Ogos 2015 - Cahaya Hayati

30 Ogo 2015

28 Ogo 2015

GIVEAWAY VOUCHER EMEL MELINDA LOOI

Ogos 28, 2015 3
GIVEAWAY VOUCHER EMEL MELINDA LOOI


Hadiah untuk Giveaway ini adalah

1 x Voucher RM50 dari Emel Melinda Looi  & Wang Tunai RM20 + Product from Crabtree and Evelyn

Syarat Penyertaan GIVEAWAY


1.  Follow blog AinulMustafa

2. Tulis entry GiveAway ini di Blog Anda. 

Masukkan Gambar Giveaway ini dan Tag kawan kawan join contest ini

3 . Like Page AinulMustafa

4. Follow Instagram AinulMustafa

5. Komen di entry ini
Komen DONE dan letak link blog, IG anda. Saya akan follow back

Tarikh Tutup Giveaway adalah pada 31 Ogos 2015 jam 12TghMalam

27 Ogo 2015

Faktor Dalaman Untuk Tingkatkan Page View Blog

Ogos 27, 2015 7
Faktor Dalaman Untuk Tingkatkan Page View Blog
Assalamualaikum wbt.

Tips Tingkatkan Page View Blog


Setiap blogger inginkan page view yang tinggi. Kenapa? Ini adalah salah satu tarikan kepada pengiklan untuk memasang iklan dan memberi kerja berbayar kepada blogger.

Tetapi, bagaimanakah cara untuk meningkatkan page view?

Terbahagi kepada 2 faktor iaitu dalaman dan luaran blog tersebut. Walaubagaimanapun hanya faktor dalam saja yang akan di tulis dalam entry ini .

Faktor Dalaman 

1. Design blog agar tiada masalah loading

Blog yang mengambil masa untuk loading akan menyebabkan para pembaca berasa jemu untuk menunggu dan ini juga akan menyebabkan penggunaan data internet menjadi tinggi. Oleh itu, gunakanlah design blog yang loadingnya cepat dan tidak bermasalah.

2. Tajuk Entry Yang Menarik

Penggunaan tajuk yang menarik dapat menarik minat pembaca untuk mengetahui isi kandungan entry tersebut.
Contohnya; apabila kita mengunjungi sesuatu blog, kita akan klik ke entry yang lain berdasarkan tajuk yang terpamer. Ini kerana kita tertarik untuk mengetahui isi kandungan entry tersebut.

3. Buat Internal Link

Buat internal link kepada entry yang berkaitan. Ini adalah agar pengunjung senang mencari atau membaca entry terdahulu. 
Walaubagaimanapun, internal link yang di buat haruslah tidak mengganggu pembacaan pengunjung. Boleh juga dibuat meletakkan warna font yang berbeza agar pengunjung tahu dan tertarik.

4. Buat Entry Bersiri

Buatlah entry bersiri bagi sesuatu perkara. Contohnya kisah percutian anda... Kisah percutian di tempat yang menarik tidak mungkin dapat di habiskan dalam satu entry. Jadi buatlah secara bersiri dan ceritakan tentang pelbagai perkara yang menarik.

5. Buat Entry Yang Berkait

Tidak semua entry perlu di buat secara bersiri atau di letakkan internal link. Boleh juga hasilkan entry yang saling berkait. Contohnya, entry berkaitan dengan adsence... entry sebelum ini adalah bagaimana cara untuk memohon adsense, entry kedua pula adalah rahsia lulus adsense. Begitulah seterusnya tentang adsense.

6. Buat Link Untuk Entry Terpopular & Terkini

Kalau pandai kod html boleh saja buat auto untuk entry terpopular dan terkini. Yang ini boleh refer di blog sifu SEO iaitu Hasrul Hassan 
post popular di blog HH
Walaubagaimanapun, blogger juga boleh menggunakan applikasi linkwithin. Applikasi linkwithin ini akan memaparkan post terdahulu di setiap entry. Ini akan menarik minat pengunjung untuk membaca entry-entry yang ada di blog.

7. Buat Pages, Label Dan Kotak Carian

Ini adalah untuk memudahkan pengunjung membaca tentang sesuatu perkara mengikut kategori. 

8. Letak Iklan Di Tempat Yang Sesuai

Penempatan iklan juga mempengaruhi pengunjung. Kalau berada di tempat yang tidak sesuai dan mengganggu pembacaan pengunjung juga menyebabkan pengunjung tidak akan singgah untuk kali kedua dan seterusnya. 

9. Banyakkan Entry

Selain daripada kualiti entry, blog yang sentiasa update akan mempengaruhi jumlah pageview. Semakin kerap update, semakin banyak bahan/ entry yang boleh di baca oleh pengunjung. 

10. Letak Gambar Yang menarik

Entry yang mempunyai gambar yang menarik juga mempengaruhi pengunjung sebab kadangkala pengunjung tertarik dengan gambar. Oleh itu, blogger perlu belajar teknik mengambil gambar yang cantik ataupun penggunaan photoshop agar dapat menghasilkan gambar yang menarik.
Ini saja yang saya dapat melalui pengalaman sepanjang saya menjadi blogger dan sejak saya join EFG. 

Terima kasih kerana membaca entry ini. In sha Allah nanti saya update lagi tips untuk tingkatkan PV melalui faktor luaran pula.

Painting Potret Giveaway by Azhafizah

Ogos 27, 2015 3
Painting Potret Giveaway by Azhafizah


Cara untuk menyertai Painting Potret Giveaway untuk blogger.
1. Buat entry bertajuk " Painting Potret Giveaway by Azhafizah"
2. Letakkan banner di atas dan linkkan ke entry ini.
3. Letakkan link blog www.azhafizah.com ke dalam bloglist blog *jika ada bloglist untuk follow up giveaway
4. Follow blog : www.azhafizah.com | instagram : azhafizahmdnor * Jika tiada instagram boleh join juga :)
5. Like fanpage : www.facebook.com/blogazhafizah 
6. Letakkan gambar [single, close up, jelas, high pixel, gambar asal tanpa edit 360]
7. Publish entry dan letakkan link blog penyertaan dalam ruangan kotak komen di bawah.

3 gambar yang menepati ciri² gambar yang terbaik akan di painting potret. Kalau nak menang kenalah pilih gambar yang terbaik ye. Senang je kan syarat² dia. So jemputlah join beramai²

Contest bermula dari 22 Ogos-30 Ogos 2015, 11:59pm

Senang saja syaratnya. Jom join beramai-ramai...



26 Ogo 2015

Jom Semarakkan Semangat Merdeka

Ogos 26, 2015 1
Jom Semarakkan Semangat Merdeka
Assalamualaikum wbt.

Menyeru semua rakan-rakan blogger untuk menukar banner kepada banner kemerdekaan agar dapat menyemarakkan semangat kemerdekaan dan kecintaan kepada tanah air kita.

Ada berani? Jom asah bakat kreatif anda di blog...



Selamat mengasah bakat & mencungkil kreativiti yer.. 

Time ni la nak praktis ilmu yang di tunjuk ajar oleh cikgu kannn.

CPUV Nuffnang | Tarian Kemerdekaan

Ogos 26, 2015 2
CPUV Nuffnang | Tarian Kemerdekaan
Update pasal nuffnang lagi.. jangan bosan yer. hahaha. 
Ingat nak update tiap-tiap minggu tapi takut korang muntah hijau pulak. Kenapa update pasal Nuffnang? Sebab bulan ni Nuffnang meriah dengan CPC & CPUV. Asyik menari ja kat blog tu...

CPUV Ogos 2015
Tips-tips buat duit dengan Nuffnang, aku tak pandai lagi... Masih dok belajar. Jadi jangan tanya tentang tips. Pergi belajar dengan blogger lain.. hihi.

Yang Cantik-Cantik Dah Sold Out

Ogos 26, 2015 6
Yang Cantik-Cantik Dah Sold Out
Assalamualaikum wbt.

Hajat di hati ingin shopping AJ buat reward kepada diri sendiri. Tapi apakan daya tiada rezeki nak shopping AJ online sebab yang cantik-cantik semua dah sold out. Baru launch semalam pulak tu... Apakah ini?

Mentang-mentang la gomen gaji awal sehari dari swasta. Sampai hati korang borong semua.. sob sob.


black label

Green label

White Label

Blue Label
Nampaknya AJ kena tambah stok lagi sebab permintaan melebihi penawaran.. Sabar tunggu stok baru.

Kalau nak shopping AJ online boleh klik AIDIJUMA

Gelak Sorang Sorang Pun Hangpa Cari...

Ogos 26, 2015 2
Gelak Sorang Sorang Pun Hangpa Cari...
Assalamualaikum wbt.

Bila tengok kawan-kawan EFG dok up entry apa yang di cari kat blog, teringin juga nak tahu apa yang orang cari di blog www.yatizul.com.

Melalui search keywords, maka keluarlah macam-macam keywords yang hado. Ini sebab blog Cahaya Hayati hado macam-macam. hehe... Takdak tema. 


Search keywords gelak sorang-sorang pun ada yang cari. :D. Buat menghiburkan hati yang tengah lara la tu...


Wordless: Positive Thought

Ogos 26, 2015 0
Wordless: Positive Thought
Assalamualaikum & Good Morning.



25 Ogo 2015

Handphone Rosak Lagi

Ogos 25, 2015 0
Handphone Rosak Lagi
Assalamualaikum wbt.

Korang...

Jangan cari melalui media sosial yer... Handphone rosak lagi. Nampaknya nak kena beli yang baru..huhu.


Buat BOD EFG & KBBA, mohon maaf tidak dapat update kat group dan join teleconversation. Kalau dah ok nanti saya join.

Mohon untuk memahami yer.


20 Saham Yang Perlu Di Beli Hari Ini

Ogos 25, 2015 2
20 Saham Yang Perlu Di Beli Hari Ini
Assalamualaikum wbt.

