Tukar Lagi

3:04 PTG Cahaya Hayati 0 Comments

Hehehe.. Tukar lagi template blog. 
Saja jer. Saja nak try tips dari blogger kepada blogger. Dia bagi 10 tips supaya blog nampak profesional.


Ni ha tips tu ..

1. Pilih template kosong
Sorry saya bukan budak IT. Tak pandai nak create template atau buat yang kosong.
Jadi, saya guna blogspot punya template . Pilih yang kosong dan kaler putih. Sonang!

2. Jangan guna tema standard blogger atau wallpaper yang macam-macam
Buang semua tema & wallpaper yang ada macam-macam gambar tu. Lega.
 Nampak cerah ja blog. Baru la nampak profesional sikit. Matang giteww..

3. Gambar
Gambar penting untuk blog. So, kena belajar banyak lagi teknik fotografi...
 Gambar boleh menceritakan segalanya. Gambar yang menarik dapat menarik pembaca singgah ke blog dan juga boleh buat duit.. hihi. 

4. Jangan banyak sangat iklan
Tak banyak pun. satu ja... Nuffnang dulu dan selamanya. ewahhh!

5. Tetapkan kategori bagi post
Hahaha.. yang ni susah sikit sebab selama ni main post ja. Ikut apa yang ada dalam kepala..  lepas ni kena tetapkan post tu tentang makanan ka, tentang peribadi ka, business ka dan lain-lain lagi.

6. Jangan tulis banyak post berbayar
hmmmm... Susah ni. Kalau tak tulis tentang post berbayar camna nak buat duit. kannnn!
Hat ni kena pikiaq banyak kali sikit. bagi saya kalau dah dapat offer dan boleh buat duit ,tulis ja.. Cuma ayat tu kena bombastik la... Jangan statik ja. 
Nanti blog jadi bosan pula.. 

7. Mesti ada maklumat dan cara perhubungan
Dah ada dah. kat contact tu... 

8. Daftar domain sendiri
Yang ni nantilah. Lagipun dah ada blogspot. cek pun bukan femes pun. Tulis pun ikut mood dan kelapangan ja.

9. Fikirkan nama blog
Dah ada. Cahaya Hayati - dulu kini dan selamanya. Bermaksud cahaya hidupku. 
Semoga blog ni terus hidup yer..

10. Sentuhan peribadi
Ada la sikit2. Nanti cek tambah-tambah yer. Letak gambaq anak-anak ka, letak gambar bunga ka..


Pengikut

Google+ Followers