Jangan Malu... - Cahaya Hayati

3 Sep 2013

Jangan Malu...

Oh Anak-anakku!
Kat restoran pun hangpa buat macam kat rumah sendiri. 
Haru.....


Aksi-aksi ni hanya terjadi sebelum order sampai. Bila makanan dah sampai, baru dok diam.
Pandai pula menghayati makanan tue... 

Tak malu ke anak-anak buas (bahasa org kedah)? Tak perlu malu... Masa nilah anak-anak membina keyakinan diri, cara pergaulan dan perbawakan diri di khalayak. Ketika anak-anak buat aksi seperti ini, saya akan tegur dan tunjukkan adab ketika berada di khalayak ramai dan ketika berada di tempat makan. Saya akan tanya depa, malu tak orang tengok adik ngan kakak? Depa akan cakap malu... Then, terus duduk dengan sopan (sikit jer).

Kalau ada anak-anak yang lasak dan hyper active, jangan malu yer...
Biasakan anak-anak... Saya tahu, anak-anak hyper active ni susah nak kawal bila berada kat luar.
Anak saya pun cam tu jugak..
Saya akan tegur & explain kenapa... Bila dah faham baru depa akan control pergerakan.

In Shaa Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan