Mom & Kids: 1st Baking Project - Love Cupcakes - Cahaya Hayati

13 Jan 2014

Mom & Kids: 1st Baking Project - Love Cupcakes

Assalam.

Rindu saya tak? Lama kan saya tak update... Busy sikit awal tahun ni...
Jadual pun semakin padat. Pagi hantar Aismar pergi tadika.. Kalau En. Suami cuti dia yang hantar dan ambil... Kalau dia keja malam, saya hantar dan dia ambil.. Malam pula, jam 8 hantar Aismar mengaji iqra' di rumah ustazah belakang rumah ja... Sempat la iron baju or buat apa yang patut untuk esok pula. Macam tu la hari-hari..

Sekarang ni anak dara ni dah pandai request macam-macam. Nak buat sama-sama dengan mummy katanya.
So, bertambahlah lagi satu segment dalam blog mummy.. Mom & Kids Project! In Sha Allah saya  akan update banyak -banyak segment Mom & Kids ni..

Tukang bagi idea..
First project untuk segment Mom & Kids adalah baking - love cupcakes. Masa Aisya cakap ' mummy kita buat cupcake yer... Kakak suka makan cupcake'. Mulut iyakan... Tapiiii dalam hati macam-macam timbul... Yelah dah 7 tahun kot tak baking.. Dulu pun bab baking-baking ni selalu fail... Dulu resepi tengok kat majalah ja... Sekarang advance sikit, google ja. Hah! berlambak keluar... Tak tahu yang mana satu yang betui-betui... So, kena try & error dulu sampai dapat yang menjadi dan sedap.

Tukang makan...
Maka, sebelum pergi langkawi hari tu (citer langkawi saya belum update)... Sempat la buat cupcake perisa coklat.. Untuk first trial ni saya guna tepung cupcake segera jenama tesco...  Pertama kali kannnnn. Alhamdulillah menjadi. Dapatla dalam 20 biji camtu...  Kami dapat makan sorang satu ja, yang lain semua depa dua beradik ni cop nak bawa pi sekolah..

Love Cupcakes...
 Hari minggu tu, saya masak simple-simple ja. Nasi minyak bersama ayam masak merah, kurma telur dan jelatah timun. Alhamdulillah habih..

My Ayam Masak Merah..
Jelatah timun...
Kurma telur ...Kuah lebih, telur 2 biji ja.
Sekarang ni, saya or MIL hanya masak untuk lunch saja sebab malam kami sekeluarga kurangkan makan nasi.. Nasi sehari sekali ja... Konon-kononnya nak selim melim. Tapi berat badan tak turun-turun jugak. Aiyaaak. Kena pi London Weight Management kot.. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan