loading...

15 Mei 2017

# blog # Tips

Tips FB Live

Tips FB Live. Assalamualaikum wbt & Happy Monday. Pagi ni dengar FB live cikgu June Md som yang mengajar tentang topik Kuasai FB live Marketing For Business dan Apa tu Personal Branding. Tentang personal branding banyak yang perlu belajar lagi tapi Tips FB Live paling senang. Saya share kan di sini agar ramai dapat manfaat dan menguasai FB live untuk marketing. Kredit kepada Cikgu June 

Tips FB Live


Tips FB live

1. Jangan Syok Sendiri
2. Tulis script - well plan script tau
3. Practice baca script 2 atau 3 kali sebelum FB live
4. Santai - bukan gedik tau
5. Jauhkan muka dari screen handphone kecuali MUA. Jangan dekat sangat sampai nampak berapa biji jerawat.
6. Tempoh FB live - kurang dari 10 minit kecuali yang dah bergelar sifu.
7. Inform masa akan berlangsung FB live
8. Ambil soalan terlebih dahulu - bila inform request sekali soalan yang bakal di tanya. So, anda boleh jawab soalan tersebut secara live.
9. Ada interaksi dengan audience - supaya tak syok sendiri dan live lebih 'hidup'.

  • Request love, bunga, like & share
  • Hi hi dengan audience
  • Jawab soalan

10. Kekerapan - sekali seminggu sudah memandai. Agar orang tidak muak atau bosan.
11. Content - FB live di galakkan untuk sampaikan 3 mesej utama.

Contoh FB Live untuk produk:-

FB Live 1

  • Demo produk - cara guna, cara nak scrub
  • Beritahu tentang kelebihan / up USP product
  • Pantang larang produk

FB Live 2
  • Testimoni produk
  • Apa kandungan produk
  • Siapa yang sesuai atau patut guna produk

12. Viralkan sendiri FB Live anda - sendiri share di FB Page/FB group dan social media anda yang ada.
13. Entertain / Nurturing your audience - layan/ raikan audience anda agar mereka di hargai dan tidak BOSAN.


***

Tips : boleh follow Nad Alisha, efi rahmat untuk belajar tentang teknik marketing.


Tiada ulasan:

Pengikut

Google+ Followers

Follow Me @cahaya_hayati292