loading...

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016

5:37 PTG Cahaya Hayati 4 Comments


Wah! Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016 dah keluar... Boleh la rancang simpanan, pelaburan dan perbelanjaan pada tahun depan.  :)


Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016


Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016

4 comments:

Dua Hari Lagi 2016!

4:55 PTG Cahaya Hayati 2 Comments

Assalamualaikum wbt.

Dua hari lagi 2016! Tahun baru.. Azam baru. erk! haha.. Takmo berazam dah... Dah tua. :)

Tahun 2016 ni nak lebih fokus dalam setiap usaha yang di buat. Tahun ni dan tahun sebelum ni bukan tak fokus tapi banyak bebeno mainnya. Bukan main cam budak-budak tu tapi tak bersungguh dalam melakukan usaha/ pekerjaan.

So, tahun 2016 ni mesti lebih fokus TAPI relax. Takmo tension-tension sebab nanti darah tinggi mai dekat dan melekat pulak. 

stay focus

Anak-anak pun semakin membesar. Dua dah bersekolah maka kena la bagi perhatian lebih.. Masa indah dan berharga semasa mereka membesar tidak akan berulang. Hanya sekali!

Banyaknya perkataan fokus untuk tahun 2016. Jangan ngelat yer mommy! hahaha

'Stay focus & enjoy your life'


2 comments:

Sup Ketam Campur

4:30 PTG Cahaya Hayati 3 Comments

Assalamualaikum wbt.

Minggu yang tak berapa sihat. Hidung tersumbat, tekak perit dan berkahak. Adoila.. 

Menu yang paling sesuai dengan situasi dan kena dengan tekak adalah menu berkuah sup iaitu sup ketam campur. Tak makan dengan nasi pun takpa, boleh hirup saja. Badan berpeluh dan terasa sikit segar.

Maaflah sebab gambar tak berapa nak cun tapi rasa dia memang ummphh. 

sup ketam sedap dan mudah

sup ketam sedap dan mudah

RESEPI SUP KETAM CAMPUR

Bahan
3 ekor ketam
Pick & mix seafood frozen
2 batang saderi
Sedikit daun sup
2 biji kentang
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji cili padi (optional)
Garam secukupnya
Minyak untuk tumis
Bawang goreng


Cara
Tumis bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi. Masukkan air dan biarkan ia mendidih.

Setelah air mendidih, masukkan kentang dan biarkan sehingga empuk. Tambah garam secukupnya.

Masukkan ketam, saderi setelah kentang empuk.

Masukkan pick & mix setelah ketam hampir masak. Biarkan sehingga mendidih.

Taburkan daun sup dan bawang goreng ketika hidang.


Selamat mencuba!

3 comments:

Amy Hilmirda Giveaway 2015

2:52 PTG Cahaya Hayati 1 Comments

Assalamulaikum wbt.


Sempat lagi join GA ni... jom join reramai!

Amy Hilmirda Giveaway 2015


Klik Banner untuk Join


Syarat-syarat Penyertaan :-

1. Follow blog Amy .
2. Blogger yang menetap dan beralamat di Malaysia.
3. Buat Entry bertajuk " Amy Hilmirda Giveaway 2015"
4. Letak banner "Amy Hilmirda Giveaway 2015" dalam entry.
5. Tinggalkan URL entry kat ruangan komen.
6. Nak lagi senang copy aje entry ni... hehehe.

TARIKH TUTUP : 31 DICEMBER, 2015.

1 comments:

Celaka..

11:59 PG Cahaya Hayati 0 Comments

Assalamualaikum wbt.

Dalam perjalanan meniti kehidupan di dunia ini, kita akan berjumpa ramai orang yang di jadikan teman baik, rapat, kongsi susah senang. aku, kau, kita... seiring sejalan. Tetapi..

