2014 - Cahaya Hayati

30 Dis 2014

Hobi Baru

Disember 30, 2014
Hobi Baru
Seiring dengan usia. Begitu jugalah dengan hobi. Masa kanak-kanak suka baca komik. Masa remaja pula suka baca novel. Hobi baca novel ni sampailah berkahwin. Sekarang pun dok baca juga tapi bukan novel lah. Buku yang berbentuk ilmiah dan motivasi serta keagamaan. Membaiki yang mana kurang.

Hobi lepas kahwin adalah hobi jalan-jalan cari makan. Boleh di katakan kami akan pergi ke kedai atau restoran yang menawarkan menu baru atau yang di katakan sedap. Anak baru dua orang boleh la angkut ke sana-ke sini.

Bila anak-anak dah makin membesar, depa pun dah pandai request.. Si kakak suka request untuk buat kek dan cupcakes. Si adik pula suka request nak makan nasi goreng..  Boleh di katakan hampir setiap pagi akan ada menu nasi goreng. Yang tua-tua boring dengan menu nasi goreng. So, saya akan cuba masak nasi goreng yang berlainan setiap pagi. Contohnya ahad nasi goreng planta, selasa nasi goreng sotong, nasi goreng sambal belacan dan bermacam lagilah. Hangpa ingat mak hangpa cef ka? Nasib baik mak hangpa reti masak..

Melalut ke lain pulak. Pasal hobi yang terbaru adalah buat kek. Seminggu dua kali dok bakar kek. Antara resepi kek yang saya suka adalah traditional butter cakes. Resepi ni boleh search kat blog kak Zu . Resepi yang senang dan ia mengingatkan zaman kecik saya. Dulu-dulu mana nak cari kedai kek macam sekarang. Kitakan budak kampung ja.. hihihi.

Macam yang kak zu tulis dalam blog dia. Bau butter bila cakes tu masak memenuhi ruang dalam rumah. hmmm...  Makan panas-panas lagi sedap. Serius sedap.

Nilah hasil kek tu. Resepi kek kak zu tu saya tambah coklat dan jadikan ia marble cakes. 

Traditional Marble Cakes

p/s: google recipe traditional butter cakes mamatiamia tau!

Octoberians Birthday

Disember 30, 2014
Octoberians Birthday

Birthday Boy
Alhamdulillah Thank you Allah. Ammar already turn to 5 on 16th October dan daddy dah masuk 34 ( kita dah sebaya :P ). Sorry yer sayang mummy baru nak update.. Sambutan pun simple  dan di rumah sebab mummy dalam pantang lagi. Yang penting kita sekeluarga sambut bersama-sama.

Birthday cakes for Octoberians
Sambutan untuk Oktoberians adalah yang paling jimat sebab sebiji cakes untuk 3 orang ( Daddy, tok daddy & Ammar). Takde kejutan dan hadiah untuk tahun ni untuk semua Octoberians. Mummy simpan budget untuk pi jalan-jalan. Tu kira hadiah dari mummy untuk semua.. semua orang merasa.

Birthday untuk Octoberians ni simple saja tapi jauh di sudut hati saya terasa sayu dan sebak sebab tak dapat nak uruskan. Birthday cake pun birthday man (daddy) yang belikan semasa balik dari kerja. Saya suruh dia bawa MIL dan Ammar pergi dinner kat luar tetapi dia tak nak sebab tak nak tinggalkan saya sorang-sorang di rumah. Nangis. Terharu sangat. Love U darl.

Untuk birthday cakes pula, dia belikan kegemaran saya iaitu new york cheese cakes. Ini yang lagi terharu. Nangis lagi... Nangis sebab tak boleh makan lagi. Pantang la!!! Huhuhu.

Yelah masa nak bersalinkan si kecik Aisy, saya minta nak makan cheese cakes tapi bila dia sampai balik kat pearl maternity hospital, saya dah dalam labour room. Huhu.. Yang sebenarnya bukan ngidam pun. Cuma tak tau nak makan apa... Jadi saya request la cheese cakes. Terima kasih ya En. Suami sebab ingat kat saya. Love u more.

Happy Birthday to you Daddy.
Happy Birthday to you Ammar.
Happy Birthday to you MIL.

Love u all a lot.

29 Dis 2014

Seribu Rasa

Disember 29, 2014
Seribu Rasa

Kisah Kehidupan :Seribu Rasa

Simpati berserta doa kepada semua mangsa banjir besar di seluruh negara khususnya Pantai Timur. Saya tiada keluarga terdekat di Pantai Timur tetapi ramai kawan-kawan saya yang tinggal, bekerja dan berasal dari sana.

Saya juga pernah belajar di sana (Kuantan, Pahang)... Alhamdulillah KYPM Kuantan tidak terlibat dalam banjir. Banjir hanya di kawasan sekitar.. Namun kesusahan tetap terasa. Terkepung. Tidak boleh ke mana-mana. Makan apa yang di jual di cafe... or mee segera yang di simpan untuk makan ketika malas nak turun cafe ataupun ketika lapar tengah malam. Namun banjir yang di alami tidaklah seteruk tahun ini.

Namun jauh di sudut hati rakyat Malaysia hari ini berasa sedih dan simpati. Hanya mampu menghulurkan doa dan sedikit sumbangan. Moga bantuan kecil ini mengurangkan beban yang di tanggung.

Bismillahirrahmanirrahim,
Selawat dan salam ke atas junjungan
besar kita Nabi Muhammad SAW, keluarga baginda,
dan para sahabat2 baginda....

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim,
Ya Waliy, Ya Mukmin, Ya Aziz,
Engkau lindungilah kedua Ibu bapa kami,
Adik beradik kami,
Sanak saudara kami,
Sahabat2 kami,
Dan semua penduduk di negeri Kelantan, Terengganu, Pahang, Perlis & Perak yang terkena musibbah banjir ini....

Ya Mutakabbir, Ya Sami', Ya Bashir,
Sesungguhnya kami semua hamba2 Mu yang lemah,
Kami tidak berdaya untuk menanggung ujian daripadaMu,
Sesungguhnya Engkau Ya Allah Maha Berkuasa di atas segala sesuatu...
Ya Malikul Mulk,

Ya Malik, Ya Muhaimin, Ya Matin,
Engkau perintahkanlah bumiMu menelan airnya,
Engkau perintahkanlah langitMu berhenti mencurahkan airnya,
Sesungguhnya kami amat lemah untuk menanggung ujian daripada Mu,
Ya Waaliy....

Ya Rahim, Ya Basith, Ya Rofi,
Kasihilah kami semua, 
Kami mohon kepadaMu,
Redakanlah bencana ini,
Ya Mani'...
Dan lindungilah kami semua,
Ya Qowiy, Ya Qodir,
Daripada perkara2 yang buruk...

Ya Allah,
Sesungguhnya Engkau tidak akan menimpakan sesuatu,
kepada kami melainkan sebagai peringatan kepada kami,
Di atas segala dosa2 dan kelalaian kami kepadaMu,

Ya Allah, Ya Tawwab,
Sesungguhnya kami telah mezalimi diri kami,
Ampunkanlah kami,
Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Ya Allah, Ya Hafidz,
Jangan Engkau biarkan hati, iman kami terpesong,
dan lalai sehingga melupakan tanggungjawab kami kepadaMu,
Rahmatilah kami semua Ya Allah,

Ya Allah,
Tiada tuhan melainkan Engkau,
Dan Nabi Muhammad SAW itu pesuruh Mu,
Ya Allah, Ya Ghofur, Ya Mujib,
Perkenankan dan kabulkanlah doa kami....

Amin....

Minta kongsikan doa ini..
Semoga dengan keikhlasan hati kita...
Allah SWT akan mengabulkan doa kita...
Serta merahmati kita semua.......


note: Doa ini saya ambil dari blog PCL dan di panjangkan kepada yang membaca blog saya. 

24 Dis 2014

Boleh Jadi Model Iklan Makanan

Disember 24, 2014
Boleh Jadi Model Iklan Makanan
Ammar. Kalau tengok keletah dia sekarang memang mencuit hati.. Ada saja benda yang di buatnya boleh buat semua orang ketawa. Dah macam pak lawak pun ada.. TAPI sensitifnya ya ampun. sikit-sikit sentap pastu nangis. Tegur baik-baik pun nangis... Kalau dengan kakak Aisya asyik gaduh, baik pastu gaduh lagi.. pastu baik balik. Yang pening kepala mummy dia la... Bila dah pening suara pun semakin tinggi la. Huh!

Sebagai mak, saya paling suka tengok dia makan. Memang berselera dan jenis tak tolak makanan... Makan selagi boleh.. 

Sekarang dah pandai request nak makan itu, ini. Ada yang saya masak sendiri dan ada yang order je sampai depan pintu rumah... Pizza Hutz, kfc, Dominos dan lain-lain.

Ini aksi dia menikmati roti bakar telur goyang... Layanzzz.

Memula potong roti menggunakan pisau dan jari comel pula tekan pada roti. Garfu tu biar ja kat pinggan. Telur yang melekat kat jari tu boleh terus masuk dalam mulut... hahaha


Yang ni serius sikit sebab roti tak putus. Jadi kena potong sambil muncungkan mulut..



Ok dah putus. So, kemuncungan di kurangkan . Sebelum makan roti, cuit-cuit dulu telur kuning tu bagi rata. Boleh main-main sekali.. 


Potong lagi bagi semua kecik. Nanti takyah potong dah... Good ideas darls.


Ok done!. Dah boleh makan... Garfu di mulut dengan mata tajam menjeling sebab baru perasan daddy dok rakam gelagat dia.. hihi.



Assalamualaikum wbt.

Disember 24, 2014
Assalamualaikum wbt.
Lama sungguh tak update. Ingatkan dok umah boleh update selalu TAPI dok umah lagi busy dari dok opis.. Memula masak/ pi beli breakfast, pastu mandikan anak2, pastu kemas umah, pastu siadi baju bla.. bla. Boleh di katakan aktiviti seorang emak ni memang penuh sampai la ke waktu malam .. Memang letak kepala terus zzzz la. Orang lain saya tak tau la.. Ini memang busy yang tak di buat-buat.. Real punya.

Hari ini baby Aisy dah genap 3 bulan. Cik Ti pun dah start keja. Baru 2 hari... huhu. Malasnya. Tunggulah mana tau nanti dah jadi blogger yang berpendapatan riban-riban sebulan, boleh la apply fulltime housewife aka mom as a blogger.. hihi angan-angan yang tak sudah-sudah.

2 hari ni dok baca email yang berderet-deret.. Ini pun dah sort, delete , baca n reply masa dalam pantang.. Kalau tak seminggu pun tak abis baca email ni.. Adat keja zaman sekarang. Semua pakai email. Dah takde surat menyurat dah... #kempenhijau.

Aisy dah pandai main belon.
Oklah nanti Cik Ti update lagi. Banyak cerita yang nak di kongsikan. :D.

Buat teman-teman sekalian,
Jaga diri dan keluarga di musim hujan dan banjir ini. Marilah kita bersama sama berdoa agar bencana dan ujian ini tidak berterusan. Semoga kita semua di bawah Lindungan-Nya. Amin.


23 Okt 2014

Set Bersalin Sendayu Tinggi

Oktober 23, 2014
Set Bersalin Sendayu Tinggi

Set Bersalin Sendayu Tinggi 

Hari ni dah 30 hari saya berpantang. 14 days to go... Lama ooo nak habiskan 14 hari ni. Dah bosan berkurung dalam rumah. Hati dah meronta-ronta nak pi jejalan, nak balik kampung, nak shopping...Huhuhu tak sabarnya tunggu abis 44 hari.

Bukan nak cerita pasal masa berpantang yang lama tetapi nak bagitau yang dalam tempoh berpantang ni badan saya lebih segar dan kuat. Luka bersalin pun dah kering dan tak sakit... Dah boleh masak dan urus bayi sendiri..

Ini kerana saya di bantu oleh set bersalin dari Sendayu Tinggi - Amme Complete. Set Bersalin ini sesuai dengan saya kerana saya telah menggunakan set ini dari anak pertama lagi. Set bersalin ini sesuai untuk semua ibu yang dalam pantang kerana ia mengandungi penjagaan luaran dan dalaman. Sebab itulah ia di panggil complete set.

Selain itu, pemilihan set ini juga kerana ia tidak allergic kepada bayi seperti ruam dan kembung perut. Selain itu ia juga memperbanyakkan air susu.

Yang paling penting ialah saya boleh telan jamu tersebut kerana ia tidak berbau dan dalam bentuk kapsul. Buat pengetahuan semua, saya ni jenis yang susah nak makan ubat or supplement. Dah sakit sangat baru nak ambil ubat.. hihi jangan jadi macam saya tau :P.

Amme Complete - Set Bersalin

Amme Complete Set Bersalin mengandungi :-

1. Set Dalaman

Untuk set dalaman ia mengandungi 6 botol jamu di mana setiap botol mengandungi fungsi dan kesan yang tersendiri kepada si pemakai. Sebotol jamu perlu di habiskan dalam masa 10 hari.

2. Set Luaran

Untuk set luaran pula ia mengandungi :-

  • body tone
  • tummy tone
  • Amme Massage ( minyak urut untuk ibu)
  • Amme Heat (minyak panas)
3. Bayi 
  • Amme baby oil
Dengan pembelian set bersalin ini akan di beri percuma bag. 

16 Okt 2014

Nuffnang Dah Merajuk!

Oktober 16, 2014
Nuffnang Dah Merajuk!
Hmm... Tak tahu nak start dengan ayat apa. Seronok tengok blogger lain semua update dapat berderet cpuv @ BE dari nuffnang untuk bulan Oktober. Bila Cik Ti check dalam akaun nuffnang apa pun tarak. hmmm...

Nuffnang dah merajuk sebab Cik Ti sekejap timbul sekejap tenggelam.. Pastu tak popular lak. Kita sedar siapalah kita dalam dunia blogging.

Kepada blogger yang hebat, silalah share idea-idea.huhuhu
# SayanakjoinkelabBA#Camnayer?
#Bosan#22daystogo


Bebaskan Jaundice Bayi

Oktober 16, 2014
Bebaskan Jaundice Bayi
Assalamualaikum wbt.

Bebaskan Jaundice Bayi

Sejak ada anak kecik ni.. Cik Ti agak busy. Busy dengan anak-anak. Yang baby dengan caranya... Yang besar dengan cara mereka.. Bila terlebih dengan yang kecil, yang besar akan kata ' mummy ni asyik ngan adik ja'. Huhuhu...

So, kena explain bagi kakak Aisya dan abang Ammar faham. Kalau tak nanti ada yang akan kecik hati... Anak-anak sekarang ni kena bagi faham betul-betul. Supaya tak tersalah faham... sensitif sejak ada adik baby...

Berkenaan jaundice, saya bebaskan dengan bantuan Zaniplus iaitu produk gamat dari rangkaian Healin. Produk ini di beri 1ml setiap pagi dan malam. Cara ini saya amalkan sejak anak kedua.. Alhamdulillah berkesan. Saya kongsikan di sini untuk di kongsikan dengan para ibu yang menghadapi masalah jaundice. Kesian kat baby yang kena ambil darah setiap kali nak check result jaundice.


Ini result jaundice. Zaniplus di beri kepada baby selepas kali ketiga check jaundice. Sebelum tu saya tak beri sebab saya yakin dengan full bf, baby akan bebas jaundice. Tetapi saya tersilap kerana pemakanan ibu jugak menyumbang kepada jaundice. Bila tahap jaundice semakin meningkat, saya terus beri zaniplus kpd baby. Baru satu hari beri kpd baby,results dari 186 turun ke 185 dan seterusnya ke 164 pada ketiga... 


Pada hari ke - 10 , jaundice baby naik semula sebab mummy masukkan sedikit halia dalam masakan dan stop beri zaniplus kpd baby...  Namun turun semula pada keesokkannya setelah di beri zaniplus dan baby bebas jaundice sepenuhnya pada hari ke 15. Alhamdulillah.


Bagi ibu-ibu yang baru melahirkan bayi dan mempunyai masalah jaundice, disarankan untuk memberi zaniplus kpd baby... Cubalah. In sya Allah berkat usaha dan di samping bf sepenuhnya...

8 Okt 2014

Sup Ikan Merah Menu berpantang Yang Marvellous

Oktober 08, 2014
Sup Ikan Merah Menu berpantang Yang Marvellous
Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi..
24 September yang lalu saya telah di anugerahkan seorang lagi waris kuat keluarga.. Hero no. 2 dalam keluarga kecil kami... Cerita mengenai hero kecil ni akan di up dalam entry lain.

Hari ni merupakan hari ke -15 saya berpantang. Dugaan sungguh! Masa pregnant hari tu banyak makanan yang saya alah, tak lalu dan macam-macam lagi. Dalam pantang ni teringin pula macam-macam... Tak sabarnya nak habiskan tempoh 44 hari ni...

Menu minggu pertama berpantang adalah sup ikan haruan, singgang ikan haruan dan ikan haruan goreng.. Menu minggu pertama memang tak berapa kena ngan selera kerana tak boleh masukkan kunyit, halia dan lada. Ini adalah untuk mengelakkan jaundice ( kuning) meningkat. Alhamdulillah berkat berpantang makan kunyit, halia dan lada serta supplement tambahan yang di beri kepada baby, kini baby dah bebas dari jaundice. Supplement apa yang saya beri untuk menurunkan/ membebaskan baby dari jaundice akan di kongsi dalam entry yang lain...

sup ikan merah - my style
Sup ikan merah adalah menu hari ini iaitu hari ke -15. Menu ini juga merupakan menu pertama yang di masukkan halia dan lada hitam.. Marvellous! Sedapnya makan dengan nasi panas-panas.

Sup ikan merah ini adalah mengikut cara saya (my style). Resepinya adalah seperti di bawah. Resepi ini adalah untuk 1 orang makan.

Sup Ikan Merah

Bahan-bahan:
2 potong isi ikan merah ( di gaul dengan garam dan di goreng sebentar agar isi ikan kenyal)
1/2 labu bawang besar - di mayang
2 biji bawang putih - di mayang
1 cm halia -  di mayang halus
4 biji cili padi - di belah 2
2 cm kulit kayu manis,
4 biji buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya
minyak untuk menumis
Segelas air.


