loading...

26 Mei 2016

Pajeon Melayu

2:07 PTG 4 Comments
Assalamualaikum wbt. Pajeon Melayu. Hihi... Terpengaruh dengan cerita korea betul.

Pajeon adalah spicy korean pancake. Kalau dalam bahasa melayunya adalah peknga pedas yang ada banyak bahan dalamnya. kohkoh.

Pajeon melayu aku bagi nama sebab adunan panjeon tu aku buat ikut resepi cucur udang/ cucur bawang, jagung atau yang seangkatan dengannya. Adunan yang aku buat ni kurang pedas sebab letak cili kering. Kena letak cili padi yang di potong baru marvelles rasanya.


Cara memasak adunan cucur udang/ bawang dengan cara panjeon memberi kelainan pada rasa. Yang penting kurang minyak.

korean spicy pancake

Dalam dok update entry pun terliur. Dah la pose weiii. Confirm balik nanti kena buat lagikkk...

spicy korean pancake

Resepi Pajeon ( Spicy Korean Pancake)

Bahan

2 cawan tepung
1 keping dada ayam - di cincang/ potong dadu kecil
1 batang carrot - di parut
1 ulas bawang besar - di potong dadu
1 pokok daun bawang - di hiris kecil atau memanjang
1 pokok kecil daun sup - di hiris kecil atau memanjang
4 tangkai cili kering - gunting halus
1 biji telur
garam secukupnya
air secukupnya
minyak

Sos Pencicah

Sos cili
kacang tanah kisar kasar


Caranya

Masukkan tepung, ayam, carrot, daun bawang, daun sup, cili kering, garam dan telur ke dalam bekas adunan. Masukkan air sikit sikit sehingga adunan menjadi seperti yang dikehendaki. Tak keras dan cair sangat. Sedang-sedang saja.


Panaskan pan dan letak sedikit minyak. Letak adunan dan biarkan sehingga garing sebelum di alihkan. Angkat apabila pajeon garing dua-dua belah.

Di potong terlebih dahulu sebelum di hidangkan.

** sedap di makan panas-panas.

spicy korean pancake

Selamat mencuba yer!

Persembahan Live Ronnie Hussein

9:03 PG 0 Comments
Assalamualaikum wbt. Persembahan Live Ronnie Hussein. Secara kebetulan saja masa balik kenduri dari Taman Mutiara, singgah di Pearl City Mall yang berada di Taman Mutiara tu. Masuk situ sebab ada Ramly. Ingatkan ada jual stok sejuk beku sekali tapi non hado. Ada jual burger dan yang seangkatannya saja.

Pastu naik tingkat atas. Tengah2 naik escalator tu dah nampak Ronnie Hussein buat persembahan. Layan sekejap sebab lagu lagu Ronnie ni best jugak.  Siapa Ronnie? Ronnie adalah bekas vokalis Hyper Act. Sekarang dah solo dan di kenali sebagai Ronnie Hussein.

Antara lagu yang di dendangkan masa persembahan ni adalah ' Di Koyak Waktu' dan 'Takkan Pergi'. Selepas dua lagu ada lagi sebenarnya tapi kami masuk kedalam pasaraya CMart pula. Nak cari seluar kat Ammar.

Oklah layan gambar Ronnie Hussein yang aku ambil masa dia buat persembahan tu.

Ronnie Hussein

Dikoyak Waktu - Ronnie Hussein

aku tak pandai bercinta
aku tak indah bicara
hanya manusia yang mengagumimu
walau takkan pernah ku miliki

aku ada di depan mata
aku tetap selalu ada
aku manusia yang mencintakanmu
dalam bisu bersendiri aku

dengan nafas ini
ku aturkan langkah
menuju dirimu

walau ku sedari
rasa ini tak mungkin kan kau mengerti
selamanya
ku dikoyak waktu

dengan nafas ini
ku aturkan langkah
menuju dirimu

walau ku sedari
rasa ini tak mungkin kan kau mengerti
selamanya ku dikoyak waktu

selamanya..
selamanya ku dikoyak waktu

updated: official lirik video dah keluar gais!


Lirik Di Koyak Waktu

Lagu ronnie hussein

Lirik Lagu Takkan Pergi - Hyper Act

Hariku yang pergi
Hilang ku mencari
Gelora cinta kau bawa tiada kembali

Rinduku tak sudah
Kelam dalam sedar
Mungkin ku menanti sepi
Hangat yang hadir
Kenangan bagai mengejar mentari

Terbakar debunga kasturi
Apakah tandanya yang tersembunyi
Di balik rahsia semalam

Hadir dirimu
Memulihkanku
Dalam lumpuh dan lesu
Menghidup jiwaku

Namun rasa ini
Dalam mencari erti
Yakinku kekal mu disisi takkan pergi

Mungkin sebenarnya
Ruangku tiada
Mengisi kasih nan pilu
Sebentar cuma
Kenangan bagai mengejar mentari

Terbakar debunga kasturi
Apakah tandanya yang tersembunyi
Di balik rahsia semalam

Hadir dirimu
Memulihkanku
Dalam lumpuh dan lesu
Menghidup jiwaku

Namun rasa ini
Dalam mencari erti
Yakinku kekal mu disisi takkan pergi

Hadir dirimu
Memulihkanku
Dalam lumpuh dan lesu
Menghidup jiwaku

Namun rasa ini
Dalam mencari erti
Yakinku kekal mu disisi takkan pergi

Kelibat cinta permain rindu kecewa
Bisikan indah khayalanku seketika
Air mata ini mengalir ku sendiri
Moga kelam resah ku kan berlalu pergi


Lirik Takkan Pergi
Encik suami yang merekod persembahan Ronnie Hussein

Adik nak gak!

24 Mei 2016

Bihun Goreng Meriah

5:33 PTG 2 Comments
Assalamualaikum wbt. Bihun goreng meriah namanya. Petang-petang camni haruslah update resepi sebab time time ni la mak mak dok pikiaq nak masak apa malam ni. Tangan dok buat keja tapi dalam kepala dok pikiaq menu malam nanti. #sindrommakmak

Apa susah susah pikiaq. Masak yang senang-senang dah la macam bihun goreng meriah ni. Bihun goreng meriah ni sebab penuh dengan bahan. Ada ayam, telur, chicken ball, carrot & sayur sawi. Anak-anak akak memang suka banyak bahan ni sebab bagi depa macam meratah lauk. Sayur saja tak boleh meriah. Nanti anak-anak jerit macam allergic. hahaha

resepi bihun goreng

Closed up sikit. Nampak tak penuh dengan ayam dan chicken ball.


resepi bihun goreng mudah dan sedap

RESEPI BIHUN GORENG MERIAH

Bahan:
1 peket bihun
1 belah dada ayam - potong nipis
10 biji chicken ball - guna jenama ayamas
1 poko sawi
1/2  biji lobak merah ( tengok saiz)
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji telur - di goreng hancur
minyak
garam
air


Caranya:
Rendam bihun sehingga lembut terlebih dahulu. Dalam 15 minit pun ok.

Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam. masak seketika.

Masukkan cili kisar. Masak sehingga berminyak atau cili telah masak. Masukkan sedikit air - lebih kurang secawan. Biarkan sehingga mendidih.

Tambahkan bebola ayam, batang sawi, carrot, sos cili, sos tomato dan sos tiram. Biarkan sehingga mendidih lagi sekali. Tambah garam dan rasa.

Akhir sekali,  Masukkan bihun dan gaul rata. Agak2 bihun telah lembut, masukkan daun sawi dan telur hancur. Masak lagi sehingga bihun benar2 lembut.

Opps. Tak lupa juga pada model mommy yang sorang ni. Mommy masak apa pun mesti berselera.. :D


Rahsia Ibu Menyusu Kekal Cergas Di Bulan Ramadhan

11:34 PG 0 Comments
Assalamualaikum wbt. Rahsia Ibu Menyusu Kekal Cergas Di Bulan Ramadhan. Yelah lagi beberapa hari kita akan menjalani ibadah puasa. Pasti ibu-ibu yang menyusu akan risau susu untuk bayi tidak mencukupi.

Kini, tak perlu risau lagi. Nak tahu? Baca artikel di bawah sehingga habis.

breastfeeding mom

Rahsia Ibu Menyusu Kekal Cergas Di Bulan Ramadhan


Jika anda ingin berpuasa sambil menyusu anak di bulan Ramadhan. Anda boleh rujuk tips-tips dibawah.