Aku dah jumpa juga seseorang yang di anggap kawan baik tetapi sebenarnya CELAKA. Orang tu pun aku dah nyahkan dari friend list aku.. Minta maaf, aku boleh maafkan tetapi nak baik cam dulu... sorrylah. Sendiri mau ingat la dan Good bye sebab ramai lagi yang aku boleh kawan. 


Pesan aku pada korang, kalau ada kawan korang camni, korang jangan rapat dan jangan cerita benda peribadi terutamanya cerita tentang ketidakpuasan hati dengan si polan si polan. Kita cuma buat luahan perasaan tetapi si celaka ni akan sampaikan ketidakpuasan hati kita ni dengan cara negatif yang sekaligus membawa kepada perbalahan. Mulut puaka betui!

Sila hati-hati dalam berkawan. Tidak semua kawan boleh menjadi kawan dunia akhirat. Kalau ada tu.. Alhamdulillah.

0 comments:

Sarapan Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah

8:00 PG Cahaya Hayati 2 Comments

Assalamualaikum wbt.

Fuhhh! Lama dah tak buat entry pasal makanan. Bukan tak masak tapi tidak berkesempatan nak ambil gambar. Faham-faham la time cuti sekolah. Handphone banyak kat anak-anak.

Minggu lepas bertugas di bayan baru. Seronok tau kalau bertugas di Bayan Baru sebab senang nak makan dan pelbagai jenis pilihan. Tak jauh pun dari TM Point Bayan Baru.. seberang jalan ja. Astaka atau food court market Bayan Baru.

Selalunya kat sini makan nasi kandar sedap yang ada sejak zaman sekolah lagi...  Tetiba minggu lepas terpandang nasi kukus ayam goreng berempah. Macam menarik dan harus di cuba. So, orderlah sepinggan. Harga RM 5.50.  Nasi semangkuk, ayam goreng berempah, sedikit timun sebagai ulam dan sambal belacan.

Nasi kukus ayam goreng berempah

Rasa? Alhamdulillah sedap dan kena ngan tekak aku. So, next time boleh mai lagi...

2 comments:

Promosi RM 12 Aidijuma

2:43 PTG Cahaya Hayati 1 Comments

Assalamualaikum wbt.

Pssttt. Nak habaq yang Aidijuma buat clearance sales bagi label black, green & blue. Memang murah sebab harga untuk black label pun RM 39 sehelai. So, kalau nak beli cari yang black label sebab kualiti dan corak yang menarik.

Pi cepat-cepat tau nanti yang cantik-cantik semua dah kena sambar terutamanya oleh peniaga online & carboot.

Oklah tu jer yang akak nak habaq. Nanti cakap akak tak payungkan pulak...

Aidijuma

Lupa pulak. Promosi ni bermula hari ini sehingga 31 Disember 2015. Lokasi di semua outlet Aidijuma. 

Happy shopping dear!

1 comments:

DIY Hadiah Dari Hati Dengan Printcious.com

8:50 PG Cahaya Hayati 4 Comments

Assalamualaikum wbt.

Musim perayaan atau kenduri tiba lagi. Pening kepala memikirkan hadiah yang hendak di beri? Nak beri hadiah yang lain dari yang lain? Hadiah yang ikhlas dari hati? Nak reka sendiri hadiah tersebut tetapi nak bagi siapa print? Pening.. Pening.

http://www.printcious.com

Jangan risau sebab kini adanya printcious.com yang memudahkan segalanya. Semuanya di hujung jari. Jimat duit tol & minyak bagai.. hahaha.

Printcious.com


Dengan printcious.com kita boleh reka sendiri corak atau apa saja di atas cenderahati kita. Kualiti printing bagus dan hargapun  berpatutan.

Terdapat 7 jenis cenderamata yang kita boleh pilih iaitu T-Shirt, Mug, Cushion,Ceramic Tiles, Phone Cases, Puzzles & Mouse Pads. Dengan pilihan ini, kita boleh reka apa saja untuk menambahkan kemesraan dengan yang tersayang.

Printcious.com
T-shirt

Printcious.com
Mug

Printcious.com
Cushions

Printcious.com
Ceramic Tiles

Printcious.com
Phone Cases

Printcious.com
Puzzles
Printcious.com
Mousepads
Dengan menggunakan jenis barangan yang di tawarkan oleh printcious.com, kita boleh shopping mengikut kategori penerima dan perayaan/ sambutan.

Printcious.com
Siapa penerima yang bertuah tu. lelaki ka perempuan?

Printcious.com
Apa yang kita nak raikan????
Selain dari pemilihan mengikut jantina dan perayaan/ sambutan... Boleh juga membuat pilihan berdasarkan minat. Yelah, tak semua orang tu di lahirkan dengan kreatif dan mempunyai seni.. Tangan keras. Tak reti nak reka-reka... So, boleh pilih mengikut minat. Terdapat 20 pilihan... Ambik kau. Pilih jelah yang mana nak kan.
Printcious.com

Shopping kat printcious ni pun senang saja. Memula kena daftar akaun. Kemudian pilih hadiah atau cenderahati yang kita nak. Boleh pilih yang dah siap design... Kalau pilih yang kosong, kita pilih create. Pastu pilih warna. Terdapat pelbagai warna yang menarik.. Sesuai dengan tagline ' precious gifts from your heart'.

Dah selesai. Pastu jangan lupa buat bayaran.. karang cenderahati tu tak sampai kat tangan pulak. #justkidding.

Bagi cenderahati yang melebihi RM75 akan mendapat penghantaran percuma. Bagi barangan yang rosak pula ketika penghantaran, boleh di pulangkan dalam tempoh 7 hari. wahhh bagusnya service printcious.com ni.

Selain itu, web printcious.com ini amatlah mesra pengguna. Takdelah nak loading lama-lama... sukanya akak. hihi.

Oklah tak nak bebel panjang-panjang. Nak buat personal gift, sila tempah di printcious.com. In Sha Allah anda akan puas hati. 100% pasti.


Nak order 'precious gifts from your heart' sila klik link di bawah.

http://www.printcious.com


4 comments:

Pelan Panggilan & SMS Murah dan Tempoh Sah Prepaid Sehingga 2 Tahun Lebih dengan Sim One XOX

9:54 PG Cahaya Hayati 1 Comments


Internet plan, Prepaid tahan 2 tahun lebih, SMS dan call rate murah dengan One XOX

Assalamualaikum
Pelan Panggilan & SMS Murah dan Tempoh Sah Prepaid Sehingga 2 Tahun Lebih dengan Sim One XOX | Ramai orang nak jimat kan? Jangan tak tahu kita juga boleh JIMAT dengan talian telefon yang kita gunakan. Kelebihan talian OneXOX ni adalah ia sangat menjimatkan di tambah pula simkadnya murah sahaja.
simkad-onexox-murah-best-kelebihan

