February 2018 - Cahaya Hayati

28 Feb 2018

Cara Jimat Minyak Memandu Jauh

February 28, 2018 18
Cara Jimat Minyak Memandu Jauh
Cara Jimat Minyak Memandu Jauh. Hai korang! Mommy ni hari-hari ulang alik dari Kulim ke Butterworth. Drive dalam 40 minit setiap hari dan hari-hari bayar tol BKE dan Lingkaran Luar Butterworth. Kiranya perbelanjaan setiap minggu untuk minyak dan tol adalah RM 100. Tu kira pergi dan balik kerja saja belum kena pergi mana-mana atau kerja di tempat lain. Sebab mommy cover satu state. Sekejap di Butterworth, sekejap di pulau. Selalu Pening membuat perbelanjaan agar tak terlebih dan lebih. Terkurang belanja tak apa... Untuk tol memang tak dapat nak elak dah. So, mommy hanya boleh control dari segi minyak saja. Nak tahu tak cara jimat minya memandu jauh? Nak kan. So, ini cara mommy dan tips ni selalu di kongsi oleh encik suami.. Depa kan pandai bab-bab ni. hihi

Cara Jimat Minyak Memandu Jauh, cara jimat minyak, tips jimat minyak, tips berjimat, tips jimat, tips jimat minyak paling berkesan, jimat minyak,
Cara Jimat Minyak Memandu Jauh

Cara Jimat Minyak Memandu Jauh

Antara tips yang mommy perolehi dari encik suami tersayang adalah dengan melihat perkara-perkara di bawah:-


1. Kenderaan


  • Sebelum beli kenderaan, pilih kenderaan yang penggunaan menggunakan minyak yang rendah.
  • Pastikan tekanan angin seimbang dengan berat kenderaan (tanpa atau bersama penumpang). Tekanan angin yang betul akan membantu untuk menjimatkan kenderaan.
  • Tutup aircond ketika cuaca sejuk. Apabila tidak menggunakan air cond, penggunaan minyak akan berkurang dalam 10%. 
  • Kurangkan berat bebanan kenderaan. Jangan buat kereta seperti almari pula. Biasalah yang ini selalunya kaum wanita. Kasut atau sandal confirm dua atau tiga pasang ada dalam kereta. Tu tak termasuk yang anak punya lagi... kihkih

2. Cara Pengisian Minyak

Suami mommy selalu pesan, nak isi minyak tu isi pada waktu pagi, petang ataupun malam. Jangan pi isi masa tengahari buta. Tudia dia punya pesanan. So, follow sajalah.. Baru mommy tahu yang isi minyak pada waktu tengahari boleh merugikan sebab bila waktu panas minyak akan menjadi wap dan akan keluar dari tangki tanpa kita perasan. Rugi.

Cara isi minyak penting juga. Jangan malas nak jadi attendance pam, kita isi dengan lajunya. Isi perlahan-lahan agar minyak tak meruap. Gitew kekdahnya.


3. Cara Pemanduan

Cara pemanduan yang betul boleh membantu menjimatkan minyak. Tahu tak cara memandu yang betul? Baca ni...


  • Bawa kenderaan dengan kelajuan yang sederhana dan konsisten. 
  • Jangan kerap tekan break
  • Gunakan gear yang betul
  • Tukar gear rendah kepada tinggi dengan cepat. Ini kerana penggunaan gear rendah akan menyebabkan menggunakan minyak dengan lebih banyak untuk menggerakkan kenderaan. 
  • Panaskan enjin terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan.

4. Perjalanan

Untuk jimat minyak dari segi perjalanan pula,kita perlu tahu kenderaan yang sesuai untuk perjalanan jauh. Kalau yang CC  besar tu tak sesuai untuk perjalanan dekat. So, toksah dok ngada-ngada nak bawa kalau setakat nak pi dalam 5km ja. Buang duit minyak saja. Selain dari CC kereta kita perlu merancang perjalanan agar tidak sesat dan terperangkap dalam kesesakkan jalan raya.


5. Penyelenggaraan

Penyelenggaraan yang berjadual sangat membantu untuk menjimatkan minyak. Pastikan kenderaan di selenggara mengikut jadual agar mengetahui masalah sebenar kenderaan kita.

Cara di atas tu semua orang tau kan? Yang ini 3 cara mommy untuk jimat minyak memandu jauh.. Confirm hangpa pun setuju. 


  • Car pool
Car Pool saja sebab boleh tong tong duit minyak. Taklah kita rasa terbeban menanggung duit minyak sorang-sorang.


  • Guna Perkhidmatan Teksi, GRAB atau UBER
Guna perkhidmatan Teksi, Grab, Uber atau mana-mana perkhidmatan awam. Sebab dengan cara ini kita bukan saja jimat minyak malah kita juga dapat jimat masa, jimat duit tol dan lain-lain lagi.


  • Tak Pergi Mana-mana
Dah nak jimat sangat, jadi katak bawah tempurung sajalah. Takyah pergi mana-mana... Jimat sangat!


27 Feb 2018

Puas Hati Makan Malam Di Hotmas Sungai Petani

February 27, 2018 2
Puas Hati Makan Malam Di Hotmas Sungai Petani
Puas Hati Makan Malam Di Hotmas Sungai Petani. Cerita 2 minggu lepas sebenarnya tapi mommy baru sempat nak update. Bila takdak mood plus busy memang satu entry pun payah nak siap. Tapi kena paksa diri jugak up walaupun cerita santai, walaupun dua tiga baris ayat. Janji up... So, mommy nak cerita tentang satu restoran di Sungai Petani iaitu Hotmas yang sentiasa full house. Dah dua tiga kali pergi sebenarnya tapi malas nak ambil gambar... Ni pun sebab encik suami yang rajin ambil gambar. Mommy order dan tunggu makanan ja sambil layan anak-anak. 

Hotmas, Hotmas sungai petani, restoran hotmas, tempat makan sedap di sungai petani, tempat makan murah dan sedap di sungai petani, jjcm sungai petani, jalan-jalan cari makan sungai petani, kedai makan sedap di sungai petani, sungai petani, lokasi ke hotmas, peta ke hotmas, lokasi hotmas, review hotmas

Restoran Hotmas di Sungai Petani menjadi pilihan mommy dan famili kerana rasanya yang sedap dan kuantiti makanan sepadan dengan harga.Kalau jenis makan sikit tu better share sebab memang banyak dan tak kedekut bahan. 

Menu yang menjadi tarikan di restoren ini adalah western. Kalau korang datang sini, korang wajib kena tunggu meja kosong. Full house. Tak pernah lagi mommy pergi dan terus dapat meja... Kena pandai tengok mana pelanggan yang dah nak bangun. Macam budak-budak pun ada. hahaha.

Dua tiga kali intai, akhirnya dapat meja tapi untuk 4 orang ja.. Pusing kiri pusing kanan tetiba nampak dua adik lelaki duduk berdua meja panjang yang muat 8 orang. Ppergi dan slow talk minta tukar meja. Alhamdulillah diaorang dua setuju tukar meja. Thanks a lot. 

Hotmas, Hotmas sungai petani, restoran hotmas, tempat makan sedap di sungai petani, tempat makan murah dan sedap di sungai petani, jjcm sungai petani, jalan-jalan cari makan sungai petani, kedai makan sedap di sungai petani, sungai petani, lokasi ke hotmas, peta ke hotmas, lokasi hotmas, review hotmas

Hotmas, Hotmas sungai petani, restoran hotmas, tempat makan sedap di sungai petani, tempat makan murah dan sedap di sungai petani, jjcm sungai petani, jalan-jalan cari makan sungai petani, kedai makan sedap di sungai petani, sungai petani, lokasi ke hotmas, peta ke hotmas, lokasi hotmas, review hotmas

Dah dapat meja, terus order. Service Hotmas ni pantas dan tak perlu tunggu lama... Untuk makanan, encik suami snap gambar mixed grill ja. Yang lain dia tak sempat snap sebab masing-masing dah lapar. 

Mixed Grilled ni berharga RM 23 ringgit kalau tak silap mommy. Dalam tu ada ayam 2 ketul, daging 2 ketul dan lamb 2 ketul. Yang ni mommy kongsi dua dengan encik suami... Nampak saja sikit tapi banyak sebenarnya sebab cara dia atur makanan tu nampak macam sikit tapi bila nak makan baru nampak jumlah dan saiz makanan yang di hidangkan. Sangat puas hati. 

Hotmas, Hotmas sungai petani, restoran hotmas, tempat makan sedap di sungai petani, tempat makan murah dan sedap di sungai petani, jjcm sungai petani, jalan-jalan cari makan sungai petani, kedai makan sedap di sungai petani, sungai petani, lokasi ke hotmas, peta ke hotmas, lokasi hotmas, review hotmas

So, kalau korang datang SP bolehlah cuba makan di sini.. Korang follow saja google maps ni.

25 Feb 2018

Urut Murah Di Perda

February 25, 2018 1
Urut Murah Di Perda
Urut murah di Perda. Petang tadi mommy telah membuat urutan satu badan di rumah urut orang buta. Saja pergi berurut kerana badan rasa tak sedap dan sering sakit belakang. Dah lama tahu tentang perkhidmatan urut oleh orang buta ni tapi tak berkesempatan nak pergi. Mommy pernah guna perkhidmatan mereka pada tahun lepas tapi urut kaki sajalah. So, kali ini mommy ambil pakej urut satu badan dan harganya baru RM40. Murahkan?

Tempat urut yang di uruskan oleh orang-orang buta di bukanlah macam spa tapi ia berseuaian dengan harga yang di tawarkan. Mommy rasa okay saja sebab urutan yg di berikan sangat memuaskan. Siap terbelahak angin saja. Banyak angin rupanya..hihi

Pakej yang di tawarkan

Perkhidmatan urut satu badan ni adalah selama 1 jam mulai dari belakang  badan, kaki, bahagian depan, bahu dan akhirnya urutan di kepala. Berbaloi sangat! Badan pun rasa best lepas urut.

Kalau korang nak urut dalam budget minimum, bolehlah datang sini. Untuk wanita hanya ada seorang saja tukang urut. So, kalau datang berdua, kena tunggu giliranlah.

So, ini pakej lengkap yang di tawarkan oleh persatuan orang buta.

Untuk pengetahuan korang juga, mereka boleh membuka booth di pejabat korang. Jika ada event, bolehlah menjemput mereka. Transport dan peralatan urut akan mereka bawa sekali. Cuma kita jemput saja.. Sesekali kita berbakti pada yang kurang upaya dengan cara menambah /memberi peluang mereka menambah rezeki.

Pejabat mommy pun dah dua kali panggil mereka untuk buka booth.

Kalau korang berminat untuk urut atau lain-lain urusan bolehlah hubungi encik Hassan dengan datang sendiri ke Aroma Reflexology & Tradisional Massage Centre, 12-A Tingkat 1, Bandar Perda, Bukit Mertajam, Seberang Perai

Bagi yang belum pernah datang, tempat urut ni kelihatan sedikit daif. Mungkin juga tiada dana untuk menjaga atau maintain peralatan. Oleh iti, mommy nak ajak ramai-ramai untuk datang mengurut di sini untuk menambah pendapatan OKU yang berusaha untuk hidup berdikari. 

23 Feb 2018

Balm Bayi Tok Syed, Balm Pelbagai Guna

February 23, 2018 5
Balm Bayi Tok Syed, Balm Pelbagai Guna
Balm Bayi Tok Syed, Balm Pelbagai Guna. Penggunaan balm dalam kehidupan bukanlah perkara baru. Boleh di katakan dalam setiap rumah mempunyai balm dan ianya di gunakan seisi keluarga untuk melegakan pelbagai masalah yang di hadapi. Apa masalah tu yer? Nak tahu, korang kena baca entri ni sampai habis sebab mommy akan ceritakan masalah yang di hadapi oleh family mommy dan mommy selesaikannya dengan menggunakan Balm Bayi Tok syed. Sebelum mommy cerita lanjut, meh lah kita mengenali Balm Bayi Tok Syed terlebih dahulu. 

Balm Bayi Tok Syed, balm tok syed,  Kandungan Balm Bayi Tok Syed, kenali balm bayi tok syed, Cara penggunaan Balm Bayi Tok Syed, cara guna balm bayi tok syed, produk tok syed,  Kelebihan Balm Bayi Tok Syed, manfaat balm bayi tok syed, Testimoni Balm Bayi Tok Syed, review balm bayi tok syed, cara beli balm bayi tok syed, laman web balm bayi tok syed,
Balm Bayi Tok Syed

Balm Bayi Tok Syed

Balm Bayi Tok Syed adalah balm yang berasaskan bahan semulajadi yang halal dan suci. Ia adalah persediaan kecil yang perlu ada di setiap rumah untuk membantu menenangkan bayi yang kegelisahan dan juga untuk kegunaan lain. Balm serbaguna ini di proses di kilang yang bertaraf GMP, di adun dari bahan semulajadi dan ia sesuai untuk semua peringkat umur.

Balm Bayi Tok Syed, balm tok syed,  Kandungan Balm Bayi Tok Syed, kenali balm bayi tok syed, Cara penggunaan Balm Bayi Tok Syed, cara guna balm bayi tok syed, produk tok syed,  Kelebihan Balm Bayi Tok Syed, manfaat balm bayi tok syed, Testimoni Balm Bayi Tok Syed, review balm bayi tok syed, cara beli balm bayi tok syed, laman web balm bayi tok syed,
Balm Bayi Tok Syed

Balm Bayi Tok Syed ini telah melalui beberapa R&D agar memberi kesan yang baik kepada penggunanya. Ini kerana sebahagian besar kandungan bahannya diperkaya dari bahan-bahan yang halal lagi suci merupakan warisan herba sepanjang zaman. 

Patutlah Balm Bayi Tok Syed terbaik dan pelbagai guna sebab ia telah melalui pelbagai peringkat R&D. Bukan produk kilo yang di repacking yer. Jom kita kenali bahan-bahan yang terkandung dalam Balm Bayi Tok Syed ini pula.

Balm Bayi Tok Syed, balm tok syed,  Kandungan Balm Bayi Tok Syed, kenali balm bayi tok syed, Cara penggunaan Balm Bayi Tok Syed, cara guna balm bayi tok syed, produk tok syed,  Kelebihan Balm Bayi Tok Syed, manfaat balm bayi tok syed, Testimoni Balm Bayi Tok Syed, review balm bayi tok syed, cara beli balm bayi tok syed, laman web balm bayi tok syed,
RM 80 harganya

Kandungan Balm Bayi Tok Syed


  • Beeswax - Lilin lebah yang mempunyai manfaat sebagai pelembap kulit, keradangan kulit dan pelembut bibir.
  • Virgin Coconut Oil - Sebagai pembasmi kuman kerana sifat anti bakteria  yang menjadi bahan penting minyak kelapa dara.
  • Sunflower Oil - Kandungannya yang kaya dengan Vitamin E menjadikannya sebagai bahan antioksidan yang berfungsi meneutralkan radikal bebas. Bijinya yang kaya dengan nutrien menjadikannya sesuai untuk kegunaan luaran.
  • Essential Oil - Gabungan dari beberapa minyak beraroma yang diekstrak dari daun, tumbuhan dan juga kulit sesetengah buah melalui kaedah distrill dan cold pressing.

Cara Penggunaan Balm Bayi Tok Syed


Sapukan balm dan urut perlahan-lahan pada tapak kaki, belakang badan, dan dada. Ia juga boleh  disapu sedikit di bahagian “T” muka. Untuk kegunaan luaran sahaja. 

Balm Bayi Tok Syed, balm tok syed,  Kandungan Balm Bayi Tok Syed, kenali balm bayi tok syed, Cara penggunaan Balm Bayi Tok Syed, cara guna balm bayi tok syed, produk tok syed,  Kelebihan Balm Bayi Tok Syed, manfaat balm bayi tok syed, Testimoni Balm Bayi Tok Syed, review balm bayi tok syed, cara beli balm bayi tok syed, laman web balm bayi tok syed,
Cara penggunaan Balm Bayi Tok Syed


Notes:  Simpan di tempat kering pada suhu bilik.


Kegunaan Balm Bayi Tok Syed

Untuk kegunaan Balm Bayi Tok Syed adalah kegunaan yang mommy guna untuk seisi keluarga mommy. Ini cara yang mommy gunalah sebab lain orang lain masalahnya. Alhamdulillah apa yang mommy cuba untuk masalah keluarga mommy, ia mujarab dan berkesan.


  • Untuk melegakan batuk dan selesema
Anak-anak mommy memang mudah terkena batuk dan selesema. Cuaca sejuk sikit, air hidung dah start meleleh-leleh. Kalau tak rawat awal, confirm batuk sekali melekat. Jadi sebelum mereka terkena batuk dan selesema, mommy akan sapukan Balm Bayi Tok Syed di dada dan belakang badan mereka. Hari-hari sebab bagi mommy ia lebih untuk mencegah.Dengan Balm Bayi Tok Syed ni anak-anak tak lagi merungut tak suka atau panas walaupun di sapu setiap hari. 

  • Merawat Masalah kembung Dan Ketidakselesaan Perut
Bukan saja baik untuk batuk dan selesema, Balm Bayi Tok Syed juga membantu merawat masalah kembung dan ketidakselesaan perut. Bukan untuk anak-anak saja tapi mommy juga guna setiap kali datang bulan (haid). Bila sapu ja Balm Bayi Tok Syed memang perut akan rasa selesa serta nyaman.

  • Membantu Menghilangkan Pening 
Kakak Aisya sekarang ni mempunyai masalah apabila berada dalam kereta saja terasa pening dan nak muntah. Mommy memang akan beri dia Balm Bayi Tok Syed untuk di hidu bagi mengurangkan pening yang di alami. Alhamdulillah terbukti berkesan dan mommy tak perlu lagi sediakan limau untuk perjalanan yang jauh.

Selain itu, kakak Aisya suka dengan bau balm ni sebab wangi.

Balm Bayi Tok Syed, balm tok syed,  Kandungan Balm Bayi Tok Syed, kenali balm bayi tok syed, Cara penggunaan Balm Bayi Tok Syed, cara guna balm bayi tok syed, produk tok syed,  Kelebihan Balm Bayi Tok Syed, manfaat balm bayi tok syed, Testimoni Balm Bayi Tok Syed, review balm bayi tok syed, cara beli balm bayi tok syed, laman web balm bayi tok syed,
wanginya!

  • Membantu Untuk Tidur Lena
Selain dari merawat masalah batuk, selesema, perut dan pening, ia juga membantu anak untuk tidur lena. Yelah balm berbau lavender siapa yang tak suka dan bauan lavender juga memberi ketenangan. 


Kelebihan Balm Bayi Tok Syed

  • melegakan perut bayi
  • menenangkan bayi 
  • membantu bayi tidur lena
  • dihasilkan daripada kilang bertaraf GMP
  • 100% herba semulajadi PREMIUM dari minyak kelapa dara, pati lavender, minyak bunga matahari, beewax dan essential oils.
  • berangin tapi tak panas
  • tak melekit
  • bau wangi
  • packaging eksklusif 
  • ada kelulusan NOT dari KKM: NOT170903331K

Testimoni Balm Bayi Tok Syed

Ramai rupanya yang dah guna Balm Bayi Tok Syed dan apabila buat carian di google, ramai yang review serta komen-komen yang positif. Mommy ketinggalan rupanya. So, ini testimoni Balm Bayi Tok Syed yang mommy perolehi dari laman Web Balm Bayi Tok Syed

Balm Bayi Tok Syed, balm tok syed,  Kandungan Balm Bayi Tok Syed, kenali balm bayi tok syed, Cara penggunaan Balm Bayi Tok Syed, cara guna balm bayi tok syed, produk tok syed,  Kelebihan Balm Bayi Tok Syed, manfaat balm bayi tok syed, Testimoni Balm Bayi Tok Syed, review balm bayi tok syed, cara beli balm bayi tok syed, laman web balm bayi tok syed,

Balm Bayi Tok Syed, balm tok syed,  Kandungan Balm Bayi Tok Syed, kenali balm bayi tok syed, Cara penggunaan Balm Bayi Tok Syed, cara guna balm bayi tok syed, produk tok syed,  Kelebihan Balm Bayi Tok Syed, manfaat balm bayi tok syed, Testimoni Balm Bayi Tok Syed, review balm bayi tok syed, cara beli balm bayi tok syed, laman web balm bayi tok syed,

Untuk maklumat lanjut mengenai Balm Bayi Tok Syed, korang boleh tengok laman sesawang dibawah. Berminat nak jadi pengedar pun, dialukan.


Official Website : Tok Syed
Page Register Pengedar : http://www.toksyed.com/register
Youtube :TokSyedOri
No Telefon : 0168262990

22 Feb 2018

Cara Mudah Lindungi Anak Dari Flu Dan HMFD Dengan THYMOS Anti HMFD/Flu Spray

February 22, 2018 6
Cara Mudah Lindungi Anak Dari Flu Dan HMFD Dengan THYMOS Anti HMFD/Flu Spray
Cara Mudah Lindungi Anak Dari Flu Dan HMFD Dengan THYMOS Anti HMFD/Flu Spray. Hi uolls! Dua tiga hari ni busy dengan kerja dan masalah kesihatan anak-anak yang di sebabkan cuaca yang tak menentu. Demam, batuk dan selesema (flu) tidak asing lagi sampai doktor pun kata sekarang ni musim demam, batuk dan selsema. Yelah, semalam tadi masa bawa kakak Aisya dan MIL ke ke klinik pun ramai yang sedang menunggu giliran. Dalan sejam lebih baru sampai giliran MIL dan kakak Aisya. Kakak Aisya mula demam sejak pulang dari sekolah pada hari selasa. Ingatkan demam biasa saja rupanya datang sekali dengan pakej batuk dan selsema. Sampai lembik jadinya. Sebelum tu, Abang Ammar dan Aisy yang mula demam dulu. Dah bawa ke klinik dan ambil ubat. Dua beradik tu dah baik, jangkit kepada kakak Aisya pula... Tak mahu di belenggu masalah flu berterusan, mommy mencari alternatif iaitu dengan mencuba THYMOS Anti HMFD/Flu Spray.

THYMOS Anti HMFD/Flu Spray
THYMOS Anti HMFD/Flu Spray

Mommy menggunakan THYMOS Anti HFMD/Flu Spray kerana Flu dan HFMD (Hand Foot Mouth Disease ataupun penyakit tangan-kaki-dan-mulut) adalah dua jenis penyakit yang paling mudah menjangkiti anak-anak. Ini kerana tabiat anak-anak suka menyentuh dan bersentuhan tanpa mengira siapa, apa dan di mana walaupun telah berkali-kali pesan agar tidak menyentuh apa-apa di tempat awam. Tambah-tambah lagi di tempat dan taman permainan. Pernah sekali mommy nampak, seorang kanak-kanak dengan hingus meleleh naik buaian dan gelongsor. Tangan yang memegang buaian dan gelongsor tulah yang mengelap lelehan hingus tanpa membasuh. Virus di sebarkan tanpa di ketahui oleh kanak-kanak tersebut. Salah siapa? Bila dah nampak, mommy memang tak bagi anak-anak pergi bermain walaupun mereka menangis. Kalau anak-anak mommy sendiri tak sihat, mommy tak akan bawa anak-anak ke tempat awam sebab takut tersebarkan virus tanpa sengaja.

Itu jika mommy nampak depan mata. Bagaimana pula jika mereka di taska dan sekolah? Mommy tak nampak dan tak mampu menghalangnya. Kebimbangan mommy semakin kurang apabila diperkenalkan dengan THYMOS Anti HMFD/Flu Spray.


Thymos Anti HMFD/Flu Spray

Thymos Anti HMFD/Flu Spray adalah spray yang di cipta khas dengan airguard self sanitising teknology. Ia adalah Revolutionary AirShield Technology dari UK.  Satu spray boleh kekal berkesan selama 10 hari (long lasting solution). Yang pastinya ia bertindak dengan cepat apabila di spray dan menyahkan 99.99% kuman di kawasan yang di spray. Bagusnya.

THYMOS Anti HMFD/Flu Spray
THYMOS Anti HMFD/Flu Spray

Ia di datangkan dalam saiz mudah bawa dan boleh di letakkan dalam purse. Jadi apabila ke mana-mana tempat, kita tak perlu nak bersihkan tangan atau tempat tersebut berulang kali. Bestnya terutamanya apabila ke tempat awam dan mommy tak perlu takut lagi apabila anak-anak nak bergaul dengan sesiapa saja ataupun berkongsi mainan dengan rakan-rakan di taska atau sekolah, sebab THYMOS bertindak sepertu perisai untuk melindungi mereka.

Thymos bertindak melalui 3 cara di bawah. 

THYMOS Anti HMFD/Flu Spray
THYMOS Anti HMFD/Flu Spray menggunakan teknologi ' Self Sanitising'

Teknologi “Self Sanitizing” (pembersihan automatik) yang telah dipaten ini mengandungi mineral aktif berkualiti tinggi yang menghasilkan ion negative bakterostatik yang menyahfungsikan dan memusnahkan kuman-kuman, patogen dan allergen sebelum ia berpeluang menyerang. Mineral aktif ini akan cas semula secara automatik apabila terdedah kepada udara, maka sekali semburan boleh tahan 10 hari.

Mommy tak pandai nak terangkan tapi ia selamat digunakan dan telah terbukti di 29 negara, 103 bandar dan 6 benua. 


Kelebihan Thymos Anti HMFD/Flu Spray


Kelebihan Thymos Anti HMFD/Flu Spray berbanding produk lain adalah :-
  • Selamat untuk kanak-kanak
  • Tanpa alkohol dan bahan kimia, toksik, steroid atau wangi-wangian
  • Terbukti secara klinikal mampu membunuh 99.99% kuman apabila di spray
  • Satu spray tahan lama sehingga 10 hari
  • Menawarkan penjagaan bukan perubatan
  • Membunuh virus HFMD & H1N1 
  • Meningkatkan antibody
  • Senang di gunakan. Spray saja.
  • Mudah di bawa 
  • Rekabentuk yang menarik 
  • Harga mampu milik


Cara Menggunakan Thymos Anti HMFD/Flu Spray

  • Spray tempat yang anak selalu berada, mainan, bantal ataupun pada selimut.
  • Untuk meningkatkan antibodi, gunakan seperti memakai parfume kepada anak
  • Spray di penutup mulut dan hidung untuk pernafasan yang lebih baik

Dicadangkan supaya mengguna dosage seperti yang disarankan oleh THYMOS,  sehari 4 semburan pada bahu atau bahagian dada, dan 4-6 semburan pada barangan yang sentiasa disentuhi oleh si kecil.

THYMOS Anti HMFD/Flu Spray
Mudahnya guna THYMOS Anti HMFD/Flu Spray

Review Thymos Anti HMFD/Flu Spray


Apa yang mommy boleh katakan apabila abang Ammar dan Aisy baik dari demam dan selsema, mommy  terus gunakan Thymos Anti HMFD/Flu Spray kepada mereka dengan spray di bantal tidur, selimut, mainan, meja belajar dan beg sekolah. Ini adalah untuk mengelak mereka dari di jangkiti semula virus selsema dan demam. Alhamdulillah ia terbukti berkesan dan mereka semakin aktif, baik di rumah dan juga sekolah. Jadi mommy tidak bimbang lagi apabila mereka jauh dari mommy.

THYMOS Anti HMFD/Flu Spray
Abang Ammar menggunakan THYMOS Anti HMFD/Flu Spray sebelum ke sekolah

Untuk kakak Aisya pula, mommy dah nampak perkembangan positif di mana ia semakin baik dari demam, selsema dan batuk walaupun mommy hanya  spray di bantal dan selimut pada malam dia mula tidak sihat di samping ubat-ubatan dari klinik. Bagi mommy mencegah adalah lebih baik dari mengubati. Mencegah juga lebih murah harga dari mengubati. 

Jadi, pada ibu, mama, mommy sekalian... Sayangkan anak, cegahlah virus flu dan HMFD dengan Thymos Anti HMFD/Flu Spray. Boleh dapati di Farmasi Guardian yang berhampiran dengan tempat anda.

Harga biasa RM75, sekarang harga pengenalan RM69.90 sahaja! Untuk info lanjut:

Website: www.thymos.uk



Malaysian Distributor: 

OR

21 Feb 2018

10 Cara Jimat Membeli Kereta

February 21, 2018 10
10 Cara Jimat Membeli Kereta
10 Cara Jimat Membeli Kereta. Membeli kereta bukanlah mudah tambah-tambah bila kali pertama membeli. Banyak benda atau faktor yang kena pertimbangkan sebab kereta adalah liabiliti dan bukannya aset. Ia mempunyai nilai susut walaupun nilai pembeliannya sama seperti membeli aset. Dengan membeli kereta juga, kita terpaksa mengeluarkan wang untuk pembayaran ansuran, takaful kenderaan, cukai jalan, servis enjin, servis tayar, cuci kereta, minyak enjin, minyak gear, ganti wiper, dan lain-lain lagi. Nampakkan komitmen atau kos yang perlu di keluarkan apabila membeli kereta, tak kiralah kereta baru atau kereta secondhand. Jadi, sebelum membeli kereta korang kena baca 10 Cara Jimat Membeli Kereta ini terlebih dahulu. Bukan apa supaya korang tak terbeban dengan kos-kos yang wujud apabila membeli kereta. Selesa memang selesa tapi kalau terbeban, hati dan otak yang tak selesa jadinya. 

10 Cara Jimat Membeli Kereta, Cara Jimat Membeli Kereta, tips jimat beli kereta,

10 Cara Jimat Membeli Kereta


1. Beli Kereta Secara Tunai

Wow jarang kita dengar ada orang membeli kereta secara tunai tapi ada. Mereka ini menggunakan simpanan dan membeli kereta yang sama nilai dengan simpanan tersebut. Tak kiralah kereta baru atau secondhand. Orang jenis ini tidak suka kepada komitmen bulanan dan mereka suka bebas hutang. Dengan cara ini juga, mereka tidak akan menanggung kos atau faedah pinjaman. Jimat tu!


2. Deposit Tinggi

Selain daripada membeli kereta secara cash, ada juga yang membayar deposit tinggi agar jumlah pinjaman yang di buat tidak banyak serta jumlah komitmen kurang dari sepatutnya ataupun jumlah tahun bayar juga kurang. Jimat di sini adalah jumlah komitmen bulanan dan tempoh komitmen kurang dari sepatutnya. 


3. Beli Kereta Yang Harganya Sama  Dengan Setahun Gaji

Kereta idaman hati berharga xxxxxx.xx tapi berbaloi ke? Yelah gaji sebulan baru RM 3K. Komitmen bulanan kereta  1.5K. Baki gaji RM 1.5K tapi belum tolak komitmen yang lain lagi.. Cara terbaik adalah dengan membeli kereta yang harganya kurang ataupun sama dengan setahun gaji. Dengan cara ini komitmen bulanan masih terkawal. 


4. Formula 20:5:15

~ sumber Jomurusduit.com

Formula ini mungkin lebih ketat berbanding formula deposit tinggi ataupun harga kereta sama dengan setahun gaji. .

20:5:15 merujuk kepada 20% deposit, 5 tahun tempoh pembiayaan/pinjaman dan 15% ansuran bulanan daripada pendapatan bulanan.

Bagaimana nak kira harga kereta yang layak dibeli? Boleh lihat contoh kiraan mudah yang berikut bagi mereka yang bergaji RM 3,000 sebulan.

Untuk ansuran bulanan 15%, maka jumlahnya 15% x RM 3,000 = RM 450

Maka harga kereta yang layak dibeli (anggaran kadar faedah pembiayaan/pinjaman kereta = 3%):

(RM 450 x 60 bulan) + (RM 450 x 60 bulan)(5 tahun x 3/100) = RM 31,050

Ya, dengan gaji RM 3,000, harga kereta yang layak dibeli dengan tempoh pembiayaan/pinjaman selama 5 tahun adalah sekitar RM 31,000 sahaja. Itupun perlu disediakan deposit 20% iaitu sebanyak RM 6,200 menjadikan jumlah pembiayaan/pinjaman yang perlu dilakukan adalah RM 24,800.00


5. Jana Pendapatan Dengan Kereta Tersebut

Jana pendapatan? Yelah sekarang kan dah ada UBER dan GRAB. So, bolehlah korang jana pendapatan dengan dengan membuat part time sebagai pemandu UBER atau GRAB. Dengar kata pendapatan sebagai pemandu UBER atau GRAB agak lumayan. Jadi, dengan pendapatan tersebut bolehlah di gunakan untuk membayar komitmen bulanan. Korang pun tak perlu nak keluarkan duit gaji untuk membayar komitmen bulanan. 


6. Cari Kereta Yang Tawarkan Tempoh Panjang Service Percuma

Antara perkara yang boleh jimat ketika membeli kereta adalah dengan mencari kereta yang tawarkan service percuma untuk tempoh yang panjang. Setakat ini yang paling banyak, adalah 5 tahun. Tapi bukan semua jenama yang tawarkannya. So, korang kena pandai-pandai cari yer... Tempoh service percuma yang lama ini boleh menjimatkan kos penyelenggaraan atau baikpulih kenderaan. 

Macam mommy, sepanjang tempoh service percuma ini dah dua tiga kali tukar barang yang rosak atau tidak puashati. Termasuklah cover pintu belah dalam yang ada hitam-hitam sikit. Bukan satu pintu di tukar tapi semua pintu tau. So, dah jimat duit penyelenggaraan atau kos membeli sparepart yang baru. 


7. Beli Kereta Yang Tawarkan Diskaun/ Rebate Yang Banyak

Untuk jimat membeli kereta, cari kereta yang tawarkan diskaun atau rebat yang banyak. Boleh dapat sampai RM 10K rebate bergantung kepada jenama kereta tersebut. Selalunya diskaun atau rebate ini di tawarkan ketika hujung tahun, musim perayaan dan juga untuk kereta yang kurang laris di pasaran. 


8. Komitmen Bulanan Kereta Menggunakan Duit Dividen ASB/ASN ataupun Unit Trust

Lagi cantik kalau korang boleh beli kereta dengan hanya menggunakan duit dividen yang di perolehi dari ASB/ASN atau mana-mana unit trust. Sangat jimat sebab korang tak kacau langsung duit gaji dan simpanan. Tapi yang perlu korang ada adalah simpanan dalam amanah saham dan unit trust adalah banyak serta boleh bayar komitmen kereta selama setahun. Jadi korang kena menabung dulu sebelum membeli kereta.


9. Beli Kereta Yang Bukan Terkini Di Pasaran

Beli kereta baru dan terkini memang sangat mengujakan tapi ia tidak menjimatkan sebab harga dia dan tiada rebate di tawarkan. So, langkah terbaik untuk jimat adalah dengan membeli kereta yang bukan terkini di pasaran. Jangan fikir sangat pasal design atau apa orang nak kata janji kita dapat kereta yang berkualiti dan mampu jimat duit poket kita. 


10. Suruh Yang Tersayang Hadiahkan

Kalau korang ada buah hati aka suami yang mampu belikan anda kereta, mintalah darinya. Untuk yang tersayang kan? Bila dapat hadiah kereta, anda tak perlu fikir lagi untuk membeli... Jimat sangat!


20 Feb 2018

VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN

February 20, 2018 0
VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN
VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN. Kini, Vessbroz sudah bersedia untuk melancarkan album antarabangsa yang pertama, mengabungkan artis dari seluruh dunia - Amerika Syarikat, Eropah, Timur Tengah, Afrika dan Asia. Ia telah menjadi satu usaha besar untuk mengumpulkan kesemua artis ke dalam satu album, bagi memupuk semangat keamanan global. Album "LOST" adalah campuran beberapa genre muzik untuk mencipta sesuatu yang sangat unik, hasilnya, ia mempunyai Electro-Pop sebagai genre utama dan House Music sebagai genre kedua. Vessbroz telah mencipta bunyi unik mereka terutama pada drum. Album "LOST" telah ditetapkan sebagai Album Rasmi bagi Filem Inggeris Malaysia yang mempunyai bajet yang besar yang berjudul "C144". Lagu ini juga menjadi lagu tema untuk filem ini. Beberapa buah lagu dari album ini akan diselitkan di dalam filem ini juga. 

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,

vessbroz, VESSBROZ - ALBUM PERTAMA DENGAN ARTIS DARI 5 KONTINEN, album vessbroz, electro pop, lost vessbroz,


Album pertama ini dilancarkan selepas Vessbroz melancarkan sepuluh (10) 'singles" tahun lepas. Walaupun baru memasuki industri muzik pada tahun 2015, Vessbroz telah berjaya menyampaikan lagu-lagu dari genre "deep house" sehingga "dance floor". Sebagai jurutera audio yang mahir dengan latar belakang belajar muzik klasik, selain bunyi EDM yang mereka telah dikenali, ia membantu mereka mencapai kejayaan dalam dua (2) pertandingan antarabangsa tahun lepas untuk Lagu "Original" Terbaik dan Video Muzik Terbaik. Dengan lebih daripada 1,000,000 "views" atas Vevo & YouTube dan lebih daripada 4.35 juta pendengar di Soundcloud, mereka telah membuktikan diri mereka mempunyai kedalaman dan keluasan sebagai Penerbit Musik / Artis Muzik. Pada April 2017, Vessbroz telah melancarkan "Single" berjudul "Dreams" di pelbagai platfom sosial media dan dalam talian. Ia terus menjadi "viral". Lagu tersebut mendapat sambutan hangat dan testimoni yang positif daripada banyak orang. Ia bahkan juga dipaparkan pada Blog Rasmi 50 Cent dengan komen ini:

"Video muzik terbaru Vessbroz sedang "viral" !!!! Vessbroz telah mengeluarkan video muzik baru berjudul "DREAMS". Mereka menulis dan membuat lagu ini tentang kehidupan mereka! Semak video muzik yang hebat ini."

Sejajar dengan pelancaran Album Antarabangsa pada November 2017 dan pelancaran Filem "C144" akhir tahun depan, Vessbroz akan mengadakan Lawatan Promosi ke China, Hong Kong, Thailand, Indonesia & London, serta lawatan ke seluruh Malaysia. Album ini akan diedarkan di bawah label Sony Music Malaysia. Untuk menambah impak yang lebih besar untuk Lawatan Promosi, Vessbroz akan mengedarkan satu video lirik dan satu video muzik untuk setiap lagu yang terkandung di Album ini.


Antara artis Malaysia yang terlibat (menyanyi) di dalam album ini ialah Farahdhiya, Dato' Zainal Abidin dan Nadeera.

Untuk maklumat lanjut, permintaan promo atau untuk membuat temu bual, sila hubungi:

Sam Kassim
Pengurus Promosi
Telepon: +60192112288
E-mel: samkassim@gmail.com
Laman web: www.vessbroz.com
Platfom Vevo: VessbrozVevo
FB: Facebook.com/Vessbroz
IG: Instagram.com/Vessbroz

19 Feb 2018

VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan

February 19, 2018 0
VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan
VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan. Mommy ni jarang sikit ambil tahu tentang muzik tempatan tetapi sejak anak dara mommy dok nyanyi hari-hari, mommy pun tertarik untuk mengetahuinya. Lagu yang hari-hari bermain-main di bibir anak dara mommy adalah lagu 'Nothing' dari kumpulan VessBroz. Korang kenal tak kumpulan Vessbroz? Vessbroz merupakan kumpulan dua beradik berasal dari Iran dan kini menetap di Malaysia iaitu Armia dan Arsham. Selain daripada menyanyi mereka juga merupakan EDM (Elektronic Dance Music), DJ dan Remixing Duo. Sebab itulah lagu lagu yang dihasilkan semuanya segar dan sedap di dengar di halwa telinga. Demi anak dara tercinta, mommy dah pun memiliki album lagu Vessbroz untuk di hadiahkan kepadanya nanti. Korang pun patut ada juga album VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan ini.

VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan, vessbroz,review album vessbroz,


VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan


Untuk album yang mommy miliki ini terdapat lagu Vessbroz yang duet atau bekerjasama dengan penyanyi Malaysia iaitu Dato' Zainal Abidin, Farahdhiya dan Nadeera. Sebab itulah semua lagu ini sedap di dengar. Yelah bergabung dengan penyanyi lagenda dan terbaik dari Malaysia.  Ketiga tiga artis ini telah menandatangani kontrak dengan Vessbroz. Ini membuktikan artis kita juga mempunyai aura dan mutu nyanyian tersendiri. Tahniah buat ketiga-tiga penyanyi Malaysia ini


VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan, vessbroz,review album vessbroz,

VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan, vessbroz,review album vessbroz,

VESSBROZ Membawa Genre Electro Pop Tentang Kehidupan, vessbroz,review album vessbroz,

Selain daripada artis Malaysia, Vessbroz juga ada berduet dengan beberapa artis dari negara lain iaitu Kyle Davis, Black Gs, Britney Nieves, Dylan Thomas, Arastella dan Mehrdad Mozart. Patutlah lagu -lagu Vessbroz ini mendapat sambutan hangat di kalangan peminat mereka tau. Kalau korang tak percaya korang boleh view lagu lagu mereka di Youtube. Kebanyakan mendapat lebih dari 1,000,000 views tau.

Bagi yang belum pernah mendengar lagu Vessbroz, korang bolehlah dengar dan layan youtube mereka. Confirm korang akan jatuh cinta...




