Oktober 2017 - Cahaya Hayati

31 Okt 2017

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan

Oktober 31, 2017 1
ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan
ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan ~ Menjaga kelembapan kulit tangan dan badan bukannya senang tambah-tambah dalam cuaca yang tak menentu. Nasib baik ada  ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan yang membantu mommy mengekalkan kelembapan dan kehalusan kulit serta mewangi selalu.

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan, enchanteur, enchanteur malaysia, laman web enchanteur, lotion, parfume lotion, enchanteur 24H moist lotion, losyen, haruman badan, lotion wangi, cara mengekal kelembapan kulit, cara mendapat kulit yang halus, kulit halus dan mulus, losyen best dan wangi, losyen terbaik di malaysia, cara mengekalkan kulit cantik, ENCHANTEUR Charming , ENCHANTEUR Romantic ,  ENCHANTEUR Alluring ,
ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan

Fakta lazim yang sememangnya diketahui umum bahawa pengambilan 8 hingga 10 gelas air sehari dapat memastikan badan kita mempunyai bekalan air yang mencukupi untuk berfungsi. Tetapi ramai yang tidak menyedari bahawa hanya dengan meminum air tidak mencukupi untuk meningkatkan penghidratan pada kulit. Kulit yang mengalami dehidrasi akan menjadi kusam dan boleh membawa kepada masalah kulit yang lain seperti kegatalan dan alahan.

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan, enchanteur, enchanteur malaysia, laman web enchanteur, lotion, parfume lotion, enchanteur 24H moist lotion, losyen, haruman badan, lotion wangi, cara mengekal kelembapan kulit, cara mendapat kulit yang halus, kulit halus dan mulus, losyen best dan wangi, losyen terbaik di malaysia, cara mengekalkan kulit cantik, ENCHANTEUR Charming , ENCHANTEUR Romantic ,  ENCHANTEUR Alluring ,
ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan

Ramai wanita termasuklah suri rumah yang perlu berhadapan dengan kerja-kerja mencuci atau atau yang terdedah pada persekitaran yang berhawa dingin, akan cenderung mengalami kulit kering. Penggunaan losyen tangan dan badan boleh mengekalkan hidrasi kulit, namun memerlukan pengaplikasian semula beberapa kali sehari agar kelembapan sepanjang hari.  

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan


Losyen baharu ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan yang dirumus khas dengan air mawar, ekstrak lily putih, dan minyak zaitun menawarkan losyen untuk wanita yang sibuk dengan tugasan, agar kulit mereka kekal lembap, muda dan berseri sepanjang hari hanya dengan penggunaan sekali dalam sehari. Air Mawar merupakan bahan semula jadi yang menyubur dan menghidratkan kulit. Ekstrak Lily Putih pula kaya dengan asid amino dan mineral manakala Minyak Zaitun pula sememangnya terbukti dengan manfaatnya dalam mengekalkan kecantikan kulit. Gabungan ketiga-tiga bahan semula jadi yang istimewa ini bekerja untuk meresap jauh ke dalam kulit agar dapat memelihara, melembap, dan menyuburkan kulit agar tangan dan badan kekal lembut, licin dan awet muda!

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan, enchanteur, enchanteur malaysia, laman web enchanteur, lotion, parfume lotion, enchanteur 24H moist lotion, losyen, haruman badan, lotion wangi, cara mengekal kelembapan kulit, cara mendapat kulit yang halus, kulit halus dan mulus, losyen best dan wangi, losyen terbaik di malaysia, cara mengekalkan kulit cantik, ENCHANTEUR Charming , ENCHANTEUR Romantic ,  ENCHANTEUR Alluring ,
ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan

Telah terbukti secara klinikal bahawa hanya dengan sekali penggunaan ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan, kulit dapat menikmati pelembapan segera dan penghidratan sehingga 24 jam. Ia membekalkan kelembapan serta tekstur yang selesa pada kulit ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan adalah berasaskan air dan tidak meninggalkan rasa berminyak dan melekit pada tangan mahupun badan.

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan  ini turut disulami dengan wangian inspirasi Perancis ENCHANTEUR yang mampu menyemarakkan dan menghidupkan semula detik romantis.  Ia mengekalkan kulit tangan dan badan anda sihat dan sehalus sutera manakala wangian ENCHANTEUR yang tahan lama meningkatkan daya penarik anda.

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan menawarkan 3 variasi iaitu :- 
  • Charming
  • Romantic
  • Alluring 

Ketiga-tiga variasi ini memastikan kulit anda sentiasa lembut dan halus dengan kelembapan sehingga 24 jam serta wangian yang tahan sepanjang hari.

ENCHANTEUR Charming 


Direka untuk wanita yang sensual, elegan dan sofistikated.

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan, enchanteur, enchanteur malaysia, laman web enchanteur, lotion, parfume lotion, enchanteur 24H moist lotion, losyen, haruman badan, lotion wangi, cara mengekal kelembapan kulit, cara mendapat kulit yang halus, kulit halus dan mulus, losyen best dan wangi, losyen terbaik di malaysia, cara mengekalkan kulit cantik, ENCHANTEUR Charming , ENCHANTEUR Romantic ,  ENCHANTEUR Alluring ,
ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan

Wangian yang sepadan dengan personaliti sofistikated, kewanitaan yang bergaya melalui gabungan eksotik Rose dan Muguet (Lily) yang diserlahkan dengan Citrus dan Aldehydes. Ia kemudian disuami dengan bauan halus nota Musk dan Cedarwood yang pasti melengkapkan gaya dalaman anda dengan sempurna.

ENCHANTEUR Romantic 


Dicipta untuk membangkitkan keceriaan dan aura kewanitaan.

ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan, enchanteur, enchanteur malaysia, laman web enchanteur, lotion, parfume lotion, enchanteur 24H moist lotion, losyen, haruman badan, lotion wangi, cara mengekal kelembapan kulit, cara mendapat kulit yang halus, kulit halus dan mulus, losyen best dan wangi, losyen terbaik di malaysia, cara mengekalkan kulit cantik, ENCHANTEUR Charming , ENCHANTEUR Romantic ,  ENCHANTEUR Alluring ,
ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan

Aroma keceriaan yang terhasil dari aroma Mandarin yang menyegarkan, bunga Violet dan Galbanum yang menjadi simbolik permulaan sebuah cinta yang indah. Sama seperti cinta sejati yang tumbuh mewangi, haruman ROMANTIC ini berkembang mekar dengan Bulgarian Roses dan White Jasmine yang dicampur dengan wangian Mimosa dan Orange Flower. Tarikan aroma Sandalwood dan Vanilla yang berkekalan ini bagai menghimpun kesemua aroma ini di dalam sebuah simpulan ikatan cinta yang penuh dengan keajaiban. 

ENCHANTEUR Alluring 


Dicipta untuk gadis mempersona, penuh semangat & misteri.

Haruman eksotik menggoda yang memberikan aura si gadis manis yang penuh misteri. Ia menggabungkan nota Bergamot dan Passion Fruit, meresap  jauh kedalam haruman Mawar dan Iris yang memukau, dihangatkan oleh aroma Vanila, Musk dan Vetiver- mencipta wangian tersendiri yang penuh dengan keberanian.  