Masalah dan penyelesian dengan Simkad OneXOX

Antara masalah yang kita hadapi sekarang ialah:
1. Call tidak dapat tetapi kredit kena tolak.
>>> OneXOX selesaikan dengan menyediakan perkhidmatan prabayar terkini dengan lebih penjimatan tanpa caj yang teresembunyi.
2. Call sekejap pon kena caj seminit panggilan.
>>> Kadar panggilan serendah 5 sen sahaja KESEMUA RANGKAIAN telco. Tak kira la biru ke.. merah ke.. oren ke..
3. KREDIT BANYAK LAGI TETAPI DAH EXPIRED, NAK KENA TOPUP...!!!!
 >>> The best OneXOX top up boleh tahan sehingga 2 tahun 4 bulan. Top up sekali je tunggu sampai 2 tahun akan datang baru top up semula Kalau kredit tak habis-habis la. Biasanya ayah dan mak kita kat kampung la hadapi massalah ni kan? Top up bayak lagi, tapi tak boleh nak call sebab top up dah expired. So, jom la berubah ke OneXOX. Tahan lama kau.
4. Nak add family ataupun friend tetapi diorang pakai telco lain pulak.
>>> Rasanya ade ke telco yang membolehkan kita add friend ataupun family ke semua rangkaian? Tapi dengan OneXOX kita boleh add 10 nombor famili dan rakan-rakan dari semua rangkaian telco. Waowwww...!!!! 
5. Kita ter-on internet, habis kredit tanpa disengajakan.
>>> Ini satu hal kan? Dengan OneXOX jangan risau selagi anda tidak melanggan data internet, tak kisah la ter-on ke.. Sengaja on internet ke.. Tak kan ada cas 'Pay Per Use' la. Confirm...!! Lebih lebih lebih lagi data internet dia amatlah laju.
6. Call masuk voice mail je, habis kredit kena tolak banyak.
>>> OneXOX selesaikan dengan menyediakan perkhidmatan prabayar terkini dengan lebih penjimatan tanpa caj yang teresembunyi.
7. Internet slownye. Nak send gambar dalam wassap pun berjangut nak tunggu

>>> Pelan internet yang laju dan tiada 'Pay Per Use' dan di jamin tiada kehilangan kredit

Kan OneXOX boleh selsaikan masalah-masalah korang kan? By the way, sim kad OneXOX ni hanya RM10. Ianya tidak menzalimkan betul tak...? Banyak JAMINAN terbaik yang bakal korang dapatkan. Tiada pay per use data dan program-program yang menyedut kredit secara halus. Kredit anda selamat dari ditipu. Memang banyak berlaku pemotongan kredit oleh telco gergasi tanpa kerelaan pelanggan. Rela ke kita sering di tipu? Sudah-sudah la kan kena tipu?

simkad-onexox-murah-best-kelebihan

simkad-onexox-murah-best-kelebihan

simkad-onexox-murah-best-kelebihan

simkad-onexox-murah-best-kelebihan

Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang sim kad MURAH tapi best ni. Boleh la contact PapaG tau. 24 hour 7 day uolsss.

With Love 
Papaglamz
-sekian-

1 comments:

25 More Letters!

12:42 PTG Cahaya Hayati 4 Comments

Assalamualaikum wbt.

Kadang-kadang kita rasa kita dah gagal bila kita baru buat satu saja 'plan'. Terus rasa kecewa dan dah tak mahu usaha. 

Sebenarnya dalam hidup ini ada banyak pilihan, jika plan A gagal... Kita masih ada 25 abjad lagi untuk kita rancang. 

Life must go on, Dear!


4 comments:

RYSYA SKINCARE TANPA PARABEN

9:23 PG Cahaya Hayati 0 Comments





Produk penjagaan asas bagi kulit wajah amatlah penting untuk mengekalkan kelembapan kulit, mengelakkan kulit terhidrat dan juga menjaga kolagen dalam kulit. Semakin kita berumur, semakin kurang kolagen kulit kita.



Rozita Che Wan selaku duta Rysya Skincare ini telah mencuba produk ini terlebih dahulu sebelum beliau menerima tawaran menjadi duta.





Che Ta mengakui setelah mencuba produk penjagaan kulit Rysya ia mampu menyerlahkan seri wajahnya. Malah beliau menasihati kaum wanita yang berusia 40an sepertinya jangan asyik sibuk dengan tidak menjaga penampilan diri.




“Siapa kata bila dah masuk 40an dah nampak tak cantik. Persepsi macam itulah yang membuat ada wanita lari dan menyorok bawah katil sebab rasa dah tak cantik. Malah ada yang baru 30 tahun tapi gigi pun dah tak ada sebab abaikan soal penjagaan kecantikan,” seloroh Che Ta.



Terbukti dalam usia 42 tahun, Che Ta masih kelihatan cantik dengan bentuk badan yang ramping dan kulit yang bersih.



Menurutnya, beliau menggunakan satu set produk Rysya seperti cleanser, toner, serum, dan krim magik. Dimana produk berkenaan mampu mencerahkan kulit serta melambatkan proses penuaan.

