November 2017 - Cahaya Hayati

15 Nov 2017

Join Contest? Why Not?

November 15, 2017 5
Join Contest? Why Not?
Join Contest? Why Not ~ Hai! Korang suka tak join contest? Mommy suka tapi tengok pada contest dan hadiah jugak. Kalau best dan contest tu senang-senang saja, mommy join la. Kalau susah dan banyak benda nak kena buat, malas lah mommy nak join. Kalau banyak benda kena buat tapi hadiah dia Iphone 8 atau S8, mommy gagahkan diri juga buat. Hadiah punya pasal.. hahaha. Kali ini mommy nak ajak korang join contest LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST. Tema Online Revolution kali ini adalah Shop The Universe. Contest ini berlangsung mulai 11 November sehingga 14 Disember 2017. Lambat lagi nak tamat, so sempatlah korang nak join. 


Untuk pengetahuan korang juga, banyak TAWARAN HEBAT di tawarkan kepada pembeli sempena LAZADA ONLINE REVOLUTION - Shop The Universe. Korang kalau ada barang idaman, jangan tak beli masa Online Revolution ni. Rugi sebab kat luar belum tentu akan dapat harga sepertimana yang terdapat di LAZADA

Alang-alang Lazada buat contest untuk blogger, maka mommy sebagai blogger pun tak mahu ketinggalan untuk serta. Mana tahu, untung-untung boleh menang hadiah besar. Kata orang ' tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia Allah yang tentukan'. In sha Allah ada rezeki mommy, mommy menanglah. Takde, cuba lagi tahun depan.. Oppps Lazada kata Winner akan di pilih secara random. So, kiranya tak kira korang buat karangan terbaik atau tak korang tetap ada peluang untuk jadi pemenang. 


LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST ni senang saja sebab blogger cuma perlu menjawab 4 soalan mudah dari LAZADA. Macam tahun-tahun lepas juga.. Jawapan pun ada dalam web Lazada. Ini jawapan mommy kepada soalan-soalan tersebut:-


Question 1: 
Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? 

Produk pertama yang mommy beli online di Lazada adalah PINENG POWER BANK. Mommy beli dengan Lazada sebab harga dia yang lebih murah dari pasaran dan web online yang boleh di percayai. Masa kali pertama beli online tu mommy main try & error ja tapi nasiblah web Lazada sangat mesra pengguna. Klik-klik saja dah siap. Mudah sangat. 

Bila dah bayar baru terfikir macam manalah kalau barang tak sampai, kalau yang sampai tu barang yang tak seperti expectation dan macam-macam lagilah fikiran negatif yang bermain-main. Tapi bila barang sampai, mommy sangat teruja sebab cepat sangat. Semalam order, esoknya dah sampai.. Barang yang sampai pun dalam packaging yang elok, sempurna dan selamat.

Bermula dari pembelian pertamalah terus ada pembelian seterusnya sampailah sekarang.


Question 2:
 Which types of products would you prefer buying online?

Kalau tanya produk apa yang mommy suka beli online, mommy suka beli komestik dan handbag. Sebab dua barang ni mommy tak sempat nak belek lama-lama di pasaraya. Jadi, bila Lazada buat sales ja confirm 2 kategori ni saja yang akak tengok tapi kalau tengok kat previous order akaun lazada mommy ada saja barang motor sebab kami laki bini share akaun. Senang dan mommy pun boleh nampak apa yang encik suami beli. Giteww!


Question 3:
What to you love about online shopping?

Mommy ada banyak sebab kenapa mommy suka online shopping ni. Antaranya adalah :-

  • Jimat sebab tak perlu keluarkan duit minyak, tol dan parking
  • Selesa - tak perlu nak bersesak dengan ramai orang di pasaraya
  • Ada masa untuk memilih - boleh add to cart dulu barang yang berkenan dan ada masa untuk memilih barang dan jenama yang kita benar-benar mahukan. Kalau kat pasaraya kita tak boleh pilih lama-lama, karang ada salesgirl atau salesman mengikut rapat sampai kita rasa tak selesa. 
  • Mudah dan cepat - Kadang-kadang barang yang kita nak beli tiada di pasaraya berdekatan, jadi dengan online shopping kita boleh order barang tersebut walaupun ia dari oversea. 
  • Sampai depan pintu - lepas klik payment saja, kita hanya perlu tunggu barang sampai depan pintu rumah. Best sebab rasa macam dapat hadiah. 
  • Berbaloi - harga yang di tawarkan oleh online shopping adalah lagi murah dan berbaloi untuk duit yang di keluarkan.
Pendek kata, online shopping memang best!


Question 4:
Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales?

Banyak barang yang mommy teringin nak beli masa Lazada Online Revolution Sales tapi mommy letak 2 sajalah sebab dua ni benda ni ja yang mommy dok teringin sangat. Apa tuuuu? Baca kat bawah ni...


SEMBONIA Genuine Leather Hobo Bag (Purple)  


Cantikkan handbag Sembonia purple ni. Sebab mommy belum ada koleksi handbag warna purple, maka mommy nak handbag Sembonia ni. 




SJCAM M20


Yang ini mommy nak beli untuk di hadiahkan kepada encik suami. Sebab dia kata nak rekod track yang dia pi ride.  Bila survey SJCAM M20 ni yang terbaik dan kurang gegaran. Berbaloi untuk di beli..


Di sebabkan online revolution ni lambat lagi nak habis, maka sempatlah mommy grab dua barang ni masa gaji nanti. Tak lama dah dua minggu ja lagi.. 

Berbalik pada LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST, hadiah yang di sediakan pun menarik. Lagi ramai join lagi meriah hadiahnya. So, jom join ramai-ramai.


Kepada yang dah join, good luck uolls. Kepada yang belum join, jom ler join. 

Hi & Good Morning

November 15, 2017 0
Hi & Good Morning
 Hi & good morning. Wordless hari ni. 




13 Nov 2017

Masalah Betul Courier Online Shopping Direct China

November 13, 2017 5
Masalah Betul Courier Online Shopping Direct China
Masalah Betul Online Shopping Direct China ~ okay entri ini bukan nak jatuhkan atau burukkan online shopping tapi rasanya Online Shopping patut jaga hak pelanggan juga. Bukan sekali benda ini berlaku, tapi banyak kali dah... Masa guna pos laju dulu okay ja. Barang pun sampai on time dan tiada barang hilang tapi bila tukar kepada  Ninja Van, barang asyik sampai lambat dan pernah sekali barang hilang. Yess, courier bayar balik tapi still tak puas hati sebab barang yang kami order tu dah out of stok selepas itu. Kecewa sangat dengan Online Shopping Direct China... 

Sejak kejadian barang hilang tu, kami pilih pick up barang di collection point. Masih bermasalah apabila barang dah sampai Malaysia  tapi status delivery berhari-hari dan telah melebihi ETA

Sekarang ni, tengah queue online chat dengan customer service. Cuba sejak dari pagi tadi tapi still tak attend mommy ni. Pastu queue number asyik berubah... Mula 89 pastu turun sampai 65, pastu jadi 91 balik. Mommy tak log out pun atau disconnect... Dari 91 turun sampai 20 tapi bila mommy say hello terus naik balik jadi 89. Huhuhu. Bila jadi macam ni, terus akak meroyan. Buang masa betul... Eh, ada banyak benda lagilah nak buat. 

Nasib baik tahap kesabaran mommy tinggi. So, masih menunggu queue online chat untuk status delivery yang berhari-hari tu... Setiap minit akak say hiiii kat customer service tu. Nak tengok queue number berubah atau tak. Sekali sekala buat keja gila sikit... 