Kini, wanita sibuk di rumah mahupun di pejabat boleh menjaga kecantikan dan memanjakan diri sendiri dengan harga yang berpatutan. Rangkaian baharu ENCHANTEUR 24H Moist Losyen Haruman Badan dijual pada harga RM11.90 (termasuk 6% GST) setiap botol besaiz 220ml dan boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya hyper, dan farmasi

Untuk maklumat lanjut tentang ENCHANTEUR, sila layari media sosial berikut:-


Rintihan Rindu Lagu Terbaru Wany Hasrita

Oktober 31, 2017 2
Rintihan Rindu Lagu Terbaru Wany Hasrita
Rintihan Rindu Lagu Terbaru Wany Hasrita. Kali pertama dengar lagu nyanyian Wany Hasrita di Kool FM, terus kata dalam hati.. Dia boleh jadi macam Dato Seri Siti Nurhaliza. Ada rupa, terpelajar dan berbakat. Sedikit info tentang wani Hasrita:-

Nurshazwany Hasrita binti Hasbullah atau nama komersialnya Wany Hasrita merupakan penyanyi Malaysia dengan lagu single pertamanya Menahan Rindu dan lagu berduet bersama Tajul Ariff Noor bin Md Shari, iaitu Disana Cinta Disini Rindu. Single kedua berjudul "Rintihan Rindu".



Wany berasal dari Cheras, Kuala Lumpur dan kini menetap di Shah Alam. Wany berusia 25 tahun, beragama Islam dan berbangsa Melayu. Wany dilahirkan pada 25 Disember 1992 di Hospital Besar Kuala Lumpur. Dia berjaya menamatkan pengajiannya di MSU Shah Alam, dalam Ijazah Sains Perubatan dan merupakan artis rakaman FMC Music. Mempunyai kelab peminat rasmi, @wanyhasnizers[2] yang sentiasa menyokong kariernya. Di YouTube, jumlah tontonan bagi lagu single pertamanya, iaitu Menahan Rindu adalah sebanyak 15 juta manakala lagu duetnya bersama Tajul Ariff Noor bin Md Shari, iaitu Disana Cinta Disini Rindu ditonton sebanyak 10 juta.[3]

Bagi peminat Wany Hasrita, uolls boleh follow Wany di social media berikut:

WANY HASRITA 
Instagram : @wanyhasrita
Facebook : Nurshazwany Hasrita


Lirik Lagu Rintihan Rindu – Wany Hasrita

Tirai Malam melabuhkan
Kenangan Kita bersama
Dan Bersaksikan
Gerimis Yang memilukan

Sungguh Lintuh hati ini
Bagai Dihiris sembilu
Dan Menarilah
Irama Yang menyedihkan

Walau Hati ku menangis
Walau Jiwa ku merintih
Rindu Yang bertamu
Meruntun Ragaku

Dalam Beribuan bintang
Yang Sering bergemerlapan
Tanpa Ku sedari
Rembulan Pun menyuram

Andai Takdir menyuratkan
Kisah Terhenti di sini
Akan Ku abadikan
Segala Memori

Untukmu Kekasihku

Walau Hati ku menangis
Walau Jiwa ku merintih
Rindu Yang bertamu
Meruntun Ragaku

Dalam Beribuan bintang
Yang Sering bergemerlapan
Tanpa Ku sedari
Rembulan Pun menyuram

Andai Takdir menyuratkan
Kisah Terhenti di sini
Akan Ku abadikan
Segala Memori

Untukmu Kekasihku

Jika Ini sebuah pengakhiran
Yang Sempurna

30 Okt 2017

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?

Oktober 30, 2017 2
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat? ~ Bosan dengan kerja, ofkos memang selalu terutamanya bila tension sebab banyak kerja adhoc, sebab dah lama dok kat tempat yang sama dan buat kerja yang sama. Asyik mengejar KPI yang sama, bos pun masih sama, corak kerja pun sama. hahaha banyaklah yang samanya. Siapa sama macam mommy sep sikit.. hahaha. Dalam kepala mommy dok plan macam-macam.. Tapiiii tak tahu la menjadi atau tak. Plan ja, mana tahu rezeki Allah nak bagi... Jadilah ia plan yang menjadi. 

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?, tips jika bosan dengan kerja, tips jika bosan dengan tempat kerja, apa perlu buat bila bosan dengan tempat kerja, tips untuk atasi bosan dengan kerjaya,
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?


Apa yang perlu di buat yer? Okay di sini mommy senaraikan beberapa idea untuk korang lakukan apabila bosan dengan kerja atau tempat kerja sekarang... Ada banyak cara sebenarnya tapi mommy senaraikan 5 dulu. 

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?, tips jika bosan dengan kerja, tips jika bosan dengan tempat kerja, apa perlu buat bila bosan dengan tempat kerja, tips untuk atasi bosan dengan kerjaya,
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?


1. TUKAR TEMPAT KERJA

Bila bosan dengan kerja atau kerjaya sekarang, cuba untuk tukar tempat kerja. Beralih angin orang kata. Kalau anda seorang perantau, mintalah bertukar ke kampung halaman sendiri. Ini masanya untuk berkhidmat di tempat sendiri atau berbakti kepada masyarakat di tempat kelahiran. 

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?, tips jika bosan dengan kerja, tips jika bosan dengan tempat kerja, apa perlu buat bila bosan dengan tempat kerja, tips untuk atasi bosan dengan kerjaya,
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?

Kalau anda berada di cawangan, minta bertukar ke HQ pun boleh sebab cara bekerja di HQ agak berlainan berbanding cara kerja di state atau cawangan. Di HQ, lebih kepada pengkhususan kerja. Jika di cawangan, pengkhususan kerja tu ada tapi perlu juga melihat task atau adhoc yang lain. Ini kerana jika di cawangan, kita perlu melaporkan kepada bos atas kita, doted line kepada State General Manager dan General Manager di HQ. Banyak doted line, banyaklah benda kena buat. 

Pendapat peribadi mommy, kalau pindah ke kampung halaman... banyak faktor luaran yang perlu di pertimbangkan, faktor luaran yang menjadi cabaran dan lain-lain. Jika pindah kepada HQ, kita akan belajar banyak benda baru, jumpa kawan baru, suasana kerja baru dan cabaran yang agak mencabar. Pilih ja nak balik kampung atau HQ, janji sanggup hadapi cabaran. 



2. TUKAR KERJAYA

Tak perlu pindah ke HQ atau balik kampung, just tukar bidang dari berada dalam unit Customer Service kita pergi buat Sales. Sebab kita seronok tengok orang yang buat sales ni selalu keluar dan tak perlu berada dalam pejabat sangat berbanding dengan unit Customer Service yang asyik dok dalam pejabat dan layan pelanggan melalui online dan telefon saja. Lagipun, kita rasa pengalaman yang lalu boleh membantu kita melakukan kerja yang ingin dicuba. Yang ini perlu discuss dengan bos.

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?, tips jika bosan dengan kerja, tips jika bosan dengan tempat kerja, apa perlu buat bila bosan dengan tempat kerja, tips untuk atasi bosan dengan kerjaya,
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?

Tukar kerjaya ini boleh di lakukan sama ada pertukaran jawatan yang sama ataupun melalui kenaikan pangkat. Kalau pertukaran untuk jawatan yang sama, jaranglah bos nak approve kecuali bos dah tak suka atau takmo tengok muka. Ada ke? hihi. Keluar unit di sebabkan tidak suka bos atau bos tidak suka boleh menyebabkan nama menjadi buruk. Keluar dari unit ke unit yang lain adalah lebih mudah melalui promotion (kenaikan pangkat). Kita juga akan membawa nama baik diri sendiri dan juga nama baik bos. 