Paling best tentang RYSYA SKINCARE ini ialah tiada PARABEN dan TIADA BAHAN KIMIA. Natural gituuuu!! 



Antara kandungan dan keistimewaan yang ada dalam produk RYSYA SKINCARE :







LY FACIAL CLEANSER | RM 45



1. Vitamin C

- Menghilangkan dan menyembuhkan bekas jerawat

- Dapat menghasilkan kolagen dalam jumlah yang banyak

- Kolagen inilah yang akan berfungsi sebagai agen penyembuh luka

- Mencerahkan kulit

- Antioksidan dalam Vitamin C berfungsi untuk meneutralkan serangan radikal bebas pada kulit.

- Bertindak sebagai agen anti-penuaan



  2. Licorice

- Ektraks Licorice diperoleh dari akar tanaman Gycyrrhiza Glabra atau yang lebih dikenali sebagai akar manis

- Ada banyak komponen yang terkandung dalam ekstrak Licorice, antar yang lain glabridin, glikosida, flavonoid dan tannin.

- Komponen pada Ekstrak Licorice dapat membantu mencegah pigmentasi kulit wajah

- Ia juga bertindak sebagai agen antioksidan dan anti inflamasi






LY FACIAL TONER | RM 45



1.    Phyto Placenta Extract

- Kandungan dan ekstrak tumbuh-tumbuhan yang ada di dalam toner dapat menenangkan kulit.



2.    Vitamin B3

- Kandungan Vitamin B3 di dalam toner dapat menyerap ke dalam kulit untuk memutihkan dan meningkatkan ‘Vitality’ kulit.

- Ia juga dapat membantu mengawal ketidakkeseimbangan yang terjadi di dalam kulit.

- Memberi kelembapan dan membuat kulit menjadi lebih bersih dan cerah.



Toner Rysya ialah jenis spray. Tidak mudah tumpah ! Gunakan toner selepas mencuci muka. Tepuk tepuk sikit muka tu bagi toner menyerap dengan lebih efektif. Jika mengunakan kapas, hanya sapu ratakan sahaja ! Mudah !




RYSYA 24K GOLD SERUM | RM 140



1. Pullulan

- Ia merupakan sejenis gula semula jadi ( Glucan ) yang terbentuk dari fungus A yang mengandungi Vitamin C & B12.

- Bertindak sebagai antioksidan

- Mampu menegangkan kulit dalam jangka pendek dan panjang



2.Glycine Soja ( Soya Bean )

- Antioksidan yang hebat kerana ia kaya dengan Vitamin C

- Mempunyai anti-penuaan yang bertindak sebagai pelindung kulit

- Melindungi kulit daripada radikal bebas

- Ejen anti-radang



3. Red Algae

- Sumber yang paling kaya dengan mineral, vitamin dan asid amino

- Membersih dan menyuburkan kulit



4. 24K Gold

- Meminimumkan kekurangan kolagen dan meningkatkan keanjalan kulit

- Merawat kulit dengan meningkat dan merangsangkan peredaran di dalam kulit



Penggunaan serum penting untuk penjagaan kulit muka kita lebih produktif dan melambatkan penuaan dan menjaga kehilangan kolagen muka.




RYSYA 24K GOLD MIRACLE CREAM | RM 140



1.    Red Algae

- Sumber yan gkaya dengan polisakarida semula jadi

- Meningkatkan fungsi daya tahan kulit

- Mengekalkan kelembapan semulajadi kulit

- Meningkatkan keupayaan kelembapan



2.    Soy Placenta Extract

- Mengurangkan kedutan

- Menggalakkan kulit supaya lebih cerah

- Kaya dengan biostimulans yang meningkatkan pernafasan sel kulit dan pengoksigenan