Walaubagaimanapun, Customer serice online shopping ni pun patut kena upgrade. Lambat sangat tindakbalasnya. PM kat FB pun tak terbalas... apesal eh?

Semalam sepatutnya sampai parcel dari shopping online direct china tapi dari negara jiran.. Sepatutnya sampai hari sabtu pastu dia kata tersalah sebab dia ingat alamat tu kat Jelutong Penang. Eh, terang-terang poskod dan daerah tulis KULIM kot, takkan salah alamat. Alasan tu sama macam barang yang hilang dulu. Memula salah alamat, pastu akan courier hari lain sampai sebulan akak inquiry... last-last courier inform barang hilang dan akan bayar balik nilai barang tersebut. Takkan lah yang ni pun nak hilang juga? 

Kenapa masih order kalau dah tahu bermasalah? Okay online shopping tu tak bermasalah sebenarnya tapi courier yang digunakan tu bermasalah. Mungkin atau patut tukar ke courier yang lebih berdedikasi seperti Gdex ataupun pos laju. Pelanggan happy, uolls pun untung. eh!



12 Nov 2017

Padanan Warna Cat Untuk Rumah Impian

November 12, 2017 2
Padanan Warna Cat Untuk Rumah Impian
Hari minggu, hari mommy mengemas rumah. Sambil dok mengemas tu sambil berfikir macam mana nak bagi rumah cantik dengan kos minima. Perabot pun nak tukar gak tapi nak tunggu ikea buka kat Penang dulu... Perabot yang ada sekarang dah berusia 12 tahun. Banyak yg dah rosak tapi masih boleh di gunakan. Tapi sebelum beli perabot baru, nak tukar cat baru juga.. Nak bagi ceria dan suasana baru. Alang-alang nak baru kan?

So, mommy pun google lah padanan warna untuk bilik mommy. Rumah lama pun takpa janji suasana baru... Kihkih

Mommy letak sini dulu supaya senang nak cari nanti. Korang pun boleh rujuk juga.. Jom mendeko!






















Mommy suka warna-warna lembut,  tenang dan sejuk. Kalau boleh nak white theme untuk bilik tidur, tapi agak mustahil dengan anak kecil. 

Oklah mommy nak sambung mengemas pula. Dah habis mengemas nanti baru nak fikir kaler apa untuk bilik tidur. Warna sekarang kelabu.. Bilik terasa suram sikit. Mungkin mommy akan tukar langsir dan warna perabot sebab cat masih cantik. Or maybe mommy akan letak wallpaper... Oppss mommy tak habis berangan lagi..

10 Nov 2017

Jangan Jadi Blogger Kerana Duit

November 10, 2017 4
Jangan Jadi Blogger Kerana Duit
Jangan Jadi Blogger Kerana Duit ~ Duit, siapa yang tak mahu kan? Semua mahu.. Tambah-tambah lagi dalam zaman yang serba serbi kena duit dan mahal.  Tapi dalam dunia blogging, jangan jadikan diri anda blogger yang buat blog kerana duit. Itu SALAH. Kenapa...Kalau jadi blogger kerana duit, kita akan :-

  • Ketandusan idea - Ini kerana idea yang ada hanyalah untuk mendatangkan duit atau hasil semata-mata.
  • Mudah putus asa - Bila yang di usahakan tidak mendatang hasil, mesti fed up kan? So, kita akan stop blogging. Yelah buat apa nak usaha benda yang tak mendatangkan hasil. 
  • Entry akan jadi entry Robot - Yelah bila nak kejar duit, kita sanggup buat apa saja. Sampai sanggup cilok entry orang punya. So, dah jadi macam robot sebab copypaste orang punya. haha. Nak ke orang copy paste entry kita?

Nampak kan 3 kesan utama yang menyebabkan BLOG tak hidup jika kita blogging kerana DUIT. Korang macam mana? Minat atau Duit? Okey mommy ngaku sebab dulu momy buat blog sebab nak dapat extra income tambah-tambah lagi apabila apabila baca tentang RED MUMMY di akhbar. Bagaimana dia berjaya mendapat pendapatan yang lumayan dengan hanya berblog. Menjadi inspirasi untuk mommy buat blog. Tapi bila dah ada blog, bukan mudah nak buat duit dengannya sebab tak tahu langsung tentang blog apatah lagi UV PV dan lain-lain keyword yang blogger gunakan. 

Hampir putus asa tapi still blogging sebab tiba-tiba ia jadi minat. Minat untuk update apa yang berlaku dalam kehidupan. Seolah-olah diari online tapi masih dalam proper ways. Takdaklah yang sampai buka pekung di dada ataupun yang ada negatif-negatif. 

Jadi kita nak jadi blogger yang bagaimana? Okay info ini mommy dapat dari hasil blogwalking ke blog ke ahmadfaiz.com . Berikut adalah nasihat beliau untuk blogger menjana duit melalui blog:-


10 Nasihat Untuk Blogger


Rancang sebelum Blogging

Bukan saja blogging, malah dalam apa-apa juga tindakan ataupun kerja yang akan kita lakukan perlu ada perancangan. So, sebelum start blogging kita kena tahu dah apa yang niche, apa domain dan apa yang kita nak buat dengan blog. Barulah blogging kita tak sekerat jalan.


Buat Kerana Minat, Bukan Kerana Duit

Dulu niat kerana duit tapi sekarang kerana minat. Dah ubah mindset mommy dalam dunia blog.... Sebab kecewa sangat bila usaha-usaha tapi takdak hasil. Rupanya bila buat kerana minat baru banyak idea dan perlahan-perlahan ia menjadi pendapatan sampingan. Dan sekarang mommy enjoy dengan apa yang mommy buat. 

Jangan Jadi Blogger Kerana Duit, cara buat duit dengan blogger, blog, blogger, tips blogging, nasihat blogger, nasihat kepada blogger, cara blogger menjana pendapatan, cara buat duit dengan blog, blog


Sentiasa Membaca Untuk Hasilkan Idea Menulis

Membaca adalah hobi mommy tapi sekarang tak sempat nak baca. Yang mommy mampu buat adalah membaca artikel ataupun dengan membaca entry-entry dari rakan blogger. So, dari situ mommy dapat idea untuk update blog... Bila banyak membaca kita akan dapat memperbaiki gaya penulisan kita sama kreatif, puitis ataupun kritis, yang penting ia menarik. 


Tulis Artikel Memberi Manfaat Untuk Orang Lain

Alhamdulillah. Blog mommy menuju ke arah itu. Blog informasi kepada semua... Kira ada info -info yang pembaca boleh dapat. Termasuklah info kedai makan tepi jalan.. In Sha Allah.

Pandai Bahagikan Masa

Jadi blogger kena pandai bahagikan masa. Kena tahu nak bahagikan antara masa dengan keluarga, masa buat kerja hakiki, serta masa untuk diri sendiri. Jangan sebab menjadi blogger, kita tension.. Karang semua yang terkarang dalam blog adalah ayat-ayat negatif. Jika tak pandai, mohon untuk buat jadual sekarang.

Sabar dan Konsisten

Jadi blogger kena sabar dan konsisten dalam update entry. Yang dapat income ribu-ribu tu depa dah lama dalam dunia blog. Tapi kalau konsisten dalam update blog iaitu 5 entry sehari, kita boleh cepat naik dan di kenali. Tapi mampukah kita? Tepuk dada tanya hati.. Mampu buat, tak mampu just update setakat yang kita mampu. At least satu artikel sehari. 

Tulis Artikel Sendiri, Bukan Copy and Paste

Nak dapat pembaca blog, kena guna idea, style dan ayat sendiri.. Bila blogger buat sendiri, blogger akan rasa kepuasan tersebut. Jadi, hasil yang kita dapat pun bersih dan halal.