Apa pun alasan, jika hendak keluar dari unit sekarang perlulah mengekalkan nama baik bos, diri sendiri dan biarlah penukaran tersebut dengan alasan yang kukuh.


3. BERCUTI

Bosan yer? Cer bawa pergi bercuti seminggu dua. Pergi mengembara, backpackers dan panjat gunung ganang ke. Bertapa sekejap.

Sambil bercuti tu, smabil berfikir atau kaji semula hala tuju kerjaya. Takpun semasa bercuti tu, tingkat semula tahap motivasi dengan melihat sekeling atau tempat yang kita pergi tu. Sanggupkah kita hilang kerja yang kita ada? 

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?, tips jika bosan dengan kerja, tips jika bosan dengan tempat kerja, apa perlu buat bila bosan dengan tempat kerja, tips untuk atasi bosan dengan kerjaya,
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?


4. SAMBUNG BELAJAR

Dah bosan sangat dengan kerja yang kita buat, dah discuss dengan bos untuk tukar unit tapi jawapan yang bos bagi agak mengecewakan. Permohonan kenaikkan pangkat pun tak di berjaya kerana kita tiada kelayakan sepertimana yang di tetapkan oleh HR. Hmmmm...

Jalan yang paling mudah adalah dengan sambung belajar untuk kelayakan yang lebih tinggi, memperolehi kebolehan yang lain, lebih specialist dan kreatif serta lain-lain lagi. Jadi dah tiada alasan untuk bertukar bidang atau ke jawatan yang lebih tinggi. 

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?, tips jika bosan dengan kerja, tips jika bosan dengan tempat kerja, apa perlu buat bila bosan dengan tempat kerja, tips untuk atasi bosan dengan kerjaya,
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?


5. BERHENTI KERJA

Pilihan terakhir jika semua perkara di atas telah di buat adalah BERHENTI KERJA. Berhenti kerja bukannya bermakna berakhirnya kerjaya kita tapi berhenti kerja untuk mencuba kerja yang baru di tempat baru, cabaran baru dan di bawah bos yang baru malah gaji yang baru. 

Sebelum korang berhenti kerja, tolong tengok tips berhenti kerja agar korang tak jatuh di timpa tangga. Fikir juga tanggungan/ hutang yang ada. Jangan sampai yang ada di sekeliling kita hilang begitu saja. 

Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?, tips jika bosan dengan kerja, tips jika bosan dengan tempat kerja, apa perlu buat bila bosan dengan tempat kerja, tips untuk atasi bosan dengan kerjaya,
Bila Bosan Dengan Kerja Atau Tempat Kerja Sekarang , Apa Perlu Buat?

Itu saja tips jika bosan dengan kerja atau tempat kerja... 

Selamat mencuba!

28 Okt 2017

Budget 2018, Apa Untungnya?

Oktober 28, 2017 2
Budget 2018, Apa Untungnya?
Budget 2018, Apa Untungnya Untuk Aku? Alhamdulillah budget kali ini nampaknya lebih menyeluruh. Nak puaskan hati semua orang tak boleh, yang penting ada untuk semua orang. 

Untuk mommy iaitu golongan pertengahan, selalunya kami hanya dapat pelepasan cukai untuk sesuatu. Contohnya pelepasan untuk tanggung ibu bapa, pelepasan perubatan ibu bapa dan lain-lain pelepasan. So, untuk kali ini apa yang mommy dapat?


Untuk kali ini mommy dapat Bantuan Khas Penjawat Awam RM1500. Hihi.. Eh, taklah.. Mommy bukan penjawat awam. Mommy pekerja swasta. BRIM, tak layak . Yang pasti mommy akan dapat kalau mommy mengandung dan bersalin tahun depan iaitu RM200 amanah dana anak Malaysia (ADAM) dan pengurangan kadar cukai individu dimana ia akan meningkatkan pendapatan boleh guba individu. ITU YANG PASTI.

Walaubagaimanapun, mommy gembira sebab terdapat peningkatan untuk golongan kurang upaya, warga emas, bantuan khas kpd ketua kampung dan tok batin dan lain-lain. Tak di lupakan juga kepada Pesawah. Pesawah? Mommy tak dapat sebab pembahagian faraid masih belum selesai. 

Walaupun bantuan tu bukan untuk kita tapi ia untuk orang yang berada di sekeliling kita. Depa gembira dan kita pun gembira. Jadi bersyukurlah dengan apa yang di beri dan apa yang ada. 

Apa kata hangpa semua pula #bajet2018?

27 Okt 2017

Tidak Fakir Jika Amalkan Surah Waqiah Setiap Malam

Oktober 27, 2017 2
Tidak Fakir Jika Amalkan Surah Waqiah Setiap Malam
Tidak Fakir Jika Amalkan Surah Waqiah Setiap Malam ~ Baru-baru ini mommy mendengar live dari Ustaz Ebit Liew. Beliau bercerita bagaimana hendak selesaikan hutang yang membukit, membebaskan diri kita dari hutang dan amalan-amalan yang perlu di lakukan agar diri kita tidak fakir atau memperolehi rezeki yang tak putus. Rezeki yang halal dan dari Allah SWT. Selain dari mengamalkan Sembahyang Duha setiap hari, di galakkan untuk kita mengamalkan atau membaca Surah Al Waqiah setiap malam. Sabda Rasulullah s.a.w. : 

“Siapa yang membaca surah al-Waqiah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. "

(Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)




Tidak Fakir Jika Amalkan Surah Waqiah Setiap Malam

Seperti yang kita ketahui, Surah Al Waqiah adalah surah kekayaan tapi ramai yang tak amalkan termasuklah mommy cuma mommy masih bertatih untuk mengamalkannya. Mommy share di sini agar sama-sama kita kembali kepada Al Quran. Banyak amalan yang kita boleh lakukan agar kita bebas hutang, rezeki yang tak putus dan melimpah ruah. 


Kelebihan Surah Al Waqiah

  • Sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. 
  • Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”
  • Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa membaca surah Al Waqi’ah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)
  • Rasulullah SAW bersabda:  “Ajarkanlah surah Al Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)
  • Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang membaca surah Al Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”
  • Bagi sesiapun membaca surah Al Waqi’ah setiap hari dan pada waktu malam sebanyak 4o kali selama 40 hari, Insya Allah ia akan mendapat rezeki yang berlimpah dan datang dari berbagai rezeki.

26 Okt 2017

Bagaimana Dapatkan Idea Untuk Update Blog?

Oktober 26, 2017 11
Bagaimana Dapatkan Idea Untuk Update Blog?
Bagaimana Untuk Dapatkan Idea Untuk Update Blog-  Bagaimana yer? Bila tengok rakan-rakan blogger update max 3 atau 4 entry sehari, mommy tertanya-tanya bagaimana blogger ini dapat idea untuk update blog? Nak siapkan satu entry pun susah kadang-kadang tu. Tambah-tambah paid/produk review yang memerlukan idea lebih details berdasarkan pengalaman menggunakan produk, seni ambil gambar lagi. Ayat cantik tersusun tapi gambar hampeh, pun tak okay juga sebab kedua-duanya saling berkaitan. Ayat menarik, untuk menarik orang terus membaca. Manakala gambar cantik untuk orang tertarik dengan gambar, tertarik dengan produk atau tertarik dengan menu yang kita sediakan. Bukan kata, gambar tak cantik, resepi tak sedap. Cuma presentation dan gambar memainkan peranan untuk menarik pembaca dan untuk pembaca terus mengikuti blog kita..