3.    Virgin Coconut Oil

- Menghidratkan kulit

- Menyerap, melembap dan melembutkan kulit

- Berkesan untuk membetulkan segala isu-isu gangguan kulit seperti eczema dan lain-lain

- Memberi perlindungan dari sinaran UV yang membahayakan Kulit





TESTIMONI RYSYA SKINCARE





Testimoni dari Illy Ariffin:-









Testimoni dari Yaya - yayaflanella.blogspot.com



I likeee! Bau dia wangi macam syampu. Bila pakai rasa macam sapu losyen lembut je. Tapi krim ni bukan sebarang krim okay! 24K Gold Miracle Cream ini memberi keajaiban dengan merawat kulit muka dari dalam tau. Best pakai krim ni. Yaya rasa jerawat Yaya yang nak tumbuh tak jadi tumbuh. Hihi ^^v






Tak pakai make up pun takpe asalkan penjagaan asas perlu ada okay! Cleanser, Toner, Serum dan juga 24K Gold Miracle Cream! Hihi ;)








Penjagaan asas kulit muka ini sangat penting !

Cleanser, Toner, Serum dan juga 24K Gold Miracle Cream!

Tak perlu make up bagai pun boleh lawa ! ;)





Untuk maklumat lanjut mengenai Rysya Skincare : 




Stokis RYSYA Skincare COD KAJANG, CHERAS, BANGI

Pengeposan di seluruh Malaysia - POSTAGE FREE !!

Instagram: @rysyaskincareselangor / #rysyaskincareselangor


Whatsapp: 012-6460421

0 comments:

Cara Betul Mengguna Krim Pelindung Matahari

6:01 PTG Cahaya Hayati 2 Comments

Assalamualaikum wbt.

Krim pelindung cahaya matahari atau lebih dikenali sebagai sunscreen sangat baik untuk penjagaan kulit daripada pancaran matahari. Salah satu kebaikan pelindung cahaya matahari ialah melindungi kulit daripada pengaruh negatif terik matahari seperti radiasi lembayung ultra ungu (UV) yang boleh menimbulkan masalah kulit.

Cara Betul Mengguna Krim Pelindung Matahari


Tahukah anda cara yang tepat dapat memberi kesan terhadap pemakaian krim pelindung cahaya matahari? Adakah ia harus dimulai dengan pelembap, krim rawatan wajah, diikuti krim pelindung cahaya matahari atau sebaliknya?

Perkara ini sering membingungkan para wanita. Sebaiknya krim pelindung cahaya matahari menjadi sapuan pertama sebelum diikuti pelembap, krim asas dan solekan. Namun jika sedang melakukan perawatan wajah dan wajib menyapu ubat pada wajah, maka ubatan itu perlu disapukan sebagai lapisan pertama diikuti krim pelindung cahaya matahari.

Ada juga yang tidak selesa untuk mengenakan krim pelindung cahaya matahari apabila melakukan aktiviti lasak, berpeluh atau yang menyebabkan kekotoran. Lantas mereka tidak mengenakannya kerana beranggapan kotoran tubuh yang bercampur dengan krim pelindung cahaya matahari boleh membuat kulit iritasi.

Bagaimanapun krim yang disapukan ke kulit secara langsung akan diserap kulit melalui pori-pori. Lama-kelamaan, seiring dengan aktiviti yang dilakukan, krim pelindung cahaya matahari akan hilang.

Oleh itu jika kulit tidak dibersihkan ketika proses pengaplikasian ulangan, ia tidak memberi masalah. Bukan bererti kotoran pada kulit akan terkumpul di dasar kulit kerana krim pelindung cahaya matahari akan diserap pada kulit, bukan sekadar melapisi kulit. Namun jika anda tetap tidak yakin, anda boleh membersihkan tubuh yang kotor dengan tisu basah sebelum menyapukan krim pelindung cahaya matahari kembali.

Sumber: Majalah Wanita.

Baca juga sebab perlu menggunakan krim pelindung matahari di SINI

2 comments:

Pengikut

Google+ Followers