Dah Bersediakah?

3:30 PTG Cahaya Hayati 0 Comments

Hari ni update cerita tentang anak sulong cik ti dan dalam blog ni cik ti sebutkan sebagai kakak aisya. Kakak Aisya dah darjah satu.. Makin demand. Ada saja yang di minta... Orang kata main banyak belajar makin banyak akainya... ni lah orangnya.

Kalau time berbelanja barang dapur di mydin or tesco, ada saja barang yang di masukkan dalam trolly senyap-senyap. Time nak bayar baru daddy & mummy perasan. Nak letak balik cam malu ... bayar sajalah.

Dalam diam, cik ti perhatikan dia banyak mengikut minat cik ti iaitu suka masak walaupun tak pandai masak.. resepi pun banyak cari dalam google.

Kalau cik ti dok kat dapur, kakak aisya pun sibuk nak tolong... tolong potong sayur la, tolong masukkan ikan, nugget dalam kualilah... tolong basuh pingganlah. Bab buat minuman sendiri dah teror dah. Siap bancuh kat ammar lagi...  teh o, teh susu, susu, milo dan air sirap dah pandai dah. Alhamdulillah. Dah boleh di harapkan dah..

goreng telur mata
Kekadang tertanya juga, dah sampai masanya kah untuk dia belajar tentang ilmu di dapur? Bersediakah dia? Kalau tak di ajar sekarang bilakah waktu yang sesuai... hmmm.

Dah pandai buat samperit
Sebagai ibu/ mak / mommy, cik ti amat suka dan seronok sebab dia mempunyai minat untuk memasak. Tak perlu nak suruh atau jerit minta tolong. Tuan punya badan sendiri yang nak tolong.. hihi. Untung mommy tau. Pelan-pelan belajar ye sayang.

Bukan apa, sekurang-kurangnya bila dia pergi belajar di mana-mana saja... dia boleh masak sendiri makanan yang dia teringin nak makan. Lagi satu, masak sendiri boleh jimatkan duit belanja...

Pengikut

Google+ Followers