Bagaimana Dapatkan Idea Untuk Update Blog?


Disini mommy share apa yang mommy tahu dari pembacaan dan perbincangan dengan rakan blogger. Terdapat 5 cara iaitu:-

Bagaimana dapatkan idea untuk update blog?



  • MEMBACA 

Hobi mommy adalah membaca. Paling suka baca novel, baca status fb, baca artikel yang rakan blogger share. Bila membaca, kita hadam isi atau maksud yang di sampaikan, ambil note dan jana idea dari bahan yang kita baca tersebut. Dari situ kita olah atau buat entry yang bersesuaian dengan diri kita atau blog kita. Siap satu entry dah.

  • MELALUI PEMERHATIAN

Bila berada di tempat awam, tempat kerja.. Mommy suka memerhati di sekeliling. Ambil iktibar dan pengajaran atau moment yang berlaku. Tak kira moment manis tahap potong kaki, moment sedih ataupun moment macam nak bunuh satu sama lain. Kongsi apa yang berlaku. Kalau boleh apa yang berlaku ke atas diri sendiri atau keluarga dulu...

  • DARIPADA PENGALAMAN

Kalau dari pengalaman lagi senang nak buat entry sebab benda dah berlaku dan bermain-main di minda, yang tinggal hanya untuk di luahkan dalam blog dan menjadi satu, dua atau tiga entry. Pengalaman syok sendiri pun takpa.. Haha


  • KENALI DIRI SENDIRI

Bab yang ni pun mommy tak pasti apa kelebihan mommy. Kalau dari kawan-kawan ada yang kata mommy masak sedap, ada yang kata mommy tau ja tempat makan mana yang sedap. Itu bukanlah kelebihan mommy tapi sebab mommy dapat suami kaki makan. Jadi, bila pergi makan kat tempat baru.. Mommy suka kongsi. So, dah dapat satu entry. 


  • KISAH ORANG LAIN

Kisah orang lain ni berat sikit untuk kita buat entry. Boleh buat tapi jangan sampai jadikan ia aib atau malukan orang tersebut. Selalunya kita akan buat supaya ia jadi pengajaran dan tidak di ikuti oleh pembaca atau orang lain.. Positif beb!

Setakat ini saja yang mommy nampak untuk di jadikan idea dalam membuat entry blog. Idea tu pendek pun takpa yang penting isi yang cuba di sampaikan. 

Selamat update entry blog uolls.

25 Okt 2017

Untuk Para Suami Yang Lupa

Oktober 25, 2017 6
Untuk Para Suami Yang Lupa
Untuk para suami yg lupa~ Terbaca artikel ni di fb. Tajuknya untuk para suami yang lupa. Bila dengar cerita kawan-kawan yang suami ada skandal, yang berkeinginan dab dalam perancangan nak kahwin lain saya rasa para suami, isteri dan bakal isteri patut baca artikel ini. Agar sama-sama kita audit diri dan nilai semula. Betul atau tidak niat tu.. Takpe korang baca ja artikel ni..n

Untuk Para Suami Lupa


Untuk para suami yang lupa


Suami nak kawin lain? Bagi sy senang. Pergilah nak nikah pun. Xmau rebut klu dh xelok.. kan kan..? Buat apa simpan. Stress. Lelaki ni makin tua nmpk je handsome sbb mereka tak beranak. Isteri jaga makan pakai masalah dia pun kita selesaikan. Ada nmpk lelaki /suami lepas pejabat pakai lawa2. .wangi..romantic lepas kawin…?Klu isteri tak ganti pelikat, tak panggil mandi dan solat, tak hidang mkn…tak terurus lah anak org tu. Itu belum lagi lupa nak flush toilet, sidai tuala, tukar stokin…

Relaks…salam tangan bakal madu tu…ucap terima kasih. Nak sgt ‘jaga’ suami kita. Perempuan ni kalau ada suami org suka kat dia, mereka tiba2 akan rasa seperti wirawati! Lelaki dh masuk umur 40an..tak de masa dah nak layan tgk wayang, shopping, masuk dapur bagai. Nak dodoi anak balik?….mimpi lah.

Lelaki selalu kata mereka lebih cerdik dari wanita. Siap dgn bukti dari Al Quran. Tapi kita tengok banyak juga bukti di akhir hidup wanita yg lebih bahagia. Apa yg di tulis dlm Al Quran tu sebagai panduan. Berkahwin lebih dari satu bukan satu kesalahan dan bukan satu hukum wajib atau tuntutan. Cuba baca banyak kisah2 dlm syurga. 

SubhanAllah cantiknya bidadari syurga tak boleh nak cakap. Kalau pembantu bidadari dah cantik apa lg isteri kita yg jadi PENGHULU BIDADARI.

Sabar saudara..dunia ni sekejap je. Tak payah tunggu kiamat utk ke syurga. Buat baik dan sabar je. Dunia kita tenang, mati kita selesa..kiamat kita berjaya. Takut harta jatuh ke tgn wanita lain?…In shaa Allah tak kemana. Yg baik tentu jadi hak isteri jua. Hukum faraid ada…Allah tau semua. 

Anak2 dan diri sendiri lebih berharga. Bygkan suami / bekas suami terpaksa beli kasih syg anak2 dgn wang. Penat….penat.
Sllnya org yg byk kawin ni …xde harta..hutang adalah. Kerja sampai tua.

Klu suami nak kawin lg, bagi suami tu jadual. Seminggu je dlm sbln mai dtg rmh. Dlm 3 mggu tu kita relaks..pergi spa, pergi masjid, riadah dgn anak2. Buat perkara yg lama kita teringin buat. Biar bini baru tu uruskan semua hal mkn minum pakaian sakit pening dia. Itu yg dia nak..kannn. 

Ingat bhw syurga sgt mudah bagi kita wanita.Solat pun kelam kabut..5 waktu pun mcm nak perang klu buat…quran sethn sekali buka…itupun baca dlm hati…puasa harap bln Ramadhan je ..itupun byk tidur dr bantu isteri…Ini ada lagi nak tanggung beban. Konon.

Kdg2 wanita tak nmpk nikmat sebenar bila suami kawin lain. Allah nak bagi CUTI! Cukup bulan kita terima nafkah je. Allah akan cukupkan sbb kita dah bagi laluan mudah pd org lain. Suami mana tak syg isteri? 
Biobax, semburan ajaib biobax, melegakan sakit pinggang, melegakan sakit lutut, melegakan lenguh-lenguh
Mommy urut encik suami guna biobax. Dia pun suka.. Dah setahun lebih guna. Whatsapp 0174703288 untuk order.

Bodoh atau hodoh mana pun isteri tetap isteri. Tanpa isteri mana mrk dpt title ‘ayah’. Lebih2 lg anak dh besar.

Hidup mesti ada penghujung. Susah lah nak tgk org nikah lebih dr satu ni bahagia. ..pening serba tak kena adalah. Siang malam pegang calcalator. Menipu jadi darah daging. Boleh ke bini baru tgk husband pegang hp WA anak2 dan isteri pertama? Stress….. Jgn fikir nafsu..fikir amanah Allah dan soalan akhirat. Sedap nya 10 minit je…faham kannnn.

Sy suka Tun Mahathir dlm buku nya. ..Org yg kawin lebih dr satu ni mengambil hak org lain yg sepatutnya kawin. Org bijak ckp tu. Bijak dlm segala segi. Bukan Tun jahil agama. Sbb dia arif maka dia tak mau susah..tak mau luka kan hati isteri dan anak. Yg ckp pun ustaz..lelaki tetap lelaki. .bak kata guru agama sy di Bahrain ni. Dlm agama ni byk lg hal yg jauh lebih penting. Sy belajar fiqh bab zakah and inheritance dh 2 bln tak habis2…sy belajar tajweed dah 2 thn masih belum hafal rules dan makhraj belum cantik. Belajar bahasa arab? Penuh dinding dgn nota. ..see a lot of things more important.

(Alhamdulilillah suami sll beri semangat belajar. Siap buat jadual utk sy dan sanggup keluar waktu pejabat dgn izin bos sbb nak hntr sy dan jemput sy. Bukan sy xleh drive di negara arab ni tp dia kata nak tumpang pahala…)

Byk perkara yg lebih berfaedah nak buat di hujung usia. Org dok sibuk kumpul harta akhirat. ..awk dok gelek anak dok tunjuk power tak power. Hidup pun dgn suppliments .

Klu isteri tak cantik..bawa ke spa..
Klu isteri tak wangi mandikan air bunga. 
Klu isteri tak pandai hntr kursus. 
Klu isteri dh tua cermin lah diri dr atas ke bawah..depan dan blkng. 
Perut isteri gelebeh sbb dah brp nyawa hidup dlm nya. Dh brp tahun suami guna? 

Perut suami pula buncit sbb isteri bagi mkn 4 kali sehari…  Bagi isteri tua..jgn jelous lah klu wanita cantik peluk suami kita yg dh tua…kita tau kan…kann…shhhh.

Tgk wanita muda mmg cantik dgn warna warni dan senyuman. Wajah wanita berusia nmpk sejuk dgn rona2 kehidupan dan pengalaman. Klu betul wanita tu cantik dan bijak xlah sangkut pd yg tua. Lelaki / suami jgnlah dek krn nafsu kamu maka kamu campak kan wanita / isteri dlm kepayahan dan kesusahan.

Tau tak brp byk wanita yg jumpa kaunseling, doktor, bomoh untuk rebut lelaki tak guna (bak kata spt lagu Yuna). Bila wanita / isteri silap maka dosa nya kamu juga tanggung. Nauzubilllahiminzalik Alhamdulilillah suami sya sangat bertanggungjawab. Out of 10 dpt 6 dlm list kehidupan dah cukup baik. 

Tentu iblis selalu duduk atas bumbung rumah tapi saya kalah kan dgn Istigfar. Klu dia silap saya anggap dia sedang di uji dan di ganggu syaitan. 

Kalau hati marah saya pandang kelengkapan dlm rmh…baju sy, makan minum sy, duit belanja sy. Mana boleh lengkap! 

Sultan pun tak pernah cukup! Tp sy syg Rasullullah lebih dr suami. Krn suami, anak, harta, pangkat semua SEMENTARA. 
Mereka tak boleh bantu saya dlm kubur dan hari akhirat. Nak capai nikmat byk2 sabar. 

Tp kalau lah dh seperti giliran sy..sy akan anggap Allah nak gantikan yg jauh lebih baik iaitu MASA.

Kredit: Zakiah Bt Zakaria
#copypaste

24 Okt 2017

Baca Online Novel Red Velvet Achik Lana

Oktober 24, 2017 1
Baca Online Novel Red Velvet Achik Lana
Baca Online Novel Red Velvet Achik Lana ~ Mommy salah seorang yang minat dengan penulisan dan karya Achik Lana. Novel pertama yang mommy baca adalah Aku Bukan Mistress. Lepas tu terus ikuti penulisan Achik Lana secara online di blog dan FB page. Novel pula ada yang mommy buat koleksi dan ada yang tak beli sebab dah baca online.. hihi. Tak sangka pula Red Velvet di dramakan. So, mommy letak di sini bagi yang belum pernah baca novel Red Velvet. Lepas baca ni confirm korang nak tahu apa kesudahan cerita Red Velvet ni...  

Sedikit sinopsis tentang drama Red Velvet:-

Helena tidak mempedulikan tohmahan mahupun kata-kata nista orang sekeliling bila dia ingin berkahwin dengan Fareeq yang merupakan suami orang. Lantaklah! Janji dia bahagia. Malangnya, Fareeq tidak menepati janjinya untuk mengahwini Helena. Perbuatannya itu menyebabkan Helena kecewa setengah mati.

Dalam mengharungi kehidupannya yang huru-hara, Helena bertemu dengan Izzat yang sinis, ego, berlagak tak bertempat. Semua ini menambahkan kekusutan di kepala Helena. Baker bajet hot yang bekerja di bakeri cabuk itu sentiasa mencari pasal dengan Helena. Ada sahaja yang tak kena di matanya. Dan keadaan semakin tegang apabila keadaan memaksa Helena bekerja dengan Izzat di bakeri yang sama. Hinggalah… hati mereka bertaut dengan kasih. Namun, rahsia Helena terbongkar sewaktu mereka berdua asyik menyulam cinta. Macam mana bila lelaki yang anti homewrecker, berdepan dengan homewrecker itu sendiri?

Mungkin dia tak sweet macam kek bergula, Tak berharta seperti putera raja, Tapi cintanya yang paling manis di jiwa.”


Baca Online Novel Red Velvet Achik Lana, karya achik lana, novel online, baca novel online, novel achik lana, novel red velvet, red velvet novel, baca online red velvet, drama red velvet, red velvet, karya achik lana,
Baca Online Novel Red Velvet Achik Lana

Baca Online Novel Red Velvet Achik Lana



Kesudahannya sila dapatkan novel achik lana sendiri di kedai buku atau prelove di facebook. Ramai ja yang jual balik. 

Selamat membaca uolls!. 


Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest

Oktober 24, 2017 2
Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest
Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest ~ Mommy ni suka-suka saja masuk contest. Mencuba nasib orang kata.. Ada yang menjadi ada yang tak. Kalau menjadi tu makna dia rezeki mommy lah. Alhamdulillah. Count & Win KL2017 Contest di anjurkan oleh TM dengan kerjasama KL2017 dan ia terbuka kepada semua pelanggan TM. 

Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest, hadiah contest kl2017, hadiah kl2017, Count & Win KL2017 Contest, fitbit, fitbit alta HR, menang fitbit, fungsi fitbit,
Count & Win KL2017 Contest - Teka berapa banyak harimau dalam balang

Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest, hadiah contest kl2017, hadiah kl2017, Count & Win KL2017 Contest, fitbit, fitbit alta HR, menang fitbit, fungsi fitbit,
Syarat Penyertaan

Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest, hadiah contest kl2017, hadiah kl2017, Count & Win KL2017 Contest, fitbit, fitbit alta HR, menang fitbit, fungsi fitbit,
Hadiah yang di tawarkan

Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest


Terus terang mommy bagitau yang mommy main teka ja jumlah harimau dalam balang tu sebab mommy tak pernah tengok saiz balang dan saiz harimau tersebut. Masa submit penyertaan secara online dalam hati dah doa moga mendapat Bonus Prize yang pertama iaitu S8. Alhamdulillah rezeki juga walaupun tak dapat Bonus Prize yang pertama tapi dapat Bonus Prize yang kedua iaitu FitBit Alta HR. 

Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest, hadiah contest kl2017, hadiah kl2017, Count & Win KL2017 Contest, fitbit, fitbit alta HR, menang fitbit, fungsi fitbit,
notis menang dari TM


Oppss.. TM minta selpie dengan hadiah. Nahhhh ler...


Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest, hadiah contest kl2017, hadiah kl2017, Count & Win KL2017 Contest, fitbit, fitbit alta HR, menang fitbit, fungsi fitbit,
wajib selpie seketoi..

Close up sikit.

Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest, hadiah contest kl2017, hadiah kl2017, Count & Win KL2017 Contest, fitbit, fitbit alta HR, menang fitbit, fungsi fitbit,
fitbit alta HR

Fitbit alta HR


Fitbit Alta HR bukan sahaja boleh memantau aktiviti kecergasan pengguna seperti jumlah langkah dan kalori, tetapi kini ia juga boleh memantau kadar degupan jantung secara berterusan. Melalui aplikasi Fitbit di peranti mudah alih, pengguna boleh melihat maklumat terperinci aktiviti kecergasan seperti jenis senaman, zon turun naik degupan jantung masa sebenar, malah menjejak waktu tidur secara automatik.

Fungsi pengesanan waktu tidur Fitbit sememangnya sangat berguna. Baru-baru ini ia ditambah fungsi ‘Sleep Stages‘ dan ‘Sleep Insights‘. ‘Sleep Stages‘ boleh mengesan zon tidur penggna dari waktu tidur ringan, nyenyak, bermimi dan berjaga. Tidur yang baik sangat penting untuk menjaga kesihatan pengguna.

Sleep Insights‘ pula membantu memperbaiki kualiti tidur. Ia memahami kaitan antara tidur, senaman, diet, berat badan dan kadar degupan jantung, dan memberi nasihat yang bersesuaian. Seperti kekurangan tidur meningkatkan kelaparan, jadi tidur yang cukup perlu untuk menurunkan berat badan.

Fitbit Alta HR mengekalkan rekaan yang kecil ibarat gelang tangan. Semua fungsi sedia ada Alta masih terdapat di dalamnya, dengan tambahan teknologi PurePulse. Kini Alta HR boleh menjejak kadar degupan jantung, langkah, jarak dan jumlah kalori yang dibakar, secara automatik sepanjang masa. Ia juga boleh mengesan aktiviti kecergasan secara automatik seperti berjalan, berlari, berbasikal mahupun bersenam aerobik.

Sebagai peranti pintar, ia turut boleh memaparkan notifikasi panggilan, pesanan ringkas dan kalendar untuk memastikan anda kekal terhubung. Paling menarik adalah komuniti Fitbit, ruang untuk mencari inspirasi dan sokongan untuk mencapai tahap kesihatan dan kecergasan yang lebih baik.

Bateri pada Fitbit Alta HR mampu bertahan sehingga 7 hari.

Menang Bonus Prize Untuk Count & Win KL2017 Contest, hadiah contest kl2017, hadiah kl2017, Count & Win KL2017 Contest, fitbit, fitbit alta HR, menang fitbit, fungsi fitbit,
Close up fitbit alta HR

Banyak rupanya fungsi fitbit ni.

Oklah itu ja. Kalau hangpa rajin join walaupun suka-suka, In sha Allah jika ada rezeki, hangpa pun akan menang juga. Sekarang ni ada contest Handphone Neffos Lite di FB. Jom join bersama-sama untuk menang Handphone pula.

23 Okt 2017

OST Drama Dia

Oktober 23, 2017 0
OST Drama Dia

OST Drama Dia ~ Korang ada layan drama Dia di TV3? Mommy baru terlayan semalam. Baru berkesempatan setelah beberapa episod. Takpe sebab drama ni ada 60 episod. Walaupun sekali tengok, dah nampak best. Sedikit huraian tentang drama Dia. Mengisahkan Adit, seorang pemuda jujur dan rajin yang telah menerima surat wasiat arwah bapanya. Adit bakal mewarisi empayar perniagaan di Malaysia dan telah dipaksa berkahwin dengan anak kenalan ayahnya di Malaysia. Biarpun Adit sudah punya pilihan hati, tetapi dia terpaksa akur dengan keputusan ayahnya itu demi mereliasikan impian ayahnya itu. Pelbagai rintangan dan dugaan harus dilalui untuk merealisasikan impian arwah bapanya.

OST Drama Dia, Lirik Lagu Dia Nyanyian Dayang Nurfaizah OST Drama Dia, Lagu ia dayang nurfaizah, lagu terbaru dayang, dayang nurfaizah, lagu dia, lagu drama dia. dia, ost dia, ost dia drama tv3
Drama Dia

Baca karya Dia - Ummi Nadziemah di sini. Best sangat walaupun sedikit, tetapi dari sini kita boleh faham tentang drama Dia...



Lirik Lagu Dia Nyanyian Dayang Nurfaizah OST Drama Dia


Masih masih detak yang sama
Tiada yang terubah
Masih masih segar yang sama

Akankah dia tersedar
Ku terluka dan terlupa
Hingga datang semula ku terluka
Dan Terlupa

Sampai bila tak terganti seperti dirinya
Sampai bila tak berubah rinduku padanya
Dia luar biasa dari segalanya
Oh penawar cinta dia

Hanya bayangan di minda semua tentang dirinya
Hanya aku masih terjaga

Akankah dia tersedar
Ku terluka dan terlupa
Hingga datang semula ku terluka
Dan terlupa

Sampai bila tak terganti seperti dirinya
Sampai bila tak terubah rinduku padanya
Dia luar biasa dari segalanya
Oh penawar cinta dia

Biar masa terganti masa
Biar luka atas luka
Setiap saat masih merindukannya
Pulanglah kau yang ku cintai
Pulanglah kau kepadaku ku menunggu
Ku menunggu

Sampai bila tak terganti seperti dirinya
Sampai bila tak terubah rinduku padanya
Dia luar biasa dari segalanya
Oh penawar cinta dia

Dia... Dia... Dia..




Hilangkan Panas Dengan Berendam Di Air Terjun Junjong

Oktober 23, 2017 1
Hilangkan Panas Dengan Berendam Di Air Terjun Junjong
Hilangkan Panas Dengan Berendam Di Air Terjun Junjong. Dok kat opis tak terasa bahang panas tapi kalau dok kat umah, memang terasa. Buka aircond dalam bilik pun tak macam dok dalam aircond. Lambat sangat nak sejuk. Anak-anak ni pun dok asyik cakap, mommy panas, mommy panas. Tiba-tiba mommy teringat air terjun yang dekat dengan rumah iaitu Air Terjung Junjong. Call daddy, minta izin dan zassss terus siap ala kadar dalam setengah jam. Gerak dari rumah, dalam 20 minit camtu, dah sampai sana. 

Mommy bawa bekal makan bagai tapi anak-anak ni tak excited pun dengan makan. Sampai ke balik tak makan. Depa lagi teruja dengan air terjun tu... Berendam sampai 2 jam tak naik-naik sampai mommy panggil balik dan nak tinggalkan depa baru depa naik. Suka sangat dengan air terjun. Lain kali boleh mai lagi...

Air terjun kulim, air terjun junjung, air terjung Junjong, lokasi air terjung junjong, cara untuk ke air terjun junjong,
Aisy dengan pelampung pink.. 

Mommy sendiri pun dah lama tak pergi Air Terjun Junjong. Sejak kes kencing tikus berleluasa.. Takutttt terkena. Tapi sekarang air terjun Junjong dah okay dan terjaga kebersihannya cuma tempat salin baju belum lagi okay. Ada tapi tak selesa. Mungkin pengurusan Air Terjun Junjong boleh sediakan demi keselesaan pengunjung. 

Istimewanya Air Terjun Junjong ni, dia ada dua sumber air. Satu yang memang air terjun dan lagi satu air bukit yang mengalir perlahan. Yang anak-anak mommy adalah bahagian yang mengalir perlahan.

Air terjun kulim, air terjun junjung, air terjung Junjong, lokasi air terjung junjong, cara untuk ke air terjun junjong,


Air terjun kulim, air terjun junjung, air terjung Junjong, lokasi air terjung junjong, cara untuk ke air terjun junjong,

Air terjun kulim, air terjun junjung, air terjung Junjong, lokasi air terjung junjong, cara untuk ke air terjun junjong,

Air terjun kulim, air terjun junjung, air terjung Junjong, lokasi air terjung junjong, cara untuk ke air terjun junjong,


Ini maps untuk ke Air Terjun Junjong. Kot-kot hangpa nak berendam jugak...

Malasnya Nak Masuk Kerja, Ini Cara Untuk Atasinya

Oktober 23, 2017 0
Malasnya Nak Masuk Kerja, Ini Cara Untuk Atasinya
Malasnya Nak Masuk Kerja, Ini Cara Untuk Atasinya ~ Assalamualaikum & hi chuolls!  Monday blues ke? kihkih... Mesti yang bercuti seminggu tu macam malas nak masuk kerja. Tak pun dah masuk kerja tapi tak tau nak start yang mana dulu. Email berlambak, silap-silap riban tu nak baca dan nak jawab. Pending kerja lagi la... Sebab tu lah kadang-kadang mommy ni malas nak cuti lama-lama. Setakat 3 hari pun dah banyak kerja pending. Kalau seminggu lagilah. Selalunya bila cuti, mommy akan ambil kesempatan dalam cuti untuk baca dan reply email yang urgent. Yang tak urgent, kalau sempat reply jugak. Lagi satu, kaalau awak tu supervisor.. sebelum cuti jangan lupa assign task kepada staff. Cuti cuti jugak tapi kerja tetap jalan.. Barulah bos tak cari awak masa cuti. Itu bos yang paham la, sebab ada jugak bos jenis tak paham. Hang cuti ka, hang kena gak buat keja. Tension sangat sapa dapat bos jenis tak paham ni.. Tapi korang sabar sajalah. Ada masa layan, ada masa buat tak tahu sajalah.. hahaha


Malasnya Nak Masuk Kerja, Ini Cara Untuk Atasinya

Ofkos as a muslim woman mommy akan mulakan hari mommy dengan mengerjakan solat subuh dan bersiap ke tempat kerja tapi preparation barang atau kelengkapan untuk bekerja dan untuk Aisy ke Taska... Mommy dah siapkan pada waktu malam sebelum masuk tidur. Bukan apa, takut kelam kabut waktu pagi, ini terlupa, itu terlupa. Yang selalu terlupa tu mommy lah. Dah dua kali terlupa botol susu Aisy, akibatnya mommy kena patah baliklah. 

How To Start Your Day? , cara memulakan hari, cara untuk masuk bekerja selepas cuti panjang, cara mulakan hari bekerja, cara mudah untuk mulakan hari, hari lebih indah jika mempunyai jadual tersusun, Malasnya Nak Masuk Kerja, Ini Cara Untuk Atasinya
The best preparation



Bila dah sampai di tempat kerja, tak perlu kelam kabut.. just relax. Sarapan bagi kenyang dulu, barulah semangat nak buat kerja. Selalunya mommy sarapan sambil baca dan reply email. Hihi... dh jadi habit. 

Sambil baca email, sambil rekod dalam buku nota... kerja atau task yang di arahkan dan tak boleh buat pada masa tu. Kena rekod sebab takut terlupa. Dah jadi pending berhari-hari.

How To Start Your Day? , cara memulakan hari, cara untuk masuk bekerja selepas cuti panjang, cara mulakan hari bekerja, cara mudah untuk mulakan hari, hari lebih indah jika mempunyai jadual tersusun, Malasnya Nak Masuk Kerja, Ini Cara Untuk Atasinya
What first?

Lepas dah habis baca dan reply email, barulah mommy tengok task yang nak kena analyse, nak kena kaji dan perlukan feedback dari third party

Kerja kita akan jadi senang bila kita tahu apa yang perlu di lakukan dulu, apa yang perlu buat kemudian sebab itulah mommy suka rekod apa yang pending. Bila masuk kerja lepas cuti, atau next day.. Mommy akan buat yang pending dulu. Buku rekod mommy tu, mommy sorang ja yang paham, orang lain kalau tengok mesti ingat buku tu buku conteng. Siap ada gambar pokok, bunga dan macam-macam lagilah. 

How To Start Your Day? , cara memulakan hari, cara untuk masuk bekerja selepas cuti panjang, cara mulakan hari bekerja, cara mudah untuk mulakan hari, hari lebih indah jika mempunyai jadual tersusun, Malasnya Nak Masuk Kerja, Ini Cara Untuk Atasinya
Buku nota mommy yg mommy sorang ja paham


How To Start Your Day? , cara memulakan hari, cara untuk masuk bekerja selepas cuti panjang, cara mulakan hari bekerja, cara mudah untuk mulakan hari, hari lebih indah jika mempunyai jadual tersusun, Malasnya Nak Masuk Kerja, Ini Cara Untuk Atasinya
secret of success

Itu ja tips dari mommy sebagai pekerja yang menurut perintah. Lain orang lain caranya. Apa kata hangpa kongsi sama kat ruangan komen mommy tu... 

Selamat bekerja uolls!

22 Okt 2017

My Morning Routine To Have A Chok Chok Skin

Oktober 22, 2017 1
My Morning Routine To Have A Chok Chok Skin
My Morning Routine To Have A Chok Chok Skin ~ Hi uolls & Happy Deepavali. Hari ni mommy share kat korang journey mommy dari muka kusam, unhappy skin kepada kulit yang lebih halus, mulus dan glowing ataupun di panggil chok chok skin. Bukan senang tapi bila dah jumpa, mommy suka share dengan korang sebab nak korang sama-sama cantik, halus dan mulus dengan mommy. Tak nak la cantik sorang-sorang, nanti orang asyik pandang mommy ja #perasan. hahaha

Bagi yang belum tahu, kulit muka mommy takdak lah halus mulus pun sebab dah ada jerawat, bekas jerawat dan jeragat. Masa belum ada anak, yer memang halus,mulus dan jerawat naik seketul dua bila Miss P datang tapi di sebabkan perubahan hormon dan salah guna produk... Kulit muka mommy jadi makin teruk. Agaknya produk timbang kilo yang mommy terguna... Hurmmm.

naked face before use Half Moon Eyes product

So, this is the journey for mommy to get back my chok chok skin. Late but i try my best.... Masa mommy try product ni, Miss P tengah on. So, naiklah dua ketoi Miss J. Besar dan kat dahi pula tu... Tapi takpe sebab dia tak mengganggu gugat mommy pun.. hahaha

HALF MOON EYES

Kali ini mommy mencuba produk dari Half Moon Eyes. Produk-produk tersebut adalah:-

  • PINK FRUITY
  • MILKY JELLY TONING ESSENCE
  • MILKY JELLY MOISTURE CREAM

Kenapa Half Moon Eyes?