Rajin Melawat Blogger Yang Dah Berjaya

Kena rajin buat blogwalking untuk membina network. Yelah kalau tak sapa nak kenal kita.. kalau tak rajin blogwalking, rajin-rajinlah komen status blogger lain di social media yang lain. 

Belajar Asas SEO

Jadi blogger kena tahu tentang SEO. Tak tahu, kena belajar... macam mommy belajar tentang SEO dengan join AFB. Kelas pun online ja.

Jadilah Diri Sendiri, Tak Perlu Jadi Orang Lain

Jadi blogger kena ada style sendiri. So, tak la orang kata... Elehhhh macam dia tu la. Tulis apa yang kita faham dan minat. 

Ini saja perkongsian tentang tips blogging. Moga manfaat kepada yang membaca...

9 Nov 2017

Lagu Tak Tun Tuang

November 09, 2017 1
Lagu Tak Tun Tuang
Lagu Tak Tun Tuang ~ Tiba-tiba lagu minang ni popular. Mommy ingatkan 'tak tun tuang' tu bahasa siam. kahkahkah.. Tak pernah dengar orang minang cakap depan-depan lagi. Kalau bahasa siam tu dah selalu. Siyes lawak lagu 'tak tun tuang' dan aksi si penyanyi...Penyanyi asal lagu ni adalah Isil / Upiak Isil yang menceritakan tentang tentang kisah yang saat ini banyak kita temukan ditengah-tengah masyarakat iaitu tentang seseorang yang tak peduli tentang diri sendiri dan selalu memuji dirinya sendiri sampaikan tak peduli apa kata orang terhadap dirinya. Dengar dan hayati lirik lagu tak tun tuang ini sendiri. 
Kalau penyayi asal sendiri pun dah buat aksi yang lucu apatah lagi yang memperodikannya...  Paling lucu adalah parodi dari Jihan Muse dan Bell Ngasri. Layannnn...
Tak kurang juga parodi Tak Tun Tuang versi lelaki.. Sedap nyanyian lelaki ini. Depa panggil dia mamat viral. Sapa kenal?
Yang ini pula Parodi dari Wani dan Wany Hasrita... Dua-dua sora best... Takdelah gedik sangat pun just macam suka-suka saja... 

Lirik Lagu Tak Tun Tuang - Isil / Upiak Isil

Aku belum mandi 
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi masih cantik juga 
Tak tuntuang tak tuntuang
Apalagi kalau sudah mandi tak tuntuang
Pasti cantik sekali 
Kalau orang lain melihat aku tak tuntuang
Badak aku taba bana
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi kalau langsuang di idu tak tuntuang
Astaghfirullah baunya
Kalau cowok ganteng yang lewat
Aku acuah je nyeh
Kalau apak gaek yang lewat
Aku aniang je nyeh
Yang penting indak
Manggaduah urang tak tuntuang
Walau acok galak surang
Tak tuntuang tak tuntuang
Walau sangko urang
Awak dalang tak tuntuang
Tapi hati isil sanang... iiiyesss
Aku belum mandi 
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi masih cantik juga 
Tak tuntuang tak tuntuang
Apalagi kalau sudah mandi tak tuntuang
Pasti cantik sekali 
Kalau orang lain melihat aku tak tuntuang
Badak aku taba bana
Tak tuntuang tak tuntuang
Tapi kalau langsuang di idu tak tuntuang
Astaghfirullah baunya
Kalau cowok ganteng yang lewat
Aku acuah je nyeh
Kalau apak gaek yang lewat
Aku aniang je nyeh
Yang penting indak
Manggaduah urang tak tuntuang
Walau acok galak surang
Tak tuntuang tak tuntuang
Walau sangko urang
Awak dalang tak tuntuang
Tapi hati isil sanang... iiiyesss
Best tak? Enjoy lagu ni dari hangpa dok mengantuk lepas lunch. Tahu lah tadi makan sedap... 

Kenali Punca Masalah Kulit Muka

November 09, 2017 1
Kenali Punca Masalah Kulit Muka
Kenali Punca Masalah Kulit Muka ~ korang, korang perasan tak bila muka korang start naik jerawat, jeragat dan bekas jerawat? Ingat tak? Mommy ingat lagi.. Mula berjerawat sebab mencuba pencuci muka yang tak sesuai. Lepas tu stop.. Okay balik. Masa mengandung, mommy start naik jerawat. Dua tiga mak cik bawang pakat tegur dan kata, jangan guna produk apa pun.. Nanti muka hang lagi teruk. Lurus bendul dengar cakap orang, terus jerawat jeragat naik dengan galaknya. Tak kira la pregnant atau tak, kita tetap kena jaga kulit muka kita cuma kena guna produk yang takdak bahan kimia. Lebih afdal produk-produk organik.

Sekarang ni pun, kulit mommy dah okay sikit tapi masih dalam proses baikpulih. Ingat senang nak baikpulih kulit muka yang dah bertahun-tahun tak terjaga? Nak merawat pun ambil masa juga. Bukan pakai hari ni, 3 bulan lagi dah gebu gebas.. Bekas jerawat hilang. Uiks korang salin kulit ka? Sebab mommy nampak banyak iklan yang janjikan kulit cantik, gebu gebas dalam tempoh yang singkat? Percaya ke? Kihkih.. Kalau takdak ilmu atau pengetahuan tentang bahan kimia, yess kita akan beli, akan guna dan akan beri kesan kepada kulit muka kita sama ada baik atau teruk. Hehe..

Kenali Punca Masalah Kulit Muka, punca masalah kulit, punca masalah kulit muka, punca masalah kulit wajah, tips kecantikan, tips cantik, cara mendapat kulit cantik, kulit cantik, punca jerawat, jerawat, acne, jeragat, kenali punca jerawat, kenali punca jeragat, punca jeragat, atasi masalah kulit, kulit cantik dan sihat
Kenali Punca Masalah Kulit Muka


Bukan nak kata kat korang tapi mommy pun sama sebab tulah kulit muka jadi teruk... Bila dah teruk, mommy mula mencari penyelesaian. Mommy kaji apa yang mommy buat, makan serta sedikit info dari google.. Apa yang mommy dapati punca masalah kulit muka adalah seperti di bawah:-


PUNCA MASALAH KULIT MUKA


  • Mencuci wajah dengan tidak teratur/tak ikut timetable. Baru tahu jugak yang kita kena cuci muka secara berjadual. Jangan main hentam kromo saja.. Cucian yang kita buat mesti bersih sebersihnya dari make up. Sisa makd up menyebabkan pori tersumbat sekaligus menyebabkan jerawat. 

  • Sering menyentuh wajah. Okayyy sejenis mommy yang suka sentuh kulit muka. Bukan apa sebab dok geram dengan jerawat pasir yg dok ada. Rupanya aktiviti ini akan menyebabkan jerawat lagi aktif. Sebabnya kotoran yang ada di tangan dah naik ke muka. 

  • Lap muka guna tuala yg sama untuk lap badan. Oooo tak boleh lap muka guna tuala lap badan rupanya. Selama ni main bedal ja... Sejak tahu tentang ni, mommy akan sediakan satu tuala kecil untuk lap muka ataupun guna tisu saja. 

  • Sering mengosok wajah dengan kasar menggunakan tuala. Jangan kasar-kasar ya... Belai dengan lembut jadi kulit muka akan terasa di sayangi dan di manjai. 

  • Pola makan yg teruk, semua bedal. Okay that me! Semua bedal tapi bila mommy realise yang mommy akan naik jerawat bila makan ikan kering, belacan, budu, ikan pekasam atau mana-mana makanan yang di awet.. So, mommy stop makan selalu dan hanya makan bila teringin sangatttt. Bila teringin pun, mommy akan motivate diri sendiri dengan kata kalau aku makan, jerawat akan naik. Bila teringat jerawat akan naik, terus hilang selera makan. hihi

  • Memakai alat solek yg kotor atau dijangkiti kuman. Baru tahu rupanya ada alat solek yang di jangkiti kuman tambah-tambah lagi tester. Terbaru kes pelanggan di jangkiti herpes di sebabkan try tester di pasaraya. Uuuu takut. So, pastikan alat solek kita adalah hak peribadi dan jangan di kongsi dengan orang lain. Kalau kongsi juga, sila bersihkan alat solek atau berus solek terlebih dahulu sebelum guna semula. 

  • Asap rokok/ merokok. Tak merokok tapi orang sekeliling yang merokok. Jadi secara tak langsung, ia menjadi punca masalah kulit muka. Perokok sila jauhi saya ya!

  • Sering berjemur di bawah sinaran UV terlalu lama. Berada di bawah panas terik pada tempoh boleh mengundang kepada punca masalah kulit iaitu jeragat. 

  • Jadual tidur yg tak teratur. Tidur yang cukup membantu wanita untuk kelihatan cantik sebab bila mendapat tidur yang cukup, kita akan bangun dengan segar dan bertenaga. Jadi kita akan nampak lebih cantik berbanding bila tak cukup tidur, muka akan lesu dan tak bertenaga. So, kena pastikan kita mendapat tidur yang cukup untuk cantik. 


Bagi yang tiada masalah kulit wajah, jaga kulit korang baik-baik. Bagi yang bermasalah, sila rawat dengan segera. Moga kita semua cantik dan sihat.

8 Nov 2017

Do & Don't Ketika Banjir

November 08, 2017 0
Do & Don't Ketika Banjir
Do & Don't Ketika Banjir ~ Hi korang. Cuaca kat tempat korang macam mana? Dekat Penang, beberapa kawasan dah start hujan lebat manakala di belah pulau pula, cuaca mendung, angin kuat dan ombak laut kuat serta tinggi ( info dari fb kawan mommy). Betoi atau tak orang Penang? Kalau dekat opis mommy (bagan), cuaca makin gelap tanda dah nak hujan.. Nasib baik dah nak balik. Kemungkinan akan banjir akan terjadi lagi sekali tetap ada. Apa-apapun kita doa dan minta di jauhkan dari sebarang musibah. Jika berlaku banjir, kita perlu tahu do & don't ketika banjir. 

Do & don't ini di kongsi oleh syarikat mommy cari makan untuk staf-staf tersayang. Bila dah tahu do & don't kita tak aman panik jika berada dalam situasi banjir. Dengan do & don't ini juga kita dapat selamatkan apa yang patut. 

Perlu tahu ketika banjir, do & don't ketika banjir, cara menghadapi banjir, banjir, banjir kali pertama, pertama kali banjir, apa nak buat kalau banjir, banjir kilat, cara-cara menghadapi banjir, info banjir, perlu tahu apa nak buat ketika banjir, tips banjir, cara hadapi banjir
Do & don't ketika banjir











Moga perkongsian ini dapat di manfaatkam oleh semua. Sebab bukan semua orang pernah hadapi banjir. Ada yg kali pertama..

Dah, jom balik sebelum hujan turun dengan lebat.

Ini Yang Harus Di Buat Selepas Menghadapi Banjir atau Di Timpa Musibah Banjir

November 08, 2017 1
Ini Yang Harus Di Buat Selepas Menghadapi Banjir atau Di Timpa Musibah Banjir
Ini Yang Harus Di Buat Selepas Menghadapi Banjir atau Di Timpa Musibah Banjir ~ Dah lunch? Tahukan Pulau Pinang dan Kedah telah di landa banjir . Bukan setakat banjir, malah tanah runtuh, pokok tumbang dan lain-lain lagi. Bencana alam tapi ia juga sebagai peringatan kemana semua manusia yang lupa dan alpa. Namun, ada juga mempolitikkan keadaan ini. Itulah, inilah.. haishhh tak suka betul mommy. Tolong biar ikhlas... Alhamdulillah kebanyakkan mangsa banjir di Pulau Pinang dan Kedah mendapat bantuan membersihkan rumah dari agensi, GLC dan orang awam yang sama-sama mengembelengkan tenaga. Walaubagaimanapun, masih ada kawasan-kawasan yang masih belum surut banjir. Bersama-samalah kita mendoakan kesejahteraan mereka dan moga di permudahkan segala urusan mereka. In sha Allah. 

Oh yer, di sini mommy kongsikan artikel yang di share di FB yang mungkin dapat menyelamatkan peralatan elektrik kita. Bila dapat diselamatkan maka jimatlah belanja yang kita perlu keluarkan. Tak cuba tak tahu... 

tips selamatkan barang elektrik, tips banjir, tips selamatkan perkakas elektrik, cara membersihkan peralatan elektrik selepas banjir, banjir, banjir di pulau pinang, cara kendalikan peralatan elektrik selepas banjir, tips untuk mangsa banjir, Ini Yang Harus Di Buat Selepas Menghadapi Banjir atau Di Timpa Musibah Banjir
Ini Yang Harus Di Buat Selepas Menghadapi Banjir atau Di Timpa Musibah Banjir

Bila banjir surut , anda masuk rumah dan anda dapati TV ,  peti ais , mesin basuh , table fan , peralatan letrik dapor dan lain2 perkakas letrik termasuk PC atau laptop berselerak lintang pukang macam sampah ..... jangan ingat itu semua dah jadi sampah yang perlu dikutip buang.

Ingat lah komponen barangan letrik itu bukanlah diperbuat daripada garam atau gula yang melarut bila kena air .... ia sebenarnya diperbuat dari plastik dan logam yang tidak terjejas sikit pun bila kena air jika tiada arus letrik mengalir pada saat ia tenggelam dlm air. So berkemungkinan besar tak ada apa yang rosak pada peralatan2 itu. Cuma ia nampak kotor kerana diselaputi lumpur. Apa harus anda buat ......

Ini Yang Harus Di Buat Selepas Menghadapi Banjir atau Di Timpa Musibah Banjir


1. JANGAN SEKALI-SEKALI CUBA MENGHIDUPKAN UNTUK TEST IA MASIH OK ATAU TIDAK. (JANGAN 'ON' KAN ALATAN YG TERKENA AIR)

2. Kumpul semua peralatan letrik , kemudian tembak air untuk membersihkan lumpur disetiap bahagian.

3. Buka back cover atau sebarang penutup yang boleh dibuka sehingga menampakan komponen dlm peralatan , kmdn tembak air untuk membersihkan lumpur.

JANGAN MEMBERUS , JIKA PERLU GUNA BERUS CAT UNTUK MENYENTAL LUMPOR YG DEGIL

3. Bila dah rasa cukup bersih , jemur tengah panas 2-3 hari sehingga puas hati tiada air atau kelembapan pada komponen dalamnya. Kalau pandai leraikan, leraikan satu persatu dan jemur (PASTIKAN SKRIN ATAU PAPARAN DISPLAY TIDAK DIHALAKAN DIRECT ATAU TERLALU LAMA DGN CAHAYA MATAHARI, KEMUNGKINAN SKRIN BOLEH ROSAK ATAU HITAM)

4. Jika ada hair dryer tiupkan udara panas kebahagian yang sulit supaya betul2 kering. (JUGA JANGAN HALA HAIR DRYER DIRECT ATAU TERLALU LAMA PADA SKRIN ATAU PAPARAN DISPLAY, AKAN MENYEBABKAN SKRIN ROSAK ATAU HITAM)

5. Pasangkan balik back cover atau penutup.

6. Hidupkan untuk test OK atau TIDAK.

Percaya atau tidak sehingga hari ini saya masih menggunakan TV , peti sejuk , mesin basuh , kipas meja dan beberapa peralatan letrik yang tenggelam masa banjir tahun 2005. Kira2 90% barangan letrik yang tenggelam banjir dapat digunakan semula oleh saya dan keluarga.

YANG PENTING SABAR & TABAH MENGENDALI KERJA BAIK PULIH PERALATAN LETRIK YANG SEBENARNYA TIDAK ROSAK PUN KERANA BANJIR.

Semoga tips yang mommy panjangkan di blog ini dapat membantu anda semua. Mungkin juga akan di gunakan oleh mommy suatu hari nanti..

7 Nov 2017

Nak Bercuti? Make 11.11 Fly Lah Masanya

November 07, 2017 2
Nak Bercuti? Make 11.11 Fly Lah Masanya
Nak Bercuti? Make 11.11 Fly Lah Masanya ~ Cuti sekolah lagi 3 minggu. Mesti ibu bapa dah merancang percutian keluarga. Ke mana tu? Apaaaaa? Belum rancang lagi.. Budget tak cukup dan tak pasti nak pergi mana dengan budget yang ada. Lah itu saja masalahnya? Mommy pun sama. Sob sob... Ingatkan tak jadi dah nak pergi bercuti naik kapal terbang. Nasib baik mommy terbuka web TRAVELOKA. Ala iklan yang nyanyi lagu ' cuti raya mahu pergi mana?, sudahlah kau pergi bercuti tak ajak kami sama... ' Hehehe. Sebab nak ajak korang pergi bercuti bersamalah mommy kongsi kat sini. Mommy dapat pergi bercuti dengan harga atau budget penerbangan yang mommy mahu dengan TRAVELOKA .


Make 11.11 Fly, Traveloka, traveloka, Traveloka Make 11.11 Fly,tempat menarik di Sabah, promosi traveloka, pakej percutian murah, penerbangan murah, penerbangan murah sepanjang tahun, harga tiket kapal terbang murah, harga tiket flight murah, cara mendapat tiket kapal terbang murah, cara mendapat tiket flight murah, apa itu Make 11.11 Fly?, Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka, 10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, kenapa perlu pilih traveloka, percutian dengan traveloka, percutian murah, pakej percutian murah, percutian budget, budget vacation, vacation,

Make 11.11 Fly


Make 11.11 Fly adalah kempen penerbangan istimewa yang di lancarkan oleh TRAVELOKA. Ia berlangsung selama 3 hari iaitu dari 10hb sehingga 12 hb November 2017. Boleh pilih penerbangan ke mana saja dengan syarat tempahan minimun adalah untuk 2 orang (pergi balik tau).

Kenapa Make 11.11 Fly? TRAVELOKA akan buat promosi penerbangan sempena 11.11 ni ataupun dengan nama lain Make 11.11 Fly. Sama seperti online shopping yang lain tapi TRAVELOKA untuk korang pergi bercutilah dengan membeli tiket penerbangan ke mana saja pada harga yang sangat berpatutan. 

Make 11.11 Fly, Traveloka, traveloka, Traveloka Make 11.11 Fly,tempat menarik di Sabah, promosi traveloka, pakej percutian murah, penerbangan murah, penerbangan murah sepanjang tahun, harga tiket kapal terbang murah, harga tiket flight murah, cara mendapat tiket kapal terbang murah, cara mendapat tiket flight murah, apa itu Make 11.11 Fly?, Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka, 10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, kenapa perlu pilih traveloka, percutian dengan traveloka, percutian murah, pakej percutian murah, percutian budget, budget vacation, vacation,

Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka

Mommy tahu ramai lagi yang tak tahu nak buat flight booking dengan Traveloka. Senang saja. Korang follow saja step di bawah ini... Kali ini mommy nak pergi bercuti ke Kota Kinabalu, Sabah. Dah banyak kali tertangguh sebab budget tak cukup. Nasiblah kali ini budget mommy dah cukup apabila buat penerbangan dengan Traveloka.

Destinasi pilihan mommy kali ini adalah sabah kerana ia merupakan satu-satunya negeri di Malaysia yang mommy belum jejakkan kaki. Lain-lain negeri mommy dah sampai, dah melihat tarikan di negeri tersebut, dah pergi ke tempat perlancongan negeri tersebut dan telah merasa keenakan masakan atau makanan masyarakat tempatan di negeri-negeri yang mommy telah lawati. Jadi, apabila encik suami tanya nak pi mana cuti ni terus dengan lajunya mommy cakap nak ke Sabah. Nak rasa udara Sabah pula. Hahaha

Apa yang best di Sabah eh? Meh ler kita google... Fuhhh banyaknya tempat menarik di Sabah antaranya Borneo Ant House, Tagal Tinopikon, Kipandi Butterfly Park, Taman Tunku Abdul Rahman, Atkinson Clock Tower, Pantai Tanjung Aru, Menara Tun Mustapha, Muzium Sabah, Jesselton Point Waterfront, Taman Hidupan Liar Lokawi, Mari Mari Cultural Village, Signal Hill Observatory Platform, Double Six Monumen, Pasar Makan Malam, Zip Borneo, Nature Reserve at Shangri-La’s Rasa Ria Resort, Kokol Haven Resort (Bukit Kokol), Kota Kinabalu Wetland Centre, Akuarium Muzium Marin, Perdana Park, Water Front, Water World Theme park, Rumah Terbalik dan 3D Wonders Museum dan akhir sekali ofkos menginap di Kundasang.

Kalau bab makanan pula, mommy nak rasa sendiri keenakan seafood yang ramai orang kata sedap dan saiz ketam udang yang besar-besar. Tak lupa juga nak rasa keenakan aiskrim gula apong. Sedap sangat depa kata.

Lagi satu, tak sabar nak shopping mutiara kat sana.. hihi.

Opps dah melalut ke lain. Korang follow saja step ni tau kalau nak book flight.


1. Masuk ke web TRAVELOKA. Pilih flight. 

Make 11.11 Fly, Traveloka, traveloka, Traveloka Make 11.11 Fly,tempat menarik di Sabah, promosi traveloka, pakej percutian murah, penerbangan murah, penerbangan murah sepanjang tahun, harga tiket kapal terbang murah, harga tiket flight murah, cara mendapat tiket kapal terbang murah, cara mendapat tiket flight murah, apa itu Make 11.11 Fly?, Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka, 10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, kenapa perlu pilih traveloka, percutian dengan traveloka, percutian murah, pakej percutian murah, percutian budget, budget vacation, vacation,


2. Pilih tempat, tarikh, jumlah penumpang dan juga kelas penerbangan. Kemudian klik Search

Make 11.11 Fly, Traveloka, traveloka, Traveloka Make 11.11 Fly,tempat menarik di Sabah, promosi traveloka, pakej percutian murah, penerbangan murah, penerbangan murah sepanjang tahun, harga tiket kapal terbang murah, harga tiket flight murah, cara mendapat tiket kapal terbang murah, cara mendapat tiket flight murah, apa itu Make 11.11 Fly?, Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka, 10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, kenapa perlu pilih traveloka, percutian dengan traveloka, percutian murah, pakej percutian murah, percutian budget, budget vacation, vacation,


3. Lepas klik Search, akan keluar page Flight untuk pergi dan balik. Di sini boleh pilih syarikat penerbangan, masa penerbangan yang bersesuaian dengan budget kita. Kos penerbangan pergi dan balik tu untuk seorang saja tau. Kalau pergi ramai-ramai, uolls kiralah sendiri. 