Cara-caranya:
1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia , cili padi, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sehingga naik bau.
2. Masukkan air, garam dan lada sehingga mendidih. Rasa.. 
3, Setelah rasa menepati citarasa, masukkan ikan dan biarkan sehingga mendidih. 
4. Angkat dan hidangkan.

Selamat mencuba!

21 Sep 2014

Belum Sampai Masanya..

September 21, 2014
Belum Sampai Masanya..
Assalamualaikum wbt & salam sejahtera.

Masih menanti saat-saat kelahiran anak no.3. Lagi dua hari cukup due date... Kalau belum bersalin juga, 23hb ni saya kena warded. Hopely tak melebihi due date.. Takut sebab tak pernah lebih dari due date.. Ada perbezaankah? Kena induce untuk paksa kelahiran baby? Or tunggu sehingga sampai waktunya juga? So, minta pendapat kepada yang ada pengalaman camni..

Saya ni kalau boleh tak naklah kena operate. Saya ni seram sikit dengan operate2 ni. Lagipun cik ti ni kan manja orangnya. HAHAHA. 

Oklah berbalik kepada entry ni, saya telah ambil cuti sepanjang minggu lepas sebagai persediaan untuk bersalin dan menyambut kelahiran baby no. 3 ni... Nampaknya sehingga saat ini hanyalah mengalami kontraksi palsu... Agaknya belum sampai waktunya. Tadi masa check up pun masih belum ada bukaan... Semoga di permudahkan. Amin.


Sepanjang minggu cuti sekolah ni, mentang-mentang mummy pun cuti... Aisya dan Ammar pun takmo ke sekolah. Depa kata cikgu bagitau cuti sembilan hari. So, start hari jumaat lepas depa dok mengira hari cuti... Sebenarnya saya untuk depa dua beradik, kami ambil pakej sepenuh masa di mana pembelajaran/ penghantaran ke tadika adalah sepanjang tahun. Tidak mengambil kira cuti sekolah... Nak buat camna, mak bapak kerja camnilah. Kalau ambil yang pakej halfday kena cari penjaga masa lepas sekolah dan cuti sekolah. Depa pun selesa dengan pakej ni... Lagipun depa ada banyak xtvt di tadika...


So, sepanjang minggu ni... Saya & suami penuhkan xtvt depa dengan mandi kolam kat rumah, masak-masak dan juga jogging di Mini  Stadium Keladi. Bagi budak debab tu kuruih sikit... Dia berjaya buat satu pusingan saja. Kakak Aisya berjaya buat dua pusingan... Hubby cakap akan jadi xtvt wajib bila cuti sebab dia pun nak kuruskan badan sikit.... Badan dah tak fit katanya. I support u laling.


Khamis hari tu, kami sefamily merasmikan Mydin Mall yang baru buka di Bertam, Kepala Batas. Ramai kemain... Lepas membeli belah sikit, terus ke Pajak Song. Ada gerai jual Maggi Ketam Nipah yang best kat situ... Info ni kami dapat dalam group FB jalan-jalan cari makan Penang.

Muka puashati dapat makan maggi ketam nipah..
Nilah rupanyer maggi ketam nipah tu.. Sepinggam RM 12.  Ada ketam seekor setengah, ada ayam, fishball & telur. Amat berpadanan dengan harga... Rasa pun sedap.


Ini pula cerita pagi tadi sebelum pi check up. Tekak ni teringin nak minum kopi sedap. Mana lagi tempat yang nak di tuju.. Tentulah kat Old Town. Sambil minum sambil dating ngan mr. hubby. hihi. Dating dating ni kena amalkan... Barulah menambah kemesraan dalam hubungan. Ewahhhh!


Bye.

9 Sep 2014

Mengira Hari...

September 09, 2014
Mengira Hari...
Masuk minggu ni, jantung dok dup dap ja... Hati pun rasa dok gelisah ja. Bukan apa, Cik Ti dah hampir lupa tanda-tanda bersalin. Ingat2 pun dua tiga tanda ja iaitu turun tanda darah, kerap sakit pinggang ( dalam 5 minit sekali) dan rasa macam nak membuang air besar 3-4 jam sebelum bersalin...  Sampai hospital dah buka 6 cm. Terus masuk labour room....

Yang menambah kerisauan bukan apa, Cik Ti jenis yang bersalin awal. Masa bersalin kakak, awal lapan hari dari tarikh due. Jangka 1 February tapi bersalin 23 January... Ammar pula Jangka 19 Oktober tapi bersalin 16 Oktober... Yang ni pula, tak tahu lagi...  Dua tiga tanda dah ada.

Tanda-tanda bersalin  

  1. Enggage - Yang ni kerap terasa. Kepala baby semakin kuat menolak tulang pelvik... Membuka laluan untuk keluar. hihi hope kali ni pun bersalin secara normal.
  2. Kerap membuang air kecil - Masuk bulan ke - 6 hari tu, semakin kerap membuang air kecil di tengah malam. 
  3. Sakit belakang bahagian bawah - Masuk minggu ni baru terasa sakit belakang bahagian bawah. Sebelum ni sakit belakang biasa saja... 
  4. Contraction -  Belum terasa lagi... Pengalaman dari dua anak yang lepas, lagi satu atau hari sebelum bersalin baru terasa contraction.
  5. Cirit Birit - Masuk bulan ke sembilan ja, memang kerap cirit birit. Memula cirit birit tu anggap biasa saja. Tapi bila dah selalu, terus google tanda-tanda bersalin. Rupanya selalu cirit birit di sebabkan memberi ruang untuk laluan bayi.
  6. Keputihan - Minggu ni baru nampak keputihan. Masuk bulan ke -7 jer, setiap kali visit nurse asyik tanya ada keputihan tak... huhu tension akak. 
  7. Lendir pekat / Pendarahan - Yang ni belum ada.... 
  8. Air Ketuban Pecah - Yang ni tak pernah berlaku bagi dua-dua kelahiran. Doktor yang akan pecahkan... 

Akhir kata, cik ti mohon maaf andai melakukan kesalahan secara sedar & tak sedar. Doakan cik ti & baby selamat yer...

bye.

- xoxo-

8 Sep 2014

Semakin Kuat Membebel...

September 08, 2014
Semakin Kuat Membebel...
As Salam Semua.

Pembuka blog hari  ni dengan gambar blackpepper steak @ Reez Kopitiam. Dinner malam sabtu hari tu... Sedap! Kuah blackpepper terasa dan pekat. So, yummy!. Thanks daddy... Lain kali belanja lagi. :D


Sekarang ni saya dok menghitung hari... Lagi 17 hari nak due. Sabar yer adik baby. Bagi mummy settle dulu kerja-kerja dan perkara yang mumny nak settlekan... huhu.

  • Van tadika kakak & abang
  • Barang keperluan baby. Ada lagi 2, 3 barang yang nak kena beli.
  • Baby cot? Daddy dah keluarkan tetapi dah tak boleh guna... Dah selamat di gigit oleh tikus. mmmm. So, mummy & daddy decide tak perlu baby cot.  Guna tilam ja...
  • Stroller - guna yang lama.
  • Baju, pampers, selimut - dah beli & guna yang sedia ada..
  • minyak telon & barang mandian - dah settle.
  • Beg ke hospital dah selesai. Tinggal nak angkat masuk dalam kereta ja.
Apa lagi yang belum settle yer? Akan di tambah dari masa ke semasa... 

Semakin dekat nak due, semakin kuat saya dok membebel kat kakak Aisya & Abang Ammar. Ntah lah..  Bukan suka sangat membebel tetapi mungkin juga di sebabkan pergerakan yang terbatas. Dah tak sepantas sebelum mengandung & cepat mengah. Maaf & sabar yer anak -anak... bukan niat mummy nak membebel. 

Macam pagi ni, membebel kepada kakak & abang di sebabkan sudah lewat nak ke tadika & ke opis. Tapi sepanjang perjalanan ke opis, hati mummy resah & rasa bersalah kat kakak & abang. Permulaan hari yang tidak bagus. Need to change...  No more berletiaq. 

Ya Allah bantulah aku & beri kesabaran  yang tinggi kepada aku dalam mendidik anak-anak menjadi hamba-Mu yang soleh & solehah. Amin.

Kepada Kakak Aisya & Abang Ammar,

Kamu permata hati, Penghibur dan peneman mummy. Always in my heart.  Be a good sister & brother. I love u both.  In Sha Allah selagi nyawa di kandung badan.


- xoxo-



5 Sep 2014

Jalan Jalan Naik Feri

September 05, 2014
Jalan Jalan Naik Feri
Belum lagi  masuk fasa ' long vacation'. So, ambil kesempatan bawa Aisya & Ammar jalan-jalan. Lepas ni kena tunggu mummy habis berpantang baru boleh jalan-jalan. 

Walaupun selalu balik 'kampung' daddy kat Pulau Pinang tetapi teramatlah jarang naik feri. Bukan apa malas nak menunggu.  So, kali ini nak bagi anak-anak merasai pengalaman naik feri... En. Suami rajin bawa anak-anak sampai ke deck feri. Kalau harap mak yong ni, dok dalam keta ja. Dah tak larat nak jalan ke sana ke sini.

Anak-anak apa lagi, seronok la depa. Pengalaman baru... 

Aisya si gayat. Takut jatuh...
Ammar terlebih berani.
In Sha Allah. Minggu ni kita jalan-jalan lagi.. Moga di beri kesempatan sebelum ' long vacation'.

bye.

-xoxo-


2 Sep 2014

Suka Hati Saya Ler...

September 02, 2014
Suka Hati Saya Ler...
Tengok gambar dulu...
Lokasi kejadian : Pizza Hut Kulim





OMG!. Anak sapa la nie? hehehe....
Tak reti dok diam.. Pi la tang mana pun. Dia ada cara sendiri untuk hiburkan diri dia.. Nak marah pun dia tak kacau orang, tak usik makanan orang. Main sorang-sorang ja dengan aksi ultraman... Cuma bising sikit dengan  volume suara dia.

Bukan tak tegur langsung... Tegur juga agar tidak mengganggu ketenteraman pengunjung yang lain. Anak kecil camnilah. Ada saja keletah yang menghiburkan.

Soon to be big brother. Tak nak di panggil abang... Nak adik panggil Angah. Apa-apalah.... Tak sabar tunggu adik keluar. Tak nak kongsi ultraman dengan adik.. hihi

# jadi abang yang baik yer!

Kisah Dentist To Be Jumpa Dentist

September 02, 2014
Kisah Dentist To Be Jumpa Dentist
Cerita semalam. Dah hampir sebulan kakak Aisya request untuk jumpa dentist ... Nak Cabut gigi susu sebab dah tumbuh gigi kekal. Berlapis dah... Nanti tak cantik pula. hihihi.

Ammar peneman setia, pemberi semangat & tukang jawab bila doktor tanya kat kakak Aisya.

Klinik Pergigian Juliana

So, semalam try dentist baru yang baru buka kat Kulim iaitu Klinik Pergigian Juliana. Doktornya muda lagi... lahir tahun 1984. Muda-muda lagi dah ada klinik sendiri... Orangnya lemah lembut ja. Tak paksa-paksa. Pandai pujuk budak jugak...
Lokasi klinik ini di atas 7Eleven yang berdekatan dengan giant Kulim. Sederet ngan RHB & Affin Bank. Customer service pun ok. Pagi-pagi ni dah dapat sms ucapan terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan di sana.Alhamdulillah. #muslimboleh.

Posing dulu ...
Semalam adalah tempoh yang paling lama nak cabut gigi Aisya. Puas di pujuk , nangis, meronta semua ada.. Masa cabut di Klinik Pergigian Tfirdaus di Bertam sekejap ja.. Semalam macam-macam cara pujuk dia. Tiga kali sapu ubat kebas perisa strawberry, sembur ubat kebas ... Tak jalan jugak. Cabaran kepada doktor muda ni... Mummy dia dah hilang sabar. Ajak balik takmo sebab nak cabut tapi takutttt. Aduhai anak oi.