Ekonomi semakin tidak menentu? Harga mata wang semakin kecil? Jangan panik! Sebab sekarang adalah masa untuk membuat pelaburan. Ini adalah 20 saham dan harga terendahnya.

1.Comcorp 21sen
2.Iris 16.5-sen 
3.Priva 16sen
4.Novamsc 9sen
5.Dgsb 5.5sen
6.Leesk (Lee Swee Kiat) 0.265sen
7.Donce 0.37sen
8.Efficen 0.19sen
9.Frontkn 0.16sen
10.Pmcorp 0.185sen
11.Marco 0.14sen
12.Ifcamsc 46sen
13.Mieco 0.76sen
14.Unisem 1.65
15.Mpay 18sen
16.Ntpm 0.62sen
17.Bonia 70sen
18.London Biscuit 72sen
19.Mkland 0.31
20.Opensystem 32sen

Jom beli! jangan beli saham oil & gas.,... Kerana harga pasaran oil & gas yang tidak menentu sekarang ni.

p/s: sumber dari zamsaham.com

Buat Duit Atas Angin

Ogos 25, 2015 3
Buat Duit Atas Angin
Assalamualaikum wbt.

Tahniah kepada semua penjawat awam yang telah terima gaji. Sabar menanti begitu... 50 hari ooi! Ada yang mengikat perut... membawa bekal untuk alas perut. Sama la jugak dengan kami yang bekerja dengan syarikat swasta. Gaji sebelum raya.. Esok baru masuk. huhu... Kalau nasib baik petang satgi dah ada dalam akaun. Pastu baru la boleh senyum...

Buat Duit Atas Angin

Orang kata duduk saja tapi duit masuk itu adalah buat duit atas angin. hehe... Nak buat duit tanpa mengeluarkan tenaga perlu ada ilmu dan sedikit pengetahuan.

Dulu aku pun tak pandai... Belajar dari rakan-rakan yang telah berjaya. Side income yang menolong ketika kesempitan. Kos untuk belajar mengenai saham adalah dalam RM2K. Tapi kos ni boleh dapat balik dalam masa sebulan dan paling cepat dalam masa sehari... hehe

Aku buat duit atas angin adalah melalui akaun trading. Beli dan jual sendiri saham... Dah banyak kali cash out.

Cuba tengok unrealised gross/liability. Yang berwarna merah adalah saham yang mengalami penurunan harga. Yang berwarna hijau itu adalah keuntungan yang kita perolehi apabila harga saham naik. Saham yang untung ini aku beli semalam.. Cuba jual hari ini tapi masih belum terjual... In sha Allah akan terjual apabila harga sasaran telah tercapai.


Boleh baca entry berhubung akaun trading di sini.
Langkah seterusnya
Kenapa perlu urus pelaburan sendiri?
Masa untuk membeli

Terima kasih kerana membaca entry ini. Sayang korang.

24 Ogo 2015

Bukan Hari Ini!

Ogos 24, 2015 3
Bukan Hari Ini!
Assalamualaikum wbt.

CABUTAN UNDI PERBADANAN PR1MA SUNGAI PETANI DI TUNDA

Minggu lepas terima email dari Pr1ma yang menyatakan cabutan akan di buat hari ini bagi perumahan Pr1ma Sungai Petani dan Kuala Ketil. Dup dap dup dap jantung ni. Saspen sebab memang berharap dapat rumah ni.. Tak sabar nak jadi kejiranan Sungai Petani.. hehe

Tetiba pagi ni dapat email menyatakan cabutan undi tersebut di tangguh ke tarikh yang akan di beritahu kelak. Hmmm... Sabar je la tunggu pengumuman dari pr1ma.


Harap-harap terpilih dalam cabutan undi ini....


21 Ogo 2015

Pasaran Ekonomi Sekarang Adalah Peluang Besar Kepada Pelabur

Ogos 21, 2015 2
Pasaran Ekonomi Sekarang Adalah Peluang Besar Kepada Pelabur

Peluang Besar Kepada Pelabur 

Assalamualaikum wbt.

Salam Jumaat. Semoga jumaat ini adalah hari yang terbaik untuk minggu ini. 

Hari ini Cik Ti ingin kongsikan tentang ekonomi sekaraang. Ramai yang mengeluh.. TAPI berapa ramaikah yang tahu bahawa pasaran sekarang adalah masa untuk menyimpan atau membuat pelaburan? 

Kenapa Perlu Simpan/Melabur Sekarang?

Mesti ramai yang tertanya kenapa perlu simpan/melabur sekarang? Ini kerana harga saham untuk sesuatu syarikat telah jatuh dengan agak drastik. Dari RM 1 sesaham sekarang telah tinggal RM 0.60 dan ada yang lebih rendah.
Jadi, menyimpan/melabur sekarang akan memberi keuntungan yang berlipat ganda apabila ekonomi telah kembali stabil. 

Di Mana Perlu Simpan/Melabur?

Terdapat pelbagai kaedah penyimpanan atau pelaburan. Terpulanglah kepada individu tersebut...
ASB/ASN 
Sepertimana yang di ketahui ramai. Menyimpan/ melabur dalam ASB memberi pulangan setiap tahun iaitu lebih 8 peratus. Sekiranya ingin melabur dalam ASB atau ASN, dicadangkan melabur dalam ASN 2. Ramai yang tidak tidak tahu ASN2 lebih menguntungkan dari ASB/ASN. Ini kerana harga pasaran dia lebih rendah dari ASB dan bayaran dividen di bayar diatas jumlah saham yang di miliki. Setakat rekod hari ini, ASN2 juga membayar dividen lebih dari 8 peratus setahun.
Tabung Haji
Tabung Haji juga seperti ASB/ASN. Bayaran dividen adalah sekali setahun sebanyak 6 peratus sesaham. 
Unit Amanah
Unit amanah adalah pelaburan yang paling menguntungkan. Cara pelaburan adalah sama seperti membuka akaun ASB/ASN. Tidak perlu monitor kerana syarikt yang menerbitkan unit ini akan menguruskannya untuk pelabur.
Mengikut rekod pelaburan setakat hari ini unit amanah memberi pulangan melebihi 10 peratus dan lebih. 
Trading Account
Bagi yang ingin mencuba alternatif pelaburan lain bolehlah membuka trading akaun. Dengan  trading account kita boleh membentuk portfolio dan memilih syarikat yang ingin kita laburkan.
Pelabur yang bijak mengkaji turun naik pasaran saham akan memperolehi keuntungan melebihi 100 peratus setahun.
Menarikkan? Jika ingin menyimpan dalam unit amanah boleh hubungi saya melalui email yati292@gmail.com.


20 Ogo 2015

Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

Ogos 20, 2015 5
Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada jam 10.00 malam 17 OGOS 2015 hingga 11.59 malam 31 OGOS 2015. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 155.00 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI...
Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini. 

Syarat-syaratnya :
1. Wajib Follow Blog Sponsor
Diari Jejaka Hangat | Wan Sarah | Cik Miela | Missakuradiary | Aderakukeysah  
Awansayatasana | Azirahman | Yayacendana | Nizam |

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Follow  Instagram Sponsor

5. Buat entri bertajuk Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Sekian.

Sahabat Sepertimana Yang Kita Nak?

Ogos 20, 2015 1
Sahabat Sepertimana Yang Kita Nak?

Kawan Makan Kawan 


Assalamualaikum wbt.
Kawan makan kawan bukan perkara luar biasa. Selalu terjadi dalam kitaran hidup. Dah jadi lumrah dan asam garam kehidupan.
Semalam ketika bersembang dengan sahabat sejak zaman universiti lagi, dia meluahkan rasa tidak puas hati di sebabkan cerita yang tidak sepatutnya oleh salah seorang prundingan kewangan yang berada di bawah bimbingannya. Biarlah di namakan sebagai A.


Kebanyakkan perundingan kewangan tidak akan terus berjaya. Untuk berjaya dan mempunyai network mengambil banyak masa. Itu belum lagi berhadapan dengan masalah polisi dan peraturan baru yang di keluarkan oleh gomen.
A telah melalui waktu-waktu sukar. Meminta bantuan dari sahabat ini untuk meminjam sejumlah wang dan perbelanjaan dapur dan anak kecil. Sahabat ini memberi tetapi dengan syarat kembali aktif sebagai perunding kewangan untuk syarikat baru yang di usahakan oleh sahabat ini.
 

Setelah berjaya dan bebas dari masalah kewangan, A seperti kacang lupakan kulit. Mereka -reka cerita yang tidak wujud tentang sahabat ini. Siapa yang berada di tempat sahabat ini pasti akan terasa dan terluka dengan perbuatan A.

Jadilah sahabat yang ada ketika susah dan senang. Tak rugi pun... untung lagi adalah.


Kepada semua yang menjadi sahabat Cik Ti, tak kira la di realiti atau alam maya.. Terima kasih kerana menjadi sahabat Cik Ti. Korang memang terbaik!

 

p/s: terima kasih kerana membaca entry ini.

19 Ogo 2015

SEGMEN KLIK-KLIK NUFFNANG

Ogos 19, 2015 8
SEGMEN KLIK-KLIK NUFFNANG
Assalamualaikum wbt.

Bulan ni ramai yang buat segmen, kontest dan GA. Jadi marilah kita join... Sila klik gambar untuk join. :)

SEGMEN KLIK-KLIK NUFFNANG


Selamat bersegmen uolls!

Wordless | Sometimes

Ogos 19, 2015 0
Wordless | Sometimes


Sometimes - Britney Spears

You tell me you're in love with me
Like you can't take your pretty eyes away from me
It's not that I don't want to stay
But every time you come too close I move away

I wanna believe in everything that you say
'Cause it sounds so good
But if you really want me move slow
There's things about me you just have to know

Sometimes I run
Sometimes I hide
Sometimes I'm scared of you
But all I really want is to hold you tight
Treat you right, be with you day and night
Baby, all I need is time

I don't wanna be so shy
Every time that I'm alone I wonder why
Hope that you will wait for me
You'll see that you're the only one for me

I wanna believe in everything that you say
'Cause it sounds so good
But if you really want me move slow
There's things about me you just have to know

Sometimes I run (sometimes)
Sometimes I hide
Sometimes I'm scared of you
But all I really want is to hold you tight
Treat you right, be with you day and night
All I really want is to hold you tight
Treat you right, be with you day and night
Baby all I need is time

Just hang around and you'll see
There's nowhere I'd rather be
If you love me, trust in me
The way that I trust in you

Sometimes I run (sometimes)
Sometimes I hide,
Sometimes I'm scared of you (oh)
But all I really want is to hold you tight (hold you tight)
Treat you right, be with you day and night (day and night)

Sometimes I run (sometimes)
Sometimes I hide
Sometimes I'm scared of you
But all I really want is to hold you tight
Treat you right, be with you day and night (day and night)

All I really want is to hold you tight
Be with you day and night

Sometimes I run (sometimes)
Sometimes I hide
Sometimes I'm scared of you
But all I really want is to hold you tight

18 Ogo 2015

Petua dibuka Pintu Rezeki

Ogos 18, 2015
Petua dibuka Pintu Rezeki

11 Petua dibuka Pintu Rezeki

assalamualamikum wbt 
 
Kekadang kita merasakan rezeki kita sempit, rezeki susah nak masuk. Macam-macam usaha dah kita buat tetapi hasil masih belum menjadi milik kita.

Jangan putus asa. Rezeki Allah itu luas dan untuk murahkan rezeki pun banyak caranya. Ini adalah tips yang di kongsikan oleh Jutawan Internet iaitu Irfan Khairi.
  1. Redha sekiranya ada pintu rezeki tertutup. Bukan rezeki kita la tu… tapi InsyaAllah tingkap rezeki lain akan terbuka.
  2. Nak duit? Perlu Doa, Usaha, Ikhtiar dan Tawakal. Baru dapat D-U-I-T :)
  3. Maafkan salah & silap orang lain sebelum tidur malam ini. Bila hati tenang, rezeki mudah datang.
  4. Kalau tak mampu untuk sedekah wang ringgit selalu, lakukan solat Dhuha selalu kerana ianya mengandungi banyak manfaat sedekah.
  5. Bersangka baik dan doakan kejayaan orang lain. InsyaAllah ramai akan doakan kita kembali.
  6. Tunaikan hajat orang lain dan bantu orang lain mencapai hajat/matlamat mereka. Nanti ramai yang akan membantu permudahkan usaha kita pula.
  7. Sedekah dan derma confirm tidak akan mengurangkan rezeki anda. Malah ia akan menambahkannya lagi.
  8. Sekiranya terjumpa jalan buntu, tak perlu minta bantuan orang lain dulu. Terlebih dahulu minta bantuan Allah swt. Solat Istikharah untuk memohon petunjuk yang sebaiknya.
  9. Tunaikan amanah dan tanggungjawab yang diberikan dengan sebaik mungkin tanpa memikirkan imbuhannya.
  10. Sentiasa bersikap rendah diri walau siapa pun anda dan sebesar mana pun jawatan yang disandang agar anda menjadi insan yang lebih dihormati dan disanjungi.
  11. Tidak mengambil kesempatan di atas kepercayaan yang diberikan dengan sentiasa bersikap jujur dan telus.

Souvenirs dari Europe Giveaway Contest

Ogos 18, 2015 4
Souvenirs dari Europe Giveaway Contest

Souvenirs dari Europe Giveaway Contest


Assalamualaikum wbt.

Selamat Hari Raya Aisya!

Rindu betul dengan si Aisya ni. Sekarang ni Aisya sibuk dengan praktikal.. Nun jauh di bumi Jerman. Semoga Aisya dan suami sihat selalu dan cepat balik Malaysia. 

Hari ni nampak Aisya up entry dan buat contest. Hihi... harap2 menang la dan dapat souvenir dari Europe. :)

Jom join reramai. Sila klik gambar atau link di bawah untuk join.

 http://jindrisska.blogspot.com/2015/08/eh-eh-raya-dah-habes-ker-giveaway.html



Dear Mr. Random,

Please choose me & i'll love you.

hahaha.
Oklah, Jemput join kontest Aisya.

Stylo Outfit - Kedai Jersi Bola Murah

Ogos 18, 2015 1
Stylo Outfit - Kedai Jersi Bola Murah

Jersi Bola Murah

Jersi berkualiti, harga murah


jersi murah

Musim bola sepak antarabangsa telah pun bermula. Bagi yang kaki bola, perkara utama yang perlu ada ialah Jersi Bola

jersi murah


Memang wajib pakai jersi bola bila kita nak tengok bola dekat mamak ataupun di bawa pergi jalan-jalan.

Jadi, macam mana nak dapatkan jersi bola ni? Jom kita terjah Stylo Outfit.

Pelbagai jenis jersi

Nak tahu apa yang Stylo Outfit ada? Jom kita tengok.

Antara jersi yang di jual di  Stylo Outfit ialah:

  1. Jersi EPL
  2. Jersi La Liga
  3. Jersi Serie A
  4. Jersi League 1
  5. Jersi kelab Jepun
dan tak lupa juga:-

      6. Jersi kelab Malaysia
     7. Jersi Malaysia

Kalau yang berminat dengan kelab Eropah tu, boleh la beli jersi kelab Eropah. Mana yang suka kelab Malaysia, boleh jugak beli jersi Selangor ke, JDT ke, Kelantan ke, Negeri Sembilan ke.

Harga berpatutan


Dekat Stylo Outfit ni, harga jersi di jual mengikut gred/kualiti jersi itu sendiri. Terdapat 2 jenis gred/kualiti jersi iaitu:-
  1. Gred AAA - RM45.00 (termasuk pos)
  2. Gred PI (player issue) - RM56.00 (termasuk pos)
Macam mana harganya? Ok kan? Murah dah tu. Termasuk pos lagi tu!!!!

Jam tangan tawaf

Selain jersi, Stylo Outfit juga menjual jam tangan tawaf untuk lelaki ada, untuk perempuan pun ada.


Apa lagi tunggu?

Jom kita terjah Stylo Outfit dengan klik banner kat bawah ni.



Kasihnya Anak, Bagaimana?

Ogos 18, 2015 3
Kasihnya Anak, Bagaimana?
Seminggu menemani emak di hospital, bermacam ragam dapat di lihat. Ada yang baru masuk tapi dah minta nak balik. Ada yang tidak ditemani dan ada yang cuba bunuh diri..

Di sebelah katil emak, ada seorang ibu yang setia menemani anak yang alah kepada suntikan HPV. Tidak berulang alik di sebabkan jarak rumah dan hospital agak jauh. Berkampung di hospital yang kemudahannya amat terhad. Tidur berkongsikan katil dengan  anak yang sudah remaja.. Begitu sekali pengorbanan dan kasih sayang seorang ibu.

TAPI bagaimana pula dengan kasihnya seorang anak? Mampukah kita berkorban sepertimana seorang ibu untuk menjaga mereka ketika mereka memerlukan kita? hmmmm..

Apa yang pasti, kita tidak dapat mengatasi pengorbanan seorang emak. Pejam mata sekejap.. Terasa sedih kerana tidak dapat menjaga emak sepenuhnya. Di sebabkan oleh tuntutan tugas sebagai isteri, emak dan juga pekerja syarikat.

Nun di katil hujung sana, seorang mak cik yang berumur 70 tahun di jaga bergilir oleh anak dan menantunya. Alhamdulillah. Semoga syurga untuk kalian...

kredit kepada mr.google

17 Ogo 2015

Bateri Handphone Samsung Memang Tak Tahan Eh?

Ogos 17, 2015 4
Bateri Handphone Samsung Memang Tak Tahan Eh?

Bateri Samsung Cepat Rosak

Tahun ni genap 4 tahun aku guna handphone samsung S3. Macam-macam yang aku buat dengan menggunakan S3 ni. Multiple task... Kalau kat rumah, anak-anak dok melasak tengok you tube dan main game.

Tahun ke 4 baru S3 ni buat perangai. Salah satunya bateri handphone ni dah tak tahan lama. Guna sekejap saja dah abih. Kalau buka data, lagilah cepat habis. Lima belas minit camtu kot.. huhu

Kiranya, tahan lama jugaklah bateri s3 ni sebab tahun ke 4 baru buat perangai.. Tak rugipun beli beli handphone S3 ni.

Tak nak beli bateri baru sebab nak tunggu handphone baru sempena birthday 4 tahun sekali (29 Februari) hikhik. 

kredit kepada mr. google.

PERUBATAN NATUROPATI PERTAMA DI MELAKA

Ogos 17, 2015 3
PERUBATAN NATUROPATI PERTAMA DI MELAKA

Definasi Perubatan Naturopati (Naturopathic Medicine or Naturopathy)

Yusmizee Naturopathic Center

Perubatan Naturopathic atau Naturopati (Naturopathy), adalah berdasarkan kepada kepercayaan bahawa badan boleh sembuh dengan sendirinya. Pengamal Naturopati percaya badan manusia itu mempunyai keupayaan untuk membaiki diri sendiri dan pulih daripada penyakit jika ia disokong oleh persekitaran yang sihat. Bantuan dari Pengamal Naturopati dalam proses penyembuhan menggabungkan pelbagai kaedah kesihatan alternatif yang berasaskan semata-mata kepada keperluan individual, bukannya dari perubatan konvensional.

Di Malaysia, terdapat dalam lingkungan 300 Natoropathy  bertauliah mengamalkan perubatan ini. Mereka menyediakan latihan dan pendidikan di terapi semulajadi, seperti pemakanan, hidroterapi, herba, tumbuh-tumbuhan / bunga, homeopati dan urutan (sekadar menamakan beberapa jenis). Pengamal perubatan semulajadi seperti ini mempunyai banyak ubatan dan cadangan untuk menyokong persekitaran yang sihat supaya tubuh boleh memulihkan diri sendiri. Mereka melihat setiap orang adalah unik melalui gaya hidupnya, diet, program senaman, keadaan mental dan emosi dan juga sejarah peribadi apabila membuat cadangan rawatan tertentu. Ianya menampakkan perbezaan kelainan yang besar di antara perubatan konvensional dan naturopati.

Naturopati boleh membantu seseorang dalam usaha mereka untuk menjaga kesihatan yang lebih baik, dari peringkat pencegahan untuk keadaan yang serius atau kronik. Oleh itu, orang ramai boleh mendapatkan pengamal naturopati (Doktor Naturopati yang bertauliah)  untuk memeriksa tahap kesihatan mereka, mendapatkan bantuan daripada sekecil-kecil penyakit seperti selesema atau alahan atau untuk merawat keadaan yang lebih serius seperti penyakit jantung atau kencing manis (diabetes).

Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah Melaka

Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah Melaka

Hari ini, di Negara-negara maju telah beralih kepada perubatan Naturopati kerana ianya lebih berkesan dan sangat selamat, Insya Allah ! Suatu kaedah perubatan yang telah di iktiraf oleh WHO dan perubatan dunia.
Naturopati adalah perubatan tanpa menggunakan bahan terlarang (dadah), bahan kimia dan tanpa melibatkan pembedahan. Semua rawatan semulajadi adalah naturopati. Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah, Melaka, adalah sebuah pusat rawatan dari rangkaian Pertubuhan Pengamal Utama Naturopati Malaysia.

Tertubuhnya Yusmizee Naturopathic Centre adalah untuk memberikan perkhidmatan tersebut. Yusmizee Naturopathic Centre menyediakan kaedah rawatan naturopati seperti Rawatan Bekam, Akupuntur, Urutan Tradisional Melayu, Teknik Pembetulan Tulang pinggul dan tulang belakang, Terapi Hipnosis dan Penawar herba homeopati.
Yusmizee Naturopathic Centre

Yusmizee Naturopathic Centre juga menawarkan 3 harga yang berpatutan ;
1) Harga untuk rawatan pesakit biasa.
2) Harga untuk rawatan vvip.
3) Harga Ekslusif untuk penyakit kronik yang mengikut Protokol rawatan Naturopati.

Rawatan di Yusmizee Naturopathic Centre lebih Islamik dan juga menyediakan perawat khas wanita untuk merawat pesakit-pesakit wanita.

Kursus Naturopati

Selain menyediakan khidmat rawatan, Yusmizee Naturopathic Centre juga menjalankan kursus-kursus dan ceramah berkaitan perubatan Naturopati.

Yusmizee Naturopathic Centre
Yusmizee Naturopathic Centre
Yusmizee Naturopathic Centre

Sebarang pertanyaan berkenaan Naturopati boleh berhubung terus dengan DrN Yusmizee ;

"Hubungi saya hari ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana saya boleh membantu anda belajar untuk hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik!"


DrN Yusmizee Bin Yusoff 
Persatuan Pengamal Utama Naturopati Malaysia (MANIS)
Pusat Pengajian Sains Perubatan (USM Kubang Kerian).

Tel : 012-3556736
Alamat : Lot 2.33, Tingkat Satu Bangunan Mara Alor Gajah, 
78000 Alor Gajah. Melaka




Benarkah?

Ogos 17, 2015 2
Benarkah?
Assalamulaikum wbt.

Benarkah menjadi bapa pada usia 22 tahun membawa padah? Ini kajian yang di lakukan di New York.
Bagi aku, tak kisah la kalau kau jadi bapa pada umur berapa pun.. Janji kau tahu erti tanggungjawab seorang bapa dan mampu menyediakan keperluan anak. Bukannya pandai buat anak sahaja..





15 Ogo 2015

Emak

Ogos 15, 2015 3
Emak
Assalamualaikum wbt.

Apa khabar semua? Hari ini update entry melalui handphone. Masih di hospital menemani emak yang di serang sakit jantung.
Dulu, emak hanya mengidap sakit jantung dan darah tinggi. Kini, doktor telah sahkan yang emak ada 4 serangkai iaitu, jantung, darah tinggi, kencing manis dan buah pinggang.
Ya Allah begitu berat dugaan dan ujian yang engkau berikan kepada ibu. Aku yang mendengarnya terasa berat dan di iringi linangan air mata.
Sesungguhnya aku sendiri tidak kuat menghadapi dugaan ini. Suami dan saudara dan jiran sekampung serta rakan rakan yang tidak putus memberi semangat dan kirim doa dari jauh. Terima kasih semua, hanya Allah yang dapat membalasnya.
Berkat doa kalian, emak semakin pulih tetapi masih lemah.. masih dalam pemerhatian pakar perubatan. Hari ini emak di beri ubat untuk pecahkan darah beku di jantung. Pakar akan perhatikan perubahan, tindakbalas dan perkembangan ubat tersebut. Semoga tiada komplikasi.

P/s: mohon semua rakan2 untuk doakan kesejahteraan emak saya.

Terima kasih.



6 Ogo 2015

Cara Mengucapkan 'Selamat Tinggal' Kepada Lampin

Ogos 06, 2015 7
Cara Mengucapkan 'Selamat Tinggal' Kepada Lampin
Assalamulaikum wbt.

Masih teringat lagi cara mengucapkan selamat tinggal kepada lampin. Sungguh, lagi awal lagi bagus. Menurut pakar kanak-kanak Kulim, ibu bapa boleh melatih anak-anak untuk ke bilik air sendiri apabila anak sudah pandai bercakap iaitu sebelum 2  tahun.

Tapi Cik Ti hanya melatih mereka ke bilik air apabila usia anak-anak mencecah 2 setengah tahun. Percayalah hanya tempoh 2 minggu saja usaha untuk membiasakan mereka tanpa lampin. Dalam   tempoh 2 minggu ini ibu bapa  perlu banyak bersabar kerana anak-anak akan membuang air kecil dan besar merata-rata dan tidak biasa dengan penggunaan bilik air atau tandas.

Untuk melatih anak-anak tanpa lampin, perkara-perkara berikut perlu di lakukan:

Tanya Setiap 2 Jam

Tanya kepada anak sama ada dia nak buang air setiap 2 jam. Sekiranya masih tidak terasa pastikan jam ketiga, ibu bapa bawa anak ke bilik air dan arahkan anak untuk membuang.

Jangan Marah!

Jangan marah anak sekiranya anak tidak memberitahu atau telah membuang di tempat yang tidak sepatutnya. Sebaliknya beritahu yang dia sepatutnya membuang di bilik air atau tandas. In Sha Allah anak akan faham usaha ibu bap

Beri Anak Masa

Beri anak masa untuk sesuaikan diri tanpa lampin. Contohnya ketika di rumah biasakan anak tanpa lampin tetapi beri lampin ketika melakukan aktiviti di luar.

Meletakkan Syarat Kepada Anak

Memberi arahan atau meletakkan syarat kepada anak, iaitu kena membuang air kecil terlebih dahulu sebelum keluar. Lama-kelaman anak akan biasakan diri untuk membuang air sebelum keluar dan lampin yang di pakai akan kering ketika melakukan aktiviti di luar.

Guna Konsep Psikologi

Ketika melatih anak-anak, pastikan ibu atau bapa banyak menggunakan konsep psikologi. Contohnya apa implikasi jika mereka tidak ke tandas atau bilik air. 

Dulu Cik Ti tidak membeli lampin pakai buang ketika dalam proses menceraikan lampin kepada anak. Sebaliknya guna Cloth Diapers (CD). Bila mereka sendiri tidak selesa dengan CD tersebut, mereka sendiri akan meminta untuk tidak memakai lampin.

Sentiasa Beritahu

Ibu bapa perlu sentiasa beritahu sebab anak tidak perlu memakai lampin lagi. Contohnya, 

'Abang kan nak pi sekolah. Kalau nak pi sekolah tak boleh pakai pampers lagi. Kawan-kawan kat sekolah semua dah tak pakai pampers. Abang malu tak dengan kawan-kawan?'

Anak-anak akan berusaha untuk melakukan sebab mereka teruja untuk ke sekolah dan jumpa kawan-kawan.

Ibu Bapa Kena Rajin Dan Sabar

Dalam berusaha untuk mengucapkan selamat tinggal kepada lampin, ibu bapa perlu rajin dan sabar. hehe.. Kena rajin membersihkan sisa-sisa yang telah di tinggalkan oleh anak. Sabar  iaitu menahan marah jika anak-anak tidak berjaya membuang di tempat yang sepatutnya.

Dulu, Cik Ti ambil cuti seminggu untuk melatih anak tanpa lampin. Berjaya! Siang dan malam tanpa lampin.

Selamat mencuba!

p/s: Tips berdasarkan pengalaman.

4 Ogo 2015

Mandi Kolam Pula

Ogos 04, 2015 5
Mandi Kolam Pula
Assalamualaikum wbt.

Lepas mandi laut, layan mandi kolam pula. Suka main air betul buddak-budak ni.. Aisy tu tak padan kecik... Nak mandi sendiri tak bagi daddy pegang. 

Lain-lain biarlah gambar yang bercerita yer..



Seronoknya Mandi Laut

Ogos 04, 2015 3
Seronoknya Mandi Laut
Assalamualaikum wbt.

Hari ni wordless sebab nak keluar menyiasat kes fraud. Korang layan dulu anak-anak Cik Ti Mandi laut masa bercuti di Tanjung Bungah hari tu... Ni pantai belakang TM Resort.

Bila tengok gambar-gambar ni rasa macam nak pi bercuti la.. Eh, kena tunggu anak-anak cuti sekolah dulu.



bye.