1. Cukup rehat


Berasa letih ketika berpuasa itu lumrah, apatah lagi jika si ibu baru saja menyusu. Cuba untuk beristirahat sejenak, dengan tidur atau sekadar relaks menenangkan fikiran. Ibu menyusu perlu tahu, semakin kerap payudara dihisap oleh bayi, maka penghasilan susu akan semakin banyak. Jadi, bila ibu rajin menyusu semasa berpuasa, penghasilan susu ibu akan tetap lancar.

2. Pengambilan air 


Jika mampu, minum air masak 2 liter sehari, ditambah dengan jenis cairan lain seperti jus buah, teh manis suam dan susu. Minum segelas susu setiap sahur boleh mengurangkan ancaman anemia bagi ibu hamil dan menyusu. Anemia adalah berkurangnya kadar hemoglobin (Hb) dalam darah. Berbuka puasa dengan minum minuman suam adalah elok untuk ibu menyusu.

3. Mengepam pada waktu malam


Jika anda tiada masa untuk mengepam pada waktu siang? Lakukan lebih aktiviti mengepam pada waktu malam. 




4. Jangan stress jika susu kurang


Anda rasa susu anda berkurang? Jangan risau, teruskan mengepam supaya ada "demand and supply". Sentisa berfikiran positif dan jangan stress. Stress boleh kurangkan penghasilan susu ibu.

5. Pengambilan Milk Booster.


Anda boleh cuba menggunakan milk booster seperti Mamom Milk Booster atau Umma Lacto Milk Booster bagi menggalakkan susu badan.

MaMom Milk Booster

Mamom Milk Booster
Umma Lacto

Umma Lacto Milk Booster

6. Elakkan Minuman Bikarbonat dan Minuman Berkafein


Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

7. Amalkan Madu atau VCO


Anda sangat digalakkan untuk memakan madu atau VCO setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh. VCO atau Minyak Kelapa Dara seperti D'Aura juga amat sesuai untuk ibu menyusu.


D'Aura Minyak Kelapa Dara
D'Aura Minyak Kelapa Dara


8. Jangan Abai Sahur


Jangan meninggalkan waktu bersahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.

9. Banyakkan Buah Dan Sayur


Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.


10. Makan Kurma Ketika Berbuka


Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangnya tiga biji. Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.



Sudah Ku Tahu

9:38 PG 1 Comments
Assalamualaikum wbt. Sudah ku tahu lagu dari projector band yang menjadi halwa telinga di saat ini. First dengar lagu ni masa Khai Bahar nyanyi. Ingatkan lagu Khai Bahar... Rupa-rupanya lagu projector band. Tapikan Khai Bahar nyanyi lagi best dengar. Telinga aku je tau... Telinga korang maybe lain. haha

Lagu ini merupakan kisah benar salah seorang anggota projector band. Putus cinta dengan kekasih hati yang curang. Sambil layan perasaaan keciwa, dia menghasilkan lirik ini. Lirik yang di tulis memang sampai ke hati terutamanya part

Seringkali aku menduga,seringkali ini terjadi,segala rahsia sudah ku tahu,rupanya aku tak dicintai......

Moh ler kita berjiwang di pagi hari sambil buat kerja. Yang tengah frust tu jangan dengar lagu ni, karang terlebih feeling. Tak boleh move on terus. Ayooo tak tahu...


Projector Band


Sudah Ku Tahu 

Seringkali aku menduga
seringkali ini terjadi
segala rahsia sudah ku tahu
rupanya aku tak dicintai

Untuk apa kau buat ku begini
segala apa yang telah ku lakukan
Airmataku mengalir dipipi
segala yang ku korbankan tuk dirimu

Mengapa masih lagiku
bediriku menunggu cintamu
mengapa masih adamu
menyakiti di siang malamku
aku terima cintaku dipersiakan wooo !!!

C/O Sayang !! 
aku kau lupa
aku kau luka
tanpa kau sedar
Sayang !!
selamat tinggal
akukan pergi
buat selamanya
Aku pasti kau bahagia tanpaku SELAMANYA

23 Mei 2016

20 Mei 2016

Kari Sotong Mudah Dan Sedap

2:25 PTG 2 Comments
Assalamualaikum wbt. Kari sotong mudah dan sedap. Salah satu favourite anak-anak. Camnilah bila daddy orang penang, mommy orang kedah. Makanan atau menu pun ala-ala dua negerilah.. Jadi taklah mommy pening kepada nak masak apa-apa menu kecuali SAYUR. Depa allergic betul dengan SAYUR.

Kari sotong mudah dan sedap

RESEPI KARI SOTONG


Kari sotong mudah dan sedap

Bahan2
1kg Sotong
2 peket  atau 4 sedu besar rempah kari ayam/daging
2 biji kentang - di potong memanjang 4 atau 8. Bergantung kepada saiz kentang
1 ulas bawang besar - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
2 cm halia - di kisar
1 biji tomato - di hiris nipis/dadu
daun kari
4 beradik ( bulang lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis & biji pelaga)
Minyak
garam secukupnya
RM 1 santan
Asam jawa secukupnya
Air


Caranya:
Panaskan minyak. Tumis 4 beradik bersama daun kari sehingga wangi.

Masukkan rempah yang di bancuh dengan air. Masak seketika sehingga agak garing.

Masukkan bahan kisar dan tomato. Masak lagi sehingga kelihatan berminyak.

Tambah air dalam 500 ml dan masukkan santan, garam dan air asam jawa dan kentang. Biarkan sehingga mendidih atau kentang empuk.

Apabila kentang telah empuk dan rasa telah umpph, masukkan sotong. Biarkan sehingga sotong masak sepenuhnya

Dihidangkan bersama nasi panas, sayur campur dan telur dadar.

Selamat mencuba!

18 Mei 2016

Didi & Friend | Bermain Sambil Belajar

8:00 PTG 0 Comments



Fenomena Didi & Friends


Hora Horey!!! Pernah tonton Siri Animasi Lagu Kanak-Kanak Didi & Friends di Astro Ceria atau Youtube? Haaaa.. kalau ada anak kecil dibawah 6 tahun. Saya amat rekemen beri anak anda tonton Lagu Animasi ini, baby bawah setahun pun layan juga. Silap-silap mak bapak pun layan sekali. Memang layan betul. Semua lagu best. Sudah lebih 130 Juta Views di Youtube tau!

Tak Caya? Cuba Tengok Video dibawah.


Lagu Kalau Rasa Gembira



Lagu Chan Mali Chan



Lagu Lompat Si Katak Lompat

Haaa... layan tak? Ada banyak lagi lagu-lagu Didi & Friends anak anda boleh tonton di Youtube dan Astro Ceria. Gerenti layan punyalah...

Ada yang  nak beli DVD Original Didi & Friends? Kalau ada yang nak beli boleh terus beli online di website The Baby Store . Ada Volume 1 dan Volume 2. Stok amat terhad.








Ride, Nasi Lemak, Coconut Shakes & Budak Merajuk

2:08 PTG 1 Comments
Assalamualaikum wbt. Ride, nasi lemak, coconut shake dan budak merajuk. Amboi tajuk bukan main lagi. Hik hik.

Ride? Bukan ride sebenarnya tapi membonceng ja. Encik suami bawa jalan-jalan naik motor baru dia ( dah 4 bulan, baru lagi ke?) sempena hari ibu. Dia kata nak bagi kelaianan sikit. Iyalah tu...

Gemuk betui perempuan dalam gambar ni. Bila nak kuruih ntah!
Destinasi jalan-jalan kami adalah ke Taiping sebab nak breakfast nasi lemak sedap di Taman Lake View Taiping. Bertolak dari rumah jam 9.00 pagi... Lambat keluar sebab banyak urusan yang perlu di selesaikan. Sampai di gerai nasi lemak tu jam 9.45 pagi. 

Pilihan incik suami
 Sampai lambat dan lauk pun dah habis. Makan saja apa yang ada...

pilihan aiii. telur puyuh, telur mata & ikan masin
Bukti dating berdua... 

sedap sebab tu tinggai bekas & tulang saja 

Lepas makan terus gerak balik Kulim. Balik awai sebab dah janji dengan Aisy nak pergi sekejap saja. Hikhik. Aisy tak kasi can mommy ngan daddy dia nak pi dating...

Balik tu kami singgah di D'Coconut Shake Kulim yang berhadapan dengan Lembah Impiana. Di kenali juga sebagai coconut shake Taman selasih.

Encik suami senyum dok baca komen kawan2 dia...
Tapi agak keciwa sebab order Aiskrim Nyok/ Kelapa tapi yang dapat air kelapa letak aiskrim di atasnya. huhu

Dah selesai minum, kami pun balik rumah... Dan dapat pandangan maut dari Aisy. Pandangan budak marah plus merajuk. hahaha.


Itulah ceritanya untuk entry ini.

Terima kasih ya kerana membaca. 

Asam Rebus Ikan Seludu

11:06 PG 2 Comments
Assalamualaikum wbt. Asam rebus ikan seludu. Menu simple di waktu malam. Jarang masak waktu malam sebab aku & encik suami jarang makan nasi waktu malam di atas nasihat pakar perubatan untuk kurangkan pengambilan karbohidrat. Bukan nak kurus tapi nak SIHAT sebenarnya. Berhati-hati sebelum terkena. Dah kena susah nak baik.. Jadi lebih baik amalkan hidup sihat.

So, menu ini di masak khas apabila encik suami kata hari ini belum makan dan kebetulan hujan. Malas nak keluar hujan-hujan ni. Kesian kat anak-anak. Maka, mommy pun masak apa yang ada...



Resepi asam rebus


Resepi Asam Rebus Ikan Seludu

Bahan2
4 ketul ikan seludu - boleh di ganti dengan ikan yang lain
1/2 biji timun - boleh juga guna bendi/ keledek/ ubi kayu 
2 biji tomato - di belah 4
2 keping asam gelugor/ keping
2 batang serai 
2 cm lengkuas
Daun kesum - jika ada 
Bunga kantan - jika ada
Air secukupnya
garam secukupnya

Bahan kisar
3 sudu besar cili kisar/ 6 tangkai cili kering
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm kunit hidup - jika ada
1cm belacan

Caranya
Masukkan bahan kisar dalam periuk. Tambah air. Masak bahan kisar sehingga mendidih. 

Apabila mendidih, masukkan asam keping, serai, lengkuas, daun kesum, timun, bunga kantan dan garam. Biarkan mendidih sekali lagi sehingga timun hampir masak.

Rasa. Jika rasa sudah lengkap, masukkan ikan. Biarkan mendidih sehingga ikan masak sepenuhnya.

Angkat dan hidangkan ketika masih panas. 

**** Untuk lebih menyelerakan, boleh di hidangkan bersama ikan kering goreng, sambal belacan dan ulam-ulaman.

Selamat mencuba!

17 Mei 2016

Kulim Food Republic

5:12 PTG 0 Comments
Assalamualaikum wbt. Kulim Food Republic. Ni restoren western yang baru sebulan di buka. Penggemar western macam aku boleh lah terjah restoren ni. Harga dan rasa serta kuantiti memang berbaloi. 

Macam mana aku boleh tau tentang restoren ni? Anak dara aku la si Aisya tu asyik dok promote cakap ada kedai baru buka dan kawan dia kata sedappp. So, kami pun terjahlah... Tengok dari luar biasa2 ja.

Lokasi restoren ni adalah di belakang kedai Nasi lemak mummy. Betul2 belakang tu ja... So, jangan terlajak pula.

Kulim Food Republic
Today's special
Nilah keadaan sekeliling restoren tu. Rumah corner lot yang di jadikan restoren... Perhiasan, meja dan kerusi banyak menggunakan pallete. Susun atur kemas dan tak crowded sangat.

Kulim Food Republic

Dah order dan sementara tunggu makanan sampai, kita selfie dulu... Adatlah bloggerlah kannnn.

Kulim Food Republic
kakak Aisya & Ammar
Kakak Aisya sekarang dah pandai malu. Dah takmo di ambil gambar... ni pun mommy curi2 kandid.  Nasib baik nampak macam tengah posing. hihi.


Kulim Food Republic

Ni pula Aisy yang pantang nampak kamera. Macam2 mimik muka dia nak buat....

Kulim Food Republic

Haa! Dah sampai pun makanan.... Bagus service dia. Tak perlu tunggu lama-lama. Oklah bagi restoren/ kedai yang baru buka. 

Kulim Food Republic
Pasta

Ni yang aku order. Tak ingat nama apa tapi ada pasta la. Harga dia RM15.90 kot... Ayam besar dan sphagetti tu banyak. Tak larat nak habiskan.

Kulim Food Republic
Mandy lamb

Yang ni pula mandy lamb. Encik suami yang order... Sedap sebab aku sempat pow 2 sudu. hihi. Harga dalam RM 12 rasanya.

Kulim Food Republic
Sila abaikan botol susu aisy di situuuu.

Ini air yang kami order. Air biasa-biasa ja tapi harga dia memang murah berbanding kita makan western di tempat lain. Sebab selalunya restoren western ni harga makanan ok tapi harga air mencekik darah betui.

Kulim Food Republic

Yang ni pula, menu yang anak-anak order. Chicken BBQ. Sedap dan ayam besar... Dihidangkan bersama coleslow dan kentang putar.

Kulim Food Republic
kakak Aisya mengantuk tu, tu muka yang semacam... 
Mommy ambik gambar abang jugak! Anak yang paling suka makan dan teruja dengan makanan baru.. Kalau nak promote makanan memang boleh ambik jadi model.

Kulim Food Republic

Itu sajalah menu yang kami cuba pada malam tu. Memang di cadangkan kalau nak makan western di Kulim.

Kepada #KulimFoodRepublic , semoga dapat mengekalkan rasa, kualiti, kuantiti dan harga. Jangan esok dah femes dan terkenal.. rasa, harga, kualiti dan kuantiti dah ke laut. Banyak restoren dah macam ni.

Resepi Makaroni Bakar

2:58 PTG 4 Comments
Assalamualaikum wbt.Resepi Makaroni Bakar. Dah lama tak up resepi kan? Bukan tak masak, masak tapi takde mood nak ambil gambar makanan.. hahaha. Boleh camtu pulak. Dah pi mana hasrat nak jadi blogger tu?????

Resepi Makaroni Bakar


Resepi Makaroni Bakar


MAKARONI GORENG

Bahan2

Makaroni 1 plastik atau 200g
2 keping dada ayam dicincang atau 3 keping daging/ayam burger dihancurkan
3 ulas bawang putih dicincang
1 ulas bawang merah dicincang
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tin sos spageti (kimball) ( optional )
1/2 cawan tomato soup (kimbal)
2 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram
2 biji cili kering ( rendam dengan air panas dan tumbuk hingga hancur)
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak masak
sedikit gula dan garam secukup masa
sedikit daun sup
capcicum ( hijau, merah, kuning) dipotong dadu kecil (optional - tak letak pun sebab tak ada dalam stok kat rumah)

CARA-CARA

  1. Rebus makaroni di dalam periuk dengan menggunakan sedikit minyak supaya makaroni   tidak melekat selama 10-15 minit dan tos kan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar sehingga  naik bau . Kemudian masukkan cili kering yang di kisar.
  3. Kemudian masukkan daging/ayam cincang @ daging buger dan kicau sehingga airnya kering.
  4. Masukkan tomato soup, sos spageti dan gaul sehingga sebati. Then masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, garam dan gula secukupnya. Msukkan sedikit daun bawang supaya naik bau. Kacau sehingga pekat.
  5. Seterusnya masukkan makaroni yang sudah di tos ke dalam kuah tadi dan kacau sehingga sebati.
  6. Tutup api dan biarkan seketika.


SOS PUTIH

1 Cawan susu segar
1 sudu besar mentega
sedikit lada sulah/ italian herba
1 sudu besar tepung gandum ( dibancuh dengan sedikit air)
1 slice cheesalade
sedikit garam dan gula

CARA MEMBUAT SOS PUTIH

1. Cairkan mentega di dalam kuali, kemudian masukkan sekeping scheesedale.
2. Kacau hingga cair , baru lah dimasukkan susu segar.
3. Masak sehingga susu mendidih, dan masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah
4. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat.

CARA MEMBAKAR MAKARONI

1.  Sediakan bekas tahan panas atau bekas aluminium.
2. Gaulkan makaroni goreng dengan sos putih. Masukkan dalam bekas. Taburkan cheese.
3. Bakar  selam 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160c
4. Dah siap. 

