Cucur, Buttercake & Hari Pertama Ramadhan

Jumaat punya cerita, hari baru nak update... lambat bebenor kan! Tak kisah janji saya update blog dari saya melayan mata yang semakin mengecil ni... Huwaaa. Cobaan sungguh berpuasa ketika pregnant ni.. Asyik lapar je. Hihi... 

Sesungguhnya diri ini berjaya berpuasa semalam. Dah dekat nak berbuka baru rasa sakit kepala. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah di atas kekuatan yang di berikan kepada diri ini...

Jumaat hari tu, sampai ja rumah si Ammar dok buat ayat sedih dan sayu... Tok dia bagitau dah dua kali makan nasi hari tu....

Ammar:  Mummy adik lapar. 
Mummy : Sat sayang. Mummy nak solat dulu... 

Lepas solat....

Ammar: Mummy adik lapar la.. lapar sangat-sangat ni.
Mummy: Adik lapar apa?
Ammar: Lapar cucur udang...
Mummy: Mummy tengok dulu ada tepung atau tak. Kalau ada baru mummy buat...

Tengok tepung kat kabinet ada la sikit... Dalam dua cawan gitu. Boleh la untuk si Ammar.... Tara! Inilah rupanya cucur udang berkentang.. Macam-macam bentuk ada. Habis satu pinggan di makannya.

Cucur udang berkentang

Cekodok Kentang

Resepi:
Bahan2: 
Tepung gandum, udang, kentang, sebiji telur, garam dan air sejuk dari peti ais.

Caranya:
Gaul semua bahan di atas. Untuk air dan garam- agak2 ja. Secukupnya kata orang.
*********************************************************************************

Malam tu pula, si kakak pula buat permintaan. Nak makan kek katanya...Mood tengah rajin dan mummy pun nak makan kek juga. Kebetulan tepung kek segera ada.. Cuma tambah butter dan telur saja... Akhirnya kol 12 malam siap membakar kek. Kakak dah tidur... Sian dia. Simpan untuk esok je lah!

Esoknya, dia request letak cream cheese kat kek. Layankan juga sebab benda ada kat dalam fridge...  Inilah rupa keknya setelah di letak cream cheese. Decoration colourful chocolate rice by Aisya.

Sedap walaupun tepung segera. Bolehlah mummy buat lagi....

cheesy buttercake

Semalam Encik Suami cakap tak payah masak untuk berbuka.. Kita beli kat pasar ramadhan. Tapi entah kenapa hati ni rasa nak masak jugak... Buatla nasi daging, air asam dan agar-agar lumut pandan. Then, cakap kat suami, kita pi pasar ramadhan beli yang ringan-ringan untuk sampingan seperi murtabak, roti john or karipap.

Ini jalan nak masuk pasar ramadhan Kelang Lama. Jem + hujan!


So, encik suami turun sorang sebab hujan semakin lebat. Encik suami kata dia dah pusing pasar ramadhan tu tapi banyak benda dah habih. Murtabak pula kena beratur panjang... Malas nak tunggu katanya. Pergi ke Pasar Ramadhan Pekan Kulim pula... Serupa jugak! Semua dah habih... En. Suami beli air dan kuih tako sotong saja buat berbuka. Nasib baik mummy masak... kalau tak beli lauk kat kedai mamak la jawabnya. Instinct seorang isteri dan ibu tu kuatkan? 

Alhamdulillah. Inilah cerita hari pertama ramadhan.

0 comments:

Pengikut

Google+ Followers