Kenapa Half Moon Eyes? Mommy pilih Half Moon Eyes kerana produk-produknya terlalu simple, mengundang kesegaran dan keseronokkan. Selain itu di sebabkan produknya adalah natural, berasaskan buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan botani. Ia seronok kerana dengan hanya 3 langkah mudah, mommy memperolehi kulit yang halus, mulus dan glowing.

3 Langkah mudah dengan 3 produk Half Moon Eyes:-

1. Memakai masker Pink Fruity - 2 kali seminggu.
2. Menggunakan Milky Jelly Toning Essence - setiap pagi
3. Menggunakan Milky Jelly Moisture Cream - setiap pagi

Senangkan? Di sini mommy terangkan kelebihan setiap produk tersebut.


Half Moon Eyes Pink Fruity


Half Moon Eyes Pink Fruity adalah masker yang mempunyai ekstrak buah naga yang dapat menghaluskan pori muka, mengurangkan sebum dan membuang kotoran. Ia adalah wash off mask. So, bila pakai ia senang di cuci. Ia mengandungi talc, kaolin, allantoin, shea butter, dragon fruit extract, squalane, honey dan lain-lain botanical extracts. Di datangkan dalam bentuk capsule yang mudah di buka, hygenics dan friendly untuk traveling.


Cara Mengunakan Half Moon Eyes Pink Fruity

  • Ambil satu kapsul HME Pink Fruity. Satu kapsul sekali guna. 


  • Buka penutup dan apply terus ke muka. 




  • Biarkan selama 10 minit. Selepas itu basuh dengan air suam.
  • Taraaaaa! Dah bersih. 

muka selepas pakai mask. Naik seri orang kata... 

Review: 

Muka nampak segar, halus, glowing and pinkish walaupun kali pertama menggunakannya. So wajib pakai mask ni setiap minggu.

Price: RM7.00


HME Milky Jelly Toning Essence


Milky Jelly Toning Essence menyatakan yang ia mampu untuk menjaga pori, melembapkan kulit, melindungi kulit, mengekalkan kelembapan kulit dan merawat kulit. Lets try....



Di datangkan dalam pack yang mengandungi toner dan face cotton. Face cotton dia pun best sebab tebal tapiii lembut sangat. Milky Jelly Toning Essence ini mengandungi Water, Melaleuca Alternifolia Leaf Water, Hyaluronic Acid, Ficus Carica Fruit Extract, Silica, Centella Asiatica Leaf Extract, Avena Sativa Kernel Extract, Allantoin, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Aloe Barbadensis Leaf Water, Adansonia Digitata Fruit Extract, Ginkgo Biloba Nut Extract, Morus Alba Fruit Extract, Punica Granatum Fruit Extract, Illicium Verum Fruit Extract, PEG-7 Glyceryl Cocoate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Sorbitol, 1, 2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Butylene Glycol, Trideceth-10, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Fragrance



Cara Menggunakan Milky Jelly Toning Essence 

  • Ambil Toner dan goncang. Wajib goncang sebelum guna agar kandungan dalam Milky Jelly Toning Essence bersatu.



  • Tuang di atas kapas muka dan terus sapu di muka. 


  • Kotoran yang tanggal selepas menggunakan Milky Jelly Toning Essence.


  • Yeah muka dah bersih dan segar. 




Selain di gunakan sebagai toner, HME Milky Jelly Toning Essence ini boleh di gunakan juga sebagai penyegar dengan memasukkannya ke dalam botol spray atau botol penyegar, keduanya ia boleh di gunakan sebagai mask dengan menggunakan kuantiti yang banyak di atas kain kasa atau kapas


Review

Kali pertama guna, alah sama saja dengan toner yang lain tapi mommy cabar diri guna sehingga 2 minggu. Belek kat cermin, eh... Mana pergi pori yang terbuka tu. Ia berkesan rupanya. Hahaha Seriously sangat best sebab bila pakai, macam yang lain tapi kesan dia bila pakai selalu dan continuously akan menjadikan kulit selembut bayi, halus, mulus, mengecilkan pori dan melembabkan kulit. Ini kerana kandungan buah fig membantu untuk menyegarkan kulit, membantu mengatasi masalah kulit dan inflamasi. Manakala silica pula berkesan untuk mengurangkan sebum dan membuang sel kulit yang telah mati. Sebab itulah ia berkesan.

Sangat-sangat di syorkan kepada korang yang nak kulit halus mulus, nak baiki kulit dan cantik selalu.



Harga: RM65.00


HME Milky Jelly Moisture Cream

Selalunya pelengkap kepada penjagaan muka adalah moisture cream? Kenapa? Sebab moisture cream membantu ia sangat sesuai untuk mommy yang agak kelam kabut pada waktu pagi. Ini kerana HME Milky Jelly Moisture Cream mengandungi semua yang di perlukan oleh kulit mommy. Ia sesuai untuk semua jenis kulit, tak kiralah korang kulit kering ataupun kulit sensitif.


Milky Jelly Moisture Cream di datangkan dalam bentuk cream lembut seperti emulsion jelly di mana ia berkesan untuk melembutkan, melembapkan, menyegarkan kulit serta tidak melekit. Selain itu ia juga menghalang kulit dari stress yang di sebabkan oleh faktor luaran.


Ia sangat sesuai untuk semua kerana kandungannya yang dapat meningkatkan pembentukkan kolagen, anti aging dan aktifkan aktiviti antioksidan kulit. Penggunaan 7 bahan natural yang selamat untuk tubuh badan manusia, lembut dan melembapkan kulit. Sebab itulah dia best.


Cara Menggunakan Milky Jelly Moisture Cream 


  • Ambil sedikit Milky Jelly Moisture Cream.


  • letakkan di sekeliling muka, ratakan dengan cara urutan membulat. 



  • dah siap. 



Selain sebagai pelembap, Milky Jelly Moisture Cream boleh di gunakan sebagai :-

  • sleeping mask  apabila di sapu tebal
  • watershine based apabila di campurkan dengan foundation
  • Massage cream apabila di campur dengan minyak muka
Ia sangat cepat meresap ke dalam kulit selepas make up dan ke atas kesan kulit mati.


Review:

Selepas seminggu menggunakan Milky Jelly Moisture Cream, kulit mommy sangat lembut, terasa lembat dan nampak lebih cerah satu tona. Selalunya mommy tak suka moisture cream sebab ia melekit tapi denga Milky Jelly Moisture Cream, mommy sangat selasa dan tak pernah miss setiap pagi. 

Harga:  RM67.00 


Bagi kesan yang lebih efektif, Half Moon Eyes sendiri mengesyorkan supaya pengguna menggunakan ketiga-tiga rangkaian produknya. Ini kerana produk-produk ini saling membantu di antara sama lain untuk memberi kesan effektif dan menjaga kulit pengguna. 

Untuk mendapatkan produk-produk Half Moon Eyes ini, korang bolehlah dapatkan di Althea Korea. Just klik link di bawah: 


Untung tau beli di Althea sebab ia di datangkan direct dari Korea dan dengan box yang cantik. Mommy memang penggemar dan pengumpul box dari Althea.