AKU DAH GEMUK?? - Cahaya Hayati

2 Dis 2010

AKU DAH GEMUK??

Hari nie pakai baju bunga2 kecik warna merah, cantik(perasan skit) plus tudung lilit...
walaupun cantik tapi ramai lak yang tegur aku nampak berisi... hu.. hu... Tapi aku kena akui yang aku memang dah berisi... berat badan naik mmg tak perasan.. Adakah sebab aku makan nasi di waktu malam? Adakah kerana perancang keluarga yang aku ambil? Adakah kerana aku malas nak exercise?
Semua persoalan kat atas adalah penyebab kepada pertambahan berat badan aku...

So, Disebabkan ramai yang dah tegur aku debab.. maka misi diet harus bermula...
misi pertama: no more nasi @ dinner
misi kedua: kurangkan kuantiti nasi @ lunch. Better if dapat elakkan nasi...
misi ketiga: cereal breakfast or biscuit. no more nasi lemak or roti canai..
misi keempat: lebihkan buah2an n sayur2an + sup
misi kelima: pakai balik korset yang terperam dalam lemari.

Bila dah ada mission maka harus buat target plak.. kalo tak mission ni tak menjadi... this is my way, lantak la hangpa nak kata apa pun..

target 1: turunkan berat sehingga 55kg.. ( lebih kurang 5 kg nak kena turun).
target 2: Mesti turunkan 5kg dalam masa 2 bulan ( light diet ja!)
target 3: tak terlintas di fikiran lagikk!

Hopely aku turun 5 kg dalam masa 2 bulan ni... kalu bertambah lagik.. faham2 la yang misi n target aku tak di ikut sepenuhnya @ dengan kata lain, aku tak dapat melawan nafsu makan... Doakan aku kurus ye!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan