loading...

22 Jun 2017

Jana Pendapatan Blog Dengan Adnow

12:27 PTG 1 Comments
Jana Pendapatan Blog Dengan Adnow ~ Assalamualaikum uolls. Dah cuti ke? Dah. Alaaa.. Baru nak sep dengan korang. hahha. Mommy last day kerja hari ni. Hari ni terlebih rajin #moodkerjakkelaut men'google' pasal menjana pendapatan dengan blog. Mommy baru tau, kita boleh jana pendapatan dengan Adnow juga selain dari adsense, nuffnang, komli dan innnity. Hajat di hati nak apply innity tapi apakan daya, syaratnya ketat sikit. Hanya blogger yang traffic tinggi atau UV 40K sebulan saja layak untuk apply. So, for innity mommy kena kerja keras sikit.


Jana Pendapatan Blog
Adnow

Adnow Native Advertising


Bagi yang belum tahu, Adnow adalah satu platform untuk menjana pendapatan blog dalam USD. Kenapa mommy memilih Adnow sebagai salah satu cara untuk menjana pendapatan?



Sebab-sebab Adnow Menjadi Pilihan

Adnow menjadi pilihan mommy sebab:-

  • Ofkos lah untuk buat duit. Adnow juga ada highlight dimana pendapatan adalah lebih baik jika pembaca/audience nya adalah wanita. Nampak sangat wanita cepat di pengaruhi. haha. 

Jana Pendapatan Blog
adnow salah satu platform untuk jana pendapatan blog

  • Ada engagement dengan promosi content. So, blogger juga akan mendapat traffik dari adnow. Bagaimana? Ini adalah melalui entry yang terpilih dan display dalam iklab Adnow. Boleh boost PV sehingga 50%.


Jana Pendapatan Blog
Adnow ada user engagement

  • Bayaran secara mingguan dan lebih. Baru mommy tahu, syarat bayaran adnow pun mudah, USD20 dan boleh keluarkan setiap minggu. Yang lain-lain tu uolls baca sendiri. 


adnow pay more because....


Berminat nak jana pendapatan dengan Adnow, klik link di bawah:-

Adnow



21 Jun 2017

Serangan Virus WannaCry-Ransomware

12:30 PTG 4 Comments
Serangan Virus WannaCry-Ransomware. Assalamualaikum wbt & salam ramadan yang ke 26. Alhamdulillah laptop mommy dah sihat seperti sediakala tetapi semua dokumen dan email backup tidak dapat diselamatkan. Semuanya dah jadi arwah kecuali buat bayaran kepada pencipta virus WannaCry-Ransomware. naib baik kerja-kerja mommy banyak menggunakan system dan sharing file dari server HQ.  Cuma nak kena ambil dan massage data balik.. 

Oklah di sebabkan mommy dah kena virus WannaCry-Ransomware, so nak share tips dan langkah yang perlu di ambil jika korang terkena serangan Virus WannaCry-Ransomware. 

Virus WannaCry-Ransomware

Virus WannaCry-Ransomware adalah virus yang mengunci (encrypted) semua data atau files penting dalam laptop atau komputer. Files atau data ini boleh di selamatkan dengan perkhidmatan encrypted dan ia akan involve sedikit kos. 

Bagaimana Nak Tahu Serangan Virus WannaCry-Ransomware?

Kita tak sedar pun virus ini telah masuk dalam komputer kita sebab dia tidak akan mengacau apabila menggunakan system. Macam mommy terkena apabila nak log in masuk system tetapi ia pop out ke web lain. Mommy ingatkan mommy tertekan. So, tak hiraukan malah terus retry untuk masuk system tapi still tak boleh.

Apabila tak boleh masuk, mommy ingatkan connection ada problem. So, try nak restart laptop dan ternampaklah amaran kat screen laptop macam di bawah. huhu.

Ransomware
Virus Cerber Ransomware - nampak macam wallpaper saja.. Sekali kena attack, hilang semua files dan data.

Dengan pantasnya mommy call pihak IT untuk melaporkan dan berikut adalah tips dan langkah yang perlu di ambil jika telah terkena virus WannaCry-Ransomware.

Tindakan Yang Perlu Di Ambil Jika Di Serang Virus WannaCry-Ransomware

  1. Laporkan kepada bahagian IT jika virus ransomware menyerang laptop/komputer pejabat
  2. Nyahlumpuhkan sambungan ke internet sama ada menggunakan wifi atau LAN. Ini adalah untuk tidak menyebarkan virus tersebut.
  3. Reformat laptop/komputer tersebut. Untuk makluman, semua files/ data memang tidak dapat di selamatkan. Walaubagaimanapun is boleh di selamatkan dengan menghubungi pihak Cyber Security dan membayar jumlah yang di nyatakan. Tak silap mommy RM400 untuk satu komputer atau laptop.
Di sebabkan mommy banyak menggunakan system dan files banyak dalam server, so mommy just reformat laptop. Alhamdulillah dah boleh guna dah.


16 Jun 2017

Merah Bata / Cinnamon Warna Pilihan Untuk Raya 2017

3:58 PTG 4 Comments
Merah Bata (Bricks) Warna Pilihan Untuk Raya 2017 - Sedar tak sedar tinggal lagi seminggu kita nak sambut hari raya aidilfitri. Alhamdulillah hampir semua kelengkapan untuk menyambut raya dah tersedia. Menunggu kedatangan kuih raya saja. Berbicara tentang raya, persediaan yang utama mestilah baju raya. Alhamdulillah semua dah ada dan warna pilihan untuk raya 2017 adalah warna merah bata atau di kenali juga dengan nama cinnamon.

Merah bata atau cinnamon adalah warna yang rare tapi cantik, lembut dan menyerlahkan penampilan.