Disebabkan takmo balik n datang lain kali, guna paksaan gak. Pegang kaki, tangan & kepala oleh me & 3 pembantu doktor. Inject ubat bius & cabut. Settle masalah... Nangis kejap ja. huhu.. sorry sayang. Bukan sengaja paksa. Kalau tak paksa,  kakak tak nak balik.. Doktor pun dah heran. Kalau budak lain mesti dah nak balik... Nak tapi takut!

to Kakak Aisya,
Mummy bangga ngan kakak. Walaupun takut tapi nak juga buat/ cabut.  Next time jangan takut yer...


To Doktor Juliana,
Thanks to be nice to my daughter. In sha Allah, we will visit to your clinic again. Semoga terus maju..


20 Ogo 2014

Menu Simple Yang Menaikkan Selera...

Ogos 20, 2014
Menu Simple Yang Menaikkan Selera...
Weekend hari tu, saya masak menu yang simple sekali .. tekak yang teringin. hihi...
Alhamdulillah sejak lepas raya ni, alahan semakin berkurangan... Tekak pun semakin berselera. Ada saja benda yang di inginkan. :P

Menu pilihan pada weekend hari tu adalah ketam sambal telur pecah, bayam masak lemak dan ikan goreng. Bertambah-tambah nasi seisi rumah. Menu simple yang menaikkan selera semua... Hujung minggu nanti kita main masak-masak lagi sementara saya belum masuk fasa berpantang... In sha Allah.


Saya kongsikan resepi ketam sambal telur pecah untuk rujukan semua dan juga anak-anak saya pada masa akan datang... Walaupun bukan tukang masak yang pro, tapi air tangan ibu juga yang akan di kenang oleh anak-anak. 

ketam sambal telur pecah

resepinya:

  1. Ketam - 1 kg. Di perap garam, kunyit dan bawang putih terlebih dahulu. Then, goreng sehingga masak/     garing. Ketepikan.
  2. Bahan Sambal 
  • 5 sudu cili giling/ kering yang di blend @ ikut tahap kepedasan yang di kehendaki
  • 2 labu bawang besar - blend
  • 3 ulas bawang putih - blend
  • 2 batang serai - ketuk
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 biji telur 
  • garam & gula secukup rasa.
  • Minyak untuk menumis
Cara2nya:
1. Tumis cili, bawang besar & bawang putih sehingga naik minyak. Masukkan serai... 
2. setelah bahan tumis masak/ garing, masukkan sos cili & sos tiram.
3. Tambah gula & garam secukupnya... 
4. setelah sambal cukup rasa, tolak sambal ketepi dan pecah telur dalam kuali. Hancurkan dan biarkan telur       masak. Gaul dengan sambal yang di ketepikan....
5. masukkan ketam yang telah di goreng dan gaul rata.
6. Hidangkan.



Untuk masak lemak bayam ni tak perlu saya letak resepi di sini.. Main campak semua bahan ( bayam, cili, bawang besar & putih serta santan)  dalam periuk, pastu masukkan garam. Biarkan mendidih. Rasa garam secukupnya, then tutup api bila bayam dah masak. Simple je kan?

Oklah selamat makan tengahari. :)

15 Ogo 2014

Rindu Nak Minum Kopi

Ogos 15, 2014 0
Rindu Nak Minum Kopi
Alhamdulillah. selera semakin bertambah sejak raya hari tu... Asyik request nak makan macam-macam saja. Nasib baik en. hubby sudi melayan permintaan...

Hari minggu hari tu, lepas hantar anak-anak ke sekolah dan check up di klinik desa... saya teringin plus windu nak minum kopi sedap. Kat mana lagi, tentulah kat Old Town White Coffee cawangan Kulim. Hihi.. Dekat jer!


Sorry yer, saya takde pantang pun masa mengandung.. itu tak boleh makan, ini tak boleh makan. Saya akan makan apa saja yang saya teringin... Yang saya sendiri tak boleh nak telan... Saya tak makan la. Kalau saya paksa diri makan nanti saya juga yang teruk ulang alik ke bilik air...  sikit-sikit uwekkk uwekkk. Jadi yang tak lalu tu perlu di jauhi buat sementara waktu...

Kopi yang saya & hubby suka adalah Old Town White Coffee Hazelnut. Sedap! Memang akan order yang ni kalau ke Old Town ataupun beli paket 3 in 1.



Last sekali tunjuk gambar tuan punya blog sedang menge'pau' nasi lemak ayam yang di order oleh en. hubby. Rasa sikitt yer abangg.... !

14 Ogo 2014

Tak Boleh Nak Pi Beraya #NNRaya...

Ogos 14, 2014 0
Tak Boleh Nak Pi Beraya #NNRaya...


Terima kasih Nuffnang atas jemputan.. Maaf sesangat sebab mak yong ni tak boleh nak join.. Dah sarat bebenor... jalan lebih, makan lebih pun dah tak boleh... rasa mengah sangat2.  In Sha Allah lain tahun jika ada kelapangan dan rezeki, i join u all beraya... Teringin nak join event nuffnang tapi di sebabkan i ni  dok utara... maka i terpaksa la menolak. Tambah-tambah lagi dalam keadaan sekarang yer tak... Lain tahun, Nuffnang buat kat utara pula yer...


Ni Gambar beraya hari tu. Mr hubby candid sebab nampak perut menonjol katanya.. Dah 8 bulan lebih. Tup-tup dah nak bersalin.... Beraya ala kadar sebab banyak benda yang saya masih  tak tahan bau .. Terutamanya ikan & kari. Rindu nak makan laksa... huhu. 

Oklah, sesapa yang pergi ke Mari Beraya #NNRaya... Enjoy yourself. Makan banyak2.. Diet kemudian.. Sesekali tak nak diet yer tak?HAHAHA.

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin.

16 Jul 2014

Mak Aiiii .. Mahalnya!

Julai 16, 2014 0
Mak Aiiii .. Mahalnya!
Terkejut Cik Ti nengok jadual harga baru untuk lesen moto & kereta. Mahaiii nak mamp**. 
Nasib baik Cik Ti dah ada lesen... Dulu masa Cik Ti ambik dalam 6 ratus ja.. Kalau la baru nak ambik jenuh nak menabung... huhu. 

Rasa tak berbaloi nak ambik lesen. Takde kawalan ka? Jangan la camni... Mau nanti ramai yang tak dak lesen. Terseksa mak bapak nak sponsor anak ambik lesen... :(


Agak-agak la kan, zaman anak Cik Ti nanti berapa pula la yer?

Tak Tahu Nak Masak Apa..

Julai 16, 2014 0
Tak Tahu Nak Masak Apa..
Huhu... Memang masalah  besar bila idea tak dak nak masak apa.. Kering! Selera pun cam ilang jer...
Camna berat nak naik...

Think yati.
Nak makan apa yer?
Kakak, adik nak makan apa? Tanya anak-anak kut kut depa teringin nak makan apa-apa. Ni jawapan depa.. ' kami tak tau nak makan apa'. huhu parah lagu ni...

En. Suami nak makan apa?
Awak masak la apa pun. Saya tak tau nak makan apa hari  ni.. waaaa!

Inilah cerita tak tau nak makan apa di hari cuti sempena Nuzul Quran. Setelah puas berfikir, maka saya pun keluar pi klinik ( Aismar tak sihat),  singgah bank dan ke kedai frozen food. Pusing keliling kedai tu, tak jugak jumpa apa yang saya cari. Tanya kat tokei kedai, rupanya tak juai.

Then, terus ke Giants. Nasib baik ada... ambik 2 paket lamb. Murah jugak reganya, tengah offer kot... Balik rumah basuh dan marinate dengan bahan yang ada kat rumah.

Lamb Chop Mudah



Antara bahan-bahan yang di gunakan untuk marinate adalah sos bbq, sos blackpaper, sos tiram, rosemary dan sedikit garam.

Inilah hasil campuran bahan-bahan tadi. Biarkan selama 2 jam sebelum memanggangnya. Untuk panggang, boleh guna oven atau magic pan.


Ini saja gambar yang sempat di ambil. Gambar yang di hidangkan tak sempat nak ambil disebabkan lamb chop ni macam memanggil-manggil saya untuk di masukkan ke dalam mulut. hahaha...

Geng lamb chop ni tentulah coleslaw & whipped potato. Coleslaw tu hanya campuran kobis, carrot, susu pekat & mayonnaise. Sebelum campur mayonis 7 susu, kobis dan carrot di celur terlebih dahulu dengan air panas. Langkah ini adalah untuk mengekalkan kerangupan kobis dan carrot.

Whipped potato tu Mil yang sediakan. Guna whipped potato segera. Just campurkan air panas, garam & fresh milk.

Kuih pula, minta en. suami beli kat param. Settle iftar sempena cuti Nuzul Quran.

Hari ini dan hari kerja yang lain adalah hasil carian di Param. hihi... Nampak kan betapa cik ti tak tau nak masak apa untuk iftar.

Selamat berbuka puasa untuk semua.

#PrayforGAZA!

6 Jul 2014

Suntikan & Puasa...

Julai 06, 2014 0
Suntikan & Puasa...

Suntikan & Puasa

Alhamdulillah... Minggu ni dah masuk minggu ke 28. Baby pun aktif bergerak... Monthly check up di klinik ibu & anak berjalan dengan lancar.. Minggu ni HB dan berat badan turun pula. Maybe di sebabkan puasa... Makan pun yang lalu di tekak ja... Buah pun setakat jus buah-buahan. Tak seperti ketika sebelum puasa... Lunch 2 @ 3 peket buah masa lunch... Jadinya dua minggu lagi kena check lagi. Dan bila masuk 7 bulan ni, kena check up 2 minggu sekali.

Dulu malas nak ke klinik sebab kena tunggu lama.. Nasib baik kali ni by appointment. Tak perlu tunggu berjam-jam untuk sampai giliran sendiri.. Dulu klinik ini amalkan first come first serve... Time change. For a better serve.

Minggu ni sepatutnya kena suntikan. Tapi di sebabkan HB turun, maka suntikan di tangguhkan ke next appointment. Hihi nasib baik tak kena inject.. seram ooo tengok jarum tu. # Mummymanja!

Bulan lepas masa nurse bagitau kena inject masa appointment kali ini, rasa was-was pula.. Persoalannya, suntikan ini membatalkan puasa atau tidak.Nurse bagitau tak batal.. So, untuk menghilangkan rasa was-was tu... Cik Ti pun google tentang suntikan di bulan ramadhan. Dan jawapannya adalah TIDAK BATAL...

Bagi yang hendak tahu dengan lebih lanjut tentang suntikan di bulan ramadhan boleh la ke web berikut:

http://ilmudanulamak.blogspot.com/2009/08/suntikan-adakah-batal-puasa.html
http://zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/595-ramadhan-a-batalkah-puasa-kita-jika.html

Actually, banyak laman web yang membicarakan tentang puasa dan suntikan. Boleh pilih...

Inilah cerita di pagi hari minggu. Now Cik Ti nak mengadap baju bajan yang bertimbun... ada yang nak lipat dan ada yang nak di iron.

Selamat berbuka semua.

2 Jul 2014

Aisya Si Tepung Gomak

Julai 02, 2014 0
Aisya Si Tepung Gomak
Nak marah pun tak boleh .. Cam Cik Ti gak masa kecik-kecik dulu. Suka sangat main bedak... Kalau boleh biaq sampai habis satu botol.. Perangai tu dah turun kat anak dara Cik Ti... 


Cer tengok cara dia pakai bedak. Cam tepung gomak ... Ambil gambar selepas tertangkap dengan Cik Ti masa tengah syiok dok main bedak... Pastu boleh pula buat muka tak bersalah. Aduhai anak!

Bila suruh ratakan bedak tu, tak nak pulak. biar camtu ja sampai hilang sendiri... Nasib baik time nak tidoq. Kalau time pi sekolah mau tak dak orang kawan ngan kakak... 
Geram tau. Meh picit hidung tu sikit..

1 Jul 2014

Kutu Pinggan Mangkuk

Julai 01, 2014 0
Kutu Pinggan Mangkuk
Korang penah main kutu? Mesti penah kan! Cik Ti pun main gak kutu ni.. tapi bukan kutu pinggan mangkuk cawan periuk belanga... Cik Ti main kutu duit sebab kalau duit boleh beli barang macam-macam. Tambah-tambah barang yang kita dok ushar ja selama ni... 

Lagi satu, kalau nak main kutu lebih baik main dengan orang-orang yang kita kenal. Bukan apa takut ada yang dapat awai terus hilang dan tak dapat contact. Kan naya diri sendiri dan ahli yang lain...

Dua bulan lepas, masa encik suami kat tempat kerja lama...  dia kena paksa ngan geng kaum hawa department dia untuk join depa main kutu pinggan mangkuk. Depa tak cukup orang katanya... So, dia pun join dan suruh Cik Ti pilih yang mana berkenan... Kalau boleh nak beli semua yang baru. Tapi membeli biarlah yang berbaloi... 

Untungkan Cik Ti! Raya ni takyah nak pikiaq beli pinggan mangkuk baru... Terima kasih encik suami. Nanti beli lagi yer...

Antara yang nak jadi pilihan hati... 

Yang ni ke... Yang tu ker...


Ke yang ini...


 Agak-agak korang la kan, yang mana satu cik ti pilih yer...

30 Jun 2014

Cucur, Buttercake & Hari Pertama Ramadhan

Jun 30, 2014 0
Cucur, Buttercake & Hari Pertama Ramadhan
Jumaat punya cerita, hari baru nak update... lambat bebenor kan! Tak kisah janji saya update blog dari saya melayan mata yang semakin mengecil ni... Huwaaa. Cobaan sungguh berpuasa ketika pregnant ni.. Asyik lapar je. Hihi... 

Sesungguhnya diri ini berjaya berpuasa semalam. Dah dekat nak berbuka baru rasa sakit kepala. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah di atas kekuatan yang di berikan kepada diri ini...

Jumaat hari tu, sampai ja rumah si Ammar dok buat ayat sedih dan sayu... Tok dia bagitau dah dua kali makan nasi hari tu....

Ammar:  Mummy adik lapar. 
Mummy : Sat sayang. Mummy nak solat dulu... 

Lepas solat....

Ammar: Mummy adik lapar la.. lapar sangat-sangat ni.
Mummy: Adik lapar apa?
Ammar: Lapar cucur udang...
Mummy: Mummy tengok dulu ada tepung atau tak. Kalau ada baru mummy buat...

Tengok tepung kat kabinet ada la sikit... Dalam dua cawan gitu. Boleh la untuk si Ammar.... Tara! Inilah rupanya cucur udang berkentang.. Macam-macam bentuk ada. Habis satu pinggan di makannya.

Cucur udang berkentang

Cekodok Kentang

Resepi:
Bahan2: 
Tepung gandum, udang, kentang, sebiji telur, garam dan air sejuk dari peti ais.

Caranya:
Gaul semua bahan di atas. Untuk air dan garam- agak2 ja. Secukupnya kata orang.
*********************************************************************************

Malam tu pula, si kakak pula buat permintaan. Nak makan kek katanya...Mood tengah rajin dan mummy pun nak makan kek juga. Kebetulan tepung kek segera ada.. Cuma tambah butter dan telur saja... Akhirnya kol 12 malam siap membakar kek. Kakak dah tidur... Sian dia. Simpan untuk esok je lah!

Esoknya, dia request letak cream cheese kat kek. Layankan juga sebab benda ada kat dalam fridge...  Inilah rupa keknya setelah di letak cream cheese. Decoration colourful chocolate rice by Aisya.

Sedap walaupun tepung segera. Bolehlah mummy buat lagi....

cheesy buttercake

Semalam Encik Suami cakap tak payah masak untuk berbuka.. Kita beli kat pasar ramadhan. Tapi entah kenapa hati ni rasa nak masak jugak... Buatla nasi daging, air asam dan agar-agar lumut pandan. Then, cakap kat suami, kita pi pasar ramadhan beli yang ringan-ringan untuk sampingan seperi murtabak, roti john or karipap.

Ini jalan nak masuk pasar ramadhan Kelang Lama. Jem + hujan!


So, encik suami turun sorang sebab hujan semakin lebat. Encik suami kata dia dah pusing pasar ramadhan tu tapi banyak benda dah habih. Murtabak pula kena beratur panjang... Malas nak tunggu katanya. Pergi ke Pasar Ramadhan Pekan Kulim pula... Serupa jugak! Semua dah habih... En. Suami beli air dan kuih tako sotong saja buat berbuka. Nasib baik mummy masak... kalau tak beli lauk kat kedai mamak la jawabnya. Instinct seorang isteri dan ibu tu kuatkan? 

Alhamdulillah. Inilah cerita hari pertama ramadhan.

Ramadhan Al Mubarak

Jun 30, 2014 0
Ramadhan Al Mubarak
Salam Ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa dan terawih. Saya & family memohon maaf andai ada tersilap kata dan perlakuan. Kami hanya insan yang lemah. Semoga ramadhan ini lebih bermakna dan di beri peluang untuk perbaiki segala amalan. Amin.


Kosong - kosong yer!

27 Jun 2014

Mood Masak Sudah Mari...

Jun 27, 2014 0
Mood Masak Sudah Mari...
Sebagaimana mood berblog sudah mari... Maka dengan ini di umumkan mood memasak juga sudah mari. Lecehnya, masih tak tahan ngan bau bawang.. Tak kira la bawang putih ka, bawang merah ka, bawang besar ka plus ikan... Semuanya bucukkk. Tak tahan... nak uwekkk ja.

Sabtu malam lepas buat mix grill. Ayam, lembu dan kambing dalam satu tray.. Yang ni beli kat Jusco. Beli yang siap marinate. Kebetulan pergi merayap plus window shopping kat Jusco Alma... Baru buka la katakan. Rasanya so so saja.

Yang cukup rasa dan sedap kena pesan kat blogger Azilah . Dia sekarang tengah active meniaga lamb & chicken marinate. Kalau area SP, Kulim & Penang dia boleh COD. Cik Ti pesan saja sebab satu opis... Pesan hari ni esok dapatla...

Mix grill
Esoknya pula, masak ayam goreng kunyit ala kedai tomyam, masak lemak cili padi ayam dan acar timun. Walaupun simple, ia mampu menyebabkan saya menambah nasi... Air tangan sendiri kot! hihi

ayam goreng kunyit
jelatah timun
Ok. Ini ja nak update... esok punya cerita lain. Ada kesempatan saya update lagi.