16 Mei 2016

Selamat Hari Guru 2016

9:33 PG 3 Comments
Assalamualaikum wbt. Selamat Hari Guru 2016 buat ibu bapa, saudara mara, cikgu-cikgu, ustazah, ustaz, prof, rakan-rakan dan rakan blogger yang sangat saya hormati. Tak lupa juga kepada cikgu cikgu tadika & sekolah anak saya yang telah mengajar anak-anak saya mengenali A,B, C ...Z dan juga 1,2, 3 .... iffiniti.

Sesungguhnya saya tiada di sini tanpa kalian. Jasa kalian amat bernilai dan semoga Allah yang membalas serta merahmati kehidupan cikgu2. In Sha Allah.

TERIMA KASIH CIKGU!!!

- tadika kemas Kubor Panjang
- SKKP
- SKBP
- SMKKP
- SMKRTU
- Matrik UUM
- Acct Batch 1st Year 1999/2000 - KYPM Kuantan
- UUM Sintok
- University Of Life

Selamat Hari Guru

13 Mei 2016

Sahabatku, Siapa Aku Dulu Dah Tak Penting

11:45 PG 4 Comments
Assalamualaikum wbt.  Siapa aku dulu dah tak penting. Entry ini berkaitan perubahan diri dari yang tak berapa bak baik kepada yang baik dan mungkin juga lebih baik.



Kenapa aku tulis entry ni? Aku nak korang yang mengenali dan bersahabat dengan aku tahu... Mungkin juga untuk memotivasikan korang. Boleh di jadikan panduan untuk korang dalam melalui kehidupan.  Ewahhh macam pakar motivasi pulak.

"Mana aku yang dulu?"

Siapa aku yang dulu? Aku yang dulu... yang agak sosial. Pakai pakaian yang agak menonjolkan bentuk badan, walaupun bertudung. Dulu aku mudah menerima ajakan rakan-rakan untuk keluar makan makan, jalan jalan, lepak shopping kompleks tapi tak la sampai buat benda yang mengarut sampai rosakkan diri sendiri. Masih tahu yang halal dan haram.

TAPI aku nak korang tahu gak... Apa yang aku buat dan apa yang aku pakai tu DEPAN mak bapak aku.. Diaorang tegur tapi tahulah zaman jiwa tengah muda dan memberontak , mana nak dengar cakap. Rasanya sama ja kot dengan zaman muda korang...  Yang sama ngan akulah. Yang stok ustazah, jangan kecam aku la.

Aku yang dulu dah tiada, dah hilang sikit demi sikit di bawa arus perubahan iaitu dari alam bujang ke alam rumahtangga sekaligus alam seorang ibu. Dari pakaian yang nampak bentuk badan dah bertukar kepada yang longgar, yang singkat dah kepada yang labuh. In Sha Allah mungkin akan bertambah baik. 

Jadi kepada yang menegur aku dan tanya mana aku yang dulu tu dah tak penting. Yang penting adalah sekarang. Kenapa aku berubah? Sebab aku nak jadi seorang anak, isteri dan ibu yang baik. Yang menjadi contoh baik kepada anak-anak dan juga masyarakat jugak.

Aku mungkin dah tak mengikut fesyen dan juga jenama. Yang pasar malam juga mungkin jadi pilihan sebab yang penting bagi aku adalah menutup aurat dan juga sejuk mata suami memandang. Biarlah aku tidak menjaga standard di mata manusia. Zaman aku untuk itu dah berlalu yang ada  di kepala dan hati hanyalah untuk menjaga standard di mata Allah. In Sha Allah.

Apabila perubahan aku ini dah menyebabkan kita yang bersahabat tidak seiring dan tidak sekepala, maka aku redha jika perhubungan alam maya kita terputus, di unfriend dan sebagainya. Mungkin Allah nak aku terus beristiqomah dan berubah lebih baik.

Doakan aku yer! Dan aku juga doakan kalian untuk terus berjaya dunia dan akhirat.Amin!

12 Mei 2016

Baca Ini Dahulu Sebelum Beli MaMom Milk Booster

8:00 PTG 4 Comments
Assalamualaikum wbt. Baca ini dahulu sebelum beli MaMom Milk Booster. Kalau tak baca ni anda pasti menyesal. Bukan salah sesiapa, salah anda jugakkk.

Suplement tambah susu ibu

Jenama Milk Booster Pilihan.


Mesti ramai ibu-ibu di luar sana pening bila nak beli milk booster sebab banyak sangat lambakkan jenama-jenama milk booster di pasaran.

Bila survey punya survey study kelebihan dan kekurangan. Akhirnya tak jadi beli sebab pening kepala nak pilih yang mana satu.

Bila tak jadi beli atau tangguh, susu badan mulai kurang. Ini sangat serius. Tambahan pula stress nak pilih jenama yang mana satu pun salah satu faktor menyumbang susu kurang.


Jadi macam mana cara banyakkan susu ibu dengan memilih milk booster yang berkesan?


Di pasaran ada pelbagai jenis milk booster seperti dalam bentuk tablet, serbuk, pil, perisa susu, perisa coklat dan pelbagai lagi.

Dalam artikel ini saya share satu jenama yang sangat top dikalangan ibu-ibu menyusu. Iaitu jenama MaMom.

Kalau anda jenis yang sangat sibuk dan tiada masa. Saya sarankan anda menggunakan produk MaMom Milk Booster. Sebab produk MaMom Milk Booster ini dalam bentuk tablet. Botolnya juga tidak besar. Anda boleh bawa kemana-mana sahaja. Mudahkan?



Milk Booster

Ciri-Ciri MaMom Milk Booster


  • Tablet kunyah yang mudah!
  • Susu melimpah-limpah
  • Berkesan seawal 24 jam ( *berdasarkan ribuan testimoni diterima)
  • Ada sijil Halal JAKIM, KKM dan lulus lab test SIRIM
  • Digunakan di hospital dan farmasi
  • Produk Malaysia, kini dieksport keluar negara
  • Produk tambah susu PALING DIPERCAYAI ibu menyusu di Malaysia dan Indonesia


Tha Baby Store

Apa Kata Ibu Yang Pernah Guna MaMom Milk Booster.


Ibu 1

"Alhamdullilah.. rasa susu dah banyak. Pagi ini dapat 8oz.. syukur sangat-sangat... rezeki anak"

Ibu 2

"Alhamdullilah.. selepas 2 minggu susu bertambah-tambah meriah.. ini baru pusingan pertama pump.. 3 hari pertama makin dah nampak susu makin bertambah.. inshaAllah akan repeat order"

Ibu 3

"Saa baru makan semalam.. pagi tadi breast sudah bengkak.. saya terus pam, sebelah sahaja boleh dapat 1 botol penuh.. biasanya 3oz pun payah.. Alhamdullilah seronok sangat."

Ibu 4

"Salam sis.. ada berita gembira! Susu dah banyak tau sis.. Hari tu kan saya beritahu hari 1st consume MaMom susu tiba-tiba drop.. tapi saya nekad teruskan jugak amik MaMom.. dan hari ini bila pump sebelah sahaja dapat 7-8oz. Total kedua belah dapat 15oz. Sangat terkejut sis sebab sebelum ini belum pernah dapat banyak ini."

Ibu 5

"Ada perubahan. Alhamdullilah increase, officemates pun try. Now semua nak order. Nak repeat order 4 kotak"

Ini hanya sebahagian kecil sahaja feedback mengenai produk ini. Ada banyak lagi sebenarnya.


Dimana Hendak Dapatkan Produk Ini?


Anda boleh dapatkan terus melalui The Baby Store. Hanya order online sahaja ... terus sampai ke rumah anda.

Kenapa saya sarankan beli melalui The Baby Store? Ini kerana setiap belian anda membeli di website ini. Anda dapat kumpul mata ganjaran dimana anda dapat tebus pada belian seterusnya. Memang menjimatkan.

Oppss lupa... setiap pendaftaran baru. Anda dapat 200 mata ganjaran yang boleh ditebus untuk belian pertama. Wow....

Selain itu, website yang boleh dipercayai... kalau anda risau bab-bab kene tipu dengan seller online. Kalau di website ini anda tidak perlu risau. Konfiden 100% selamat. Website pun cun!

Klik link ini ---> http://thebabystore.com.my/MaMom-Milk-Booster

Suplement terbaik tambah susu



Pengikut

Google+ Followers

Follow Me @cahaya_hayati292