Untuk merealisasikan warna pilihan untuk raya 2017, tempat shopping mommy semestinya di Lazada. Design yang awesome dan tawaran harga yang sangat berbaloi.

Nak tengok tak warna pilihan dan baju yang mommy nak beli? Ni haa...


Cantikkan? Untuk design ni tinggal 2 kaler saja. Siapa cepat dia dapat yer.. Nak tengok baju raya dengan diskaun sehingga 80% di SINI yer..

Oh yer,  sepanjang bulan ramadan ni.. Lazada menawarkan harga yang sangat berbaloi untuk semua barangannya  sempena Marhaban Ya Ramadan dan Riang Raya Sales.

Oh yer, untuk kawan-blogger pun jom join contest yang Lazada anjurkan no. Mana tahu ada rezeki anda di situ.. Di situ... Di situuuu.

Untuk join contest, klik SINI

14 Jun 2017

Maksud Lagu Despacito

10:35 PG 2 Comments
Despacito - Lagu Despacito semakin mendapat tempat di hati mommy dan juga peminat muzik yang lain. Suka dengar tapi tak tahu pun maksudnya. Hahaha ... Sedikit bengong kat situ. So, mommy pun cari lirik lagu despacito dan translate. Despacito tu bermaksud 'Perlahan-lahan'. Okay la kan sebab tak dak maksud yang tak elok. Tapi kat part lirik tu... huhhh, memang tak boleh blah. Tak elok untuk di hayati. Tak tahu nak komen apa.. Terlalu ekstrim dan berunsur lucah. So, hentikan yer. Kita dengar despacito versi melayu dan islamik dah la. 

Despacito


Despacito 


Sí, sabes que ya llevo un rato mirándote
Tengo que bailar contigo hoy (DY!)
Vi que tu mirada ya estaba llamándome
Muéstrame el camino que yo voy (Oh).
Tú, tú eres el imán y yo soy el metal
Me voy acercando y voy armando el plan
Sólo con pensarlo se acelera el pulso (Oh, yeah)
Ya, ya me está gustando más de lo normal
Todos mis sentidos van pidiendo más
Esto hay que tomarlo sin ningún apuro.

Despacito
Quiero respirar tu cuello despacito
Deja que te diga cosas al oído
Para que te acuerdes si no estás conmigo
Despacito
Quiero desnudarte a besos despacito
Firmar las paredes de tu laberinto
Y hacer de tu cuerpo todo un manuscrito
(Sube, sube, sube… sube, sube!)

Quiero ver bailar tu pelo
Quiero ser tu ritmo
Que le enseñes a mi boca
Tus lugares favoritos (Favorito, favorito, baby!)
Déjame sobrepasar tus zonas de peligro
Hasta provocar tus gritos
Y que olvides tu apellido.

DY!
Si te pido un beso, ven dámelo
Yo sé que estás pensándolo
Llevo tiempo intentándolo
Mami esto es dando y dándolo
Sabes que tu corazón conmigo te hace ¡Bom-Bom!
Sabes que esa beba está buscando de mi ¡Bom-Bom!
Ven prueba de mi boca para ver cómo te sabe
Quiero, quiero, quiero ver cuánto amor a ti te cabe
Yo no tengo prisa yo me quiero dar el viaje
Empezamos lento, después salvaje.

Pasito a pasito, suave suavecito
Nos vamos pegando poquito a poquito
Cuando tú me besas con esa destreza
Veo que eres malicia con delicadeza.
Pasito a pasito, suave suavecito
Nos vamos pegando poquito a poquito
Y es que esa belleza es un rompecabezas
Pero pa' montarlo aquí tengo la pieza, oye!

Despacito
Quiero respirar tu cuello despacito
Deja que te diga cosas al oído
Para que te acuerdes si no estás conmigo
Despacito
Quiero desnudarte a besos, despacito
Firmar las paredes de tu laberinto
Y hacer de tu cuerpo todo un manuscrito
(Sube, sube, sube… sube, sube!)

Quiero ver bailar tu pelo
Quiero ser tu ritmo
Que le enseñes a mi boca
Tus lugares favoritos (Favorito, favorito, baby!)
Déjame sobrepasar tus zonas de peligro
Hasta provocar tus gritos
Y que olvides tu apellido
Despacito
Vamo' hacerlo en una playa en Puerto Rico
Hasta que las olas griten ¡Ay bendito!
Para que mi sello se quede contigo (Bailalo!)

Pasito a pasito, suave suavecito
Nos vamos pegando poquito a poquito
Que le enseñes a mi boca
Tus lugares favoritos (Favorito, favorito, baby!)
Pasito a pasito, suave suavecito
Nos vamos pegando poquito a poquito
Hasta provocar tus gritos (Fonsi!)
Y que olvides tu apellido (DY)
Despacito.

Despacito English Version

Despacito English Version bermaksud slowly. Bila tengok lirik dalam english, terkujat mommy. OMG. No more Despacito in latin. 

Slowly

Yes, you know that I’ve been looking @ you for a while
I have to dance with you today (DY)
I saw, that your look was calling me
Show me the way that I’m going oh
You you are the magnet and I’m the metal
I’m getting closer and I’m setting up the plan
Just the thought of It accelerates the pulse
now I’m enjoying it more than usual
All my senses are asking for more
This must be taken without any trouble

Slowly
I want to breathe your neck slowly
Let me tell you things in your ears
So that you remember when you’re not with me
Slowly
I want to undress you with kisses slowly
Sign the walls of your labrynth
And make your whole body a manuscript
Turn it up turn it up….. turn it up, turn it up

I wanna see you dance
I wanna be your rhythm
I want you to show me
Your favourite places places places Places
Let me surpass your danger zones
To make you scream
And forget your name

DY
If I ask you for a kiss , come give It to me
I know that you’re thinking about it
I’ve been trying for some time
Mommy this is giving and giving it
You know that your heart with me makes you bom bom
You know that this baby is looking for my bom bom
Come test my mouth to see what It taste like to you
I want to see how much love do you have
I’m not in a hurry , I want to do the trip
Let’s start slowly then wildly

Step by step, soft softly
We are going to get caught little by little
When you kiss me so skillfully
I think that you’re malicious delicately
Step by step, soft softly
We’re going to get caught, little by little
And it’s just that this beauty is a puzzle
But to put it together here I have the pieces

Slowly
I wanna breathe your neck slowly
Let me whisper things into your ear
So that you remember if you’re not with me
Slowly
I wanna undress you with kisses slowly
Sign the walls of your laberinth
And make your whole body a manuscript
Turn it up

I wanna see you dance
I wanna be your rhythm
I want you to show me
Your favourite places
Let me surpass your danger zones
Till I make you scream
And forget your name
Slowly
We will do It on the beach in Puerto Rico
Till the waves scream dear lord
So that my seal stays with you

Step by step, soft softly
We’re going to get caught little by little
I want you to show me
Your favourite places places places Places
Step by step, soft softly
We’re going to get caught little by little
To make you scream (Fonsi)
And forget your name (DY)
Slowly


Maksud Sebenar Lagu Despacito Dalam Bahasa Melayu


Perlahan-Lahan


Ya, anda tahu bahawa saya telah mencari @ anda untuk seketika
Saya mempunyai menari dengan anda hari ini (DY)
Saya melihat, yang melihat anda telah memanggil saya
Tunjukkan jalan yang saya akan oh
Anda anda adalah magnet dan saya logam
Saya mendapat lebih dekat dan saya menubuhkan pelan
Hanya memikirkan ia mempercepatkan denyut
sekarang saya menikmati lebih daripada biasa
Semua deria saya meminta lebih
Ini perlu diambil tanpa apa-apa masalah

perlahan-lahan
Saya hendak bernafas leher anda perlahan-lahan
Biar saya beritahu kamu perkara-perkara di telinga anda
Supaya anda ingat apabila anda tidak berada dengan saya
perlahan-lahan
Saya hendak menanggalkan baju anda dengan ciuman secara perlahan-lahan
Daftar dinding Labrynth anda
Dan membuat seluruh badan anda manuskrip
Naikkan naikkan ….. menemuinya, naikkan

Saya mahu melihat anda menari
Saya mahu menjadi irama anda
Saya mahu anda untuk menunjukkan saya
tempat kegemaran anda meletakkan tempat Places
Biar saya melepasi zon bahaya anda
Untuk membuat anda menjerit
Dan lupa nama anda

DY
Jika saya meminta anda untuk ciuman, datang memberikan kepada saya
Saya tahu bahawa anda berfikir tentang ia
Saya telah cuba untuk beberapa waktu
Mama ini memberi dan memberikan
Anda tahu bahawa hati dengan saya membuat anda bom bom
Anda tahu bahawa bayi ini sedang mencari bom bom saya
Datang menguji mulut saya untuk melihat apa yang Ia rasa seperti kepada anda
Saya mahu melihat berapa banyak cinta yang anda ada
Saya tidak tergesa-gesa, saya mahu melakukan perjalanan
Mari kita mulakan perlahan-lahan kemudian liar

Langkah demi langkah, lembut lembut
Kita akan terjebak sedikit demi sedikit
Apabila anda mencium saya begitu mahir
Saya berfikir bahawa anda berniat jahat halus
Langkah demi langkah, lembut lembut
Kita akan terperangkap, sedikit demi sedikit
Dan ia hanya bahawa kecantikan ini adalah teka-teki
Tetapi untuk meletakkan bersama-sama di sini saya mempunyai kepingan

perlahan-lahan
Saya mahu bernafas leher anda perlahan-lahan
Biar saya membisikkan sesuatu ke dalam telinga anda
Supaya anda ingat jika anda tidak bersama saya
perlahan-lahan
Saya mahu menanggalkan baju anda dengan ciuman secara perlahan-lahan
Daftar dinding laberinth anda
Dan membuat seluruh badan anda manuskrip
Putarkan ke atas

Saya mahu melihat anda menari
Saya mahu menjadi irama anda
Saya mahu anda untuk menunjukkan saya
tempat kegemaran anda
Biar saya melepasi zon bahaya anda
Sehingga saya membuat anda menjerit
Dan lupa nama anda
perlahan-lahan
Kami akan melakukan yang Ia di pantai di Puerto Rico
Hingga ke gelombang menjerit tuan sayang
Supaya meterai saya kekal dengan anda

Langkah demi langkah, lembut lembut
Kita akan terjebak sedikit demi sedikit
Saya mahu anda untuk menunjukkan saya
tempat kegemaran anda meletakkan tempat Places
Langkah demi langkah, lembut lembut
Kita akan terjebak sedikit demi sedikit
Untuk membuat anda menjerit (Fonsi)
Dan lupa nama anda (DY)
perlahan-lahan


Dah faham kan maksud lagu dan lirik Despacito yang original. Tak perlulah kita nak menghayati atau dengar lagu ni. Kita layan Despacito versi islamik, versi lelaki dan versi perempuan yang tengah hit kat you tube.

Okaylah nanti mommy up Despacito Versi Islamik, Versi Lelaki dan Versi Perempuan. Best tau... 

8 Jun 2017

Minyak Yu Yee Cap Limau | Minyak Warisan Dan Serbaguna

9:27 PG 3 Comments
Minyak Yu Yee Cap Limau | Minyak Warisan Dan Serbaguna ~ Bercerita tentang masalah bayi dengan rakan sepejabat terus teringat Minyak Yu Yee Cap Limau. Ada yang kata beli minyak ni serasi, beli minyak tu la... Tapi kalau tanya dengan mereka yang berpengalaman terutamanya senior-senior di pejabat mereka lebih suka dan mencadangkan Minyak Yu Yee Cap Limau. Dok guna lama dah dan takdak masalah kata depa. 

Betul tu dan mommy pun dok guna sejak anak pertama lagi. Pelbagai guna tau Minyak Yu Yee Cap Limau ni. Tak perlu ragu-ragu nak guna sebab ia telah disahkan HALAL oleh Jakim. Boleh check di laman web Jakim.


MINYAK YU YEE CAP LIMAU

Minyak Yu Yee Cap Limau adalah minyak warisan dan serbaguna. Ia telah diperbuat dan diperkenalkan sejak tahun 1860 lagi. Fuhhh lamanya. Minyak Yu Yee Cap Limau di perbuat daripada Peppermint Oil (36.0% w/v), Clove Oil (2.6% w/v), Nutmeg Oil (0.6% w/v) dan lain-lain lagi. 

Penggunaan Peppermint Oil dalam Minyak Yu Yee Cap Limau memberi rasa dingin dan keselesaan apabila digunakan. Patutlah bila sakit kepala sapu kat dahi rasa dingin panas dan selesa. 

Minyak Yu Yee Cap Limau
Minyak Yu Yee Cap Limau

KEGUNAAN MINYAK YU YEE CAP LIMAU

Kebanyakan kita tahu Minyak Yu Yee hanya untuk kembung perut, pening dan sakit kepala. Sebenarnya ia ada kegunaan lain antaranya:
  • Kembung/ sakit/ ketidakselesaan perut
  • Pening Kepala
  • Sakit Kepala
  • Selsema dan Batuk
  • Gigitan Serangga
  • Melegakan Otot & Sendi
  • Meredakan kegatalan
  • Memberi kesegaran



Minyak Yu Yee Cap Limau
minyak yu yee cap limau 10 ml

Cara Menggunakan Minyak Yu Yee Cap Limau

Cara menggunakan Minyak Yu Yee Cap Limau adalah senang sekali. 
  • Untuk sakit dan pening kepala, sapu di bahagian dahi dan tengkuk. Urut sebentar sehingga minyak serap ke dalam kulit atau rasa sakit reda. 
  • Bagi melegakan sakit perut, kembung dan ketidakselesaan perut - sapukan Minyak Yu Yee di sekitar perut. Confirm dalam 5 minit anda akan rasa lega dan buang angin. hihi
  • Untuk selsema dan batuk, sapukan Minyak Yu Yee di hidung, leher dan dada. Ulang langkah ini 3-4 kali sehari.
  • Jika terkena gigitan serangga seperti nyamuk, cepat-cepat sapukan Minyak Yu Yee agar rasa gatal tersebut tidak terasa.
  • Melegakan Otot Dan sendi - Otot dan sendi akan lenguh-lenguh, sakit apabila kita membuat kerja-kerja berat. Redakannya dengan menyapu Minyak Yu Yee dan urutan ringan di tempat yang sakit. 

Untuk bayi pula, kita di galakkan menyapu Minyak Yu Yee di dada, belakang, perut dan tapak kaki setiap kali selepas mandi. Cara ini adalah untuk mengelakkan bayi dari terkena selsema, batuk dan kembung perut. Selain itu, ia memberi keselesaan kepada bayi untuk tidur lebih nyenyak. 

Walaubagaimanapun Minyak Yu Yee ini ada pelbagai kegunaan lain. Mungkin korang boleh share apa kegunaan tersebut. :D


Minyak Yu Yee Cap Limau
Aisy batuk dan selsema. Sapu Minyak Yu Yee Cap Limau baru boleh tidur dengan selesa

Minyak Yu Yee Cap Limau didatangkan dalam 2 saiz iaitu 10ml dan 48ml. Saiz yang mommy pegang tu adalah 10 ml. Mommy lebih suka 10 ml sebab senang nak bawa dan simpan dalam beg makeup atau handbag. 

Minyak Yu Yee Cap Limau ni boleh di dapati di semua farmasi, pasaraya dan juga kedai runcit terpilih. Jika korang nak tahu lebih lanjut tentang Minyak Yu Yee Cap Limau ni, bolehlah layari Facebook Minyak Yu Yee Cap Limau seperti di bawah.



2064

7 Jun 2017

Iftar Shellout Di Lobster Station Lunas, Kedah

4:17 PTG 1 Comments
Iftar Shellout Di Lobster Station Lunas, Kedah ~ Assalamualaikum wbt. Bulan Ramadhan ni jarang betul masak. Kalau masak pun just untuk sahur.. Bosan berbuka dengan juadah dari PARAM, ajak encik suami makan dekat luar. Reward kepada anak-anak yang berjaya puasa penuh. Kebetulan baru balik dari Jusco Alma, shopping baju raya anak-anak. Tak tahu nak kemana terus ajak suami bershellout. Dia setuju dan destinasi kami adalah di  Lobster Station, Lunas. Tahu pun sebab promosi baik oleh abang ipar suami merangkap biras mommy. 

On the way balik dari Jusco, terus call untuk tempahan. Nasib baik belum fully book. 

shellout sedap di kulim
shellout di Lobster Station

Sampai kat Lobster Station dalam jam 7.10. Terus order air sebab makan dah tempah sekali masa book meja. So, dalam 7.20 - 7.25 shellout dihidangkan di atas meja. Sebelum berbuka semua makan dah ada atas meja. pantas. I like... 


Lobster station ni ada 7 pilihan shellout. So, boleh pilih jenis shellout yang di kehendaki. Mommy dan keluarga pilih LS Kam Heong Chinese dan pakej yang diambil adalah B. Cukuplah untuk kami 5 orang. Alhamdulillah sedap.


Shellout Lobster Station

Bagi yang ingin merasa keenakan lobster bolehlah order di sana kerana lobster tidak termasuk dalam shellout. 

Ini lokasi untuk ke Lobster Station Lunas, Kedah. 


Jana Pendapatan Melalui Kreativiti Dengan Silhouete Cameo

1:53 PTG 2 Comments
Jana Pendapatan Melalui Kreativiti Dengan Silhouete Cameo ~ Bagaimana dan apakah Silhouete Cameo? 

Silhouete Cameo


Silhouete Cameo adalah sebuah mesin pemotong elektronik tanpa wayar yang boleh memotong kertas, baju, kotak, stickers dan lain-lain lagi mengikut kreativiti. Rupa bentuk mesin ini adalah sebuah printer tetapi ia mempunyai mata pisau untuk memotong hasil kreativiti yang dizahirkan. 

 Silhouete Cameo


Silhouete Cameo amat sesuai dan mampu milik kepada yang ingin memulakan perniagaan terutamanya perniagaan printing atau work at home. Berikut adalah kelebihan Silhouete Cameo:-

  • Sesuai untuk semua peringkat umur dan senang di gunakan
  • penghasilan produk yang tidak terhad
  • Live Training




Bagaimana Silhouete Cameo Berfungsi?

Untuk lebih memahami bagaimana Silhouete Cameo ini berfungsi, bolehlah menonton you tube yang di sediakan.


Pakej Silhouete Cameo

Dah fahamkan bagaimana  Silhouete Cameo ini berfungsi? Jika berminat dan ingin membelinya, anda perlu tahu pakej yang di tawarkan bagi setiap pembelian  Silhouete Cameo. Berikut adalah spesifikasi dan aksesori yang di tawarkan untuk setiap pembelian mesin pemotong Silhouete Cameo.
Silhouete Cameo

Silhouete Cameo

Produk Yang DiHasilkan Dari Silhouete Cameo

Seperti yang di maklumkan, ia adalah end product yang boleh di jual terus. Berikut adalah produk tersebut dan ia mampu menghasilkan banyak lagi produk mengikut kreativiti. Menarik kan?

Silhouete Cameo
produk yang di hasilkan dari Silhouete Cameo

Bagaimana Hendak Membeli Silhouete Cameo?


Silhouete Cameo boleh di beli atau di dapatkan dengan menghubungi pihak Liberty Printing. Menariknya dengan pembelian Silhouete Cameo di Liberty Printing, akan mendapat PERCUMA Kelas Latihan setiap bulan dan di masukkan ke dalam Secret FB group untuk memahami lebih lagi tentang CAMEO. So, boleh belajar banyak lagi tentang Cameo dan produk yang boleh di hasilkan.

Untuk membeli atau mendapatkannya boleh hubungi pihak Liberty Printing melalui contact number di bawah:-

contact number liberty printing

Jika ingin mendapat maklumat lanjut tentang  Silhouete Cameo, boleh lah hubungi Liberty Printing seperti di bawah:-


Liberty Printing Sdn. Bhd. (1080784-T)
Alamat:
 6, 6A & 6B, Jalan Harmoni 1A/KU3, Kristal Klang Commercial Centre, 42100 Klang, Selangor.

Emel: 
cs@libertyprinting.com.my / order@libertyprinting.com.my

Waktu operasi: 
Monday to Saturday (9am to 6pm)

Web(pakej):

Facebook: 

Semak Keputusan Peperiksaan Anak

10:30 PG 0 Comments
Semak Keputusan Peperiksaan Anak dengan SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah. Minggu depan sekolah dah nak buka. Mommy baru teringat nak semak result peperiksaan pertengahan tahun anak-anak. So, cepat-cepat buka SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah

Macam biasalah. 
  • Masuk web  SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah
  • Masukkan ic anak, pilih sekolah, masukkan tahun peperiksaan dan kod pengesahan ( yang dalam kotak warna warni tu)
  • Tekan SEMAK.
  • Lepas tu akan ada paparan maklumat anak. 
  • Pilih jenis peperiksaan yang hendak di tengok. Setakat ini ada, ujian 1, peperiksaan pertengahan tahun dan peperiksaan akhir tahun.
  • Tekan SEMAK
  • Paparan keputusan peperiksaan akan dipaparkan. 
Senangkan. Melalui telefon pun boleh tengok.


saps ibubapa

Ini result peperiksaan anak mommy. Alhamdulillah setakat ini. Mata pelajaran yang lain belum di ketahui lagi.

Oh yer, di bawah ini ada maklumat dan sedikit penerangan tentang  SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah agar ibu bapa lebih memahami tentang SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah

semak keputusan peperiksaan sekolah online

SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah


SAPS Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah dibangunkan untuk mengumpul, menyimpan dan menganalisis data peperiksaan dalaman setiap sekolah di seluruh Malaysia. Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah merupakan sistem yang dibangunkan secara atas talian yang boleh dicapai oleh semua pihak termasuk KPM, JPN, PPD dan Sekolah. Analisis yang dilakukan melalui sistem ini adalah selaras berdasarkan skala gred kebangsaan.

Data yang disimpan melalui sistem ini boleh digunapakai oleh semua pihak terutama PPD, JPN, dan KPM untuk membuat sebarang analisis.

Sistem analisis atas talian ini juga boleh bertindak sebagai “Early Warning System” kepada pihak pengurusan melalui Analisis TOV(Take of Value), AR (Actual Result) dan ETR (Expected Target Result).


Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah

Terdapat 2 jenis Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah iaitu :- 
  • SAPS Guru
Khas untuk para guru mengisi maklumat murid.

Khas untuk ibubapa menyemak keputusan peperiksaan anak. 

Dah faham kan? Apapun result anak kita, kita patut bersyukur kerana anak kita juga telah sedaya upaya menjawab peperiksaan. In sha Allah kejayaan akan menjadi milik anak kita. Tunjukkan mereka jalan yang betul. 

6 Jun 2017

Sistem Guru Online

12:30 PTG 0 Comments
Assalamualaikum wbt. Menjadi ibu bapa sekarang bukan mudah. Perlu tahu menggunakan teknologi yang ada kerana sekarang kebanyakkan maklumat dan permohonan adalah menggunakan website atau web base. Begitu juga dengan pencapaian anak. 

So, hari ini mommy nak perkenalkan 1 web yang boleh kita sebagai mak bapak untuk mendapatkan maklumat tentang anak dan perkembangan dunia pendidikan. Web tersebut adalah Sistem Guru Online


Oklah jangan lupa save di favorite agar tak tercari-cari apabila diperlukan. 

Mak Siti Seafood Hanya Di Bulan Ramadhan

8:29 PG 1 Comments
Malam minggu lepas, berkesempatan mengikut encik suami dan kawan-kawannya ke Mak Siti Seafood yang hanya buka sepanjang bulan Ramadhan sahaja. Mak Siti Seafood hanya meniaga sebulan tapi untung untuk setahun. Betul ke? Iyer betul... 

kerang Mak Siti
Mak Siti Seafood

Terdapat pelbagai jenis seafood yang di sajikan. Ada yang pernah mommy makan dan ada yang tak pernah makan dan tengok.

Mak Siti Seafood
Nasib baik dapat meja...  hahaha

Sebelum pergi, kawan suami telah booking terlebih dahulu. Nasib baik kami book, kalau tak memang balik sebab tak sanggup nak tunggu dan mencari meja kosong. Ramai peminat Mak Siti Seafood sehinggakan jika di lihat dar jauh, seperti kenduri kahwin. Hihi. 

Kerang mak siti
Kami menikmati seafood dan laksa yang di order... 


Kerang Mak siti
Ramaikan?

Antara menu yang di sediakan oleh Mak Siti Seafood adalah seafood rebus ( boleh minta ala carte atau set di mana semua seafood dalam 1 bekas), laksa, bihun sup, rojak buah dan cucur udang. Yang pasti semuanya sedap-sedap belaka.

Kerang Mak Siti
Yang ada masa order jam 10.30 malam... 

Harga yang ditawarkan juga berpatutan kerana pada malam tersebut kami order 2 set mix seafood, 1 set cucur udang, 2 set rojak buah dan 8 laksa. Harga yang kami perlu bayar untuk 10 orang makan adalah rm160 saja. 

Oh yer, Mak Siti Seafood mula beroperasi dari jam 8.00 malam sehingga makanan habis dalam pukul 2-3 pagi macam tu.

Kerang Mak siti
pelbagai jenis seafood di sediakan...

Kerang Mak siti
Nampak biasa tapi sedap tau.

So, kalau nak pergi.. Silalah tempah seafood yang di ingini terlebih dahulu sebab seafood cepat habis. Rugilah kalau pergi tapi tak dapat merasa pelbagai jenis siput, kerang dan kepah. 

Okaylah untuk memudahkan korang, mommy share location. Senang korang nak pergi dan mencari mak siti seafood. 



Selamat menjamu selera yer...



5 Jun 2017

Adsense Match Content, Ada Rupanya Untuk Blog Cahaya Hayati

1:17 PTG 6 Comments
Adsense Match Content, Ada Rupanya Untuk Blog Cahaya Hayati ~ Assalamualaikum wbt. Mommy ni kalau tanya tentang adsense memang kosong. Tak tahu apa pun. Dulu masa join AFB... Depa kata apply adsense, mommy pun apply. Dari tak lulus sampai lulus. Pastu belajar sikit-sikit dari blogger Sayidah Napisah, Ewan, Cekgu Norazimah dan Hasrul Hassan. Terbaru banyak belajar dengar Eny Abdullah sebab dia ada kongsi tips adsense kat blog dia. Nak tahu korang kena terjah sendiri sebab mommy pun masih belajar. Semalam dalam group whatsapp AFB dok berkongsi tips tentang adsense. Minta check adsense memasing-masing sama ada boleh letak Adsense Match Content atau tak. Kalau boleh letak, letaklah di blog sebab ia dapat optimum kan jumlah pendapatan adsense blogger. 

Mommy pun tak pasti macam mana mommy boleh ada Adsense Match Content. Nak kena study lagi... Walaubagaimanapun kat sini mommy kongsikan video dari google cara untuk create match content. Sama-sama kita belajar ya!




Kelebihan Adsense Match Content

Tertanya-tanya juga apa kelebihan Adsense Match Content ni. Dengan gigihnya mommy google dan baca di Inside Adsense tentang Adsense Match Content.  Antara kelebihan tersebut adalah :-


  • Menemui artikel yang berkaitan di laman anda
  • Menghabiskan lebih banyak masa di halaman anda
  • Melibatkan lebih dengan kandungan anda

Adsense Match Content blog cahaya hayati. 

Dengan ciri-ciri terbaru Adsense Match Content, blogger dapat meningkatkan PV, UV serta memudahkan pengunjung mencari artikel yang bersesuaian atau di kehendaki. Sekaligus ia meningkatkan pendapatan Adsense.

Oh yer Adsense kata, Adsense Match Content hanya untuk blogger yang web atau blog yang ada multiple pages dan traffic yang tinggi.  Giteww kekdahnya. hahaha.

Jom belajar lagi tentang adsense.




Lirik Kullul Hubbi

12:12 PTG 0 Comments
Semalam semasa balik dari berbuka di luar, mommy terdengar lagu Kullul Hubbi. First time dengar. Ingatkan lagu terbaru penyanyi luar negara. Habis ja lagu di mainkan terus DJ Radio inform lagu tersebut adalah lagu nyanyian Faizal Tahir, Noh Salleh, Aizat Amdan & Mu'adz Dzulkefly. Wow tak sangka mommy yang penyanyi Malaysia setanding dengan penyanyi antarabangsa. Tahniah Faizal Tahir, Noh Salleh, Aizat Amdan & Mu'adz Dzulkefly. 

Lirik Kullul Hubbi



Disebabkan suka dengar lagu ni, mommy pun research sedikit tentang lagu ini. Rupanya lagu ini di cipta khas untuk gerakan #1Moment4Them yang diasaskan oleh pertubuhan NGO bantuan kemanusiaan. Alhamdulillah.

Maksud Kullu hubbi minna lahum adalah bermaksud setiap kasih dan sayang adalah dari kami untuk anda.



Lirik Kullul Hubbi - Faizal Tahir, Noh Salleh, Aizat Amdan & Mu'adz Dzulkefly





You can tell from their tears,
What they've gone through for years,
All their hopes and their dreams,
Drying up like a thousand streams,
Would you walk in their shoes,
Left with nothing to choose,
And have everything taken away from you..

Through rain and sun,
Nowhere to run,
Let's make it right,
And stand as one..

Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..
Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..
No! We will not let go,
We will keep pushing on,
Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..

Have we not seen enough,
Or have we lost all love,
Does your head turn away,
And leave with nothing to say,
Let's not wait for the earth,
To be washed out with blood,
Now it's time to realize,
All the truth from the lies..

Where have we been,
What have we done,
What's going on,
We stand as one..

Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..
Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..
No! We will not let go,
We will keep pushing on,
Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..

Stand up
Rise up

Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..
Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..
No! We will not let go,
We will keep pushing on,
Kullul hubbi minna lahum,
One moment for them..



2 Jun 2017

Melawa Sakan Di Hari Raya Sempena ALTHEA Raya Giveaway Festival

1:18 PTG 0 Comments
ALTHEA ~ Bukan laman web online shopping yang baru. Selalu mommy buka webnya tengok apa yang best sebab mommy adalah K-Beauty lover. Kenapa mommy suka K-Beauty sebab nampak natural, cantik dan asli. Kali ini, raya ini Althea mengadakan Raya Giveaway Festival youuuu... Bestnya. Setiap kali musim perayaan mesti Althea offer best-best dan memang tak pernah mengecewakan hati mommy. hahaha. 

Kali ini, mommy nak ajak semua melawa sakan di hari raya dengan ber'shopping' di Althea kerana dua sebab di bawah. Baca tau!

Althea Raya Giveaway Festival

Special nya shopping di Althea sempena raya festival, Althea akan bagi hadiah untuk setiap pembelian atau untuk seorang pelanggan. Hadiah ni kita boleh pilih sendiri tau kat page The Raya Giveaway Festival . Nanti masa nak checkout, barangan ini akan di beri diskaun. :D


Althea Limited Edition Ramadhan Box

Yang keduanya akan dapat Limited Edition Ramadhan Box. Cantikkan kaler dia... Tak pernah tak cantik. Boleh buat koleksi... 

Bukan sebab kotak dan hadiah  je tau mommy shopping kat Althea tapi sebab diskaun yang amat berbaloi-baloi untuk di beli. Mommy dah grab mommy punya.. Nanti mommy show off kat korang... 

Opps! lupa pula nak habaq yang semua produk di Althea adalah selamat, berbaloi dan direct dari korea. 

Eh, jomlah shopping di Althea dan melawa sakan raya ni. :)



1 Jun 2017

ezbuy Malaysia Platform Online Shopping Murah

12:30 PTG 0 Comments
ezbuy Malaysia Platform Online Shopping Murah ~ Hi korang. Buat apa tu? Mesti tengah buat list budget untuk perbelanjaan raya nanti kan? Okay atau KO? hahaha. Jangan KO okay. Ni mommy nak share dengan korang satu web atau platform untuk korang shopping online dengan lebih berbaloi dan murah. Barulah budget korang tak lari dan korang pun tak terkejar-kejar. Web tersebut adalah ezbuy Malaysia. Pernah dengar atau shopping tak? Takkkk! Tak per, nanti mommy cerita details kat bawah yer...
ezbuy Malaysia (dimiliki oleh ezbuy Holdings Limited) adalah sebuah pembekal berdedikasi perkhidmatan membeli-belah dalam talian profesional. Ditubuhkan pada tahun 2010 oleh sekumpulan usahawan, ezbuy cepat meningkat kepada menjadi platform membeli-belah di luar negara pertama dan terbesar di Singapura. Diperkenalkan oleh Channel 8 news, Channel U Money Week, Straits Times  dan lain-lain media negara. 65daigou dan perkhidmatan ezbuy ini menjadi lebih dikenali dan popular.

Sehingga hari ini, ezbuy Malaysia menyediakan perkhidmatan membeli-belah dari China, Taiwan, Amerika Syarikat lebih daripada 500,000 rakyat Singapura, 50,000 rakyat Malaysia, Australia dan Thailand. ezbuy Malaysia berusaha ke arah kecemerlangan perkhidmatan serta mengekalkan lebih fokus kepada permintaan tempatan bagi membangunkan perkhidmatan baru yang lebih baik. 



ezbuy Malaysia

ezbuy Malaysia dengan tagline nya ' buy the world for you' memang awesome sebab merupakan platform yang menyediakan online shopping selama 365 hari.

Tak lama lagi ezbuy Malaysia akan mengadakan TAWARAN HEBAT yang sangat-sangat awesome iaitu 65eDay ataupun di kenali juga sebagai  Global Super Sales. Tak sabarrrr nak shopping.



65eDay - GLOBAL SUPER SALES

Apa itu 65eDay atau Global Super Sales? Tahu ke tak tahu? Meh sini mommy nak habaq.. 

65eDay atau Global Super Sales adalah tawaran hebat oleh ezbuy untuk semua barangan yang berada dalam ezbuy tidak kiralah ia dari Korea, China, Taiwan, USA ataupun Malaysia sendiri. Maksudnya pelanggan boleh membeli barangan yang di jual oleh pembekal dari Malaysia,  China, USA and Taiwan. ezbuy Malaysia juga menawarkan tawaran diskaun yang sangat HEBAT iaitu sehingga 90%. Wow terbeliak biji mata mommy. Tiba-tiba ja terdengar lagu ' Kalau Aku Kaya' nyanyian Altimet dan Awi Rafael. Kalau aku kaya, aku beli semuanya di ezbuy. hahaha




Sempena 65eDay - GLOBAL SUPER SALES ini terdapat 4 tawaran hebat iaitu


HOT DEALS

Dala ezbuy Hot Deals, terdapat dua tawaran iaitu 
  • Flash Deal - dalam flash deal ditawarkan produk tertentu dan limited dalam harga diskaun yang tak di sangkakan.
  • Free Shipping - Tak perlu bayar shipping cost bagi setiap pembelian melebihi RM60. Bestnya.

GREAT SAVING


Dalam Great Saving pula terdapat 4 tawaran penjimatan. Barangan yang di tawarkan adalah sangat menjimatkan. Antara penjimatan yang boleh di pilih adalah :
  • Price Zone - di mana semua barangan yang di tawarkan dalam price zone adalah berharga RM30 dan ke bawah.
  • Cash Off - ada voucher sehingga 40% untuk kurangkan jumlah yang kena bayar . Total Cash Off Voucher adalah sehingga RM660. Wow!
  • Discount Zone - Produk tertentu yang diberi diskaun sehingga 40%. 
  • Prime - cost shipping hanya RM8.80 bagi semua barang yang di beli dengan tidak mengira berat. jimatttt!


FASHION STREET

Fashion Street syurga fesyen kepada peminat fashion. Dalam fashion street terdapat Cash Off sehingga 40% dan banyak lagi. So, peminat fesyen korang mesti terjah sendiri dan anda tak akan percaya dengan harga yang ditawarkan. Yang pasti mommy sendiri yang nak borong terutamanya kemeja dan blouse berwarna putih.


FRIENDS DEAL

Dalam Friends Deal, ezbuy menawarkan diskaun dan harga wholesales untuk lebih 300 item / produk bagi Friends Deal dan Share & Shop with Love Ones. Maksudnya di sini, jika kita dan kawan yang diperkenalkan membeli, kita boleh memperolehi barangan ( yang tersenarai dalam 300 item tersebut) tersebut dengan harga pembekal. Perghhh menarik ni... Boleh la shopping bersama-sama. You beli kat i, i beli kat i.  hahaha

Selain itu ia juga menawarkan tawaran terhebat dalam Cash Off dimana diskaun hebat di tawarkan setiap hari pada jam 12 tengahari bagi produk yang berlainan mulai 31 Mei sehingga 5 Jun 2017. Mark your calendar ya!




ezbuy Malaysia bukan saja ada Cash Off, ia juga menawarkan diskaun dan harga wholesales untuk lebih 300 item / produk bagi Friend Deal dan Share & Shop with Love Ones. Maksudnya di sini, jika kita dan kawan yang diperkenalkan membeli, kita boleh memperolehi barangan ( yang tersenarai dalam 300 item tersebut) tersebut dengan harga pembekal. Perghhh menarik ni... Boleh la shopping bersama-sama. You beli kat i, i beli kat i.  hahaha

Bukan itu saja, ada lagi tawaran hebat iaitu :-


  • Trendy Kidswear for Boys & Girls Up To 30% Off
  • Stationery & Books Up To 20% Off
  • Home Furniture & Ornamentation Up To 10% Off
  • Home & Living Necessities Up To 30% Off
  • Exclusive: For Mums & Babies Up To 30% Off


So, kena rajin-rajin jenguk web ezbuy Malaysia

Oh yer, mommy selalu juga shopping di ezbuy sebab harganya yang murah walaupun dah masuk shipping cost. Antara top brand yang selalu tawar diskaun adalah :-
ezbuy Malaysia


Korang klik ja jenama hebat ni sebab akak terlebih rajin buat link kat korang.. hahaha. So, mudah korang nak tengok atau shopping barang dari jenama yang korang nak.

BERITA BAIK lagi untuk korang sebab ezbuy murah hati nak bagi voucher bernilai RM 15 dengan syarat yang sangat mudah iaitu dengan download aplikasi ezbuy di google play dan apple store. Anda akan  diberi di beri QR code. So, bila dah download app ezbuy, jangan lupa scan QR code ini untuk dapatkan voucher RM 15 tu. Kalau kat ezbuy RM 15 ini dah boleh beli t shirt selai atau 2, 3 barang yang berharga RM5. Bestnya... Sapa nak bagi kat kita RM 15 kan.


Sekarang dah tahu kan platform online shopping murah.. Jom kita shopping bersama-sama dan bersama-sama jimat untuk raya akan datang. 

Happy Shopping Uolls!

Pengikut

Google+ Followers

Follow Me @cahaya_hayati292