Salam Jumaat

2:08 PTG Cahaya Hayati 6 Comments

 Assalamualaikum wbt.
Salam Jumaat. 
Hari jumaat ni mood kerja dia lain sikit.. Otak pun dah tak fikir bab kerja dah.. dok pikiaq esok nak pi mana, nak buat apa. Dok atur plan untuk esok dah. Agenda esok dah pun Cik Ti & encik suami plan.. tinggal nak laksanakan saja. Plan awal-awal sebab cuti kami berbeza sebab dia kerja shift dan anak-anak pun sekolah pada hari ahad.
In Sha Allah hari ahad ni, Cik Ti & suami akan balik kampung untuk melihat progress rumah yang di baiki. Cik Ti tak sebut renovate sebab Cik Ti tak ubahsuai apa pun. Just perbaiki apa yang perlu di baiki.. betui tak?
Hari dok search petua menghilangkan batuk. MIL dah hampir 3 minggu batuk.. Ubat pun dah bertukar tapi still tak baik lagi. Mungkin patut cuba cara traditional iaitu menggunakan limau kasturi. Balik kampung ni boleh la ambik limau kasturi.
So, Cik Ti share tips dan khasiat limau kasturi. Banyak rupanya khasiat limau kasturi.. 

Khasiat Limau Kasturi

1. ubat batuk
limau+kicap+garam = minum setiap pagi and malam …batuk akan beransur pulih
2 . ubat demam
Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.
3. ubat ketiak
Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.
4 . ubat pening kepala
Ambil sebiji limau kasturi dan potong sedikit di bahagian atasnya. Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah hidung semasa ia terpancut.
5 . ubat lelah
Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.Minumlah campuran madu dan jus limau kasturi tadi.Anda boleh meminumnya pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalamilelah. Tapi cukuplah anda mengamalkan cara ini seminggu sekali.
6 . ubat kurus
Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.
7 . ubat kelemumur
Biasakan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.
8 . ubat hilang minyak pada baju
Perahkan sebiji limau kasturi ke dalam piring.Campurkan perahan limau kasturi tadi dengan sedikit garam.Kemudian, gosokkan campuran di atas pada bahagian pakaian yang terkena minyak.Lepas dah gosok, biarkannya selama 5 hingga 10 minit. Kesan minyak tu akan hilang nanti.Akhir sekali, barulah anda basuh pakaian tadi bersama dengan pakaian lain macam biasa.
9 . ubat wangi rambut
Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih. Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening & menyejukkan kepala.
10 . ubat kilatkan cermin mata
Cermin mata selalu kabur warna kerana terkena peluh disekitar mata atau hidung. Cuba petua ini bagi mengatasi cermin mata anda jelas lebih lama. Cuci & gosokkan sedikit limau pada kacanya. Bilas bersih2 kemudian lap dgn kain bersih atau tisu. Hasilnya cermin mata lebih kuat & jelas lebih lama

6 comments:

Mirabeads azi berkata...

Campurkan dengan madu....
cer baca link ni

http://www.azirahman.com/2015/04/petua-hilangkan-batuk-cara-tradisional-lime-lemon-madu.html

Amy J berkata...

ubat ketiak tu mmg betul. masa saya sekolah rendah, bau mmg kuat sampai rasa malu. lepas tu try limau nipis, terus kurang bau. and skang xde dah :)

Eny Abdullah berkata...

buat air sedappp... feveret ni

Hayati Sakaria berkata...

slurppp. Sedapnya air limau kasturi asam boi.

Hayati Sakaria berkata...

power betui buah limau kasturi ni...macam2 boleh atasi.

Hayati Sakaria berkata...

Terima kasih, Nanti Cik Ti try....

Pengikut

Google+ Followers