Make 11.11 Fly, Traveloka, traveloka, Traveloka Make 11.11 Fly,tempat menarik di Sabah, promosi traveloka, pakej percutian murah, penerbangan murah, penerbangan murah sepanjang tahun, harga tiket kapal terbang murah, harga tiket flight murah, cara mendapat tiket kapal terbang murah, cara mendapat tiket flight murah, apa itu Make 11.11 Fly?, Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka, 10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, kenapa perlu pilih traveloka, percutian dengan traveloka, percutian murah, pakej percutian murah, percutian budget, budget vacation, vacation,


Make 11.11 Fly, Traveloka, traveloka, Traveloka Make 11.11 Fly,tempat menarik di Sabah, promosi traveloka, pakej percutian murah, penerbangan murah, penerbangan murah sepanjang tahun, harga tiket kapal terbang murah, harga tiket flight murah, cara mendapat tiket kapal terbang murah, cara mendapat tiket flight murah, apa itu Make 11.11 Fly?, Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka, 10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, kenapa perlu pilih traveloka, percutian dengan traveloka, percutian murah, pakej percutian murah, percutian budget, budget vacation, vacation,


4. Bila dah pilih flight dan masa penerbangan, akan terus ke page BOOK. Kat sini kita boleh review total kos, flight pergi dan balik, masa dan tarikh. Kot kot tersalah isi. Lepas confirm klik Book.

Make 11.11 Fly, Traveloka, traveloka, Traveloka Make 11.11 Fly,tempat menarik di Sabah, promosi traveloka, pakej percutian murah, penerbangan murah, penerbangan murah sepanjang tahun, harga tiket kapal terbang murah, harga tiket flight murah, cara mendapat tiket kapal terbang murah, cara mendapat tiket flight murah, apa itu Make 11.11 Fly?, Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka, 10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, kenapa perlu pilih traveloka, percutian dengan traveloka, percutian murah, pakej percutian murah, percutian budget, budget vacation, vacation,


5. Lepas klik BOOK, kita kena buat payment. Online payment jer... senang. Lepas dah bayar, tinggal Traveloka untuk proses dan isukan e-tiket.

Make 11.11 Fly, Traveloka, traveloka, Traveloka Make 11.11 Fly,tempat menarik di Sabah, promosi traveloka, pakej percutian murah, penerbangan murah, penerbangan murah sepanjang tahun, harga tiket kapal terbang murah, harga tiket flight murah, cara mendapat tiket kapal terbang murah, cara mendapat tiket flight murah, apa itu Make 11.11 Fly?, Cara Membuat Tempahan Penerbangan Dengan Traveloka, 10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka, kenapa perlu pilih traveloka, percutian dengan traveloka, percutian murah, pakej percutian murah, percutian budget, budget vacation, vacation,


Dah settle. Tinggal bawa diri saja ke tempat percutian. Senangkan? 

10 Sebab Untuk Bercuti Dengan Penerbangan Traveloka


  • Penerbangan murah sepanjang tahun

Bukan senang nak dapat penerbangan murah sepanjang tahun. Kalau ada pun time promosi yang air asia buat. Itu kalau dapat lah... Tapi dengan Traveloka, penerbangan murah adalah sepanjang tahun. Bestnya!

  • Boleh tempah hotel sekali dengan penerbangan 

Best dengan Traveloka ni sebab penerbangan dan hotel dalam satu web atau dalam satu aplikasi. Pilihan hotel dan penerbangan pun banyak. Pilih saja yang mana nak dan sesuai dengan budget. 

  • Diskaun yang tak di sangka

Apabila menempah penerbangan dan hotel melalui Traveloka, kita tak akan sangka akan mendapat another discount sebelum proceed dengan bayaran. Kalau kali pertama menempah hotel lagi banyak diskaun. Boleh dapat sehingga 35% diskaun...

  • Promosi yang di tawarkan sangat berbaloi

Tempahan penerbangan dan hotel pada masa promosi adalah sangat berbaloi. Ini kerana harga yang di tawarkan lebih murah pada harga pasaran. Jimat duit mommy! 


  • Applikasi Traveloka yang mudah digunakan

Mommy suka book melalui Traveloka ini kerana applikasinya yang sangat senang dan mudah untuk di gunakan. Tak berbelit-belit. Just dengan beberapa langka saja, penempahan telah berjaya di buat.


  • Selalu inform awal tentang promosi yang akan di buat. 

Traveloka memang selalu akan inform awal tentang promosi yang akan di buat. Kalau sekarang dah boleh nampak kat TV tentang promosi sempana 11.11 nanti. Senang kita nak plan... Bukan hari ni last hari baru nak habaq.


  • Ada reward untuk pelanggan setia

Yang ni yang paling mommy suka sebab bila selalu travel dengan atau melalui Traveloka, Traveloka akan bagi ganjaran. Mungkin penginapan atau penerbangan separuh harga. Bestnya!



  • Customer service yang terbaik


Pernah tak korang beli online atau buat temoahan online, tapi mendapat layanan gitu-gitu ja. Macam tak nak ja layan kita. Eh, kami bayar tau tak? Hahaha.. Situasi macam tu takkan terjadi di Traveloka sebab Customer Service Traveloka adalah yang terbaik dan sangat pantas mengendalikan serta menyelesaikan situasi atau masalah pelanggan. Thumb ups Traveloka!



  • Takdak kos tersembunyi. Bayar apa yang di nyatakan saja.


Dengan Traveloka takkan ada caj yang tersembunyi. Apa yang di papar itulah yang perlu kita bayar. Bukan macam sesetengah web tu. Masa booking tunjuk lain tapi bila nak bayar ada saja caj yang di kenakan. Hangin tau bila kena macam ni. Memang tak akan guna perkhidmatan yang macam tu... 


  • Online booking yang sangat di percayai. Confirm tak tipu punya...


Bukan semua Online Booking kita boleh percaya. Mesti korang pernah dengar traveller kena tipu dengan agen. Dah bayar deposit tapi tiket takdak. Huaaa... Janji nak bayar sampai ke sudah tak bayar. nasib baik dah hampir settle dengarnya. So, dengan Traveloka kita tak akan hadapi situasi macam tu sebab Traveloka adalah Trusted agency dan web


Sebab itulah mommy suka bercuti dengan traveloka - jimat, cepat dan di percayai. So, jom grab penerbangan murah dengan TRAVELOKA - Make 11.11 Fly.  Berbaloi youuuuu!



3 Nov 2017

Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?

November 03, 2017 5
Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?
Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger? ~ Assalamualaikum & salam jumaat. Sapa tengok episod akhir drama 'RAISHA' semalam? Penuh timeline mommy dengan #raisha. Emo yer korang? Mommy sendiri pun tengok gitu-gitu ja. Tak sempat nak layan drama.  Apa yang mommy dapat simpulkan tentang RAISHA adalah dia mempunyai semangat yang tinggi untuk mendapat apa yang di mahu cuma cara dia tak berapa nak kena sebab dia tak pernah puas dengan apa yang dia ada. Dia tak menghargai apa yang dia ada dan siapa yang berada di sekelilingnya malah yang menyayanginya. Raisha adalah contoh wanita beauty with no attitude. Dia ada otak tetapi perangai dan mulut puaka dia menyebabkan semua orang tak suka.. Implikasinya dia hilang semua yang dia ada. Cerai talak tiga youuu.  Ramai yang up status padan 'muka ko Raisha'. Berlagak, kurang ajar dan macam lagilah... Emo ke? Haahaa 

Apa tujuan awak? Korang tahu ke apa tujuan (purpose) korang apabila membuat sesuatu perkara? Kenapa kita di sini, kenapa kita beli ini, bagaimana nak mencapai dan banyak lagilah kalau bercerita tentang bab tujuan ni. 

Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?, blog, blogging tips, tujuan menjadi blogger, halatuju blogger, matlamat menjadi blogger,
Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?

Apa yang mommy highlight di sini adalah apa tujuan atau arah hidup kita? Nak berjaya atau tak? Mengharapkan kejayaan yang di usahakan oleh orang lain? Tu menumpang namanya. Apa-apa pun tujuan kita, kita kena usaha sehingga berjaya. Bukan dengan cara negatif TAPI dengan cara yang positif, yang baik dan yang halal. Tujuan tak menghalalkan cara kita.. Contohnya kita nak dapatkan dana membina rumah anak yatim tetapi untuk mendapatkan dana  tersebut kita pergi merompak. Dah tak halal cara tu. Tujuan dan cara mestilah seiring dan sejalan. Baru berkat dan berjaya. 

Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?, blog, blogging tips, tujuan menjadi blogger, halatuju blogger, matlamat menjadi blogger,
Nak berjaya kena usaha

Macam Mommy, tujuan mommy menjadi BLOGGER adalah untuk memenuhi masa lapang, hobi dan juga untuk menjana pendapatan sampingan dan mungkin juga sebagai pendapatan tetap apabila mommy dah tak bergelar pekerja makan gaji. Apabila matlamat mommy menjadi blogger adalah untuk memperolehi pendapatan sampingan, maka mommy kena berusaha untuk menambah ilmu tentang blog. Contohnya bagaimana hendak meningkatkan UV dan PV? Bagaimana hendak menarik minat untuk orang datang ke blog, Bagaimana hendak mendapat idea untuk buat entry? dan lain-lain lagi. 

Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?, blog, blogging tips, tujuan menjadi blogger, halatuju blogger, matlamat menjadi blogger,
kena percaya pada tujuan kita

Manakala untuk mendapat pendapatan sampingan pula, mommy perlu tahu apa platform yang menawarkan iklan CPC, CPM. Boleh apply tapi kena tahu syarat untuk lulus tambah-tambah lagi ADSENSE. Bila dah ada Adsense, mesti nak cash out. Kalau boleh tiap-tiap hari.... Semua itu kita kena belajar dan cara mommy belajar senang saja dengan join Auto Feed Blog (AFB).  AFB tak menjanjikan semua itu tapi itulah cara mommy belajar. 

Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?, blog, blogging tips, tujuan menjadi blogger, halatuju blogger, matlamat menjadi blogger,
buat apa yang kita suka

Untuk mendapat advertorial jobs atau paid / product review pula, kita kena usaha untuk mantapkan skil penulisan, naikkan UV/PV dan mesti update selalu. Bila UV PV dah tinggi, skill penulisan mantap... Confirm PR yang cari korang dan korang tak perlu cari PR pun. Mommy pun tak percaya dulu tapi bila mendapat email pertama dari PR sebab suka dengan blog mommy. Level confident mommy pun terus naik sampai tingkat paling tinggi KLCC. hahaha. 

Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?, blog, blogging tips, tujuan menjadi blogger, halatuju blogger, matlamat menjadi blogger,
maksud matlamat atau tujuan...


Dari email pertama PR itulah mommy terus berblog. Buat apa yang mommy suka tapi mendatangkan hasil atau pendapatan sampingan. Lagipun apabila mommy semakin lama dalam dunia blogger dan bekerja dalam syarikat telekomunikasi ni, mommy makin nampak hala tuju dan kepentingan blog, blogger dan media social serta influencer kepada masyarakat, perniagaan dan pelajaran. Sungguh, awak boleh buat apa saja dengan internet dan ia bergantung kepada pengetahuan, usaha dan kepercayaan kita juga. 

Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?, blog, blogging tips, tujuan menjadi blogger, halatuju blogger, matlamat menjadi blogger,
Apa Tujuan Awak Menjadi Blogger?

Dah bacakan bebelan mommy pada hari jumaat ni. So, apa tujuan awak jadi blogger? Setakat kutuk orang sana sini saja ke? Tak cukup dengan mulut puaka, tangan pun nak jadi puaka jugak ke? Eh, sorrry.. terpengaruh sungguh dengan drama Raisha ni. Kalau Raisha ni wujud depan mommy, confirm kena cabai melaka dan mulut tu. hahaha


2 Nov 2017

Wanginya Biobax Eau De Parfume

November 02, 2017 3
Wanginya Biobax Eau De Parfume
Wanginya Biobax Eau De Parfume ~ Assalamualaikum & Hi uolls. Dah hari kedua bulan November. Sekejap saja dah hujung tahun dan nak masuk tahun baru. Hari ni bukan nak cerita pasal azam tahun baru atau azam yang tak tercapai tapi nak habaq kat hangpa yang BIOBAX telah keluarkan Eau De Parfume versi poket yang memang menjadi trend masa kini.  Biobax Eau De Parfume lebih wangi dengan bauan lebih kepada fresh, floral and pleasant. Hasil dari survey yang di buat, 9 dari 10 orang suka dengan bau Biobax Eau De Parfume

Biobax Eau De Parfume


Biobax Eau De Parfume adalah EDP bukan  EDT (Eau De Toilette). Apabila di sebut EDP, baunya boleh bertahan sehingga 12 jam dan cecairnya sedikit pekat berbanding EDT kerana EDT sedikit cair dan baunya tak tahan lama. 

Biobax Eau De Parfume, Biobax EDP, BIOBAX, biobax, type of biobax parfume,jenis-jenis biobax parfume, rangkaian biobax parfume, Biobax Falling In Love, Biobax Better Man, Biobax Eau De Parfume Falling In Love, Biobax Eau De Parfume - BETTER MAN, biobax for man, biobax for women, Kelebihan Biobax Eau De Parfume, kelebihan biobax edp, Perbezaan Biobax EDP dengan Parfume Pocket Jenama Lain, apa yang best dengan biobax edp, best sangat ke biobax edp, Tips Menggunakan Minyak Wangi Agar Kekal Harum, kat mana nak beli biobax, Eau De Parfume, hadiah untuk teman wanita, hadiah untuk teman lelaki, parfume murah, parfum  poket, poket parfum, minyak wangi lelaki, minyak wangi wanita, parfume murah, parfum murah,
Biobax Eau De Parfume


Biobax Eau De Parfume terdapat dua jenis iaitu satu untuk wanita dan satu untuk lelaki. Untuk Wanita di kenali sebagai Biobax Falling In Love, Manakala untuk lelaki adalah Biobax Better Man. Kedua-duanya mempunyai wangian tersendiri yang pasti ia membuat si pemakai mendapat tarikan dan di sukai oleh orang yang berada di kelilingnya. 

