilanda gelora tak menentu

(Chorus)
Sampai bila, harus ku bertanya
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebenan jiwa
Saat kau mencari pengganti cinta

Dalam rindu yang tak bererti apa lagi
Biarkan aku kini sendiri
Oh pergilah dengan dia yang kau cinta
Dan tak perlu kau di sini mengungkit kesilapan

(Chorus 2)
Bridge
Padamu aku hanya
Kaca yang tak berharga
Pudar seri... kosong.. kelam.. tak bermakna

Oooh
Ku melangkah dengan hati yang kecewa
Moga ada secebis ketabatan mengubati



Lirik: Fedtri Yahya & Shah Shamsiri
Lagu: Sharon Paul