Untuk sebarang urusan mengetahui lebih lanjut mengenai Vessbroz dan ingin buat sebarang temubual korang boleh hubungi maklumat seperti di bawah :

Sam Kassim
Pengurus Promosi
Telefon : +6019-211 2288
Email : samkassim@gmail.com
Web : www.vessbroz.com
Vevo : Vessbroz Vevo
FB : www.facebook.com/Vessbroz
IG : www.instagram.com/Vessbroz

18 Feb 2018

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah

February 18, 2018 0
Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah
Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah. Hai uolls! Esok dah start keja... Minggu lepas kan mommy dan family jalan-jalan ke Tanjung Dawai dengan tujuan untuk shopping ikan bilis dan lain-lain ikan kering. Tak plan pun sebab lepas makan di Din Ikan Bakar Kepala Batas, terus encik suami kata jom pi Tanjung Dawai... Mommy pun okies sajalah sebab dalam kepala memang nak memborong ikan bilis di sana. Kat Tanjung Dawai bolehlah dapat harga yang murah sikit dan ada pelbagai jenis ikan kering yang berkualiti. Lepas shopping di Tanjung Dawai, encik suami ajak makan pulut durian viral di Pulut Kedah pula. Dia kata alang-alang dah sampai sini... Mommy is on sajalah. Dah lama tak jalan-jalan sebab encik suami berdiet.. Ni start balik jalan-jalan cari makan tapi hanya pada hari cheat day saja. Tak kisahlah janji boleh merasai sendiri keenakan makanan yang di viralkan tu. Tapi apa yang di viralkan tu betul ke sedap? Bila nak tahu, kita kenalah rasa sendiri dan dari situ bolehlah tahu sedap atau tak, harga berpatutan atau tak? 

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,

Jadi, dari Tanjung Dawai kami singgah di Milla Hana Pulut Kedah yang terletak di Tikam Batu. Senang saja nak carinya. Terletak di hadapan market Tikam Batu. Kalau nak senang, korang follow saja google maps ni. Terus sampai depan kafe Milla Hana Pulut Kedah. 



Sampai di sana lebih kurang dalam pukul 5 lebih. Masa kami sampai orang tak ramai lagi... Masih ada banyak meja kosong. Kafe Milla Hana menyediakan dua ruang untuk makan iaitu open air dan ruang ber 'aircond' . Di sebab cuaca panas, kami memilih ruang ber'aircond'. Sejuk sikit berbanding di luar. 

Di sini kami memilih menu seperi pulut durian, durian crepe, seri muka durian, cendol durian, aiskrim durian dan aiskrim mangga. Kat bawah nanti mommy bagi review. Sekarang korang layan dulu gambar-gambar yang mommy ambil di Milla Hana Pulut Kedah. 


Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,
Aisy si hantu Durian

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,
Sedap sangat ke Aisy?

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,
Abang Ammar dengan Aiskrim Duriannya

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,
Serimuka Durian Milla Hana Pulut Kedah

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,
Durian Crepe Milla Hana Pulut Kedah

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,
Pulut Durian Milla Hana Pulut Kedah

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,
Posing dulu sebelum makan

Merasai Sendiri Keenakan Pulut Durian Viral Di Milla Hana Pulut Kedah, Pulut Durian Viral, Milla Hana Pulut Kedah, pulut kedah, pulut viral,
Cendol Durian Milla Hana Pulut Kedah
Rasa nak makan tak? Okayylah ini review yang mommy boleh bagi tapi ini apa yang lidah dan tekak mommy rasalah. Mungkin deria rasa korang rasa lain... Jujur mommy katakan semua menu sedap terutamanya cendol pulut tu. Pulut Durian pun sedap cuma mommy rasa lagi berbaloi kalau mommy beli durian dan masak pulut sendiri. Untuk Aiskrim tu, mommy tak boleh nak bagi review sebab mommy tak rasapun. Bila tanya Abang Ammar sedap atau tak, dia kata tak rasa durian pun... Cuma mommy sedikit keciwa dengan serimuka durian dan durian crepe sebab takde rasa durian pun. Sedap tapi duriannya tak terasa berbanding kalau mommy beli di pasar malam atau di tepi jalan di Kulim.  

Bila dah rasa sendiri... Mommy dah tahu apa yang best dan tak best di sana. So, kalau singgah ke sana lagi bolehlah order yang best-best saja. 


17 Feb 2018

Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com

February 17, 2018 5
 Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com
Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com ~ Sakit hati tau bila lelaki asyik kata perempuan bukan tau tentang kereta, nak baiki kereta apatah lagi.. Bukan tak tau tapi saja ja tak nak ambil tau sebab kalau perempuan tahu semua, buat apa ada orang lelaki di sebelah. Kitaorang just nak bagi korang jadi lebih gagah dan perkasa jer.. kahkah. Okaylah mommy mengaku bab-bab kereta ni memang mommy tak tahu sangat sebab semuanya di buat oleh encik suami. Tapi kalau bab nak dapatkan pertolongan sebab kereta tak boleh start atau tak hidup mommy tahu kat mana nak dapatkan pertolongan yang cepat walaupun di mana sahaja kereta mommy tersadai. Sebab itulah mommy kata tadi, kalau bab kereta jangan pandang wanita sebelah mata. Nak di jadikan cerita petang semalam sebelum baik kerja, tiba-tiba kereta mommy tidak boleh start. Dua tiga kali cuba masih tak boleh juga. Nak call encik suami, encik suami dalam line pula dan phone tak boleh nak get thru. Kalau dapat pun bukan dia boleh keluar la la tu jugak. Dalam dok fikir-fikir tu tetiba teringat tentang Bateriku.Com yang menawarkan perkhidmatan jika kereta tidak boleh start di seluruh Semenanjung Malaysia. 

Jadi, mommy pun cubalah call depa di 1-300-22-2324. Sekali call saja dah ada yang jawab. pantas betul customer service Bateriku.Com. Dah dapat, mommy pun ceritalah masalah mommy kepada customer service tu. Dia inform ada agen mereka yang berdekatan dengan tempat kerja mommy dan akan sampai dalam masa 30 minit. Fuhhh lega rasanya.

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
Van Bateriku.Com

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
Staff Bateriku.Com yang di hantar

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
Terus periksa bateri untuk ketahui masalah kereta mommy

Check punya check (propa lebih ni), rupanya ayaq bateri dah takdak. kahkah... Terlupa pulak bateri yang tukar tahun lepas guna bateri basah bukan bateri kering. Aduhhhh... Buat malu ja kat adik bateriku.com tu. Sorrylah adik.. Akak tak terfikir tadi yang kereta tak boleh start sebab air bateri kering. Bagusnya adik ni sebab bagi mommy tips untuk menjaga bateri kereta sambil tolong mommy yang comel ni top up air bateri. hihi


Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com


Disebabkan mommy dapatkan tips ini secara percuma maka mommy pun kongsi dengan korang. Sharing is caring. gitewww!

1. Kedudukan Bateri Dalam Kereta


Seperti yang kita tahu, semua bateri kenderaan mempunyai kotak plastik yang tahan lasak dengan dua sambungan terminal iaitu positif dan negatif. Bahagian terminal ini biasanya di buat dari plumbum ataupun tembaga. Untuk bateri kereta, ianya di ikat dengan skru agar kedudukannya stabil ketika kenderaan bergerak dan tidak mudah tercabut.

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
Kedudukan bateri dalam kereta

Jadi, apabila ingin menanggal dan memasangkannya, pastikan ia di bersih terlebih dahulu serta pastikan kedudukan terminal positif dan negatif berada di kedudukan yang betul. Setelah semuanya betul, barulah pasang semula skru dan start enjin kereta.

2. Periksa Aras Air Bateri Setiap 2 Atau 3 Bulan Sekali


Okayyy yang ni yang mommy terlupa buat. Yelah dok ingatkan guna bateri kering yang maintenance free. Sekali guna yang bateri basah. So, air bateri perlu tambah dari masa ke semasa. Kegagalan memeriksa aras air bateri akan menyebabkan tempoh hayat bateri berkurangan dari tempoh sepatutnya.  Aras air bateri sepatutnya mencecah bahagian bawah lubang isian setiap kali isian.

  • Buka penutup untuk memeriksa aras air bateri. Sesetengah bateri memang tidak mempunyai penutup (biasanya bateri bebas-selenggara).
  • Tambah air bateri jika arasnya terlalu rendah. Gunakan corong dan tambah secukupnya. Jangan sampai melimpah keluar.


3. Bersihkan Terminal Bateri


Kena bersihkan terminal bateri rupanya. Ingatkan biar saja sampai tukar yang baru... kahkah. Itulah bila encik suami berleter buat tak tahu lagi. Kalau nak bersihkan pun ada caranya. So, info baru untuk mommy dan korang pun boleh follow cara ni :-

  • Tanggalkan kabel sambungan daripada terminal bateri dan jauhkannya daripada terminal bateri.
  • Bersihkan terminal dengan berus dawai dengan bancuhan air dan soda bikarbonat. Gosok perlahan-lahan sehingga bersih daripada kesan garam asid.
  • Jangan menggunakan tukul sewaktu memasang kembali sambungan ke terminal bateri. Longgarkan skru sambungan untuk memudahkan pemasangan kembali.

4. Sapu Gris Tahan Panas


Walaupun ianya di saluti plumbum atau tembaga, ianya masih boleh menjadi karat. Jadi, langkah terbaik untuk mengelak terminal bateri menjadi karat atau terhakis, adalah dengan menyapu gris tahan panas. 

5. Periksa Voltan Bateri


Yang ini boleh di lakukan ketika menghantar kereta untuk servis ataupun diselenggara, pastikan voltan bateri diperiksa sekali oleh mekanik. Mereka biasanya mempunyai peralatan khusus untuk memeriksa voltan bateri. Bergantung pada saiz dan jenis bateri, bateri bercas penuh biasa mempunyai bacaan 12.5 ke 12.6 volt.

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
memeriksa voltan bateri

Pastikan bateri anda mempunyai cas penuh sebelum diuji. Kadangkala, alat penguji bateri akan  memberi bacaan “Bad Battery” jika bateri yang diuji tidak mampunyai cas penuh, walaupun bateri tersebut dalam keadaan baik.

6. Periksa Penebat Bateri Jika Ada


Tak pasti pula dekat kereta mommy ada atau tak? Hahaha... Nasib baik adik Bateriku.Com ini tunjuk. Akak pun tak tahu tu benda apa. Rupanya penebat bateri berfungsi untuk melindungi bateri daripada kepanasan melampau, sekaligus mengeringkan cecair bateri dengan cepat. Penebat ini mesti ada ditempatnya dan dalam keadaan baik.

7. Periksa Bateri Setiap 5,000 Kilometer


Cara terbaik untuk memelihara bateri kereta anda ialah dengan memastikan ianya diperiksa dan diuji setiap 5,000 kilometer ataupun 3 bulan sekali oleh juruteknik yang berpengalaman. Ini kerana bateri kereta merupakan komponen paling penting di dalam kenderaan. Jadi, sewajarnya diberi perhatian yang serius. Harganya yang mahal juga bererti anda terpaksa mengeluarkan wang yang lebih jika ia meninggal sebelum waktunya.

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
voltan bateri mesti 100%

Terima kasih adik Bateriku.Com. Mommy akan cuba praktikkan tips-tips yang di beri. Bukan senang rupanya nak jaga bateri kereta tapi bila di jaga dengan elok, ia dapat mengurangkan kos maintenance kereta dan kereta pun tak akan tersadai di tempat parking. hihi.

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
selfie sekeping

Bateriku.Com menjadi pilihan mommy kerana ia menawarkan PERCUMA - Penghantaran, Pemeriksaan, Pemasangan. Selain itu jika bukan masalah bateri, kita TIDAK PERLU BELI bateri tersebut. Macam case mommy ni... Mommy tak perlu bayar apa-apapun sebab memang dah ada air bateri dalam simpanan. Puas hati sangat! 

Antara maklumat lain yang mommy perolehi ketika sesi sembang tersebut, Bateriku.Com mempunyai bengkel di Bagan Ajam di mana terdapat 3 staff tetap dan 1 freelance. Mereka beroperasi dari jam 8 pagi sehingga 12 tengahmalam. Berkenaan waktu atau tempoh yang di janjikan untuk sampai kepada pelanggan adalah di antara 30 minit sehingga 1 jam. Tempoh ini bergantung juga kepada traffik dan jarak tempat tersebut.

Bateriku.Com yang tiba di tempat pelanggan membawa peralatan lengkap untuk memeriksa bateri, 2 jenis bateri, jumper dan lain-lain peralatan. Jadi, tak hairanlah jika mereka dapat mengetahui masalah pelanggan dalam tempoh yang cepat.

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
Bateri dan alatan yang ada dalam van Bateriku.Com


Walaupun ini kali pertama mommy menggunakan perkhidmatan Bateriku.Com, mommy merasakan sangat puashati, yakin dan selamat. Tahniah mommy ucapkan kepada Bateriku.Com atas perkhidmatan yang sangat baik, cekap dan memahami kehendak pelanggan.

Jadi jangan ragu-ragu menggunakan Bateriku.Com. Gerenti korang pun berpuashati.... So, kalau korang ada masalah tak boleh nak start atau hidupkan kereta macam mommy, bolehlah hubungi Bateriku.Com di contact number di bawah ataupun dengan men 'download' applikasi Bateriku.Com di Google playstore ataupun Apple store. 

Bateriku.Com, bateri, masalah bateri, kereta tidak boleh start, kereta tidak boleh hidup, tips menjaga bateri, cara menjaga bateri kereta dengan betul, mekanik yang boleh di percayai, contact number bateriku.com, cara hubungi bateriku.com, website bateriku.com, kenapa bateriku.com menjadi pilihan, kelebihan bateriku.com, review bateriku.com,   wanita dan kereta, tips kereta, tips bateri kereta, kereta tak boleh start, kereta tidak hidup, masalah kereta tak hidup, bateri kong,
Cakap kat adik Bateriku.com yang mommy nak buat entry blog. Terus bagi posing baik punya..

Call : 1-300-22-2324
Whatsapp : 012-245 8027
Email : customersupport@bateriku.com