KENAPA ORANG MELAYU SUSAH NAK TERIMA PERUBAHAN??? - Cahaya Hayati

4 Nov 2010

KENAPA ORANG MELAYU SUSAH NAK TERIMA PERUBAHAN???

Rasanya ramai yang dok tanya... Pasai apa aku dok buat statement camni? Ada sebab aku buat statement camni.. Lama dah aku dok perati... baru hari nie terluah kat blog ni.. Bukan aku sengaja peram buat pekasam tapi disebabkan kesibukan yang dibuat2... Ahak.. Ahak!
Mak aku sendiri pun susah nak terima perubahan! Bila aku ngan adik beradik cadang buat sesuatu perkara yang dah jadi kebiasaan dia... pasti ada saja yang keluar dari mulut dia... membazir la, tak sedap la, boleh ka? Tapi itu dulu la... Bila dah tunjuk kat dia cara mudah... Terus dia buat cara yang kami tunjukkan... he.. he.. Zaman dah berubah mak!
Statement yang aku buat kat atas bukan pasai mak aku... tapi pasai segelintir orang melayu yang dah berumur yang dekat ngan aku.. Bila sesuatu organisasi nak  buat perubahan .. tak setuju. Nak ubah cara kerja pun tak setuju... Kononnya, depa ada pengalaman dan lebih lama makan garam... But, we all yang muda ni ada lebih pengetahuan walaupun tak banyak makan garam...
So, pada makcik n pak cik yang masih bekerja... terimalah perubahan ngan hati yang terbuka... ingatlah, menuntut ilmu bukan ketika muda saja tetapi sehingga akhir hayat.. Setiap transformasi yang dibuat bukanlah untuk menambah beban tetapi untuk kesenangan dan kejayaan bersama...
Berubahlah orang melayu... Untuk kebaikan diri sendiri.. dan juga organisasi...HIDUP MELAYU!... chiaow!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan