Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla - Cahaya Hayati

26 Dis 2017

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla. Dah settle tengok, naik dan bagi makan gajah, kami gerak pula ke Songkhla iaitu ke Shamila Beach. Nak tengok tempat nelayan pernah nampak ikan duyung dan bergambar dengan patung duyung di situ... 

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
Shamila Beach, Songkhla

Apa yang menariknya Shamila Beach ni? Ia adalah pantai di mana terletaknya Laut China Selatan dan Laut Andaman. Gabungan dua laut... Patutlah besar, menarik dan pernah menjadi tempat persinggahan ikan duyung. Bagi yang belum tahu, Ikan duyung ini dibuat daripada tembaga dan berasal dari Belgium .Ia adalah hadiah dari Raja Belgium untuk Raja Siam. Gitew!

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
Sejarah duyung di Shamila Beach Songkhla

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
kakak Aisya kusyuk baca sejarah duyung..

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
posing time... 

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
sempat pau mommy beli topi tu... 

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
mommy dan ikan duyung... 

Selain patung duyung, terdapat juga patung kucing tikus yang besar.. Ia menjadi tarikan kepada pengunjung untuk bergambar kenang-kenangan.

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
kucing ngan tikus besar yang ni akak berani la.. haha

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
aisya & aisy


Di Shamila Beach ini terdapat pelbagai aktiviti yang boleh di buat antaranya menunggang kuda, melihat sunrise ataupun sunset, membeli cenderahati, menikmati aiskrim kelapa, air kelapa, mangga muda. Mommy beli mangga muda tu. Murah.. Sebiji besar baru RM2.40 duit malaysia.. manis dan sedap!

Dekat sini, kalau korang datang dengan kumpulan yang besar... Peniaga-peniaga cenderahati dan buah akan follow korang sambil mengusung barang jualan mereka. Bijak dan rajin orang Thailand mencari rezeki. Mereka yang approved pelanggan bukannya pelanggan approved mereka. 

Lepas bergambar, kami pergi menjamu selera di medan selera yang ada di situ... Pilih ja yang mana kita suka. Jangan risau sebab kebanyakkan peniaga di sini boleh berbahasa melayu dan ada menu dalam tulisan melayu. 

Hatyai Day 2 | Shamila Beach, Songkhla, shamila beach, pantai shamila, songkhla, tempat menarik di hatyai, tempat menarik di songkhla, visit thailand, melawat thailand, tempat menarik di thailand, thailand best place, thailand, songkhla, hatyai, bercuti di hatyai, bercuti di songkhla,
sila abaikan budak tak reti dok diam tu... 

Untuk makan tengahari di Songkhla ini, kami order keng som siakap untuk 2 orang, telur dadar untuk 2 orang, telur dadar sambal belacan untuk 2 orang, tomyam seafood, kerabu kaki ayam serta sotong goreng tepung. Nasi untuk 6 orang makan. Minuman pula, ais kosong satu jug dan segelas fresh oren.  Korang rasa berapa kami kena bayar? Jumlah keseluruhan yang kami order adalah 1800 baht. Mommy rasa mahal... Restoran mana? tak perlu mommy reveal kot sebab takut menjatuhkan perniagaan dan menyekat rezeki orang. In case, korang nak makan area sini dan itulah budget untuk 6 orang. 

Lepas makan, kami gerak balik hotel untuk rehat sebab sebelah malam kami akan ke Lee Garden. Apa yang best di Lee Garden? Tunggu ya dalam next entry...

6 ulasan:

  1. Kak yati teringin zaza nk tgk sunrise.. Terutama time2 mlm mst cntik kn.. Seronok la tgk kak satu fmly cuti2 negara luar..

    BalasPadam
  2. Cik en x pergi tmpt ni.. blh msuk dlm list travel

    BalasPadam
  3. O.. macam betul la kisah Duyung tu ye.. memang duyung ni wujud ye? bestnya dekat shamila beach ni ada aktiviti menunggang kuda gak yea.

    BalasPadam
  4. Wah..menarik...katanya sini byk brg murah2..

    BalasPadam
  5. Bestnya dapat naik kuda, hari tu dapat naik kejap je tak puas mahai pula tu

    BalasPadam
  6. Bestnya..moga nad ada rezeki pergi ke sini nanti

    BalasPadam