Biobax Eau De Parfume, Biobax EDP, BIOBAX, biobax, type of biobax parfume,jenis-jenis biobax parfume, rangkaian biobax parfume, Biobax Falling In Love, Biobax Better Man, Biobax Eau De Parfume Falling In Love, Biobax Eau De Parfume - BETTER MAN, biobax for man, biobax for women, Kelebihan Biobax Eau De Parfume, kelebihan biobax edp, Perbezaan Biobax EDP dengan Parfume Pocket Jenama Lain, apa yang best dengan biobax edp, best sangat ke biobax edp, Tips Menggunakan Minyak Wangi Agar Kekal Harum, kat mana nak beli biobax, Eau De Parfume, hadiah untuk teman wanita, hadiah untuk teman lelaki, parfume murah, parfum  poket, poket parfum, minyak wangi lelaki, minyak wangi wanita, parfume murah, parfum murah,
Biobax Eau De Parfume - Falling In Love for women

Biobax Eau De Parfume, Biobax EDP, BIOBAX, biobax, type of biobax parfume,jenis-jenis biobax parfume, rangkaian biobax parfume, Biobax Falling In Love, Biobax Better Man, Biobax Eau De Parfume Falling In Love, Biobax Eau De Parfume - BETTER MAN, biobax for man, biobax for women, Kelebihan Biobax Eau De Parfume, kelebihan biobax edp, Perbezaan Biobax EDP dengan Parfume Pocket Jenama Lain, apa yang best dengan biobax edp, best sangat ke biobax edp, Tips Menggunakan Minyak Wangi Agar Kekal Harum, kat mana nak beli biobax, Eau De Parfume, hadiah untuk teman wanita, hadiah untuk teman lelaki, parfume murah, parfum  poket, poket parfum, minyak wangi lelaki, minyak wangi wanita, parfume murah, parfum murah,
Belakang Biobax EDP

Biobax Eau De Parfume, Biobax EDP, BIOBAX, biobax, type of biobax parfume,jenis-jenis biobax parfume, rangkaian biobax parfume, Biobax Falling In Love, Biobax Better Man, Biobax Eau De Parfume Falling In Love, Biobax Eau De Parfume - BETTER MAN, biobax for man, biobax for women, Kelebihan Biobax Eau De Parfume, kelebihan biobax edp, Perbezaan Biobax EDP dengan Parfume Pocket Jenama Lain, apa yang best dengan biobax edp, best sangat ke biobax edp, Tips Menggunakan Minyak Wangi Agar Kekal Harum, kat mana nak beli biobax, Eau De Parfume, hadiah untuk teman wanita, hadiah untuk teman lelaki, parfume murah, parfum  poket, poket parfum, minyak wangi lelaki, minyak wangi wanita, parfume murah, parfum murah,
Biobax Eau De Parfume - BETTER MAN for Man

Biobax Eau De Parfume, Biobax EDP, BIOBAX, biobax, type of biobax parfume,jenis-jenis biobax parfume, rangkaian biobax parfume, Biobax Falling In Love, Biobax Better Man, Biobax Eau De Parfume Falling In Love, Biobax Eau De Parfume - BETTER MAN, biobax for man, biobax for women, Kelebihan Biobax Eau De Parfume, kelebihan biobax edp, Perbezaan Biobax EDP dengan Parfume Pocket Jenama Lain, apa yang best dengan biobax edp, best sangat ke biobax edp, Tips Menggunakan Minyak Wangi Agar Kekal Harum, kat mana nak beli biobax, Eau De Parfume, hadiah untuk teman wanita, hadiah untuk teman lelaki, parfume murah, parfum  poket, poket parfum, minyak wangi lelaki, minyak wangi wanita, parfume murah, parfum murah,
Belakang EDP for man

Kelebihan Biobax Eau De Parfume


Biobax EDP mempunyai kelebihan yang tersendiri di mana :-

  • Pati fragrance di import dari France
  • Dibuat dari high quality plastic material. Jatuh tak pecah
  • Mudah di bawa ke mana saja dan boleh di letak dalam pocket. 
  • Ringan
  • Bau tahan lama
  • Bukan inspired perfume. Formula bau dia dibuat khas untuk brand Biobax Perfumes
  • Nama bauan pun unik dan ia ambil sempena nama-nama lagu yang famous
  • Design botol dan kotak bercirikan design dari Morocco
Patutlah apabila mommy dan encik suami menggunakan Biobax EDP, bau dan wangi dia tak dapat mommy nak relate dengan jenama terkenal. Rupanya ia khas untuk Biobax. 


Biobax Eau De Parfume, Biobax EDP, BIOBAX, biobax, type of biobax parfume,jenis-jenis biobax parfume, rangkaian biobax parfume, Biobax Falling In Love, Biobax Better Man, Biobax Eau De Parfume Falling In Love, Biobax Eau De Parfume - BETTER MAN, biobax for man, biobax for women, Kelebihan Biobax Eau De Parfume, kelebihan biobax edp, Perbezaan Biobax EDP dengan Parfume Pocket Jenama Lain, apa yang best dengan biobax edp, best sangat ke biobax edp, Tips Menggunakan Minyak Wangi Agar Kekal Harum, kat mana nak beli biobax, Eau De Parfume, hadiah untuk teman wanita, hadiah untuk teman lelaki, parfume murah, parfum  poket, poket parfum, minyak wangi lelaki, minyak wangi wanita, parfume murah, parfum murah,
Biobax Better Man

Biobax Eau De Parfume, Biobax EDP, BIOBAX, biobax, type of biobax parfume,jenis-jenis biobax parfume, rangkaian biobax parfume, Biobax Falling In Love, Biobax Better Man, Biobax Eau De Parfume Falling In Love, Biobax Eau De Parfume - BETTER MAN, biobax for man, biobax for women, Kelebihan Biobax Eau De Parfume, kelebihan biobax edp, Perbezaan Biobax EDP dengan Parfume Pocket Jenama Lain, apa yang best dengan biobax edp, best sangat ke biobax edp, Tips Menggunakan Minyak Wangi Agar Kekal Harum, kat mana nak beli biobax, Eau De Parfume, hadiah untuk teman wanita, hadiah untuk teman lelaki, parfume murah, parfum  poket, poket parfum, minyak wangi lelaki, minyak wangi wanita, parfume murah, parfum murah,
Biobax Falling In Love

Perbezaan Biobax EDP dengan Parfume Pocket Jenama Lain


  • Bau Biobax perfumes lebih kepada fresh, floral and pleasant
  • Kebanyakan jenama lain mengeluarkan EDT bukannya EDP. Kadang-kadang tu baunya lebih kepada bau deodorant.
  • Kebanyakan edisi pocket hanyalah untuk lelaki tapi Biobax keluarkan kepada wanita dan juga lelaki. So, tak perlu jeles dan suami boleh beli untuk isteri ataupun isteri boleh beli untuk suami juga.


Ditawarkan pada RM 25 bagi tempoh promosi. Mahal? Taklah sebab bila kita compare dengan kualiti, ia jauh lebih murah dan berbaloi sebab sekali semburan boleh tahan lama. Contohnya sembur pada waktu pagi, balik kerja malam... Bau yang melekat di baju masih sama. Sayang pula nak basuh baju tu.. Tapi takkan nak pakai balik kannn. hahaha

Kalau edisi poket yang lain, hilang bau saja kena sembur lain. Cepat habis!


Tips Menggunakan Minyak Wangi Agar Kekal Harum


  • Minyak wangi yang anda guna tahan lebih lama wangiannya jika di sembur pada kulit di bahagian bawah pakaian
  • Sembur di kawasan badan yang mempunyai aliran darah yang baik, misalnya di belakang telinga dan nadi sendi tangan. Tetapi jangan digosok, biarkan ianya kering sendiri untuk mengekalkan haruman
  •  Elakkan menyembur minyak wangi terus ke pakaian anda. Ini hanya akan merosakkan pakaian anda. Sebaiknya anda sembur ke udara dan biarkan harumannya mengenai pakaian anda
  • Sembur minyak wangi ke atas papan seterika. Kepanasan yang terhasil daripada seterika akan menyebarkan haruman ke seluruh pakaian anda
  • Gunakan minyak wangi bersama losyen badan. Ianya akan membantu mengekalkan haruman tahan lebih lama pada kulit
  • Sentiasa bawa minyak wangi bersama. Dengan adanya minyak wangi bersaiz mini atau pocket, anda boleh bawa ke mana sahaja. Sedia digunakan bila anda memerlukan
Bagi yang berminat untuk mendapatkan BIOBAX EDP boleh hubungi contact number berikut:-



 atau 

Hayati - 019-4703288